Forumi Horizont Gjithsej 3 faqe: « 1 [2] 3 »
Trego 121 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Analiza (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=291)
-- Teme sa per te diskutuar (politike-sociale-psikopatologjike) (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=7626)

Postuar nga Fajtori datë 11 Maj 2005 - 08:20:

Shpejt e shpejt meqe rastisa.

Me relativim vlerash kuptoj konsiderimin pozitiv ose asnjanes te disa fenomenve qe per mua jane sidoqofte negative dhe larg zhvillimit modern.

Me konformizem bashkekohor kuptoj adaptimin ndaj nje situate, gjendjeje apo fenomeni. Kam fatin te mos jetoj ne keto situata cdo dite dhe per kete e kam me kollaj te mos konformohem me rregullat e sjelljes apo mendimit qe permenda ne mesazhin e pare.

Ne Shqiperi aplikohet shume mire ky konformizem sepse njeriu eshte i detyruar te bashkejetoje me kushte te tilla. Nuk ka sisteme feedback (nuk e di si thuhet shqip) qe te godasin ne mase difektet e shoqerise. Shume familje, djem dhe vajza jetojne duke ju pershtatur ambjentit dhe nuk e ndjejne presionin kritik te mediave apo intelektualeve sepse keto jane te pakta. Edhe une do isha shume me i kompromentueshem nese do jetoja cdo dite ne Shqiperi.

Dhe meqe jemi ketu po bej dhe une disa pyetje pyetje.
Je dakort me mua qe nuk ka nje sistem edukativ ne mediat shqiptare, rreth te cilit te krijohet boshti i nje kulture te perbashket qe nuk varet nga sasia e parave ose marka e celularit dhe makines?
Je dakort me mua qe nuk ka sisteme qe te godasin kultin e parase si mode e ndjekur rregullisht?
Je dakort me mua qe zhvillimi do te vije kur vlerat te migrojne nga konceptet materiale drejt intelektit, studimit dhe shpirtit kritik?

Postuar nga MAUBERT datë 12 Maj 2005 - 06:20:

Nje perkufizim

Po te jap perkufizimin filozofik te fjales konformizem.
Konformizem=supozon nje pune per te arritur virtytin e maturise.Do te adoptojme sjelljen e njerezve qe i gjykojme si me te matur dhe llogjikshem.Duhet evituar tepria,sepse eshte me e veshtire te korrigjohet se sa nje sjellje e moderuar,per me teper eshte e veshtire per tu korrigjuar.Konformizmi udhehiqet nga dy principe:1)duhet ruajtur mundesia e perfeksionit dhe 2)duhen evituar ekstremet.(Déscartes).
Kete ta kam dhene fjale per fjale pa i futur asnje ngjyrim timin,e po te bazohemi ketu dalim se shume pak gjera te nje konformizmi bashkekohor qe ti permend jane reale per Shqiperine,ndaj te thosha se ne kemi kuptime te ndryshme ne perkufizimin e konformizmit.Te tilla fjale na shpetojne te gjitheve,mos mendo se jam aq i vogel sa te merrem me fjalet,por ne rastin tend konformizmi ishte gjithe thelbi i shkrimit,ose me mire zinte nje pjese te mire.
Mbi pyetje-pergjigjet qe ti shtron jam pjeserisht dakord,por sidoqofte dalim te ajo qe une kam permendur te disa shkrime me pare,kur thosha se eshte i nevojshem nje opinion i shendoshe publik,ku nje pjese te mire zene edhe mediat.E le te marrim rastin se jemi dakord te dy ketu,ose pjeserisht dakord cfare sheh ti si rrugezgjidhje konkrete per kete.Duhet te kuptosh fajtori qe une jam per shume gjera dakord,por nuk me pelqen menyra apo ekstremiteti per mendimin tim qe trajtohen.Jam me teper qe te tilla fenomene duhet t'i marrim si pjese e nje procesi natyral,te cilat vine per shume shkaqe e qe sigurisht japin alarmin per te reaguar.Ndaj edhe ky proces natyral nuk ka pse te shihet si nje barbari shqiptare,por si nje cikel ku ne donim apo nuk donim do te beheshim pjese.Ne se te pelqen Freud(kam nje pershtypje krejtesisht subjektive se po,por mund te jem dhe i gabuar)shprehej se asnje njeri nuk eshte violent ne vetvete,te tille e ben turma.E po te bazohemi ketu(nuk jemi te detyruar)fakti qe nje pjese e turmes te ne(sepse midis turmes ka edhe nendarje,per kete mund te lexosh hierarkine sipas Shopenhauerit)ka prirje violente ne saje te nje sere shkaqesh qe i paraprine,te tilla i dime e nuk ka pse t'i permend,mund te them se askush nuk ka pse te trajtohet si barbar.Duhet trajtuar pra si individ i nje turme e cila per shkaqet qe i dime eshte bere pjese e nje cikli qe kerkon patjeter reagimet e nevojshme.Po keshtu nuk ka pse te pergjithesohet po te kemi parasysh nendarjet e nje turme,e nuk ka pse ta quajme veten si mbinjeriu(kete mos e merr per ofendim,po e tille pershtypje mu krijua kur lexova fillimisht shkrimet e tua,po te duash te jap edhe arsyet).Ndaj edhe mua nuk me pelqeu shume ajo ideja e vjedhesve te pusetave,bijve flokegjate te krimineleve,policeve te korruptuar etj etj,nga menyra se si trajtoheshin.Se fundmi shpresoj qe te me mirekuptosh dhe te kuptosh se pse jam kunder une ne disa gjera.Sidoqofte do ta vleresoja po ta drejtonim debatin mbi ato qe ti sheh si alternativa konkrete e ato qe shohin te gjithe pjesetaret e ketij forumi.

Postuar nga Fajtori datë 12 Maj 2005 - 07:21:

Maubert, ndoshta filozofia ndryshon nga psikologjia pikerisht ne pragmatizem. Njera e ka dhe tjetra jo. Une kuptoj qe shume gjera kane aresyet e tyre natyrale, por kjo nuk do te thote se do bashkejetoj me to.

Sidoqofte me intereson zgjidhja me shume sesa diskutimi i detajeve. Per mendimin tim rolin kryesor e luajne mediat. Nese keto godasin dhe tallin sic duhet arkaizmin shoqeror atehere shoqeria do te behet shume me homogjene dhe avash avash do kemi nje kulture te perbashket. Per mendimin tim mediat bejne pak ose aspak per te zhvilluar mentalitetin shqiptar. Me se shumti jane zhytur ne sistemin oportunist te reklamave dhe klaneve dhe nuk mendojne gjate per te ardhmen jo-monetare.

Shkrimet e mia permbajne natyrisht sarkazem, por vetem keshtu mund te degjeneroj prototipat e semure te shoqerise. Dhe eshte ky funksioni qe duhet te luajne fuqishem mediat. E ka bere me se miri kete Portokallia me personazhin e Ninit apo te goces se deputetit vitin e shkuar. Cdo njeri gjen tek prototipat humoristike pjese nga vetja qe i eleminon dhe fsheh. Mediat ne fund te fundit kane pikerisht kete funksion: te mbajne strukturen sociale te rregullt. Mediat shqiptare kete e bejne ne menyre te reduktuar. Ne fund te fundit jane pjese e kaosit historik dhe klanor. Le te marrim nje shembull tjeter. Te persektuarit. Deri me sot nuk eshte bere asnje emision i mirefillte qe te sqaroje nje nga nje kush kane qene te persekutuar dhe si u zhvilluan gjyqet. Kjo ben qe rinia te mos kete nje shesh te perbashket historik ku te ngreje vlerat morale. Ne mungese vlerash abosulte ndjek vlera relative dhe ndonjehere i hyn rrugeve ekstremiste dhe radikale.

Pra Maubert, mos shiko vetem anen negative te mllefit tim, por shiko edhe anet edukative. Ne fakt nuk shkruaj vetem nga koka ime por shkruaj shqetesime qe ndjejne dhe shoke te mite qe jetojne jashte Shqiperie. Dhe perderisa keto probleme pengojne kthimin tone ne Shqiperi me lejo te konstatoj keto difekte.

Persa i perket Freud-it, ai ka folur per turmat e rruges dhe i ka analizuar boll mire. Kjo nuk ka te beje me kulturen sepse kultura e nje populli nuk ka te beje me fenomenet e spontanitetit barbar te nje turme. Nuk mund te thjeshtohet kultura e nje populli me nje fenomen turme. Sonja e tha shume sakte me lart kur u shpreh se shqiptaret kane nje mentalitet lindor. Ketu mund te jete zanafilla e diskutimeve mbi shqiptaret dhe kulturen shqiptare. Dinamikat e turmes per mendimin tim kane mbaruar bashke me 1997 dhe zor se do kthehen prape ne Shqiperi. Tashme e ka rradhen te funksionoje llogjika dhe te ndiqen norma te caktuara zhvillimi.

Postuar nga sonja datë 12 Maj 2005 - 16:14:

ju keni te drejte per faktin qe ka ardhur momenti te gjehen zgjidhje e alternativa per ndryshim rrenjesor ne Shqiperi. por mua me lind dyshimi qe a duan me te vertete shqiptaret (qe jetojne atje) te ndryshojne: mentalitetin,kushtet ekonomike, sistemin klanor politik e keshtu me radhe!?
sepse mua me duket qe mediat dhe te gjitha mjetet e informacionit kane bere nje pune te konsiderueshme,te pakten "i kane konstatuar " ne detaje problemet e renda te shoqerise shqiptare.jo vetem kaq; kane goditur e kritikuar ne cdo lloj menyre fenomenet negative shqiptare; me vine ne mend artikuj te pafund gazetash ku shkruajne me fakte per ministra,deputete te korruptuar; flitet per manine e te berit bisnes te politikaneve nepermjet tenderash joligjore etj.pastaj artikuj te pafund per "observimet" dhe konkluzionet e opinionit nderkombetar ne lidhje me Shqiperine, qe nuk jane aspak konfortuese.them se cdo dukuri apo problem i pazgjidhur eshte trajtuar nga mediat shqiptare,sepse nuk mohohet qe e drejta e informacionit eshte e lire ne Shqiperi. p.sh: problemi i te persekutuarve apo "bemat" e para 90's jane bere objekt emisionesh televizive e artikuj revistash.me kujtohen emisionet e R.Papes ne Tvsh me filmime te "kongreseve famekeqe kunder M.Shehut e te tjereve"; artikujt mbi kete teme (me rastin e hapjes se arkivave shteterore"; librat post-komuniste te Kadarese, D.Culit, F. Kongolit, V. Canosinaj e te tjereve (per nje hapje mendesie te shoqerise shq. mbas 90's),etj..,. kemi OJQ-te qe bejne nje pune konkrete per permiresimin e disa gjerave sociale, dhe perpiqen per edukimin e te rinjve, ne nje fare menyre; eshte levizja "Mjaft" e shume te tjera si kjo qe "u lodhen duke bertitur" kunder cdo padrejtesie te istitucioneve shqiptare.; emisioni tv "fiks fare" qe ka kapur "ne flagrance" momente korrupsioni dhe ajo qe me ka bere me shume pershtypje ka qene nje seri filmimesh mbi gjendjen e femijeve te ngujuar,te varfer e analfabete ne veri...etj,etj.
mediat dhe arsimi kane bere nje fare pune.ajo qe,sipas meje "nuk duket",eshte ai opinioni i shendoshe publik sic thote Mauberti. me duket sikur vetem ne shq qe jemi jashte flasim dhe duam qe Shqiperia te behet nje shtet i qete normal perendimor. por nje pjese e mire e njerezve atje,ka rene ne nje lloj letargjie qorre, dhe nuk do te zgjohet.ose, ben sikur nuk i sheh gjerat (dhe kjo me duket me bindese),sepse ne kete lloj menyre i leverdis,apo i pelqen. dhe ndoshta per kete flet Fajtori kur ben fjale per konformizem. po ta vemi re mire,qe te polici me i thjeshte,apo nepunesi i ndonje zyre shteterore, e deri te ministri apo deputeti (qe perfaqeson popullin), jetojne te kenaqur dhe i pershtaten mjaft mire "regullave" te sistemit shoqeror e politik shqiptar. (polici nuk ben greve qe rrogen e ka 150.000 lek shq,sepse "e nxjerr" me menyra te tjera "demokratike" e "lindore".)dhe te gjithe ne kete menyre, mjeku,mesuesi,pedagogu etj. pra,nuk ka kush ta beje ate migrim vlerash nga materialja te intelekti. un ve re dhe gjene tjeter te thjeshte,qe ne Shqiperi pelqehen dhe ndiqen si model prototipat si "nini i bules", (ndoshta gabohem,nuk e di), ndersa nuk preferohet me ajo shtresa e "studenteve me syze", jane si peshku pa uje.
prandaj, un them se mentaliteti te ne nuk ka si ndryshon, hyn ne perberjen tone gjenetike qe na pelqen rremuja, jorregulli, jodrejtesia, fitimi i lekut me ane te pista, arroganca, imoralja ne thelb (por te ndershem me "kanune burrash" ne siperfaqe), "modernizimi me tangat jashte",(por mendja "te martesa"),e te tjera.dhe kjo se jemi lindore te pandryshueshem,te pamodifikueshem.
e keshtu do mbetemi!!.

Postuar nga METAXA datë 13 Maj 2005 - 11:54:

Sinqerisht habitem tek ju lexoj. Njeri flet per filozofine, tjetri jep perkufizime filozofike, tjetra flet per letargji qorre per ne qe jemi ketu, secili prej jush flet aq shume dhe me aq fjale te medhaja sa edhe vete koha nuk eshte e afte ti kuptoje ato.

Ore nuk kemi nevoje per kaq analiza te thella, kemi boll analista, Shqiperise i duhen njerez praktike te shkathet.

Pyetja shtrohet shume thjeshte, ja zgjedhjet po afrohen, alternativat dihen.
UNE atehere SI nje I RI KUJT TJA JAP VOTEN TIME?

Sinqerisht nuk e di, por kjo sdo thote qe une jam ne gjume, kjo sdo te thote qe mua ashu me leverdis por ja qe skam cfare te bej. Kshu eshte edhe ai 'opinioni i shendoshe' qe permendi ju, edhe nuk eshte ne gjume apo nuk po kupton cfare po behet, jo e kupton shume por thjesht NUK KA SE CFARE TE BEJE TA NDRYSHOJE KETE SITUATE.

Shume her kur lexoj per studenta apo Shqiptare jashte Shqiperise me bie ne sy njefar patriotizmi i tepert (qe e kam pas edhe vete dikur), por jo njerez jam tejet i bindur qe kur te vini ketu(nqs do vini) secili prej jush do mendoje per b.then e vet dhe per mireqenien e vet.
Qofsha i gabuar.

