Forumi Horizont | Gjithsej 5 faqe: « 1 2 3 [4] 5 » Trego 226 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Shqiperia, traditat kulturore (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=114)
-- Pse nje pjese e shqiptareve ne perendim nuk u meson femijeve shqip? (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=5491)
Kane, faje, kane. Gatimin p.sh italianet e ruajne me fanatizem. Emrat ja ashtu, por rendesi ka qe jane krenar per origjinen lol. Kane me cfare krenohen. Kur u futa ne nje dyqan akullore, ne bisede me shitesen, pasi mori vesh nga isha me origjine se degjoi qe po flisja shqip me burrin, me tha qe kishte nje kliente qe vinte aty. Ishte greke po kishte jetuar ne Shqiperi. Nuk e di se si mu perdrodhen zorret ne ate moment.. Imagjinoja keto fshataret injorante qe njihja dhe qe e mbanin veten per greke. Me siguri ishte ndonje prej tyre. Kur jane me te huaj, prezantohen si greke, ndersa mes shqiptaresh, gjoja jane krenare per fshatin nga vijne.
Pastaj normal nuk mund te jetosh ne nje vend tjeter njesoj si ne vendin tend. Sipas vendit dhe kuvendi. Gjerat qe i pelqen i ruan, te tjerat i hedh ne kosh, e vazhdon jeten.
Citim:
Po citoj ato që tha cecilia
O shelgu nje minute.
Per ca traditash flitet ketu se po cmendem duke lexuar brockulla. NJerzit atje duan te zhduken naten e jo me diten. Si nuk pame njehere gjerat esenciale ne jete por gjithmon do kapemi jo e lagu jo se lagu...ca behet ore keshtu.
Mua me vjen keq vertet qe s'kemi shtet me kuptimin e plote te fjales qe te meritonte traditat qe i shkojne cdo qytetari.
Psh, greket jane teper patriota ne emigrim.Kane emigruar qindra vite para nesh kudo, ne Gjermani, Australi, Angli, etj. Jane krenare qe jane grek..pavarsisht situates aktuale, ka qene dhe eshte nje shtet demokrat..
Ore une di nje gje, qeni atje ku ha atje dhe leh..dhe pike.
Ne shqipetaret jemi bythe e zgjuar ne pergjithesi. Zhdukemi me gomone neper bote, se e kemi te qarte se ne vendin tone do hame kallama dhe kur fillojme te kapim icik veten, fillojme e mendojme per traditat..hajde mendje hajde ..po pse ikem ne atehere nga ai vend? Pse sna mbajti dot Sal ballisti?![]()
Dhe mos me citoni se e di qe do me thoni po c'pune ka Sala me traditat e nje popullipo per mua ka. Ka edhe shume biles
![]()
Citim:
Amon sa qef kam tme mallkoj ky robi i shenjte![]()
si urata do ti marr
![]()
Shelg po per ruajtjen e traditave familjare, a je ti? Nese ke kujtime te bukura dhe deshiron qe dhe femija yt te jete pjese e tyre c'te keqe ka? Nuk po them ti detyrosh, por ti futesh natyrshem dhe nese u fal kenaqesi. Sic e the dhe ti cdo krahine ka zakonet e traditat e veta, por dhe kur jetonim ne Shqiperi nuk eshte se i ndiqnim te gjitha, por vetem ato qe na pershtateshin e na krijonin nje ambjent te ngrohte e te dashur. Nuk mund te pretendosh te largohesh nga vendi yt dhe te harrosh kush ke qene e cfare jete ke bere. Psh Ne nuk behemi dot si amerikanet. Te na vijne miq ne shtepi e mos u ofrojme asgje. Kete p.sh se ndryshoj dot, pavaresisht se keta nuk marrin kollaj dhe tu ofrosh se ashtu jane mesuar. Njerez te ftohte! Ka ca gjera qe i ke bere pjese tenden dhe nuk mund ti ndryshosh. Te ruash nje tradite tenden nuk te ben detyrimisht nje njeri primitive, te eger, te prapambetur. Eshte tjeter gje pershtatja me jeten e nje vendi, e tjeter gje te ruash nje tradite ne familjen tende. Nuk dmth medoemos te kundershtojne njera-tjetren.
