Forumi Horizont Gjithsej 82 faqe: « E parë ... « 45 46 47 48 49 50 51 52 53 [54] 55 56 57 58 59 60 61 62 63 » ... E fundit »
Trego 82 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Lashtësia e gjuhës shqipe (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=392)
-- Gjuha shqipe, ne themel te gjuheve te vjetra. (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=17275)

Postuar nga Piktor datë 29 Shtator 2014 - 19:55:

Pershendetje Robert.
Me vjen mire qe shkruajte. Ndoshta une isha i paqarte edhe jam lidhur me Karaburunin dhe per kete te kerkova ndihme. Ndoshta nuk ishte e sinqerte nga ana ime e kerkeses qe bera apo formulova ndaj kerkoj ndjese. Por gjithe ai reagim i imi erdhi ngase pergjigja jote duke bere etimologji foshnjore aspak te thelluar duke ndare Kara- burunin ne te zeze (turke) + ? per burunin dhe hamendesove hunden e gjera te tjera.
Ne fakt nese flitet per ndarje te asaj qe gjendet e shkruar neper librat historike ndahet ne Acro pra kry (cry) dhe ceraunia. Me aq sa kam lexuar di se malet e Himares quhej ceraunia ashtu sikurse kam lexuar edhe Kanali. Ndoshta ky term eshte i mevonshem ose ishte me i hershem se Ceraunia une nuk jam ne gjendje ta vertetoj. Edhe etimologjikisht ne pamje te pare nuk duket ndonje rrenje e theksuar e perbashket midis Kanali dhe Ceraunia pavarsisht K ose Q.
Varri i Cadmit
Ne te njejten kohe ne konfuzionet e historianeve por edhe te toponimeve vendi i varrit te Cadmit ose Cadmo eshte ose ne Ragusa (Dubrovnik) sepse edhe atje eshte Mali i Kanalit ose dhe vendin e Caoneve gjithsesi ne Iliri midis Enkeeljve.
Disa te tjere pretendojne per ne Durres ose diku afer saj.
Gjithsesi flitet per nje vend me Plepa te bardhe dhe nje lume i zi. E gjarperinj te shumte pasi sipas mitologjise ata u kthyen ne gjarperinj. Kjo e fundit sipas meje lidhet me ndonje rrethane qe kur e varrosen Kadhmon dolen me pas ca gjarperinj ose kur dikush ka shkuar mbrapa per motive te ndryshem ka pare aty gjarperinj dhe ka perhapur legjenden e fameshme.
Nisur nga kjo edhe une nxjerr si konkluzion se varri i Kadmit mund te jete ne Kallmet te Lezhes diku afer Drinit te zi i cili nje here e nje kohe kalonte nga Lezha pothuajse teresisht sepse sot kalon nje dege e vogel. Nje dege derdhet ne lumin Kir e dega me e madhe derdhet ne lumin Buna sipas kronikave kjo ka ndodhur pas nje permbytje te madhe ne mesin e shekullit te XIX.
Pse them Kallmet, sepse perveç gjeografise edhe emri Kallmet i perafrohet Kadhmit. Gjithsesi kjo eshte hipoteze e imja dhe bazohet thjesht nga informacionet qe qarkullojne e mendoj se edhe ne baze te germimeve arkeologjike ku varret me te hershme i perkasin afersisht Vlores dhe pikerisht Vajze-s

Gjithsej 82 faqe: « E parë ... « 45 46 47 48 49 50 51 52 53 [54] 55 56 57 58 59 60 61 62 63 » ... E fundit »
Trego 82 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.