Forumi Horizont Gjithsej 4 faqe: « 1 2 [3] 4 »
Trego 200 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Lashtësia e gjuhës shqipe (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=392)
-- A kane qene Helenet dygjuhesh ?.Flisnin ata Pellazgjisht dhe Helenisht (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=12915)

Postuar nga kurt datë 19 Shkurt 2013 - 11:55:

Urrejtja e grekeve te sotem dhe serbve ndaj kombit shqiptar eshte deshmi e palekumdur qe ne jemi lashtesia e evropes, se e balkanit po se po.

Si greket dhe serbet jane te dedikuar te na shfarosin komplet, ne te dyja shtetet nuk pranohet as egzistenca jone, dhe ne cdo rast ne history kto dy popuj mundohen te na zhdukun nga faqja e dheut.

Gjithe kjo urrejtje nfaj nesh nuk vjen nga kriminelet shqiptar ne greqi, apo ne serbi qe ska shqiptar emigranta..

Te dy kto popuj fqinj jane talented mr rippley.

Rraca me e degjeneruar ne rruzullin tokesor.

Si greket e sotem dhe serbet ata e dijn qe nuk kane rrenje ne evrope, dhe urretja ndaj nesh i bashkon.

Greket kontradiktojn veten ne cdo ane, ata jane popull miq vellezer me serbet por shqiptarit dojn t'i prejn koken.

Kjo shkon kunder natures ne cdo aspekt, sepse nese greket e sotem jane te lashte, ata do ndjehen me afer nesh se me sllvet qe erdhen dje nga caspian sea dhe india, pavarsisht fese, gjaku eshte gjak.

Edhe kafsha e njeh gjene e vet dhe instinktivisht afrohet me llojin e vet.

Postuar nga BIONDIA datë 20 Shkurt 2013 - 02:54:

Ka dale nje liber nga nje studius italian qe thote qe jemi gjuha me e vjeter e degjova tek top-chanel sot po se mbajta mend dot autorin

Postuar nga AngelDevil datë 20 Shkurt 2013 - 03:10:

Citim:
Po citoj ato që tha robert
ku e ka gjetur kete term autori i siperpermendur?! Ne cilen kronike? Ne cilin shkrim?

Gotfrik Lajbnik (1646-1717) - ishte filolog dhe deklaroi se gjuha shqipe rrjedh nga ilirishtja.

Hans Tunman (1746-1778) - historian suedez profesor në Universitetin e Halles të Gjermanisë, ishte albanologu i parë që studioi shkencërisht origjinën e gjuhës së popullit shqiptar. Ai bëri kërkime në burimet greke, latine, bizantine dhe studioi fjalorin tre gjuhësh sllav-grek-shqip të Theodhor Kavaliotit të vitit 1770.

Hans Tunman - arriti në përfundimin se shqiptarët janë vazhdues autokton të popullsisë së lashtë ilire, që as u romanizuan e as u asimiluan nga dyndjet e mëvonshme.

Johan Fon Han (1811-1869) - austriak i diplomuar për drejtësi në Universitetin e Haidelbergut, i cili shërbeu si gjykatës i shtetit të ri grek, dhe më vonë si nënkonsull në Janinë. Johani iu fut studimeve të gjuhës shqipe bashkë me të ndriturin gjuhëtarin shqiptar Kostandin Kristoforidhin. Botoi tre vëllime ‘Studime shqiptare mbi kulturën, gjuhën dhe historinë’ dhe nxori përfundimin se shqipja rrjedh nga ilirishtja dhe ilirishtja nga pellazgjishtja.

Franc Bop (1791-1867) - profesor i Universitetit të Berlinit dhe themeluesi kryesor i gjuhësisë së krahasuar historike indoevropiane. Botoi në vitin 1854 veprën e tij dhe nxori përfundimin se shqipja bënë pjesë në familjen indoevropiane dhe është gjuhë e veçantë pa simotër gjuhë tjetër.

Dhimitër Kamarda - filolog italian me origjinë shqiptare botoi veprën ‘Një ese e gramatikës krahasuese rreth gjuhës shqipe’ më 1864, vërtetoi me dokumente lashtësinë e gjuhës shqipe. Si një gjuhë ndër më të vjetra në botë.

Gustav Majer (1850-1900) - profesor austriak në Universitetin e Gracit, anëtar i akademisë së shkencave të Vjenës, i cili u specializua në fushën e studimit të gjuhëve shqipe, greke dhe turke. Botoi librin ‘Mbi pozitën e gjuhës shqipe në rrethin e gjuhëve indoevropiane’ në vitin 1883, që më vonë u pasua me 8 vëllime shkencore mbi historinë, gjuhën, poezinë, përrallat popullore shqipe dhe ngulmimet e arbëreshëve në Itali dhe Greqi.

Eduard Shnajder - një studiues francez që shërbeu në qeverinë osmane të Shkodrës, shtoi në librin e tij për ‘Pellazgët dhe pasardhësit e tyre’ më 1894 një leksion i hollësishëm teknik, ku gjuha shqipe paraqitet si ‘tingëllimi më i pastër e më besnik i gjuhës pellazge’.

Holder Pedersen (1867-1953) - danez i cili punoi 35 vjet si profesor i gjuhësisë së krahasuese indoevropiane në Universitetin e Kopenhagës. Për 35 vjet me radhë botoi një varg punimesh shkencore mbi gjuhën shqipe, duke dhënë analiza të vlefshme. Gjithashtu mblodhi e botoi folklorin shqiptar.

Norbert Jokli (1887-1942) - gjuhëtar austriak me origjinë gjermano-çifute, bibliotekar në Universitetin e Vjenës i kushtoi gjithë jetën studimeve të gjuhës shqipe. Para se të fillonte Lufta e Dytë Botërore, atë e ftuan t’u mësonte albanologjinë studiuesve shqiptar, mirëpo vdekja e tij në një kamp përqendrimi nazist e privoi Shqipërinë nga shërbimet e këtij studiuesi të madh.

Zef Skiroi (1865-1927) - filolog i shquar italian me origjinë shqiptare bashkë me, Joklin dhe danezin Pedersen, janë cilësuar si tre albanologët më të shquar. Studimet e profesor Skiroi nxorën në dritë librin e tij ‘’Gjuha shqipe’’ në Romë më 1932.

.....

Postuar nga Piktor datë 20 Shkurt 2013 - 03:40:

Kesaj liste i duhet shtuar edhe Conrad Malte Brun.

Conrad Malte-Brun (1755-1826) Gjeograf danez.
Sipas tij gjuha Ilire, maqedonase dhe epiriote ishin te familjes pellazge.

Postuar nga kurt datë 20 Shkurt 2013 - 09:12:

Ne rrethinat e shkodres dhe malsine a madhe kane qene mbi 40 qytete ilire.
Kur sllavet pushtues erdhen ktu ata prene a vrane shume njerz dhe i vun flaken cdo ndertese.
Ata qe ngelen u terhoqen ne male.
Xhubleta njihet sot ne muzeume evropiane si fustani 4000 vjecar.
Fillimisht xhubleta kishte lloj lloj ngjyrash te bukura, pasi ata qe shpetuan nga makabret sllave, grate filluan te vishen vetem me ngjyren e zeze te xhubletes to mourn humbjen e burrave vellezerve dhe bijt e tyre.

Postuar nga shelgu datë 21 Shkurt 2013 - 02:00:

JO vetem me te lashtet ne EU dhe Ballkan, por me te lashtet ne bote jemi.
Ku ka ma trima se shqiptaret.
Sidomos jemi te beses fort.
Apo nuk e dum njeni tjetrin, vdesim per shoqin.

Ja kshu.

Kto grekt? Jevgj jane. Nuk ja kan haberin fare. Serbt nuk i njof por besoj kurtin.

Taljont? Kaqola fare jane.

Ore vetem na jena dhe askend tjeter.

Postuar nga Piktor datë 22 Shkurt 2013 - 00:50:

Inshallah nuk i ka lexu robert keto xhevahiret e tua shelgo se te piu e zeza.
Kompleksi i inferioritetit thote ai e ti po na mburresh.

Postuar nga shelgu datë 22 Shkurt 2013 - 05:07:

Citim:
Po citoj ato që tha Piktor
Inshallah nuk i ka lexu robert keto xhevahiret e tua shelgo se te piu e zeza.
Kompleksi i inferioritetit thote ai e ti po na mburresh.

robert kupton edhe midis rreshtave.

Sa bukur e thashe kete e?

Postuar nga AngelDevil datë 22 Shkurt 2013 - 06:57:

Ironia jote prej balte kallamishte dhe shelgishte ishte perle e vertete cedrus!

Postuar nga robert datë 22 Shkurt 2013 - 21:13:

AngeDevil thote:
...autoret e lashte antike si Dionisi i Halikarnasit, Polibi, Straboni Herodoti apo Tuqididi POHOJNE qe: [I]Pellazget banonin ne kete vend qe do te behej greqia perpara mberritjes se heleneve...
Cudi, si Dionisi i Kalikarnasit (rreth 50 vj. para Kr.), si Polibi (kush Polib, sepse njihen disa Poliber?!), si Straboni (koha e Krishtit), si Herodoti (shek. 5 para Kr.), si Tukiditi (pas Herodotit), te gjithe keta paskan shkruar toponimin "Greqia" (Grece, Grekhia)! Mirpo ky emer nuk njihej nga Herodoti dhe Tukiditi, por njihej emri "Elada" (apo "Ellas") dhe "helen" (khe le hen)! Nga vjen ky perkthim, qe na jep per disa autore te kohrave te ndryshme, te njejtin toponim te perdorur, "grece" (Grekhia), toponim i cili mund te jete perdorur vetem nga ndonjeri apo nga asnje prej tyre?!
Kjo ka rendesi, pasi edhe termi "gre-khia" nuk ka treguar aso kohe etnine, por perkatsine fetare (ate te trinitetit pro-egjyptas).

Postuar nga robert datë 22 Shkurt 2013 - 21:44:

T'vazhdojme dhe pak me ty AngeDevil, si provokuese e madhe qe dukesh, pasi nuk i beson as vete ato qe thua.
E para, Robert d'Angelyn e kam lexuar dhe sterlexuar, por ky autor eshte edhe me pak i sakte se sa Aristidh Kola; ky autor ka bredhur boten, dhe studimet e tij mbeshteten me se shumti ne veshtrime a priori, pra pa prova dhe analiza te mirfillta. Ky ka ca te verteta, por eshte shume metafizik. Pra, nga ky autor mund te diskutosh vetem gjera te vecanta, por jo ne teresi, pasi eshte humbje kohe, me nje fjale, perkedhelje e komplekseve te inferioritetit.
E dyta: tek ti flet mbi nje fare Zhan Klod Faveriali, nuk kuptohet kush e quan "race" pellazget, ti apo autori i huaj!? Pellazget permenden rralle ndonjehere nga pak autore antike, si nje kulture e kaluar fetare, gje te cilen ne sot e "perkthejme" me termin "qyteterim", sic themi edhe per ate helen. Pra, nuk mund te thuash se pellazget jane ky apo ai popull i sotem, ashtu sic nuk mund te thuash qe flisnin kete apo ate gjuhe te sotme, biles nga ata njihen vetem disa emra perendish, por dhe keto nuk dihen qarte kush jane nga pellazget e kush nga te tjere, duke perfshire ketu dhe helenet. Shkurt muhabeti, pellazget i kemi sot te shperndare ne gjithe Europen, jo vetem keta, por edhe me te pasmit e tyre, helenet. E mos harro, se me helene nuk kuptojme gje tjeter, vecse henore paksa me ndryshe nga jonianet e lashte, te cilet po ashtu ishin henore, pra kishin Henen si idhull kryesor dhe jo Diellin, sic e kishin popuj te tjere lindore, deri ne Azi.
E treta, eshte e vertet qe ne shqipen e sotme (sidomos ate jugore) gjen te ngjashmet e fjaleve te lashta te jonianve jug-perendimore. Keshtu qe nuk mohohet lidhja gjuhesore e grupit jugor shqiptar me ate te lashte antik te Atikes dhe bregdetit jug-perendimor ballkanik. Persa i perket lidhjes etnike pastaj, kjo nuk mund te behet paushal per te gjithe popullsine jugore shqiptare, aq me pak per te gjithe shqiptaret e sotem, te cilet kane prejardhje nga ane me te ndryshme, pa llogaritur ketu pastaj perzierjet e perjetshme.
Si perfundim mund te themi: jo cfare fluturon hahet; e permendte edhe plaku im kete shprehje te vjeter popullore. Keshtu, nuk mund ti kaperdijme llustracionet e cdokujt, sepse ne vend qe ti veme vetulla vetes, i nxjerrim syte vetvetes. Ndaj dhe ti mos e ndrysho tekstin e Robert d'Angely, i cili permend "rreth vitit 1400" per shkrimin e shqipes (ku e ka gjetur xhanem?!), ndersa ti e "sakteson": 1380 (!). Kjo quhet estrade.

