Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Besimi Fetar (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=182)
-- Simbolet fetare ne shkolla. (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=12552)
Postuar nga alfeko sukaraku datë 23 Korrik 2007 - 18:47:
Citim:
Po citoj ato që tha briseide
përshëndetje edhe të më falni që vij me kaq vonesë në temë?që të flasim për lejimin apo jo të një studenti fetarë në shkollën shqipe është diçka e cila kërkon një mëndimë më të thellë duke njohur mirë të shkuarën e feve në lidhje me gjuhën shqipe?A e njohim këtë gjë?JO!Jo sepse ne nuk njohim shumë gjëra për fenë e shkuar edhe zëvëndësimin e saj nga fetë e reja?Në se sotë lufta bëhet për:"në se duhet të futet studenti me mjekërr në shkollë apo jo"kjo do të thotë se lufta nuk bëhet :për dobit edhe demet që i sollën fetë shqipes...por kemi marrë si faktë të kryer shqiptarin si fetarë të cilës do fe?A është kështu e vërteta?Çe lidhë shqiptarin me fetë e reja?....përgjigjia imë është ASGJË?
ja arsyet:
1)qyterimi pellazgë është vërtetuar si qytetrim shqipfolës që nga 1912 me anë të Jakov Thomopulos.....MBISHKRIME TË LASHTA SHQIPE?
2)greqishtja i ka kohfillimet si gjuhë e përbashkët gjat shekujve 6-5 p e s edhe si gjuhë teknike gjë që dihet edhe pranohet nga dijetarët e ndershëm pa mjekërr?....në se doni të dini më shumë për këtë çështje ...kotaktoni/
3)Po kështu edhe latinishtja është gjuhë letrare ndërsa etruskja duhet e panjohur??...sepse edhe Thomopulo duhet i panjohur?
4)Me popullin shqipfolsë pellazgë edhe me zëvëndësimin e gjuhës së folur të popullit me gjuhën letrare do kishim më vonë latinishten si gjuhën e shtetit edhe greqishten si gjuhën e fesë....gjuha e folur e popullit u përdhunua edhe nuk u lejua të kultivohej deri sa shqipfolsit u dashuruan me fetë e reja edhe u ndien etni tjetër apo minoritar në shtëpi e vetë pasi prifti me hoxhën nuk donin mesimin e gjuhës shqipe...apo jo?...doni një faktë për këtë? ja çna thuhet për njërin nga themeluesit e fillologjis shqipe:
"lindi në piano dei greci 15 km në jug të palermos nga ku këtu më 1488 ishte krijuar bashkimi më i madhë i shqipfolsve,kanë si nao të parë shën dimitrin e selanikut,ndërsa si gjuhën e fesë ruajtën greqishten
nga Jakovo Thomopulo Pellazgët 1912,ribotim më 1994
pra miqë të nderuar nuk është aspak gabim studenti me mjekërr ndërsa rektori në se i njeh këto të dhëna është thjeshtë një hero.....si kuptohet kjo?
Në se shteti shqiptarë kërrkonte rrrënjët e tij edhe dinte ti kërkonte ato(respekt për Elena Kocaqin që merret me këtë çështje edhe pse pa ndihmën e shoqëris edhe shtetit).....pra në se studenti dijesohej se feja e shqiptarit është feja pellazge që vjenë nga 3000 p e s me faltoren e Dodonit rrezë malit Tomorre deri tek 360 e erës sonë kur filluan të ndryshoheshin festat....pasi 25 dhjetori është festa e ditës më të vogël edhe natës më të madhe nga ku festohej fillimi vitit....sotë festohet si krishtlindje ....po kështu dita e verës po kështu 15 gushti kur nata fillon të humbas në dryshimme ditën?Këto festa i festonin pellazgët autokton....gjuhët teknike nuk mundnin ta bënin popullin të ndryshonte zakonet e veta ndaj përshtatën festat e tyre në festimet pellazge edhe historia vazhdon edhe sotë nga ku athina kërkon heqien e këtyre zakoneve nga tradita popullore...kurora,orizi në dasma etje...kurse në shqipëri grindemi për mustaqet e çelos?Në se studenti kishte matrialë të studionte për fenë e shqipfolsve edhe shkatërrimtarët e saj atëher ai do ishte më patrit se një patriot....ç të mbjellësh korrë...ajo që mbolli N lesi po korret.korrje të mbara?
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.