Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Analiza (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=291)
-- Teme sa per te diskutuar (politike-sociale-psikopatologjike) (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=7626)
Postuar nga Fajtori datë 16 Maj 2005 - 00:55:
Qenka e gjate por po pergjigjem per pikat qe me duken evidente.
- Vete fakti qe harxhojme kohe ketu do te thote qe na intereson Shqiperia. Qofte per tu kthyer apo per tu zhvilluar Shqiperia na intereson. Dhe perderisa keto diskutime prekin direkt problemet qe influencojne kthimin dhe mos kthimin me duken nje akt pro-Shqiptar, pavaresisht nga tonet qe mund ti jepen analizave te Mustafa Nanos.
- Frojdi (ose Freud-i me sakte, se mua sme pelqen shqiperimi banal i emrave) nuk ka folur per turmen si mase popullore. Mesa di une ka folur per fenomene turme dhe kaq. Ndoshta dhe gabohem.
- Pragmatizmin nuk e ka filozofia. Me ke keqkuptuar. I referohesha psikologjise. Filozofia nuk eshte shkence pragmatike.
Citim:
Gjithmone nga Mustafa Nano: Unë do të guxoja të thoja se magjia e zhvillimit, e çdo zhvillimi, është ndërgjegja autokritike.
Kjo eshte me se shumti retorika ime ne kete teme. Termi "autokritike" perfitohet ne castin qe fus dhe veten brenda si shqiptar. Madje kam njerezit me te afert te jetes qe shpeshhere behen protagoniste te kritikave te mia.
Marrim nje rast tjeter: trafikun ne Tirane. Une e adhuroj trafikun shqiptar se vetem aty mund te eci si te dua dhe te ve ne pune gjithe aftesite e mia ne timon. Megjithate jam gati ta flijoj kete hobby per te patur nje Tirane me te jetueshme ku te eci me 60 km/ore ne vend te 20 km/ore sic ecet sot mesatarisht.
- E di qe ka shqiptare qe kthehen ne shqiperi si Rilindas te mezipritur, por kjo nuk do te thote qe aspiratat per permiresim te hidhen poshte per shkak te Rilindasve te rinj. Ajo qe per dike mund te jete ndarje dhome apo pirje uji, per dike tjeter perkthehet ne tolerance ndaj krimit. Dhe perderisa ca jetojne fare mire ne kete ambjent dhe disa te tjere jo, ne fund disa kthehen e disa aspirojne ndryshimet para se te kthehen.
Per me teper aspekti ekonomik dhe aspekti patriotik mund te bien ndesh kur perballesh me korrupsione apo mashtrime te perditshme. Atehere dy aspektet e te sapokthyerit ne vend qe te bashkejetojne kthehen ne armike dhe njeriu duhet te zgjedhe ose patriotizmin ose buken e gojes.
- Maubert, nuk e di cfare quan ti mllef, por nese mospajtimi me dukurite kriminale mund te quhet i tille atehere po, e pranoj qe kam shprehur mllef. Por ne kete pike mllefi behet konfuz, perderisa perdoret edhe nga vete ti per te mbrojtur nje "normalitet" sa relativ aq edhe problematik. Qe eshte i tille mund te verifikohet neper intervistat e perditshme te televizioneve private.
- Se fundi jam dakort qe racizmi i ndjere ne lekuren tende pervetesohet shume me teper sesa ai i degjuar. Nuk eshte rastesi qe popujt me te neperkembur behen edhe me raciste. Vete italianet jane nje shembull. Shqiptaret jane nje tjeter.
Megjithate ketu do hynim ne diskutime pafund sepse cdo pergjithesim bazohet ne nje instikt te njeriut: te kuptoje boten. Te gjithe e bejme kete nga momenti qe lindim, sepse te gjithe kerkojme diferencat mes sendeve, kafsheve dhe njerezve. Pergjithesimi lind bashke me njeriun teksa bota kategorizohet avash avash. Keshtu njeriu sado mundohet te respektoje Tjetrin, ne fund bazohet ne pershtypjet e tij. Keshtu nje statistike e dhene nga ministri i rendit italian para dy ditesh thote se ne disa qytete italiane 50% e krimeve kryhen nga klandestine dhe emigrante. Sado te behemi anti-raciste dhe mospergjithesues vjen natyrshem te mendojme se ketu ka nje problem dhe se pjese e ketij problemi jane shpesh dhe shqiptaret. Dhe perderisa kjo influencon direkt jeten tone te perditshme une preferoj te ndjek kete fill pragmatizmi.
Te them te drejten une nuk besoj shume as ne dokrrat raciste dhe as ne altruizmat anti-raciste. Jetojme ne nje bote te kategorizuar perderisa ngjyra e pshaportes ben diferencen ne kufi. Dhe persa kohe bota te jete e tille mua do me shqetesojne kriminelet shqiptare me te cilet bota me ngaterron here pas here. Me shqeteson gjithashtu dhe fakti qe rregullat behen ne baze te ketyre dukurive qe shumica prej jush i quajne sporadike. Per shembull kerkeses se F. Nanos per me shume viza pas tragjedise se 9 Janarit Romano Prodi ju pergjigj se kjo mund te ndodhe kur te fitohet lufta ndaj krimit. Dhe perderisa shqiptaret jane viktima te pergjithesimit kur nuk marrin dot nje vize, une do t'i respektoj dhe analizoj pergjithesimet e kesaj bote. Dhe nuk do bie aspak dakort me "alibine e te dobetit" qe i ben shqiptaret nje popull i manipuluar nga forcat e jashtme dhe nga politikane te keqinj. Cdo popull merr ate qe meriton, keshtu qe me mire te analizojme keto qe po meritojme sesa te fshihemi vazhdimisht pas "normalitetit" te nje zhvillimi sa per te kaluar rradhen.