Forumi Horizont Gjithsej 10 faqe: « 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 »
Trego 92 mesazhet në një faqe të vetme

Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Besimi Fetar (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=182)
-- Fotografi nga Atë Nikolla Marku (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=14289)

Postuar nga shelgu datë 18 Prill 2009 - 06:19:

Citim:
Po citoj ato që tha IQVLORA
[QUOTE]Po citoj ato që tha oliinter
shqiperia do jet edhe per pak kohe vartese e greqise pasi ka friken e vetos per ne BE por me pas gjerat dp ndryshojn dhe do marrin kthese drastike.

Ne ne Vlore themi nje fjali (sentence):''Per ate qane nena o bir".Dihet se vetem ky moment na i valon,por ka edhe zgjidhje te tjera ligjore.Psh une di qe ne sirtaret e parlamentit eshte nje ligj i cili percakton se kush duhet te jene drejtuesit kryesor te feve.
Mesa kam mesuar une ne te thuhet se kryepeshkopet dhe kryemyftinjte duhet te jene shtetas shqiptar dhe me e rendesishmja [B]te jene me KOMBESI shqiptare
.Keshtu miratimi i ketij ligji e nxjerr per bythe korofillakun janullaq duke e cuar te lehe ne ndonje sillog vorio-epirot.

Kjo qe thua ti eshte plotesisht e vertete, Kjo eshte aprovuar qe ne kohen e Nolit. Kryepeshkopi ortodoks shqiptar duhet te jete shqiptar i lindur ne shqiperi.

Puna eshte se peshkopi duhet te jete edhe nje jerark, (funksionar fetar) i pamartuar dhe me shkolle perkatese. Te tille nuk kishte ne Shqiperi ne ate kohe.

Sipas ligjit ortodoks, Patriarkana e Stambollit duhej qe te caktonte nje funksionar tjeter. U dergua Janullatosi si nje figure me e pershtatshme. Mund te ishte edhe nje tjeter, armen, serb, rus apo cfaredo qofte.

Ne ate kohe edhe ne kishen greke Kishte kontradikta. Edhe ata jane te ndare ne te moderuar dhe ortodokse. Janullatosi kishte edhe ai kundershtaret e tij atje dhe me kete rast nme nje gur vriteshin dy zogj. Janullatosi hiqej qafe nga Greqia dhe sShqiperise i dergohej nje grek.

Eshte e johur deshira e madhe e kishes greke per te zgjatur doren drejt Shqiperise,

Humbjen qe pesoi me Nolin ajo nuk e harron kurre.

Por duhet ditur mire qe prifterinjte shqiptare te para viteve komuniste ishin te edukuar mire me frumen kombetare, Shembulli me tipik eshte ai i priftit te Dardhes (fshat en Korce). Ky prift u ftua per nje leksion ne universitetin e Selanikur dhe si degjoi me vemendje referuesit greke prifterinj apo jo, te cilet e quanin Korcen Korica dhe hidhnin fjale per Vorioepir e te tilla qe jane te johura tani, ngrihet dhe mban nje fjalimq e i dha konferences nje drejtim tjeter.

Midis te tjerave PapaKristua i Dardhes ju tha grekerve pjesemarres, qe Korcaret jane shqiptare. Ai foli me nje greqishte te paster dhe shume te levruar sepse kishte mbaruar gjimnazin ne Janine.

Midis te tjerash ai diskutoi shume fort edhe per problemet fetare te autokefalise te kishes Shqiptare. Sigurisht qe pati edhe reagime te forta, por ajo qe u tha zuri nje vend te mire midis degjuesve.

Kjo nnuk do te thote se propaganda greke mori fund dhe mbaroi me kaq. Politika vazhdon por edhe mbrojtja do te vazhdoje.

Po keshtu sot, prifterinjte shqiptare ortodokse, jane po aq patriote. KJo nuk vihet aspak ne dyshim. Edhe sikur Janullatosi te jete agjent grek, edhe sikur ai te doje te ndryshoje shume gjera, kush prej jush e ka guximin qe te fajesoje prifterinjte shqiptare?

Pse ky At Nikolla Marku perfaqesoka ortodoksine ?

E kini shume gabim. Ai eshte nje prift fshati pa shkolle fare dhe po ta njohesh dhe degjosh, te vjen per te qeshur. Ka shume trima midis prifterinjve ortodokse shqipetare. Nuk shuhet kollaj fare e patriotizmit dhe fryma e Nolit te madh

Postuar nga IQVLORA datë 18 Prill 2009 - 15:44:

Po habitem!!!