Citim:
Po citoj ato që tha shelgu
Tani per traditat:
Sisi me keto qe shof ketu edhe konkludoj.
Cila eshte tradita qe na bashkon ne shqiptareve sipas teje motra jeme?
Se mos me thuash Besa se ta hoqa fillin.
Ore vertet per cfare tradite behet fjale?
Citim:
n'a
Citim:
Po citoj ato që tha raid
Do e rregullosh naiher kete "n'a"-ne ti? Shkruhet "na"..![]()
Ne asnje rast. Por dyshimi yt eshte i drejte, sepse eshte perjashtim nga rregulli.
Per shembull thuhet: "t'a them", ose "m'a thuaj". Kurse "na"-ja eshte pa apostrof, por logjikisht duket te kishte.. se s'dua te behem si profesor tani .. lol.
Eshte tjeter pune pastaj nese e ve apostrofin per qef..
Citim:
Po citoj ato që tha raid
Ne asnje rast. Por dyshimi yt eshte i drejte, sepse eshte perjashtim nga rregulli.
Per shembull thuhet: "t'a them", ose "m'a thuaj". Kurse "na"-ja eshte pa apostrof, por logjikisht duket te kishte.. se s'dua te behem si profesor tani .. lol.
Eshte tjeter pune pastaj nese e ve apostrofin per qef..
Gjuha shqipe ka rregulla te cudicme.
Per shembull nuk ka rregull per shumesin e emrave.
Por rregulli me i cudicem qe une e kam mare vesh vone, eshte qe ka emra qe ne njejes jane gjini mashkullore, kurse shumesi kthehet ne gjini femerore.
Per shembull fjala shtet. Ne njejes eshte mashkullor "shtet i rendesishem" (jo "e rendesishme")
Kurse ne shumes themi "shtetet e bashkuara te Amerikes" dhe jo "shtetet e bashkuar te Amerikes".
Kaq per sot.. lol
p.s.
S'kam bere shkolle per gjuhe, por e kam pasur gjithmone fiksim ta shkruaj sakte...
Traditat mendoj jane nje koncept shume i gjere. Ka tradita te kombit(jo gjuha se ajo eshte tjeter koncept), por le te themi mikpritja, por edhe ka tradita te familjes.(psh kojshija jeme shqiptare po i shkove ne shtepi nuk te jep nje gote raki se kshu e ka mesuar nana e vet).
Problemi eshte se keto "tradita" mund te quhen me shume menyra jetese te cilat sigurisht me kalimin e kohes ndryshojne do apo nuk do ti, ne nje brez apo edhe ne dy e tre.
Ka disa nocione qe jane universale si deshira per te pare te gjithe njerzit te lumtur, ose deshira per t'i ndihmuar aq sa mund. Midis njerzve sigurisht qe ka kontigjente negative, njerez qe kenaqen kur vetem ata jetojne mire.
Dikush thote qe ne traditen e shqiptarit eshte mikpritja.
Kete e ka i gjithe Ballkani, por une e kam pare edhe tek italianet. Besoj se ka lidhje me kombe qe kane jetuar jete sociale te ngushte dhe te sigurt. Ne te kundert te tjere kombe me tradita sociale te shkurtra jane te pasigurt kur shohin nje te huaj qe ju afrohet( Edhe une ndihem i pasigurt sigurisht nese shoh nje kinez te themi qe i vjen rrotull shtepise sime verore ne plazh diku andej nga...
Sis sikur nuk ma mbushe mendjen me keto traditat qe me tregove.
Apostrofa vihet kur njera germe i referohet nje gjeje, kurse germa tjeter nje tjetre.
