Forumi Horizont | Gjithsej 2 faqe: [1] 2 » Trego 60 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Diskutime Shoqërore (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=125)
-- Eshte e vertete femrat jane subjekt me i lehte drejt nje autoviktimizmi te tepruar?? (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=2949)
Eshte e vertete femrat jane subjekt me i lehte drejt nje autoviktimizmi te tepruar??
Ne fakt kjo pyetje ka disa ore qe po lodh duke reflektuar siper.Marre shkas nga nje situate ne te cilen u ndodha pa dashje dje.Kam konstatuar(dhe ky eshte nje konstatim personal) qe tek femra , ne veçanti tek femrat shqipetare qe behet shpejt prehe e viktimizmit.Doja te dija nga ju anetare te forumit nese eshte vertet keshtu apo thjeshte e kunderta.
Pres pergjigjet tuaja
Pershendetje te gjitheve!
Une besoj se eshte realitet .
Dhe kete e mbeshtes me faktin se femrat jane me te ndjeshme per nga natyra sesa meshkujt, veti e cila i ben me te ekspozuara ndaj gabimeve te kesaj natyre. Por do te thosha se eshte nje realitet per te gjithe boten femerore dhe jo vetem per femrat shqiptare.
Keq me vjen qe eshte ndertuar ne menyre te tille kjo bote, por me vjen dhe mire, sepse nuk me pelqejne femrat me nje karakter burreror .
Pershendetje
Citim:
Citoj Black
Keq me vjen qe eshte ndertuar ne menyre te tille kjo bote, por me vjen dhe mire, sepse nuk me pelqejne femrat me nje karakter burreror .
Ne fakt mendoja qe ishte e kunderta...
Jam dakort me Black nese thote qe femrat jane me pak zemergure,por ama besoj qe meshkujt kete defekt te vogel(gjithmone nese mund ta quaj keshtu)e kompensojne ne forma te tjera.Me akte shume me te renda...
Eh cuna bota eshte e ndertuar keshtu...pastaj ka shume variacion ne rruzullin tokesor,ndaj njeriu mjafton te zgjedhe ate person qe i ka gjerat qe kerkon!
E lehte apo jo?!!
Dhe nje konstatim te fundit:jam e gezuar qe meshkujt shqipetare kane aq shume eksperienca me femra te kombesive te ndryshme,ne kete menyre arrijne te bejne krahasime te tilla... go on guys
Shao,shao
Citim:
Citoj Amor
Eh cuna bota eshte e ndertuar keshtu...pastaj ka shume variacion ne rruzullin tokesor,ndaj njeriu mjafton te zgjedhe ate person qe i ka gjerat qe kerkon!
E lehte apo jo?!!
Dhe nje konstatim te fundit:jam e gezuar qe meshkujt shqipetare kane aq shume eksperienca me femra te kombesive te ndryshme,ne kete menyre arrijne te bejne krahasime te tilla... go on guys
Teme shume e bukur kjo Insomnia...
Per mendimin tim eshte shume e vertete kjo gje,dhe sidomos per femrat shqipetare...Sic e tha edhe Black,qe vajzat jane seks me i dobet,me te ndjeshme,do te shtoja qe femrat shqiptare jane edhe shume mendjelehta...Kjo mund te ndodh per shume faktore,ndoshta ngaqe jemi disi mbrapa dhe duan qe te duken sikur ecin me kohen dhe bihen pre e shume gjerave..Kjo gje ndodh me shume ke ato vajza qe jane akoma ne adoleshence ose qe sapo e kane kaluar ate moshe...Kuptohet qe jo te gjitha,behen edhe perjashtime se fundja PYLL PA DERRA S'KA....
Respekte........
Hëmm
Ne fakt po te qe se do te flisnim per gabimet e meshkujve, do te na duhej qe te mbanim nje vare me vete, por une desha vetem ti pergjigjesha pyetjes direkte te temes.
Sa per eksperiencat qe kane shqiptaret me femrat e huaja, do te ishin me te pakta sikur dhe femrat shqiptare te mos ishin kaq te "emancipuara" .
Shao shao
Citim:
Po citoj ato që tha I pafajshem
Hëmm
Ne fakt po te qe se do te flisnim per gabimet e meshkujve, do te na duhej qe te mbanim nje vare me vete, por une desha vetem ti pergjigjesha pyetjes direkte te temes.
Sa per eksperiencat qe kane shqiptaret me femrat e huaja, do te ishin me te pakta sikur dhe femrat shqiptare te mos ishin kaq te "emancipuara".
Shao shao
c'me thoni per djemte qe jane te ndjeshem ndaj femrave qe viktimizohen? apo mos valle djemte jane shume egocentrike per t'u kujtuar pa i'u terhequr vemedja me lloj lloj menyrash...pse jo dhe me viktimizim...
po meshkujt nuk ju duken sikur jane pak oportuniste me shume sec duhet???
Hahahaa
Tani ose une nuk di te shprehem, ose ti nuk e ke kuptuar .
P.s Vete e kerkove , merre pra dhe nje tjeter shao shao
Me ke e kishe komentin e fundit??
Eshte me Amor Alucius, me falni qe nuk e theksova.
Meqe jemi ketu, mos jeni gje kamarierja e "bari i thashethemeve" ju?
Lol
Citim:
Po citoj ato që tha black_eagle001
Hahahaa
Tani ose une nuk di te shprehem, ose ti nuk e ke kuptuar .
