Forumi Horizont Gjithsej 2 faqe: [1] 2 »
Trego 86 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Besimi Fetar (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=182)
-- A egziston Ferri? (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=11992)

Postuar nga kalorsi_i_kuq datë 20 Korrik 2006 - 01:00:

A egziston Ferri?

A ka ferr?

Kohet e fundit kam menduar shume per nje subjekt te tille si ferri, edhe frika qe disa njerez kane ndaj saj. Tani lind pyetja A eshte Ferri nje subjekt i vendosur nga Fete si nje mjet kontrolli ndaj besimtareve te tyre?

Ne besimin e Judaizmit nuk ka ferr, edhe ata kembengulin qe fet si kristjanizmi edhe islamizmi e kane vendosur subjektin e ferrit vetem per kontroll!!!

Nese kjo eshte e vertete, si mund ta provojme ose ta hedhim poshte? Ferri eshte dicka qe vetem fet edhe profetet kane folur ose kan paralajmeruar. Ferri s'ndodhet ne toke, edhe shikohet mbasi ne vdesim.

C'eshte ferri? Fet na mesojne ferri eshte ai liqeni i zjarrte edhe me sulfur ku shpirti i njeriut torturohet sepse kane qene te keqinj ne toke. edhe gjithashtu eshte mbreteria satanait.

Si hyn ne ferr? Kristjanizmi thote qe nje MEKAT qe bejme na jep vdekje, edhe qe te lirohemi apo pastrohemi nga kjo duhet te besojme ke Jezusi edhe gjaku i paster e i pafajshem i tij qe u derdh per te shpetuar njerezimin. Dmth Besimi te jep shpetim. Ndersa ne Islam behet nje balance midis Sevapve edhe Gjynahve. Dmth kur vdes gjykohesh nga nje peshore qe mat nese ke me shume gjynahe apo sevape. Shpetim gjehet nese sevapet (veprime te mira) peshojne me shume se gjynahet (veprimet e keqija).

Duhet te permended gjithashtu se si fet luftojne me njera tjetren edhe mallkojne njera tjetren si jo kjo fe s'eshte e drejte edhe do iki ne ferr, besimtaret tane jane te shpetuar sepse kan kete fe. KJO, domethene eshte nje mjet i qarte i feve per kontroll ndaj besimtarve te tyre.

Le te behemi te arsyeshem edhe duke mos i mbivlersojme fjalet e profetve, Por nuk duket sikur subjekti i ferrit eshte mjet frike qe mbane besimtaret e saj mbas rregullave edhe ligjeve te fes. Eshte si prinderit qe na shtynin te hanim buke ose do vinte gogoli apo ndonje prralle si Plaku i vitit ri do na japi dhurata, blah blah

Nese deri tani spo bej ndonje sense, se jan thjeshte mendimet e mija. MENDONI kete, EVA u mashtrua nga gjarpri (qe ndodhej ne kopesht) edhe Zoti e mallkoje gjarprin por nuk e hodhi ne FERR, jo jo e mbajti ne kopesht. Ndeshkimi i Zotit s'ishte ferri. Gjithashtu ne kopesht ndodhej pema e se mires edhe te keqes. Nese Zoti ka krijuar cdo gje domethene qe ai ka krijuar edhe te keqen edhe ferrin. Edhe nese ferri eshte Burgu qe Zoti mban per ndeshkimin e njerzve atehere satanai eshte vetem sherbetori i tij. Gjithashtu Zoti ndeshkoi Even edhe Adamin me gjera te tjera por kurre nuk permendi FERRIN. Gjithashtu Ferri nuk permended ne Zanafilla librin e pare te bibles edhe torahs.

Si mendoni a do kishit besim tek fete nese ata nuk do predikonin per ferrin??? Si do ishte bota pa ferr? A na duhet ferri qe te na mbaje nen kontroll edhe qe te jemi njerez te mire? Nese ferri nuk do pengonte besimin tuaj cfare motivi do kishit qe te mbani akoma besimin tek fete?

ok per sot kaq, shpresoj se keni nje ide se ku dua te dal.
kalorsi

Postuar nga lorie datë 20 Korrik 2006 - 02:24:

Motivi i vetem

qe u bera kristiane ishte dashuria qe ka Zoti per njerezit. Kurre nuk do me vinte mendja te lexoja Biblen apo lutesha apo besoja nqs nuk do mesoja se dashuria e Zotit eshte aq e madhe sa dha jete njerezish per mua( ne kete rast jo kedo, por Jezusin)
Dhe jo, Zoti nuk e krijoi ferrin(ferri ekziston ashtu sic ekziston parajsa),as nuk i pelqen te ndeshkoje njerez ne te,Ai eshte shume i durueshem dhe nuk do qe ti besosh me frike.Madje nje nga pjeset ne Bible qe tregon kaq shume zemren e tij eshte kur thote tek 1 Gjon 4:18 : Dashuria perfekte e heq friken dhe ai eshte dashuri perfekte perndryshe nuk do merrte mundimin te sillte Jezusin ne Toke, dhe ti jepte atij vdekjen me te madhe qe ka pare njerezimi.Ne ate kohe njerezit vetem kryqezoheshin ,nuk ishte pare kurre ne traditen e Hebrenjve qe njerezit te rriheshin me kamzhik per vdekje dhe me pas te kryqezoheshin,e me shume ti tallnin.Jezusi vdiq jo nga kryqezimi me suffocation por nga heart failure per shak te shokut dhe shtrengimit te zemres nga lengu ne pericardium. Ne kete menyre Zoti kishte per qellim jo vetem qe ti tregonte njerezve se ai nuk eshte indiferent ndaj vuajteve te njerezve por dhe ti shpetonte kedo qe besonte tek Biri i tij.