"T'a them me siguri". Ketu germa T i referohet personit me te cilin po flet. Kurse germa A i referohet gjese per te cilen po flet me siguri. Normalisht fjalia do shkruhej "Te them ate me siguri."
ty+ate = t'a.
I njejti rregull vlen shpesh kur ka apostrofa.
Kam pershtypjen se "na" s'ka apostrof sepse nuk eshte kombinim subjektesh. Psh. thua "na do, na lajmeroi, etj". Pra eshte si anglisht "us".
Meqe ra fjala raid, besoj se shkruhet "e kam pasur gjithmone fiksim t'a shkruaj sakte"
Nje zezak, dy zezeqer. Fiksim e k'am pas'ur edhe une.
Analiza e sakte.
Vetem se per ate "ta"-ne u mendova, por besoj se e kam sakte une.
"ta shkruaj" eshte e ndryshme nga "t'a shkruaj".
E para i referohet vetes se trete, pra une dua ta shkruaj ate gjene.
Kurse e dyta qe thua ti, ka kuptimin t'a shkruaj ty, dicka, per shembull t'a shkruaj ne balle.. lol
Citim:
Po citoj ato që tha Dulcis in Fundo
Nje zezak, dy zezeqer. Fiksim e k'am pas'ur edhe une.
Kush do nje gote vere? Ofroj une!
Une dua, por jo shume, se do i hypi tromobilit..
Citim:
Po citoj ato që tha Fajtori
Kam pershtypjen se "na" s'ka apostrof sepse nuk eshte kombinim subjektesh. Psh. thua "na do, na lajmeroi, etj". Pra eshte si anglisht "us".
Citim:
Po citoj ato që tha raid
Une dua, por jo shume, se do i hypi tromobilit..![]()
Jo te hollume jo.. e du te perqendrume..
Citim:
Po citoj ato që tha raid
Se tani e pashe me kujdes.
Edhe na-ja duhet t'i neshtrohet rregullit, por jo me shembujt qe jep ti.
Shembulli do te ishte "na e tha" ose llogjikisht "n'a e tha".
Kujt? n - shkurtimi i neve na
Ke? a - shkurtimi i ate
Njelloj si: t'a tha.
Kujt? t = ty
Ke a = ate.
Sipas teje shelg vetem traditat e perendimit qenkan te mira? Duhet sesben te jemi dhe ne njerez te ftohte se keshtu behemi modern? Apo si ai rasti qe lexova, ku nje plak kishte qene e vdekur me dite te tera, mbase muaj, edhe pse fqinjet shikonin pemen e krishtlindjeve akoma te zbukuruar dhe me vone nga dritarja, asnje su be kureshtar apo merak, se medemek cenohej privacia e tjetrit. Sa vjec ke ik jashte ti shelg, qe qenke bere me amerikan se amerikanet? Kemi plot zakone qe duhen eliminuar , por ama Traditat nuk i ben keq familjes, perkundrazi e mban me te lidhur, Nuk do behemi si te huajt de, qe u duket bezdi dhe kur u vjen prindi tu rrij per fundjave.pff!
Citim:
Po citoj ato që tha raid
Analiza e sakte.
Kurse e dyta qe thua ti, ka kuptimin t'a shkruaj ty, dicka, per shembull t'a shkruaj ne balle.. lol
Ku ndryshojne traditat nga zakonet?
Citim:
Po citoj ato që tha al74
t'a - nuk gjendet ne gjuhen shqipe.
vallaj nuk maj mend te kem lexu noj tekst me "t'a" . m'bone me nerva se e ngatarro me "t'ia" mor te shlofsha Masinin!
kjo duhet t'jete deshirore si urimet e gjuniorit.
po' t'ia' ku gjendet mo al? shkruaj ndonje fjali te kaptojme me mire gramatiken e gjuhes shqipe
po psh kjo mre : pu c'me hypi kacabujt , t'ia kalarojsh robt!
s'quhet se shkruhet 'te ja' po ne fjaline e saposhkrujtur ku osht gabimi?
