| Forumi Horizont | Gjithsej 3 faqe: [1] 2 3 » Trego 132 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Diskutime Shoqërore (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=125)
-- C'mendim keni mbi abortin?? (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=6666)
Si do te vepronit? (per ju vajza)
Si do te vepronit nese do te mbeteshit shtatezan pa dashje?
A do ta mbanit femijen tuaj apo do ta hiqnit n.q.se prindrit ose i dashuri nuk e donte?
Se kane ndodhur shume raste kur nena adoleshente e kane hequr femijen e vet kur tani ai/ajo mund te ishte nje femije i rritur qe ajo nene mund te donte.
Cili eshte opinioni juaj ju lutem?
Faleminderit!!!!!!!!!!
Per mendimin tim nje adoleshente eshte nje femije per vete e jo me te linde nje femije.Po te me kish ndodhur mua nje gje e tille do te kisha abortuar,pasi kam pasur dhe kam synime per t`u arritur ne jeten time."Nje femije" thote gjyshja ime "eshte dhurate e Zotit dhe duhet pranuar se sjell lumturi".Nuk e mohoj qe nje femije esht mrekullia vete,por jo ne nje moshe kur dhe vete nena eshte femije.
Une do ta mbaja femijen, dhe do te isha rritur dhe maturizuar bashke me te. Nje femije nuk eshte aspak nje pengese.
Une jam ne fakultet dhe kam dhe 1 femije. Jetoj larg prinderve te mi dhe mund te them qe pervec ndihmes se bashkshortit tim nuk kam pasur tjeter ndihme. Femija im nuk me ka penguar aspak me teper se ci kemi penguar neve prinderit tane, perkundrazi ne shume raste me ka ndihmuar te kaloj veshtresite.
Femijet vijne sepse ashtu do Zoti dhe kush i ka eshte i bekuar. Nuk do te behem kurre pishman qe kam bere kete zgjedhje.
A mund te jene valle njerezit aq egoiste,sa qe per hir te nje karriere dhe biografie "te paster " te arrijne te bejne nje krim?
Megjithate seicili e di vete rrugen e tij.
Pershendetje
re
Mendoj se po te ngelesha shtatezane nuk do ta mbaja femine, dhe nuk e shoh vetem nga ana ime egoiste por edhe sepse nuk mendoj se ne kete moshe dhe me mundesite qe kam, nuk jam ne gjendje qe ti ofroj femijes gjerat e duhura dhe ato qe do te doja qe femija ime te kishte. Persa i perket qe femija eshte dhurate nga Zoti nuk e shikoj as pak ashtu sepse mendoj se do te ishte gabimi im dhe i mashkullit dhe jo dhurate apo se ka ardhur koha. E di qe me pas mund te kisha mendime per ate femi por ama jeta nuk eshte fushe me lule. Kuptohet qe para se ta hiqja do ta diskutoja me te jatin dhe as qe kisha per ta diskutuar me prinderit por kjo mbase vjen nga qe une jam larg nga prinderit. Gjithashtu do ta hiqja deri ne nje kohe te caktuar, me duket krim qe ta heqesh femine mbas nje kohe te caktuar, per mendimin tim dhe pas 40 ditesh eshte krim. Pra do te kisha qene e pergjeshme qe te pakten ta hiqja para asaj kohe, ndryshe nuk mendoj se do ta hiqja. Kjo teme ka te beje shume me idene se kur mendon se femija fillon dhe jeton, apo krijohet. Persa i perket nenave adoleshente apo dhe me te rritura qe kane vendosur ta mbajne femine mendoj se eshte zgjedhja e tyre.
Abi
Rrjedhoje e pakujdesise.....
Pershendetje,
Ja pra se ku mund te coj nje gabim i vogel apo nje tundim ndjenje. Te mbetesh shtatzene edhe te kesh nje qenie brenda teje besoj se eshte dicka qe e ben nje femer te ndjehet e realizuar. Ta mbash apo jo nje femije kur prinderit nuk ta duan apo i dashuri nuk ta do eshte pak si nje pyetje e komplikuar e cila per mendimin tim nuk mund ti japesh nje pergjigje te shkurter po ose jo. Ne rradhe te pare ka te beje me ndjenjat qe kjo vajze ka. Nqs ajo e do kete femije atehere le ta mbaje por ama duhet te kesh parasysh pasojat. Dikush ketu tha qe nqs do isha adoleshente edhe do mbetesha shtatezene do ta mbaja femijen e do rritesha e do maturohesha se bashku me te. Nuk eshte aq e lehte! Me te vertet kjo vajze e mbetur shtatzene e do kete qenie sepse ne fund te fundit eshte nje pjese e trupit te saj por duhet te mendosh:
A do jem ne gjendje une te behem nje nene per kete femije e ti rri prane?
A do jem ne gjendje qe ti jap ketij femije cdo gje apo qe ketij femije mos ti mungoje asnje gje?
Si do ndihet femija im neser kur te dali ne rrug edhe shoqa ose shoku ti thote cili eshte babai yt?
Po per te ardhmes time si do ti vej puna?
Keto jane disa nga pyetjet qe nje vajze e ven ne nje p ozite te tille duhet te mendoje para se te vendosi. Nuk po zgjatem me se nuk kam kohe por nuk eshte e lehte te rritesh nje femije kur je akoma femije per vete!
Me respekt
Ersa!
"Te mbetesh shtatzene edhe te kesh nje qenie brenda teje besoj se eshte dicka qe e ben nje femer te ndjehet e realizuar. "
Shume e cuditshme kjo thenia. Mund te shpjegohesh te lutem se pse mendon qe nje femer ndihet e realizuar kur ngelet shtatezene? Qellimi i nje femre eshte qe te ngelet shtatezene, te riprodhoje? Goxha mendime te larta per femren
Abi
Duhet bere nje krim per hatrin e prinderve apo te te dashurit?
Teoria qe para 40 diteve nuk eshte nje qenie, eshte vetem sa per tu ngushelluar qe nuk po ben nje krim. Ndersa per mendimin tim nqs nje vajze eshte e vendosur qe ta mbaje femijen ska njeri qe ta ndaloje.