Postuar nga sonja datë 14 Maj 2005 - 02:26:

nuk po do njeri te duket shume i zgjuar ketu me "analizat e thella",te kuptohemi.thjesht,po flasim, japim ndonje mendim keshtu,si na vjen.

duket si patriotizem artificial,ne fakt,por shtyhemi (flas per vete te pakten)nga deshira per tu kthyer nje dite ne Shqiperi.
dhe qe te mund te kthehemi,ne vendin tone te dashur,deshirojme qe dhe gjerat te jene cik normale. Te kete nje jetese normale.
Prandaj dhe mundohemi te shtrojme ndonje ide se si mund te permiresohet gjendja ne Shqiperi.
Kaq e gjitha.

Postuar nga Fajtori datë 14 Maj 2005 - 06:26:

Nuk e kuptoj pse cdo zgjidhje shihet tek politika. Shikoj qe ketu flitet per korrupsion dhe per vota. Mediat analizojne fenomenet korruptive dhe Fiksi merret me shtetin dhe institucionet me se shumti. Pa dashur te hedh poshte nje pune fenomenale qe ka bere Fiksi, le ti largohemi shtetit dhe politikes. Ketu nuk po flasim thjesht per nje take-over pushteti, per nje Sali apo nje Fatos. Problemi qendron ne mentalitetin qe pjell kete politike dhe percjell semundjet si nena tek foshnja.

Fatkeqesisht ajo qe tha Metaxa eshte e vertete. Kush kthehet ne Shqiperi le menjane patriotizmin dhe integrohet me jeten e atyshme. Metaxa eshte nje rast. Mayday nje tjeter. Por ne po diskutojme pikerisht per kete: per kushtet e kthimit ne Shqiperi dhe mundesite qe kemi (vec e vec ose bashke) per te bere dicka. Nuk me duket harxhim kohe. Te pakten gjen te tjere qe interesohen per te njejtin argument dhe diskutohen gjerat "tona", jo vetem gjerat "e mia".

Persa i perket asaj qe tha Sonja mbi pamundesine e ndryshimit une s'jam dakort. Cdo popull ndryshon. Dje po shikoja nje film italian te viteve 60 dhe u habita kur pashe ngjashmerine me fytyrat dhe sjelljet shqiptare sot. Kuptova sa shpejt ka ndryshuar nje popull (nese 40 vjet mund te duken shpejt) dhe cfare rendesie ka edukimi. Mjafton te hapesh nje emision lajmesh ose te degjosh nje interviste rruge dhe kupton se nje popull ka studiuar. E kam kuptuar kete kur mundohem te perkthej ndonje fragment emisioni italian ne shqip. Rezultati eshte nje grumbull fjalesh qe ne shqip do konsideroheshin shume intelektuale (model Fatos Nano). Dhe keta njerez i gjen rruges...

Rast tjeter. Nje here ne jave ne qender te qytetit ku jetoj vjen nje plak i cili mbledh rreth vetes kalimtare dhe diskutojne mbi argumente te ndryshme politike dhe sociale. Njerez qe kane akoma qeset e pazarit ne duar ndalojne per nje diskutim te gjere (ndonjehere vihen ne nje rreth). Jane bazat e demokracise qe kane filluar keshtu (ne Greqine e lashte) dhe cuditerisht gjenden akoma sot. Nje veprim i tille mund te dukej qesharak ne Shqiperi, sepse demorkacia shqiptare thjeshtohet ne nje lufte per pushtet ose ne nje pyetje "Per ke duhet te votoj?". Madje nje shok qe do hapte nje lokal ne Tirane me tha se donte te terhiqte kliente qe nuk merreshin me politike dhe me diskutime te medha, vetem qejf dhe aq.

Pra nje popull mund te ndryshoje qe c'ke me te dhe jam i sigurte qe do ndryshoje. Shqiperia ka nje vendndodhje gjeografike qe i siguron ndryshimin ne menyre matematike, por puna eshte cfare duam ne te jete Shqiperia, jo cfare do detyrohemi te bejme sepse gjendemi ne mes te Evropes. Kjo akoma eshte konfuze dhe pergjigjia kerkohet akoma ne aspekte politike qe nuk japin dot nje pergjigje. Nje popull behet ashtu sic do vete, por ky ndryshim nuk vjen nga politika barbare e votes. Nuk mjafton te votosh qe nje vend te ndryshoje. Vullneti i perbashket per te ndryshuar nuk mbaron me zgjedhjet, por eshte nje proces i vazhdueshem qe jo vetem nuk varet nga politika, por e modifikon dhe vete politiken. Ndryshimi i politikes nuk eshte shkaku por pasoja e nje ndryshimi kultural. Nese nuk ka alternativa per te votuar problemi nuk duhet gjetur tek politika, por tek populli qe nuk di te pjelle nje politike me te mire.

Kjo eshte llogjika ime. Shpresoj te mos merret vetem si teorike. Alternativat ne Shqiperi do ekzistojne kur te sherohen semundjet sociale qe po gerryejne shpresat. Dhe ju lutem mos reduktoni shpresat ne zgjidhjen e korrupsionit apo parlamentit. Shpresat e mia fillojne kur dal nga shtepia, sado banale te jete nje shetitje ne qytetin tend.

Postuar nga agata datë 15 Maj 2005 - 15:38:

Nuk mendoj se perberja e popullit shqiptare eshte formuar nga gene qe kane deshire rremujen, vjedhjen, skamjen dhe korrupsjonin, ne thjesht jemi ndryshe sepse jo vetem jemi lindor por jemi njerez te varfer, te varfer materjalisht.
Integrimi i shume shqiptareve neper vende te huaja, studimet dhe reusitet e te rinjte, tregon se genet tona jane te shendosha e po aq normal, sa ato te perendimoreve, por gjendja ekonomike qe perben Shqiperine, detyron shperdarjen neper bote te asaj qe perbejne ajken dhe shnderron ne "egersira" ato qe vazhdojne te jetojne atje.
Sa intelektuale e kane lene vendin? Sa sportist ose artist te talenduar kane ikur?
Personalisht, kete vit dipllomohem dhe do te doja shume te vija ne Shqiperi, por edhe pse mund te siguroj anen time ekonomike, nuk mund te siguroj dot qetesine time fizike e shpirterore, sepse jam koshjente qe per ecuer perpara duhet te behem bashkepunuese duke mbyllur syte perballe nje fare linjash mashtrimesh, per te cilen nuk jam e zonja..
Eshte shume e thjeshte te themi qe shqiptaret i ka kapur epidemija e injorances, por per te zhdukur kete duhet te gjejme origjinen..
Un mendoj se cdo gje eshte e lidhur me politiken, biles e lidhur ngusht..
I jap shume te drejte METAXA kur thote qe nuk e di per ke te voje, sepse dy partit kryesore ne vend te flasin per programet politike qe kane, dalin neper televizore duke share njeri tjetrin...Mua si popull, nuk me intereson fare se cfare beri Berisha ne 97 ose cfare beri Nano, nuk me intereson fare inatet dhe shfyrjet e kryetareve te partive.., mua me intereson programi qe ato kane e interesat per vendin.. me intereson qetesija dhe sigurija.
E pra, si mund te ndryshoj ai fshatari ne veri ose ne jug, femija e te cilit duhet te eci me ore per te shkuar ne shkolle?
Si mund te edukoj ai femijet, kur mendja e tij punon vetem se si t'i ushqej ato? ashtu sikurse ben edhe kafsha..
Sa shkolla ka ndertuar shteti jone, keto 15 vite demokraci?
A kane ndryshuar programet shkollore..?
Sa rruge jane ndertuar..? e sa kohe i duhet atij fshatarit te vij ne tirane..
Si mund te ndergjegjesohet ai polici qe (pa pike turpi sa zbrita ne port me kerkoj leke) kur nuk ka asnje regullore ose me sakte nuk zbatohet asnje ligje per ta ndaluar?
Ose ai mjeku, qe te len te vdesesh, nese nuk ke leke, si mund te ndergjegjesohet, kur shteti e din shume mire cfare ben, por nuk merr asnje mase...? Mendoni se programi i "fiksit" duhet te mjaftoj?
Kur do vij dita qe te konsiderohemi per cfare jemi..? ju e dini shume mire qe per te marresh nje certifikate lindjeje, neper zyrat tona, duhet te fusesh dyart prapa dritareve me hekura, duke bertitur emrin dhe mbiemrin, mos valle eshte e pamundur te ndertohet nje dhome prititje me disa karrige, ku te presim si njerez..?
E nuk eshte dhe aq e veshtire sa mund t'ju duket sepse asgje nuk na duhet ta zbullojme vete.. mjafton ti hedhim nje sy vendeve perendimore qe i kemi aq "shume zili.."
e per te gjitha keto nuk eshte pergjegjes fashtari qe nuk din te edukoj femijen, apo qytetari qe nuk do te sillet si i tille.. nuk jane shqipetaret qe nuk duan te ndryshojne, por jane kushtet te cilat i kane lene te jetojne..e sigurisht nuk eshte vetem faji i Nanos e Berishes sepse kemi boll antishqiptare e fshinje qe i intereson gjendja qe kemi...
Po jane rregullat, ligjet qe duhet zbatuar ne rrate te pare nga shteti...

Postuar nga MAUBERT datë 15 Maj 2005 - 20:30:

Pergjithesim (pjesa e pare)

Me vjen mire fajtori qe pavaresisht mllefit te fillimit arrijme te gjejme gjakftohtesine madje dhe te arrime ne disa pika te perbashketa.Pikerisht kjo eshte vlera e nje debati,te nxit reflektimin dhe te ben te analizosh,pra fillon te seleksionosh brenda vetes tende per te fshire te gabuarat e per te nxjerre ate qe mendon se eshte me e mire.Ky eshte nje lloj filtrimi i vazhdueshem qe ne fund do merrja guximin ta perktheja me emancipim.Sidoqofte duhet te kete kundershti botekuptimesh per te nxitur nje debat e ne kete rast po filloj pikerisht nga keto kundershti per ta shtyre edhe me tej debatin per tu ndalur se fundmi te ato pika ku ne biem dakord.
Ne rradhe te pare qe filozofia permban pragmatizem po e degjoj per here te pare,e me vjen keq te te them qe je plotesisht gabim.Nuk e di ku e ke gjetur kete burim informacioni qe e trajton filozofine ne kete forme dhe do te isha me te vertete i interesuar qe te ma thoje,do ta kisha lexuar me mjaft interes.Ne klasifikimet me te fundme filozofia ka kohe qe trajtohet si shkence,e si shpjegues fenomenesh,ndaj dhe pragmatizmi ketu eshte e fundit gje qe mund te penetroje.Sidoqofte debati yne nuk perqendrohet ketu,ndaj le te vazhdojme edhe me tej.
Askush nuk do te bashkejetoje me te hidhuren,pavaresisht shkaqeve natyrale,per kete jam dakord e nuk kam thene te kunderten.Problemi ketu qendron se ti do bashkejetosh detyrimisht me te hidhuren me nje kthim te mundshem ne Shqiperi,pavaresisht se nuk ke as me te voglen deshire.Ka dhe disa te tjere te cilet e presin ndryshimin para se te kthehen,e pastaj ,ata te munden te gjejne paqen e enderruar,te gjejne cdo strukture te gatshme e se fundmi te marrin frenat e pushtetit si intelektuale mendjendritur.Ketu nuk bejme pjese as une as ti,por ka shume te tjere.E meqenese te pelqen Mustafa Nano,pikerisht kete problem trajtoi ne nje nga analizat e tij,ne kohen kur u krijua nje shoqate e studenteve shqiptare jashte.Ai shprehej se i kishin pelqyer diskutimet,por nga ana tjeter nuk kish degjuar askend qe te shprehte deshiren e kthimit ne nje Shqiperi sic eshte sot e te punonte edhe ai per keto ndryshimet e veshtira e thelbesore te fillimit.Kjo pra ate e kishte shqetesuar dhe e ngrinte si problem,ashtu sic me shqeteson edhe mua.Ndaj ketu dalim te ai uji qe permendja une ca me pare,te cilin duhet ta pime e jo te rrime ne role te privilegjuarish,jo sepse duam por sepse jemi te detyruar me nje kthim te mundshem qe ta bejme,ndaj fajtori ne se vertete do nje ndryshim ne Shqiperi e do te punosh per kete gje,je detyrimisht i detyruar te bashkejetosh me cfare ndodh.Por qe te bashkejetosh nuk do te thote qe ta perqafosh apo te besh dashuri per ta pjelle,mund edhe thjesht te ndash dhomen.Kete pra duhet te bejne gjithe"te llastuarit",te ndajne dhomen,ne se me te vertete duan ndryshim.Sigurisht qe e gjitha kjo duhet te bashkohet dhe me interesat ekonomike,per te arritur idealen,e kuptoj fare mire qe askush nuk kthehet vetem per patriotizem,por une personalisht mendoj se me pak inteligjence edhe kete ane ekonomike e arrin,megjithate kjo eshte subjektive.
Per sa i perket mediave te dy e dime fajtori qe ato jane komerciale,pra i pergjigjen vullnetit te shikuesve,e aty ku ndeshim injorance te tilla media do te kemi.E fjala bie ne se ne France te jesh prezantues(e)lajmesh kryesore eshte prestigj e duhet te kesh kaluar shume etapa,diku tjeter prezantohen nga femra(nuk mund t'i quaj gazetare)simpatike sigurisht,sepse te tille deshire ka populli.Asnje pronar nuk eshte injorant,ai thjesht i pergjigjet kerkesave te publikut,qofte dhe kur lajmet e para hapen me prerje kokash,apo kulmi me vetevrasje,nderkohe qe presidenti apo kryeministri mund te kene bere deklarata te rendesishme,apo qofte edhe kryetare partish mund te kene pasur takime me homologe.Kjo etike nuk njihet shume sot te ne,ne saje te atij ciklit natyral ku kemi hyre,i cili kerkon ndryshim.
Meqenese folem per Freud-in.Me vjen keq qe shpeshhere me keqkupton dhe nxjerr perfundime larg asaj qe kam dashur te them ne te vertete.Nuk fola per spontanitet barbar te nje turme,por si individe jemi pjesetare te nje turme,cfaredolloj kulture apo mentaliteti qofshim.Kjo turme eshte shoqeria qe na rrethon me te cilen bashkejetojme dhe e cila padyshim qe ndikon ne cdo hap qe bejme.Ne se do po e nderroj fjalen turme me fjalen mase.Duke qene se masa eshte pjese e nje cikli,ndikon dhe te individi,por sidoqofte po e leme kete argument sepse do hynim shume thelle ne debate filozofike,e nuk eshte kjo tema per te cilen po interesohemi.

