Forumi Horizont | Gjithsej 9 faqe: « 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 » Trego 435 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Filozofia (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=124)
-- Zoti? (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=6378)
Re: Zoti?
Citim:
Po citoj ato që tha plloshtani
Zoti eshte nje akt i paster, i falur nga vetvetja ne nje forme te persosur, ku nder tjerash nuk ka as gjini as atribute. Eshte krijues qe jeton pa influencen askujt, dhe qe eshte i perhershem; se nuk ha, nuk pi, dhe nuk shumohet, dhe nuk fle; se ai eshte natyra dhe mbeshtetja e te gjithe qenieve; se ai ekziston thelbesisht ne menyre participative dhe nonkupative....
Re: pershendetje
Citim:
Po citoj ato që tha Sunlight
Pershendetje!
I Megjithate, perderisa njeriu nuk mund ta shikoje dot Qenien e Mbinatyrshme, sigurisht qe teorite kane synim nxjerrjen ne pah te ketij
'misteri' te lashte sa vete jeta.....pse Zoti, ku Zoti, si Zotietj etj
fatkeqesisht per shume te ashtuquajtur njerez, derisa te vije vdekja dhe fundi i ketij universi, Zoti, do te mbetet nje filozofi, nje ?, nje,
sepse ashtu duan ata te besojne dhe te pranojne;nderkohe qe e verteta ka shpirt, ka arsye, ka ndjenje....kjo eshte rruga qe te con te besimi per Zotin, mjafton te hulumtojme ne veten tone, mbi boten, mbi galaktiken, mbi gjithcka te krijuar, te gjalle dhe te vdekur...........
Per mua, as njera as tjetra........per mua i duhet bere mendjes nje lavazh, nje reflektim mbi gjithcka qe posedoj e posedohet dhe ekuacioni zgjidhet, duhet racionalitet.....!!!
Re: Re: Zoti?
Citim:
Po citoj ato që tha Auberoni
Nga i di more ti te gjitha keto?
Kush ti ka treguar?
Ai qe ti tregoi, nga e di he?
Nuk e paske vrare mendjen aq sa duhet, te pakten jo jo ne drejtim te duhur. Se pari po te kerkoj falje qe do te jem pa takt dhe direkt.
Ti thuash se Zoti nuk eshte i lindur nga askush. Une te pyes se nga e di ti kete?
Nejse, kam edhe shume kritika per pjesen e pare te postimit tend, por, per nje cast do ti le menjeane.
Tani, thuash se njeriu mund te di vetem ate qe i eshte caktuar... ajo qe nuk eshte e caktuar nuk mund te dije. Si rrjedhoje e ketij konstatimi tend, del se Hitleri apo Prokusti kane ditur vetem te vrasin, sepse Zoti iu ka caktuar aq te dine apo jo?
Citim:
Nuk e paske vrare mendjen aq sa duhet, te pakten jo jo ne drejtim te duhur. Se pari po te kerkoj falje qe do te jem pa takt dhe direkt.
Ti thuash se Zoti nuk eshte i lindur nga askush. Une te pyes se nga e di ti kete?
Nejse, kam edhe shume kritika per pjesen e pare te postimit tend, por, per nje cast do ti le menjeane.
Tani, thuash se njeriu mund te di vetem ate qe i eshte caktuar... ajo qe nuk eshte e caktuar nuk mund te dije. Si rrjedhoje e ketij konstatimi tend, del se Hitleri apo Prokusti kane ditur vetem te vrasin, sepse Zoti iu ka caktuar aq te dine apo jo?
Jo, Plloshtan, une nuk mund te caktoj te bie shi.
Ketu mos u ngut. Ne njeren ane thuash se Zoti ua cakton njerzve dijen me te cilen do te kalojne ne jete e pastaj thuash se do te iu kerkoj llogari per shfrytezim mala fide te kesaj dije.
Pra, Zoti e krijon nje njeri me dije te ulet, i cili manipulohet apo mesohet se dhuna eshte zjidhje e nje problemi e ne fund e denon ate pse nuk ka ditur me teper???
Hellooooooooooo......
Citim:
Jo, Plloshtan, une nuk mund te caktoj te bie shi.
Ketu mos u ngut. Ne njeren ane thuash se Zoti ua cakton njerzve dijen me te cilen do te kalojne ne jete e pastaj thuash se do te iu kerkoj llogari per shfrytezim mala fide te kesaj dije.
Pra, Zoti e krijon nje njeri me dije te ulet, i cili manipulohet apo mesohet se dhuna eshte zjidhje e nje problemi e ne fund e denon ate pse nuk ka ditur me teper???
Hellooooooooooo......
Kemi problem komunikimi Plloshtan. Okay, le te jete ashtu sic thua ti. Por, mos harro se pergjigjet artistike nuk jane medeomos te verteta.
