Forumi Horizont | Gjithsej 3 faqe: [1] 2 3 » Trego 134 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Dialektet (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=339)
-- Dialekti shkodran (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=11920)
Dialekti shkodran
Po e nis me dialektin shkodran
Cili eshte shkodran mund te shkruaje dicka ne dialektin e vet, fjale qe jane jo te zakonshme ne jeten e perditshme etj etj qe mund tju duken interesante..
ju falemners
KU KU RREXIKU ...........
ik mar kertoll
po ku je maj naqe ?
itu mar synin
po ti mire a???
QOFTE TE DAJA
Un e kam nje 'rrem shkodran' prandaj do ndaj me ju pak nga rrepertori im i pasur i gjuhes se dajove.
- mas mrri me ata takatosha, ku mi gjete ato rrezike
- t'hangsha zemren
- t'marrsha t'keqen
- a pate xet
- ik maj qelpsin
etj etj se po ju bej si ato te huajt qe mesojne 2 fjale ne shqip
para vllaznia, pas tirones kuptohet
s'ka dialekt shkodran.
Njihet dialekti geg e ai toske e ka shume subdialekte qe quhen te folme
'Asht e folmja qytetare shkodrane qe ndahet ne te folmen e qytetare katolike e asaj qytetare muslimane.
Sa shume e zgjata :p
Doni nji fjale te vjeter
PARAMEDALE
ca ke mar zot qen
kurrgja maj ta marrsha
dialekti gege e toske eshte ai qe dallohet, por per mua dialekti shkodran eshte i vecante, ndrushon nga ai tropojan, dibran etj..
Sikurse nga dialekti i jugut, ndryshe flasin fieraket, ndryshe permetaret, ndryshe sarandiotet, tepelnsit, i kam vene re pak a shume keto krahina..
Mua ne vecanti me pelqen dialekti shkodran, ndaj e hapa dhe si teme te pare pasi ne forum kemi nje pjese nga shkodra, apo jo?
po ta la mks ke qejf me ja fute kot ose shkodranshe po ja fute p***dhe
ose ose po flet kodra mbas bregut
fjale qi ndoshta si keni degju fort jane:
skyrre
mirmithe
piliherdhe.....
Irsa mire e ke ti dialekti shkodran ndryshon me dialektet tjera te veriut.
tresh ca kam qesh me fjalen piliherdhe.
ca ke maj burnesh (ker e perdor une shpesh)
A mun me na i perkthu kush, se nuk kena kuptu kurgja, ca do me thane tan keto fjale vllazin.
Shnet tresho
Ene i gja desha me shtu:
Tropojancja me shkodrancen ndryshojne si anglishtja me amerikance-irlandezce
[QUOTE]Po citoj ato që tha dreqja shkodrane
ca ke maj burnesh (ket e perdor une shpesh)
Sidomos mamit i thua shpesh "ca ke maj burrnesh" ti Dreqe.
Ku je ti ke hup krejt? As voice mail s'na punon ma me duket. Pasha krut e dacit qe m'ka dek mram.
Ca pa m'zgerdhihesh.
Tashi kush na e zberthen fjalen gerdhihesh nga vjen.
Citim:
Po citoj ato që tha ESHI
[QUOTE]Po citoj ato që tha dreqja shkodrane
ca ke maj burnesh (ket e perdor une shpesh)
Sidomos mamit i thua shpesh "ca ke maj burrnesh" ti Dreqe.
Ku je ti ke hup krejt? As voice mail s'na punon ma me duket. Pasha krut e dacit qe m'ka dek mram.
Ca pa m'zgerdhihesh.
Tashi kush na e zberthen fjalen gerdhihesh nga vjen.
Uuuuuu mor i mjere po une per i fije mandanitet nela dhe pa fmi tu te hekte mortja jarabil!
Kte e kam nga estrada e Shkodres se me ka pelqy shume.