Postuar nga Sy_jeshilja datë 20 Korrik 2006 - 03:03:

Per mendimin tim ferri egziston, dhe une personalisht kam shume shume frike . Jo prej ferrit, sesa prej dites se gjykimit. Me sa kam lexuar ne Bibel, te gjithe do gjykohemi per sa kemi bere ne jete, madje edhe per cdo mendim te pathene . ( Ndoshta jam gabim). Me llogjike i bie qe , ( jo se keto gjera duan shume llogjiken njerezore ), por nqs e mendon thelle, nuk mund te kene te njejtin fund si ai qe ka vrare apo ka bere shume mekate ne jete, edhe ai qe ka qene njeri i ndershem, qe ka besuar ne Zot, qe eshte perpjekur te qendroje larg tundimeve te djallit e kshu me rradhe. Duhet te kete patjeter nje ndeshkim per te "keqinjte" dhe nje shperblim per "te miret". Tani, se e ka krijuar Zoti ferrin apo jo, une nuk e di, por di te them qe nuk do jem e denje per parajsen, nqs nuk kam qene ashtu si ka dashur Zoti gjate gjithe jetes time. Pikerisht atij gjykimit i kam shume frike. Sidomos kur te thote Zoti : " Le te hapim librin per sycken tani".

Lori, me korrigjo . Ndonjehere me duket sikur jam bere shume obsessed me faktin qe ku do me takoje te shkoj ne fund te kohes. Sikur nuk eshte kurre mjaftueshem te jesh "good enough to deserve heaven" . (s'di si ta them ne shqip ) .

Postuar nga agata datë 20 Korrik 2006 - 22:46:

Citim:
Po citoj ato që tha Sy_jeshilja
Sidomos kur te thote Zoti : " Le te hapim librin per sycken tani".

pu pu po mendoja si do jet shkruajtur ai libri im... O Syçke, po ti e ke te sigurte parajsen moj se ty te ka pikturuar ZOTI nje fytyre engjellore

Pacim

Postuar nga lorie datë 21 Korrik 2006 - 01:17:

c'lidhje ka fytyra engjellore me mekatet?

C'lidhje ka pamja e jashtme me ate se c'ke ne zemer?

Sycka kjo qe po me pyet eshte nje studim i gjate mbi Biblen qe une dhe ti duhet te bejme balle perballe,jo keshtu ne virtualitet: ato pyetjet qe ben ti jane vertet shume te rendesishme dhe per ti 'kaperdire' pergjigjet duhen studime Bible disa javore.

Po te them qe heaven is not won by good deeds- if it was so it would have never been called unconditional love of God Almighty. God did not expect us to be good in order to be saved.
Nqs do ishim te mire qe ne fillim, nuk do ishte nevoja qe Jezusi te vdiste.
In a nutshell--You get saved believing in his Son, getting baptized in His name, and living out what the Bible says. But then again, we've got to meet and talk talk talk :p. kisses.

Postuar nga kalorsi_i_kuq datë 21 Korrik 2006 - 08:38:

Ideologjija kristjane thote: Veprimet tona kurr nuk do na japin parajsen, sepse ne kemi lindur te mekatshem qy nga "original sin". Po Nese dahurija e Zotit eshte pakondicjone (unconditional), pse duhet te besojme ke Jezusi si kondicjon si kondit shpetimi?

Ka njerez qe kane qene gjith jeten te keqinj edhe vitet e fundit kane bere mire, a shpetojne ata nga ferri?

lol agata, nuk e di sa e bukur eshte sycka, po bashkohem me ty jane disa vajza qe jane te bukura si perjashte ashtu e kane edhe zemren.

Postuar nga Sy_jeshilja datë 21 Korrik 2006 - 21:18:

Kalorsi, me mire se Lori une nuk t'i spjegoj dot keto gjera, sepse ajo eshte akoma ne studim e siper , por me sa di une , Jezusi eshte shpetimi. Nemepermjet tij mund te arrijme Zotin. Prandaj e dergoi ne toke per ne, qe ne emer te tij  te kerkojme falje ( falje dhe pendim me gjithe zemer, jo sa per te lare gojen, jo per gje po do harxhosh minutat kot kur ta besh kete gje, se Ai di edhe cfare mendimesh ke ne koke pa i nxjerr akoma nga goja ti ) . Kur thote dashuria e Zotit eshte e pakushtezuar, kjo do te thote qe pavaresisht kush je, raca, gjinia, cfare ke bere e kshu gjerash , Ai perseri te do. Sepse na do te gjitheve pa kushte. Kjo mendoj une eshte perkufizimi i asaj "unconditional".

Kurse ajo pyetja eshte pak a shume si ajo qe thashe une te mesazhi im, qe Lori e ka spjeguar cik ( po cik fare ama ).

Une kam nje liste te gjate me pyetje , qe me kane ngelur pa pergjigje deri tani.

Psh, ajo puna e bukurise se jashtme ( me ka bekuar Zoti mua se jam me e bukur nga brenda ), sikur te ishte e vertete , me shume se gjysma e njerezve ne rruzullin tokesor do e kishin parajsen e siguruar. :p

Agata, te pershendes Lori, ty te kemi per udhetime all over the states

Postuar nga lorie datë 22 Korrik 2006 - 00:37:

Beauty in the Bible

has a far deeper and mesmerising meaning than appearance. You should read the book based on the Bible called Captivating-from John Eldridge and his wife. Stella ,many people are beautiful ,it is just that they don't know it or they don't overpower it. We were meant to be beautiful....