Plloshtan, poetika jote po te sjell ne pozita te palakmueshme. Kur ke qene ti pas botes qe te dokesh i vogel?
Nejse, ky shembull kishte qellim qe te tregon se je diskualifikuar si debatues serioz!!!
Ama qenke ekspert i psikologjise se "Poetikes se Aristotelit". Te pergezoj!
Zoti qe nismetari i kesaj jete, dhe qe buja e tij qe solli krijesat njeri, krijesat engjej, krijesat xhind, dhe boten e kafsheve ne kete jete... Perse tani njeriu nuk eshte ne gjendje te ver gishtin ne majen e mendjes dhe te logjikoje per te gjithe keto gjera... dhe pastaj perse plasin gjerat nga fundi i mbrapshtesise... Lumturia per te qene brenda botes tende, nuk do te thote te mohosh, apo te kundershtosh mendjen, apo krijimin e nje natyre kaq te bukur, dhe kaq artistike...
Zoti beri dashurine ne shume forma vetem qe te ngjitet tek zemrat e njerezve, por kur njeriu do te arrije te kuptoje se eshte vetvetja dhe se ekziston per te mesuar ndaj jetes se tij, dhe jetes mbi zotin, do t'i jepet rasti te njoh qellimin e ardhjes dhe qellimin e aftesise per te vepruar, dhe per te menduar... Nese te mungon liria e trurit te bardhe, nuk do te vazhdosh rrugen per te gjetur vetveten, dhe zotin, por do te mund te gjesh te bukuren qe do te jete ne doren tende te perkoheshme...
Pasuria vin dhe shkon.
Shtepia sot eshte dhe neser s'eshte (digjet).
Besimi dhe Ndergjegja e lire nuk vdes kurre.
Zoti do te mbetet zot, dhe zot i paqes per kete mbeshtjellje te gazte te Tokes...
respekte
E meriton nickun Plloshtan. Definitivisht.
Bukuri? Dashuri? Zemra? Lumturi? Pasuria?
Ej, Kolombo, behu pak me i qarte. Po flasim per Zotin. Jo per jeten e dashurickat e bukurine. Ato, ia tregon atij qe ka durimin te te ndegjoj.
Besimi ne Zotin eshte iracional.
Meqe jemi te filozofia..
]Emanuel Kanti, nje nga filozofet e medhenj ne vepren e tij “Kritika e mendjes se kulluar” ka zhvilluar idene se me mendje nuk mund te përfshihet e verteta pa fund. Sipas natyres se saj, mendja arrin vetem partikularite, ndersa eshte e paafte te kuptoje te ekzistuarit absolut, sic eshte ekzistenca e Zotit. Ne e kuptojme Zotin me ndergjegje e jo me mendje.
Ndersa Aristoteli shume me heret ka shtruar nje varg te tere shkaqesh duke thene: “Karrigia vjen prej drurit, druri prej trungut, (trupit), trungu prej fares, kurse fara është nga mbjellesi, qe në fund te tregoje sesi numerimi i tille i shkaqeve medoemos shpie te shkaku i pare. Shkakun i cili nuk ka nevoje per shkak, levizesin i cili nuk ka nevoje per levizes, Krijuesin i cili ska nevoje per Krijues qe i pergjigjet te kuptuarit tone te Zotit..
Eshte e kote te merremi duke analizuar njeri-tjetrin, jepni fakte si Plloshtani dhe kaq,.....ska nevoje per super komente djema....
peace & take it easy...!
Citim:
Sipas natyres se saj, mendja arrin vetem partikularite, ndersa eshte e paafte te kuptoje te ekzistuarit absolut, sic eshte ekzistenca e Zotit. Ne e kuptojme Zotin me ndergjegje e jo me mendje.
Citim:
Kjo eshte qesharake.
Mendja pohoni te jete e paafte te kuptoje Zotin, ndersa ne anen tjeter pikerisht me mendje ke ardhe ne perfundim te Zoti. Thuash ndergjegja por jo; me mendje (ndoshta nepermes ndergjegjes te miksuar me ndjenja te paqarta) ke ardhur deri tek Zoti.
Sjellni qendrimin e juaj ne kontradite, duke mos ditur te i percaktoni vetes cka eshte racionale e jo.
Citim:
Po citoj ato që tha isra
kete e ka thene Kanti dhe jo une, dhe meqe e ka thene Kanti nuk do te thote qe ne duhet ta pranojme apriori...
E solla thjesht si shembull per tju thene se ka mendime edhe keshtu edhe ashtu.....
Nderkohe Aristoteli mendon te kunderten, pra diversitet mendimesh ndermjet filozofesh,...varet se si e kupton apo interpreton njeriu....
Citim:
Nese Zoti eshte sundues i se ardhmes, pra, ka njohuri se nje Ateist po lind dhe ai ateist do te vuaj ne ferr, atehere fati i atij Ateisti eshte i predestinuar e paracaktuar ne vuajtje!!! Pra, nuk qenka i plotmeshirshem.
