Forumi Horizont | Trego 41 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Filozofia (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=124)
-- T'ju rrespektojne se ju duan apo se ju kane friken ? (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=14364)
T'ju rrespektojne se ju duan apo se ju kane friken ?
A mendoni se rrespekti i fituar(percaktuar) ngaqe njerizet ju kane frike eshe i barabarte me rrespektin e fituar neqoftese njerezit ju duan(pelqejne) si person.
Disa njerezve ju pelqen qe te tjeret ta rrespektojne per arsye se kane frike nga ai, ndersa disa te tjere mendojne se rrespekti i fituar ngaqe do dhe te duan eshte me i forte dhe i qendrueshem.
Ndersa une mendoj se sido qe te jete nje person qe ka njerin rrespekt eshte e rralle qe te kete edhe tjetrin.
Si mendoni Ju?
-Me4 dy fjael do thoja :----
---------------------NJERIU INTELIGJENT ----TE RESPEKTON PER AQ SA KE NE TRU --dmth te pret sipas veshjes dhe te precjell sipas mendjes---
-----------------injoranti-,dhe mediokri - te respekton vetem po qe se te ka friken -------nderyshe nuk te respekton---
Un them te dyten , le te shohim mendimet e te tjereve! Nuk ma do mendja se do kete njeri per te paren, gjithsesi te shohim.
Citim:
Po citoj ato që tha RAIMONDI
-----------------injoranti-,dhe mediokri - te respekton vetem po qe se te ka friken -------nderyshe nuk te respekton---
Citim:
Po citoj ato që tha briseide
Do ta shtoje edhe prindin ne kete kategori?
i dua njerzit e vendit tim.....por njerez si ti rajmond ...te ndershem dhe me koken plot....me bejne krenare te jem shqiptare....
Citim:
Po citoj ato që tha vanesajaems
i dua njerzit e vendit tim.....por njerez si ti rajmond ...te ndershem dhe me koken plot....me bejne krenare te jem shqiptare....
Nuk ka respekt ne frike.
si e ka thene NIETZSCHE, nena e moralit dhe respektit eshte frika. kjo existon shume ne kulturen tone, ose me mire po them ne experjencen e jetes time, shumica e shqiptareve qe kam njohur, (e kam fjalen per ata qe i kam njohur mire) rrespektonin friken me shume se asgje. nqfse u mundoje te behesh shume i llogjikshem me ata, ta merrnin per nje dobesi, ose u mundoheshin te te provokmojne anash e anash, deri sa nje dite kur te ik truni ata behen prap si pula te lagura. kjo cilesi e keqe me acaron shume dhe me zhgenjen shume nga njerezimi ne pergjithesi. si ja harrova emrin atij italianit famoz!!!! ne ate librin "prince" se nuk po me kujtohet emri!!!!. "ai thote je me i siguruar kur ta kane friken sesa kur vetem te dojne" tua tregoj nje history. ne qytetin ku jetoja mepare per shume kohe, ishte nje shoke i imi shkodran, ne jemi rritur bashke. ate e kishin frike te gjithe se ai ishte si i marre. po une di se ai nuk ishte i marre se jam rritur me te. po ai kudo qe shkonte e rrespektonin njerzit, por une e dija qe te gjithe ato njerz pa perjashtim e urrenin nga brenda, por kishin nje frike te madhe nga ky cun. une i takoja rradhe ata se jame i zene me pune, po kur u mblidhnim te gjithe bashke nganjehere dhe diskutonim gjera te ndryshme, sikur ai te thonte fluturoj gomari, ata thonin po po jam dakord me ty. ndersa une qe e dija qe me donin (se jam tip i lezetshem )me thonin se e kam gabim, me vinte per te qeshur nga nervat. nejse, me sollet do kujtime
. pra e kam fjalen qe nese ta kane friken njerezit flij gjume pa merak, si luani ne jungel, por nese te duan, ata do te duan por po i erdhi rasti i interresve te tyre, ata do te te tradhtojne ty mepare se ate luanin, qe ne shpirt e duan te vdekur. personalisht, jam i kenaqur se sma kane friken, se kshtu i njeh njerezit me mire. sikur te friksohen, nuk do te shprehen lirisht para teje, dhe do vdesesh injorant.