Eshte hera e pare qe ke thene nje te vertete te madhe cedro dhe per kete ke pergezimet e mia te sinqerta.Per faktin qe thoni, une kam pasur pak dijeni nga nje mik i imi nga qyteti i Elbasanit.Gjyshi i tij e kish mik Papakriston e fshatit Dardhe.
Sic dihet, ne Kushtetuten e vitit 1928 me insistimin e Nolit u sanksionua me ligj Autoqefalia(Pavaresia) e Kishes Ortodokse Shqiptare.Per me teper se 60 vjet kishes greke i ishte perplasur dera ne fytyre,por ja qe tani mbas '90-s asaj iu ngjallen shpresat dhe dergoi janullaqin.Qeveria shqiptare e pranoi ate,por perkohesisht.Por ai me presionet e qeverive dhe qeveritarve greke karshi politpordhacve tane dhe per faj te S Berishes na zuri deren.Ka aedhur koha qe te rivendoset Autoqefalia(pavaresia) e kishes shqiptare nga cdo lloj kishe tjeter te huaj.janullaqi ishte me i pranueshmi atehere,sepse nje serb,rus apo sllave ne pergjithesi kurre nuk do te ishte pranuar.
cedro ne nuk na duhet shkolla e janullaqit ;nuk kemi nevoje per teorite e tij.kryepeshkopi shqiptar duhet te zbatoje ritet fetare ,ndersa persa i perket qeverisjes se kishes nuk duhet shume teori.Ka djem te rinj te shkolluar qe e bejne qeverisjen,vetem janullaqi jashte.

Postuar nga Imortale Jecur datë 18 Prill 2009 - 16:10:

Citim:
Po citoj ato që tha cedrus

Pse ky At Nikolla Marku perfaqesoka ortodoksine ?

E kini shume gabim. Ai eshte nje prift fshati pa shkolle fare dhe po ta njohesh dhe degjosh, te vjen per te qeshur. Ka shume trima midis prifterinjve ortodokse shqipetare. Nuk shuhet kollaj fare e patriotizmit dhe fryma e Nolit te madh

Po he de more Cedrus shyqyr qe e the edhe ti 1 fjale pr N Markun se na lodhi ky Vlora. Se mos na thuash edhe per Cedrus qe eshte jo greke, jo filogreke, jo po pensionist nga shteti Grek. e ku di une c'ngaterron ti.
Edhe une nuk e vej ne dyshim qe duhet te kete trima midis prifterinjve ortodoks, madie edhe patriot. Jo po ky sharlatani Marku deklaroje nje here ne televizor qe te gjithe prifterinjte dhe teologet ortodoks shqiptar jane te shitur per buken e gojes te janullatosi. Ne fillim gati e besova, pastaj thash: po mire sikur maskarai i maskarenjve te jtet ky janullatosi, po pse te gjithe prifterinjte ortodoks dhe teologet paska arritur ti blika apo kompromentoka ky????? Si ka mundesi nuk paska fare nje grup aty te cilet jane me ndergjegje dhe parime te pastra (mos harrojme qe behet fjale per nje institucion fetar). Jo po na doli ky injoranti burri me i mire!!!!!!!
Sa per çeshtien jo po shqiptar jo po grek jo po Serb, per mendimin tim po qe person vertet pozitiv dhe i perqendruar vetem te besimi fetar pak rendesi ka. dhe kete nuk e them vetem per Kishen ortodokse, por edhe per Katoliken dhe komunitetin musliman. Ja psh ka ndo1 te keqe nese nje boshnjak me parime te shendosha vihet ne krye te komunitetit musliman? Per mua nuk ka. MOS ME KEQPUTONI E KAM FJALEN KUR PERSONI NUK NGATERROHET ME POLITIKE, POR SHIKON VETEM MISIONIN E TIJ FETAR.
hajde t'ia kaloni mire. Ortodokset ti gezojne Pashket me se me shume harmoni dhe dashuri. Si dhe me behet qejfi qe kjo tema vlejti pak per ta sqaruar çeshtien e N Markut dhe jo vetem te na vinte foto a thua se eshte facebooku n markut forumi.

Postuar nga IQVLORA datë 18 Prill 2009 - 19:48:

Janullaqi sygjarperi eshte i mpleksur me te gjitha te kqiat edhe me politken.Ai eshte mesuesi i Mihal Delijorgjit atij qe vrau 26 shqiptare te pafajshem.Pra ai eshte i mpleksur edhe me krimin e organizuar,prandaj nga vendi jone!Nuk kemi nevoje per ty!Shporru!

Postuar nga Imortale Jecur datë 18 Prill 2009 - 23:09:

Ore po ky kontinenti nga behet????
ka humbur fare.