Postuar nga robert datë 22 Shkurt 2013 - 22:16:

Oh, se paska akoma material "bindes" nga AngeDevil.
Gotfrid Lajbnici nuk ishte filolog, por ishte filozof, natyralist, matematicien, fizikant (per kohen e tij), etj. Ndersa si linguist, ai ka debatuar thjesht mbi gjuhen gjermane (shiko Gogle-Vikipedia). Ndoshta mund te kete ndonje aludim mbi gjuhen albane, se kjo i perket trungut indo-europian. Por studim mbi gjuhen albane nuk i njihet, perndryshe nuk do kalonte pa u permendur me te madhe nga Aleks Buda me shoke.
Hans Thuman dhe Franc Boppi kane kerkime te cunguara mbi gjuhen shqipe, po ashtu edhe ne gjuhet arabe (semite), te cilat sot mbahen (me te drejte) si pararendese te gjuheve europiane.
Johan Fon Hani vertet u perpoq te studionte shqipen, mirpo ai e kategorizoi kete thjesht si pasardhese te ilirishtes, pa ditur mire se kush ishte ilirishtja dhe a ka vertet nje gjuhe kompakte ilire.
Dhimiter Kamarda, gjynah qe nuk botohet ne shqip. Besoj se eshte me interes libri i tij, sepse njeh arberishten e vjeter.
Gustav Majer, (te cilin e kritikon atdhetari dhe pinjolli juaj, A.Kocaqi), ka patjeter me shume se kushdo studime per shqipen, por te mos harrojme se keta i ndane dhe i trajtuan gjuhet teper metafizikisht, duke i ndarw ato keshtu ne etapa te gjata pakontaktshmerie, cfare nuk i pergjigjet realitetit.
Eduart Shnajder, i panjohur ky per mua, por me cudit ku e ka njohur ky pellazgjishten! Apo nuk lejohet nje pyetje e tille!?
Holger Pederseni duhet te kete patjeter studime interesante. Gjynah qe studjues te tille nuk perkthehen ne shqip, qe te gjithe te lexojne c'shkruajne keta autore mbi gjuhet.
Norbert Jokli, me duket se nuk ka lene studime te mirfillta gjuhesore shkencore, por me duket me se shumti ide.
Zef Skiroi, po ashtu si Kamarda duhet te jete interesant per ne lexuesit shqiptare, por une nuk di c'thote per shqipen.
Patjeter as ti nuk di c'ka thene Skiroi. Por e rendesishme per grupin tuaj "atdhetar" eshte qe dikush ka folur per shqipen. Pra, fjale te bukura e gur ne traste.

Postuar nga robert datë 22 Shkurt 2013 - 22:22:

Dhe qe ta mbyllim me Engjellin Devil, po jap nje pjese te shkruar nga ajo, pjese e shkruar me humor, pjese qe tregon se ajo nuk i beson ato qe thote, por te pakten beson se terheq te tjeret kot ne debat gallate:
"Xhanem, edhe pellazget, parardhesit tane, te njejten gje kane bere, jane marre me ndertime, art lufte, etj., por kane harru gjene me kryesore, harruan te dokumentojne me shkrim egzistencen e tyre ne brezat qe do vinin me vone. Ose, ndoshta parashikuan levizjen e lire dhe nje bote pa kufinj shteteror, dhe thane: hajd mo s'ka cna duhet."
Humor i forte ky!.. (Ishalla nuk e kuptojne atdhetaret e tjere!)

Postuar nga robert datë 22 Shkurt 2013 - 22:38:

Kurt, te tilla shkrime: "Urrejtja e grekeve te sotem dhe serbve ndaj kombit shqiptar eshte deshmi e palekumdur qe ne jemi lashtesia e evropes, se e balkanit po se po.
Si greket dhe serbet jane te dedikuar te na shfarosin komplet, ne te dyja shtetet nuk pranohet as egzistenca jone, dhe ne cdo rast ne history kto dy popuj mundohen te na zhdukun nga faqja e dheut.
Gjithe kjo urrejtje ndaj nesh nuk vjen nga kriminelet shqiptar ne greqi, apo ne serbi, qe ska shqiptar emigranta.
Te dy kto popuj fqinj jane talented mr rippley.
Rraca me e degjeneruar ne rruzullin tokesor.
Si greket e sotem dhe serbet ata e dijn qe nuk kane rrenje ne evrope, dhe urretja ndaj nesh i bashkon.
Greket kontradiktojn veten ne cdo ane, ata jane popull miq vellezer me serbet por shqiptarit dojn t'i prejn koken.
Kjo shkon kunder natures ne cdo aspekt, sepse nese greket e sotem jane te lashte, ata do ndjehen me afer nesh se me sllavet qe erdhen dje nga caspian sea dhe india, pavarsisht fese, gjaku eshte gjak.
Edhe kafsha e njeh gjene e vet dhe instinktivisht afrohet me llojin e vet."
sic ke shkruar ti, nuk bejne as per nejvotore. Te tille urrejtje dhe komplekse per fqinjet nuk mund te shfaqi as edhe nje krejt i pa-afte. Te kishin komshinjte tane kete urrejtje qe ben fjale ti, nuk do te jetonin ne Serbi me mijra shqiptare-kosovare dhe shqiptare-malazez. Po ashtu edhe ne Greqi. Edhe une nuk do kisha mundesi te punoja me serbe, greke, jugosllave etj. Kam patur edhe raste shfryrje ndaj shqiptarve, por jo me kaq komplekse sa jep ti ketu ndaj tyre. E ne fund, qe te mesosh pak cfare mesonim ne qysh ne klase te peste: greket dhe serbet kontribuan me shume, dhe do kontribojne edhe ne te ardhmen me shume se sa shqiptaret, per mbajtjen e shtetit shqiptar, vetem e vetem qe t'mos perplasen ata mes vetes. Eshte thjesht matematike per ta, dhe jo nga dashuria.
Ka dhe mesime te tjera, por ato nga klasa e 7 nuk po ti jap qysh tani, se kam frike qe nuk i kupton.

Postuar nga AngelDevil datë 23 Shkurt 2013 - 02:43:

o robert na "mbushe" mendjen tani, kush te jep te drejten ty te ofendosh te tjeret

ik se na merzite po na ben "profesorin" e leshit ketu!

Postuar nga kurt datë 23 Shkurt 2013 - 09:38:

Angeldevil, roberti ka te drejten te shprehi opinion e tij, ashtu sic kam une te drejt ta quaj robertin nje rrot *** (concerning this subject).

Ti robert nuk kupton gjerat me elemntare ne ato qe kam thene une por perserit si i bezdishem qindra vite shkolle qe ke bere..

Si politika hellene dhe ajo serbe jane armiqt me te betuar te kombit etnise identitetit tone.
Une i quaj "talented mr ripley" qe ti bie shkurt dhe most te zgjatem historian te perseritura 2billion here.
Nga ana gjenetike dhe historikisht ne jemi kombsia me autoktone ne balkan sot.
Interresi i hellenve te sotem (qe gjysma ose me shume nuk jane fare balknas gjenetikisht) apo e serbve qe kane shume pak gjene ilire apo balkanse ne krahasi
me neve, te dyja kto vende kane pretendohn ne nje skene boterore te pozesojn ate qe eshte e jona, por jane edhe twisted te na qesin neve sikur mos te kishim egzistuar kurrez.

Impakti i ksaj eshte se greqia ka marre rreth 900billion dollar para te thata ne evropa dhe dhe amerika kto 30 vjet.
Serbia gjithashtu ka mjel billiona me titon duke matshruar evropen dhe rusine..

Edhe sot ne emisione amerikane, drejtusit e nje programi i bejn thirrje masses te simpatizoje me vuatjen e greke qe i kane dhene botes kaq shume, kur njekohesisht si serbet dje greket mundohet te na prezantojn te bota si te rinj sapo te ardhur ne balkan.

As nuk dua te hyj gjate se ti smerr vesh shume, waste.

Postuar nga Piktor datë 23 Shkurt 2013 - 12:38:

Kurt nuk eshte e nevojshme te shprehesh se çfare mendon per robert.

Secili ketu jep mendimin e tij dhe ti jep tendin rreth temes.

Duhet te permbahemi e te debatojme mbi konceptet e argumentet dhe jo mbi personalen.

Postuar nga AngelDevil datë 23 Shkurt 2013 - 13:34:

Citim:
Po citoj ato që tha Piktor
Kurt nuk eshte e nevojshme te shprehesh se çfare mendon per robert.

Secili ketu jep mendimin e tij dhe ti jep tendin rreth temes.

Duhet te permbahemi e te debatojme mbi konceptet e argumentet dhe jo mbi personalen.

O ti shoku piktor te gjithe ate po bejme po shkruajme ato gjera qe ne mendojme madje dhe faqe libri per ta bere sa me bindese.
Tani ti i thua kurt mos shkruaj ca mendon per robert po ky i fundit kush i ka thene me shkrujt traplliqe per te tjeret,madje na vjen ktu e na ben profesorin kjo shkrimtare koti ky autor koti madje sja ka haberin per ta por i referohet google per ti gjet.

Postuar nga bruni22 datë 23 Shkurt 2013 - 16:12:

Thumbs up

Citim:
Po citoj ato që tha kurt
roberti ka te drejten te shprehi opinion e tij, ashtu sic kam une te drejt ta quaj robertin nje rrot *** .

Postuar nga Piktor datë 23 Shkurt 2013 - 18:08:

Citim:
Po citoj ato që tha AngelDevil

O ti shoku piktor te gjithe ate po bejme po shkruajme ato gjera qe ne mendojme madje dhe faqe libri per ta bere sa me bindese.
Tani ti i thua kurt mos shkruaj ca mendon per robert po ky i fundit kush i ka thene me shkrujt traplliqe per te tjeret,madje na vjen ktu e na ben profesorin kjo shkrimtare koti ky autor koti madje sja ka haberin per ta por i referohet google per ti gjet.

Ad te njejtin konkluzion kam nxjerre dhe une me aq sa kam lexuar tek shkrimet e robert.
Mirpo kjo nuk do te thote se ai nuk duhet te shkruaje, ashtu siç i kam thene se nuk me pelqen gjuha e urrejtjes qe ka kapur me te gjithe, politikane, shkrimtare, historiane e me gjere.
Tani une ne kete mes nuk mund te bej veçse moderatorin e thjeshte, duke fshire ndonje fjale te keqe, ofensive dhe duke terhequr vemendjen per gjuhe ofensive dhe urrejtjeje.
Une jam per liri te mendimit e te fjales, na pelqen, me pelqen apo e kunderta, jane pjese e debatit.
AD vlera e shkrimeve nuk varet aspak nga sasia por nga cilesia. Me kete dua te them se njerzit tashme kane krijuar nje ide mbi ato qe shkruan ti dhe ato qe shkruaj une, Kurti e te tjere.
Thjesht ju bej thirrje te permbaheni nga nervat dhe zemerimi.
Kur shkruaj ndonje gje une e hyj ne ndonje debat flas per tema serioze si kjo tani, kam gjithnje parasysh se askush nuk dua te qeshet apo perqeshet mbi mua.
Serioziteti i trajtimit te ketyre gjerave dhe moderimi nuk perputhen siç duhet, ne kete rast njera ja merr peshen tjetres.
Mirpo jo te gjithe arrijne te dallojne kufirin ku fillon njera e ku mbaron tjetra. Normal qe ne kete rast anon nga trajtimi ( debati).