Njoh 2-3 vajza te pamartuara dhe qe kane femije te mrekullushem.Eshte e vertete qe i kane rritur me veshtiresi,por kjo nuk i ka ndaluar qe ti rrisin. Nuk thashe qe eshte fushe me lule rritja e nje femije.une kam femije vete, dhe e di shume mire,cdo te thote te rrisesh nje femije. Kurre nuk do te pendohem qe kam lindur nje femije dhe jo sepse jam e realizuar si femer, por sepse te jep gezim dhe lumturi ne rritjen e tij. Dhe te tregon ne cdo moment qe ka nevoje per ty dhe dashurine tende. Sado e re te jesh jeta te meson gjithcka.
Jam dakort vetem me mendimin qe te mbetesh shtatzanne nje moshe te re nuk eshte mire. Por kjo eshte me teper inkonshtience,(se mbaj mend si perktehet kjo fjale ne shqip). Eshte e vertete qe nje nje femer ne moshen 15-16 vjec eshte akoma nje femije por pse te beje abort, kur fare mire mund ta japi femijen per adoptim, nese nuk e do dhe i duket nje pengese aq e madhe. Sa njerez qe nuk kane femije nuk do te donin te adoptonin nje femije. Dhe sa te tjere qe per hir te nje gabimi, dhe per hir te nje aborti nuk kane mundur te kene me kurre femije.Prandaj mendohuni shume mire,aborti nuk eshte e vetmja zgjidhje.
pershendetje
teme teper e veshtire, teper e komplikuar varet nga shume gjera. cdo rast kur ndodh eshte unik dhe cdo njeri eshte i ndryshem nga te tjeret.
une personalisht kisha per ta mbajtur, abortin e konsideroj krim. nese pranojme qe qeliza eshte e gjalle, atehere femija qe ne momentin e pare te shkrirjes se spermatozoidit me vezen fillon jeton. ndryshimi eshte se ne fillim i themi embrion pastaj kur lind i themi femije. nuk mund te them nese do ta kisha rritur po te isha adoleshente ( moshe qe e kam kaluar), apo do ta kisha dhene ne adoptim, por do t'i kisha dhene mundesine te jetonte dhe te lindte te shikonte kete bote, edhe nese nuk do isha une qe do ta rritja.
pershendetje
Po perpiqem te hyj edhe une ne teme edhe pse kendveshtrimi im prej mashkulli nuk kryqezohet me tuajin.
Gabime te ketij lloji ndodhin, ceshtja eshte qe ky gabim te mos perhapet ne tere jeten.
Dikush nga ju thote qe quhet apo nuk quhet krim, une nuk do te shihja edhe aq manualet e juridikut sesa pervojen njerezore ne kete drejtim. Nje femije nuk duhet vetem te vije ne jete. eshte zotesia e nje cifti qe ta sjele ate ne jete ne momentin e duhur pasi kushtet per te rritur nje femije nuk duhet te kufizohen vetem tek mbijetesa. Qe ti krijosh nje ambjent te mire duhet te jesh e formuar nga na profesionale dhe kulturore perndryshe ai femije do te rritej ne nje ambjent shume modest dhe dashur pa dashur kjo do te ndikonte ne formimin e tij te ardhshem.
Kur themi qe nje adoleshente eshte ne moshe te papershtatshme per te bere nje femije kemi parasysh qe nuk e ka pjekurine dhe sigurine e duhur. Vete fakti qe ka mbetur shtazane pa dashur tregon qe ajo nuk ka eksperience dhe pjekurine e duhur per te mbrojtur veten ne rradhe te pare nga eksperienca te tilla. Zakonisht edhe ai qe shkon me adoleshenten ka pak a shume te njeten moshe ndaj nuk mund te pre3tendosh qe ai mund te marre mbi vete te tera pergjegjesite qe sjell nje zgjedhje e tille.
Personalisht jam pro abortit sepse nese nje gje e tille do te ishte e ligjeruar do u jepte mundesi ketyre nenave te reja qe te kishin me teper se sa nje zgjidhje perpara tyre. Kjo ceshtje eshte tejet personale ndaj me e duket e pakuptimte qe ligje te tilla duhet ti vendose Parlamenti apo organizata nderkombetare apo me keq akoma Feja.
Ne perfundim do te doja tu thoja ketyre nenave te reja qe i admiroj per guximin dhe perkushtimin por do u kerkoja qe te mos pagjykojne ato vajza qe veprojne ndryshe pasi keto ceshtje jane shume personale dhe gjeja per te cilen kane me pak nevoje eshte MORALI.
Kam njohur shume femra ne jete qe e kane praktikuar abortin dhe nuk kane asnje ndryshim nga femrat e tjera. Pra dua te them nuk jane femra pa shpirt por thjeshte femra qe nuk kane mundesi per ti mbajtur. Me vone keto vajza behen nena ne monetin e duhur dhe u japin femijeve te tyre po ate dashuri qe ju u jepni sot femijeve tuaj.
Jam shume dakort me ty Ami dhe me vjen shume keq per disa femra ndonese kane qene vete ne te njejten situate dhe prap denojne apo paragjykojne te tjerat. Mendoj se ta mbash nje femi apo ta abortosh eshte vendimi i prinderve te femise, jo femres, jo i mashkullit por i perbashket.
Per mendimin tim te sjellesh ne kete bote nje femi kur prinderit s jane te pergatitur menderisht dhe ekonomikisht eshte me krim se sa ta abortosh.
Dikush ketu thoshte qe femia te jep dhe te tregon ne cdo moment qe ka nevoje per ty dhe dashurine tende. Nuk me duket fare e arsyetueshme qe te kesh femi sepse te ben te ndihesh mire per veten sepse femia ka nevoje per ty. Mendoj se te duash te kesh femi eshte dicka me e thelle dhe me pak egoiste.