Per mendimin tim , rrespekti i "vertet" nuk imponohet nga ndjenja e frikes. Rrespekti vetem fitohet nga vetite qe e bejne personin uncial. Rrespekti eshte nje ndjenje qe lind ne base rreciproke e cila mvaret nga karakteret e njerezve. Une mund te kem "frike " nje person por kjo nuk do te thote qe e rrespektoj ate person. Nqse une e rrespektoj dike per c'faredo lloj arsyeje, nenkuptoj qe pres nga ky person te me pergjigjet me te njejten monedhe. Nqse une nuk marr ate pergjigje atehere i ve vizen ati personi. Me pak fjale gjicka mvaret nga karakteri i personit dhe dipllomacia qe perdor ai per te fituar rrespektin rreciprok.
Respekton nje njeri qe e do .Nuk mund te thuhet se respekton nje njeri qe ke frike ,por i nenshtrohesh atij.I pari merr nga mbapa urimet e tua ,kurse i dyti (i frikshmi) mallkimet .
Citim:po pse nenshtrimi! kjo me acaron mua, respekt i marrur me force.sikur raimondi thote per prindrit ose per njerz qe i njohim gjithe jeten qe gjaku na lidhe, kjo nuk vihet ne diskutim, qe rrespekti eshte reciprok. po une e kam fjalen tek shoqeria, dhe supuzoj situatat me extreme, p.sh. nese jata e nje shoqerie qe me dojne eshte ne rrezik, ata do me tradhtojne mua me pare se do tradhtojne nje njeri qe e kane frike. ta jap edhe nje shembull tjeter, qe existon kudo ne bote. nqfse, nje grua e bukur shume eshte me nje djale qe te gjithe njerezit e dine se ky njeri ka vrare edhe te vret, kriminel i nyt, askush nuk guxon tja hedhi syte asaj edhe nese ajo don vete, ndoshta ajo edhe vuan per nje veshtrim ose buzeqeshje:) eshte frika:) por e njeta grua e bukur te ishte e nje cuni qe te gjithe e dojne po ky nuk eshte i njohur si kriminel po perkundrazi nje njeri i mire edhe i zgjuar, te gjithe te pakten do tia hedhin syte:) pra kjo tregon se njerezit ne pergjithesi jane ne nje nivel te ulet morali, kjo ka me shume te beje me mashkujt se sa femrat. se femra eshte femer dhe nuk ka ndonje frike per jeten, pra femrat jane edhe me te drejta se nuk vuajn nga nje presion psikologjik si kto shembujt extreme, se askush nuk do ta vrasi nje femer, sot nje femer nuk te don ose te rrespekton nga frika, thjesht nga karakteri qe i pershtatet asaj. nejse, a do behet bota aq e drejte sa enderrojme na!??! kurre.
Po citoj ato që tha kundershtuesja
Respekton nje njeri qe e do .Nuk mund te thuhet se respekton nje njeri qe ke frike ,por i nenshtrohesh atij.I pari merr nga mbapa urimet e tua ,kurse i dyti (i frikshmi) mallkimet .