Gjithsesi jam i gatshem per diskutim mbi keto gjera.
Kurtit i kam fshire nje fjale tek mesazhi i tij, pa ja ndryshuar kuptimin, me deshiren dhe mendimin se kemi dhe duhet te sforcohemi e te gjejme menyra me te pranueshme kundrejt kundershtarit ne debat pa kaluar ne tepri.

Postuar nga robert datë 24 Shkurt 2013 - 00:26:

Kjo ""profesor" i leshit" dhe "rrot" ishin vertet te bukura. As qe i quaj ofendime, perkundrazi, marrje seriozisht te tjetrit. Te tjere le ta gjykojne kush ofendon.
AD, ti solle ketu citime nga Robert d'Angely, dhe une po te them nje te vertete: Robert d'Angely nuk hyn fare ne historiografine e njohur zyrtare, -ndonse edhe une vete nuk puqem ne disa gjera me historiane qe kane bere "themel". Pra, citimi i ketij autori francez mbi shkrimin e termit "shqiptar" jo me pare se rreth 1400-es, (ti e sakteson: 1380 !!!), eshte jo vetem nje shtremberim i hapur i te vertetes, por as edhe e ndihmon historiografine shqiptare. E verteta eshte qe ky term nuk njihet para 1830, -inkonjito, disa historiane shq. duan ta vendosin qysh aty tek 1770. Dhe, edhe sikur ta gjenim qe ky term eshte nja 2-3 qind vjet me i vjeter, kjo nuk e ndihmon historine e shqiptarve, perkundrazi e demton, pasi del se shqiptaret mund te mos kene lidhje me arberit, por do jene te ardhur paralele me arberit. Mirpo dihet se shqiptaret jane po arberit dhe te gjithe fiset dhe krahinat ne kufi me fqinjet greke dhe sllave, duke perfshire ketu dhe arbereshet e Italise e kudo, te cilet nuk do te benin gabim po te quheshin edhe shqiptare, pasi ky eshte emri i vellezerve te tyre nga u shkeputen, e te gjithe quhen alban (allvan, albanskij, arnaut, etj.)
Pra, AD, ju i jepni te drejte vetes te ngrini vlerat e ketij kombi me genjeshtra, keshtu duke dashur ti vini vetulla, po i nxirrni syte. Ndersa une, e te tjere te ketij mendimi qe shfaq dhe une, qenkemi profesore leshi nga Martaneshi. Po a i thirrni mendjes moj aman te keqen!
Debate shkencore do kete, dhe mire qe ka, pa dallim hiearkie, posti, pasurie, diturie, etj.. Por te pakten ti qendrojme atyre te vertetave qe jane provuar, dhe te mos ndryshojme historine sipas qejfit.
Mendimet e shkurtera qe kam dhene une mbi autoret e rreshtuar nga ti, nuk tregojne "profesorin", por njeriun e etur per ti njohur me shume ata, sidomos Kamarden, Skiroin e ndonje tjeter qe e kane njohur shqipen shume me mire nga te tjere.

Postuar nga robert datë 24 Shkurt 2013 - 00:37:

Kurt, je i forte ne argumentet qe sjell. Thua se cdo njeri ka te drejte te shprehi opinionin e tij mbi dicka, por ti mund ta quash rrote! E bukur kjo! D.m.th., une, ti, apo tjetri, degjojne dike qe flet bie fjala per te mirat dhe demet e qumeshtit (apo cfardo lloj teme). Ne themi se ai ka te drejte te jape mendimin e tij, por dhe ne kemi te drejte ta quajme ate torollak. E drejte e bukur kjo!
Tani na sjell argumente ne urrejtjen e grekerve dhe serbeve ndaj shqiptarve, billionat e dollarve qe keta paskan marre nga Amerika dhe rusi. Une prape nuk e kuptoj, si rrote qe jam, c'lidhje paska urrejtja e ketyre popujve ndaj nesh, me marrjen e billionave dollare nga amerika dhe rusi?!?
E persa i perket prezantimit te vjetersise se shqiptarve qe keta fqinje (greke dhe serbe) e benkan te fallsifikuar, duke thene se shqiptaret jane te ardhur vone, a mund te sjellesh nje prove ku te vertetosh se ky eshte nje prezantim zyrtar i ketyre vendeve, apo ke lexuar komente interneti te lloj-lloj njerzve me komplekse (serbe dhe greke), njerez pa shkolle, te cilet hedhin te gjithe plehrat e kokave te tyre ne internet, keshtu sic i hedh ti?!? Do na sjellesh ndonje prove zyrtare, pra mendimi zyrtar te ketyre vendeve mbi vjetersine e shqiptarve? Se une nuk njoh deri tani, pervec komentesh interneti.

Postuar nga Piktor datë 24 Shkurt 2013 - 01:10:

Citim:
Kjo ""profesor" i leshit" dhe "rrot" ishin vertet te bukura. As qe i quaj ofendime, perkundrazi, marrje seriozisht te tjetrit. Te tjere le ta gjykojne kush ofendon.
AD, ti solle ketu citime nga Robert d'Angely, dhe une po te them nje te vertete: Robert d'Angely nuk hyn fare ne historiografine e njohur zyrtare, -ndonse edhe une vete nuk puqem ne disa gjera me historiane qe kane bere "themel". Pra, citimi i ketij autori francez mbi shkrimin e termit "shqiptar" jo me pare se rreth 1400-es, (ti e sakteson: 1380 !!!), eshte jo vetem nje shtremberim i hapur i te vertetes, por as edhe e ndihmon historiografine shqiptare. E verteta eshte qe ky term nuk njihet para 1830, -inkonjito, disa historiane shq. duan ta vendosin qysh aty tek 1770. Dhe, edhe sikur ta gjenim qe ky term eshte nja 2-3 qind vjet me i vjeter, kjo nuk e ndihmon historine e shqiptarve, perkundrazi e demton, pasi del se shqiptaret mund te mos kene lidhje me arberit, por do jene te ardhur paralele me arberit. Mirpo dihet se shqiptaret jane po arberit dhe te gjithe fiset dhe krahinat ne kufi me fqinjet greke dhe sllave, duke perfshire ketu dhe arbereshet e Italise e kudo, te cilet nuk do te benin gabim po te quheshin edhe shqiptare, pasi ky eshte emri i vellezerve te tyre nga u shkeputen, e te gjithe quhen alban (allvan, albanskij, arnaut, etj.)
Pra, AD, ju i jepni te drejte vetes te ngrini vlerat e ketij kombi me genjeshtra, keshtu duke dashur ti vini vetulla, po i nxirrni syte. Ndersa une, e te tjere te ketij mendimi qe shfaq dhe une, qenkemi profesore leshi nga Martaneshi. Po a i thirrni mendjes moj aman te keqen!
Debate shkencore do kete, dhe mire qe ka, pa dallim hiearkie, posti, pasurie, diturie, etj.. Por te pakten ti qendrojme atyre te vertetave qe jane provuar, dhe te mos ndryshojme historine sipas qejfit.
Mendimet e shkurtera qe kam dhene une mbi autoret e rreshtuar nga ti, nuk tregojne "profesorin", por njeriun e etur per ti njohur me shume ata, sidomos Kamarden, Skiroin e ndonje tjeter qe e kane njohur shqipen shume me mire nga te tjere.

Tani lidhur me termat, nderveti ne jemi therritur shqyptare. Edhe termi Albania eshte shume i mevonshem sepse deri ne kohen e Skenderbeut ne therriteshim Epirotas nga bota.
Greket na quanin arvanites dhe prej ketu turqit na quanin arnaut.

Postuar nga shelgu datë 25 Shkurt 2013 - 04:54:

Sa here hapen tema te tilla, pra per lashtesine e shqiptareve, tema devijon ne moslashtesine e grekeve dhe argresivitetin e politikave grekoserbe.

Si mendoni? Pse lidhen keto dy tema qe jane kaq te ndryshme?

Postuar nga kurt datë 25 Shkurt 2013 - 19:57:

Citim:
Po citoj ato që tha shelgu
Sa here hapen tema te tilla, pra per lashtesine e shqiptareve, tema devijon ne moslashtesine e grekeve dhe argresivitetin e politikave grekoserbe.

Kane shume lidhje pse jo? Muk kemi pse diskutojm per lashtesine e shqiptarve, ajo dihet.
Sngel gje tjeter vec se te flasim per greket e sotem dhe serbt, pikerisht nga kto dy vende bota nuk e din se ne kemi lidhjen me te paster me lashtesine e kasj krahine evropiane, balkanin dhe greqine. Iliret dhe pllazget.

Po pertoj tani robert

Postuar nga Piktor datë 26 Shkurt 2013 - 03:09:

Citim:
Po citoj ato që tha shelgu

E di ti shelgu ate poezine e bukur te manushaqes?
Kujt i kendoi poeti?

Postuar nga AngelDevil datë 26 Shkurt 2013 - 23:30:

THOTI FLISTE SHQIP

Filologu i shquar nga Roma Giuseppe Catapano, botoi si rezuitat të punës së tij kërkimore - shkencore 40 vjeçare, një vepër kapitale nga fusha, e shkencave i filologjike, të cilës i vuri një titull mjaft interesant: THOT - TAT PARLAVA ALBANESE