Persa i perket qe jeta te meson c do gje per mendimin tim eshte me mire qe te mesosh gjerat para se te kesh femi se me pas do te kete pasoja dhe tek femijet.
Persa i perket ceshtjes se adoptimit kam dyshimet e mia sepse as edhe njehere nena e vertete s ka per ta ditur se si ndihet ai femi ne nje familje tjeter apo dhe se si e trajtojne. Nqs sjell ne kete bote nje femi atehere ke pergjegjesine qe ta rrisesh dhe ti qendorosh prane. Per mendimin tim adoptimi nuk eshte fare si option sepse me duket si nje rruge qe shume njerez e zgjedhin per tu shfaqesuar nga frika dhe ideja se vrane nje krijese te tyre, pra ndihen mire me veten qe nuk kryen "krim" por ama shume te pa pergjegjshem sepse lene nje krijese ne dore te njerezve te tjere. Kuptohet qe ka raste unike dhe c do gje justifikohet.
Abi
Pershendetje!!!!!!!!
Ne rradhe te pare Abi me fal qe nuk te kam kthyer pergjigje pak me pare po kisha kohe pa hyre ne forum. Sa per ate shprehjen qe une kisha shkruajtur pak me lart edhe qe ty te duket e cuditshme ke te drejte. Ne fakt doja te thosha qe te mbetesh shtatzene edhe te kesh nje qenie brenda teje eshte ndjenja me e bukur qe "ndoshta" nje femer mund te kete. Por prape e theksoj edhe them ndoshta sepse vet nuk e kam provuar
Megjithate flm qe me terhoqe vemendjen edhe heren tjeter do te kujdesem edhe do te shprehem me qarte, megjthese eshte pak a shume e veshtire sepse ka kohe qe pothuajse nuk shkruaj ne shqip. Nese, me pelqeu nje mendim i yti edhe Amit kur thoni qe eshte ne dore te te dy prinderve per te vendosur mbi abortin e nje femije. Kjo eshte mese e vertete sepse ata jane njerezit te cilet e nisen edhe ata duhet te dalin nga ajo corbe qe gatuan bashke. Nuk eshte krim te abortosh ashtu sic nuk eshte krim qe te mbash nje femi edhe pse eshte jashte martese. vura re qe shume femra ketu kane thene qe do ta mbanin ate femije, por ama besoj se kur te vihen ne nje situate te tille do te vepronin krejt ndryshe. Edhe njehere nuk eshte e lehte te rrisesh nje femi aq me teper atehere kur i dashuri apo prinderit nuk ta duan! Sepse do jete kjo femer vetem qe do te kujdeset per te edhe aq me kap ne nje moshe te tille kur kjo femer nuk eshte krijuar per veten e saj (e kam fjalen per moshen e adoleshences) Nese po e mbyll me kaq!
Me respekt
Ersa!
Pershendetje
Eshte teme interesante.
Une mendoj se te po te mbetesh shtatezane ne dashuri dhe ai njeri nuk martohete me mua, une nuk do ta mbaja ate femije. Sepse jeta eshte e veshtire dhe pse duhet te sakrifikoj kaq shume per ate femije dhe kur vjen nje dite ai o ajo te kthene kurrizin atehere cfare shperblimi une mora per kete qe bera.
A po te mbetesha shtatezane ne dashuri dhe te martohesha mbrapa me shume dashuri do ta mbaja kete femije.
flm tina per temen qe ke hapur
nje shoqja ime mbeti shatezene pa dashje.eshte vetem 16 vjece.
kur e mori vesh qe ishte shtatzene i tha te dashurit qe eshte 25 vjec dhe ai e la duke i thene qe sme pelqejne vajzat qe mbesin shtatzene qe tani.i tha prinderve dhe prinderit e ndihmuan ne fillim te abortoje dhe pasi mori veten nga abortimi prinderit e nxorren jashte nga shtepia duke i then qe "PROSTITUTA NUK DUAM NE SHTEPI"
ajo tani jeton tek tezja e saj ne itali.ka vepruar drejt prinderi ne kete rast????
po te kisha mbetur shtatzene dhe ne CMOSHE varet.
Po te me ndodhte mua personalisht, s'do e mbaja femijen.
Besoj qe ka mjaft mjete mbrojtese ne ditet e sotme per te evituar gjera te tilla,keshtu qe do me dukej nje budallek i madh.Por personalisht abortin nuk do e shikoja si nje rrugezgjidhje.Abortin ne vetevete e shikoj si krim,pastaj dhe sic u tha mesiper duhet te jete gjeja me e bukur qe nje femer mund te provoje nese mban nje qenie te gjalle ne vetevete dhe besoj qe ato 9 muaj do kalonin duke u munduar te imagjinosh ate çamarokun/ken e vogel qe do vinte se shpejti ne jete.

????
Pershendetje per te gjithe ... desha edhe une te kyqem ne kete teme , eshte shume e veshtire te japesh nje mendim per nje gje qe nuk te ka ndodhur ty , nje thenie e vjeter te ne ne Kosove thote "" E kishte thyer njehere nje njeri kemben duke u rrezuar nga dardha dhe kishte kerkuar qe vetem atyre njerezve qe u kishte ndodhur e njejta gje mund ta shkonin ta vizitonin "" Me kete desha te them se e kemi te lehte ne te flasim jo do kisha mbajte femijen jo sdo e kisha mbajte por a thua se si do vepronin ato femra qe u ka ndodhur me te vertete ... Une personalisht jam shume e sigurte qe une do e kisha mbajtur ate femije sepse ajo qenie eshte me se paku fajtore ne kete mes , dhe mendoj se do kishte pasur te drejte te jetonte sepse as qe kishte kerkuar te vinte ne kete bote ... Pershendetje
Re: Si do te vepronit? (per ju vajza)
[QUOTE]Po citoj ato që tha tina
[B]Si do te vepronit nese do te mbeteshit shtatezan pa dashje?
A do ta mbanit femijen tuaj apo do ta hiqnit n.q.se prindrit ose i dashuri nuk e donte?