Postuar nga MAUBERT datë 15 Maj 2005 - 21:46:

Pergjithesim(pjesa e dyte)

Ne shkrimin tend te fundit bie dakord ne shume gjera,bie dakord ne faktin se eshte nje mentalitet i caktuar qe pjell politiken qe ne njohim sot,edhe me Metaxa bie dakord,duke pasur parasysh qe integrimi per te cilin ti flet mund te jete edhe thjesht nje bashkejetese,pra mund te jete edhe thjesht nje ndarje dhome si ajo qe fola me pare,pa shkuar shume me thelle.
Ajo qe mendoj une eshte qe shikimi yne te jete drejt evropes patjeter,por jo ama me sy te ngadhenjyer e te perlotur,per te thene se cdo gje ne te tilla vende shkon mire.Pra nuk ka se pse cdo te keqeje t'i japim ngjyrat kuq e zi ashtu si edhe e kam permendur pak me pare.Mjafton te marr rastin e Berlusconi-t i cili eshte pronar mediash e ne te njejten kohe kryeminister,apo gafat politike te tij,apo gjykimet ndaj tij,te cilat pavaresisht se nuk arriten deri ne fundin e tyre,lane te kuptonin se ky kryeminister eshte gjithashtu nje figure e dyshimte lidhjesh jo te pastra,e si ai ka shume e shume te tjere.Me pas krahasimi qe ti ben me "fytyrat"diku tjeter fajtori do te te merrej si diskriminim fizik dhe eshte pjese e mungeses se etikes.Ashtu si edhe "Fiks Fare"i cili padyshim ka bere nje pune te madhe,tallet me veteranet tek te cilet mosha ka bere te veten ne arsyetime e gjykime duke harruar qe veteranet kudo ne bote nderohen.E veterane te rrjedhur ka nga do,pati madje edhe nje ish-kolonel ketu ne France qe i dha Chirac-ut parashikimin e fatit te tij presidencial meqenese kohet e fundit kish filluar te merrej me astrologji.E te shihje nje president se si i pergjigjej me respekt e me dashamiresi.Apo sic bejne edhe me njerez fatkeqe qe i bien dhembet gazetaret e ketij emisioni duke i perseritur me qindra here pamjet filmike.Dua te them qe ky emision vertete ka bere shume,por i mungon pikerisht ajo etika te cilen do i duhet kohe qe t'a fitoje.Sidoqofte me kupto drejt,nuk bera paralelizem me ty ne kete rast,e permenda thjesht si shembull plotesues.
Gjithashtu flisje edhe pak per sjelljen duke marre disa shembuj.Por une mund te te marr edhe shume te tjere te kundert per te treguar se nuk duhen bere pergjithesime.Ka shume turiste italiane nga ata qe shoh une te pakten(sigurisht nuk jane fytyra e kombit disa njerez te caktuar)te cilet shprehin shenja te medha injorance ketu ne Paris.Te gjithe njerezit kthejne koken madje se edhe ulerasin neper metro e ne vetvete secili krijon nje lloj perbuzjeje.E kur krahasoj sjelljen time fajtori e shoh qe jam shume larg.Mund te te marr edhe shembuj te tjere si nje cift qe ishin ulur ne restorant dhe nuk kuptonin fjalen sallate megjithese kamarierja ja tha ne disa gjuhe,e isha une pastaj qe i fola ne italisht(me aq pak sa mundem) per t'i treguar se cfare donte te thoshte.Ne ate moment kamarierja me pa me ca sy falenderues si per te me treguar se kish kohe qe vuante ne komunikim.Apo shume e shume te tjere qe nuk dine asnje lloj gjuhe dhe ne menyre te deshperuar kerkojne njerez qe flasin ne italisht.Njehere dikush me tha:Me ne fund nje francez qe e flet italishten,sepse nuk dinte asnje gjuhe tjeter.Jo i thashe nje shqiptar qe flet italisht.Per te mos permendur pastaj nje grup te rinjsh qe u hodhen ne lumin e senes per tu lare ku pervec te tjerave derdhen dhe ujerat e zeza.Bashkia kish organizuar nje si lloj plazhi me rere buze senes per te marre thjesht rreze dielli,por ja qe ka edhe njerez qe nuk i rezistojne dot ujit,sa do i piset te jete.Apo si nje mikut tim qe nje polic italian i vuri vulen e hyrjes ne Itali,mbi karten njevjecare te qendrimit franceze,duke qene se ne France kjo karte te vihet mbi pashaporte,kjo beri qe ketij mikut tim t'i krijoheshin shume probleme ne te ardhmen.Pra edhe ne perendim ka lloj lloj njerezish.Kete e kam kuptuar edhe me mire me ardhjen time ne Paris ku sheh te gjitha kombesite,si metropol qe eshte.Ndaj fajtori eshte per te te thene qe jo cdo lloj fenomeni negativ duhet t'ia veshim shqiptareve.Une e kuptoj qe ne itali(me cfare kam degjuar nga miq te mi qe jetojne aty)ka racizem dhe ju jeni mjaft te ndjeshem ndaj problemeve qe kane shqiptaret,por dua te te them se edhe ky racizem eshte nje shprehje injorance.Racizem mund te kete cdokush te fshehur ne vetvete,kjo eshte e pashmangshme,por ne Itali kam degjuar edhe qe shprehet,e ne momentin qe fillon e shprehet kemi te bejme me limite ne arsyetim apo gjykim.Sidoqofte nuk do doja qe ta drejtonim ketu biseden tone,sepse keto shembuj nuk mund te pergjithesojne nje komb dhe jane thjesht shembuj banale.Ishte thjesht per te te thene qe nuk eshte mire te pergjithesohet dhe te veshim cdo gje me rroba te zeza.Ti vete nuk njeh njerez me te vertete per se mbari ne Shqiperi???Une personalisht njoh shume dhe do ndjeja kenaqesi te bashkepunoja ne te ardhmen me ta.Sidoqofte dua te te them qe kudo ne bote demokracia kufizohet nga lufta per pushtet.Mos mendo se europianet jane kaq idealiste sa te harrojne interesat e ngushta personale.Ndryshimi eshte se ketu ruajne etiken,sepse ka mjaft alternativa e neser populli nuk i voton me,pra nuk flasin si te duan me popullin.Te ne kjo etike mungon dhe shohim edhe shprehje arrogance shpeshhere.Edhe kjo ben pjese te ai cikli qe kemi hyre ne.Mos mendo kurrsesi se une dua qe te justifikoj,thjesht perpiqem t'i trajtoj ne menyre me natyrale problemet e jo me aq agresivitet.Per sa i perket gjysmes se dyte te shkrimit tend jam plotesisht dakord e nuk kam asgje per te debatuar.
Ne perfundim duhet bere kujdes nga tre gjera:
1)Te mos pergjithesojme
2)Jo cdo e keqe e ka emrin Shqiperi,ketu hyn edhe ana personale e nje individi e menyra se si eshte formuar,per kete dhashe edhe shembuj me pare.
3)Te mos krijohen komplekse inferioriteti te cilat jane shume demtuese

Shopenhaueri dikur ka thene:Njerezit qe krenohen me anen kombetare jane me te dobtit,sepse nuk kane asgje personale per tu krenuar.Kjo ishte per te thene qe nuk duhet te trembemi nga ata njerez qe na nxjerrin anen kombetare si flamur te progresit te tyre.E te tille njerez neper shtete evropiane qe e bejne kete me ne ka mjaft...Ne jemi ata qe jemi dhe jemi krenare per kete.............

Postuar nga Fajtori datë 16 Maj 2005 - 00:55:

Qenka e gjate por po pergjigjem per pikat qe me duken evidente.

Postuar nga freedom datë 16 Maj 2005 - 02:17:

Zhvillimi eshte vetvendosje

ky eshte mendimi im, shqipetaret nuk kane pse ankohen , dhe nuk kane pse justifikohen , bota nuk na ka pjell dhe as nuk na ka krijuar si komb , biles jemi nje komb i lashte.Nqs dikush mendon se liria e vetvendosjes nuk eshte thelbi i zhvillimit jam gati te sqaroj me gjate , por po ju le me nje shembull banal.
Te gjitha shtetet e zhvilluara sot ne bote jane pikerisht ato shtete qe kane pasur lirine e vetvendosjes.Shikoni Kinen sapo fitoi lirine e vetvendosjes fitoi te drejten e zhvillimit.Ka edhe shtete te tjera te vogla , Izraeli eshte nje shembull i mire.Sic e thash me lart bota nuk ka asnjelloj detyrimi te ndihmoje shqiperine drejt zhvillimit,perkundrazi ,ne baze te ligjeve natyrore ka cdo lloj te drejte ta pengoje ate zhvillim.
Nuk mendoj se ka zgjidhje psikologjike problemi i zhvillimit ,zgjidhja eshte shume e qarte dhe praktike, psikologjia dhe filozofia vetem do te na fundosnin ne nje debat te pafund duke na lene ne vend numero.
Mund tju duket qesharake qe une mendoj se nje nga problemet me te medha te shoqerise tone (dhe qe pengone zhvillimin ) eshte se kemi perfunduar ne nje shoqeri paranojake ,gjithmone ne mbrojtje ,nje vigjilence pasive ne maksimum.E shikon tek emigranti me i thjeshte kur lexon nje artikull ne gazete e deri tek liderat tane paranojak para superioreve te tyre nderkombetar.Boll u qame e u ankuam neper bote si femij jetime ,jemi nje popull i mocem me nje histori te pasur ,hajt ti leme botes te ditur vlerat tona .

Postuar nga MAUBERT datë 16 Maj 2005 - 20:13:

Mbi Shqiperine

° Patjeter qe Shqiperia na intereson dhe diskutimet e nje forumi jane pjsese e ketij interesi.Sidoqofte nuk e kuptoj se cfare tonesh mund t'i jepen analizave te Mustafa Nanos kur thjesht eshte shprehur dicka e shkruajtur e zeze ne te bardhe.Mustafa Nanon(qe per mua gjithsesi eshte vetem ne fillimet e te qenit analist,ne kundershtim me Fatos Lubonjen psh)e shqetesonte fakti qe te gjithe ata studente te cilet jetonin jashte e kishin krijuar ate shoqate nuk u shpreh asnje prej tyre per nje kthim ne Shqiperine e diteve te sotme.Cdokush aspiroi per ndryshim,por askush nuk u shpreh per nje kthim te mundshem e bashkepunim per te pjelle kete ndryshim.Dmth gjithsecili priste ndryshim nga te tjeret,duke zene nje pozicion komod,ndaj dhe une me ironi i quaja "te llastuarit".Kete pra shprehu Mustafa Nano.Ne kete pike nuk besoj se ka me shume per te thene,nuk besoj se edhe ty te duket i drejte fakti qe te aspirojme ndryshimin pa qene vete pjese e tij,e me pas te godasim te gjitha fenomenet negative me te cilat nuk prekemi direkt,e te rrime ne rolin e intelektualeve me presione te tipit "ne jemi truri i kombit".Perkundrazi,ata studente qe jetojne ne Shqiperi jane me ne koherence me realitetin dhe jane ata qe vuajne me shume se te gjithe realitetin e hidhur.Dmth sipas llogjikes se pseudo-shoqatave le te jene ata qe te bejne ndryshimin,e ne pastaj te kthehemi me pas e te zeme kolltuket.Duhet bashkepunim pra,duhet pune,nga te gjithe pa perjashtim,ne te mire te progresit,ne te mire te zhvillimit kombetar.Per sa i perket toneve,nuk jam idhujtar analistesh ende te paformuar mire,ndoshta duhet te shohesh te dikush tjeter tonet pasionante qe i jepen analizave te Mustafa Nanos,aq shume e degjojme madje sa me kujtohet ai tregimi i Konices "Perralle nga Zululandi"...

°Freud-i(as mua nuk me pelqen shqiperimi banal i emrave)ka folur per te dyja ato fenomene qe ti permende dhe per turmat si mase popullore,edhe per turmat,per vete faktin se jane pak a shume e njejta gje dhe eshte nje nocion qe thuajse perseritet dy here.Nje turme ne te shumten e rasteve mase popullore eshte,nuk ka se cfare te jete tjeter.Sidoqofte do te lutesha qe t'a linim menjane kete pike se nuk eshte e rendesishme.

°Ne kete pike ke te drejte,te kam keqkuptuar,sepse mendova se shpreheshe qe filozofia permbante pragmatizem.Sidoqofte do ishte interesante te me shpjegoje pak edhe pragmatizmin qe mban psikologjia(gjithashtu shkence e sociales).

°Mbi auto-kritiken ke plotesisht te drejte.Megjithate duhet filluar te flijohen qejfet konkretisht,ne vend qe thjesht t'i shprehim teorikisht.Po zotesine tende ne timon,ne rastet kur shkelet kodi rrugor e sheh si tolerance ndaj mungeses se rregullave apo jo?

°Me teper termi rilindas te mezipritur do te sherbente per teoricienet qe japin mend nga jashte vendit,duke aspiruar ndryshimet pa u bere vete pjese e tyre.Sidoqofte meqenese ra fjala te rilindasit e krijuar rishtazi sipas botekuptimit tend,pse aspiratat per permiresim duhet t'i hedhim poshte per hir te tyre???Nderkohe qe keta rilindasit qe permend ti jane pikerisht baza e ketij progresi,jane edhe ata qe neser do drejtojne vendin,ne bashkepunim edhe me gjithe ata studente shqiptare te cileve i veme nota pabarazie ne menyre te padrejte.Mos valle fakti qe ata preferojne te kthehen dhe qe do jene te detyruar(domosdoshmerisht)te shohin fenomenet negative te shoqerise shqiptare,madje dhe te jetojne me to perkthehet ne tolerance ndaj krimit???Dmth te jetoj ne nje vend ku krimi eshte i perhapur,te prek perdite keto fenomene shkeljesh,te jem i detyruar te bashkejetoj me to,dilka qe eshte ne tolerance ndaj krimit???Ky do te ishte nje perfundim me te vertete pak i menduar dhe i bere pak si moto per tu thene me vend e pa vend.Me vjen keq ta them kete por dashje padashje te krijohet kjo pershtypje.Sidoqofte shembullin e dhame qe edhe mund te ndryshojme ne debate keshtu qe jam i bindur se do e kuptosh edhe kete vogelsi qe te ka shpetuar.
Nga ana tjeter jam dakord qe aspekti ekonomik me ate patriotik mund te bien ndesh kur perballesh me korrupsionin,por ne rradhe te pare duhet te perbellen me te.Pra duhet ditur se si t'i shmangemi.Njoh mjaft njerez qe ja kane dale mjaft mire ekonomikisht ne Shqiperi,pikerisht se Shqiperia eshte e virgjer ne ide,e duke sjelle ide te reja jo vetem vendi shkon drejt progresit,por edhe ata kane korrur fitimet e tyre te konsiderueshme,e te gjitha keto ne menyre te ndershme.Ne kete kendveshtrim e kisha pare une.Sidoqofte dhe ai i yti eshte i drejte,por nuk mund ta marrim si te qene per cdo rast,ashtu si edhe timin.Aty pastaj ka te beje shkathtesia personale,dikush nuk e ka e preferon te qendroje ne perendim,dikush tjeter e ka e preferon te kthehet,sepse e sheh qe mund t'i perputhe fare mire aspektin ekonomik me ate patriotik(nuk dua te luaj role idealistesh,kryesori eshte ai ekonomik,por dhe tjetri ze vendin e tij).