Citim:
--Shtriga --------te them te drejten une kur isha adoleshent nuk i degjoja prinderit fare dhe zihesha perdite--se nuk me linin te mbaja floke te gjate (--me conin ne mes te nates te qethesha-)--te vishesha si doja --te bridhja nga ma donte qejfi--te vija naten vone ne shpi-se doja te rija ne plazh deri naten vone--te lozja kumarr e plot gjera qe neve edoleshenteve atehere na dukeshin --"TRIMERIRA"-------troc muhabeti eshte ajo kontradita e brezave ------------dhe mua me ngriheshin nervat kur me benin moral----se ishte edhe koha e dulles dhe pleqte na flisnin me shume se kishin frike nga sjellja jone e cregullt-sidomos kur degjonim kenge te huaja angleze dhe italiane-(--se une kisha zakon te keq qe e hapja zerin ne maje--)----------por une kisha nje te mire vetem ---qe mesoja ne shkolle --------dhe kjo i zbuste prinderit e mij- --------d m th atehere kisha nje lloj frike nese mund te quhet qe ata te mos e mernin vesh---
Por ne lidhje me respektin ndaj tyre -----------i respektoj sepse i dua -----lidhja e gjakut --me kane bere koken---------eshte dicka qe nuk futet fare ne ato --DY KATEGORI QE KAM PERMENDUR------------SEPSE NE LIDHJEN TIME ME PRINDERIT E MIJ----------ESHTE ZEMRA AJO QE ME LIDH-------PRA DASHURIA---- QE BEHET ME E FORTE KUR NJE NGA PRINDERIT KA NDERUAR JETE---------
[QUOTE]Po citoj ato që tha kurti
[B] po pse nenshtrimi! kjo me acaron mua, respekt i marrur me force. Kurti vertet ne femrat nuk duam t'ja dime shume per te ''fortin e frikshem '' sic the dhe ti eshte me shume nje problem per meshkujt se per ne femrat ,por une flas per respektin e imponuar . P.sh Je e detyruar te sillesh mire me eproret e tu edhe pse ti mund te mos i durosh dot ,ndersa per respektin ndaj prinderve mendoj sic e permendi dhe Rajmondi nuk hyn ne keto dy kategori qe ne po diskutojme.Je i detyruar t'i respektosh prinderit e tu tere jeten dhe nuk mendoj se duhet ta diskutojme ne kete teme ,do te me pelqente te ishte teme e vecante.
Pershendetje .
S'ka ngjyre blu pa te verdhe e portokall..!
Citim:
--Shtriga --------te them te drejten une kur isha_adoleshent _nuk i degjoja prinderit fare_ dhe zihesha perdite--se nuk me linin te mbaja floke te gjate (--me conin ne mes te nates te qethesha-)--te vishesha si doja --te bridhja nga _ma donte qejfi--te vija naten vone ne shpi-se doja te rija ne plazh deri naten vone--te lozja kumarr e plot gjera qe neve edoleshenteve atehere na dukeshin --"TRIMERIRA"-------troc muhabeti eshte ajo kontradita e brezave ------------dhe mua me ngriheshin nervat kur me benin moral----se ishte edhe koha e dulles_ dhe pleqte na flisnin me shume se kishin frike nga sjellja jone_ e cregullt-sidomos kur degjonim kenge te huaja angleze dhe italiane-(--se une kisha zakon te keq qe e hapja zerin ne maje--)----------por une kisha nje te mire vetem ---qe mesoja__ ne shkolle _--------dhe kjo i zbuste prinderit e mij- --------d m th atehere kisha nje lloj frike nese mund te quhet qe ata te mos e mernin vesh---
Por ne lidhje me respektin ndaj tyre -----------i respektoj_ sepse i dua -----lidhja e gjakut --me kane bere koken---------eshte dicka qe nuk futet fare ne ato --DY KATEGORI QE KAM PERMENDUR------------SEPSE_ NE LIDHJEN TIME ME PRINDERIT E MIJ----------ESHTE ZEMRA AJO QE ME LIDH-------PRA DASHURIA----_ QE BEHET ME E FORTE KUR NJE NGA PRINDERIT KA NDERUAR JETE---------
RRespekti
Unë mendoj se rrespekti bëhet nga njerez te kulturuar, e me tradit e jo nga disa rrugaq,të ndryshëm!
Tunga nga Albadimix!
Te gezosh rrespekt kur dikush te do, quhet rrespekt i mirefillte. Te "gezosh" rrespekt sepse te kane friken mund te quhet "kuptim i figurshem" dhe aspak rrespekt.
Nuk e kuptoj kete respektin prej frikes.......
As une
respekt nga frika = bindje ndaj diktatures
Citim:
Po citoj ato që tha kotka
respekt nga frika = bindje ndaj diktatures
Ka edhe respekt nga frika...nga frika se do te humbasesh konsideraten e nje personi, ose per gjykimin e atij personi rreth teje.
do te preferoja te paren qe e bejen ngaqe me dua do ishte nje gje shume e keqe te me respektonin nga frike se nuk do ta quaja respekt .