Citim:
Po citoj ato që tha Mon Cherry
s'quhet se shkruhet 'te ja'po ne fjaline e saposhkrujtur ku osht gabimi?
Citim:
Po citoj ato që tha Deb*
Sipas teje shelg vetem traditat e perendimit qenkan te mira? Duhet sesben te jemi dhe ne njerez te ftohte se keshtu behemi modern? Apo si ai rasti qe lexova, ku nje plak kishte qene e vdekur me dite te tera, mbase muaj, edhe pse fqinjet shikonin pemen e krishtlindjeve akoma te zbukuruar dhe me vone nga dritarja, asnje su be kureshtar apo merak, se medemek cenohej privacia e tjetrit. Sa vjec ke ik jashte ti shelg, qe qenke bere me amerikan se amerikanet? Kemi plot zakone qe duhen eliminuar , por ama Traditat nuk i ben keq familjes, perkundrazi e mban me te lidhur, Nuk do behemi si te huajt de, qe u duket bezdi dhe kur u vjen prindi tu rrij per fundjave.pff!
Al-o gjeta dicka ne internet per t'a ne. Apo s'qeka dhe domethonse icik. Tashi s'do me thon gjo, se edhe kto mund ta kene gabim xhanem..
U bom lomsh me t'a e me n'a.. cecilia e ka faji qe s'e shkru tamom gjuhen.
Si te duash shelg. Nese nuk e ndjen t'i ruash, mos i ruaj lol. Une gatimet do i bej, dhe nuk me behet shume vone se nga e ka origjinen, gjersa me pelqejne mua.
P.s Me ka shkalluar tastiera. Me iken vet, type pika pa fund. Pse ndodh?
piktura..
Citim:
Mos u nxito Deb*(ndrroje kete emer allahile se me duket sikur te shaj).
Te pyeta cilat jane traditat e popullit tone, por nuk me pergjigjesh.
Popull i varfer gjer ne thelb prej shekujsh.
Po marr traditat e ushqimit: Psh italianet kane makaronat, francezet kane djathin(kot po kap disa se ato jane shume dhe duhet nje liste)
Cili gatim shqiptar eshte i tradites? Se mos me thuash fasulet se kush degjon keta ispaniket pastaj.
Apo tava e Elbasanit qe nuk eshte aspak shqiptare.
E po persheshi me llalle se me ka marre malli vertet. Sikur te jete llalla pak e tharte, e pranon edhe miserniken.
Lakrorin e mamase e dua se eshte i mamase sime, jo se eshte i tradites. Ore edhe ku di une gjelle me patllixhana po te jete nga imeme. Tradite eshte kjo apo nostalgji?
Sa per konceptin e familjes, kjo nuk eshte aspak shqiptare. Familjen e shendoshe e nxisin te gjitha organizmat civile, fetare, sociale ne mbare boten. Ne amerike eshte po aq e shendoshe ne familjet e pasura. Populli nuk duhet ta kete se ku te gjesh ushtare pastaj qe te dergosh.
Por familja e shendoshe lidhet me pronen e dashur motra. Ne USA ti nuk ke prone dhe te jesh e sigurt qe eshe nese ke nje shtepi, toka nuk eshte jotja dhe edhe shtepia te iken nese nuk paguan taksen.
Vajza jote u rrit dhe do shkoje ne kolegj. Te jesh e sigurt qe do doje te ike nga shtepia, sic bejne te gjithe te rinjte nektu ku rron ti se vallaha duhet te mesohen te pavarur dhe te rinjt ee hane fare lehte kete.
Dulce si te kam ty?
Faje zakonet? Me vajti mendja keq po nuk po ta prish.
Zakonet jane huqet te mira ose te keqia qe fiton dikush gjate jetes.
Traditat jane te ngulitura ne genin e kombit.
Po c'katran tradita te nguliten ne kombin tone. Njemije e peseqind vjet ishin Bizant e Rome, peseqind vjet ishim Rumeli dhe pesedhjet te tjera na traditosi ai emerligu.