Football dialekti shkodran ska lidhje fare me vershmoshin e tropojen ata jane maloke te trashe,jane tamam si katunori me qytetarin ke neve.Njof njenen une nga Selca e vermoshit dhe nje tjeter nga vau dejes qe kane lind anej ene kane ardhur ne shkoder te medhaja e me hiqen shkodrane.Clidhje kishte,shitja e mendve,aspak une as nuk u ndikova atyre asgje,pse duhej te genjenin?
hahahahahaahah Simona te raft e mira
ja dhe do shprehje tjera
Per dielekt shkodran e per rrethinat e shkodres po flisni maj grizhla..?
Simon maj te marrsha t'keqen per tropojanet s'di ca t'hem ,por per vermoshaxhiet pyte pyte pak dreqen sa te cilibirume sorry cilivizuara jane
masanej edhe me i pa si buk kallamoqit e djath i njome ngjajne.. hahahaha
per qytetart e vertete maloke ,fshatare shkodrane shqiptare s'kam ca them
dhe ktu ne forum vetem Unstoppable ma hjek mallin e shkodres ,por dhe ai do ket ngel noj zall..
Unsto m'ka marr malli per ty..
Eshi tjeta naqe.
dreqe si t'kam?
tresh ca thot jeta e puna mire a?
hahahahahah demokrate ku ta di une se si jan vermoshalite se mos jam une nga vermoshi. ne fakt ca kam pa une ne jugoslavi( se aty kam njoht ma shume vermoshali) femrat i kishin shume te cilivizuar. per mendimin tem Malsoret jan te pashme me dit me majt veten.
nje shprehje tjeter shkodrane
ato si rrin si te urta jan ma te rrezikshme
Citim:
Po citoj ato që tha dreqja shkodrane
ato si rrin si te urta jan ma te rrezikshme
eee tresh edhe ate e kam degju
mendja e kres gja e madhe
vetem se njato gacat marrin djemte ma te mire
sidomos me kene edhe shtreme puuu si e kepute djalin
i kam nja 2-3 shembuj ne fis qe alamet djemsh kane marre shtreme vajza
ca te ban mendja e krese sta ban kush
e di mar naqe ja pshm une flas me goje kurse disa tjera i bajne me vepra.
dhe ne realitet jam shume e cilte (sigurisht qe nuk flas marrina forumit ) the gjithmone me thot mama ti je e zeza e vetes se me shqiptar sduhet me ken kaq e cilter se te qesin namin per kurrgja.
taman ta ka thane nana.....e ma mire me te dale syni se nami....
me than drejten naqe me sinqeritetin tem kam pas gjithmone sukses.
gjithmone deri sot..... pse neser ashte nji dite tjeter....
Citim:
Po citoj ato që tha tresh
gjithmone deri sot.....pse neser ashte nji dite tjeter....
sinqeriteti asht gja e mire e bukur qe e vleresoj shume po sinqeriteti i tepert asht marri....
mu me duhet shume me kene i sinqerte me nje njeri se shume kush se meriton ate sinqeritet
Citim:
Po citoj ato që tha tresh
sinqeriteti asht gja e mire e bukur qe e vleresoj shume po sinqeriteti i tepert asht marri....
mu me duhet shume me kene i sinqerte me nje njeri se shume kush se meriton ate sinqeritet
Shtrige Sarreqi a ban me te thane naten e mire...se me duhet me punu ala ne PC..hall me pase pune me randesi hall mos me e pase
naten e mire e pafsh andrra te sinqeriteta
a e din ate vjershem mbi termetin....
ca ka muri qe po lot
ai po lot por,po lot kot
shtrigan naten dhe ishalla te shoh ty ne anderr . kissss
Citim:
per kryt tem mire e ke me mamen e perdor shpesh ket flaje
heyyy e din ti qe pata A.... javen qe kaloj iku ne mexico state per masters por nga dhjetori ka me ardhe me ndejt ka une dhe kam qef me ardhe andej nga ti per nja 2-3 dite. I pelqu NY shume, u knaq.