Është hartuar në italishte në formë proze dhe poezie, madje në italishte dhe arbërishte. Siç shihet nga vepra, autori, për studimin e vet delikat dhe të vështirë, është mbështetur kryesisht në veprat e shkrimtarëve antikë dhe në përmendoret e egjiptianëve, hititëve, grekëve dhe romakëve të vjetër, respektivisht edhe në shkrimet e ilirëve - shqiptarëve të lashtë. Duhet theksuar që në fillim se pohimet e Giuseppe Catapanos janë në harmoni me pohimet e shumë filologëve, historianëve dhe arkeologëve anglezë, francezë, turq, arabë dhe shqiptarë. Qëllimi im themelor është që me këtë shkrim t'ua prezentoj lexuesve tanë një vepër vërtet me rëndësi kolosale, e cila i dedikohet kulturës së lashtë të ilirëve shqiptarëve. Nga ana tjetër, shpresojmë se kjo do ta nxisë kritikën shkencore në këto fusha të dijes, e cila për fat të keq, deri në ditët tona nuk ka arritur të jetë në nivel të duhur. Sipas mendimit të Catapanos, shqipja, më drejtë, ilirishtja, po u flitka më se 12000 vjet, ndërsa sipas Horald Whitehall-it, profesor i linguistikës anglo gjermane në universitetin Indiana (SHBA), shqipja është dega më e vjetër e trungut të familjes së gjuhëve indoevropiane. Si e tillë, ajo nuk është degëzuar më tutje, por ka mbetur si gjuhë e parë dhe e vetmuar. Kemi lexuar dhe dëgjuar për hieroglifet e egjiptianëve të lashtë, të cilët si skalitje të shenjta, janë krijuar para 4000 vjetëve para e.s., por deri në ditët tona, nuk kemi ditur se hieroglifet egjiptiane kanë domethënie shqipe. Këtë dukuri na e zbuloi filologu Giuseppe Catapano në veprën e vet "Thoti - Tati fliste shqip". Po kush ishte THOT - i ? THOT-i (ose TOT-i) (lat., gr. Thoth; egjip. Tehuti) ishte perëndia e mësimit, e shkathtësisë së të shkruarit, e shkencës dhe e magjisë së egjiptianëve të lashtë; pastaj ishte matës i kohës dhe zbulues i numrave dhe përpilues i hieroglifeve. Ai përshkruhej si qenie me trup të njeriut e me kokë të ibisit, përkatësisht të shqipes (shqiponjës). Ndërkaq, sipas Giuseppe Catapanos, Thot-i, i cili e "fliste shqipen", i përpiloi hieroglifet, alfabetin fonetik të egjiptianëve të lashtë, duke u mbështetur në gjuhën e vet amtare" - në gjuhën shqipe.
Jo vetëm kaq, konstaton Catapanoja - nga hieroglifet egjiptiane u formuan edhe alfabetet, shkronjat tjera, ato të shqipes (të cilat njihen si shkronja latine, shih tabelën, të hebraishtes, samaritano - palestinishtes, sirianishtes, arabishtes dhe të greqishtes. Thoti ishte edhe krijues i shkencës antike. Ai dhe dijetarët tjerë, flitnin shqip qysh para 12000 vjetëve, meqë ajo periudhë historike (parahistorike) konsiderohej si erë ilire, apo kuturë pellazgjiko - ilire e shqiptarëve të lashtë. Sipas Giuseppe Catapanos, emërtimi Thot, padyshim, rrjedh nga folja e shqipes: thom, thua, thotë = me thënë, besim, lajm, etj. me kuptim "lajmëtar i zotave" (messagero degli dei). Për më tepër, emri Thot, në gjuhën shqipe ka edhe domethënien: me i thënë, të gjitha dituritë (urtësitë) e Atlantidës Atlasit - Atlashit, e cila, poashtu, shpjegohet, nga autori në fjalë, me shqipen: AT = at - baba, dhe LASH(TË) = i vjetër, që do të thotë: stërgjysh. Por, çfarë paraqiste Atlantida? Ajo sipas Platonit (427 - 347 p.e.s.) ishte vend i madh dhe i fuqishëm, i cili, 9000 vjet para tij, ishte mbytur në Oqeanin Atlantik. Sipas G.Catapanos, Atlasi - Atlantida ishte një nga vendet më të zhvilluara të stërgjyshëve të shqiptarëve të sotëm, të cilët, pas zhdukjes së saj (Atlantidës) para 12000 vjetëve, atlantidasit e mbetur gjallë kaluan në luginën e Nilit, ku e krijuan një kulturë të re, kulturën e egjiptianëve të lashtë, e cila, si duket, qe vazhdim i kulturës së Atlantidës. Në të mirë të këtij mendimi flasin edhe rezultatet shkencore të punës shumëvjeçare të G.Catapanos, i cili, përkitazi me këtë çështje, thotë: Atlantida quhej edhe Borei, d.m.th. e bardhë, nga fjala iliro shqipe: borë. Kjo fjalë përdorej te egjiptianët e lashtë në formë borea; në frëngjishte të vjetër si bore, kurse në italishte si borea. Nga ana tjetër borea në Egjiptin e lashtë identifikohej me sfingën. Sfinga në Egjipt ishte një amblemë guri, adhurues i DRITËS, që e personifikonte Zotin. Prandaj Thoti, sipas gjykimit të Catapanos, nuk i takonte erës egjiptiane, por asaj të boreo-s, d.m.th., të erës së Atlantidës. Sepse Thoti konsiderohej krijues i doktrinës VERBALO - DRITËS, që u manifestua në Tokë.
Mendimi mbi prejardhjen e njëjtë të shqiptarëve, hebrejve dhe arabëve është vallë fakt historik, apo fantazi? Në vështrim të pare duket si endërr, por nëse merren parasysh burimet historike, kërkimet arkeologjike, të dhënat gjuhesore dhe Bibla e Kur'ani, atëhere mund të bindemi mjaft edhe për këtë pohim jo aq të zakonshëm.

Këto lidhje të shqiptarëve me popujt më të lashtë të Afrikës dhe të Azisë së Afërme janë shumë të hershmë, më të hershmë se sa është menduar deri tash, çka tregon fakti se perëndia THOT (stërgjysh i shqiptarëve), e barti, pas katastrofës së Atlantidës, që ndodhi para 12000 vjetëve, kuLturën ilire - shpiptare në Afrikë, sigurisht edhe në Azi. Kurse, para 6000 vietëve Thoti e krijoi edhe sistemin e hieroglifeve në bazë të ilirishtes - shgipes, sistem ky që shërbeu si mostër për përpilimin e sistemeve të tjera të alfabeteve, si ai i shqipes, që gabimisht e njohim si alfabet latin, i hebraishtes, samaritaro - palestinishtes, sirianishtes, arabishtes dhe i greqishtes! Ky fakt tregon se ilirët, si stërgjyshër të shqiptarëve, nga gjuha e zakonet shtriheshin që moti, jo vetëm në gjithë Siujdhesën Balikanike, por edhe në Siujdhesën Apenine, në ishujt e Detit Mesdhe, Egje, ne Azinë e vogël, në Siujdhesën Arabike, në Gadishullin e Pirinejeve. Shkurt, kultura iliro - shqiotare, Si kulturë e qytetërimit të parë të këtij ambienti, shtrihej nga Irani në lindje, deri në Atlantik në perëndim dhe nga Alpet në veri, deri në Afrikën Veriore në jug.

Në këtë pjesë të vështrimit tim - nënvizon Catapanoja - u demonstrua vetëm THOTI, i cili e krijoi alfabetin hieroglifik fonetik, me çelës të shqipes (të ilirishtes - S.R.), që u muar për çdo hieroglif te tingulFit të parë, vokali ose konsonanti, të qenies së emrit shqip kuptim ky që zbulon shpjegimin e sigurt, i cili nuk mund të mohohet:

1. Që origjina ilire na shpie në kohe më të vjetra, histori kjo e cila na mahnit, apo histori që na shpie në neolit (koha e re e gurit). Ndoshta origjina e civilizimit neolitik fillon me zhdukjen e Atlantidës (para 12000 vjetëve), epokë kjo qe solli nevojën e krijimit të THOT-it në Egjipt, si mënyrë e shpjegimit të fillirnit të punës.

2. Ky studim, si pohim i së vërtetës, korrigjon datën e historisë, korrologjisë (disciplinë që studion ndarjen gjeografike), etnologjisë dhe filologjisë.

3. Rishikimi i Thotit zgjeron kufijt e shkencave që deshëm s'deshëm ndikon në metafizikën e cila është me rendësi për njeriun dhe njerëzimin sepse arrihet rishtazi në kuptimin e mendimit së ndjenjës së të vërtetës për jetën që është vërtet natyre shpirtërore, është erë e vërtetë e shkëlqimit të lavdishem të DRITËS SË PARË, përfundon G. Catapano.

Rezultatet shkencore të arkeologëve anglezë, amerikanë, gjermanë dhe turq (J.E. Gauter më 1894, R. Campbell - Thompson më 1910, E. Pitard më 1927, Kurt Bittel më 1831, Shevket Aziz Konsu, Kiliç Kokten, Enver Bostanci, Muzaffer Shanyurek, Fikret Ozansoy, që nga viti 1936 e tutje, Halet Çambel John Brandwood më 1968, etj.) pasqyrojnë në mënyrë plastike në veprat e tyre ketë çështje. Sipas mendimit të këtyre dijetarëve kuptojmë:

-se vala e parë e furishme e dyndjes së hititëve të cilët përfaqësonin, një fis të veçantë të ilirëve, ose i takonin njërit nga fiset e shumta të dardanëve, u shpërngulën, kuptohet në disa faza nga Ballkani i Epërm, apo nga Dardania, kah brigjet perëndimore dhe veriore të Detit të zi, kah Kaukazi për në Anadollin Qendrore;

- se kjo shpërngulje u bë në kohën e paleolitikut, mezelitikut, neolitikut dhe halkolitikut;

- se hititët e sollën teknologjinë e xehetarisë dhe të metalurgjisë nga Ballkani në Anadoll;

- se kah 2000 - vjetshi para e.s. filloi periudha historike në Anadoll, e cila nga shkencëtarët u quajt "periudhë e hititëve" (2000 - 700 parae.s.);

- se në shekullin XII para e.s. përmenden tre perandorë me emrin Arnuvanda l,II,III, prej të cilit emër si duket, u krijua, sipas ligjit të metastezës, njëri nga siononimet për shqiptarët - arnavudë;

- se në vitin 3000 para e.s. shkaktohet; vala e dytë e furishme e dyndjes së ilirëve dardanë, prej të cilëve u krijua Troja, dhe me emrin e dardanëve u emërtuan: njëra derë e Trojës Dardanos. ngushtica detare mes Anadollit dhe të Ballkanit - Dardanelet, dhe një qytet Dardania apo Dardanos në veri të Trojës.

- se m; 1200 para e.s. ndodh vala e tretë e dyndjes së ilirëve frigas nga Dardania e Ballkanit, prej të cilëve u krijua Mbretëria Frigase (750 - 546 para e.s.) në Anadollin Perëndimor;

- dhe se, me sa duket, nga koha e dyndjes së hititëve daton historia e një krahine në Kaukaz, e cila quhej në kohën antike ALBANIA, kurse banorët e saj albanë, sigurisht nga emri i një fisi të ilirëve të Ballkanit, të cilët quheshin albanë.

Tani për tani do t'i vë në pah edhe disa fjalë hitite që kanë lidhje me shqipen e sotme, fjalë këto që janë zbuluar në plisat (tullat) e pjekura, të cilat kanë shërbyer si mjet për të shkruar, me shkronjat e veta karakteristike kunjore dhe hieroglifike......

Postuar nga AngelDevil datë 26 Shkurt 2013 - 23:33:

Iliada dhe Odisea

Jane shkruar ne gjuhen shqipe, gjuhe e cila ishte e vetmja ne te gjithe konitnentin europian ne ate kohe.
Kjo gje vertetohen sa here qe nje studiues, merr ne analize dhe Iliaden dhe Odeisene, pervec studiuesve, qe shume prej te cileve e kane quajtur veten gjuhetare dhe nuk kane ditur shqipen.
Odisea = udhe-sheu.
Etimologjia e ketij emri eshte direkt per nje njeri i cili nuk sheh rrugen, ngatarrohet etj.
Dhe e verteta eshte se Odisea, u end neper dete per nje kohe te gjate, pasi nuk gjente rrugen e kthimit ne Atdheun etij.
Kjo, ka perseri lidhje dhe me Poseidonin,(perendia e deteve) i cili ishte babai i Polifemit, qiklopit, te cilit Odisesa i nxorri syrin e vetem.
Sa per emrin Iliada.
Ne kete emer, nuk kemi asgje tjeter vetem fjalen shqipe ''yll''
Sot greket diellit i thone Ilios.
Kurse yjeve u thone ''asteri''
Ne shqip atyre qe dalin naten dhe ndricojne u thone ''yje''
Atij qe na ngroh dhe na jep jete i thone ''Diell''
Ne dialekt, kemi dhe fjalen ''dill''
Shtesa e germes ''d'' ka bere qe dielli te ndahet nga yjet e zakoshme qe dalin vetem naten, sepse rrenja e fjales tek termi ''dill'' eshte ''ill''
Pikerisht kete fjale gjuha greke e ka marre duke emertuar diellin pra = ilios.
Nga ketu dalim se dhe vete titulli i Iliades (ylliades) nuk eshte asgje tjeter vetem nje titull shqip.
Po perse qenka shqip ky titull?
Sepse pikerisht shqipja ka qene gjuha e atehershme.
Dhe vete poeti Homeri (i mjeri) ka kenduar ne gjuhen e tij amtare, e cila ka qene shqipja.

Fakte qe flasin vetem shqip.