KA shume gjera per te thene ,por kur te vish ndonjehere ketej nga zona time ose une nga zona tende ,fjalosemi me shume :p

Postuar nga Klodel datë 22 Korrik 2006 - 02:14:

Shyqyr me ne fund nje diskutim frymezues mes njerezve normale .
Tema shume interesante.
Per mua ideja e ferrit dhe e parajses eshte metaforike. Nese besojme se shpirti ekziston, atehere duhet te kuptojme apo t'ja veme veshin edhe nevojave te shpirtit, sepse edhe ai ka nevoje qe te zhvillohet, ashtu sic zhvillohet trupi jone permes ushqimit, ashtu sic zhvillohet mendja jone permes kultures librave, informacioneve, ashtu dhe shpirti ka nevoje qe te zhvillohet.
Dhe menyra me e mire per t'u zhvilluar eshte permes lutjeve, sepse ato jane si te thuash buka e perditshme e shpirtit.
Tek cdo njeri zoti ka hedhur nga nje xhevahir te cilesive te tij por sidomos aftesine per ta njohur dhe per ta dashur ate. dhe mendoj qe cdo njeri rrezaton vale apo energji shpirterore te cilat pakuptuar i thithim dhe prandaj themi qe filan person na terheq me shume sesa filan person apo ndiejme nje si ze te brendshem qe na shtyn te kerkojme t'i njohim me tej, t'i duam, te krijojme shoqeri.
Mendoj qe psh ky forum eshte shume interesant ne energjine qe rezatojne forumistat permes fjaleve te tyre. dhe mendoj qe eshte dicka e ndjeshme.
Per t'u kthyer tek tema:
Dashuria eshte e vetmja menyre se si mund t'i afrohesh Zotit dhe se si mund edhe te ndryshosh veten tende, ne menyre qe te zhvillohen cilesite dhe virtytet qe nevojiten per boten shpirterore te metejshme jo vetem per kete bote.
Do e shpjegoj me nje perralle.
Nje njeriu ju dha mundesia qe te shkonte ne boten e pertejshme dhe te shihte se si silleshin njerezit ne baze te cilesive qe kishin zhvilluar ne kete bote.
Ata qe ishin mesuar qe te genjenin, nuk kishin mundesi te genjenin ne boten e pertejme, sepse aty lexohen mendimet e te tjereve.
Ata qe ishin mesuar te ziheshin, te rrifeshin, aty nuk kishin se ku te godisnin, meqe ne boten e pertejme eshte gjithshka shpirterore dhe jo fizike.
Ata qe ishin mesuar te vidhnin nuk kishin c'te vidhnin.

Ferrin e kuptoj si gjendjen ne te cilen nuk ke te zhvilluar asnje aftesi shpirterore ne kete bote ( qe mund te konsiderohet si me zhvillimin e femijes ne barkun e nenes) dhe kur vdes dhe shpirti shkeputet nga trupi dhe kalon ne boten shpirterore, ti je i izoluar, si ne nje erresire totale, i paafte qe te perceptosh realitetet shpirterore apo te gezosh takimin shpirteror me njerezit me te dashur apo me ata qe kane te njejtat aftesi shpirterore te zhvilluara. Domethene je sic eshte i verbri ne kete bote, apo personi antikapat, apo personi i pazhvilluar fizzikisht e menderisht, qe nuk mund te eci ne te njejtin hap me njerezit e tjere te lindur me te gjitha funksionet e duhura. Dhe kjo nenkupton ferrin, ndersa parajsa eshte kur je ne gjendje te perceptosh dhe te marresh pjese ne boten shpirterore te metejme.

Prandaj duhet te thellohemi mbi jeten dhe te kujdesemi per zhvillimin tone shpirteror, te pakten aq sa kujdesemi qe te hame cdo dite disa here ne dite dhe te ushqejme trurin me informacione te ndryshme.

Shpresoj mos e kem zgjatur shume. NJe pershendetje te gjithe pjesemarresve ne kete teme. Lorinka shkruaj shqip zemer qe te kuptojne te gjithe.

Postuar nga lorie datë 22 Korrik 2006 - 02:44:

Citim:
Po citoj ato që tha Klodel

...qe nuk mund te eci ne te njejtin hap me njerezit e tjere te lindur me te gjitha funksionet e duhura...

oops pse s'thua ti qe une kohe me pare ne jeten time paskam perjetuar ferrin. Jona e dashur, ferri i perket botes se pertejme ku dhimbja do jete e pambarishme.

Postuar nga Klodel datë 22 Korrik 2006 - 03:01:

Une nuk e shoh ferrin te ndare, sic e thashe per mua eshte thjesht nje metafore qe pershkruan nje gjendje te caktuar te mundshme. dhe ajo gjendje eshte kur une bej gjera qe nuk me ndihmojne te zhvillohem shpirterisht dhe sic i themi shqip ja bej jeten ferr vetes dhe te tjereve. Nuk mendoj qe ka zjarre ku digjesh apo mundime figurative. GJithashtu mendoj qe asnjehere nuk mund te jemi te sigurt qe duke besuar thjesht arrijme automatikisht parajsen ( gjithashtu figurative, por qe per mua nenkupton afersine me zotin. yhy perfeksioni nuk ka fund, por e rendesishme eshte te perpiqemi ta zbulojme dhe ta arrijme ate. Pjesa tjeter i perket Zotit qe te na drejtoje hapat, se vertet na le ne vullnetin tone te lire t'i biem drejt apo t'i biem nga Kina, por ama te gjithe kemi nje destinacion final (se me mungon pershtatja shqip) dhe ajo eshte te njohim ate qe na ka krijuar. A do duhet gjithe jeta, apo do e pranojme sekonden para se te vdesim, kjo mbetet ceshtje individuale. Por nuk duhet te harrojme te jemi te thjeshte dhe te dhe mos pretendojme qe kemi kap qiellin me dore, thjesht sepse besojme.

Postuar nga lorie datë 23 Korrik 2006 - 01:55:

Citim:
Por nuk duhet te harrojme te jemi te thjeshte dhe te dhe mos pretendojme qe kemi kap qiellin me dore, thjesht sepse besojme.

....pikerisht ketu qendron dhe bukuria e besimit...te jesh e thjeshte dhe te kapesh qiellin me dore...