Prape, nese thuani se njeriu ka vullnetin e lire, atehere si eshte Zoti i gjithedijshem kur nuk e din se cfare veprimesh njeriu do te beje?
Citim:
Po citoj ato që tha lezhjani-82
O Auberon po si thua ti ?Zoti qe ne fillim ua caktoi fatin njerezve pasi u krye gabimi i pare ngrenja e "frutit te ndaluar"te gjithe do jene mekatare kjo con ne perfundimin qe disa do shkojne ne "ferr" sic thua ti.
Sado i plotmeshirshem te jete ai fatin e njerezve e ka lene ne dore te tyre
kush eshte i mire me besimin e tij dhe me veprat e tij zoti do ta shperbleje ne menyren qe meriton.
Pse si kujtove ti?Zoti eshte i plotmeshirshem dhe o burra te bejme cfare te bejme se ai na i fal mekatet?
Me te vertete zoti di gjithcka cfare do ndodhe dhe do te ndihmoje te gjithe ata qe e kerkojne me te vertete!!!
Por nuk mund te zgjidhim pyetjen perse ai i di te gjitha...ne fund te fundit ne jemi aq te vegjel para tij, kush jemi ne te gjykojme ate? Ne jemi nje grusht rere...
Me gjithese nuk i lexova te gjitha mesazhet...jam i detyruar te shtoj se;
Intelekti eshte ne varesi te shpirtit.
Shpirti eshte i ''varur''nga liria e tij.
Ne qoftese ne, kemi per qellim te bejme dicka,ky qellim egziston para se ne te arrijme tek dickaja qe na pelqen te bejme.Pra,fillimisht intelekti yne ne lidhje me ''dickane''qe duam te arrijme eshte jo ne nivelin e duhur,por,ne saje te nderhyrjes shpirterore,si pasionit,ndjenjes etj. intelekti yne peson rritje ne rrugen e tij per te arritur ''dickane'' tone.
Me qe po flitet shume per Zotin, ne kete teme, po shtoj se ; po te ishte Zoti i kapshem per shqisat tona atehere nuk do te ishte Zot.Flitet per engjejt...engjejt kane me shume pushtet apo fuqi se sa njeriu,por as egjejt nuk dine se si eshte Zoti.
Askush nuk e di kete.
Persa i perket njeriut....eshte i vetmi qe ka liri apsolute ne Univers.
as planetet nuk kane liri,as pemet nuk kane liri,as kafshet nuk kane liri,sepse keto te fundit jane te kushtezuara nga instinkti i tyre dhe nuk mund te dalin jashte tij asnje sekonde.
Po njeriu ku e ka lirine e tij se?
Nuk e ka tek intelekti...sepse edhe ky eshte i kushtezuar.
E ka vetem tek shpirti i tij !
Nuk do aspak intelekt te besh mire apo keq.
Aty hyn shpirti ne fuqi.
Me i lire se shpirti njerezor,nuk ka asgje tjeter ne Univers.
Edhe engjejt nuk jane te lire si njeriu.
Njeriu eshte nen durimin e Zotit dhe dashurine e Tij.
Kjo eshte arsyeja qe kur ne bejme nje te keqe nuk ndeshkohemi ne ate cast.Ne durohemi.
Por,ne qoftese (marrim si shembull) nje engjell po beri dicka jashte rruges se caktuar per te, ai denohet ne cast.
Me lart u fol se,pse lind nje femi handikapat?
Por,nga ana tjeter shume nga ne e pranojme qe kjo jete eshte kot dhe shume e shkurter.
Pra e ardhmja e jone apo e femijes handikapat nuk eshte ketu dhe handikapatizmi per ate femije nuk eshte si rezultat e ndonje mekati...por, pse mos te them qe eshte si rezultat i shperblimit te tij me ...pafundesine parajsore.
Ne jemi kaq vjec sa jemi...dhe shpesh themi;si iken keto vite?
Kur themi keshtu,automatikisht mendojme edhe vdekjen e cila na pret.
Pra ky cikel do te mbyllet nje dite...por do te hapet tjetri.
Si mund ta mohojme hapjen e nje cikli tjeter duke rene nen konceptin banal te ASGJESE?
Po qe se pranojme ASGJENE atehere te gjitha shkaqet,jeta jone,te mirat dhe te keqiat nuk kane asnje kuptim. As edhe debati yne nuk ka asnje kuptim pastaj.
Rrjedhimisht,kuptimi i gjithckaje eshte Krijuesi i kesaj gjithckaje.
Nuk kam qellim te bind askend per asgje; e vetmja kerkese ime eshte qe te mos shkruani marrezira kur diskutoni.