Iliada dhe Odisea u kendua ne pellazgjisht. Origjinali i vepres fillon me fjalen shqipe mëni = mëri
.
Aty tek origjinali i vepres kemi fjalet; Tin mëni
Pjesa ''tin'' eshte artikull, ashtu sic e kane italianet ''la'' apo anglezet ''the''
Por, sidomos ne dialektin e jugut, thuhet edhe ne ditet tona permeri vetor i vetes se dyte ... ti = tinë ose ty = tyja = tynë
Por fjalen nuk e kemi ketu.
E kemi tek fjala mëni qe ti edhe une e perdorim edhe sot e kesaj dite.
Por, cfar kishte pra poeti Homeri = (I mjeri) qe e filloi keshtu kete kryeveper? ( Homeri = I mjeri...ka qene i verber. )
Mos valle ne ketu na duhet te sjellim te gjithe librin dhe ta nalizojme?
E kane bere te tjeret kete pune.
Librin e Homerit qe e kane grekizuar komplet, blegerima e deleve te Polifemit eshte...Vi...vi....vi...vi, ne nje kohe qe e dime shume mire se delet nuk blegerine ne kete menyre, por, beee be beee ose...bëë...bëë...bëëë...bëë.
Si shpjegohet qe emrat e heronjve tek Homeri, zberthehen me shqipen?
Kush kane qene shume emra te kesaj bote, ne lashtesi dhe se cfar gjuhe kane folur ata. Kjo gje, jo e shpikur nga mendja ime.
Qe nga Cezari, qe fliste shqip, dhe i vuri emrin kryeqytetit te Rumanise Bukur-eshte ( Bukureshti)
Ka folur shqip Cezari djem....mos t'ju duket hiperbole kjo gje. Nuk eshte Cezari si Perendia...por, ka qene nje njeri qe hante buke dhe pinte uje. Nuk duhet idealizur si mbi njeri, si figure e pa kapshme, jashte fuqive njerezore...haha...ishte si ne edhe ai! Si dhe shume te tjere keshtu.
Ndoshta, shume ketu, nuk jane dakort me mua, sepse kane nje te keqe...nuk u besohet qe i perkasin nje populli te lashte, nga i cili kane dale shume emra qe atyre iu duket si te larget dhe te mistershem, te huaj dhe legjendare...deri ne mitike dhe ne kete menyre, nuk kane guximin dhe fuqine ta mbajne kete peshe kaq te madhe, kaq te vjeter, kaq te forte, kaq madheshtore.
Kjo vjen nga shtypja psikike qe i kane bere ketij populli qe ende flet pellazgjishten e vjeter. Qe ende zona ''toske = etruske'' ka si dialekt te saj etruskishten, qe studiues te pa afte nuk ngurruan te thonin qe ; etrusket nuk kane egzistuar.
Pasi ata nuk kishin as idene me te vogel te gjuhes shqipe.
Shume nuk jane dakort, por, asnjeri nuk po me hedh poshte...te kuptohemi...jo mua, por, studiuesit e afte ne kete fushe, qe ne baze te fakteve te pa kundershtueshme e kane sjelle si ne pjate te verteten duke deshifruar ''rebuse'' te vjetra mijera vjecare vetem me kete gjuhen e mallkuar shqipe.
Ky popull ende nuk e di se kush eshte...ndaj dhe ka skepticizem.

Postuar nga AngelDevil datë 26 Shkurt 2013 - 23:34:

piktoro modifikoje pak ket foton beje me te vogel

Postuar nga kurt datë 27 Shkurt 2013 - 05:38:

Shume bukur ky shkrimi i fundit sidomos. Eshte e vertet qe shqiptaret jane te shtypur psikologjisht dhe koha shekujt bejn te veten qe nuk pranojm apo dyshojm shume veten ne lidhje me gjith kte lashtesi.
Por qe te obzervojm nje magjyp grek sot apo nje aziatik mongolez serb te krenohen me kto gjera ven ne dukje qart dallimin e rracave, sepse nje rrace superiore strives for novelty ndersa nje rrace inferiore rrah gjoksin dhe nuk kane turp te vjedhin cdo histori dhe merit te tjerve.

Postuar nga robert datë 02 Mars 2013 - 23:41:

Ange Devil, ky popull mund mos ta dije kush eshte e nga vjen, por une e di pak a shume, ndaj dhe po te pergjigjem.
E para, nga vete llogjika nuk mund te pranohet qe kjo gjuhe eshte me e vjeter dhe ajo me e re, pasi te gjitha gjuhet, -si cdo subjekt tjeter- jane ne levizje, pra edhe ne zhvillim; ndonse diku me te shpejt e diku me te ngadalt. Nga ky mesim dime se, sa me ne lashtesi te zbresim, aq me pak koncepte kemi, pra aq me pak fjale kemi, pra nje njeri i para 3000 vjetve nuk mund te thosh se "ne prizmin dialektik, kemi nje konceptim kontradeshent te idese", por do te thoshte e shumta, "sot naten gjuajme mire, se gjah ka boll". Nje njeri i para 10 mije vjetesh do thoshte, "nat mir sot, gjah mir". Dhe nje njeri i para 50 mij vjetev do thosh: "nat gjah". (Fjalet ketu une i kam lene njelloj, por duhet kuptuar se edhe fjalet -tonet- ishin me te mbytur, mw pak te paster nga sot, pra dhe me te shkurter). Keshtu, po ti veme re, disa nga keto fjale-tone qe ka perdorur njeriu i lashte, si "le" (me lene), "she" (me shikuar), "ha" (me henger), "pi" (me pi), etj., do te dallojme se ato i gjejme thuajse ne te gjitha gjuhet e europianve, ne ato fjale me po ato kuptime si ne lashtesi. Per fatin e saj te keq dikur, sot per fatin tone te mire per tu mburrur, shqipja ka evoluar me ngadale, ndaj dhe kjo na ndihmon paksa me shume nga gjuhet e tjera ti gjurmojme keto fjale te lashta te njeriut.

Postuar nga robert datë 03 Mars 2013 - 00:06:

E dyta AD, ketu nuk po diskutojme per Thotin egjyptas, sepse do zgjateshim shume, pervec kesaj eshte teme e rrahur nga une gjetke. Por, persa i perket ketyre numrave te ketij Catapanos, 12.000 vjet me pare permbytja e Atlandites (Platoni thosh 9.000 vjet me pare, dhe ky ka jetuar jo tre mije vjet me pare, por 2400 vjet me pare, pra na del nje reste prej 600 vjetesh, ku nuk dime kujt t'ia veshim si gabim, Capatanos, apo Platonit, apo t'ua ndajme nga 300 vjet gabim sejcilit per permbytjen e Atlantides?!?), apo 1200 vjet para Krishtit: lufta e trojes, apo para 6000 vjetesh Thoti na shpiku hieroglifet, te gjitha keto shifra bibliko-fetare, nuk provojne asgje me shume se sa pershkrimin simbolik te zhvillimit te feve ne shoqerite e lashta, nga shkruesit fetare, ku bazohen sot lloj-lloj sensacinalesh dhe provincialesh. Nuk i kane rene ne sy Catapanos keto lloj datash fetaro-biblike?!? Jo, ai i ka dhene qellimisht. Kot ai nuk i jep rendesi metafizikes (gjoja bazes shkencore te fesve te ndryshme), si aq e rendesishme per njeriun, qe i jep ketij kuptimin e jetes etj.etj. (shiko pika 3 qe jep AD).

Postuar nga robert datë 03 Mars 2013 - 00:18:

E treta, mire se po mbyllim syte dhe bejme sikur e pranojme qe emri i mbreterve hetite: Arnuvanda, qenka pararendsja e cilesimit te arberve 2000 vjet pas tyre, nga turqit e zbritur ne Anadoll: arnaut! Por si ta pranojme se qytetit te Bukureshtit ia paska vene emrin nje shqiptar me emrin Cezar, gjenerali romak me i shquar, per te cilin nuk dime t'ia kete ndjere eren Bukureshtit,m se per ta pare jo e jo. Lere qe as nuk dihet nese ekzistonte nje qytet asaj kohe aty ku ndodhet sot Bukureshti. Cila kronike flet se Cezari (shqiptar-romak) na paska qene ne afersi te ketij vendi te bukur, te cilin ai do ta quante Bukuresht?!?

Keshtu Ange Devil, as shqipja dhe as nje gjuhe tjeter nuk eshte e mallkuar. Por jane interpretuesit e gjuheve: metafiziciene ose dialektike, jane keta studjues: te paanshem ose te anshem, jane keta shkrues: dallkauke materialiste ose studjues idealiste.

Postuar nga shelgu datë 03 Mars 2013 - 19:56:

Citim:
Po citoj ato që tha kurt
Shume bukur ky shkrimi i fundit sidomos. Eshte e vertet qe shqiptaret jane te shtypur psikologjisht dhe koha shekujt bejn te veten qe nuk pranojm apo dyshojm shume veten ne lidhje me gjith kte lashtesi.
Por qe te obzervojm nje magjyp grek sot apo nje aziatik mongolez serb te krenohen me kto gjera ven ne dukje qart dallimin e rracave, sepse nje rrace superiore strives for novelty ndersa nje rrace inferiore rrah gjoksin dhe nuk kane turp te vjedhin cdo histori dhe merit te tjerve.

Manushaqe bukuroshe etj
Ja e di edhe pastaj?

Ja edhe jemi me te lashtet ne bote-edhe pastaj?
O kurt vellai, nuk e kuptoni qe jemi per te qare hallin?

Postuar nga AngelDevil datë 04 Mars 2013 - 14:22:

Libri - DRITË E RE MBI PELLAZGËT DHE GJUHËN E TYRE ” shkruar nga studiuesit Luftulla dhe Liljana PEZA.

Në pjesën e parë, “ SHKRIMI I “LINEARIT B TË MIKENËS” ËSHTË NË GJUHËN PELLAZGO-SHQIPE”, thuhet se i ashtu quajturi “shkrimi Linear B i Mikenës”, i gjetur në rrasat argjilore në Mikenë, Kretë e gjetkë, në Greqinë e sotme (Koha e Bronzit, shekujt 16-12 p.e.s.), është interpretuar gabimisht, që i përket gjuhës helene. Ky shkrim duket mjaft qartë se është shkruar në gjuhën pellazge-ilire-shqipe. Mbishkrimet janë zbuluar gjatë shekullit 19 nga arkeologët e famshëm H. Shliman dhe A. Evans, të cilët i kanë vlerësuan ato, që i përkasin qytetërimit parahelen.

Por nga këto mbishkrime studiuesit anglezë Ventris dhe Kaduik ndërtuan mjaft ideograme, me të cilat më pas formuan fjalë, që i interpretuan sikur shkrimi i Linearit B të Mikenës i përket gjuhës helene (1950). Mjaft studiues e quajtën këtë interpretim si përpjekje e sforcuar për ta
paraqitur “shkrimin e Linearit B të Mikenës” si të tillë. Por nga historianë dhe gjuhëtarë të tjerë interpretimi i më sipërm u pranua në heshtje dhe kështu u ndërtua historia e lashtësisë: Gjuha e Kohës së Bronzit ka qenë gjuha helene dhe Qytetërimi Parahelen (ai Pellazg), ju bashkëngjit Qytetërimit Helen. Shumë dijetarë e kundërshtuan këtë, por megjithatë interpretimet e dy dijetarëve britanikë hynë në histori dhe përbëjnë mbështetjen më të fortë kundra tezës së qenies së Qytetërimit Pellazg.

Pas studimit tonë disa vjeçar në pllakat argjilore me mbishkrimet e Linearit B të Mikenës u gjetën fjalë mjaft të qarta në gjuhën pellazgo/shqipe dhe shkronja të ABC pellazge. Këto gjetje faktike të sigurta, por jo interpretime, na çuan në përfundimin e mahnitshëm se: Shkrimi Linear B i Mikenës është në gjuhën pellazgo/shqipe.
Në pjesën e dytë: “ ILIADA, NJË VËSHTRIM I SHKURTËR HISTORIK” thuhet se Iliada dhe Odhisea të Homerit përbëjnë dy vepra gjeniale letrare dhe historike më të vjetrat në letërsisë europiane. Iliada fillon me fjalën mënin, dhe kudo shkruhet, që kjo është fjalë greke. Në fakt fjala mëni është fjalë pellazgo/shqipe dhe kjo gjë përbën pohim të rëndësishëm për shkencën në ditët tona. Mënia e Akilit në Luftën e Trojës (rreth 1250 p.e.s.) përbën thelbin e Iliadës.

Gërmimeve arkeologjike në Trojë kanë zbuluar qytetërimin madhështor Pellazg, që fillon në Kohën e vonë të Gurit dhe përfundon në Kohën e Hekurit, kohës helene dhe gjatë Perandorisë Romake. Në 9 shtresa themelore, 9 qytete të shkatërruar nga zjarri, tërmetet ose luftërat, por më pas të ndërtuar njëri mbi tjetrin, është zhvilluar historia e Trojës. Në shtresat Troja I-Troja VII, vitet 3500-600 p.e.s. (Kohët Neolit i vonë, Bakrit, Bronzit dhe e hershme e Hekurit) janë gjetur mjaft armë dhe vegla guri, kocke dhe bronzi, stolira ari, argjendi dhe bronzi si dhe poçeri të Qytetërimit Pellazg. Shtresa Troja VIII, fillon në shek. 6 p.e.s., me ngritjen e kolonisë së fisit pellazg eol dhe përbën qytetin, ku janë gjetur edhe objekte helene, bashkë me ato pellazge, ndërsa në shtresën Troja IX, që fillon në vitin 85 p.e.s. ka objekte të përziera pellazge, helene dhe romake.

