Forumi Horizont | Gjithsej 332 faqe: « E parë ... « 251 252 253 254 255 256 257 258 259 [260] 261 262 263 264 265 266 267 268 269 » ... E fundit » Trego 3316 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Diskutime te ngjarjeve nga Shqiperia (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=307)
-- Lajmet e fundit... (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=15860)
Citim:
Po citoj ato që tha kendrevica
Ke te drejte Piktor.Si duket meqe te paret e tij ishin ardhes ne Vlore u dukej vend interrnimi nje qytet buze detit..Ai eshte nje mburravec i e asgje me teper.Gjyshja e tij paska ngritur Vloren ne lufte kunder gjermaneve,sepse kishte syte si gjermane!!!???Si duket ka qene i dehur e ne delir kur ka mbajtur kete fjalim te gjate te mbushur me mburrje.Vlonjatet,tepelenasit,shkodranet ,korcaret e me the te thashe nuk kane pritur qe te hidhnin pushke grate pa te ngriheshin ne lufte.Nje gje nuk kuptohet ketu,qendrimi me dy faqe i gjyshes se ketij mburraveci.Te mos e prishje as me njerin e as me tjetrin eshte nje qendrim me dy fytyra.![]()
Vjen nje moment qe cfare ka barku nxjerr bardhaku i thone nje fjale.Kete ka bere edhe ky pikavizaxhiu!
Lorie
Ne paragrafin e pare ka ca variante si behet. Por duhet te ndihet nevoja qe kultura te ndryshoje me themel. Kete deri tani kane frike ta pranojne shumica derrmuese. Duan te bejne modifikime, ndryshime te vogla, riparime, po jo dicka qe mund te hedhe poshte krejt vlerat e predikuara me pare.
Sidoqofte, ky argument eshte teper i gjere per tu thene me dy fjali. Duhet te perballen isitucione te tera, familje vs. shtet, vlera te vjetra e te reja, liberalizem vs. konservatorizem, etj. Nuk behet ne leter por ne rruge, prandaj ne kot flasim ketu. Shpresoj vetem gjithmone e me shume shqitpare te kene vetedijen se dicka shume e madhe duhet te ndryshoje ne kulture, jo thjesht... politikanet.
Citim:
Po citoj ato që tha Piktor
Ore Raimond po ne 1912 Vlora ka qene qytet biles u be kryeqendra e Shqiperise e ti thua ishte kenete e vend internimi, pse te internuar ishin vlonjatet asokohe.
Citim:
Po citoj ato që tha RAIMONDI
-Tani i pashe keto se mua nuk me vjen fare ne emailin t im asnje pergjigje
---O uturak ---Ti je nje deficent qe nuk e ke haberin fare per azgje --Je totlaisht Ass--se nuk te le maci i ligesise qe ke brenda
------ Jo ore idiot gjyshet e mija nuk kishin nevoje te kishin dy fytyra , se ato bisedonin me mua
-
-Dhe gjyshja vlonjate ishte tamam labe trime -- --------------Biles gjyshja ime ka folur ne telefon me Ameriken ne 1960 me kunatin e saj qe banonte ketu dhe qe ishte Ballist me nam sic thoshin keta ballistat ketu
--Gjyshja foli me kunatin pasi shkembyne disa fjale per shendetin pastaj i kerkoi atij disa ilace per tezen --
--Dhe asush nuk i thoshte dot gje asaj ----Ajo kishte nje personalitet te hekurt
--Per ate ka bere kenge ,Grupi i Lapardhase ....-
----------Nuk ka per dy fytyra aty o gdhe Balliste , se ajo nuk donte tja dinte nga askush ---
----Qe Gjyshja i ka mbrojt ballistat , kete e di gjithe Vlora ma kane thene edhe nje grua balliste nga Smokthina ketu ne Detroit , tek Teqja , dhe ajo e mburi ne sy te te gjitheve due kthene se ishte shume njeri i drejte dhe I ndihmonte te gjithe ,
por ma kane thene edhe nja dy te persekutuar ne Vlore , kur binte muhabeti