P.SH. Kontinenti shkruan se Intelekti eshte ne varesi te shpirtit. Per te thene kete, ai duhet te njeh shpirtin deri ne ate mase sa te kuptoj se mban intelektin ne varesi.
Pastaj thote se engjujt kane pushtet me te madhe me te madh se njeriu. E shihni; flet per nje te panjohur duke u bazuar ne nje te panjohur tjeter. Sepse, as qe ka njohuri per engjujt e as per pushtet. Eshte njejte sikur te thuash se ne fund te univerzit (nje e panjohur) luaj top disa krijesa me 3 gjinje (dy te panjohura) dhe te marresh kete si te vertete.
Pastaj shkruan:
Por,nga ana tjeter shume nga ne e pranojme qe kjo jete eshte kot dhe shume e shkurter.
Pra e ardhmja e jone apo e femijes handikapat nuk eshte ketu dhe handikapatizmi per ate femije nuk eshte si rezultat e ndonje mekati...por, pse mos te them qe eshte si rezultat i shperblimit te tij me ...pafundesine parajsore.
E kam nje shok nga Egjipti; ka pervoje ne hieroglife. Do te ia dergoj kete, e mbase e deshifron se une nuk mund.
Citim:
Po citoj ato që tha kontinenti
Me qe po flitet shume per Zotin, ne kete teme, po shtoj se ; po te ishte Zoti i kapshem per shqisat tona atehere nuk do te ishte Zot.
Citim:
Nuk kam qellim te bind askend per asgje; e vetmja kerkese ime eshte qe te mos shkruani marrezira kur diskutoni.
P.SH. Kontinenti shkruan se Intelekti eshte ne varesi te shpirtit. Per te thene kete, ai duhet te njeh shpirtin deri ne ate mase sa te kuptoj se mban intelektin ne varesi.
Pastaj thote se engjujt kane pushtet me te madhe me te madh se njeriu. E shihni; flet per nje te panjohur duke u bazuar ne nje te panjohur tjeter. Sepse, as qe ka njohuri per engjujt e as per pushtet. Eshte njejte sikur te thuash se ne fund te univerzit (nje e panjohur) luaj top disa krijesa me 3 gjinje (dy te panjohura) dhe te marresh kete si te vertete.
Pastaj shkruan:
E kam nje shok nga Egjipti; ka pervoje ne hieroglife. Do te ia dergoj kete, e mbase e deshifron se une nuk mund.
Citim:
Po citoj ato që tha kontinenti
Shpirtin une nuk e njoh dhe askush tjeter ne boten e njerzve nuk e njeh ate,por,perseri them se deshirat nuk jane pjese e trurit...jane prone e shpirti
Urdheri shpirteror eshte ai qe ve ne levizje intelektin. Pra nje nga keto ''forma'' urdherore-shpirterore eshte, deshira.
.
I dashur Plloshtan !
Une per vete e perseris qe askush nuk e njeh shpirtin, as ti.
Po sikur te te pyes; Cfar eshte shpirti ? Si do te me pergjigjesh?
Tek ty mund te kene ndikim forcat e ndjenjes,kjo po, por, jo se ti e njeh shpirtin.
Njerzit thone shprehjen; me del nga shpirti....
Por se si del ajo iks gje nga shpirti kete askush nuk di ta thote.
Ai eshte misteri me i madh qe ka njeriu. Nuk ka organ te sakte per te,megjithese ia kemi emertuar zemres deri diku identifikimin e shpirtit,por,kjo dihet nga njerzit qe eshte thjeshte ane figurative.
Njerez; Ka dy menyra me te cilat njeriu arrin tek e verteta, nepermes besimit dhe arsyes.
Keto te dy eliminojne njera tjetren.
Tash Plloshtani thote se ka biseduar dhe se e njeh shpirtin e tije. Une e di se kjo eshte metafore artistike me te cilat ai kalon neper jete duke impresionuar te tjeret.
Per nje cast po e pranoj tezen e tije se ka biseduar me shpirtin e tije. Si e beri ai kete? Normal, duke perdorur arsyen e tije. Thote se ka folur, se shpirti i ka folur, dhe ky ka pranuar mesazhin apo komunikaten, apo shenjat apo simbolet nepermes trurit te tije. Ka perceptuar dhe ka artikuluar mesazhin nepermes arsyes, trurit. Cfaredo qe shpirti te i kete servuar, Plloshtani i ka dhene forme me fjale, sepse qenia njerzore nuk di menyre tjeter komunikimi,perveq me fjale.
Rrjedhimisht, keto fjale i ka elaboruar me trurin e tije.
Tash, shohim se Plloshtan e perdorur trurin, por, deshton te pyet trurin se me kend ka komunikuar? A eshte real bashkebiseduesi? Si dukej? Nga i fliste? Cfare i tha? Etj etj.
Ka njerez, zakonisht femije, qe krijojne shoke, vllezer imagjinar dhe bashkebisedojne. Por, kjo faze duhet te perfundoje.