Iliada e Homerit përputhet plotësisht me historinë e Trojës. Aty nuk përmenden asnjë herë helenët (grekët), por kudo përmenden Pellazgët Hyjnorë, fise të ndryshme pellazge, perënditë dhe heronjtë pellazgë, filluar me Zeusit me kryeqendrën e tij Dodonën në Çamëri, emrat e njerëzve, vendeve, lumenjve të gjitha janë pellazge. Megjith këto fakte në shumë studime mbi Iliadën thuhet se protagonistët e Luftës së Trojës janë helenët, gjë që përbën shtrembërim trashanik të historisë. Edhe në parathëniet e përkthimeve shqipe të Iliadës po ky gabim trashanik ju transmetohet lexuesve.

Iliada fillimisht është shkruar në dialektin jonian, fis pellazg në Azinë e Vogël, atje ku ka lindur edhe Homeri, prandaj mendohet se ai i përket etnisë pellazge (Straboni). Herodoti njofton se janë shkruar edhe libra të tjerë nga “barbarët” në lëkura delesh dhe dhish, që nuk kanë arritur ditët tona. Rreth shekullit të 5 p.e.s. filloi transkriptimi i Iliadës në dialektin e Athinës dhe me përpunime të mëvonshme ajo ju afrua gjithnjë e më shumë gjuhës helene. Në Iliadë ka edhe shumë të tjera fjalë pellazge-ilire, që shpjegohen me anë të gjuhës shqipe. Bazuar në shumë fakte historike del, që në historinë e sotme ka shumë falsifikime, që mohojnë Qytetërimin Pellazg, djepin e kulturës europiane. Ata kanë luajtur rolin vendimtar në lindjen dhe zhvillimin e qytetërimit Europian dhe në Mesdhe. Ata themeluan fshatrat e parë Sesklo, Dhimini, Maliq (Guri i vonë), qytetet e Trojës, Knosit, Mikenës, Athinës, Spartës, Romës, Epidamni etj. (Koha e Bronzit). Është detyra jonë ta mbrojmë të vërtetën historike dhe të çrrënjosim të pavërtetat në histori.

Në libër sillen mjaft të reja, të panjohura, ose pak të njohura, që përforcojnë përfundimet e dhëna:

1.-Shkrimi i Kohës së Bronzit, i njohur si Lineari B i Mikenës, (shek. 16-12 p.e.s.) është në gjuhën pellazgo/shqipe. Shprehja IZAIZ= ZI ASHT ZI, e gjetur në njërën prej pllakave të dheut, gjetur në Mikenë dhe shkruar me këtë shkrim bustrofedik, e vërteton këtë plotësisht. Kështu vërtetohet se gjuha shqipe del e shkrua qysh nga Koha e Bronzit, që përbën dokumentin më të vjetër të shkruar të shqipes dhe e vendos atë në gjuhën më të vjetër të folur dhe të shkruar ndër gjuhët europiane.

2.-ALFABETI i përdorur në shkrimin e Linearin B është alfabeti pellazg, më i vjetri në Europë, pranuar nga disa studiues, por i harruar nga specialistët e sotëm të alfabeteve. Ky alfabeti i parë në Europë, ka simbole si për zanoret ashtu edhe bashkëtingëlloret, në ndryshim nga alfabetët e mëparshëm, që njihnin vetëm zanoret dhe shërbeu bazë për alfabetin e sotëm grek dhe latin.

3.-ILIADA e Homerit, vepra e parë literare europiane, ka vlera të mëdha jo vetëm artistike dhe letrare, por edhe me vlera të mëdha historike, gjer tani të pavlerësuara.

4.-ILIADA fillon me dy fjalë pellazgo/shqipe. Fjala mëni, me të cilën fillon kënga e parë si dhe vetë titulli Iliadë, që e ka prejardhjen nga mbreti Ili, themeluesi i qytetit Ili ose Ilion. Fjala Odhise, vjen nga fjala pellazgo/shqipe udhës apo udhëtar. Nuk është e vërtetë që fjala mëni është fjalë greke. siç thuhet në botimet e sotme.

5.-Të gjithë emrat në Iliadë, të heronjve, të vendeve, të perëndive etj. janë me prejardhje pellazge dhe shpjegohen mjaft mirë me anë të gjuhës shqipe. Jepen për herë të parë shpjegimet e emrave. Kjo tregon se në Iliadë përshkruhen ngjarje nga jeta dhe veprimtaria e fiseve të ndryshme pellazge. Të gjitha të dhënat flasin për një lidhje të ngushtë midis Gjuhës Pellazge dhe gjuhës së sotme shqipe.

6.-Në Trojë është zbuluar Qytetërimi i madh Pellazg, bazuar në të gjitha dokumentet e mbledhura arkeologjike, ngjarjet e përshkruara në Iliadë dhe Odhise, emrat e përmendur, veshjet etj. Aty gjurmë të qytetërimit helen janë vetëm gjatë shekullit të 5 p.e.s. Jepet shkalla e re kronologjike e Trojës me përmirësime nga ato të paraqitura gjer më sot.
Troja 0-Troja VII, Troja gjatë Kohës së Gurit, Bakrit, Bronzit dhe Hekurit të hershëm d.m.th., viteve 3500 p.e.s.-600 p.e.s. është zhvilluar qytetërimi i vetëm pellazg. Nga kjo provohet se Lufta e Trojës është zhvilluar vetëm ndërmjet fiseve pellazge, sepse në Ballkan ende nuk kishin ardhë fiset grekfolëse.
Troja VIII- gjatë viteve 600-85 p.e.s. krahas objekteve pellazge janë gjetur edhe objekte helene, prandaj quhet Troja gjatë kohës helene. Në këtë fazë qyteti fillon me koloninë e eolëve, fis pellazg, që fillon në shek. 6 p.e.s. Arkeologu Shliman thotë se në Trojë objektet helene nuk janë më të vjetra se sa shek. 5 p.e.s.
Troja IX -85 p.e.s.- 500 e.s., objekteve pellazge, helene dhe romake. Kjo është Troja në kohën romake.

7.-Iliada pranohet e shkruar gjatë shekujve 12-11 p.e.s. në dialektin jonik (Azi e vogël), e mbledhur nga gojëdhënat popullore nga Homeri. Gjatë kësaj kohe shqipja ka qenë shkruar.

8.-Veshjet e luftëtarëve të Trojës, ruajtur në rrasat e Mikenës dhe nëpër poçeritë e ndryshme, janë veshjet e sotme kombëtare shqiptare: fustanella dhe qeleshja janë tipike pellazge/ shqiptare.

9.-Fjalët e shumta shqipe në Iliadë, emrat ndryshëm shqip, libra në lëkura dhensh dhe dhishë kanë qenë shkruar nga pellazgët (Herodoti), fiset pjesëmarrëse në Iliadë janë vetëm pellazge, të dhënat arkeologjike në Trojë etj. tregojnë se Iliada fillimisht është shkruar në shqip, dhe vetëm rreth shek. 4 p.e.s. është transkriptuar në gjuhën helene.

10.-Bujqësia e kultivuar, mbarshtrimi i blegtorisë, ngritja e farmave (fermave) të para, ngritja e fshatrave të parë: si Dhemini dhe Sesklo në Thesali, Maliqi në Korçë etj. gjatë Gurmesmit dhe Gurvonit janë kryer nga Pellazgët Hyjnorë. Ata formuan edhe qytet-shtetet e parë gjatë kohës së Bakrit, Bronzit dhe Hekurit të hershëm: Troja, Knosi (Kretë), Mikena, Sparta, Pylli, Hatusha etj. Më pas ngritën qytet e Athinës, Romës, Epidamnit (Durrës), Buthrotit (Butrint), Apolonisë, Istanbulit, Bukurestit, Madridit, Lisbonës, Barcelonës, Marsejës, Triestes, Odesës etj.

11.-Gjuha Shqipe lindi dhe u zhvillua nga fiset e Pellazgëve Hyjnorë. Ajo fillimit i ka qysh gjatë Gurmesmit (Mezolitit) dhe Gurvonit (Neolitit) me formimin e fisnive, farmave të para, fshatrave dhe jetës kolektive. Ajo u zhvillua më tej me ngritjen e Qytetërimit Pellazg në rajonin e Egjeut dhe Mesdhe, mori formën e disa dialekteve: Mikene, Kretane, Thesalisë, Thrakës, Frigisë, Lidisë, Likisë, Trojës, Jonisë, Etruskëve etj. dhe më pas Ilirëve, Maqedonëve, Epirotëve dhe Dardanëve, që sot përbëjnë gjuhën shqipe.

Kokrrizat e arta të Gjuhës Shqipe janë të shpërndara në të gjithë botën dhe në të gjitha gjuhët e saj. Nga pellazgët trashëguam emrat e kontinenteve: Europa, Azia, Afrika, Amerika dhe Atlantik, Kaukaz, Oslo etj. Emra në Lindjen e Largët si: Tokio, lumi Amur, në Europë, Amerikë si: Andet, Panama, Ekuador, Argjentinë etj. Shumë emra njerëzish gjithashtu sot në botë kanë prejardhje nga pellazgët p.sh. ambasadorja izraelite në Tiranë Armira, ambasadori amerikan Withers etj.

12- Në vend të Grupit Indo-europian të gjuhëve propozohet emërtimi i ri Grupi Pellazgjik i Gjuhëve, sepse kjo është gjuha e parë midis gjuhëve të tjera dhe nga kjo gjuhë rrodhën më pas gjatë antikitetit gjuhët helene, romake dhe gjuhët romane...

Postuar nga shelgu datë 04 Mars 2013 - 21:31:

Citim:
Po citoj ato që tha AngelDevil
Libri - DRITË E RE MBI PELLAZGËT DHE GJUHËN E TYRE ” shkruar nga studiuesit Luftulla dhe Liljana PEZA.

Në pjesën e parë, “ SHKRIMI I “LINEARIT B TË MIKENËS” ËSHTË NË GJUHËN PELLAZGO-SHQIPE”, thuhet se i ashtu quajturi “shkrimi Linear B i Mikenës”, i gjetur në rrasat argjilore në Mikenë, Kretë e gjetkë, në Greqinë e sotme (Koha e Bronzit, shekujt 16-12 p.e.s.), është interpretuar gabimisht, që i përket gjuhës helene. Ky shkrim duket mjaft qartë se është shkruar në gjuhën pellazge-ilire-shqipe. Mbishkrimet janë zbuluar gjatë shekullit 19 nga arkeologët e famshëm H. Shliman dhe A. Evans, të cilët i kanë vlerësuan ato, që i përkasin qytetërimit parahelen.

Por nga këto mbishkrime studiuesit anglezë Ventris dhe Kaduik ndërtuan mjaft ideograme, me të cilat më pas formuan fjalë, që i interpretuan sikur shkrimi i Linearit B të Mikenës i përket gjuhës helene (1950). Mjaft studiues e quajtën këtë interpretim si përpjekje e sforcuar për ta
paraqitur “shkrimin e Linearit B të Mikenës” si të tillë. Por nga historianë dhe gjuhëtarë të tjerë interpretimi i më sipërm u pranua në heshtje dhe kështu u ndërtua historia e lashtësisë: Gjuha e Kohës së Bronzit ka qenë gjuha helene dhe Qytetërimi Parahelen (ai Pellazg), ju bashkëngjit Qytetërimit Helen. Shumë dijetarë e kundërshtuan këtë, por megjithatë interpretimet e dy dijetarëve britanikë hynë në histori dhe përbëjnë mbështetjen më të fortë kundra tezës së qenies së Qytetërimit Pellazg.