Do e mbaja kete femi,dhe pse prinderit dhe i dashuri nuk do donte.Thone qe jeta eshte e ndertuar me sakrifica,dhe une do e beja kete sakrifice.
Pershendetje tina..
Nuk shpresoj ti ndodh askujt ky rast, por ne jet duhet respekruar edhe ato gjera qe nuk i mirpresim, po sikur te me ndodhte mua, fillimisht dua të shikoj se ku banoj dhe ne qfar rrethana jetoj, mbase esht femiu im do ta mbaj- mirpo nese nuk mundem ekokonomisht ta rris ateher detyrohet ta abortoj!
Por ju lutem te gjitha femrave te jen shum te kujdesshme para se tju ndodh!
Respekt per te gjith.
Ngelja padashje shtatezan eshte nje gabim por ne nuk kemi asnje te drejte qe ketij gabimi ti shtojm siper nje tjeter.Ne nuk kemi te drejte ti marim jeten asnje njeriu.Eshte mizore te vrasesh dike dhe aq me teper te behesh vrasesja e femijes tend.Pasi eshte nje jete e re ajo qe lind brenda teje.....nje njeri qe ka te drejten te qaj, qeshi, gezohet, hidherohet, te ndjeje, te JETOJ si te gjithe ne.
Por per fat te keq jane te shumet faktoret qe e kushtezojn kete zgjedhje.Pasi jam e sigurt se te gjitha nenat do e donin femijen e tyre por sa e bukur do te ishte bota nqs veshtiresit qe e pengojn kete nuk do te ekzistonin???Ne fakt te gjithe e dime qe ekzistojn dhe une nuk kam asnje te drejt te gjykoj asnje ,ne fund te fundit secili e di me mire se cfare mund te jet ose jo me mire per te.Une jap mendimin dhe flas thjesht si e paanshme por te jesh e perfshir ne kete problem dhe te gjykosh eshte nje pozit krejt tjeter dhe si rrjedhoj edhe zgjedhja do te jet e ndryshme.
Nuk e di une jam vetem 18 vjec dhe nqs do te me ndodhte kjo mua mendoj se do te isha krenare nqs do ti jepja jete nje njeriu tjeter.
julianna
Persa i perket shoqes tende e di qe fjalet e mia nuk do tja rregullojn gjendjen por me revolton fakti qe ne shqiperi ekziston akoma ky mentalitet.Por me teper revoltohem kur mare vesh qe familja e shoqes tende nuk eshte e vetmja dhe rasti i shoqes tende nuk eshte i vetmi.
Ne te gjithe boten Femija vjen perpara cdo gjeje,perpara ketij mentaliteti kaq te prapambetur,perpara cdo lloj gabimi qe mund te jet bere,perpara mos njollosjes se emrit te familjes.
Pse keta njerez nuk i kerkojn gabimet njehere tek vetje apo eshte shume e thjesht,madje gjeja me e thjesht ne bote tja hedhesh gabimin tjetrit?Nqs keta si prind do ta kishin keshilluar vajzen ,ta mesonin per te tilla gjera,ta mbanin afer atehere asgje nuk do te ndodhte.
Gabimet e femijeve jane gabimet e prinderve te tyre ,si prinder.
Pastaj i mire ose i keq ,me disa veprime te gabuara me shume ose me pak ajo ngelet gjithmon vajza e tyre.Ndoshta nje dite do te pendohen por shpresoj te mos jet teper vone dhe shpresoj e te uroj gjithashtu qe shoqja jote te ket filluar nje jete te re.I uroj shume fat!
dhe un do te shtoja se ngelja shtatezen e nje adoleshentje do
te ishte shume e veshtire ne raste qe ajo nuk do te kishte mbeshtetje nga askush ,ta maresh nga njera ane ta abortoshe nje femije do te ishte nje krim ,gjithashtu ta mbashe do te ishte e veshtire por ta mendoshe mire gjeja me e mire do te ishte ta mbashe ai eshte krijesa jote the kur te vinte nje dite the do ta mendoje sikur ti do ta kishe abortuar do te ishte nje vuajtje e madhe shpirterore per gjate gjithe jeten tende nuk do tja falesh vetes kurr.
Pershendetje .!!
Mendimi im esht ky:
Nuk duhet te Abortojm kurr nje femi sidoqoft ajo dhe cila do qoft menura esht krim i math dhe nuk ju falet kurr .
Ti lem te tjeret te jetoj ashtu siq na lan ne te tjeret qe jetuam.
E njeta gje i ka ndothur nje shoqes time ,ajo kreu marthenje seksuale me nje Djal po Gjithqka ndothi nga nje gabim i vogel ju doli shumm pun e madhe ngeli Shtatezen.
Pas sa kohesh shoqja erdhi dhe me pyeti dhe me tregoj (Hisrin)ndoshta skaktari qe ai femij sot esh 11 vjec dhe gezon shendet te plot.
Me falni se ndosha nuk u lejonte qe te ipnim mashkujt pergjigjje po por kur e lexova kete tem un u prepa shum dhe mu duft te jipja pergjigjje.
Me rrespekt QiMi.
Aborti,një fenomen shqetësues për shoqërinë shqiptare(Liberalizimi seksual!)
13 vitet e fundit të tranzicionit në Shqipëri u shoqëruan me ndryshime rrënjësore në normat social-kulturore dhe ekonomike të shoqërisë. Liberalizimi i menjëhershëm i sjelljeve seksuale, të cilat
deri në fillimet e viteve '90 ishin "tabu" për shoqërinë tonë solli me vete fenomene të reja e negative si prostitucioni, përhapja e sëmundjeve seksualisht të transmetueshme, rishfaqja e sëmundjeve të vjetra si dhe të tjera fenomene të reja për famijen shqiptare, por mbi të gjitha për femrën shqiptare. Por të gjitha
këto janë të lidhura ngushtë dhe në mënyrë të pashmangshme me një mungesë të theksuar të edukatës shëndetësore dhe seksuale. Proçesi i lëvizjes së pakontrolluar të popullsisë dhe pamundësia për regjistrimin e kësaj lëvizjeje kanë dëmtuar proçesin normal të ndjekjes së ecurisë së këtyre "plagëve" për
shoqërinë. Krahas këtyre problemeve familja shqiptare u përball me një fenomen, ndoshta të vjetër, por të pashfaqur kaq hapur, abortin. Në vendin tonë mungojnë të dhënat e sakta lidhur me të. Mjekët të
shëndetit publik vlerësojnë se "fenomeni i abortit është i lidhur me mungesën e edukatës shëndetësore dhe seksuale, planifikimin familjar si dhe një sërë problemesh të tjera".