BESIMI: Zoteri Ateist, e kam nje shembull se arsyea, shqisat, japin perfundime kontradiktore dhe jo reale.
ATEISTI: Urdheroni.
B: E shihni kete laps? A duket i drejte?
A: Po.
B: Mirpo, kur e fusim ne kete gote me uje, duket i shtrembuar?
A: Dhe?
B: Dhe shqisa e te pamurit te mashtron!.
A: Jo, une e prek dhe shqisa e te prekurit me tregon se lapsi eshte i drejte edhe ne uje.
B: E shihni, te dy shqisat japin informata kontradiktore. E shikoni, duket i lakuar, e prekni dhe duket i drejte. Pra, ne te njejten kohe dy shqisat japin informata kontradiktore.
A: Po, por, fatbardhsisht, njeriu ka shqisa tjera. Njeriu mendon dhe thote se drita udheton me shpejtesi te ndryshme ne mediume tjera, ne uje udheton me ngadal ndersa ne ajer me shpejt. Nese e kishim futur lapsin ne nje gote plote marrmellade, atehere lapsi nuk do te dukej fare.
(Marre nga The Case Against GOD).
Me se pari duhet te jemi te sinqerte me veten; te jemi ne gjendje te shohim se cka eshte reale apo jo.
E shoh se Plloshtanit ia enda fjalet e urta. E kam nje per te: Vetem njeriu i ulet sherbehet me shembuj qe nuk mund te verifikohen. Me qarte, nese une them se ne brendesi te Plutoni rrihet limoni eshte teze e cila nuk mund te verifikohet assesi.
Auberoni, dakort me goten dhe lapsin etj.etj,por,ti je nje anetar i ri ketu dhe,ajo qe nuk kuptoj eshte se, kur te tjeret te drejtohen miqesisht,perse qenka nevoja te perdoresh fyerjen ?
Edhe une nuk isha dakort me Plloshtanin.
Ne qoftese Plloshtani ka nje pikepamje me te cilen ti nuk je dakort,ke plot menyra se si te paraqesesh pikepamjen tende.
Shume bukur kishe shkruar,por,ne fund si mund te te justifikoj edhe une si lexues i mesazhit tend,kur,perdore ate fjalen e ''urte'' qe vetem njeriu i ulet sherbehet me shembuj????
Me shembuj sherbehen te gjithe ! Edhe une edhe ti , edhe kushdo.
Njerez te ulet apo te larte na ben zemra djale dhe jo shembujt.
Nga e njihke ti Plloshtanin kaq mire,kur ti paske kaq pak kohe ne kete forum?
Me c'te drejte ti ofendon Plloshtanin ne lidhje me nje pikepamje te tij?
Ti nuk e di,por,po ta them une, se Plloshtani eshte nje shembull i edukates dhe i mirkuptimit.
Ai nuk ka nevoje qe ta mbroj une,por,me qe edhe une u ndjeva i fyer nga ajo fjala e ''urte''e jotja ndaj dhe te shkruajta.
Krejt varet se cka nenkuptojme me ofendime. Une mendoj se jam pak me direkt dhe me i vrazhde; por, nuk e kam ofenduar askend.
Ju, Kontinent thua: Ti nuk e di,por,po ta them une, se Plloshtani eshte nje shembull i edukates dhe i mirkuptimit.
Nese eshte ashtu, atehere Plloshtani tani e di se nuk mund te edukoj duke marre shembujt qe nuk mund te verifikohen. Pra, une i ndihmoj Plloshtanit te jete edhe me i mire.
Pastaj, une nuk e kam marre kete debat aq serioz, por, kur flas me dike per gjera serioze, nuk dua te jete artist, demagog, prozator etj etj. Me ofendon intelektin. Plloshtani kete debat e shfrytezon si nje gare letersie, si nje gare pershkrimesh te bukura.
Sic e thashe, krejt varet nga kendveshtrimi yne. Kur Plloshtani thote se e njeh shpirtin: A mendon ti se ai flet te verteten?
JO.
Ti vete ia terhoqe veretjen. Atehere????
Auberoni, ti je nje anetar i ri ketu!!!
Edhe???? Privilegji per te qene cinik shkon me kohezgjatje antarsimi apo cka?
Citim:
Auberoni, ti je nje anetar i ri ketu!!!
Edhe???? Privilegji per te qene cinik shkon me kohezgjatje antarsimi apo cka?
Ti thua: Po qe se kerkon dramen.
Jo. Prej teje kerkoj vetem te mos me flasesh me!!!!
Shembulli personal eshte edukata me e mire.
Eshte nje fjale tjeter e urte: Qe njeri te dije virtytet e tjetrit, njeri duhet ti posedoj vete.
Kur A thote per B se edukator i mire, e A-ja nuk ka virtyte, atehere si mund ti kete B-ja?? Nga e di A-ja kete? Hehe... Kjo eshte nje fakt filozofik.