Citim:
Po citoj ato që tha Deb*
Si te duash shelg. Nese nuk e ndjen t'i ruash, mos i ruaj lol. Une gatimet do i bej, dhe nuk me behet shume vone se nga e ka origjinen, gjersa me pelqejne mua.
P.s Me ka shkalluar tastiera. Me iken vet, type pika pa fund. Pse ndodh?![]()
Citim:
Po citoj ato që tha raid
Al-o gjeta dicka ne internet per t'a ne. Apo s'qeka dhe domethonse icik. Tashi s'do me thon gjo, se edhe kto mund ta kene gabim xhanem..
U bom lomsh me t'a e me n'a.. cecilia e ka faji qe s'e shkru tamom gjuhen.
Citim:
Po citoj ato që tha al74
vallaj une nuk jom ekspert gjuhe e bile ene memorja ka fillu me me braktis
Llapa eshte demode. No llapa fare knej
ekspertin e llapes, une ta thashe ne privat, qe mos ta nxirrshe ne publik.. oj ky..
Me pihet cafe.
Mos pi cigare raid se le nam
Jetoj dhe une "vicariously" si ai personi aty.
Citim:Une thashe ato qe ja vlen te ruhen lol, e qe e forcojne me shume familjen, jo ato qe e shkaterrojne. Pse tradite eshte ajo e para? Zakon i keq, mund te thuash. E dyta vlen kudo lol. Dhe ketu jane te detyruara te respektojne vjehrren edhe pse s'jetojne
Po traditen qe burri te shkoje ne kafene dhe te dehet per nate do e ruash ti Deb*? Kjo eshte tradita me e forte shqiptare, qe bazohet ne patrialkalizmin dhe maskulinizmin oriental.
Dale se di edhe nje tjeter: marredhenjet vjehrre nuse, por kete nuk po e zgjat se kush degjon raidin pastaj
Ketu nuk behet fjale per mua apo per ty. Kur diskutohet nje problem si ky, duhet folur ne sensin pergjithesues. Une mund te jem rritur ne shtepine e femijes dhe nuk kam asnje tradite familjare, ose mund t'i kem dhe t'i ruaj si ato te gjyshes sime nga Kurve leshi.
Citim:
Po citoj ato që tha Deb*
Une thashe ato qe ja vlen te ruhen lol, e qe e forcojne me shume familjen, jo ato qe e shkaterrojne. Pse tradite eshte ajo e para? Zakon i keq, mund te thuash. E dyta vlen kudo lol. Dhe ketu jane te detyruara te respektojne vjehrren edhe pse s'jetojne
me te.
Citim:
Po citoj ato që tha raid
Analiza e sakte.
U mbyll ai muhabet. Vetem deficentet vijne pas pilafit, pasi i kane lexuar te gjitha dhe na bejne si te mencur.
Po ty re idiot, kush te ka mesuar morfologjine? Komshia serbe duke mjele lopen e perbashket?
Do te te nxjerr jashte nga forumi?
Meso te flasesh me njerezit. Nuk je mes lopesh ketu, e le ate kohe ne katund kur jetoje.
Citim:Byrekun e gatuaj vetem per familjen time dhe rralle lol. Per here te pare byrek kam bere kur jam martuar.
Po ja psh po te te vi une ty ne shtepi cfare do gatuash ti si per mik medemek? Di te besh byrek ti Deb*?
![]()
Citim:
Po citoj ato që tha raid
Meso te flasesh me njerezit. Nuk je mes lopesh ketu, e le ate kohe ne katund kur jetoje.
Edhe respekti eshte tradite shqiptare. Vetem nese eshte ne shqip ama.
Byrekun une e qaj pershembull...
E qaj ne plot kuptimin e fjales domethene, se sa here e shoh me vjen te qaj qe s'e ha dot.
Shelgu si te kam une ty?
Gjithsej 5 faqe: « 1 2 3 [4] 5 » Trego 226 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.