Postuar nga i/e paregjistruar datë 23 Korrik 2006 - 05:39:

lol kjo e kapura e qiellit me dore me kujtoi nje barcolete... pak si jashte teme po hajt (se mos hera e pare)

ishin tre veta dhe po mburreshin se gjyshi i kujt eshte me i gjate. Njeri tha qe gjyshi i tij ishte sa nje lis. Tjetri tha, jo po gjyshi im prek rete dhe qiellin me dore. I treti ja pret, si ishin ato rete, te buta? Po i thote ky. eeee i thot ato kane qene brekushet e gjyshit tim :p

Tani per nga ana serioze, shume frymezuese ajo qe thote Klodel. Me pelqeka ajo pikpamje. Une jam confused persa i perket ferrit dhe parajses... s'di ca te them.

Postuar nga Cindi datë 25 Korrik 2006 - 19:40:

Kurre nuk me ka munduar nje ceshtje e tille dhe as nuk me tremb e as me frikeson. Me duket nje pyetje, qe nuk me perket mua fare, por ja qe edhe dua ti pergjigjem. Per mua ne jete eshte ferr sa here qe urrejme.
Nuk ka ferr me te madh se sa kur urrejme situata, njerez, ngjarje etj, etj.

Ne jete per mua ka shume rendesi sa shume jemi ne gjendje te duam dhe te mos bejme te keqija ne kurriz te njerezve qe kemi prane.

Sa me shume dashuri te ndjejme per njeriun qe kemi prane, qofte ky gjitoni, shoku, kolegu, aq me larg ferrit do te jemi dhe po aq i parendesishem do te duket ai ne qenjen tone.

love, love, love and you never have problem me ekzistencen ose jo te ferrit.

Postuar nga halfgang datë 25 Korrik 2006 - 19:54:

Besoj se per Zotin Ferri eshte Toka....

Perse Zoti kur Eva apo Avaja ne parajse hengri frutin e ndaluar e denoi duke e derguar ne toke??? Kur atje lart qenka parajsa ketu ne toke cfare eshte??? Mos gje denimi i saj ishte qe ajo te vuante duke vazhduar jeten e saj ketu??? Shume gjera nuk i shpjegojme dot, apo nuk duan te tjeret ti shpjegojne por realiteti ky eshte per mendimin tim....

Postuar nga Sy_jeshilja datë 27 Korrik 2006 - 02:17:

Citim:
Po citoj ato që tha halfgang
Besoj se per Zotin Ferri eshte Toka....

Perse Zoti kur Eva apo Avaja ne parajse hengri frutin e ndaluar e denoi duke e derguar ne toke??? Kur atje lart qenka parajsa ketu ne toke cfare eshte??? Mos gje denimi i saj ishte qe ajo te vuante duke vazhduar jeten e saj ketu??? Shume gjera nuk i shpjegojme dot, apo nuk duan te tjeret ti shpjegojne por realiteti ky eshte per mendimin tim....

Halfang, Zoti kur e krijoi Even  dhe Adamin, ne toke i krijoi, nuk i dergoi me pas per t'i denuar. Nuk e di e ke lexuar biblen apo jo, po me duket se jo . Nuk ishte ne parajse Eva kur hengri frutin e ndaluar, ishte ne kopshtin e Edenit, pikerisht ne token qe jetojme sot une dhe ti. Dhe Zoti nuk denoi njeri qe te jetonte apo te vazhdonte nje jete me vuajtje ne toke, ishte vete njeriu qe nuk iu bind, dhe si rrjedhoje u be shok me mekatin, e gjithe c'vijne pas tij.

Peace :p

Postuar nga deledashngaamerica datë 03 Gusht 2006 - 00:00:

Question a ekziston ferri???

nuk e kuptoj njehere ??????
Kush e pa edhe u kthye mbrapsh te na e mbushi mendjen qe ekziston ?

Postuar nga AIR-FORCE-ONE datë 03 Gusht 2006 - 02:41:

nuk ekziston...........

Postuar nga imagjino_sikur datë 09 Gusht 2006 - 09:48:

Exclamation a medet o Zot!

Pyetja e ferrit eshte dicka e lidhur me besimin. Pra; a beson ne Zot? nese po po ne librat e tij? Nese po po tek te derguarit e tij. Sepse vijne zinxhir...
Sa per kush e ka pare; Nese do vinin tre genjeshtaret me te medhenj te vendit ku jetoni dhe tju thone se po ju digjet shtepia patjeter qe pa pare kush jua thote menjehere do shkoni te shikoni cbehet. Kjo sepse kur nje lajm vjen nga shume njerez individi nuk para analizon tek e tek kush e ka thene por sipas rendesise se informates kalon ne veprim. Pse e thashe kete!? Epo mendoni nje lajm i cili eshte thene nga miljarda njerez, nga njerezit me te mire te rruzullit(profetet) dhe vazhdojne ta thone kete. Oopps! Po ata nga e dine? Epoo duhet pakez besim si ka thene cekja e habitshme por sa deshmitare kemi qe ne maternitet nuk ngaterrohen femijet!? Pra njeriu nuk verteton dot as prinderit e tij e jo me dicka qe ka te beje me shpirtin. (ju lutem kuptoni metaforen dhe mos thoni qe jo e gjen me adn etj ) Pastaj eshte dhe dicka tjeter; Ishte njehere njeri qe po kryente ritet fetare, i erdhi njeri afer dhe si duke u talle i tha; ore mire ti po ben keto po sikur mos te kete bote tjeter? (pytje si me mend!? ai u kthye dhe i tha i qete, mire tha po sikur te kete!??? Pra njeriu nuk humb asgje nga besimi(kjo eshte shkalla me e ulet e besimit por, sidoqofte)
Keshtu qe te besosh se ekziston apo jo nje gje nuk ndikon ne qenjen e saj! Keshtu qe nese do shikohet nje zarar ajo shikohet nga besuesit ose nga jobesuesit...
por sic thashe ne fillim. Ne fillim besohet ne Zot, pastaj libra, profete e me rradhe...
Sa per punen e te lindurit i fajshem kjo eshte dicka qe diskutohet dhe ne fene kristjane, plus qe ne Islam dhe tek Cifutet nuk eshte nje besim i tille.
nejse se u zgjat mduket.
paqe...
DAC BESO DAC JO, NESE EKZISTON DO PERBALLESH ME TE! NESE JO NJELLOJ JANE; SI BESUESI SI JOBESUESI(DMTH PERSA I PERKET PERFUNDIMIT, SE DHE NDIKIMI POZITIV I BESIMIT TEK INDIVIDI ESHTE I PADISKUTUESHEM...)