--Nga ana tjeter Gjyshja i mbronte sepse kishte cunat e kunatit te persekutuar dhe ajo i ndihmonte ata, kishte edhe burin e motres ballist i cili kish vdekur shpejt fare ----Gjyshja kishte edhe nje dhender qe kishte vellane te arratisur ne Amerike ,. Ai ishte aratisur ketu me dajen qe ne 1943
--Keshtu qe fisi ishte i perzjere me ballista dhe komunista --- Gjyshi im ishte me Partine , vellai i tij ishte me ballin , dhe ne 1943 ai iku me ballistet ne Itali pastaj , ne Gjermani ne Kompanine 4000 dhe nga aty iku ne Amerike, dhe vdiq ne New Jersey
--Une kam ardhur ketu ne USA ne fillim me djalin e tij qe ishte 60 vjec, dhe i takova te gjithe ata ballistat e Vlores me ate qe ka bere Hotelin ne Vlore e te tjere, biles vajtem beme edhe nje foto tek varri i Mithat Frasherit ne varrezat e New Yorkut .... pastaj hengrem edhe nje dreke me ballistet dhe ruges kendonim kengenn:.... dy dele treqind pare --looooooooool se ishin komplet kara ...por natyrisht jo sa ty se ti je trpa fare
-----------Pse them keto qe jane nje realitet i imi kjo nuk do te thote qe une kam respekt per ballistet
--Ata edhe ne fis jane njerezit me te ligj, me palaco --dhe me hajvanet
---------Gjyshja i ka ndihmuar dhe shume biles
Biles per shkak te dy femije ballistesh qe gjyshja u dha burse ne vitet 60-te, e hoqen nga puna ,e cuan ne Prodhim, .....
--Sekretari i pare i rethit i tha gjyshes :--- Qe pse ja ke dhene femijes se ballistit ,
Gjyshja i tha :--- Femijet e ballisteve jane femijet tane, do i risim dhe edukojme me dashurine per partine dhe Shqiperine --Ballistet shkoni i gjeni ku jane dhe i denoni .
--Ai i tha gjyshes :-- Une do ankohem tek Hysni Kapo per kete -- Shko thuaji i tha gjyshja :---Une i kam dhene ketij vendi me shume se Hysni Kapo
------Dhe ai sekretari vajti ju ankua Hysniut ,Por Hysniu ishte burre zotni --dhe i tha atij :
----------Po ajo i ka dhene Shqiperise me shume se ne,ndaj shko dhe kerkoi te falur
--Gjyshen e kishin hequr atehere nga Komiteti dhe punonte ne prodhim --Ai sekretari vajti atje dhe i kerkoi te falur gjyshes ne sy te kolektivit ....
--Kete rast e di gjithe Vlora ,ndaj edhe e nderojne te gjithe edhe Komunsita edhe ballista-----------Natyrisht ti nuk e din , se ti ke qene duke hapur kanale fshatrave
Pasi ti dukesh ke nivel me te ulet se prapanica ime dhe ke mentalitet bujku
-----------Keto te gjitha i thashe se keshtu eshte realiteti , jo se dua te t ep rek ty
se nuk me ruhet fare se c''mendon nje zvarranik i peshtire si ty
----Dhe une kam mendimin se ju ballistet jeni krijesat me te Shpifura qe ka krijaur zoti ne cdo aspekt
-Jeni turpi i qenies njerezore ----
------Sa per Vloren -----------Vlora ka qene qytet me kenete brenda ---Ku te pinte syte mushkonja -
Gjyshja ime nga babai ishte e pasur , se kishte shpi ne Korce dy kace dhe shpi ne kolonje , dhe ciflik ne Greqi , dhe kishte edhe kunatin t epasur , vellai i gjyshit ketu ne Cikago kishte Hotel
---------Por ne 1919 kur greku pushtoi Kolonjen , te gjithe u c'vendosen ne ullinjte e Vlores ,megjithate gjysherit e mi iken en Berat , se Berati ishte shume i paster , dhe kishte klime te mire
-------Ajo keneete e Vlores qe them une ka qene ne Cole , e cila edhe sot mbushet me uje kur bije shume shi, behet komplet hale ,me keq se surrati yt
-Ka pasur edhe nje kente tjeter ne Orikum qe ishte skandal fare -