°Une mllef quaja ate mungese te theksuar etike qe karakterizonte shkrimet e tua e godiste njerez te pafajshem me vend e pa vend.Aq sa sinqerisht u shtanga kur i lexova dhe po mundohesha te gjeja burimin qe mund t'i sillte ne jete ne menyre kaq bujare.Megjithate nuk dua t'i kthehem per te te risjelle nje e nga nje fraza te cilat nuk jane te denja per nje shkrim serioz,fraza qe gjykojne edhe menyren e prerjes se flokeve,trashesine e qafes,diskriminime te pafundme fizike,morale gjithashtu.E te mos jesh tolerant ndaj krimit nuk do te thote te behesh pjese e gjithe ketyre.Sidoqofte ve re me kenaqesi se shkrimet e tua vine gjithnje e me teper ne permiresim dhe nxjerrin mjaft gjera per te diskutuar,kjo tregon reflektim dhe eshte e nevojshme per progres.Ndaj te pergezoj.Gjithsesi ky eshte mendimi im personal dhe ta nxorra sepse me pyesje se cfare nenkuptoja une me mllef.Per sa i perket "normalitetit" per te cilin une shprehem me keqkupton gjithashtu,megjithese pashe qe ne shkrimin tend kishte pasur perpjekje te medha per te me kuptuar drejt,por keto jane gjera qe na ndodhin gjithsecilit.Une nuk flas per "normalitet",une flas per "cikel natyral" qe krijon "anomaline".Anomalia nuk eshte e thene te krijohet domosdoshmerisht nga procese barbare ashtu sic e di edhe ti,mund te krijohet edhe nga nje cikel fare natyral.Sidoqofte edhe kjo nuk eshte shume e rendesishme ndaj ecim ne piken e fundit...

°Ketu jam dakord deri kur ndalesh te respekti ndaj tjetrit.Me vjen keq te te them se respektin ndaj tjetrit une e bazoj ne menyren se si ai sillet apo reagon,nuk ndjek statistikat.Te ndjekesh statistikat per mua eshte paranoje,e te shprehesh per me teper keto statistika si shenje racizmi ndaj nje personi qe ti e takon per here te pare e nuk e njeh eshte injorance.Me kane thene qe kjo ndodh shpesh ne Itali dhe te kuptoj deri diku qe je i detyruar te perballesh perdite me pergjithesimet,madje behesh edhe vete pjese e ketyre pergjithesimeve,te cilat sherbejne per te ndare njerin send nga nje tjeter,njeren kafshe nga nje tjeter,por kurrsesi karakterin e nje njeriu nga nje tjeter.E ne se te tilla pergjithesime ti i quan te ndjekesh nje fill pragmatizmi,do te te kuptoja,por nuk do isha dakord me ty,sepse behemi pjese e asaj qe e vuajme vete...
Ndoshta fajtori te ngaterrojne me kriminele shqiptare,sepse edhe jeton ne nje vend si Italia.Te siguroj qe po te kishe jetuar ne vende pak me te emancipuara ne fushen e te drejtave te njeriut,e ne plot fusha te tjera,si SHBA,Kanada,France,Gjermani etj etj,nuk do te kishe pasur te tilla shprehje racizmi,pavaresisht se ndokush mund t'i kete brenda vetes,por i mban te fshehura e nuk i shpreh,sepse ne te tilla vende luftohet mjaft ne kete pike.Ndaj te tilla vende merren si shembuj dhe jam dakord me ty per te analizuar pergjithesimet e kesaj bote,por jo qe te behem pjese e tyre.Sidoqofte kjo vjen sepse jetojme ne vende te ndryshme e te tjera gjera prek e shoh une,te tjera ti,per sa i perket ketyre dukurive flasim,ndaj dhe eshte normale qe dikush te kete me shume mllef se tjetri.E ne se me te vertete ti mendon se une fshihem prapa nje normaliteti sa per te kaluar rradhen atehere mund te thosha se ke kuptuar shume pak nga cfare kam thene une,ose i ke kuptuar si ke dashur.Sidoqofte te pershendes dhe besoj se shkrimi pasardhes i yti do te sjelle akoma dhe me shume permiresim ne cilesine e debatit i cili ka filluar te ndihet ndjeshem...

Postuar nga Fajtori datë 17 Maj 2005 - 11:50:

Maubert, me duhet te te kujtoj se nuk eshte aspak e kendshme te diskutoj me dike qe merr pozitat e "doktorit" dhe llogarit permiresimet. Nuk e di nga vjen kjo deshire per superioritet, per loje doktorash, apo per ndonje "virilitet intelektual" (sa po mesojme nga njeri tjetri ee , por di te them se ky orientim natyral per te trajtuar tjetrin si pacient eshte i bezdisshem.

Thene kjo, per sa hapesire mund t'i kete mbetur diskutimit, mund te ndalem nje cast tek krahasimi Nano-Lubonja. Mua me duket pa vend zhvleresimi i njerit si "i ri" dhe vleresimi i tjetrit si "i vjeter". Me shume sesa pjekuria dhe "permiresimi" mund te shquhet stili i ndryshem ne te shkruar, ashtu si dhe cilesia e ndryshme. Edhe ne kete rast nuk e kuptoj pse duhet te kete nje orientim hierarkik me superiore dhe inferiore. (Gjithmone nese shprehja "ne kundershtim me Fatos Lubonjen" ka ndonje kuptim me paqesor sesa etimologjia -kunder-.)

Ka disa ndryshime kulturale qe nuk behen pa nje sforco te perbashket nga i gjithe komuniteti. Perderisa ketu dilet nga koncepti i individit dhe hyet ne vullnetin e perbashket si komunitet eshte e kote te trajtohen masat si copa individesh qe kthehen dhe behen pjese zhvillimit.

Njeriu ka nevoje te ndihet pjese e dickaje qe te punoje me zell dhe te shpalose patriotizmin ne vendin e tij. Kjo dicka nuk eshte nje cope rroge apo nje shtepi me shume. Eshte makineria e zhvillimit qe krijohet nga nje vullnet komunitar, mediatik, poltik etj. Nese emigranti mund te behet pjese e nje vektori te tille, pra e ndryshimeve qe po ndodhin ne vend, atehere do kthehet. Ne te kundert, kur sheh se gjerat ecin rrakapjekthi me ndonje cikel natyral qe nuk ofron te ardhme te sigurte, atehere do qendroje ne emigracion. Kjo me duket evidente.

Nuk me pelqen sllogani i kthimit pa kushte ne Shqiperi.
Me shume sesa patriotizem me duket anti-shqiptarizem, perderisa i thuhet tjetrit "dorezohu pa kushte, sepse raliteti eshte ky qe eshte dhe nuk do ndryshoje si do ti". Emigrantet kane investuar shume per jeten qe kane krijuar ne perendim (qofte ne Itali, France, ShBA apo Angli). Nuk eshte e drejte te trajtohen si mish per top dhe te kthehen ne Shqiperi qe te zhgenjehen per te njemijten here. Keshtu qe para se te flitet per "teoriciene" duhet pranuar se nje e treta e shqiptareve jetojne ne emigracion. Natyrisht qe do "teorizojne" gjate mbi te ardhmen e tyre ne Shqiperi para se te marrin vendime. Ketu nuk diskutohet per mua dhe per ty, mos te banalizojme diskutimin me aspekte personale. Behet fjale per krijimin e kushteve qe emigrantet te kthehen. Natyrisht qe Shqiperia ka bere permiresime ne kete drejtim. Madje shikoj nje vale te gjere kthimesh te miqve e kusherinjve. Por kjo nuk do te thote se problemi mbaroi me kaq. Madje, per ti dhene Cesarit ate qe i takon, duhet te pranosh qe shumica e "mllefeve" qe ti konsideron te tilla bazohen ne diskutime te miat me ata qe jane kthyer ne Shqiperi. Nuk jane mllefe personale, por shprehin nje shqetesim te gjere.

Mua me duket se yti nuk eshte mendim instrospektiv i sinqerte, por kompromisues. Te mbrosh nje realitet vetem sepse ekziston nuk sjell me shume sesa nje fotografi bardh e zi. Po ashtu te krijosh alibine e "njerezve te pafajshem" do te thote te mos pranosh bazat e funksionimit te nje shoqerie, qe nuk jane shperdorimi i lirive dhe toleranca ndaj krimit, por rregulli dhe homogjenizimi social. Eshte e natyrshme qe cdo shoqeri ka klasa dhe qe keto klasa luftohen (e ka thene i sipervleresuari Fatos Lubonja). Lufta e klasave (term i keqperdorur nga komunizmi) sjell homogjenizimin e komunitetit dhe kjo i hap rrugen stabilitetit, ndryshimit dhe zhvillimit (e kam thene njehere kete, po fillojme te behemi monotone). Ironia e qafetrasheve apo bythetangosurave, sado te duket krim ndaj "njerezve te pafajshem", eshte pjese e reaksionit natyral mes njerezish teper te ndryshem per ti perkitur te njejtit komunitet. Ne kete rast midis meje (dhe shoqerise time) dhe atyre (dhe asaj qe perfaqsojne). Nuk ka asgje kriminale ne kete mes. Ne cdo vend te botes ka prototipa qe behen simbole popullore ekstremiteti. Psh ne SHBA gjendet prototipi i kemishebardheve dhe ai i zezakut. Nxjerrja ne televizor i ketyre personazheve ben qe palet (klasat) te njohin njera tjetren dhe te eleminojne ekstremet. Kjo eviton dukshem racizmin dhe lejon bashkejetesen (pa llogaritur qe rrit produktivitetin).

Ah, meqe jemi ne keto ujra, psikologjia e gjen pragmatizmin ne castin qe parashikon ose modifikon nje njeri apo sjellje te tij. Besoj se zhvillimi i Shqiperise nuk vjen me shprehje te Schopenhauerit (maksimum ai mund te zhvilloje intelektin e personit qe e studion). Perkundrazi, zhvillimi i Shqiperise vjen duke identifikuar dora dores pikat e dobeta qe duhen rregulluar dhe padyshim njera eshte shoqeria shqiptare dhe tjetra diaspora. Nese keto dy "turma" flasin gjuhe te ndryshme dhe nuk kuptohen atehere eshte e kote qe emigrantet te kthehen ne Shqiperi. Aspiratat e emigranteve mund te vihen ne sherbim te Shqiperise vetem nese respektohet mundi i tyre dhe kultura qe kane marre jashte. Boll eshte bere Shqiperia vrime e zeze qe demoralizon te kthyerit dhe i kthen ne pjese te sistemit.

Le te bejme nje metafore ushtarake. Cdo emigrant eshte si nje ushtar qe mund te sherbeje neper beteja. Ideja e kthimit pa kushte ngjan me nje kasaphane irracionale. Nje gjeneral i mire nuk harxhon ushtaret per eksperimente luftarake, por i fut ne beteje vetem ne castin e duhur. Eshte mire te mendohen keto "detaje" kur behemi gjenerale. Eshte mire te behen gjerat me plan ne vend qe te sillemi akoma si turme.

P.s. Te lutem mbaj parasysh paragrafin e pare te ketij mesazhi nese deshiron te vazhdojme diskutimin me respekt.

Postuar nga WhyNona datë 17 Maj 2005 - 14:14:

...

ajo cka s me pelqen eshte mania e njerezve per te mos i therritur gjerat me emrin e tyre. pseudopatriotizmi i pseudointelektualeve ( me siguri me zero dite pune ne cv) qe jetojne jashte shqiperie une do e quaja thjesht egoizem te individeve normal.
e para nuk eshte shqiperia qe ka nevoje per ju, jeni ju qe keni keni nevoje per per nje vend qe te ndiheni dikushi dhe te ndiheni te realizuar, pazotesise suaj i duhet nje koke turku qe ne kete rast qenka raca kriminale shqiptare. njerezit kane frike nga gjerat e ndryshme qe jane mesuar te bejne dhe kjo i shkakton disekulibra, dhe madje deri delire.
lexoj per semundjet sociale qe e paskan pllakosur shqiperine, qe robt ecin me 20km/ora, qe femrat veshin tanga po nuk pallohen me te parin qe u del perpara se duan fejesen, e se modeli i flokeve bishtpellumb qenka gjeja me e tmerrshme e kesaj raca psikopatesh shqiptare. une do isha kurioze te dija ne e keni marre ndonjehere mundimin ta prekni kete shoqeri shqiptare te cilen e analizoni kaq mire, une jam nje nga ato "fatkeq" qe jetoj ne shqiperi, ja di te bukurat, ja di te keqijat, ja di dhimbjet ja di dhe gezimet, e nuk e ndjej aspak veten qorr, sepse te dashur bashkatdhetar ketu JETOHET, pazotesise suaj per te jetuar dhe per realizuar verini cfare do emri te doni, por balten merreni mbrapsht
dhe dicka tjeter sa per te qene realist, problemi me madh i shoqerise shqiptare jane ato qe kane pushtetin politik dhe ekonomik ne dore dhe po bejne cirk per ta mbajtur akoma, nese doni te flasim per fakte e argumente konkrete urdheroni flasim, por jo muabete kalamajsh te tipit pse prinderit si lene gocat te kthehen ne darke vone e te shemen sa here ti teket, ne fund te fundit jane po ato prinder qe i edukojne ato goca, te shkollohen e sakrifikojne jeten e tyre qe keto goca te studiojne jashte, te jene te pavarura, e te mos i mungoje asgje.
mbase u zgjata shume por po me nervozonin ca shkrime kalamajsh te llastuar, qe rezik e vetmja gje qe dijne te bejne eshte te llapin pa asnje kopetence per argumentet ne fjale

Postuar nga WhyNona datë 17 Maj 2005 - 14:24:

...

ajo cka s me pelqen eshte mania e njerezve per te mos i therritur gjerat me emrin e tyre. pseudopatriotizmi i pseudointelektualeve ( me siguri me zero dite pune ne cv) qe jetojne jashte shqiperie une do e quaja thjesht egoizem te individeve normal.
e para nuk eshte shqiperia qe ka nevoje per ju, jeni ju qe keni keni nevoje per per nje vend qe te ndiheni dikushi dhe te ndiheni te realizuar, pazotesise suaj i duhet nje koke turku qe ne kete rast qenka raca kriminale shqiptare. njerezit kane frike nga gjerat e ndryshme qe jane mesuar te bejne dhe kjo i shkakton disekulibra, dhe madje deri delire.
lexoj per semundjet sociale qe e paskan pllakosur shqiperine, qe robt ecin me 20km/ora, qe femrat veshin tanga po nuk pallohen me te parin qe u del perpara se duan fejesen, e se modeli i flokeve bishtpellumb qenka gjeja me e tmerrshme e kesaj raca psikopatesh shqiptare. une do isha kurioze te dija ne e keni marre ndonjehere mundimin ta prekni kete shoqeri shqiptare te cilen e analizoni kaq mire, une jam nje nga ato "fatkeq" qe jetoj ne shqiperi, ja di te bukurat, ja di te keqijat, ja di dhimbjet ja di dhe gezimet, e nuk e ndjej aspak veten qorr, sepse te dashur bashkatdhetar ketu JETOHET, pazotesise suaj per te jetuar dhe per realizuar verini cfare do emri te doni, por balten merreni mbrapsht
dhe dicka tjeter sa per te qene realist, problemi me madh i shoqerise shqiptare jane ato qe kane pushtetin politik dhe ekonomik ne dore dhe po bejne cirk per ta mbajtur akoma, nese doni te flasim per fakte e argumente konkrete urdheroni flasim, por jo muabete kalamajsh te tipit pse prinderit si lene gocat te kthehen ne darke vone e te shemen sa here ti teket, ne fund te fundit jane po ato prinder qe i edukojne ato goca, te shkollohen e sakrifikojne jeten e tyre qe keto goca te studiojne jashte, te jene te pavarura, e te mos i mungoje asgje.
mbase u zgjata shume por po me nervozonin ca shkrime kalamajsh te llastuar, qe rezik e vetmja gje qe dijne te bejne eshte te llapin pa asnje kopetence per argumentet ne fjale

Postuar nga WhyNona datë 17 Maj 2005 - 14:32:

...