Postuar nga deledashngaamerica datë 09 Gusht 2006 - 20:54:

Talking Re: a medet o Zot!

imagjino_sikur:
Dashuria eshte cilesia e pare dhe me e madhja qe Krijuesi yne ka(kete e pranojne te gjitha besimet) dhe si atehere kur ai na don aq shume mund te krijoje nje vend te tille per krijesat e tij?????????????
Persa i perket historise se genjeshtareve:
Sdiskutohet qe gjithkush do e vertetonte sepse jemi njerez dhe bindemi vetem me prova por ama e verteton qe "shtepia nuk eshte ne flake"por per ferrin akoma nuk me ke dhene nje prove qe te me mbushesh mendjen I'm sorry edhe nga e nxorre ate qe profetet jane njerezit me te mire te rruzullit ?.Me sa di une edhe ato njerez si ne ishin qe kishin streset mundimet e sprova te ndryshme te jetes,jam dakort qe ishin me te perulur por ne cdo liber ato thone qe "Jam njeri dhe bej mekate te lutem me ndihmo te perparoj me teper"-apo e kam gabim.Jam dakort me ty kur citon qe njelloj jemi si besuesi si mosbesuesi por po te kerkojme gjithcka vertetohet.

Postuar nga halfgang datë 10 Gusht 2006 - 11:36:

Citim:
Po citoj ato që tha Sy_jeshilja

Halfang, Zoti kur e krijoi Even  dhe Adamin, ne toke i krijoi, nuk i dergoi me pas per t'i denuar. Nuk e di e ke lexuar biblen apo jo, po me duket se jo . Nuk ishte ne parajse Eva kur hengri frutin e ndaluar, ishte ne kopshtin e Edenit, pikerisht ne token qe jetojme sot une dhe ti. Dhe Zoti nuk denoi njeri qe te jetonte apo te vazhdonte nje jete me vuajtje ne toke, ishte vete njeriu qe nuk iu bind, dhe si rrjedhoje u be shok me mekatin, e gjithe c'vijne pas tij.

Peace :p

Besoj se qe te besosh ne nje gje nuk eshte e nevojshme te lexosh ato qe shkruajne njerezit, nejse atehere zoti kur paska krijuar Even dhe Adamin ne kopshtin e Edenit, ku eshte tani ky kopesht(dmth parajsa)??? Mos e mori gje me vete zoti dhe ketu ngeli kopshti i djallit??? Nuk pres te me japesh ndonje pergjigje te me besh te besoj ne dicka qe nuk ka zgjidhje por eshte nje labirint pa harte....

Postuar nga kalorsi_i_kuq datë 10 Gusht 2006 - 20:55:

Citim:
Po citoj ato që tha halfgang

Besoj se qe te besosh ne nje gje nuk eshte e nevojshme te lexosh ato qe shkruajne njerezit, nejse atehere zoti kur paska krijuar Even dhe Adamin ne kopshtin e Edenit, ku eshte tani ky kopesht(dmth parajsa)??? Mos e mori gje me vete zoti dhe ketu ngeli kopshti i djallit??? Nuk pres te me japesh ndonje pergjigje te me besh te besoj ne dicka qe nuk ka zgjidhje por eshte nje labirint pa harte....

Kur Zoti krijoi Kopshtin e Edenit, dy nga kater lumenjt e ketij kopshti quhen Tigris edhe Eufrati, qe rrjedhin edhe kesaj dite nga iraku e deri ne Turqi. Gjithashut Zoti kur i perzuri Adamin edhe Even nuk i hodhi poshte ne toke por thjeshte i nxorri jasht qe tregon se ndoshta edhe vete kopshti ndodhet ketu ne toke.
Zanafilla eshte shume kontradikte ose e pashpjeguar mire, qe te jep pershtypjen si nje labirint pa harte. Mba shenim qe keto lumenj kane populluar dy civilizatat me te lashta ne bote Sumeria, edhe Mesopotamet. A eshte kjo prove per mbeshtetjen e bibles, apo mit i Moisiut apo te asaj kohes qe ka rrjedhur nga historite e legjendat Sumerjaneve por jane te dokumentuara nga ato cifute?
Meqe nuk i pergjigjemi dot, jemi ne dileme. Megjithate djalli, satanai, apo ferri nuk jane permendur kurre. Edhe vete abeli nuk hidhet ne ferr kur vret vellain e tij te drejte Kain por thjeshte largohet me tutje ne thellesi te botes.
Dmth a egziston ferri apo jo, apo eshte nje mjet kontrolli i fese per te na mbajtur te shtypur? eshte ne ajer, per mua.

Postuar nga Sy_jeshilja datë 10 Gusht 2006 - 23:12:

Per mua egziston ! Shpjegime me te hollesishme nuk di te jap.

Postuar nga Amstel datë 11 Gusht 2006 - 01:05:

sigurishte qe ekziston...

Postuar nga imagjino_sikur datë 11 Gusht 2006 - 14:14:

Re: Re: a medet o Zot!

Citim:
Po citoj ato që tha deledashngaamerica
imagjino_sikur:
Dashuria eshte cilesia e pare dhe me e madhja qe Krijuesi yne ka(kete e pranojne te gjitha besimet) dhe si atehere kur ai na don aq shume mund te krijoje nje vend te tille per krijesat e tij?????????????