Postuar nga shelgu datë 19 Prill 2009 - 23:13:

Ka nje dicka qe duhet sqaruar. Cdo patriotizem ekstrem kthehet ne nacionalizem vulgar dhe si  i tille behet po aq i demshem sa edhe mospatriotizmi.

Sa per PapaKriston, e Dardhes, ai nuk ka qene i vetmi. Po keshtu ka vepruar edhe nje fare PapaJani(nuk e di a jam i sigurt per emrin e tij, por efekti qe beri PapaKristo ka qene shume me i madh sepse ai dinte greqishten e paster(Katharevusa) dhe gjuha e tij ishte nje gjuhe akademiku. Dihet mire sa te ndjeshme jane turmat greke ndaj personave me shkolle. Une kam rastisur njehere ne kufi per te kaluar ne Greqi dhe dikush vetem se foli nje gjuhe te ngritur, qe i cuditi policet, ju hap dera menjehere.

Nejse, per nje gje jam i sigurt qe edhe mbas '90 fryma e vertete patriotike eshte po aq e njejte, te pakten ne shqiptaret e jugut.

Nuk eshte per t'u cuditur aspak qe niveli i ulet ekonomik i ka detyruar shume prej tyre qe te marrin edhe pasaporta greke. Kjo nuk eshte ndonje cudi e madhe. Ka ndodhur edhe me pare qe shqiptaret per te njejtat arsye te mbijeteses kane ndrruar fe.

Ajo qe ka rendesi eshte qe forcimi ekonomik i Shqiperise do te ndryshoje balancen ne dobi te saj. Per shqiptaret eshte shume e rendesishme momentalisht QE TE RUAJNE UNITETIN KOMBETAR DHE TE MOS FRYHEN ME PSEUDOPATRIOTIZEM E T'I KUNDERVIHEN NJERITJETRIT.

Postuar nga IQVLORA datë 20 Prill 2009 - 15:53:

Ne kemi pervoje te hidhur cedro.Ne duhet te jemi te prer kur vjen puna tek ceshtja kombetare,ashtu sic eshte cdo vend i Europes dhe i botes.Europa eshte e bashkuar per levizjen e njerezve dhe kapitalve,por eshte e ndjeshme ne identitetin e saj nacional.Une e kam vene re ne te gjitha ato shtete te Europes ku kam shkelur.
Nuk eshte e larget dita kur shqiptaret nuk do te kene nevoje te flasin mire gjuhen e gabelve greke.Ky do te jete nje grusht per turinjte e qelbur te janullaqit dhe shovinistve fqinj,te cilet i tremben kesaj arritje.Ne e dijme qe ata do te mundohen te na pengojne ne rrugen tone,por nuk do t'ja dalin,ndryshe do te diskreditohen.Te gjithe e kane vene re me shqetesim se greket kane qene te fundit ne miratimin nga Parlamenti te MSA dhe marrrveshjes per aderim ne NATO.Por te jeni te bindur se nga djemte e Sgqiperise do te dalin se shpejti edhe prifterinj me shkolle e janullaqi do te thyej qafen njeherepergjithmone.Shpresat e sillogjeve Vorio-Epirote dhe te lakejve qe kauisin si cakenj ne Shqiperi, do te vdesin njeherepergjithmone.Ne jemi nje komb me peshe te madhe ne rajon dhe fjala jone do te degjohet duan apo nuk duan kurvat Greqi apo Serbi.Kete te fundit e kemi tani mbas bythe.

Postuar nga shelgu datë 22 Prill 2009 - 01:44:

Citim:
Po citoj ato që tha IQVLORA
Ne kemi pervoje te hidhur cedro.Ne duhet te jemi te prer kur vjen puna tek ceshtja kombetare,ashtu sic eshte cdo vend i Europes dhe i botes.Europa eshte e bashkuar per levizjen e njerezve dhe kapitalve,por eshte e ndjeshme ne identitetin e saj nacional.Une e kam vene re ne te gjitha ato shtete te Europes ku kam shkelur.
Nuk eshte e larget dita kur shqiptaret nuk do te kene nevoje te flasin mire gjuhen e gabelve greke.Ky do te jete nje grusht per turinjte e qelbur te janullaqit dhe shovinistve fqinj,te cilet i tremben kesaj arritje.Ne e dijme qe ata do te mundohen te na pengojne ne rrugen tone,por nuk do t'ja dalin,ndryshe do te diskreditohen.Te gjithe e kane vene re me shqetesim se greket kane qene te fundit ne miratimin nga Parlamenti te MSA dhe marrrveshjes per aderim ne NATO.Por te jeni te bindur se nga djemte e Sgqiperise do te dalin se shpejti edhe prifterinj me shkolle e janullaqi do te thyej qafen njeherepergjithmone.Shpresat e sillogjeve Vorio-Epirote dhe te lakejve qe kauisin si cakenj ne Shqiperi, do te vdesin njeherepergjithmone.Ne jemi nje komb me peshe te madhe ne rajon dhe fjala jone do te degjohet duan apo nuk duan kurvat Greqi apo Serbi.Kete te fundit e kemi tani mbas bythe.