Postuar nga WhyNona datë 17 Maj 2005 - 14:38:

Thumbs down or mik pse mi heq mesazhet e mija

Une nuk e kuptoj se pse ke kaq frike nga mendimet e ndryshme nga i joti?!?!?!?!

Postuar nga WhyNona datë 17 Maj 2005 - 14:44:

Lightbulb

ajo cka s me pelqen eshte mania e njerezve per te mos i therritur gjerat me emrin e tyre. pseudopatriotizmi i pseudointelektualeve ( me siguri me zero dite pune ne cv) qe jetojne jashte shqiperie une do e quaja thjesht egoizem te individeve te zakonshem.

Postuar nga belgium datë 17 Maj 2005 - 14:45:

re

Citim:
Po citoj ato që tha flori_dr
nuk kuptoj nje gje si ka mundesi vetem ne shqiptaret e kemi fajin po grekerit nuk paskan faj qe nje popull me aq kulture te jete aq rracist sa edhe te grisin flamurin tone ne stadium edhe ta shkelin me kembe nuk besoj se grekerit jane me te mire se ne

floro po te shohesh historin e popullit shqiptar ne shekuj qe nga çezari deri me sot ka qen histori mercenaresh .
e di ti kush kan qen reshti i par i kohortave romake kaloresat e tmershem ??
ishin dardanet e rafshit te dukagjinit kosovaret e sotem te cilet mbillnin tmer neper popujt komshij per interesat e romes.
por keta se kishin aspak iden e kombit sepse ishin mercenar deri ne palc .
dhe historia nuk ndryshon shum vetem forma mbase ndryshon pak por thelbi esht i njejti ne prap jemi merceanr si popull .
nji grek me leht e ka te vrasi nji shqiptar prej dores se shqiptarit sesa prej dores se vet .
dmth asnji popull si ka faj shqiptarve pse jan komb pa identitet kombetar .
kujton se greku na i solli keto gjera ne ??do ishte shum naive tja vije fajin grekve floro kur vitin 1997 e realizuan shqiptaret mercenar per mos te then te qelbur .
asnji grek nuk vrau shqiptar ne shqiperi gjat luftes civile ishin shqiptaret te cilet vran vellai vellan per pak pushtet dhe para te qelbura mos i beri greku keto gjera ?? .
pastaj ça pret ti flor nga greku kur ti shkon ne greqi dhe pajtohesh me realitetin duke nderuar emrin ne kristo ose jani ??.
mendon qe pas kesaj ka ngel me vend per flamur ??
ne jemi i vetmi popull ne bot qe e ka treguar me koh mosinteresin ndaj kombit dhe kultures .
skena ça presim nga bota ne floro kur skemi respekt per vetveten .
ne jemi nji nga kombet me te vjetra ne bot dhe pikerisht per kete arsye po pesojm gjith keto fatkeqesi dhe vuajtje sepse kemi ngelur akoma me mentalitetin e ilireve .
bota ka shkuar shum para me vite drit para .
kurse ne akoma jemi ke universi klaneve familjeve dhe mafies prostitucionit .
kjo esht bota shqiptare sot ne terma gjenerale lal .
nji filozof ka then qe ta kuptosh jeten dhe te avancosh duhet te kesh nji njohje te thell te vetvetes .
shkrimet e fajes jan pasqyr e emigracionit dhe jan realiste vetem nji verejtje per fajen ate termin lloj lloj racash o mir me e hek nga fjalori :-)))))))) se ashtu flasin vetem pjestaret e ku-klu-klanit dhe jorg hajderi ne austri .kalofshi mir

Postuar nga belgium datë 17 Maj 2005 - 14:55:

re

Citim:
Po citoj ato që tha WhyNona
ajo cka s me pelqen eshte mania e njerezve per te mos i therritur gjerat me emrin e tyre. pseudopatriotizmi i pseudointelektualeve ( me siguri me zero dite pune ne cv) qe jetojne jashte shqiperie une do e quaja thjesht egoizem te individeve te zakonshem.

nona pse kaq mllef ti ??
e di sa banalitet shpreh ne ket shkrim kaq te ulet qe kalon ne fyerje direkte per çdo shqiptar qe jeton ne emigrim ??
nese ti nona e ke pranu realitetin e qelbur shqiptar dmth je ber nji pjes e pandashme e kesaj jete te zymt kujton se te gjith ne duhet te kemi te njejtin fat ??
pikerisht ne djemt qe kemi ikur nga ai vend plerash sepse vertet ka plera ne shqiperi kemi ikur per nji bot me te lir me te bukur jo se shqiperia nuk esht e bukur perkundrazi .
por ti nese kupton pak nuk duhet ne asnji menyr te gjykosh dike qe nuk jeton ne shqiperi sepse ste ben shqiptar fakti pse jeton ne tiran .
mbase ka shqiptar shum her me shqiptar se ti ne australi e kudo neper bot .
por keta njerez ndryshe nga ti se kan pranuar realitetin e ndyr te pist e kupton ? keta jan shpirta te lir qe ska legen ose shqiptar mafioz vrases politikan i qelbur qe mund ti mbaj ne dhun edhe ne vegjetim si ju mbajn juve atje .
se me ju kap qe te gjithe me ju bo analizat jeni qe te gjith me depresion nervor si komb .
shife çfar dashurie paske ti ndaj shqiptarit imagjino me jetu me nji vend ku ka njerez si ti bohet jeta tragjike fare .ne ketu skerkojme koka turku por thjesht bejem debate intelektualesh dhe je pseudo sepse pseudot kan ngel ne tiran ketej ne perendim ska vend per pseudo se ktu nuk esht shqiperi por bot e lir .
prandaj pak me shum respekt per bashkbisedusat ti sepse me njerez banal meskin edhe te ceket ska koh njeri me humb .

Postuar nga freedom datë 17 Maj 2005 - 15:39:

BRAVO whyNona

Jam plotesisht dakort me ty ne ato qe the mbi pseudo-intelektualet dhe pseudo-patriotet.Eshte mese e vertete ajo qe ke thene, ata qe jane larguar nga shqiperia ,jane ne shume raste ata njerez qe kane qene hic ne shqiperi dhe kane ardhur dhe u jane hapur syte ne europe apo gjetke dhe mendojn se te gjithe shqipetaret jane sic kane qene ata ne shqiperi,te paedukuar ,dhe te pa kulturuar.Dhe eshte shume e drejte ajo qe the ti se shume prej tyre kur shkruajne ne keto lloj forumesh nuk bejne gje tjeter vecse tregojne egoizmin e tyre.Njoh plot shqipetare ne perendim qe kane mesuar dicka dhe mendojne se jane me larte se cdo shqipetar ne shqiperi , biles egoja e tyre arrin deri aty sa ta shohin veten edhe si mbret * ne ekzil.
Epitetet qe keta pseudo-intelektual me cv 0 dite pune ( qe eshte mese e vertete) arrin kulmin kur i degjon neper kafene ( ashtu sic kan ndenjt edhe ne shqiperi ne kafene ) ne perendim qe - Njerezit andej jan te trrashe,dhe
- zbehemi kurr ne ,jemi rrac e keqe - dhe ne fund kane deshire ta mbyllin me -te isha une kryeminister atje ,pa e shikoje ti pastaj.
pershendetje.

Postuar nga WhyNona datë 17 Maj 2005 - 15:53:

Re: re

Citim:
Po citoj ato që tha belgium

.............ke pranu realitetin e qelbur shqiptar .............
.........vend plerash sepse vertet ka plera ne shqiperi .........
........realitetin e ndyr te pist e kupton ? keta jan shpirta te lir qe ska legen ose shqiptar mafioz vrases politikan i qelbur qe mund ti mbaj ne dhun edhe ne vegjetim si ju mbajn juve atje .
.........jeni qe te gjith me depresion nervor si komb .

........ne ketu skerkojme koka turku por thjesht bejem debate intelektualesh ...........
.........me shum respekt per bashkbisedusat ti sepse me njerez banal meskin edhe te ceket ska koh njeri me humb .

per cilat nga fyerjet e mesiperme e kishe fjalen ???
nqs ky i joti eshte debat intelektual une do deshiroja te isha vite drite larg te qenurit i tille, nejse, nese ta pelqen ta mendosh si me siper "feel free", mua thjesht me vjen keq per ty...

Postuar nga Klodel datë 17 Maj 2005 - 17:40:

Re: BRAVO whyNona

Citim:
Po citoj ato që tha freedom
Jam plotesisht dakort me ty ne ato qe the mbi pseudo-intelektualet dhe pseudo-patriotet.Eshte mese e vertete ajo qe ke thene, ata qe jane larguar nga shqiperia ,jane ne shume raste ata njerez qe kane qene hic ne shqiperi dhe kane ardhur dhe u jane hapur syte ne europe apo gjetke dhe mendojn se te gjithe shqipetaret jane sic kane qene ata ne shqiperi,te paedukuar ,dhe te pa kulturuar.Dhe eshte shume e drejte ajo qe the ti se shume prej tyre kur shkruajne ne keto lloj forumesh nuk bejne gje tjeter vecse tregojne egoizmin e tyre.Njoh plot shqipetare ne perendim qe kane mesuar dicka dhe mendojne se jane me larte se cdo shqipetar ne shqiperi , biles egoja e tyre arrin deri aty sa ta shohin veten edhe si mbret * ne ekzil.
Epitetet qe keta pseudo-intelektual me cv 0 dite pune ( qe eshte mese e vertete) arrin kulmin kur i degjon neper kafene ( ashtu sic kan ndenjt edhe ne shqiperi ne kafene ) ne perendim qe - Njerezit andej jan te trrashe,dhe
- zbehemi kurr ne ,jemi rrac e keqe - dhe ne fund kane deshire ta mbyllin me -te isha une kryeminister atje ,pa e shikoje ti pastaj.
pershendetje.

ueueueueue cpo na degjojne veshte e cpo na lexojne syte

me falni me cte drejte arrini ju ne gjykime te tilla? apo eshte nej shprehje e inferioritetit tradicional shqiptar, apo eshte nje zili sepse nuk po dikam ti ve emer. nuk arrini ta kuptoni sa absurde eshte siguria juaj relativizmi juaj

freedom e ke provu ndonjehere te jetosh jashte? po ti whynona? cila ka qene periudha me e gjate qe keni jetuar larg familjes, sa vjec keni qene? me cfare keni jetuar jashte u kane mbajtur te tjeret apo e keni fituar buken e gojes vete? si e keni perballuar jeten?

ju lutem pergjigjuni sepse jam shume kurioze te di pergjigjet tuaja. pastaj vazhdojme me replikat

Postuar nga belgium datë 17 Maj 2005 - 17:49:

Re: Re: BRAVO whyNona

Citim:
Po citoj ato që tha analistja

ueueueueue cpo na degjojne veshte e cpo na lexojne syte

me falni me cte drejte arrini ju ne gjykime te tilla? apo eshte nej shprehje e inferioritetit tradicional shqiptar, apo eshte nje zili sepse nuk po dikam ti ve emer. nuk arrini ta kuptoni sa absurde eshte siguria juaj relativizmi juaj

freedom e ke provu ndonjehere te jetosh jashte? po ti whynona? cila ka qene periudha me e gjate qe keni jetuar larg familjes, sa vjec keni qene? me cfare keni jetuar jashte u kane mbajtur te tjeret apo e keni fituar buken e gojes vete? si e keni perballuar jeten?

ju lutem pergjigjuni sepse jam shume kurioze te di pergjigjet tuaja. pastaj vazhdojme me replikat

analistja je per tu admiruar lol
sma merte mendja qe jep ket pergjigje kaq kuptimplote .
ndersa per ju llafazanet freedom dhe nona nji bigggg pershendetje nga larg shum larg .........pershendes dhe kontinentin sepse o djal me vlera dhe jo llapazan :-)))))))

Postuar nga belgium datë 17 Maj 2005 - 17:55:

Re: Re: re

Citim:

per cilat nga fyerjet e mesiperme e kishe fjalen ???
nqs ky i joti eshte debat intelektual une do deshiroja te isha vite drite larg te qenurit i tille, nejse, nese ta pelqen ta mendosh si me siper "feel free", mua thjesht me vjen keq per ty...

kshu si shprehesh ti o none me detyro te mar pozen e jezusit kur i tha zotit te lutem fali se sdin çfar bejn e kupto injorancen qe shpreh te pakten apo je aq i ose e verber sa mos ta kuptosh realitetin?????
pake ti gjynah dhe te vjen keq ?? nga cili mal po me shef ti o zeus i injorances shqiptare ? o qenie qe do ngeleni ne statusin dreamer te perjetshem .
pa na thuaj pak ti puntor ose puntore ate cv tende me ça e ke te mbushme ?? pergjigju pak analistes per ato pyetjet se kam qef te di me ke injorant jam duke folur dhe mos me thuaj qe po te ofendoj sepse nuk esht e vertet .