Citim:
Po citoj ato që tha ESHI
uuuuuuuuuuuuuu e di une si vjen ti , sikur vitin qe shkoi. Hej sikur te ishte dhe Brik.... haahahha![]()
:
ups, ktu pe thot " dialekti shkodran" e krejt pem folni me gjuhe standarde kfilliiii
neyse se un jam pi gjakoves, po gjuhen e kemi komplet nisoj me shkodren
bile edhe kur kam vizit disa qytete t'shqipnis jugut
mkan thon qe jam shkodran hahhaha
nejse
veq kaloni mir
edhe vazhdoni me fol gegnisht se mir osht aq ma teper theksin e shkoder-gjakove
mu m'pelqen shum
seee te folmet tjera gegnisht
jan pak si t'rona (te renda/ shqipto at ND se shkodran a gjakovar )
kshtuqi ::: proud to be albanian
proud to be gjakovar
proud to speak shqip standard
edhe ma shum proud qe hala se kom harru gegnishten
Lorki me dialekt shkodran po flasim naqe por ndoshta ty te duket ndryshe ngaqe sje prej shkodret. dialekti shkodres ndryshon shume me dialektet tjera te veriut. ti mund te thuash qe dialekti i tropojes perngjan shume me dialektin e gjakoves sepse njoh njerz nga te dyja anet e jo dialekti shkodres. Hajt tung pak rendesi ka se cfar dialekti cdo krahine ka dialektin e vet te bukur dhe mu me pelqejne dialektet e ndryshme.
kk dreqeee
veq spo me doket qe paske ni naj gjakovar tu fol
see e folmja osht shuuuum e ngjajshme me shkodren
normale qe ka disa dallime
se tropoja e bajram curri jan pjes e gjakoves en funt funit qeter san qe kufini i ka nda
masnej pe foli per theksin
qysh e shqiptoni ju shkodrant shkronjat "nd" ?
ashtu i shqiptojm edhe na en gjakov
edhe ky regjion i gegnishtes osht i vetmi me ket foneme , apojo ?
masnej zanoret nazale
nejsee se hina en gramatik gjuhsore pak hehehe
klm dreqeeee
si ta dish ti njoh shume kosovar nga gjakova, rrahoveci, peja, prishtina dhe kshu me rralle. dialekti gjakoves eshte me i paster nder te gjith dialektet qe shkrujta me lart dhe i kuptoj shume mire. une nje gja e kam problem dhe me zi i kuptoj prishtinalit sepse e kajne dialektin shume te ashper. shkodrancja ashte gegerisht por ka dialekt te dryshem nga Tropoja, Kukesi, Puka po ashtu edhe nga lezha dhe Laci qe jane shume afer. ti apo naj tjeter pshm ato nga Jugu apo Shqiperia e mesme ndoshta nuk mund ta dallojne dialektin e veriut por une qe jam shkodrane e dalloj direkt nese dikush nuk ashte prej shkodret. Njeher isha ne nje restaurant biles pronari kosovar edhe aty ishin dy shqiptar dhe i pys prej ka jeni ato me thojne shkodra. ne fillim i besova por kur nsime biseden i kuptova qe sjan shkodran se dialekti i dryshem dhe ju tham jo sjeni shkodran, kto po si nuk jena shkodran kena ndejt te stadiumi, e dishin shkodren ma mire se une. nejse ma ne fund e pranun qe sjan shkodran por jan nga burreli dhe u cuditen nga e dija une qe sjan shkodran sepse kishin mbaru edhe shkollen ne shkoder. por prap se prap shkodra ka dialekt te dryshem.
po normal qe ti e din se kush osht pi venit tond nbaz t'folmes
nese do mi dit qe ki pun me gjakovar ngo nese po e shqipton germen "R" shum edhe e thash at shqiptimin per "nd" ( psh: ndoshta - noshta, etj)
eee sa i perket atyne t'PR ata jan krejt drenicak e llapjon, e gjuhen e kan shum t'ron t'ashper
un sun i kuptoj besom
le ata en prishtin, nuk i kuptoj shum fjel as njerzt e prizrenit bile
per gjuhe ne kosove, gjakova e ka me te pastren, eee theksin e kemi shum t'ron, zanoret jan shum nazale sidomos A dhe O
per theks te paster shquhet peja
lorik e keni shume ndryshe te betohem dhe sta tham per naj gja te keq. pshm ne shkrim me zi te kuptoj me duhet ta lexoj me vemdendje qe ta kuptoj mire....''noshta'' dhe mund ta perdorim ku di une por me shume e perdorin malsort e jo shkodrant une pshm perdori ''ndoshta''... ka dhe zona te thetha te shkodres si malsia e madhe pshm vermoshi, selca, kastrati, qe e kajne dialektin shume ndryshe nga shkodra por kjo sdo te thot qe si kuptoj. une mund ta njoh maslorin ne dialekt sepse e kajne shume ndryshe.
