Forumi Horizont Gjithsej 177 faqe: « E parë ... « 52 53 54 55 56 57 58 59 60 [61] 62 63 64 65 66 67 68 69 70 » ... E fundit »
Trego 177 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Mjekësia (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=266)
-- Gjenetika (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=7240)

Postuar nga NS-6 datë 27 Tetor 2005 - 03:51:

percimi i gjenit ne gamete

Cod. A27102005

pashe qe ketu duhet patjeter nje skeme per te pergjithsu gjerat qe po them...une e bera nje ishallah eshte e mjaftueshme...me falni per vizatimet verrem qe bej po skam ca me i bo

atehere per sa i perket shpjegimit te figures:
ketu kam marre nje qelize me 2 kromozome dhe ku kemi 2 gjene te ndryshem A dhe B...ketu kemi heretozigot per gjenin A (Aa) dhe heterozigot per gjenin B (Bb)...ketu kam paraqit 2 variante qe mund te ndodhin ne meioze...shifni mire qe secili kromozom eshte dyfishuar para meiozes keshtu qe ato kromozomet ku nuk kam shenu shkronja jane kopja e atyre siper tyre.
ne variantin e pare kemi qe kromozomet qe mbajne alelin dominant(qe e kam shenu me shkronje te madhe)jane ne te njejten ane.sic e shifni gjate ndarjes perfundojne qe ne gametet perfundimtare kemi alelin A dhe alelin B ne te njetin gamet (dhe keto pastaj do bashkohen me gametin tjeter dhe serish do te kemi nje kopje alelesh per secilin gjen) dhe alelet a dhe b jane ne 2 gametet e tjera...

ne versionin e dyte kemi qe ne pozicionimin ne ekuator te qelizes jane aleli a dhe aleli B jane ne te njejten ane keshtu qe ne gamete do dalin prap bashke dhe po ashtu edhe per alelin A dhe b qe jane poshte...

me pak fjale si jane vendos alelet ne ate moment ashtu do te dalin edhe ne gametet perfundimtare....ne fakt kjo gje qe po them nuk eshte e vertete 100% sepse nuk duhet te harrojme procesin qe na ben te ndryshem njeri nga tjetri dhe qe quhej krossing-over por qe per momentin merreni sikur nuk ndodh sepse do bonte lomsh situaten(e cila osh bo pothuajse me kete vizatimin tim )....hajer ishallah...

ne kete lloj rezultati ne fakt arriti edhe mendeli deri ne nje fare pike...mund te themi qe gjeja qe beri ai dhe per te cilen njihet si inovator ishte qe demostroi qe mund te themi me metoden e probabilitetit se cfare mundesie ka nje gjen qe te gjendet tek pasardhesit...gje qe nuk e kishte bere njeri deri atehere...ne fakt duke pare kete lloj skeme dhe duke i pershtat edhe nje skeme tjeter qe mund ta gjeni ne faqen e fundit tek tema e trashegimise (ajo skema me tabele qe quhet tabela e punnet-it) mund te themi se cfare probabiliteti ka gjeni ose edhe aleliu qe te shfaqet me pas,si dhe duke njohur vecorite e alelit mund te themi se kur shfaqet dhe kur rri i fshehur etj...

pra keto gjona per here te pare u gjeten me bizelet...ej se mos ju shkon ne mendje kjo gjo kur hani bizele mer ...perzijini me groshe me mire qe ta harroni kete gje ...

besoj se pak a shume kjo gje eshte e qarte ketu...po i kthehem me nja 2 fjale edhe mendelit edhe nje here sepse e kane akuzu per mashtrim.kur e kam pa per here te pare kete gje tek revista "focus" te para 2 vjeteve ne nje artikull "shkencetare mashtrues" me erdhi per te qesh por shume shpejt me hypen dyshimet edhe mua...ti bej nje analize te shpejte punes se mendelit dhe te dal tek dyshimet...

degjohena pas nja 10 ditesh se po i tjek nje rruge per shqipni neser une ishallah ...mirmbetci te gjithe.

Gjithsej 177 faqe: « E parë ... « 52 53 54 55 56 57 58 59 60 [61] 62 63 64 65 66 67 68 69 70 » ... E fundit »
Trego 177 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.