Postuar nga WhyNona datë 17 Maj 2005 - 18:53:

Re: Re: BRAVO whyNona

.........apo eshte nej shprehje e inferioritetit tradicional shqiptar, apo eshte nje zili sepse nuk po dikam ti ve emer. nuk arrini ta kuptoni sa absurde eshte siguria juaj relativizmi juaj

ju lutem pergjigjuni sepse jam shume kurioze te di pergjigjet tuaja. pastaj vazhdojme me replikat ..........

Ti je shume jashte teme me ato qe thu e qe pyet?! Mua vetem me ban pershtypje se nga mendon ti se vjen qe ke guximin e thu "shprehje e inferioritetit tradicional shqiptar"?
Edhe ti qe don informacione shtese a mund t'me thush qe pse ju djeg kaq shume juve jashte shtetit fakti qe e keni CV me zero aktivitet?
Ti Belgium je ne MY IGNORE list, me beso s'ia vlen me te lexu, eshte e sigurte qe provimin e pare te vitit te pare te shkolles e ke dhene me shume se 10 here !!!!!!!!!!!

Postuar nga Klodel datë 17 Maj 2005 - 19:08:

Re: Re: Re: BRAVO whyNona

Citim:
[BTi je shume jashte teme me ato qe thu e qe pyet?! Mua vetem me ban pershtypje se nga mendon ti se vjen qe ke guximin e thu "shprehje e inferioritetit tradicional shqiptar"?
Edhe ti qe don informacione shtese a mund t'me thush qe pse ju djeg kaq shume juve jashte shtetit fakti qe e keni CV me zero aktivitet?
[/B]

pergjigju pyetjes qe te bera pastaj vazhdojme replikat se sa per cv eshte teper relative mendimi jot.

une te bera pyetje sa kohe ke qene jashte shtetit. ku ke jetuar sa gjate ka qene qendrimi jot dhe cilat kane qene menyrat se si e ke siguruar jetesen.

inferioriteti tradicional shqiptar eshte karakteristike e shoqerise shqiptare, qe as ti as une nuk e ndryshojme dot. i ka renjet shekullore

Postuar nga WhyNona datë 17 Maj 2005 - 19:14:

re

Mos valle ke nevoje edhe per ngjyren e syve per me bisedu ne forum. Njeriu e fiton pavaresine nuk ia jep te qenurit brenda apo jashte Shqiperise.

Postuar nga Klodel datë 17 Maj 2005 - 19:17:

nuk po diskutohet per pavaresine por per disa detaje te cilat nese nuk ke qene jashte shtetit nje periudhe te mire te jetes tende nuk mund t'i dish.
prandaj te pyeta.

nese nuk ke jetuar asnjehere jashte atehere ji me e kujdesshme ne gjykimet e tua sepse ti nuk e di cdo me then te jesh ne dhe te huaj, e aq me teper te jesh shqiptar ne dhe te huaj. nese nuk e ke jetuar nuk mundesh ta dish. per te mos thene te tjerat. thjesht kaq.

Postuar nga WhyNona datë 17 Maj 2005 - 19:29:

Citim:
nuk po diskutohet per pavaresine por per disa detaje te cilat nese nuk ke qene jashte shtetit nje periudhe te mire te jetes tende nuk mund t'i dish.
prandaj te pyeta.

nese nuk ke jetuar asnjehere jashte atehere ji me e kujdesshme ne gjykimet e tua sepse ti nuk e di cdo me then te jesh ne dhe te huaj, e aq me teper te jesh shqiptar ne dhe te huaj. nese nuk e ke jetuar nuk mundesh ta dish. per te mos thene te tjerat. thjesht kaq.

ka ndonje preference per shtetin ku duhet te kem jetuar dhe moshen, qe ti kuptoj detajet me mire apo jo?

Postuar nga Klodel datë 17 Maj 2005 - 19:37:

nuk eshte ceshtje preferencash por cdo shtet ka karakteristiken e vet te trajtimit te te huajve dhe psh SHBA Kanadaja ndryshon shume nga evropa ne kete drejtim. gjithashtu evropa perendimore ndryshon po ashtu nga evropa lindore apo ajo qendrore

per moshen te pyeta sepse gjerat ndryshojne nese te duhet qe ne moshe te re te perballosh jeten vete, apo nese del kur je me i/e madh/e ne moshe.

Postuar nga volter datë 17 Maj 2005 - 19:38:

Wink

Çdo kund ne bote punon dhe funksionon ligji, ndersa ne Shqiperi (kryekeput ne Ballkan) ligji punon vetem me frymemarrjen e fundit. Perse? Sepse ligji shkelet ne te gjitha menyrat, nuk respektohet si organ qe rregullon nje marredhenie te caktuar juridike. Ne Europe njeriu quhet ligj, sepse e praktikon dhe e respekton sic duhet, ndersa ne Shqiperi, ligji thehet kur t'i teket cdo njeriu te zakonshem... Po te jete shteti dhe ligji i forte, dije se ka per t'u bere vendi si nje kopesht, ku mund te lulezojne te gjitha llojet e luleve...

E vetmja qe mund te synoje progresin eshte te respektohet ligji, dhe te mirembahet nga te gjithe...

Postuar nga WhyNona datë 17 Maj 2005 - 19:45:

Citim:
nuk eshte ceshtje preferencash por cdo shtet ka karakteristiken e vet te trajtimit te te huajve dhe psh SHBA Kanadaja ndryshon shume nga evropa ne kete drejtim. gjithashtu evropa perendimore ndryshon po ashtu nga evropa lindore apo ajo qendrore

per moshen te pyeta sepse gjerat ndryshojne nese te duhet qe ne moshe te re te perballosh jeten vete, apo nese del kur je me i/e madh/e ne moshe.

O lal m'fal qe po te them po ti a po lexon se per ca po shkruhet apo po me kthen mu pergjigje.
Te rrish jashte Shqiperise dhe ta quash vedin europian duke gjyku se sa keshtu e ashtu jane ato shqiptaret eshte te hedhesh peshtymen lart, edhe pse je i sigurt qe mbi surrat tatin ka me ra. Kjo eshte ajo qe une jam perpjeke t'ju them juve qe do na permiresoni racen.

Postuar nga Klodel datë 17 Maj 2005 - 20:04:

une nuk gjykoj jane ashtu apo s'jane ashtu shqiptaret sepse ti ne kete teme nuk ke pare asnje koment timin. ajo qe me terhoqi vemendjen eshte pergjithesimi qe i beni gjerave dhe prandaj nderhyra sepse nuk jane gjerat e ndara me thike dhe as kaq te pergjithesuara. sepse perpiqemi te cajme ne jete ne nej ambjent racist xenofob qe te duhet te jesh 100 fish me i mire qe te te konsiderojne si qenie njerezore, nese arrihet kjo...

dhe duhet ta dish qe na dhemb shqiperia e na dhemb ne thelb sepse pikerisht jashte shtetit e ndien nevojen qe te identifikohesh me dicka tenden, shume me teper se c'mund ta ndiesh nevojen kur jeton ne shqiperi. se nuk ka gje me te trishtueshme qe te jesh ne dhe te huaj larg familjes larg shoqerise larg gjithshkaje tende dhe shume e shume gjera te tjera.

prandaj para se t'i merrni gjerat shume personale perpiquni te mos kaloni ne pergjithesime te tilla. Shqiperia po kalon shume plage por kur jeton ne vende relativisht normale kupton shume me teper, kupton cfare te eshte mohuar, cfare nuk e ke patur kurre dhe kupton thellesine e gravitetit te gjerave.

ne nuk duam te permiresojme racen sepse edhe ne shqiptare jemi e te gjithe fasule kemi ngrene e trahana e jemi veshur njelloj.

kaq kisha.

Postuar nga Fajtori datë 17 Maj 2005 - 20:45:

1. Diskutimi po merr karakter personal. Me duket dicka negative.
2. Tema ka titullin qe mbaron me "politike-sociale-psikopatologjike", por po anon nga kjo e fundit. Edhe kjo eshte negative.
3. Po del ne pah ndryshimi i gjuheve mes vendasve dhe emigranteve. Kjo eshte shqetesuese por te pakten kuptohet pse nuk kthehen njerezit ne Shqiperi.

Mendoj se eshte evidente qe jemi mesuar me stile te ndryshme jetese. Per mua s'ka rendesi nese me vihet titulli intelektual apo student i deshtuar (ka nje te vertete dhe kjo e dyta). Ketu diskutoj per te diskutuar. Titujt e medhej ja le ambjenteve qe adhurojne titujt.

Nuk eshte e vertete qe emigrantet qenkan njerez te deshtuar. Shqiperise i ka ikur nje pjese e mire e intelektualeve, pra truri. Po s'u pranua as kjo kot qe flasim. Njoh intelektuale ne perendim qe po shpikin metoda te reja shkencore te lakmuara nga firmat me te medha te botes. Deshtimi i takon Shqiperise dhe popullit shqiptar qe krijon ate ambjent qe largon intelektuale te tille. E sidoqofte eshte mire te mos ushqejme mitin e intelektualit por te respektojme emigrantet pavaresisht nga kjo.

Nderkohe eshte e veshtire te gjesh shqiptare me 0 dite pune, eshte gjeja e pare qe eksperimentojne ne emigrim. Madje do thoja se punojne si kali sepse te tilla i ka kushtet perendimi; nuk pijne kafe kur i vjen shoqeria poshte zyres.
Ata qe ju Whynona quani deshtake jane njerez qe duan te jetojne te qete dhe te ndershem. Ose akoma me thjesht duan te kene nje shtepi dhe nje familje dhe nuk i krijojne dot keto gjera ne Shqiperi. Nese ky eshte deshtim atehere le te quhen te deshtuar. Sidoqofte do ju keshilloja te lexoni ndonje liber kontemporan per te pare si pasqyrohen problemet qe po flasim ne syte e shkrimtareve shqiptare. Kjo sa per t'ju treguar se nuk mbulohet dielli me shoshe.

P.s. Te flasesh me pseudo-intelektuale imagjinare eshte nje stil aluziv i perdorur zakonisht nga njerezit qe skane kurajo te te shikojne ne sy. Ketu jemi 5-6 vete dhe diskutimi eshte shume i thjeshte. Eshte me korrekte ti drejtohemi dikujt sesa te flasim ne ere. Per me teper aluzionet e pergjithshme nuk JUSTIFIKOJNE aspektin ofendues te nje mesazhi. Megjithate ky eshte prototipi qe ju doni te luftoni. Ndoshta ndiheni e rrezikuar nga vleresimi i atyre qe kthehen ne Shqiperi, sindrome jo e rralle kjo.

Postuar nga belgium datë 18 Maj 2005 - 00:19:

re

Citim:
Po citoj ato që tha Fajtori
2. Tema ka titullin qe mbaron me "politike-sociale-psikopatologjike", por po anon nga kjo e fundit. Edhe kjo eshte negative.
3. Po del ne pah ndryshimi i gjuheve mes vendasve dhe emigranteve. Kjo eshte shqetesuese por te pakten kuptohet pse nuk kthehen njerezit ne Shqiperi.

Mendoj se eshte evidente qe jemi mesuar me stile te ndryshme jetese. Per mua s'ka rendesi nese me vihet titulli intelektual apo student i deshtuar (ka nje te vertete dhe kjo e dyta). Ketu diskutoj per te diskutuar. Titujt e medhej ja le ambjenteve qe adhurojne titujt.

Nuk eshte e vertete qe emigrantet qenkan njerez te deshtuar. Shqiperise i ka ikur nje pjese e mire e intelektualeve, pra truri. Po s'u pranua as kjo kot qe flasim. Njoh intelektuale ne perendim qe po shpikin metoda te reja shkencore te lakmuara nga firmat me te medha te botes. Deshtimi i takon Shqiperise dhe popullit shqiptar qe krijon ate ambjent qe largon intelektuale te tille. E sidoqofte eshte mire te mos ushqejme mitin e intelektualit por te respektojme emigrantet pavaresisht nga kjo.

Nderkohe eshte e veshtire te gjesh shqiptare me 0 dite pune, eshte gjeja e pare qe eksperimentojne ne emigrim. Madje do thoja se punojne si kali sepse te tilla i ka kushtet perendimi; nuk pijne kafe kur i vjen shoqeria poshte zyres.
Ata qe ju Whynona quani deshtake jane njerez qe duan te jetojne te qete dhe te ndershem. Ose akoma me thjesht duan te kene nje shtepi dhe nje familje dhe nuk i krijojne dot keto gjera ne Shqiperi. Nese ky eshte deshtim atehere le te quhen te deshtuar. Sidoqofte do ju keshilloja te lexoni ndonje liber kontemporan per te pare si pasqyrohen problemet qe po flasim ne syte e shkrimtareve shqiptare. Kjo sa per t'ju treguar se nuk mbulohet dielli me shoshe.

P.s. Te flasesh me pseudo-intelektuale imagjinare eshte nje stil aluziv i perdorur zakonisht nga njerezit qe skane kurajo te te shikojne ne sy. Ketu jemi 5-6 vete dhe diskutimi eshte shume i thjeshte. Eshte me korrekte ti drejtohemi dikujt sesa te flasim ne ere. Per me teper aluzionet e pergjithshme nuk JUSTIFIKOJNE aspektin ofendues te nje mesazhi. Megjithate ky eshte prototipi qe ju doni te luftoni. Ndoshta ndiheni e rrezikuar nga vleresimi i atyre qe kthehen ne Shqiperi, sindrome jo e rralle kjo.

faje sorry plako por e teproi ky me ofendime prandaj reagova ashtu

Postuar nga MAUBERT datë 18 Maj 2005 - 05:36:

Me konkretisht...

Fajtori,
nuk e di ne se mund te te konsideroj si te tille,por ne menyre te habitshme e te njepasnjeshme lexoj mes shkrimeve te tua,te pathena te mia,te thena keqinterpretuar,apo te thena qe sherbejne per ilustrimin e nje ideje qe mund te jete dhe krejtesisht si e imja,por paraqitet ne formen e nje kundershtie me idene paraprake.
Ne te tilla raste pra niveli i debatit bie,qofte kjo pasoje konstatimi te gabuar,moskoherence,apo mospranimi kokeforte.Ndaj ajo qe eshte e drejte shoh se po kthehet ne lufte qesharake per tu bere pjese e ekskluzivitetit te nje njeriu te vetem(semundja e Unit).
Pikerisht per te luftuar sindromen e doktorit deshiroj une qe t'i jepet cilesi nje debati,ate sindrome pra te cilen e gjejme te ofruar ne menyre konstante(monotone)ne trajtimin e nje shoqerie si pacient te rrezikshem(subjektivitet ekstrem),ardhur kjo si pasoje natyrale apo artificiale.Sidoqofte natyralizmi apo artificializmi i nje njeriu te vetem nuk me intereson,ndaj dhe le cdokend ne zgjedhjen e tij te lire.

