Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Lashtësia e gjuhës shqipe (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=392)
-- A kane qene Helenet dygjuhesh ?.Flisnin ata Pellazgjisht dhe Helenisht (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=12915)
Postuar nga Aulon 12 datë 05 Janar 2007 - 03:43:
Citim:
Po citoj ato që tha amor alucius
Ti ke permbledhur dy probleme te ndryshme ne nje pyetje.
1.Origjina e Greqishtes
2.Gjuha arkaike e perdorur ne Odyssee nga"Homeros"
1.Greqishtja e sotme eshte gjuhe Indo-Europiane,kjo e sjellur nga nje grup njerezish qe emigruan nga veriu ne Peloponesos(2000 p.K).Pra keto jane gjurmet e para te proto-Greqishtes.Mirepo gjate kesaj kohe kishte nje mish-mash dialektesh te tjera te cilet mund te permblidheshin afersisht ne 5,banoret e Hellas qe flisnin keto dialekte s'mund te kuptonin nj-tj.Tani nese kane folur ndonje dialekt te Pellazgeve se di,s'kam ndeshur ne lekture akoma asgje,ama di qe kane folur sic thashe mesiper dialektin e sjellur nga Ionet,e mbas pushtimit te Dorianeve,kane thithur dialektin e tyre.
Mirepo me vone kemi nje hegjemoni te Athines dhe Aleksandri shperndau gjuhen e folur ne Atika kudo,e ky dialekt u paraqit si koinè(pra gjuhe e perbashket).
2.Ceshtja e Homeros
Tek Homeros nuk ke gjurmet e para te ketij evoluimi por gjurmet e fundit pasi besohet qe Homeros ka jetuar ne shekullin e VIII-te p.C.Plus qe ne fakt s'dihet me siguri nese Homeros ka egzistuar tamam,hipotezat jane tre:
1.S'ka egzistuar,jane thjeshte permbedhje te bera gjate viteve nga autore te ndryshem.
2.Ka egzistuar.
3.Duhet te kete qene i verber e si pasoje njerez qe kane qene te alfabetizuar kane shkruar dy klasiket per te.
Une nuk kam mbledhur dy probleme te ndryshme ne nje pyetje .Une e kam parashtruar problemin gabim.Pyetja me e mire do ishte .1)Helenishtja ishte nje gjuhe vetem e shkruajtur dhe e folur nga aristokracia pasardhese e Doreve e disa qyteteve te medha dhe populli i thjeshte vazhdoi te fliste dialektet antike ??? .2)Apo gjuha e ardhur u perzie me pellazgjishten dhe i dha forme helenishtes duke i zhdukur fare dialektet antike.3)Pse greqishtja moderne konsiderohet komplet gjuhe tjeter nga greqishtja klasike pervec shkonjave qe i kane njesoj( pak a shume).4)Pse kane pasur rivalitet aq te madh Athina me Sparten sa u masakruan me njera tjetren.5)A mund te kete mbijetuar pellazgjishtja deri ne shekullin e kaluar ne More ,Peloponez,Thesali,Atike dhe ne Athine ne nje popull qe i dha lirine Greqise qe quheshin Arvanite.6) A duhet te filloje historia e Shqiperise nga qytetrimi i Mikenes????????????????'.Keto jane dilemat qe mua personalisht me mundojne ,pasi sot qe jam ne njefare moshe nuk e di akoma se kush jam dhe cfare historie kam si popull( une personalisht e di por boterisht nuk me njeh njeri).
Sa per shpjegimet e tua amor alucius une po te jap pergjigjet e mia
Greqishtja e sotshme ose moderne nuk eshte aspak e ardhur 2000 vjet para krishtit. GREQISHTJA MODERNE ESHTE NJE GJUHE KREJT NDRYSHE NGA GREQISHTJA KLASIKE ( greqishte klasike quhet ajo gjuhe qe shkruhej ne Greqi rreth vitit 400 p.K) dhe GREQISHTJA KLASIKE NDRYSHON TERESISHT NGA AJO HOMERIKE.
Sa per Homerin mund te mos kete qene fare poet ose mund te mos kete ekzistuar fare dhe mund te jete qe nje person ,ta zeme Pisistrati i mblodhi nga kenge te ndryshe dhe i botoi ne nje permbledhje.Pak me intereson ka ekzistuar apo jo Homeri,ajo qe me intereson eshte permbajtja e dy veprave ILIADA e ODISEA,ku nje pjese e mire e fjaleve gjate perkethimit qe u beri Pisistrati,duke mos pasur pergjegjesin e tyre ne greqishte arkaike u zevendesua nga autori i librave me fjalet e kengeve ashtu si i degjonte direkt nga rapsodi.Kjo tregon qe greqishtja ishte ne formim e siper.Te te dyja poemat rapsodi simpatizon me shume pellazget Trojane se sa Akejte .Mos valle ka mundesi qe akejte e dikurshem ti shembellenin rapsodit me kete aristokraci te ulet Dorike qe udhehiqte vendin gjate kohes se tij?.
Kam argumenta te pafund mbi qe teme qe dua ti diskutoj .Do ta bejme avash me rregull.Sepse nuk dua ti botoj te gjithe ne nje faqe.Por duke pare sa interes do kene njerezit per kete teme dhe se cfare argumentash do te sjellin une do tu pergjigjem me argumentat e mia .
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.