Shakllaban
Nafakmadhe
Mas rrjedhte pikon
Ta baj shpinen ma t'bute se barkun
Fol he folsh me gishta
duhet me i thon derrit daj
me lesh, apo pa lesh..hajde, si ta kesh
Ja futi sa krahu
Ja ka mbledh naaa 8 me 2
ta boj shpinen ma t'butë se berkin
kjo shum perdoret en gjakovë
ti nashta nuk em kupton qysh po shkruj
po un realisht shkruj tamon qysh foli
eshe shqiptimin kshtu e kam
po kur vendosi me fol gjuhen standarde ti s'me kupton nga jam
qe ky link
ktu munesh mi gjet disa fjel
qe jan alla-gjakovarqe
edhe qe perdoren veq en gjakov
http://xenini.com/fjalori-gjakoves.htm
kqyre qfar fjalori ka gjakova
hahahah disa fjel ski me dit as mi shqiptu
po mos harro se....
shumica e ktyne fjelve jan shum t'vjetra
eeeee n'kto dit e sodit nuk perdoren
veqse i rujim me xhelozi se jan tradita jon
Cdo dialekt asht pasuni per gjuhen qe i ka, pse shume mire nga dialektet mund te gjenden trajta te gjuhes per te pasunu gjuhen letrare e mund te gjenden fjale me te cilat mund te pastrojme gjuhen nga fjalet e huaja.
lorik ai fjalor asht fjalor turqisht-shqip s'asht fjalor i nji dialekti te shqipes
lorik te betohem qe as edhe nje fjale se kam marre vesh nga ky fjalori. ma shume si fjale turke po me duken.. ne kemi komplet nje dialekt te ndryshem edhe nese flet ti kshu si shkruan do kem veshtersi te te kuptoj..
un e thash: fjal qe jan fol en gjakov para shum kohve
vetem disa pi tyne fliten edhe tash
po edhe pse tingllojn si turqisht shumica nuk jan turke
kk dreqe
tash do te shkruj pak me kuptueshem
se deri tash shkruva ashtu qysh edhe i shqiptoj
kk kaloni mir
aha thash se i perdorin ala kto fjale se me iku truni..e mire mire loqki mos kish merak se i lexoj nga dy here dhe i kuptoj.
rri qetash se do flas une gjakovarshe. do mundohem edhe me thuj nese e flas mire..
lorik qysh je bre loqki, qysh i ki punet???..
hahahahha
fol gjakovarqe se t'paska hije
> mir shum punt, valla, uuu supËr
rri t'rrina, nej tu nejt, badihavgji
dil pi kafe, kthehu n'shpi, hiin en .net
ska ma mir
tybe qeshtu edhe une dal e lazdroj rrugve e kur hy ne shpi apet ne kompjuter.
tung nga Peja
kur isha ne Tirane per te paren here ne vitin 1994 ,dhe ashtu i gezuar qe ku kam ardh mezi pritsha me fol me njerez dhe shumica me te cilet kam fol me pyetshin a jam Shkodran , ket po e them se kam has shume ne fjal dhe ne shqiptim te njejt me mire te them .Pastaj edhe ne Shkoder kur kesh nuk e kisha at koncetrim qe mu dashke ne viset jugore kur flisja me najkond. e per pjesen e Kukesit dhe malsis as te mos flas jem identik ne shqiptim.
Po pa mar parasysh dialektin : Zoti e bekoft gjith Shqiptarin !!!
Ej Lorik a e gjete klipin me flamur ?
genco
pikerisht te njeten qe e the ti po perpiqem ta them edhe un
po e gjeta klipin me flamur, flm shum per email
Citim:
tybe qeshtu edhe une dal e lazdroj rrugve e kur hy ne shpi apet ne kompjuter.
Gjithsej 3 faqe: [1] 2 3 » Trego 134 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.