Hahahahah, Auberono, un i kam qefe shume filozofite.Mirpo edhe ata qe me fyejne apo qe fyejne njerzit pa pike shkaku i kam qefe.
Ti nuk e ke idene se cfar gallate mund te bejme bashke ketu ne forum.
Nejse, une edhe nje here po te terheq vemendjen, me kuptimin se, me qe me dukesh nje djale qe te pelqen te mendosh, kam shpresen se do ta arrish kete gje edhe ketu ne forum. Por, ende nuk e ke kuptuar se , njerzit flasin njerezisht,pa fyerje, flasin miqesisht, per te miren e njeri tjetrit.Mos renia dakort eshte vertet nje prestigj,sepse nuk jemi kafshe te cilat nuk kane mos marreveshje ne mes tyre. Por,kjo nuk do te thote se njerzit kane te drejta te ofendojne njeri tjetrin.
Me detyrove te te flas ashtu , sepse deri ne momentin qe nuk i kishe thene ato fjale , une vertet qe te fola pa asnje lloj cinizmi. Se, tek e fundit ne rame dakort dhe qe te dy e kundershtuam Plloshtanin,por,kjo nuk na jep te drejten ta fyejme ate. Ai ka stilin e vet te te shprehurit dhe te te menduarit.
Ai nuk ofendoi njeri !
Pra ku qendron edukata ketu ? Tek Plloshtani apo te ty?
Prape, varet nga ti; cila te duket me edukuese, ate edhe prano.
Citim:
Ju lumte djema qe keni haperuar goxha ne kete teme tek Zoti... Auberoni mos lexo shume Spinozen Volterin dhe Schopenhaurein, e hic me pak Nietzschen se mund te harrosh shume kollaj filozofine tende tek njohja e Zotit...
Une nuk flas cdohere me metafore e alegori te gjalle, pastaj
Te filozofish eshte nje lloj atavizmi me i larte tek nje qenie njerezore (pike)
P.s Flisni me bukur per Zotin?
Kontinent;
Lexo me kujdes: Po citoj ato që tha Auberoni
Une e thashe vetem rreshtin e dyte; ai i pari eshte i shkruar nga ti, nja dy postime me lart. Okay. Nese Adminstratorja don te me perjashtoj pse guxoj ti them dikujt se po genjen; le te urdheroje.
Por, se perse ti insiston kaq shume ne kete, nuk e kam te qarte. Mbase ti e di me se miri.
Nese duke thene te verteten e ofendova Plloshtanin; ja, kerkoj ndjese. Por, ti, Kontinent je sikur ata qe ndezin flaken duke hudhur benzin. Nese dikush meriton te perjashtohet; atehere ti je ai.
Ja cfare thone predikimet fetaret per njerezit sikur ti; Kurani, (nuk e di numrin e sures) me i ZI eshte nxitesi se vrasesi.
Me te mira e moralizo sa te duash.
Sa i perket Spinozes, Plloshtan, ai dhe vepra e tije ka qene i persekutuar per 200 vite prej moralistve, prej fetarve qe caktonin standardet e se mires, normen e moralit. Pas 200 viteve, vepra e tije u be e njohur, apo me mire te themi, vetedija njerzore u ngrit ne ate nivel qe te kuptoj traktatin e tije.
Edhe nje; Atij i eshte ofruar para se te persekutoj vendi i profesorit ne nje prej fakulteteve me te njohura, te cilen pozite ai e refuzon duke thene se nuk do te mund te mesonte ate cfare ndjente dhe mendonte.
Une edhe po te rronja 200 vite, nuk do te jem sikur ai.
Kontinent;
Lexo me kujdes: Po citoj ato që tha Auberoni
Une e thashe vetem rreshtin e dyte; ai i pari eshte i shkruar nga ti, nja dy postime me lart. Okay. Nese Adminstratorja don te me perjashtoj pse guxoj ti them dikujt se po genjen; le te urdheroje.
--Auberon,mos u merzit se fola une me ate hahahahaha dhe nuk do ta beje kete gje jo.
Kurse te verteten ta thuash qe cke me te,por,jo duke fyer. Mendimet jane me miliarda,por,nuk kemi te drejte te themi; ti je i ulet sepse mendon ne kete menyre.
Por, ti, Kontinent je sikur ata qe ndezin flaken duke hudhur benzin. Nese dikush meriton te perjashtohet; atehere ti je ai.
-Hahahaha, po pse jam une? Une te terhoqa vemendjen qe nuk duhet te ofendosh,kaq ! Sepse nuk i takon nje djali si ti i cili vertet qe eshte studioz te ofendoje per ceshtje filozofike. Ne te dy rame dakort ne ate pike apo jo,kurse ne ceshtjen e te fyerit po une qe jam dakort me ty ne filozofi,nuk jam aspak dakort me fyerjen. Le ta leme Plloshtanin tani,flasim parimisht.