Pikerisht, kjo eshte ceshtja. Te dyja llojet e rrespekteve egzistojne dhe duhet te dihet sesi ndahen, ose cili i perket ciles situate.
Per sa i perket rrespektit per friken mendoj se; ose eshte i diktuar sic e permendi kotka me pare, por mund te jete edhe i vetkrijuar duke iu pershtatur karakterit te personit ndaj te cilit egziston kjo frike.
Ndersa per rrespektin ngaqe ju duan mendoj se eshte nje vlere e cila do me shume kohe per tu krijuar dhe bazohet ne shume sjellje-vendime pozitive qe bejne ata qe ju rrethojne te fitojne nje rrespekt-qendrim pozitiv, e ndoshta karizmatik ndaj juve.
Te respektoj dike nga frika? As qe behet fjale. Ndjenja kundrejt atij personi nuk do te perkufizohej si respekt,por si "perulesi" apo nenshtrim perballe tij. Do te perkufizohej si nje mosvleresim te vetes, si nje mungese besimi ne vete dhe ne forcen e brendshme timen , dhe kjo si pasoje do te sillte nje neveritje te figures se atij personi , nje venitje dhe nje zbehje e personalitetit dhe karakterit te tij...Pa harruar se do ndikonte negativisht ne imazhin tim personal.
Respekti nuk eshte dicka qe blihet e shitet ne treg te lire , ate duhet te dish ta fitosh. Ne fund te fundit cfare te mbjedhesh do te korresh. Nqs ti me pozitivitetin tend ,me ciltersine tende, me drejtesine tende dhe me cdo ndjenje tjeter pozitive qe te lejon te krijosh marredhenie te drejta , te hapura dhe te ndershme me te tjeret ,atehere ata do te kene respekt per ty . Ne te kundert prit mosperfilljen , nenvleresimin dhe dekompozimin e figures tene si person.
Une akoma nuk jam ne pozicione te atilla qe te me respektojne se "duhet" te me kene frike,prandaj per mua eshte i vlefshem opsioni i respektit sepse me duan , me vleresojne per ate qe jam dhe qe jap.... Dhe besoj se ky raport nuk ka per te ndryshuar ne te ardhmen time , pavaresisht pozicionit qe do te kem neser.
Kat.
Cfare eshte respekti???
Katilesha, nuk po cilesojme ktu cili rrespekt eshte me i paster sepse vetem kur permend fjalen "frika" kuptohet perse rrespekti kur dikush ju do eshte me i zhdervjellte dhe me i paster.
Duhet ta kesh parasysh se rrespekti nga frika egziston edhe tek ti ne ndonje fare menyre. I induktuar apo i vetekrijuar ajo mvaret nga pozicioni jot ne rrelacion me njerezit.
Po te marr njr shembull;
Mesuesin e matematikes ti e rrespekton sepse eshte njeri praktik dhe jo shume tolerant ndaj nxenesve, pamvaresisht se ty ste pelqen kjo ose ndonje tjetri ti e rrespekton ate sepse eshte mesuesi jot dhe ne fund mund te te bertase, te vej katersh apo te te coje tek drejtori. Nuk po them se ti mund te kesh sjellje te keqe por frika egziston ne rast se. Kjo te ben ta rrespektosh mesuesin, mos ti kthesh fjalen, mos ta perqeshesh apo ku e di une se cfare.
Me kete dua te them se rrespekti ngaqe ke frike nuk eshte edhe aq i keq po ta marresh parasysh se jane disa tipare te natyres njerezore qe me kohen i jane mesuar ti nenshtrohen ketij lloj rrespekti.
une nuk di se cfare keni llomotitur :p
por do them me 2fjale
respekti me frik jeton me shume se respekti reciprok,,nqs nuk jeni dakort,do beni mire
Citim:
Po citoj ato që tha ari77labi
une nuk di se cfare keni llomotitur :p
por do them me 2fjale
respekti me frik jeton me shume se respekti reciprok,,nqs nuk jeni dakort,do beni mire![]()
pershendetje
teme sa interesante aq e pafund...nuk dua te diskutoj por thjesht do shfaq mendimin tim :
"respekt-marrja ne konsiderate e vullnetit dhe deshirave te nje personi te dyte dhe mos cenimi i tyre gjate marrjes se vendimeve personale."
keshtu qe edhe ai nga frika respekt quhet moj katilesha
personalisht mendoj se njerezit respektojne nga frika
ashtu si e kishte thene dhe nje parafoles "respekti nga frika eshte me i sigurt se respekti nga dashuria" ( Makiaveli, vepra e vetme filozike te cilit eshte "princi" nje nder perlat e filozofise sipas mendimit tim)
gjithe te mirat!