Pikerisht pse Zoti i do krijesat e tij ka krijuar dhe Parajsen dhe ferrin. Parajsa sdo ishte aq e deshiruar po te mos ishte ferri, dhe ferri sdo te ishte aq i frikshem po te mos ishte parajsa. Vete padrejtesite e kesaj bote e bejne te pashmangshem ferrin. Mendo njerezit e mire, ata qe i perulen Zotit ne nje menyre apo tjeter, dhe mendo vrasesit, drogmenat, sadistet etj. Mendo padrejtesite qe behen dhe denimet! qesharake te kesaj bote. Eee, sic ka thene njeri; Rrofte ferri per kusaret... pra per ta sjelle drejtesine ne vend duhet(fatkeqsisht.. na ruj o Zot)

Persa i perket historise se genjeshtareve:
Sdiskutohet qe gjithkush do e vertetonte sepse jemi njerez dhe bindemi vetem me prova por ama e verteton qe "shtepia nuk eshte ne flake"por per ferrin akoma nuk me ke dhene nje prove qe te me mbushesh mendjen

Prova per dicka qe ka lidhje me besimin jepet me fakte qe kane perseri lidhje me besimin. Per te vertetuar qe ekziston nje molle mjafton te te tregoj nje molle te vetme. Ndersa per te vertetuar qe nuk ekziston duhet te kerkosh tere rruzullin per te pare qe ska ne asnje vend.. Pra vertetimi i se qenes eshte me i lehte se e anasjellta. Plus te thashe qe ne fillim duhet besimi ndaj Zotit. Librave e me rrave...

I'm sorry edhe nga e nxorre ate qe profetet jane njerezit me te mire te rruzullit ?.Me sa di une edhe ato njerez si ne ishin qe kishin streset mundimet e sprova te ndryshme te jetes,jam dakort qe ishin me te perulur por ne cdo liber ato thone qe "Jam njeri dhe bej mekate te lutem me ndihmo te perparoj me teper"-apo e kam gabim.

Une te thashe jane me te miret. Nuk te thashe jane perfektet... (ne lidhje me kete ka diskutime, qe jane profetet te gabueshem apo jo...)

Jam dakort me ty kur citon qe njelloj jemi si besuesi si mosbesuesi por po te kerkojme gjithcka vertetohet.

Do e vazhdoj me vone

Postuar nga tolstoy86 datë 27 Gusht 2006 - 20:08:

Cool

Po tani diku do shkojme pas vdekjes. Nqs vendi ku do shkojme do jete me mire, dijeni se eshte teta parajsa, neqofte me keq, do jete xhaxhi Ferri.

Postuar nga Balerina datë 03 Shtator 2006 - 05:26:

Gjithcka eshte ceshtje besimi. Nese ju besoni qe parajsa egziston..patjeter qe per ju do te egzistoje edhe ferri. Nese ju besoni qe jeta e pertejme egziston..atehere edhe ferri duhet te egzistoje.
Puna eshte a besoj une apo jo? Hmmm, mbase!(jo)

Postuar nga bleta punetore datë 03 Shtator 2006 - 06:35:

Besoj se... ferri shpesh eshte me real mbi toke se sa kudo tjeter qofte.
Mjafton te mendosh nje cast kampet e perqendrimit, luftrat dhe tragjedite qe lene pas.
Kam frike se... ne ferr nuk perfundon askush qe duhet te perfundoje.

Postuar nga Amstel datë 03 Shtator 2006 - 09:34:

bleta ferr eshte vertet ketu por ne jeten tjeter eshte akoma me i keq dhe denim akoma me i rande se ky qe jetojme ketu ne toke.

Postuar nga bleta punetore datë 04 Shtator 2006 - 05:54:

Nik-ut

Nqse ka ferr per ata qe ia bejne jeten ferr te pafajshmeve, rrofte ferri atehere!

Postuar nga Amstel datë 04 Shtator 2006 - 18:09:

Re: Nik-ut

Citim:
Po citoj ato që tha bleta punetore
Nqse ka ferr per ata qe ia bejne jeten ferr te pafajshmeve, rrofte ferri atehere!

rrofte ferri?hahahahhahahah
meqe e thu ti

Postuar nga jasemina datë 17 Shtator 2006 - 18:06:

Citim:
Po citoj ato që tha bleta punetore
Besoj se... ferri shpesh eshte me real mbi toke se sa kudo tjeter qofte.
Mjafton te mendosh nje cast kampet e perqendrimit, luftrat dhe tragjedite qe lene pas.
Kam frike se... ne ferr nuk perfundon askush qe duhet te perfundoje.

Veç kur te shkojme ne ate bote do te shohim se ky ferr , nuk qenka gje para atij. Kurse, sa per ata qe do te hyjne ne te mos ki merak se atje nuk behet asnje padrejtesi, pasi gjykatesi eshte vete Zoti. Te duhurit do te hyne ne te, per kete te jesh e sigurt.

Postuar nga Green_Mamba datë 17 Shtator 2006 - 19:34:

E dini c'eshte ferri sipas mendimit tim? Eshte jeta, bota jone e tere pa dashuri.

Postuar nga Katilesha datë 17 Shtator 2006 - 19:39:

ferri?......duhet te ekzistoje.....ne kete bote gjithcka eshte ndertuar ne bipolaritet...cdo ane "e dukshme" ka edhe anen e saj "te padukshme".....perderisa ekziston parajsa pse mos te ekzistoje dhe ferri.....?po mos et ekz.ferri ku do te shkonin valle gjithe ato njerez qe me hipokrizine dhe poshtersine e tyre lendojne cdo dite te pafajshem duke mbjellur ne shpirtin e tyre te dlire vetem dhimbje,lendim dhe lot?...

Postuar nga genco datë 17 Shtator 2006 - 22:11:

...perderisa ekziston parajsa pse mos te ekzistoje dhe ferri.....?

Le katilesh ket teori se askush se ka pa as ferrin e as parajsen , qe te dyja jan pjell e mendjes se njeriut , dhe qe te dyjat jan ketu pereth nesh ,

Postuar nga Katilesha datë 18 Shtator 2006 - 00:37:

shume gjera jane pjelle e mendjes njerezore ,por kjo nuk na ndalon aspak te flasim per to...te japim mendimin tone..ne kete rast a ekz.apo jo ferri.....ti thua qe ne nuk i kem i pare as parajsen dhe as ferrin...e mgjt me duhet te te kujtoj Adamin dhe Even...dhe Eden(parajsa)..dhe perderisa "prinderit tane et pare e kane pare"(le ti quajme keshtu ne menyre fig) edhe ne duhet ta kem vegimin e parajses diku te skalitur ne retinen e syve tane....