A sjell frute diskutimi po te ofendova une ty dhe ti mua? A sjell frute ironia?
Ja cfare thone predikimet fetaret per njerezit sikur ti; Kurani, (nuk e di numrin e sures) me i ZI eshte nxitesi se vrasesi.
-Shih perseri se cfar ke shkruar ketu. ''Nxitesi'' hahahahahaha,pra jam une nxitesi i grindjeve? Une jam stopuesi jo nxitesi.Sepse fare mire une lexoj fyerjen tende dhe as qe me behet vone.Ti nuk me fyeve mua. Pra a jam nxitesi sic ke thene ti?
Sidoqofte le t'i hidhemi temes dhe aty bejme lufte bashke sepse kjo lloj lufte vetem te mira ka.
Kontinent;
Perserite edhe disa here qe e kam ofenduar Plloshtanin; nuk te kane lexuar ata ne Brazil....
Stopues; ti nuk mund te me stoposh. Ti vetem nxit dhe kercnohesh, shantazhon.
Sa i perket perjashtimit; Do te me behej qejfi. Te paktem ngushllohem se kam provuar.
Citim:
Kontinent;
Perserite edhe disa here qe e kam ofenduar Plloshtanin; nuk te kane lexuar ata ne Brazil....
Stopues; ti nuk mund te me stoposh. Ti vetem nxit dhe kercnohesh, shantazhon.
Sa i perket perjashtimit; Do te me behej qejfi. Te paktem ngushllohem se kam provuar.
Citim:
Auberoni nuk sheh se sa eshte vargezuar kjo leter me debatet dhe mendimet e mia ne lidhje me Qenien e Domosdoshme... Me eshte shterrur truri fare
Hahahaha, po, tani po, jam me ty Auberono dhe kundra Plloshtanit.Por ai nuk ka genjyer,ai ashtu mendon. Ja une jam gati t'i vertetoj te kunderten Plloshtanit ,por, nuk po mundem sot sepse kemi hyre ne replika hahahahaha.
Sidoqfte Auberon nuk je njeri i keq ti jo dhe mos mendo se ka njeri mendim te keq per ty jo.
Bisedova para dy javesh, dhe me foli per stolite e ndjenjave, dhe per taktin e prekaktarise se ardhshme...
Kete Zot qe rri i heshtur
une e dua
kete Zot qe eshte perqafuar ne heshtjen e qetesise
une e dua
kete Zot te meshirshem dhe te bukur
une e dua
kete Zot qe askush nuk e pa, po qe na krijoi
une e dua
kete Zot te paqes dhe bujarise
une e dua
kete Zot te heshtur
une e dua...
respekte
..........
A ka gje me te bukur se te vish ne fund te hulumtimit dhe te merresh teresisht me njohjen e Zotit te vertete!?... A ka gje me te ndershme se te rrish pa fjetur fare duke analizuar fillimin dhe fundin e Zotit?!
Te hulumtosh se te gjithe kemi tru, kujtese, dhe asnjera nuk eshte e ngjashme me trute e te tjerve... Edhe perse natyra eshte gjithnje e ngjashme me vetveten....
Tere naten e tere diten vrava trurin per te pare mendjen, lengun e trurit, mendjen kur analizon, shpirtin qe tkuret nga deshperimi, shpirtin qe bymehet nga gezimi, etj etj, te gjithe mbeten enigme e kohes moderne, po dhe nje levizje e inicuar me vullnetin e Zotit, jo ne fuqine kimerike te njeriut per te dahsur te duam te shohim, ose te bejme.... etj etj
Kujtesen kush e vuri ne perdorim? si punon ajo, si nxjerr minerale te vlefshme, e si fsheh mineralet e pavlefshme?!
Ketu mbetem i paditur...... etj etj
Ne librin e ardhshem : Filozofi flet ne shtepine e shkrimtarit
Plloshtani
respekte
......
Citim:
Poezi e krijuar per momentin e mengjesit (5 min)
Zotit!
Kete Zot qe rri i heshtur
une e dua
kete Zot qe eshte perqafuar ne heshtjen e qetesise
une e dua
kete Zot te meshirshem dhe te bukur
une e dua
kete Zot qe askush nuk e pa, po qe na krijoi
une e dua
kete Zot te paqes dhe bujarise
une e dua
kete Zot te heshtur
une e dua...
respekte
..........
Ky kopuk Auberoni ka te drejte ketu. E hedh konceptin ne aksion,pra tek dashuria,tek ndihma tek njerezorja dhe jo tek sentimentalizmi ne teater i cili harrohet pasi dalim jashte godines.