Në vitin 1992 Ministria e Shëndetësië bashkë me Institutin e Shëndetit Publik u ngarkuan me detyrën e hartimit të strategjisë së programeve të edukimit seksual me kurse formale dhe informale dhe me problemet që lidheshin me të. Orët e para të edukimit seksual u zhvilluan në 1993 me nxënës të moshave 14 e lart dhe në vitin 1994, programi u shtri në të gjithë vendin. Aktualisht, lënda e edukatës seksuale është 9 orë mësimi gjatë vitit shkollor dhe vetëm këtë vit ajo pritet të jetë një pjesë më
e gjerë e lëndës së biologjisë dhe sociologjisë.
Një nga pikat më delikate të nivelit të ulët të edukatës shëndetësore është edhe aborti. Shumë femra shqiptare për të shmangur një shtatëzani të padëshiruar zgjedhin si rrugën më të lehtë abortin, pa marrë parasysh problemet psikologjike dhe shëndetësore që lindin më pas.
- Përdorimi i masave mbrojtëse, ende tabu?
Tema e abortit është një nga pikat më të diskutuara edhe për shoqërinë e emancipuar botërore, por në vendin tonë problemi është më i thellë. Por sa të hapura janë familje shqiptare për të diksutuar rreth jetës seksuale dhe problemeve që lidhen me të ?
Sips të dhënave vendin ynë karakterizohet nga niveli i ulët i përdorimit të kontraceptivëve dhe masave të tjera mbrojtëse. Kjo jo vetëm për të parandaluar sëmundjet seksualisht të transmetueshme por edhe shtatëzanitë e padëshiruara. Përdorimi i tyre edhe gjatë këtyre viteve të fundit vazhdontë mbetet i ulët,
megjithëse është vënë re një rritje e ndjeshme, shtrirja territoriale është e kufizuar. Një nga arsyet kryesore është e lidhur me mentalitetin tradicional si dhe informacionin dhe edukimin e pamjaftueshëm, sidomos te gratë apo grupmoshat më të reja.
Përqindja e grave që përdorin një nga metodat kontraceptive është 11 përqind tek gratë me arsimin fillor, 18 përqind tek gratë me arsimin e mesëm dhe 25 përqind te gratë me arsim të lartë. Ndërkohë që me urdhër të Ministrisë së Shëndetësisë, që nga viti 1996, kontraceptivët janë shpërndarë falas në të gjitha
qendrat e shëndetit publik dhe pikat kufitare, por gjithashtu gjenden në farmaci me një çmim të arsyeshëm. "Në zonat rurale kontraceptivët i gjen shumë rrallë për shkak të kërkesave të pakta për to pasi ka mungesë informimi", vlerësojnë specilistë të shëndetit publik.
- Planifikimi familjar dhe aborti -
Para viteve 1990 aborti ka qenë i ndaluar nga ligji, ndërkohë që ai zhvillohej në mënyra të fshehta edhe ilegale nga pesoneli mjeksor. Mjekë të shëndetit publik theksojnë se "edukata shëndetësore dhe seksuale dhe planifikimi familjar nuk kanë qenë tema disktutimesh dhe publikimesh, gjë që ka sjellë edhe mungesën e informacionit". Sipas të dhënave të Institutit të Shëndetit Publik dhe institucioneve të tjera shëndetësore deri në vitin 1990 abortet ilegale përbënin 55 përqind të të gjithë rasteve të
vdekshmërisë amëtare.
Ndryshimet që përfshin vendin sollën edhe zbutjen ndoshta edhe përmirësimin e ligjeve, një nga to ishte edhe legalizimi i abortit. Në vitin 1998, aborti u ligjërua, por ligji lejonte vetëm ato raste kur shtatzania vlerësohet si e rrezikshme për jetën.
Nga vitin 1991 deri më 1995 hapësirat ligjore për abortet u zgjeruan, ndërkohë që ndërprerja me dëshirë e shtatzanisë u ligjërua në vitin 1991. Vetëm në këtë vit u regjistruan zyrtarisht 20 269 aborte, që përfaqësonin 1 abort në 3.8 lindje. Numri i aborteve u rrit dhe në vitin 1995 me 44.7 aborte për 100
lindje të gjalla, ose 2.2 lindje për një abort. Insitucionet shëndetësore shprehen se "të dhënat e reale mungojnë, pasi në shifrat zyrtare nuk merren aspak të dhënat e aborteve të kryera në klinikat private".
Ligji lejon abortin me kërkesë të vetë gruas deri në 12 javë nga data e supozuar e ngeljes shtatzanë. Aborti duhet të kryhet nga një mjek në institucionin shtetëror apo privat.
Ndërprerja e shtatzanisë në rastet kur kërcënohet jeta apo shëndeti i nënës, apo për shkak të një dëmtimi vdekjeprurës mund të bëhet në çdo etapë të shtatzanisë nëse jepet një autorizim nga
një komision special prej tre mjekësh, po kështu ndërprerja e barrës për arsye sociale apo të shkaktuar nga sulme seksuale lejohen të bëhen deri në dy javë para lindjes me kusht që tre specialistë të autorizojnë procedurën.