Postuar nga Simona datë 18 Shtator 2006 - 11:16:

Citim:
Po citoj ato që tha katilesha007
ferri?......duhet te ekzistoje.....ne kete bote gjithcka eshte ndertuar ne bipolaritet...cdo ane "e dukshme" ka edhe anen e saj "te padukshme".....perderisa ekziston parajsa pse mos te ekzistoje dhe ferri.....?po mos et ekz.ferri ku do te shkonin valle gjithe ato njerez qe me hipokrizine dhe poshtersine e tyre lendojne cdo dite te pafajshem duke mbjellur ne shpirtin e tyre te dlire vetem dhimbje,lendim dhe lot?...

Katile ferri per ca do te ishte sherim i vuajtjeve te tyre qe nuk e parapelqejne ne parajsen qe u jepet para syve te tyre,apo jam gabim?Ndrro emer katile se ne ky emer futet ke lista e zeze

Pershendetje

Postuar nga Katilesha datë 18 Shtator 2006 - 13:39:

hahaaaaaaaaaaa sa kom qesheSimona....sa kom qesh.....

po s'ka gjo se kam ba nje pakt me ate Lalin atje lart dhe mka than "Mos e qaj kryt ti se rregullohena bashk..."...

Postuar nga Simona datë 03 Tetor 2006 - 03:21:

e di se ke qesh dhe me vjen mire mas gjithe ketyre trishtimeve qe te kane pushtu,a gja e mire kur i ban njerzit per te qesh se ua heq trishtimin per pak minuta,me vjen mire.

Postuar nga Amstel datë 03 Tetor 2006 - 16:39:

ferri eshte bota e sotme mendoj..........

Postuar nga Equis datë 14 Tetor 2006 - 23:45:

Citim:
Shyqyr me ne fund nje diskutim frymezues mes njerezve normale .
Tema shume interesante.
Per mua ideja e ferrit dhe e parajses eshte metaforike. Nese besojme se shpirti ekziston, atehere duhet te kuptojme apo t'ja veme veshin edhe nevojave te shpirtit, sepse edhe ai ka nevoje qe te zhvillohet, ashtu sic zhvillohet trupi jone permes ushqimit, ashtu sic zhvillohet mendja jone permes kultures librave, informacioneve, ashtu dhe shpirti ka nevoje qe te zhvillohet.
Dhe menyra me e mire per t'u zhvilluar eshte permes lutjeve, sepse ato jane si te thuash buka e perditshme e shpirtit.
Tek cdo njeri zoti ka hedhur nga nje xhevahir te cilesive te tij por sidomos aftesine per ta njohur dhe per ta dashur ate. dhe mendoj qe cdo njeri rrezaton vale apo energji shpirterore te cilat pakuptuar i thithim dhe prandaj themi qe filan person na terheq me shume sesa filan person apo ndiejme nje si ze te brendshem qe na shtyn te kerkojme t'i njohim me tej, t'i duam, te krijojme shoqeri.
Mendoj qe psh ky forum eshte shume interesant ne energjine qe rezatojne forumistat permes fjaleve te tyre. dhe mendoj qe eshte dicka e ndjeshme.
Per t'u kthyer tek tema:
Dashuria eshte e vetmja menyre se si mund t'i afrohesh Zotit dhe se si mund edhe te ndryshosh veten tende, ne menyre qe te zhvillohen cilesite dhe virtytet qe nevojiten per boten shpirterore te metejshme jo vetem per kete bote.
Do e shpjegoj me nje perralle.
Nje njeriu ju dha mundesia qe te shkonte ne boten e pertejshme dhe te shihte se si silleshin njerezit ne baze te cilesive qe kishin zhvilluar ne kete bote.
Ata qe ishin mesuar qe te genjenin, nuk kishin mundesi te genjenin ne boten e pertejme, sepse aty lexohen mendimet e te tjereve.
Ata qe ishin mesuar te ziheshin, te rrifeshin, aty nuk kishin se ku te godisnin, meqe ne boten e pertejme eshte gjithshka shpirterore dhe jo fizike.
Ata qe ishin mesuar te vidhnin nuk kishin c'te vidhnin.

Ferrin e kuptoj si gjendjen ne te cilen nuk ke te zhvilluar asnje aftesi shpirterore ne kete bote ( qe mund te konsiderohet si me zhvillimin e femijes ne barkun e nenes) dhe kur vdes dhe shpirti shkeputet nga trupi dhe kalon ne boten shpirterore, ti je i izoluar, si ne nje erresire totale, i paafte qe te perceptosh realitetet shpirterore apo te gezosh takimin shpirteror me njerezit me te dashur apo me ata qe kane te njejtat aftesi shpirterore te zhvilluara. Domethene je sic eshte i verbri ne kete bote, apo personi antikapat, apo personi i pazhvilluar fizzikisht e menderisht, qe nuk mund te eci ne te njejtin hap me njerezit e tjere te lindur me te gjitha funksionet e duhura. Dhe kjo nenkupton ferrin, ndersa parajsa eshte kur je ne gjendje te perceptosh dhe te marresh pjese ne boten shpirterore te metejme.

Prandaj duhet te thellohemi mbi jeten dhe te kujdesemi per zhvillimin tone shpirteror, te pakten aq sa kujdesemi qe te hame cdo dite disa here ne dite dhe te ushqejme trurin me informacione te ndryshme.

Shpresoj mos e kem zgjatur shume. NJe pershendetje te gjithe pjesemarresve ne kete teme. Lorinka shkruaj shqip zemer qe te kuptojne te gjithe.

