Forumi Horizont | Trego 17 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Arkivi i Politikes (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=322)
-- Parlamenti Shqipetar (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=13425)
Parlamenti Shqipetar
pas renies se bllokut komunist.. sistemi parlamentar ku ligjet hartohen nga parlamenti dhe firmosen nga presidenti.. eshte nga me te perhapurat..SOTE NE SHQIPERI a ka ardhur koha per nje kuvend 2dhomshe..ku njera quhet SENATI... ????NE QOFTESE DO TE VIHEN FIGURA TE PASTERTA UNE MENDOJ SE PO..
Re: Parlamenti Shqipetar
Citim:
Po citoj ato që tha ari77labi
pas renies se bllokut komunist.. sistemi parlamentar ku ligjet hartohen nga parlamenti dhe firmosen nga presidenti.. eshte nga me te perhapurat..SOTE NE SHQIPERI a ka ardhur koha per nje kuvend 2dhomshe..ku njera quhet SENATI... ????NE QOFTESE DO TE VIHEN FIGURA TE PASTERTA UNE MENDOJ SE PO..
po ti lexoje mire ,,perse sherben senati??? per te miratuar ligjet qe harton maxhoranca... ose parlamenti ne pergjithesi... ku pervec kesaj deputet tane leshko nuk mund te bejne ne parlament si te duan pasi edhe presidenti eshte vari ....etj...po nuk e ke bere me ironi te me falesh.. por hyrja jote eshte negative... ose mos hyre fare or mik lumi.. kur nuk te pelqen mos thuaj asgje.. eshte shume e thjesht..apo e kam gabim
Arri
Per kushtet e Shqiperise me duket nje "hallke" me shume. Duke qene se parlamenti aktual eshte shprehje e popullit dhe shif si funksionon, cfare garancie do kemi qe do ta ndritim me senatin? Do dalin burra me te mire senatoret? E ku paskan qene (do i gjejme) keta burra?
Ideja eshte e mire per demokraci te konsoliduara, por per kushtet e shqiperise personalisht mendoj qe nuk duhet.
Perkundrazi une do ulja edhe numurin e deputeteve ne rreth 100 (mos me pak).
Do te ishte mire ,sepse do te shmangej firma idjote e nje presidenti trung me miza si ky i joni,icili eshte bere pengese per ecjen perpara te reformave.
arti... iqvlora
arti ...kjo qe thua jam dakort.. sepse edhe nuk kemi me besim.. na ka humbur besimi.. ke te drejt...por po te kthehemi te TRUNGU ME MIZA... qe thote inderuari IQVLORA.. prape akoma me keq... atehere cila eshte zgjidhja jone?? kemi vetm nje te nderuar miqte e mi,, te zgjedhim te keqen me te paket.. dhe te kemi force per ndryshim.. pos nuk provove.. dhe rrezikove.. nuk ke jetuar.. i thone nje llafi une jo padyshim thashe idene qe te jene figurat me te pasterta qe ka njohur vendi yne ...te kontrollohen deri ne 3breza... ju faleminderit... pershendetje
IQ
Citim:
Po citoj ato që tha IQVLORA
Do te ishte mire ,sepse do te shmangej firma idjote e nje presidenti trung me miza si ky i joni,icili eshte bere pengese per ecjen perpara te reformave.
Ka dy drejtime qe kerkohen zakonisht nga qytetaret. Nje ide eshte ajo e perqendrimit te fuqise tek nje person i vetem, president ose mbret, i cili krijon nje fare diktature ne miniature qe mund te rregulloje vendin. Kete ide e perkrahin shume njerez, sepse ndjejne nevojen e nje dore te forte. E kote te spjegoj pse nuk eshte e realizueshme kjo ide.
Ideja e kundert eshte kjo qe thote AriLabi, pra zgjerimi i institucioneve qe do sillte akoma me shume vartesi dhe rrugica legale. Une rolin e senatit nuk e kam kuptuar ndonjehere dhe prandaj nuk di te shprehem cfare do kishte te mire.
Ne pergjithesi nuk besoj se nje drejtim ose ne tjetri do zgjidhte gje. Nuk e kuptoj cfare do sillte pozitive hapja e nje senati ne Shqiperi. Mendoj se problemi nuk qendron ne ndarjen institucionale por ne moralin dhe mentalitetin e deputeteve. Nje senat i ri nuk do sillte gje tjeter vecse deputeteve si puna e ketyre qe jane sot. Kur te zgjidhen krizat morale mund te gjendet nje zgjidhje. Sidoqofte nuk ka pse te jete institucionale, por shoqerore.
arti.. nuk e di ..por ka vetem disa nene te kushtetutes.. tek ne ka 9 ne itali ka me pak...