Nuk eshte dhe aq lehte qe te duash Zotin, sepse per ta dashur Zotin do te duhej qe te depertosh ne thellesite e qenies tende, dhe pastaj ta njohesh neper gishta fleksibilitietin dhe gjuhen e ndjenjave tua, dhe te dish te zoterosh nje pjese te lirise ne aftesite mendore.... Pastaj per te arritur ta duash Zotin kollaj fare do te duhej qe te jesh durimtar dhe te ishe marre prej nje kohe te gjate me hulumtimin e qenies se perjetshme.... Zoti eshte , ekziston dhe vepron ne jeten tone aktive, por ate eshte e vertete qe ne nuk e shohim. Edhe perse ne kemi sy, por syrit nuk i eshte dhene ACC per te pare ate pjese te perjetshme....
Zotit per t'iu afruar, duhet shume shpirt dede, ndjenja te bardha, lufte, pune, gjak, dhe shume filozofi...
plloshtani, respekte
Citim:
Nuk eshte dhe aq lehte qe te duahs Zotin, sepse per ta dahsur Zotin do te duhej qe te depertosh ne thellesite e qenies tende, dhe pastaj ta njohesh neper gishta fleksibilitietin dhe gjihen e ndjenjave tua... Pastaj per te arritur ta duash Zotin kollaj fare do te duhej qe te jesh durimtare dhe te ishe marre prej nje kohe te gjate me hulumtimin e qenies se perjetshme....
Zotit per t'iu afruar, duhet shume shpirt dede, ndjenja te bardha, lufte, pune, gjak, dhe shume filozofi...
plloshtani, respekte
Çdo kush mund ta doje Zotin? Po pyet si mund ta dush? Me fytyren bardhe e zi, apo me koloritet te spikatur? Ketu eshte poenta e filozofise se Zotit!!Po Zoti a i do te gjithe? Kjo eshte e cuditshme... Ne mund ta vrasim koken me mendime boshe, une e dua Zotin. Dhe ai me do mua, sepse kam kete e kete... Zotin mundet ta doje dhe Satani, (djalli), po pyete nje here Zotin, ne e do djallin , apo nuk e do?
Eshte teper larget per ta njohur Zotin, sepse mungon mungesa e vuajtjes dhe drejtesia e zmerimit.
Ti, djali nuk ben filozofi kreative, por vetem qepesh ne hamendjet tua... Mos bej si i ngrire se mbesesh tape tere kohen ... Filozofia eshte edhe nje menyre per te jetuar, dhe menduar... nuk eshte ligjerate per te pyetur, dhe te kotesh pas cdo mendimi... Besoj ta marresh kete leksion nga une, dhe do te bymehesh me se shumti ne qetesi...
P.s Dionis nuk eshte as filozof, as mendimtar, ai merr pjese dhe provon mendimet e tij ne kete teme...
P.s Auberoni, ti eshte mire ta trondisesh veten fund e krye, pastaj gjithe ato gjera qe i ke falso, ben mire t'i hedhesh ne lum... Kjo eshte nje relax me shume ne filozofine tende...Dhe ne fund fare te sihuroj qe do mbesesh origjinali...
plloshtani, mirekuptim
Citim:
Filozofia eshte edhe nje menyre per te jetuar, dhe menduar... nuk eshte ligjerate per te pyetur, dhe te kotesh pas cdo mendimi... Besoj ta marresh kete leksion nga une, dhe do te bymehesh me se shumti ne qetesi...
Çfare citime te huazuara, apo vetem deshiron te pluskosh i gjalle nder oqean! Leri keto emancipime te gelltitura ne shtresen e parafundit filozofik... Je larg te te kapurit gjerave...
Pastaj cili filozof ka dhene mundesine e argumenteve, une ne menyre te rrepte jam kundervene filozofise se tij, duke mos i kerkuar argumente...
Volter: Njeriu mendon gjithnje por ai nuk e ve re kete. Kjo eshte si te thuash se hame, pime dhe kalerojme pa e ditur...
Une kam kundershtuar kete, ... Cili njeri eshte i afte per te menduar ne cdo sekonde, pastaj dhe sikur te kishte menduar njeriu gjithnje, atehere njeriu do te ishte me shume se nje filozof... Pastaj po te jete ashtu si thote Volter, ne duhet te jemi cdo here qenie vepruese, e kurre qenie pesuese kur pkap idete ne enderr me sy mbyllur...
P.S Ato jane komplet filozofite e mia, nuk duroj qe te me fusesh ne cepin e vdekur, se kam gjithe ate tru per te te thene Stop cinizmit.
Auberoni, ti thuaj me mire, a ka mundesi te me sqarosh filozofine se sa te mblidhesh skrupull e te dalesh ne leter me ngjyra te habitshme e te cuditshme...
keto jane abuzime te tepruara...
plloshtani
Citim:
Po citoj ato që tha plloshtani Je larg te te kapurit gjerave...
Gjithsej 9 faqe: « 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 » Trego 435 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.