Numri më i lartë i aborteve vërehet në gratë e moshës 25-34 vjeç, që është edhe mosha më aktive për t'u martuar dhe për të pasur fëmijë. Sipas mjekëve "këto statistika dëshmojnë se abortet vazhdojnë të shfrytëzohen si një metodë e zakonshme e planifikimi familjar, por edhe një nivel të ulët të edukatës seksuale të grave shqiptare, e cila lidhet me përdorimin e masave mbrojtëse ndaj shtatzanive të padëshiruara". Në të njëjtën kohë, ekziston një pikëpamje e përgjithshme që pas liberalizimit të abortit dhe aprovimit të ligjit për të, është regjistruar një rënie e vdekshmërisë amtare, veçanërisht tek rastet e vdekshmërisë së shkaktuar ng aborti.
C'mendim keni mbi abortin??
Statistikat ne Shqiperi thone:
............Një abort për rreth katër lindje. Ky është raporti zyrtar që jepet për lindjet dhe abortet në vendin tonë. Sipas përfaqësueses së UNFPA-së dhe të dhënave nga Ministria e Shëndetësisë (sektorit të statistikës), mësohet se aktualisht numri i aborteve me lindjet është 1:3.8. “Por këtu duhet shtuar se shifrat e raportuara të abortit janë vetëm nga institucionet shëndetësore publike”.Pra është e rëndësishme të theksohet, madje edhe fort se nëse do të merreshin në konsideratë edhe shifrat e aborteve në klinika private (jo të pakta në numër) atëherë ky raport nuk do të ishte kaq.
Llogaria është e thjeshtë po të kesh parasysh se vetëm në Tiranë, ekzistojnë dy maternitete dhe rreth 27 klinika private. Gjatë një seminari organizuar pak kohë më parë në Institutin e Medias, prej mjekëve të klinikës “Meri Stopes/ Nesmark”, u raportua se çdo vit kryhen mesatarisht 17 mijë aborte. Sipas mjekëve të kësaj klinike, kryesisht, femrat që kryejnë ndërprerje shtatzënish i përkasin grupmoshave 25-35 vjeç, por ka edhe nën këtë kufi, madje, në vit pranë klinikës, për këtë arsye mund të paraqiten deri në 3-4 raste të moshave 14 dhe 15 vjeçare.............
C'mendim keni mbi abortin??E pranoni??Ne c'raste eshte i pranushem aborti??Kush vendos mbi abortin,nena babai mjeku etj ejt ejt??Po babai i femijes sa ze ka ne rastin e nje aborti dhe a duhet te merret mendimi i tij si ne rastet e femijeve jashte martese ashtiu edhe brenda marteses??
Cfare i sjedh shoqerise Shqiptare aborti i pakontrolluar.
Mos valle po fillon nje plakje e shoqerise Shqiptare???
3SH
Ceshtja eshte delikate, nuk mund te zgjidhet vetem me nje "po" te thjeshte ose me nje "jo" te thjeshte. Une jam nga ata persona qe jane per te drejten e zgjedhjes, por nuk duhet harruar se liria pa mase te ben dem.
Nuk kam deshire ti fus gjerat ne rrethe virtuoze, por ajo c ka na ngel per te bere, eshte arsimi i njerezve ne menyre te tille qe ato te jene ne nje nivel te tille te marrjes se vendimeve sa me te sakta, sesa psh ta ndalojme abordin me ligj, duke e quajtur rritjen e tij si rritje kriminalitetit me ligj dhe nga krahu tjeter te behemi vete kriminele duke detyruar femrat te abordojne jashte klinikave me menyra mesjetare.
Abordi nuk mund te ndalohet apo te lejohet me ligj. Nqs do te behet nje i tille atehere ai duhet te parashtroje ne menyre specifike rastet, duke filluar qe nga 1. abordi prej shtatzanise qe vjen si pasoje e perdhunimit, duke vazhduar me pas tek 2. abordi si pasoje e gjendjes ekonomike, duke kaluar tek 3. abordi si pasoje e keqformimit te femijes. Ndryshe do te arsyetoja tek i pari dhe ndryshe tek i dyti. Pra, duhet nje ligj kompleks, i cili i merr rastet nje per nje sepse edhe ceshtja eshte me te vertete delikate sic eshte jeta dhe asnjeri nga ne nuk mund te marri rolin e gjykatesit suprem.
Dicka qe doja te prekja eshte fakti se nuk jam dakort me llogjiken e marrjes se vendimit vetem nga nena. Ne fund te fundit nena eshte personi qe ka sjelle femijen ne jete, por te mos harrojme se nuk e beri vetem.
ne pergjithesi jam dakort me sunbeloved. Kushuriri im punon tek materniteti dhe thote qe ben shume aborte. Nga ana tjeter nje shoqja ime thote se ka te njohura qe kane bere aborte (mbase me shume se 1!). Gjithe kjo vjen sepse shoqerise shqiptare nuk do t'i mbushet mendja te perdori kontraceptive. Kur e pyes nje shoqe perse nuk perdor prezervative, thote " e, ashtu s'eshte qejf", kur e pyes ku e di, a e ke provuar, me thote "jo, s'e kam provuar". Me ca kam degjuar ne Shqiperi vertete s'e vene fare ujin ne zjarr per tu siguruar, po hic fare ama. Une habitem, si s'kane frike nga sida? Aq me teper kur njeri nga partneret ka qene jashte shtetit dhe e ka si rregull qe s'i perdor prezervativet (pu pu, tmerr, po na sjellin siden ne Shqiperi). Kshu qe do s'do, po ngelen me barre, vrap te materniteti.
Une ne pergjithesi jam pro abortit, mendoj se kryesorja per te vendosur ne kete rast duhet te jete femra vete, por edhe partneri, sigurisht. Femija e padeshiruar ne pjesen me te madhe te rasteve i shkaterron jeten vetes se vet dhe prinderve.
Ka raste kur nje vajze eshte e dashuruar dhe pret frutin e dashuris se pare, e cila eshte mbi se 6 muaj dhe urdheron i jati ta abortoj pa mare pelqimin e te dashuruarve.Si mendoni ju a eshte krim?
Sigurisht qe eshte krim te detyrosh dike, aq me teper per dicka te tille! Nuk besoj se ndonje njeri ketu mendon ndryshe...