Krahasimi Nano-Lubonja qe krejt banal dhe qe thjesht per te dhene nje shembull apo ide te pergjithshme personale.Nuk e bera vleresimin ne baze te te riut apo vjetrit,kur shprehesha se njeri ndodhej ne fillimet e tij si analist.Per te ta thene me konkretisht e per t'ju shmangur konfuzionit bera aludim mbi faktin se njerit prej ketyre analisteve i mungon pikerisht ajo baze e nevojshme per te marre format e nje analisti te vertete,pra per te te thene qe mund te kesh edhe vite te tera analist e prapeseprape niveli i asaj cfare shkruan eshte medioker,apo sporadikisht cilesor.Kete veshtrim merrja une per baze.Per sa i perket kategorizimit superior,inferior nuk e di se ku e gjete apo psonise per ta thene ne gjuhe me popullore.Une jam me teper per nje kategorizim hierarkik te afte-me pak te afte,pike kyce pra kjo ne zhvillimin e nje shoqerie.Vazhdojme pra udhetimin midis rreshtave,

Patjeter qe duhet dale nga koncepti i individit,pikerisht per te trajtuar keta copa individesh si pjese e mases e jo anasjelltas(konstatoj serish te kunderten e asaj qe aspiroj,ja qe ka dhe ndonje konstatim te drejte).

Ai vullnet komunitar,mediatik e politik,pa interesin monetar me vjen keq ta shpreh,por shnderrohet ne pluhur e hi,e ky interes monetar ne gjuhe popullore perkthehet ne nje cope rroge apo shtepi me shume per individet.Ne bazen e nje zhvillimi shoqeror rolin kryesor e luan pikerisht ajo monedha qe mbizoteron cdo aspirate patriotike,moraliste-mediatike,etj etj.E qe te me kuptosh mund te lexosh bazat e nje zhvillimi makro-ekonomik i cili eshte i bashkangjitur ne menyre te pandare me zhvillimin shoqeror.Kurre nuk do te gjesh neper teorira zhvillimi,me te vertete kurre,per kete flas me bindje,shprehje te tipit : ""Njeriu ka nevoje te ndihet pjese e dickaje qe te punoje me zell dhe te shpalose patriotizmin ne vendin e tij Kjo dicka nuk eshte nje cope rroge apo nje shtepi me shume. Eshte makineria e zhvillimit qe krijohet nga nje vullnet komunitar, mediatik, poltik etj."".Makineria zhvillimit krijohet nga hyrje-dalje kapitalesh,luhatje se interesit te monedhes si pasoje e ketyre hyrje-daljeve,import-eksport etj etj,ku qendron gjithmone ne baze pikerisht aspekti ekonomik.Lexo madje te gjitha teorirat e zhvillimit perfshire ketu Keynes,Ricardo,liberalet,neo-liberalet,shkollen klasike,neo-klasike,Marksin,Leninin etj etj,te cilat kene qene teorira qe kane dominuar boten e shekullit te 20 e te 21.(debati keynezian-liberal)Per sa i perket emigranteve eshte ne doren e lire te gjithsecilit te kthehet ose jo,nuk kam shprehur te kunderten,pavaresisht se nxirret si e tille.Sidoqofte ketu nuk dua te kembengul shume se do hynim shume ne anet teknike,por vetem tani e kuptoj qe aspektin ekonomik e kemi lene shume menjane(pjese e ketij gabimi jam sigurisht edhe une).

Pikerisht pranimi i te pafajshmeve eshte baza e funksionimit te nje shoqerie demokratike."Cdo njeri eshte i lire dhe jo shkeles ne origjine,madje veprimtaria e policise eshte nje shkelje e demokracise qe vjen si pasoje e rasteve ekstreme"(shprehje e marre nga jurisprudenca franceze).Pra njerezit ne origjine presupozohen te pafajshem dhe te lire.Per sa i perket luftes se klasave kjo eshte nje rryme filozofike e te parit te botes,por duhet kuptuar drejt.Kjo nuk do te thote qe tendenca per homogjenizim te perkthehet me vulgaritet dhe ashpersi ekstreme ndaj individeve te pafajshem,qofshin keta qafe-trashe,bisht-pellumb apo nuk e di se cfare epiteti denigrues mund te ve tjeter.Kjo gjuhe pra sherben per heterogjenizim dhe jo se per cfare u tha me pare.Ne kete rast ai reaksion natyral midis "teje"(kush je ti dhe cfare klase perfaqeson?)dhe atyre(kush jane ata dhe cfare klase perfaqesojne?)mund te coje ne urrejtje ne se asnjera nga palet nuk i nenshtrohet tjetres e vazhdojne me terma te tilla.Pastaj keto une,ti,ai,ajo jane pjese e nje diversifiteti shoqeror.Per te te dhene shembuj konkrete disa shtete te cilet zbatojne homogjenizmin sot ne bote jane vendet nordike e kryesisht Suedia,ku ka nje lloj homogjenizmi social si pasoje e tolerances ndaj diversifiteteve,po keshtu edhe ne France deri diku apo Kanada.Pra si pasoje e tolerances,jo ne saje te faktit bej se cfare them une.(tani jam i bindur se edhe kjo shprehje do shihet si tolerance ndaj krimit).E te siguroj qe gjuha midis shqiptareve ne diaspore eshte jo shume e ndryshme se ajo e shqiptareve ne Shqiperi,por dhe po te kete tendenca ndryshimi nuk duhet konsideruar si e tille,por duhet luftuar drejt mirekuptimit.Per sa i perket Shopenhauerit nuk i jap tone idhujtare sic mund te bejne persona te ndryshem me te tjera figura dhe bashkohem me mendimin tend fajtori per ta lene menjane e per tu marre me identifikimin e proceseve negative,e permiresimin e tyre,kete e kam shprehur me kohe.Por ashtu si zhvillimi nuk vjen me shprehje te tij,ashtu edhe njetrajtesisht nuk vjen me figura idhujtare,aq me teper kur behemi perserites te tyre,vertete,monotone ndonjehere.

Se fundmi metafora ushtarake nuk merret shume per baze duke pasur parasysh se ne Shqiperi nuk ekzistojne gjeneralet.Ndaj dhe ne duhet te krijojme frymen per nxerrjen e tyre ne pah.Nuk jemi ne ate stad sa te kontrollojme,parashikojme apo te parandalojme flukset hyrje-dalje ne njerez,te siguroj se edhe vende mjaft te zhvilluara vuajne shume ne kete pike...Ajo qe duhet bere sic thua edhe ti eshte qe t'i pjellim kete gjenerale nga gjiri yne.Per sa i perket turmes nuk duhet abuzuar shume me kete term
dhe duhet pasur parasysh se ku dhe kur perdoret,ndryshe i vihet nje pikepyetje e madhe konstatimit te ketij termi...

Postuar nga freedom datë 18 Maj 2005 - 15:52:

ANALISTE

Une per vete kam 9 vjet ne emigrim dhe nuk jam kthyerr asnje dite ne shqiperi, por po ta them me bindje te plote se kultura , edukata ,dhe emancipimi i shqipetareve ne shqiperi e tejkalon me shpejtesine edrites ate te emigranteve shqipetare jashte.nqs do ta mbush mendjen me fakte per kete gje.Kam pas dhe am shume miq dhe te aferm qe vine nga shqiperia ne europe ,dhe ta them me bindje te plote qe te gjith ata shqipetar qendrojne ne cdo lloj niveli me larte se pala e tyre europiane , te mos flasim fare per emigrantet shqipetare 90% e te cileve nuk dine te shkruajne dhe te lexojne.

Postuar nga Klodel datë 18 Maj 2005 - 18:26:

Re: ANALISTE

Citim:
Une per vete kam 9 vjet ne emigrim dhe nuk jam kthyerr asnje dite ne shqiperi, por po ta them me bindje te plote se kultura , edukata ,dhe emancipimi i shqipetareve ne shqiperi e tejkalon me shpejtesine edrites ate te emigranteve shqipetare jashte.nqs do ta mbush mendjen me fakte per kete gje.Kam pas dhe am shume miq dhe te aferm qe vine nga shqiperia ne europe ,dhe ta them me bindje te plote qe te gjith ata shqipetar qendrojne ne cdo lloj niveli me larte se pala e tyre europiane , te mos flasim fare per emigrantet shqipetare 90% e te cileve nuk dine te shkruajne dhe te lexojne.

vertet? futesh dhe ti tek kjo 90 % qe nuk dine te shkruajne dhe te lexojne? teper siperfaqesor freedom.

duhet te kesh parasysh qe ka emigruar edhe krahu i punes ka emigruar edhe truri sepse nje shoqeri ka shtresat e veta. prandaj nje pergjithesim kaq rrenqethes me duket shume i pabazuar. dhe e di pse? sepse ne kohen e komunizmit te gjithe shkolla ishte e detyruar madje shqiptaret dalloheshin per nivelin e larte te arsimimit. prandaj e kam teper te veshtire te besoj qe 90 % e atyre qe kane emigruar ( nese merret parasysh mosha mesatare 23-24 vjec ) qenkan analfabete, meqenese komunizmi ra ne 90 te pakte shkollen tetevjecare e kane mbaruar te gjithe.

argumentat nuk mund te jepen ne baze te nje rrethi te ngushte shoqeror dhe te futet nje popull i tere me 1 thes.
ketu ku jam nuk kam gjetur ende dike qe te jete analfabet, perkundrazi te gjiteh me shkolla te larta.

Postuar nga WhyNona datë 19 Maj 2005 - 20:28:

Citim:
Po citoj ato që tha Fajtori

Ne fakt kisha vendose te mos te te ktheja pergjigje, por po e rilexoja dhe me vjen per te qeshe se si ti jep argumenta te tille qe ka ike truri nga Shqiperia. Une nuk guxoj te iki jashte Shqiperie e te them qe jam shqiptare pasi argumentat e perendimit jane ju merreni me droge, arme, prostitucion e vetem te ketij lloji. Dhe kete gje e kane ba ato qe kane ike nga shqiperia e jo ato qe jane ketu.
Ti mund te jesh shume kontemporan (qe ne shqip thuhet bashkekohor, mqs ti e flet shume mire shqipen) me leximet e librave, por te lutem mqs e quan veten student te deshtuar, mbaro shkollen qe te pakten te kemi nje intelektual ne gjirin e shqiptareve jashte.

Postuar nga lubi datë 19 Maj 2005 - 22:32:

....ne.:::frika apo turpi----------_____

Duke mos dashur te hyj shume thelle ne Epopene historike te kombit shqiptar e duke pasur respekt me perulje per te gjitha Figurat e shquara te ketij kombi ndoshta me keqardhje duhet ta pohoj

NE JEMI KETU ne mesin e nje "udhekryqi" dhe jane nje sere faktesh e justifikimesh te pa fundme sesi arritem ne kete pike
per nje gje jam mese e sigurte si ne--njerezit e thjeshte--ashtu edhe ata qe ndihmuan me (LARTESINE)e vuullnetin e tyre te gjendemi ne kete pike
besoj sinçerisht qe nuk jemi krenar per kete

Pse ne nje popull i lashte duhet te "varemi"pashpreshmerisht ne "verdiktet"e te tjereve???
A nuk ju duket te dashur BASHKATDHETARET e mij kudo ku jeni se ka ardhur pikerisht KULMI --KOHA--çASTI vendimtar du realisht na duhet te vetdalim nga kjo letargji ne te cilen te gjithe ne jemi zhytur thelle e me thelle???????????!!!!!!
JU qe e keni me te prekshme ate lloj ::::perbuzje::::mosperfillje::::indiferentizmi::::
e paragjykimi qe eshte i fuqishem jeni pikerisht """RRUGEVE TE BOTES SE MADHE"""dhe jeni te detyruar me sjelljen,,punen e veprat tuaja te ngrini lart emrin e popullit e vendit tone..
E NE qe gjendemi brenda duhet te mbledhim me ne fund forcat --aftesite--intelektin--e sidomos mendjen tone ----per ndryshime thelbesore te çdo lloj imazhi:::
Perse kemi arritur ne Shqipetaret deri ne ate pike sa na duhet madje ne shume raste te "VETMOHOHEMI"te mos tregojme se kush jemi e se nga vijme::..
NE nuk po dime me pare se kujt e kujt tia leme pergjegjesine e fajit per kete__----te hujve---te fuqishemeve---shovinisteve e rracisteve fqinj ose jo

A mos ndoshta eshte vendi qe te drejtojme me se tepermi Gishtin tregues nga vetvetja ---si ne shkaktaret me kryesore qe me ---HESHTJEN__INDIFERENTIZMIN__E SJELLJEN tone lame qe gjithçka te shkoje keshtu

NE fakt keto jane fjale fjale e vetem fjale EH DO ZOTI qe nje dite te behen vepra te prekshme e reale

e te arrijme ne nje perbysje te vertete(NE kuptimin e plote te kesaj fjale)

e
te arrijme me ne fund te jemi ketu ne Shqiperi e kudo neper Bote::::
NE--Krenaret__te sukseshmit____besoj se nuk na mungon azgje
NE DO TE ARRIJME TE JEMI TE ZOTE E TE VULLNETSHEM

Postuar nga agata datë 20 Maj 2005 - 02:29:

Pershendetje WhyNona

Citim:

Ne fakt kisha vendose te mos te te ktheja pergjigje, por po e rilexoja dhe me vjen per te qeshe se si ti jep argumenta te tille qe ka ike truri nga Shqiperia. Une nuk guxoj te iki jashte Shqiperie e te them qe jam shqiptare pasi argumentat e perendimit jane ju merreni me droge, arme, prostitucion e vetem te ketij lloji. Dhe kete gje e kane ba ato qe kane ike nga shqiperia e jo ato qe jane ketu.
Ti mund te jesh shume kontemporan (qe ne shqip thuhet bashkekohor, mqs ti e flet shume mire shqipen) me leximet e librave, por te lutem mqs e quan veten student te deshtuar, mbaro shkollen qe te pakten te kemi nje intelektual ne gjirin e shqiptareve jashte.

Nese ju WhyNona nuk pranoni qe shume intelektual i kane ikur shqiperise, do te thote qe ju nuk pranoni realitetin..
Sa per trafikun e droges, armeve dhe prostitusjonit nuk jane shqiptaret qe e praktikuan te paret..