Vlora ishte nje vend internimi ne kohe te Zogut , per shkak te klimes malarike --sepse e kishte keneten brenda ashtu sic ishte gjithe Myzeqeja
, ku Zogu internonte kosovaret
--Vlora nuk ka pasur azgje fare si qytet, ka qene nje si lagje e vogel e pjerdhur e mbushur me uje kenete
--Enveri kur erdhi e regulloi , e bonifikoi , etj etj ----Por ti mos u merzit se ky eshte realiteti
--------Ndersa Ju Ballistet , jeni vetem per te vjedhur dhe per te shkateruar --dhe per azgje tjeter
--Si dhe qe keni ligesi Akrepi te perziere me nje nivel intelekti jashtezaqkonisht te ulet
----- Nuk ka nje ballist qe te dije te flase --Jeni nje turp , nuk dini te beni as arsyetimin me te thjeshte, qe e ben edhe gomari i Nastradinit kur eshte pa qejf
-Sic duket ju e keni trurin vetem per iventar -dhe eshte normale se edhe si njerez ju jeni mbushesa topi
jeni vetem per te plotesuar 3 milionshin --se nuk beni per azgje tjeter
Liria dhe mundesia e shprehjes se fjales nuk duhet te beje qe te shkruani ofendime te pafundme. Sikurse na keshillonte dhe duhet ta kemi gjithnje parasysh, rilindasi yne i madh Samiu, qe lenda mos t'ia kaloje penes, ne kete rast qe fyerjet te mos ja kalojne mendimit qe duhet te jete i vlefshem per te gjithe qe e lexojne dhe jo vetem per dy persona qe i kundervihen njeri tjetrit.
Raimond une e kuptoj qe historia per ty fillon diku aty nga vitet 45 pra mbas luftes se dyte boterore, harron se ne ate kohe ne ishim pothuajse ne te njejtin nivel me shume shtete perrreth, por qe ne 45 vitet e mevoneshme bene transformime gjigante ku i kthyen kenetat ne toka pjellore dhe ndertuan autostrada e fabrika gjigante dhe gjithsesi e ruajten qendren historike te qyteteve duke i ndertuar pallatet e larta jashta qendres e nese ndertonin brenda saj ne menyre harmonike.
Pavarsisht harmonise ama pallate e ndertesas shumekateshe jane ndertuar
ne keto 20 vite demokraci edhe Vlora eshte shenderruar e bere nje qytet i madh me pallate e vila te bukura nje qytete ku gumezhin jeta jo vetem diten por edhe naten , biles qe tani ne stinen e pranveres nuk fle por me drita te ndezuara e plot jete, saqe edhe italianet mrekullohen dhe kur dalin ne breg te detit e shohin plot admirim dritat e Vlores , gati, gati njelloj si dikur ne ne kohen e Enverit qe dilnim ne breg te detit per te pare dritat e Brindisit qe nuk fikeshin asnjehere.
Po c'te besh o Piktori,ai i ka kaluar te gjitha caqet njerezore eshte kthyer ne egersire.C'te beje une?Si thua ti?Kur vjen dikush e te qellon me nje pellembe,cfare bene ti i kthen edhe tjetren e i thua godit perseri.Nuk gaboje per po te te ndodhte ty ne terren do t'i merrje jeten jo ta duroje.Pa ashtu cdokush qe ka nder e seder.Kur njeriu eshte cveshur nga cilesi te tilla dhe ndihmohet edhe nga policet e fajtorit si mund te silesh me te.Une jam permbajtur shume bile,sepse ta dini ju te gjithe une kete nuk e merrja as te me fshinte halen,jo ta begenisja e ti flisja me goje.Persa i perket Vlores,tiranes,Durrsit,Sarandes etj kane ndryshuar aq shume sa nuk ja pret mendja atij ardhsit ne Vlore.Qytetet ne Shqiperi kane ndertime aq te bukura sa jua kane zili edhe qytetet e shteteve te pasur te Europes e botes.Kjo eshte si te shohesh endrra me malariker.A te kujtohet skeci me S Sallakun?Kur sheh endrra me sode kaustike,me pVC,me azotik e superfosfat,me kombinat peshku etj jeton akoma me kohen e diktatures,me kohen e atyre qe u ka sherbyer ky dhe te tijte.