Po i shtoj dicka pergjigjes sime, sepse tani qe po e mendoj mire ajo qe the mu duk pak e paqarte. Ne c'kuptim e detyruan? Me c'menyre? E kapen me zor dhe ia bene abortin (kam degjuar dhe per nje rast te tille...!) apo thjesht i thane: ti vajze (psh 15 vjecare) meqe deshe ta filloje jeten heret, vazhdo atehere, - dhe ta zeme se e kane perzene nga shtepia qe te kujdeset vete per femijen, bashke me subjektin e dashurise se saj. Ne kete rast padyshim qe fajin kryesor e kane te rinjte (kontraceptivet!), dhe duhet te mbajne pergjegjesi per veprimet e tyre. Po filozofoj kot, se s'e kam idene se per cfare rasti e keni fjalen.
Citim:
Po citoj ato që tha sarandaebukur
Ka raste kur nje vajze eshte e dashuruar dhe pret frutin e dashuris se pare, e cila eshte mbi se 6 muaj dhe urdheron i jati ta abortoj pa mare pelqimin e te dashuruarve.Si mendoni ju a eshte krim?
Po citoj ato që tha amor alucius
3- por ce do femine ja vrane ne bark per te cilen e denoj rrethi dhe shoqeria. Kjo dashuri fatale djali perfundoj ne psiqiatri po me urdherat e te jatit te vajzes per te vetmen aresye te bente krushqi me djem ministrash.
Lexoheni poemen e djalit tek letraret e rinj "Dashuria fatale"e shkruar ne burg.
Ju pershendes Sarandaebukur.
Citim:
Po citoj ato që tha sarandaebukur
Po citoj ato që tha amor alucius
1-Ajo vajze qe une e mora shembull i kishte kushtet qe ta mbante, por presioni i te jatit e detyroj te abortonte femine 6 muajsh djale.
2-edhe djali ishte gati te njihte atesine, thurnin endra si do te benin shtepine me c`far bojrash do ta lyenin,dhe emrin ja kishin gjetur.
3- por ce do femine ja vrane ne bark per te cilen e denoj rrethi dhe shoqeria. Kjo dashuri fatale djali perfundoj ne psiqiatri po me urdherat e te jatit te vajzes per te vetmen aresye te bente krushqi me djem ministrash.
Lexoheni poemen e djalit tek letraret e rinj "Dashuria fatale"e shkruar ne burg.
Ju pershendes Sarandaebukur.
Pershendetje!
Ja le ne dore atij qe e ka si problem ne kete rast prinderve!
Nuk nderhyj ne ceshtjet personale dhe familjare!
kundra
Une personalisht jamkudra abortit. Asaj qe thoni ju jo po ska mundesi ekonomike ta mbaje etj etj une do ti pergjigjesha...Nqs ske mudnesi ekonomike per te mbajtur nje femije ateher mundesia per tu informuar ne lidhje me mardheniet sexuale sdo shume para. Informohuni dhe Ruajuni atehere edhe kjo teme mbase do te formulohej ndryshe
Kunder
Une mendoj se Abordi eshte nje rrezik i madhe pasi ka pasoja te shumfishta si shpirterore po ashtu edhe fizike. Ne Amrike denohte me ligj pasi quhet vrasje e nje jete te pafajshme. Problemet nuk mendojne se jane me shum ato sociale se sa deshira e prinderve per te qene m ete lir me jeten e tyre.
Po aman re se n ekohen e komunizmit te gjithe e dime se si jemi rrit dhe prap ja ku jemi.
Une per vete e quja krim, abordi duhet te lejohet vetem kur rrezikohet jeta e nenes, dhe nuk mendoj se mund te gjindet ndonje arsye tjeter.
Pastaj mir thote Ksenia le te mesojne pasi kohen e fundit qe isha ne Shqiperi kam pare prinder adolishent. Te martuar 18 vjecar. Ato jane akoma kalamaj per vete, gati te luajne sy mbyllurazi edhe ketej martohen. Ku e di un !
Pro-Choice
Jam pro te drejtes te gruas te zgjedhe nese do abortin apo jo. Per abortin si akt varet tek rrethanat qe e rrethojne ate qe merr vendimin.
Si per nga Ligji them se duhet te lejohet (qe femra te kete te drejten te zgjedhin). Ndersa nga ana morale, eshte e veshtire ta percaktosh sepse c'do njeri vlet sipas vlerave/eksperiencave/interesave personale.
Une ka raste qe edhe moralisht do isha pro (psh ne rast incesti, semundje madje edhe arsye ekonomike).
Shpresoj qe sa me pak femra te detyrohen ta kryejne nje akt te tille. Ne e kemi kollaj ti gjykojme, por ato e vuajne.
cao
une nuk jam per abort dhe them se arsyeja kryesore e shtimit te abortve eshte injoanca e te rinjve shqiptare qe jane te pa pergjegjshem qe skane cte bejne dhe thone hajde bejme seks se dashuri nuk e dine se cdo te thote.por per ata qe dashurohen dhe thurin endra me vjen keq qe nuk i kuptojne prinderit dhe nuk i ndihmojne megjithate une them se duhet te behen trima dhe tia mbledhi robve qofte edhe duke i kercenua me hikjen nga shpia se sne ditet tona nuk eshte veshtire te gjesh nje dhome me qera opo pune sado lire te paguhen je ne gjendje te paguash qera pastaj prindi sado cub te behet prape do e ndihmoje femijen sado i zhgenjyer te ndihet
secili ka mendimin e vet ...un nuk jam per ndalimin e abortit sigurisht !! nje femije eshte nje krijese e dashurise midis dy personave e ne kondita sa me te mira nqs dicka ndoth aksidentalisht ne keto raste nevojitet aborti !!!
e imagjinoni nje femer qe lind femijen e nje debili qe ka pasur nje qellim, kenaqesine e tij per disa caste...per mua eshte e veshtire ta imagjinoj e jo ta perjetoj !!!!!!!!!
that's what i think
bye bye
Une jam Pro Abortit.