....Ka nje kendveshtrim interesant ne lidhje me kete,,,,,,
Te te respektojne se ju kane friken eshte nje detyrim instiktiv i njeriut qe vjen si pasoje e instiktit te mbijetese. Kjo do te thote se une te respekroj qe te me lesh te egzistoj, pra eshte dicka instiktive
Te te respektoj se te dua eshte sociale. une te respektoj sepse marr nga ty te njejten gje si shkembim, dhe te dua duhet te kuptohet si nje deshire qe te pranosh tjetrin ne shenje barazie me te. pra peshorja socilae nuk anon nga asnjera ane.
kjo eshte ndarja,,,,,,,,,
Citim:
Po citoj ato që tha dhoma666
....Ka nje kendveshtrim interesant ne lidhje me kete,,,,,,
Te te respektojne se ju kane friken eshte nje detyrim instiktiv i njeriut qe vjen si pasoje e instiktit te mbijetese. Kjo do te thote se une te respekroj qe te me lesh te egzistoj, pra eshte dicka instiktive
Te te respektoj se te dua eshte sociale. une te respektoj sepse marr nga ty te njejten gje si shkembim, dhe te dua duhet te kuptohet si nje deshire qe te pranosh tjetrin ne shenje barazie me te. pra peshorja socilae nuk anon nga asnjera ane.
kjo eshte ndarja,,,,,,,,,
Citim:
Po citoj ato që tha katilesha007
..............
:
Pa pa pa me kilometra larg dukesh qe rrin me mu:p:p
Citim:
Po citoj ato që tha dhoma666
hahahahah edhe ta mendosh qe rrime pak se po te rrinim me shume vaj medet,,,,,,,,,,hahahahaha
- e rëndësishme është të të rrespektojnë .........
kush e bon nga dashuria .... etj ... hallall .........
kush e bon nga frika ............. mir ti bohet - se legen do ngeli gjithmonë ( dhe rrespektin e legenave nuk e don njeri )
normalisht jo te gjithe mund te te duan dhe detyrimisht eshte mire qe te gjithe te te respektojne dhe rrjedhimisht duhet te ekzistojne format e respektit me burime te ndryshme.....nuk me intereson te zgjedh midis rasteve, pastaj te me respektojne sepse me duan vetem nuk me pelqen.
respekti normalisht duhet te ekzistoj gjithmon megjithese dozat e tij duhet te ndryshojne sipas klasifikimit qe ne i bejme njerzve apo sipas konsiderates per keta te fundit....
dhe mbi te gjitha respektin nqs nuk dine ta japin vet duhet imponuar ( dhe me sa shoh une as minimalisht respekt formal per hir te edukates qytetare nuk has sh shpesh ne vendin tone te dashur keshtuqe ...duhet imponuar ca si shpesh )
P.s.respekti nuk mund te ket frike,vetja ime jam une,pavaresishte anes tjeter,thjeshte jep respekt pa frike.....do eshte njerzore.....
per te gjithe respekt
MBR
nga frika apo siqeriteti nuk me behet vone, mbretereshat i rrespektoj...
Nuk eshte edhe shume e lehte ta cilesosht kete perkufizimin e titullit qe i kam dhene temes!
Ndonjehere, ata qe te respektojne nga frika duket se e bejne nga dashuria dhe nuk e shprehin te verteten....ndoshta pas shpine......por hej, nese nuk e veme re diferencen atehere ku eshte ndryshimi?
Citim:
Po citoj ato që tha kurti
nga frika apo siqeriteti nuk me behet vone, mbretereshat i rrespektoj...![]()
Trego 41 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.