Ari
Nuk eshte problemi ne Shqiperi senat apo jo. Kush ka hedhur kete ide (per senatin) ka synimin qe ligjet te "filtrohen" ne nje fare menyre para se te vene tek Presidenti, edhe duke pare cfare po ndodh me ligjet e kesaj qeverie.
Por kjo eshte pergjegjesi e politikaneve tane dhe sidomos e se djathtes ne pushtet. Jo une por Ngjela (qe per c'do gje mund te akuzohet por jo qe eshte i majte) u ka thene qe nuk dine ti shkruajne ligjet ose ne rastin me te mire nuk kane fare parasysh kushtetuten kur i shkruajne ato. E HARRUAT BISEDEN E RREGJISTRUAR TE NGJELES ME SALEN?
Shpeshhere Ngjela e ka ndihmuar qeverine duke ja "axhustuar" ligjet ne komisionin e ligjeve (dhe keshtu i kane shpetuar kushtetueses), dhe Qeveria cfare ben? Heq Ngjelen, qe eshte avokat, nga kryetar i ketij komisioni dhe ve Fatos Bejen qe, me duket, eshte mesues.
Dhe ne kete situate ju mendoni se Senati do rregulloje ndonje gje? Per mua eshte iluzion.
P.s. E lexuat projektligjin e fundit per hipotekat? EDHE ME BUDALLAI NE NJE SHTET KAPITALIST E DI QE PRONESINE E VENDOS GJYKATA, SALA DONTE T'JA JEPTE KETE PERGJEGJESI NJE SHEFI TE RENDOMTE TE ZYRES SE TATIMEVE.
Citim:
arti.. nuk e di ..por ka vetem disa nene te kushtetutes.. tek ne ka 9 ne itali ka me pak...
fajtor
kjo varet nga kultura ne fakt ..nga kultura e demokracise..POR ME JEPNI MUNDESINE ju lutem te jap pak pekufizimin e senatit ..shpejt e shpejt.. se dikush me beri nje pyetje .. ca roli luan senati..
kur behen zgjedhjet per deputet
e njejta gje behet edhe per senatoret.. te cilet.. cdo parti ka caketuar nje ose me shume kandidat dhe keta me duket zgjidhen nje here ne 8vjet.. (nuk e di me saktesi.. ) keshtu senatoret pranojne ose kethejne mbrapa ligjin ne parlament por doja te thekesoja dhe njeher.. per mua ky eshte nje detyrim pasi nuk kemi nje president autoritar... dhe numri nuk mund te harrij deri ne 30.. dhe te ulet i i deputeteve.. sic tha ARTI pak me larte,,,deri ne me pak se 100
arti
arti po e shkruaj ME TE MADHE..... ROLI KRYESOR I PRESIDENTIT ESHTE TE MBROJ KUSHTETUNEN.. pik.. por tek ne e shkelin ..e dhjesin 100 here.. a kuptove .. te lutem??''''????
cdo gje qe hartohet dhe pranohet ne parlament.. ne perputhje te kushtetutes.. presidenti nuk ka te drejt ta kthej
se ti e ke shkruar dhe vete... tani e lexova...
kam mendimin se ka prape paqartesira.. apo jo??
Ari
Citim:
arti po e shkruaj ME TE MADHE..... ROLI KRYESOR I PRESIDENTIT ESHTE TE MBROJ KUSHTETUNEN.. pik.. por tek ne e shkelin ..e dhjesin 100 here.. a kuptove .. te lutem??''''????
Ari
Citim:
kjo varet nga kultura ne fakt ..nga kultura e demokracise..POR ME JEPNI MUNDESINE ju lutem te jap pak pekufizimin e senatit ..shpejt e shpejt.. se dikush me beri nje pyetje .. ca roli luan senati..
kur behen zgjedhjet per deputet
e njejta gje behet edhe per senatoret.. te cilet.. cdo parti ka caketuar nje ose me shume kandidat dhe keta me duket zgjidhen nje here ne 8vjet.. (nuk e di me saktesi.. ) keshtu senatoret pranojne ose kethejne mbrapa ligjin ne parlament por doja te thekesoja dhe njeher.. per mua ky eshte nje detyrim pasi nuk kemi nje president autoritar... dhe numri nuk mund te harrij deri ne 30.. dhe te ulet i i deputeteve.. sic tha ARTI pak me larte,,,deri ne me pak se 100
Ari
Citim:
cdo gje qe hartohet dhe pranohet ne parlament.. ne perputhje te kushtetutes.. presidenti nuk ka te drejt ta kthej
se ti e ke shkruar dhe vete... tani e lexova...
kam mendimin se ka prape paqartesira.. apo jo??
Trego 17 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.