Eshte shume e lehte te japesh pergjigje "KUNDER" duke mos i marr parasysh te gjithe rastet.
A mund te pergjigjeni ju persona qe keni thene "JO Abortim" kesaj pyetje: po ne qofte se nje femer ka rene shtatezane nga nje perdhunim....
A eshte atehere pergjigja JO?
Pyetja a Abortit nuk ka pergjigje Absolute por gjithmone Relative.... VARET NGA KUSHTET.... full stop
Take Care
Citim:
Po citoj ato që tha Right_now
Une jam Pro Abortit.
Eshte shume e lehte te japesh pergjigje "KUNDER" duke mos i marr parasysh te gjithe rastet.
A mund te pergjigjeni ju persona qe keni thene "JO Abortim" kesaj pyetje: po ne qofte se nje femer ka rene shtatezane nga nje perdhunim....
A eshte atehere pergjigja JO?
Pyetja a Abortit nuk ka pergjigje Absolute por gjithmone Relative.... VARET NGA KUSHTET.... full stop
Take Care
po durrsake po ligjet nuk behen sipas rasteve !!!!!!!
JAM PRO ABORTIT e kjo eshte zgjedhja me e mire per te gjithe !nuk kemi se si te justifikjme kundeshtimin ndaj abortit ...eshte absurde te jesh per ndalimin e abortit ...eshte te mos kene te drejta femrat !!
Une mendoje se, Aborti eshte dhe mbetet nen administraten e femres, mbase eshte ajo, trupi, qenia e saj qe do vendose dhe krijoi nje krijese te re. Ndersa per mashkullin kisha thene kete, te behesh baba eshte leht, por ta mbetesh prore baba ajo eshte veshtire, kete e deshmon pjesa dermuese e mashkujve, te cilet instinktivisht kurre nuk mund t´i kuptojne botekuptimet femerore.
nje nate te mire
Aborti eshte dukuri jo e ndershme per nje krijese te persosur...
pershendetje
jam kunder
jam kunder kur flasim per rastet e injorances kur ciftet e reja papergjegjshmerisht marrin angazhime per te cilat nuk kane informacion .per sa u perket rasteve te vecanta si perdhunimi etj ajo varet nga rasti dhe gjendja emocionale .megjithat eper te mos vazhduar qe ti besh dem trupit tend ke edhe nje mundesi dheni per biressim .ne shqiperi ka egzistuar me vite nje mentalitet i gabuar per kete por qe tani eshte zbehur goxha.pa mendoni nje cift te cilet per ndonje arsye nuk mund te kene femije ,si duhet te veprojne ?te ndahendhe te harrojne dashurine etyre apo te kerkonin te adoptonin nje femije .
Pro
Une jam Pro abortit!
Nqse nje nene nuk don femijen e saj atehere eshte e kote qe ta mbaje sepse ate femij nuk ka per ta dashur asnjehere e perkundrazi ndoshta nje dite mund te arrij ti thoje qe eshte gabimi i saj me i madh apo ajo o ai qe ndaloi zhvillimin e nje jete qe kishte programuar.
Kur nuk e don, nuk e don eshte e kot te denohet apo ku ta di une. Fundja fundit perderisa eshte brenda saj ka te drejte te vendosi ajo.
Pastaj cdo gje me zor mund te behet por dashuri jo
Re: Pro
Citim:
Po citoj ato që tha Lunax
Une jam Pro abortit!
Nqse nje nene nuk don femijen e saj atehere eshte e kote qe ta mbaje sepse ate femij nuk ka per ta dashur asnjehere e perkundrazi ndoshta nje dite mund te arrij ti thoje qe eshte gabimi i saj me i madh apo ajo o ai qe ndaloi zhvillimin e nje jete qe kishte programuar.
Kur nuk e don, nuk e don eshte e kot te denohet apo ku ta di une. Fundja fundit perderisa eshte brenda saj ka te drejte te vendosi ajo.
UNE JAM KUNDRAAAAAAAAAAAAAAAA!
JOOOOOOOOOOOOOOOOOO, o njerez!
Eshte krimi me i madh qe mund te beje njeriu me vetedije!
UNE JAM KUNDRAAAAAAAAAAAAAAAA!
Citim:
Po citoj ato që tha Lunax
Une jam Pro abortit!
JO ABORDIT !!!
Eshte krim, dhe akoma nuk po kuptoni qe i mohoet e drejta nje shpirti qe te jetoj ne toke si te gjithe ne ??????.
Mos e ngurtesoni zemren o njerez......
eshte me krim ta sjellesh ne jete neqoftese nuk je e zonja ti japesh nje jete te pershtatshme.
Po nqs eshte shtatzani si pasoje e nje perdhunimi? A eshte krim te detyrosh femren qe u perdhunua te mbaje per te gjithe jeten nje krijese qe eshte produkti i nje krimi?
Ju i keqkuptoni femrat qe thone se jane pro abortit. Ato nuk thone qe i pelqen akti i abortit por jane pro te drejtes te femres per te zgjedh nese do abort apo jo. Dhe kjo eshte nje e drejte qe i perket femres, dhe kriminel eshte ai qe do t'ja heqe femres te drejten mbi trupin e saj.
Citim:
Po citoj ato që tha keila
eshte me krim ta sjellesh ne jete neqoftese nuk je e zonja ti japesh nje jete te pershtatshme.
Po nqs eshte shtatzani si pasoje e nje perdhunimi? A eshte krim te detyrosh femren qe u perdhunua te mbaje per te gjithe jeten nje krijese qe eshte produkti i nje krimi?
Ju i keqkuptoni femrat qe thone se jane pro abortit. Ato nuk thone qe i pelqen akti i abortit por jane pro te drejtes te femres per te zgjedh nese do abort apo jo. Dhe kjo eshte nje e drejte qe i perket femres, dhe kriminel eshte ai qe do t'ja heqe femres te drejten mbi trupin e saj.
| Gjithsej 3 faqe: [1] 2 3 » Trego 132 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.