Pas studimit tonë disa vjeçar në pllakat argjilore me mbishkrimet e Linearit B të Mikenës u gjetën fjalë mjaft të qarta në gjuhën pellazgo/shqipe dhe shkronja të ABC pellazge. Këto gjetje faktike të sigurta, por jo interpretime, na çuan në përfundimin e mahnitshëm se: Shkrimi Linear B i Mikenës është në gjuhën pellazgo/shqipe.
Në pjesën e dytë: “ ILIADA, NJË VËSHTRIM I SHKURTËR HISTORIK” thuhet se Iliada dhe Odhisea të Homerit përbëjnë dy vepra gjeniale letrare dhe historike më të vjetrat në letërsisë europiane. Iliada fillon me fjalën mënin, dhe kudo shkruhet, që kjo është fjalë greke. Në fakt fjala mëni është fjalë pellazgo/shqipe dhe kjo gjë përbën pohim të rëndësishëm për shkencën në ditët tona. Mënia e Akilit në Luftën e Trojës (rreth 1250 p.e.s.) përbën thelbin e Iliadës.

Gërmimeve arkeologjike në Trojë kanë zbuluar qytetërimin madhështor Pellazg, që fillon në Kohën e vonë të Gurit dhe përfundon në Kohën e Hekurit, kohës helene dhe gjatë Perandorisë Romake. Në 9 shtresa themelore, 9 qytete të shkatërruar nga zjarri, tërmetet ose luftërat, por më pas të ndërtuar njëri mbi tjetrin, është zhvilluar historia e Trojës. Në shtresat Troja I-Troja VII, vitet 3500-600 p.e.s. (Kohët Neolit i vonë, Bakrit, Bronzit dhe e hershme e Hekurit) janë gjetur mjaft armë dhe vegla guri, kocke dhe bronzi, stolira ari, argjendi dhe bronzi si dhe poçeri të Qytetërimit Pellazg. Shtresa Troja VIII, fillon në shek. 6 p.e.s., me ngritjen e kolonisë së fisit pellazg eol dhe përbën qytetin, ku janë gjetur edhe objekte helene, bashkë me ato pellazge, ndërsa në shtresën Troja IX, që fillon në vitin 85 p.e.s. ka objekte të përziera pellazge, helene dhe romake.

Iliada e Homerit përputhet plotësisht me historinë e Trojës. Aty nuk përmenden asnjë herë helenët (grekët), por kudo përmenden Pellazgët Hyjnorë, fise të ndryshme pellazge, perënditë dhe heronjtë pellazgë, filluar me Zeusit me kryeqendrën e tij Dodonën në Çamëri, emrat e njerëzve, vendeve, lumenjve të gjitha janë pellazge. Megjith këto fakte në shumë studime mbi Iliadën thuhet se protagonistët e Luftës së Trojës janë helenët, gjë që përbën shtrembërim trashanik të historisë. Edhe në parathëniet e përkthimeve shqipe të Iliadës po ky gabim trashanik ju transmetohet lexuesve.

Iliada fillimisht është shkruar në dialektin jonian, fis pellazg në Azinë e Vogël, atje ku ka lindur edhe Homeri, prandaj mendohet se ai i përket etnisë pellazge (Straboni). Herodoti njofton se janë shkruar edhe libra të tjerë nga “barbarët” në lëkura delesh dhe dhish, që nuk kanë arritur ditët tona. Rreth shekullit të 5 p.e.s. filloi transkriptimi i Iliadës në dialektin e Athinës dhe me përpunime të mëvonshme ajo ju afrua gjithnjë e më shumë gjuhës helene. Në Iliadë ka edhe shumë të tjera fjalë pellazge-ilire, që shpjegohen me anë të gjuhës shqipe. Bazuar në shumë fakte historike del, që në historinë e sotme ka shumë falsifikime, që mohojnë Qytetërimin Pellazg, djepin e kulturës europiane. Ata kanë luajtur rolin vendimtar në lindjen dhe zhvillimin e qytetërimit Europian dhe në Mesdhe. Ata themeluan fshatrat e parë Sesklo, Dhimini, Maliq (Guri i vonë), qytetet e Trojës, Knosit, Mikenës, Athinës, Spartës, Romës, Epidamni etj. (Koha e Bronzit). Është detyra jonë ta mbrojmë të vërtetën historike dhe të çrrënjosim të pavërtetat në histori.

Në libër sillen mjaft të reja, të panjohura, ose pak të njohura, që përforcojnë përfundimet e dhëna:

1.-Shkrimi i Kohës së Bronzit, i njohur si Lineari B i Mikenës, (shek. 16-12 p.e.s.) është në gjuhën pellazgo/shqipe. Shprehja IZAIZ= ZI ASHT ZI, e gjetur në njërën prej pllakave të dheut, gjetur në Mikenë dhe shkruar me këtë shkrim bustrofedik, e vërteton këtë plotësisht. Kështu vërtetohet se gjuha shqipe del e shkrua qysh nga Koha e Bronzit, që përbën dokumentin më të vjetër të shkruar të shqipes dhe e vendos atë në gjuhën më të vjetër të folur dhe të shkruar ndër gjuhët europiane.

2.-ALFABETI i përdorur në shkrimin e Linearin B është alfabeti pellazg, më i vjetri në Europë, pranuar nga disa studiues, por i harruar nga specialistët e sotëm të alfabeteve. Ky alfabeti i parë në Europë, ka simbole si për zanoret ashtu edhe bashkëtingëlloret, në ndryshim nga alfabetët e mëparshëm, që njihnin vetëm zanoret dhe shërbeu bazë për alfabetin e sotëm grek dhe latin.

3.-ILIADA e Homerit, vepra e parë literare europiane, ka vlera të mëdha jo vetëm artistike dhe letrare, por edhe me vlera të mëdha historike, gjer tani të pavlerësuara.

4.-ILIADA fillon me dy fjalë pellazgo/shqipe. Fjala mëni, me të cilën fillon kënga e parë si dhe vetë titulli Iliadë, që e ka prejardhjen nga mbreti Ili, themeluesi i qytetit Ili ose Ilion. Fjala Odhise, vjen nga fjala pellazgo/shqipe udhës apo udhëtar. Nuk është e vërtetë që fjala mëni është fjalë greke. siç thuhet në botimet e sotme.

5.-Të gjithë emrat në Iliadë, të heronjve, të vendeve, të perëndive etj. janë me prejardhje pellazge dhe shpjegohen mjaft mirë me anë të gjuhës shqipe. Jepen për herë të parë shpjegimet e emrave. Kjo tregon se në Iliadë përshkruhen ngjarje nga jeta dhe veprimtaria e fiseve të ndryshme pellazge. Të gjitha të dhënat flasin për një lidhje të ngushtë midis Gjuhës Pellazge dhe gjuhës së sotme shqipe.

6.-Në Trojë është zbuluar Qytetërimi i madh Pellazg, bazuar në të gjitha dokumentet e mbledhura arkeologjike, ngjarjet e përshkruara në Iliadë dhe Odhise, emrat e përmendur, veshjet etj. Aty gjurmë të qytetërimit helen janë vetëm gjatë shekullit të 5 p.e.s. Jepet shkalla e re kronologjike e Trojës me përmirësime nga ato të paraqitura gjer më sot.
Troja 0-Troja VII, Troja gjatë Kohës së Gurit, Bakrit, Bronzit dhe Hekurit të hershëm d.m.th., viteve 3500 p.e.s.-600 p.e.s. është zhvilluar qytetërimi i vetëm pellazg. Nga kjo provohet se Lufta e Trojës është zhvilluar vetëm ndërmjet fiseve pellazge, sepse në Ballkan ende nuk kishin ardhë fiset grekfolëse.
Troja VIII- gjatë viteve 600-85 p.e.s. krahas objekteve pellazge janë gjetur edhe objekte helene, prandaj quhet Troja gjatë kohës helene. Në këtë fazë qyteti fillon me koloninë e eolëve, fis pellazg, që fillon në shek. 6 p.e.s. Arkeologu Shliman thotë se në Trojë objektet helene nuk janë më të vjetra se sa shek. 5 p.e.s.
Troja IX -85 p.e.s.- 500 e.s., objekteve pellazge, helene dhe romake. Kjo është Troja në kohën romake.

7.-Iliada pranohet e shkruar gjatë shekujve 12-11 p.e.s. në dialektin jonik (Azi e vogël), e mbledhur nga gojëdhënat popullore nga Homeri. Gjatë kësaj kohe shqipja ka qenë shkruar.

8.-Veshjet e luftëtarëve të Trojës, ruajtur në rrasat e Mikenës dhe nëpër poçeritë e ndryshme, janë veshjet e sotme kombëtare shqiptare: fustanella dhe qeleshja janë tipike pellazge/ shqiptare.

9.-Fjalët e shumta shqipe në Iliadë, emrat ndryshëm shqip, libra në lëkura dhensh dhe dhishë kanë qenë shkruar nga pellazgët (Herodoti), fiset pjesëmarrëse në Iliadë janë vetëm pellazge, të dhënat arkeologjike në Trojë etj. tregojnë se Iliada fillimisht është shkruar në shqip, dhe vetëm rreth shek. 4 p.e.s. është transkriptuar në gjuhën helene.

10.-Bujqësia e kultivuar, mbarshtrimi i blegtorisë, ngritja e farmave (fermave) të para, ngritja e fshatrave të parë: si Dhemini dhe Sesklo në Thesali, Maliqi në Korçë etj. gjatë Gurmesmit dhe Gurvonit janë kryer nga Pellazgët Hyjnorë. Ata formuan edhe qytet-shtetet e parë gjatë kohës së Bakrit, Bronzit dhe Hekurit të hershëm: Troja, Knosi (Kretë), Mikena, Sparta, Pylli, Hatusha etj. Më pas ngritën qytet e Athinës, Romës, Epidamnit (Durrës), Buthrotit (Butrint), Apolonisë, Istanbulit, Bukurestit, Madridit, Lisbonës, Barcelonës, Marsejës, Triestes, Odesës etj.

11.-Gjuha Shqipe lindi dhe u zhvillua nga fiset e Pellazgëve Hyjnorë. Ajo fillimit i ka qysh gjatë Gurmesmit (Mezolitit) dhe Gurvonit (Neolitit) me formimin e fisnive, farmave të para, fshatrave dhe jetës kolektive. Ajo u zhvillua më tej me ngritjen e Qytetërimit Pellazg në rajonin e Egjeut dhe Mesdhe, mori formën e disa dialekteve: Mikene, Kretane, Thesalisë, Thrakës, Frigisë, Lidisë, Likisë, Trojës, Jonisë, Etruskëve etj. dhe më pas Ilirëve, Maqedonëve, Epirotëve dhe Dardanëve, që sot përbëjnë gjuhën shqipe.

Kokrrizat e arta të Gjuhës Shqipe janë të shpërndara në të gjithë botën dhe në të gjitha gjuhët e saj. Nga pellazgët trashëguam emrat e kontinenteve: Europa, Azia, Afrika, Amerika dhe Atlantik, Kaukaz, Oslo etj. Emra në Lindjen e Largët si: Tokio, lumi Amur, në Europë, Amerikë si: Andet, Panama, Ekuador, Argjentinë etj. Shumë emra njerëzish gjithashtu sot në botë kanë prejardhje nga pellazgët p.sh. ambasadorja izraelite në Tiranë Armira, ambasadori amerikan Withers etj.

12- Në vend të Grupit Indo-europian të gjuhëve propozohet emërtimi i ri Grupi Pellazgjik i Gjuhëve, sepse kjo është gjuha e parë midis gjuhëve të tjera dhe nga kjo gjuhë rrodhën më pas gjatë antikitetit gjuhët helene, romake dhe gjuhët romane...

Motra, seriozisht:
Vertet i beson keto?

Postuar nga AngelDevil datë 04 Mars 2013 - 22:57:

Ehe.

Postuar nga shelgu datë 04 Mars 2013 - 23:50:

Mondi ku eshte?

Postuar nga AngelDevil datë 05 Mars 2013 - 00:04:

Ke teli me gjemba.

Postuar nga shelgu datë 05 Mars 2013 - 18:45:

Se mos ka hyre me ndonje nofke tjeter se nuk rri dot ai.