Ketu ndryshojme ne te dy IQ Bej.

Une jam per paqe. Paqe edhe me greket dhe seicili ne punene  tij.

Ne na duhet fqinjesia e mire, madje edhe me serbet dhe edhe me italianet. Ne na duhet patriotizmi i mire, jo nacionalist.

Ne duhet te shohim te verteten ne sy dhe te pranojme qe jemi kombi me i prapambetur ne Europe dhe nje nga shkaqet ka qene edhe lufta e vazhdueshme me fqinjet dhe mbyllja 50 vjecare nen Hoxhen

Une nuk jam per hapjen pa kompromis. Kjo eshte po aq e rrezikshme, por ka shume menyra qe mund te zgjidhin nje paqe te qendrueshme

Shembulli me tipik eshte franca me Gjermanine dhe Alsase Lorena

Postuar nga IQVLORA datë 22 Prill 2009 - 18:27:

Jo Ali Hoxha por Hoxhe Aliu thua ti.Nqse e ke kuptuar une kete them ne msg tim.Paqja duhet te mbreteroj ne Europe,por fqinjet nuk duhet te abuzojne ne kurrizin tone.
Une jam interesuar e nuk di qe ndonje prift anglez,apo francez ka shkuar ne Gjermani te behet kryeprift atje,sepse mund te doje papa nga Vatikani,por ata kane ligje kombetare qe i thone papes,apo Bishopit protestant:''Qendro ne vendin tend se ketu ka zot''.
Dihet qe ketu nuk mund te jemi dakordbashke,sepse une kerkoj qe janullaqi te shporret e ne krye te kishes sone te jete nje kryepeshkop me kombesi shqiptare e jo me ate greke.Mbase edhe une kam qef te behem kryepeshkop protestant ketu ne MB,sepse nenshtetas jam,por ja qe nuk me lejon ligji i ketij vendi.Keshtu qe the ti cedro disa gjera i kupton mire,ndersa kur vjen puna per korofillaket bene sikur ngaterrohesh e nuk i jep dume qellimisht.

Postuar nga shelgu datë 23 Prill 2009 - 20:58:

IQ Bej. Une i kuptoj dhe nuk i ngaterroj gjerat se i di mire si jane.

E kam shpjeguar edhe me siper qeper t'u bere dhespot e lart duhet te jesh i pamartuar dhe i shkolluar. Ne vitin 1990 asnje shqiptar nunk i plotesonte keto kushte.

Kjo situate solli qe Patriarkana e Stambollit te dergonte nje kryepeshkop i cili nuk ishte shqiptar. Me duket se duhet te jete te pakten 20 vjet shtetas shqiptar. Mos me lere te gaboj ne kete pike se nuk e di mire.

Nejse, kjo ishte edhe arsyeja qe te thyhej ligji i shtetesise shqiptare te kryepeshkopit, duke u konsideruar nje vendim kalimtar (tranzicioni).

A dua une qe te jete janullatosi ne krye te kishes shqiptare? Kjo eshte nje pyetje qe nuk ka kuptim. Une qe po bej shpjegimin e siperm, nuk mund te jem me kete mendje.

Sa per qendrimin qe kam une ndaj Janullatosit, eshte dicka tjeter.

Ai eshte nje personalitet fetar te cilin e respektojne nje numur i madh shqiptaresh ortodokse. Kjo nuk ka dyshim. Une nuk kam asnje te drejte te fyej pjesen shpirterore te bashkeshtetasve te mij. Kete ta keshilloj edhe ty, edhe shume te jereve shqiptare. Kjo sjell detyrimisht nje pozicionim difensiv dhe kundersulm.

Mos valle ka pak per te thene per hierarket e feve te tjera dhe pasuesve te tyre?

Mos valle ka pak se ku te sulmosh ateistet?

Fusha e shpirtit eshte shume labil dhe e afektueshme shume lehte. Gjithashtu fusha e shpirtit eshte edhe shume sensibel, ndaj ngacmimeve. KJo eshte edhe arsyeja qe une asnjehere nuk kam share janullatosin (ne publik), nuk kam share Sabri Kocin dhe as ndonje Baba teqeje.

Kete ta keshilloj esh ty IQ Bej. Ne na duhet uniteti si komb dhe jo percarja.

Gjithsej 10 faqe: « 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 »
Trego 92 mesazhet në një faqe të vetme

Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.