Postuar nga Fajtori datë 20 Maj 2005 - 03:22:

Maubert, ke te drejte qe kemi lene pas dore aspektin ekonomik. Ne fakt ekonomia eshte shume e rendesishme per zhvillimin, por ajo sjell zhvillim se bashku me zhvillimin social. Pra kultura dhe ekonomia bashkeveprojne ne zhvillim. Nuk mund te kete zhvillim vetem ne nje aspekt. Ketu besoj biem dakort.
Ne kete pike une mendoj se aspekti ekonomik ka rendesi por nuk eshte hapi i pare qe mund te pretendohet. Aq me teper qe ne jemi populli me i varfer ne Evrope. Prandaj mendoj se duhet bere nje sforcim qe hapi i pare te jete ne kulture dhe mentalitet. Ne fund te fundit rrogat e larta merren jashte shtetit dhe jo ne Shqiperi. Keshtu qe nuk besoj se njerezit kthehen per rroga, edhe pse rrogat e pranueshme ndihmojne kthimin.

Ajo qe me shqeteson mua eshte rezistenca ndaj ndryshimit. Nuk behet fjale per ndryshim ekonomik sepse ai nuk varet nga populli. Flasim per aspekte te mentalitetit qe pengojne dhe vete zhvillimin ekonomik. Eshte e veshtire te behen keto ndryshime kur perballemi jo vetem me brezin e vjeter por edhe me te riun. Kam pershtypjen se perjetimi i 97-es ka shkaterruar ndjenjen antikonformiste te rinise, per te pranuar nje stabilitet cfaredo qofte; qofte edhe i korruptuar apo i tejkaluar. Kjo deridiku eshte e kuptueshme, sepse ndryshimet ne Shqiperi jane karakterizuar nga alabakeria dhe aventurizmi. Por kjo nuk do te thote se duhet te fryjme kosit qe te mos digjemi nga qulli.

Madje une kam pershtypjen se me shume po mundohen te huajt te na rregullojne sesa ne. Vetem per zgjedhjet e ardhshme kam lexuar kushedi sa ultimatume dhe deklarata. E fundit nga kongresi amerikan. Cfare taksirati kane kongresmenet amerikane te harxhojne trute me Shqiperine. Cfare po bejne shqiptaret me shume se OSBE, BE, SHBA dhe FMN per te siguruar zgjedhje te hajrit? Po rrijne para televizorit te pavendosur ke te votojne.

E verteta eshte e thjeshte. Deshira per te mos ndryshuar permban gjithe fajet qe kerkohen neper histori dhe tipa si kjo lart jane besimtare te perces qe mbulon te verteten. Ne fund te fundit njeriu duhet te gjeje difektet tek vetja dhe ti permiresoje, jo te jetoje si zhapik ne baze te temperatures se ambjentit. Pragmatizmi qe spjegon M. Nano tregon qarte kete pershtatje, por mua ndonjehere me peshtiroset, teksa shikoj si perkthehet ne zvarritje pa kuptim brenda lluces ku eshte mesuar te jetoje.

P.s. WhyNona u shtua me sukses në listen tuaj të injorimit . Pas pak do ktheheni aty ku ishit.

Postuar nga belgium datë 20 Maj 2005 - 12:28:

Re: Re: ANALISTE

Citim:

vertet? futesh dhe ti tek kjo 90 % qe nuk dine te shkruajne dhe te lexojne? teper siperfaqesor freedom.

duhet te kesh parasysh qe ka emigruar edhe krahu i punes ka emigruar edhe truri sepse nje shoqeri ka shtresat e veta. prandaj nje pergjithesim kaq rrenqethes me duket shume i pabazuar. dhe e di pse? sepse ne kohen e komunizmit te gjithe shkolla ishte e detyruar madje shqiptaret dalloheshin per nivelin e larte te arsimimit. prandaj e kam teper te veshtire te besoj qe 90 % e atyre qe kane emigruar ( nese merret parasysh mosha mesatare 23-24 vjec ) qenkan analfabete, meqenese komunizmi ra ne 90 te pakte shkollen tetevjecare e kane mbaruar te gjithe.

argumentat nuk mund te jepen ne baze te nje rrethi te ngushte shoqeror dhe te futet nje popull i tere me 1 thes.
ketu ku jam nuk kam gjetur ende dike qe te jete analfabet, perkundrazi te gjiteh me shkolla te larta.

analistja po çpaske qen mi sa njeri i lart per zotin lol.
si harxho akoma koh me kshu speciesh :-)))))
leji mi lal kta se jan pa horizont nuk shikojn me larg se boshlleku qe kan ne kok :-))))

Postuar nga belgium datë 20 Maj 2005 - 12:30:

Citim:

o nona aman mos ndrysho ti se mos me pas njerez si ti me ke do qeshim ne me thuaj ?? hahahhahhahhaha .
te lutem qendro keshtu se ka nevoj jeta per lubrifikim ndonjiher se na mbyti rutina ktej ne evrop jetojm mes bollekut paqes qetesis .jet e poshter mo e kupto vet ti :-))))))))

Postuar nga lubi datë 20 Maj 2005 - 15:02:

me vjen shume keq

Ajo çfare eshte e vertete e duhet pranuar apriori' eshte fakti qe emigrimi po behen kaq shume vite qe eshte kthyer ne nje plage te vertete te shqiperise

po lindin foshnja shqipetare jashte vendit tone qe rregjistrohen me nenshtetesine e vendit perkates---rriten dhe veshtire se mesojne shqipen

femijet kudo ku jane ne emigrim mesojne gjuhen zakonet traditat e kulturen e shkollave ne vendet ku gjenden --e ne shume raste vetem nga tregimet gojore mendojne per vendin nga rrjedhin

e gjithe rinija jone--djem e vajza-----per arsyje studimi apo pune---po "hargjon"vitet me te bukura te jetes neper rruget apo institucionet e botes---------ah sa e dhimshme
familje te tera "shpernguen"(te detyruara) nga mungesa e te ardhurave nga humbja e shpresave per nje te ardhme te sigurte per vete e per prespektiven e femijeve te tyre....

P.S.Analistja me pelqe gjithmone gjithçka qe shkruan---te dua shume.

Postuar nga freedom datë 20 Maj 2005 - 16:15:

Sa debat i pakuptime

Keta dy filozofet pretendojne se kane aq potencial te larte filozofik e psikologjik sa te zberthejne mantelitetin e nje populli te gjith ,dhe te drejtojne rrugen drejt zhvillimit*.
Perse miq te dashur e trajtoni temen dhe mentalitetin shqipetar ne pergjithesim ,si mund te pergjithsosh mentalitetin e nje intelektuali me ate te nje karrocieri,ate te nje alabaku me ate te nje te riu qe ben pune vullnetare ?Ketu qendron gabimi juaj ,dhe i te gjith shqipetareve , nuk mendojne te permiresojne veten e tyre ,por te gjith popullin, flasin me pergjithesime, dhe natyrisht e paguajne ne menyre kolektive *.
Duhet eliminuar pergjithesimi dhe i menduari dhe i vepruari ne menyre kolektive * ,kolektiviteti punon dhe jep rezultat vetem ne nje shoqeri komuniste* ( jepi vemendje te vecante).Ne nje shoqeri kapitaliste kolektiviteti dhe pergjithesimi jane absurd , kemi te bejme me klasa ketu*(jepi vemendje te vecante).Pra ne cdo vend kemi klasen punetore ( te varferit) te metat e te ciles jane shume te ngjashme anembane botes pa dallim kombesie ,te meta te cilat shkojne nga anafalbetizmi,tek fanatizmi, dhe injoranca.Kemi shtresen e mesme dhe ate elitare, te cilat perseri jane te ngjashme ne mos egzakte anembane botes pa dallim kombesie.
Pra ndryshimi midis nje shteti te pasur dhe nje shteti te varfer eshte se i pari (ne menyre proporcionale) ka shume here me pak te varfer se i dyti,gje e cila detyrimisht i ngre nivelin kulturor,dhe siguron nje stabilitet per rritjen konstante te zhvillimit.( ne shume aspekte ketu, psh duke pasur nje klase te gjere te mesme dhe elitare ,natyrisht qe ke shume tru dhe para ,kombinimi perfekt i formules te zhvillimit).
Ndryshimi i mentalitetit eshte vetem pasoje e ngritjes te nivelit ekonomik,kur cdo person ne familje do te jete ne gjendje te jetoje dhe te mbeshtes nevojat ekonomike pa ndihmen e familjes , atehere ai do ta kete me te lehte te zgjedhe rrugen e tij , qofte femer apo mashkull.
Por nuk e kuptoj kete obsesion te ndryshojme mentalitetin me cdo lloj cmimi ,kur shume here do te thote te ndryshojme traditat dhe identitetin , ateher me duket duhet te kemi nje debat mbi lumturine dhe jeten e gezuar, sepse nqs nuk sjellin lumturi dhe jete te gezuar per shoqerine keto lloj ndryshime radikale qe kerkohen ne lidhje me progresin ( zhvillimin)
ateher perse te sforcohemi kot?
Paraja dhe degjenerimi nuk sjellin patjeter lumturine.

Postuar nga belgium datë 20 Maj 2005 - 17:04:

Re: Sa debat i pakuptime

Citim:
Keta dy filozofet pretendojne se kane aq potencial te larte filozofik e psikologjik sa te zberthejne mantelitetin e nje populli te gjith ,dhe te drejtojne rrugen drejt zhvillimit*.
Perse miq te dashur e trajtoni temen dhe mentalitetin shqipetar ne pergjithesim ,si mund te pergjithsosh mentalitetin e nje intelektuali me ate te nje karrocieri,ate te nje alabaku me ate te nje te riu qe ben pune vullnetare ?Ketu qendron gabimi juaj ,dhe i te gjith shqipetareve , nuk mendojne te permiresojne veten e tyre ,por te gjith popullin, flasin me pergjithesime, dhe natyrisht e paguajne ne menyre kolektive *.
Duhet eliminuar pergjithesimi dhe i menduari dhe i vepruari ne menyre kolektive * ,kolektiviteti punon dhe jep rezultat vetem ne nje shoqeri komuniste* ( jepi vemendje te vecante).Ne nje shoqeri kapitaliste kolektiviteti dhe pergjithesimi jane absurd , kemi te bejme me klasa ketu*(jepi vemendje te vecante).Pra ne cdo vend kemi klasen punetore ( te varferit) te metat e te ciles jane shume te ngjashme anembane botes pa dallim kombesie ,te meta te cilat shkojne nga anafalbetizmi,tek fanatizmi, dhe injoranca.Kemi shtresen e mesme dhe ate elitare, te cilat perseri jane te ngjashme ne mos egzakte anembane botes pa dallim kombesie.
Pra ndryshimi midis nje shteti te pasur dhe nje shteti te varfer eshte se i pari (ne menyre proporcionale) ka shume here me pak te varfer se i dyti,gje e cila detyrimisht i ngre nivelin kulturor,dhe siguron nje stabilitet per rritjen konstante te zhvillimit.( ne shume aspekte ketu, psh duke pasur nje klase te gjere te mesme dhe elitare ,natyrisht qe ke shume tru dhe para ,kombinimi perfekt i formules te zhvillimit).
Ndryshimi i mentalitetit eshte vetem pasoje e ngritjes te nivelit ekonomik,kur cdo person ne familje do te jete ne gjendje te jetoje dhe te mbeshtes nevojat ekonomike pa ndihmen e familjes , atehere ai do ta kete me te lehte te zgjedhe rrugen e tij , qofte femer apo mashkull.
Por nuk e kuptoj kete obsesion te ndryshojme mentalitetin me cdo lloj cmimi ,kur shume here do te thote te ndryshojme traditat dhe identitetin , ateher me duket duhet te kemi nje debat mbi lumturine dhe jeten e gezuar, sepse nqs nuk sjellin lumturi dhe jete te gezuar per shoqerine keto lloj ndryshime radikale qe kerkohen ne lidhje me progresin ( zhvillimin)

pik se pari ti rikthehu ke fjalori shqip-shqip dhe shife pak ça do me then fjala mentalitet se e perdor shum por jam i sigurt qe kuptimin e vertet sja di fare ateher mundesh te krijosh fjali dhe tekste me permbatje dhe te kuptushem per forumistat sepse nji fjali pak me lart sbesoj se ka njeri qe e deshifron kollaj :mentalitet karocieri intelektuali ose alabaku ma shpjego pak çfar do me then me ket ti se jam i sigurt jan fjal ne er dmth absurditet shkruaj per mos me thon asgje o kjo qe bo ti .
dmth edhe njiher MENTALITET -FJALOR dhe pastaj me thuj pak sa qesharak dukesh me kshu shkrimesh :-)analistja big hug :-))))

Postuar nga Klodel datë 20 Maj 2005 - 18:26:

Re: Sa debat i pakuptime

Citim:

freedom darkot me kete qe ke thene ketu por fakti eshte qe ti po e perdorje pergjithesimin ne menyre ekskluzive.

sa per mentalitetin jam e sigurt qe ne kete rast perdoret si nje qasje ndaj institucioneve shteterore dhe jo ndaj klasave te ndryshme sociale. si e koncepton shqiptari normal shtetin dhe institucionet pushtetin legjislaturen partite politike etj. dhe jam e sigurt qe bashkebiseduesit me lart ketu e kishin fjalen. ne lidhje me kete qasje mentaliteti i te gjitha shtresave nuk ndryshon fare sepse qofte alabaku qofte i varfri qofte intelektuali ( i brymosur nenkomunizem) qofte fshatari njelloj e shofin shtetin

identifikojne shtetin me partine. per ta shteti eshte nano apo berisha, per ta shteti eshte numri 1 i partise politike ne pushtet. shqipetaret nuk kane te zhvilluar sensin e shtetit per shkak te tradites historike dhe sidomos te trashegimise komuniste prandaj dhe ne kthehemi tek e njejta pike prandaj dhe disktuimet vertiten ende rreth nanos dhe berishes. prandaj dhe perdoret grushti i shtetit per te ndryshuar qeverine, prandaj 97, prandaj 98 prandaj dhe kjo situate jostabel ne shqiperi.

nga ana tjeter po en baze te trashegimise kulturore politike mentaliteti i klases ne pushtet eshte po i njejti, plotfuqia dhe te qenit mbi ligjin

bashkojini te dyja bashke dhe shifeni realiteitn. populli sillet sic sillen qeveritaret deputetet pushtetaret. sepse eshte sistemi administrativ dhe sistemi politik qe te krijon ty botkuptimin ndaj shtetit.

e meqenese ne kete trashegimi kemi jemi dhe ketu ku jemi. prandaj duhet ndryshuar mentaliteti i njerezve ne qasjen e tyre ndaj shtetit. se po ndryshuan njerezit po kuptuan qe shteti eshte shtet atehere edhe do ua bejne rrup sup dhe politikaneve qe te mos guxojne me te jene mbi shtetin.

gjerat jane teper te lidhura per fat te keq.
PS: lubi flm pershendetje

Gjithsej 3 faqe: « 1 [2] 3 »
Trego 121 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.