Jam shume dakord me Klodel.Ferri eshte nje pershkrim metaforik i ndeshkimit per mekataret mbas vdekjes.Megjithese nuk jam ne gjendje te jap ndonje mendim ne lidhje me te apo me parjsen.Asnje nuk mund te thote me skatesi se si duket feeri apo parajsa.

Koncepti i jetes mbas vdekjes eshte nje nevoje per te besuar se shpirti i njeriut nuk vdes bashkie me trupin ne kete jete kaq te shkurter.Edhe nese do te pranoja jeten mbas vdekjes nuk do te mund te pranoja existencen e ferrit apo par5ajses ne menyren qe shprehet ne bibel apo kuran.
I bie qe 99 % e njerezve kr vdesin do te shkojne ne ferr,sepse jeta e njeriut,ana materiale e saj eshte nje mekat ne vetvete,dhe duke i mbledhur te gjitha mekat njerezore qofte edhe ato me te lehtat zor se shpeton ndonje.Ckuptim ka kjo?nuk ka njeri ne bote qe nuk mbart ne vetvete nje mekat sado te vogel dhe ai duhet te vuaje flaket e ferrit ne perjetesi?Prandaj jam dakord me mendimin se ferri ka nje kuptim metaforik.Shpirtrat e njerezve do jene te kufizuar,ashtu si invalidet apo te verberit,ne jeten materiale,me kufizime te ndryshme ne krahasim me shpirtrat e njerezve jomekatare.

Megjithate kush mund t'i jape nje pergjigje kesaj pyetje mbi existencen e ferrit.E shumta mund te hamendesojme mbi existencen e tyre apo se si jane ata ne te vertete.Vete te derguarit e perendise kane qene shume te paqarte ne shpjegimin mbi jeten mbas vdekjes,mbase as ata vete nuk kishin ndonje ide te sakte lidhur me to.

Postuar nga RIP Gibbs datë 14 Tetor 2006 - 23:50:

...

Do te doja te egzistonte por ja qe jo...

Postuar nga Vlonjati99Tave datë 14 Tetor 2006 - 23:59:

Citim:
Po citoj ato që tha Equis

.Asnje nuk mund te thote me skatesi se si duket feeri apo parajsa.

.

Kjo  eshte e drejt.. po thjesht po shkruaj dicka  qe e  kam  degjuar nga nje myslyman  egjiptjan.  per ferrin thone qe  egziston ne mynyr te tille.. sikur  shpirti eshte ne  afersi  10 metra nga dielli  dhe je ne  djeg'je gjithmone...

po un su besoj ketyre  gjerave

Postuar nga Goku datë 15 Tetor 2006 - 04:45:

Po ekziston, jo per gje por jam duke shkuar ne te edhe kur te  kthehem mbase do t'ju a them se si eshte ( po u ktheva me kuptohet )

Postuar nga Demokrate4ever datë 15 Tetor 2006 - 07:15:

Citim:
Po citoj ato që tha Harmageddon
Po ekziston, jo per gje por jam duke shkuar ne te edhe kur te  kthehem mbase do t'ju a them se si eshte ( po u ktheva me kuptohet )

Mos shkruaj kur je i merzitur. Dil bej nje xhiro jashte dhe kthjellu do ta kuptosh qe bota perreth vlen me shume dhe eshte me e bukur se c'prehesh ti.

Postuar nga Goku datë 15 Tetor 2006 - 07:30:

Citim:
Po citoj ato që tha Demokrate4ever

Mos shkruaj kur je i merzitur. Dil bej nje xhiro jashte dhe kthjellu do ta kuptosh qe bota perreth vlen me shume dhe eshte me e bukur se c'prehesh ti.

E keqja eshte se nuk dal dot, cdo gje eshte me duket erresire.I cant see or feel anything.

Postuar nga Demokrate4ever datë 15 Tetor 2006 - 07:32:

Citim:
Po citoj ato që tha Harmageddon

E keqja eshte se nuk dal dot, cdo gje eshte me duket erresire.I cant see or feel anything.

Problemi eshte se ti ja ushqen te keqen vetes,ne nje kohe qe ke mundesine e gjithe te mirave.

Postuar nga Goku datë 15 Tetor 2006 - 07:35:

Citim:
Po citoj ato që tha Demokrate4ever

Problemi eshte se ti ja ushqen te keqen vetes,ne nje kohe qe ke mundesine e gjithe te mirave.

Jo o demo jo.Nuk jam une ai qe dua, por vetem po ndjek simbolet qe me shfaqen.(  nuk i kupton dot keto simbole)

Postuar nga Enya datë 15 Tetor 2006 - 07:40:

Llogjikisht, ferri eshte personifikimi i erresires jetesore.

Por bazuar ne librat fetare(qe jane ushqimi i te pashpreseve)

ferri simbolizon "denimin" shpirteror qe merr njeriu"i keq",

pasi vdes fizikisht.

Eshte nje ambjent i rrethuar me ferra me gjemba,ku djajte"imagjinare" te thithin gjakun, te torturojne ne cdo lloj menyre

derisa ti te vuash "denimin" e jetes trupore.

Por,mbaj mend(drite paste Gjyshja ime)-para se te vdiste u lypi hallallin gjith pjestarve te familjes sone,

dhe me syte e saj te perhumbur nga nje cep muri,qeshte e therriste ne emer "te afermit e vdekur me vite"!

S`e di , por qe ateher kam filluar te besoj ne dicka te mbinatyrshme

ne dicka te plotefuqishme qe eshte nje Krijues i Gjithesise

dhe se Gjithcka paguhet ne mos ne ket jete, ne tjeter jete"imagjinare".

Postuar nga fat_genta datë 15 Tetor 2006 - 14:09:

Po nese nuk do te ekzistonte, ne do te benim cdo deshire te shfrenuar. Por, ja qe ekziston dhe si thote nje pergjigje me pare 'do ta shohim kur te shkojme'

Gjithsej 2 faqe: [1] 2 »
Trego 86 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.