Mendoj se u larguam nga tema, dhe padashje po kthehemi ne kohen e xhaxhit e po bejme ndonje plenum partie e diskutojme mbi sjelljen e shokeve tane.
Qe te kthehemi ne realitet, e mos shohim filma me partizane e balliste, ketu jemi ne nje forum te lire dhe bote virtuale ku njeriu shpreh ate qe ja do mendja e qejfi qofte drejte apo gabuar.
Kur kundershtoj ndonje njeri si psh Raimondi nuk nisem nga mendimi ta mund apo demaskoj ate apo ate, por ta gerric e ta zgjerojme debatin, pavarsisht se ndoshta mendimet e tij nuk me pelqejne aspak, gjithsesi kam dale i kenaqur nga debatet me te sepse eshte nje njeri qe di shume, ka bagazh, natyrisht dhe ai ka te tijat sikurse thoshte Artum nje dite per njeriun pa te meta qe nuk egziston. Njeriu mund te shprehe shume gjera por nepermjet debatit, gjithnje te kulturuar, por edhe pse ne disa raste te tejkaluara nxitet te tregoje edhe me shume gje qe thyen monotonite e asaj qe po ha nje banane, po pi nje gote birre , erdhi pranvera çelen lulet.
Po keshtu edhe Fajtori apo policet e tij nuk kane aspak pergjegjesi per debatet mes njerzve sepse ndryshe i bie ti dergoje me pushime njerzit qe shajne vend e pavend.
Ah po ketu nuk ka police.
Si princip nuk jam shume tifoz i policise. Aq me teper forumi nuk ka strukture hierarkie qe te mendosh se manaxhohet nga "police". Moderatoret ketu hedhin trute, ashtu si dhe une, qe te krijojme nje ambjent te hajrit. Eshte e padrejte te etiketohen banalisht si polic... i ketij apo i atij.
Sidoqofte, te kishte pak rregull ketu (nuk po flasim per represion, thjesht rregull) tani ju te dy duhet te ishit perjashtuar. Por po mundohemi te flasim me llogjike, te gjejme gjuhen e perbashket. Fundja te dy ekzistoni dhe duhet te shprehni mendimin. Puna eshte mos kalohet ne ofendime personale (ose te pakten mos zgjaten pa fund). Me mire injorohet tjetri sesa ta ofendosh. I jep rendesi duke e ofenduar. Dhe sic e shikoni shpesh po marrin rendesi ofendimet dhe harrohen temat e diskutimit. E do ndonjeri prej jush forumin te tille qe te shprehet lirshem... pa "police"?
Re: Lorie
Citim:
Po citoj ato që tha Fajtori
Ne paragrafin e pare ka ca variante si behet. Por duhet te ndihet nevoja qe kultura te ndryshoje me themel. Kete deri tani kane frike ta pranojne shumica derrmuese. Duan te bejne modifikime, ndryshime te vogla, riparime, po jo dicka qe mund te hedhe poshte krejt vlerat e predikuara me pare.
Sidoqofte, ky argument eshte teper i gjere per tu thene me dy fjali. Duhet te perballen isitucione te tera, familje vs. shtet, vlera te vjetra e te reja, liberalizem vs. konservatorizem, etj. Nuk behet ne leter por ne rruge, prandaj ne kot flasim ketu. Shpresoj vetem gjithmone e me shume shqitpare te kene vetedijen se dicka shume e madhe duhet te ndryshoje ne kulture, jo thjesht... politikanet.
Utopi mund te jete nje model i caktuar, por jo nje fantazi per revolucion kulturor. Jane gjera qe kane ndodhur ne vende te tjera, prandaj s'mund te jete utopi.
Ehhh, sigurisht ne rang komuniteti behet cdo gje. Por nuk do gjesh ndonjehere komunitet 100% dakort te beje ndryshime. Do gjesh embrione ndryshimi qe mund te perfundojnen e revolucione. Se po flasim ca embrione te tilla nuk filloi revolucioni. Por ndoshta njerezit behen me te ndergjegjshem se ku qendron e keqja: brenda vetes se tyre.
Gjithsej 332 faqe: « E parë ... « 251 252 253 254 255 256 257 258 259 [260] 261 262 263 264 265 266 267 268 269 » ... E fundit » Trego 3316 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.