Po pret kohen qe te paraqitet

Postuar nga robert datë 10 Mars 2013 - 00:27:

Per Angedevil, mbi librin e Lutfulla dhe Liliana Pezes.
Qe shume emra perendish, toponimesh, emra njerzish, etj, te Iliades dhe Odiseut jane te kuptueshem dhe zberthyeshem me shqipen e sotme (sidomos ate jugore), kjo eshte vene re qysh ne shek. e XIX, nga Thomapulos, e me vone nga Kamarda, Konda, etj.. Pra, nuk e mohon njeri qw shqipja eshte gjuhe e evoluar me ngadale, kjo edhe per faktin se pararendsja e saj ka qene ne mijvjecarin e pare para e.s. e evoluar ne krahasim me gjuhet e tjera rreth e rrotull, cfare e shohim edhe sot, se sa e pasur eshte shqipja ne kohe, forma lakimi, shprehje frazellogjike, fjale te urta popullore, etj.
Por nuk mund te thuash se shkrimi i gjetur dhe i percaktuar si Lineari B eshte pellazgjikja e vjeter, ashtu sic nuk mund te thuash se pellazget kishin nje gjuhe, pasi konceptet e kombit ne baze te gjuhes nuk ekzistonmin atehere, por ekzistonin ndarjet fetare, si p.sh. dielloret, henoret, etj., shoqerira fetare keto, qe perfshinin shume etni, gjuhe dhe dialekte.
Patjeter shkrimet e lashta do kene ngjashmeri me shqipen, por patjeter edhe me greqishten, sepse kjo gjuhe nuk ka zbritur nga qielli. Biles kane ngjashmeri, pak apo shume, me te gjitha gjuhet europiane. Une, ne disa punime te mia (hobi-amatoresh), kam sjelle gjithe ato shembuj te rinj, qe tregpojne ate qe meson(te) cdo kush ne shkolle, ate se sa gjuhet europiane jane te lidhura me njera-tjetren, sic dhe me gjuhet e lashta. Edhe ketu ne kete portal kam sjelle disa pak shembuj. Dhe keto jane fakte, fakte qe tregojne se nuk ka gjuhe meme dhe gjuhe bija, por ka gjuhe qe evolojne me ngadale dhe gjuhe qe evolojne me shpejt (nga faktore me te ndryshem). Ne themel te gjuheve europianve qendrojne gjuhet semite (arabe). Per mua, termi "Indo-europian" ose "indo-gjerman" thote asgje, sepse eshte thjesht nje pergjithsim pa kufinj dhe qe i shikon gjuhet pa lidhje dhe pa zhvillim. Ky term i pershtatet shkolles metafizike perendimore dhe sidomos asaj nacionaliste gjermane te fund-shekullit te XIX.
Diten e mire, nese esht dite, dhe naten e mire, nese esht nate. r.th.

Postuar nga Piktor datë 10 Mars 2013 - 01:05:

E kam thene dhe here tjeter dhe po e perseris prape. Duhet ndare koncepti helene dhe helenizmi. Greket e sotem vetequhen helene me te drejte pasi jane pasuesit e kultures helene. Vendin e quajne Eladha (Hellas). Tani, se cfare gjuhe mund te kete folur i pari i heleneve besoj se nuk ka rendesi sot, me pakta 2500 vite me pare. Pse e them kete? Sepse ka sot angleze, gjermane, italiane,greke edhe serbe apo sllavofoles po deshe, etj, etj qe i pari i tyre dikur fliste shqip. Besoj se mjafton ky argument per te mos u zgjatur me kete teme pakuptim.
Kemi degjuar per kullen e Babelit, aty kemi mesuar se popujt nje here e nje kohe flisnin te njejten gjuhe, me pas u krijuan gjuhet e popujve.
Nese kjo histori i perket mitologjise besimit fetar ne pergjithesi, nuk do te thote se nuk merret parasysh nga gjuhtaret.
Nje erudit i famshem i mesjetes e quante gati te pamundeshme njehsimin e gjuhes ne baze
te shtetit pasi populli gjithmone do te fliste me gjuhen e nenes, pra dialektin.
Ne fakt nuk eshte krejt e gabuar teoria e tij pasi edhe sot mbas thuajse 700 vitesh ka probleme me gjuhen e njehsuar. Kuptohet se ai nuk mund te parashikonte stilin e jetes dhe rendin shoqeror aktualisht tonin. Problemet egzistojne.
Tani persa argumentova mesiper konkludoj se njeriu pershtatet me ambientin dhe realitetin. Nese ambienti dhe realiteti i lejojne apo krijojne kushtet per te ruajtur gjuhen dhe zakonet i ruan nese jo, jo.

Postuar nga robert datë 10 Mars 2013 - 22:41:

Rrugen e ke nisur mire, Piktor, pra ate te kendveshtrimit dialektik, por pak me tej te ecesh ne kete rruge, do i kuptosh vetvetiu pastaj edhe ndryshimet midis helenve (henorve) dhe helenizmit (kultura mbizoteruese fetare ne Ellade asaj kohe, qe pranonte edhe kultet e tjera); do kuptosh edhe me mire ato mesime shkollore qe na flisnin per evolimet gjuhesore. Keshtu do kuprosh edhe me mire ato nacionalizmat pa buke qe jane perhapur sot si kerpudhat mbas shiut, por qe do te bien po ashtu shpejt, sic edhe rane fetaret, qe midis 1995 dhe 2010 flurorezonin si bikarbonati i natriumit kur e ndizte zysha e fizikes ne shkolle dikur.

Postuar nga shelgu datë 11 Mars 2013 - 23:21:

Sa bukur shpjegohet me shqipen edhe fjala a-merr-ike.
Pse nuk e besojn keta amerikanet kete gje, nuk e di. Veq na duhet te bajm punen tone si patriote te mire deri sa t'i bindim qe amerika vjen nga shqipja

Postuar nga Fajtori datë 11 Mars 2013 - 23:34:

Shelgu, pusho ti, armik i popullit.

Postuar nga shelgu datë 12 Mars 2013 - 01:29:

Citim:
Po citoj ato që tha Fajtori
Shelgu, pusho ti, armik i popullit.

Pse armik ore? Une jam i sinqetre

Postuar nga Fajtori datë 12 Mars 2013 - 03:19:

O cna vdiq ky sinqeriteti. Nga te kater anet me sinqeritet robt. Po rrini njerez, mbani noi gje per vete se ka lezet kur nuk thuhen te gjitha. Ja psh, une nuk i them ketyre pishtareve te nacionalizmit qe duan te kompensojne inferioritetin personal me supremaci kombetare. Nuk i them as qe bardhoshja ka ditelindjen. I le te jetojne me veten, derisa ti kaloi temperatura e nacionalizmit. Meqe ra fjala, gjeta 1 video spektakel sot, bashkepunim i shqiptareve me te huajt, me nej jevg ne mes, nga ato qe mezi i durojne nacionalistet, sepse jane race e keqe...

http://www.youtube.com/watch?v=rJLV...etailpage#t=16s

Postuar nga AngelDevil datë 12 Mars 2013 - 11:44:

Fakti qe ti palloshi siper vjen te kjo teme kur sja ke haberin duke permend jevg race e keqe apo video leshi qe skam ndermend me e hap tregon qarte qe ben p. e semes te tipit bi deres nigjo dericka.Leji njerezit te shprehin ato qe mendojne se do perfundosh ne ket forum ti dhe vetja jote.Hajt rroft sinqeriteti

Postuar nga kurt datë 12 Mars 2013 - 12:13:

Video e lezetdhme, creative.

Por cuditem me kte intuziazmin e fajes pse sheh nje zezak ne mesin e shqitarve?!
Historikisht rracat superiore kane sjedhur cigan t'i defrejn ne nje darsem etj.
Kjo video pasqyron qart vetem kaq
Edhe ne egjiptin a lashte ato mbreterat kane sjedh afrikan te kendojn e kercejn per to, por nuk i kane dhene vajzen per grua.

Fatkeqsisht injoranca e shume shqiptarve dhe sidomos anej nga kosova, kane filluar edhe te martojn e bejn familje me shume zezak ushtar amerikan. Kjo eshte tragjedi qe vjen nga nje injorance kolosale.
Askush ktu nuk po behet rracist i tipit "hajde te vrasim zezaket"
Perkundrazi une mendoj se cdo etni duhet te prezervoj kualitetet e veta. Kjo sjedh vetem pasuri ne jete.
Kurse juve shpirtat liberal idealist intuziast, jeni shkaterrusit e cdo gjeje authentic te bukur ne bote. Dhe as nuk e kuptoni.

Postuar nga Piktor datë 12 Mars 2013 - 18:38:

Citim:
Rrugen e ke nisur mire, Piktor, pra ate te kendveshtrimit dialektik, por pak me tej te ecesh ne kete rruge, do i kuptosh vetvetiu pastaj edhe ndryshimet midis helenve (henorve) dhe helenizmit (kultura mbizoteruese fetare ne Ellade asaj kohe, qe pranonte edhe kultet e tjera); do kuptosh edhe me mire ato mesime shkollore qe na flisnin per evolimet gjuhesore. Keshtu do kuprosh edhe me mire ato nacionalizmat pa buke qe jane perhapur sot si kerpudhat mbas shiut, por qe do te bien po ashtu shpejt, sic edhe rane fetaret, qe midis 1995 dhe 2010 flurorezonin si bikarbonati i natriumit kur e ndizte zysha e fizikes ne shkolle dikur.
Ndersa une robert them te mos perzihemi me nacionalizma e as te mos cytemi nga antinacionalizmi. Ki parasysh se kur shkruaj dicka ne keto tema nuk nisem aspak nga nacionalizmi si ide, pavarsisht se kur duhet te mbroj apo argumentoj mbi te shkuaren. Kuptohet se argumentet i perkasin te kaluares dhe duke e ditur mire se e kaluara jone historike perzihet me te shkuaren e popujve te tjere rreth e qark popullit tone. Nuk pretendoj kurrsesi te caktoj kufijte imagjinare qe ndoshta egzistonin nje here e nje kohe. Thjesht pasi nuk mund te percaktoj kufijte e nje fisi apo tribuje. Historia vjen apo trasmetohet sot tek ne nepermjet shkrimeve dhe tregimeve. Mirpo asokohe flas perpara shekullit te IX e tutje thelle ne historine antike., nuk behej fjale per shtete apo kombe por thjesht sic pranohet nga te gjithe studiuesit serioze. Por nga zoterime, mbreteri dhe perandori. Nisur nga sa pershkrova mesiper, gjera te thena e sterthena nga une edhe here te tjera argumentojne se nuk kam apo nuk egzistojne paragjykimet nacionaliste. Kaq per nacionalistat.
Tani te leme menjane nacionalizmin dhe te shtjellojme fakte historike qe hedhin drite mbi te shkuaren e gjuhes shqipe.
Etimologjia kjo arme e forte ne duart e nje gjuhetari ka argumentuar se gjuha shqipe eshte autoktone. Kur them arme e forte kam parasysh pagabueshmerine e saj duke bere analiza precise dhe egzakte dhe jo teorike apo eksperimentuese. Tani kur une shpreh kete e di fare mire se ky pohim eshte ushqim per nacionalistet qe jane gjithnje te uritur dhe te pangishem, ashtu sikurse sjell pershtjellim per te tjere qe kane te tjera ide mbi kete popull dhe gjuhe. Mua me mjafton kjo dhe kaq, ndersa nacionalistet e mi , e di se, as nuk ngopen me kaq dhe as u mjafton kjo.
Mesuesit e fillores na kane mesuar aq sa dinimn dhe kishin mundesi dhe nuk mund tu vihet faj per injorancen qe i mbeshtillte mungesa e studimeve shkencore dhe bashkohore, ashtu sic nuk mund te bej fajtor as injorantet qe u pregatiten nga ata apo ato.

Ps: sqaroj se termin injorant e perdor jo per ofendim por per mungese njohurish per te mos perdorur termin "padituri".

Gjithsej 4 faqe: « 1 2 [3] 4 »
Trego 200 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.