P.s Vete e kerkove , merre pra dhe nje tjeter shao shao![]()
Ua mami paskem ngaterruar teme, ashtu bar... PP
Ok,me sa duket chit-chat shkon ne mode kohet e fundit sepse idea fillestare nuk ishte shkembim batutash ne kohe reale.
Nuk diskutohet ''shoqeria dhe kostumet'' sepse ne ate lloj menyre do behej si pelhura e Penelopes......te kerkojme ti permbahemi temes.
Flm
Pershendetje.
Vajzez/dhe gruja Shqiptare i mohohen shum te drejta dhe kjo gje mendoj qe ndodh ne Shqiperi dhe Afrik/ose Azi por nuk duhet te ndothte kjo gje sepse tregon qe jemi njerez te trashOse (fanatik)Injorim i trashiguar kete nuk e kemi ne si popull sepse jemi nje nga popullit me te zvilluar nga ana trurit mendor.
Sipas kohes vjen gjithqka dhe kjo do te zhduket nga dal nga dal po pak me vones mos u merzisni sepse gjithqka vjen ne koh do behet mir Gjithmon shpresa duhet te vdes e fundit.
Faliminderit.
Atehere po bej nje permbledhje te mendimit tim.
Doja te vendosja dhe ate qe eshte nenshkruar "i pafajshem" per aresye se jam i njejti person dhe ne ato momente FH nuk e pranonte nick-un tim.
Fillimisht e perseris se natyra femerore eshte me e brishte dhe me delikate sesa ajo e meshkujve, ky eshte dhe(per mendimin tim) shkaku kryesor qe femrat jane me te prekura nga ky fenomen.
Gjithashtu eshte shume e vertete se meshkujt ne pergjithesi( jo vetem ata shqiptare) perfitojne nga kjo gje , por une nuk e preka per faktin se aty behej fjale per femrat.
Sa per "emancipimin" e femrave shqiptare .
Megjithese e kuptoj gjer ne nje fare menyre friken e femrave shqiptare per tu lidhur me djem shqiptare(flas per ato qe jane jashte vendit), nuk jam dakort me ate qe ato te neglizhojne pothuajse plotesisht djemte e vendit te tyre. Dhe per fat te keq eshte nje fenomen i perhapur, te pakten sa kam jetuar nga pervoja personale. Nuk e di sesi e mendon dikush tjeter, por eshte dhe fakt ajo qe shkroi Amor alucius, rolin e viktimes e merr me teper mashkulli dhe perpiqet qe gjithmone te hedhe fajin mbi femren. Por mendoj gjithashtu dhe se nuk duhet pergjithesuar.
Per tju pergjigjur pyetjes se a jemi aq shume te deshperuar nga femrat shqiptare, do te thosha se eshte me teper nje "hakmarrje" , pavaresisht nga menyra sesi interpretohet, ndaj snobizmit te femres kundrejt tyre. Dhe nuk jane raste te pakta kur femrat shqiptare as te flasin me goje . Por dhe pa e tepruar, duke shkuar me kedo qe te gjesh perpara, qofte dhe me nje person te degraduar, vetem me qellimin qe te shesim dengla. Cdo gje ka dhe nje limit .Varet gjithashtu dhe nga kultura e personave , qofshin femra apo meshkuj, nga menyra sesi ata i ndertojne mardheniet ndermjet tyre.
Personalisht nuk jam shume i terhequr nga "ikjet" per te mos thene aspak,por mendoj se ka te beje me kulturen seksuale dhe morale te çdo personi menyra sesi e jeton secili prej nesh jeten e vet.
Kurse per superioritetin e meshkujve ne krahasim me femrat dhe te drejtat e secilit seks do te thosha se ka ende per te bere , megjithese ne shoqerine shqiptare te tashme nuk besoj se kane ngelur dhe shume tabu.
Shpresoj qe te jem sqaruar sadopak dhe lexim te kendshem
Sh 3
Hey une me kete autoviktimizmin kuptoj shume gjera, nese do te ishe me specifik ti insomnia, se cdo te thuash me viktimizem ne kete rast, do te na ndihmoje shume.
Mgjth, sido qe ta kesh thene, sipas kuptimit paresor qe i jap une, kisha nje mendim.
Sme duket se femrat kane te bejne shume me autoviktimizmin. Mund te jete paragjykim, si shume te tjera te pervetesuara nga shoqeria ne pergjithesi dhe spektacionet e mundshme lidhur me seksin femer. Jo ne pak raste tregohet se femra ka nje mprehtesi, eshte vigjilente, intuitive, e kujdesshme, shume here me teper ne raste te caktuara se meshkujt. Pse u dashka te kuptojme se ka te beje autoviktimizmi me te ne krahasim me meshkujt e aq me teper tek femrat shqiptare? Mua me duket se eshte gjithcka nje paragjykim deri atehere kur ju nuk sillni argumente bindese per ta mbrojtur tezen tuaj.
Jemi mesuar shpesh te degjojme se femra eshte e dobet, e brishte, mendjelehte (ka shprehur dikush aty me siper), dhe e kemi shume te lehte te themi se ka shume lidhje me autoviktimizmin.
Sa per femrat shqiptare ne vecanti, ne kushtet e nje shoqerie te prapambetur ku ka jetuar, ku i eshte dashur nje lufte tejet e madhe te pasqyroje e aplikoje natyrshem vullnetin e saj, perseri mund te them se jane shume te hedhura (te gjalla) dhe nuk kane te bejne aspak me viktimizmin.
Eshte e vertete femrat jane subjekt me i lehte drejt nje autoviktimizmi te tepruar??
Qe nga titulli, duket se ka te beje shume me paragjykimet mbi femrat.
Kam ende per te shtuar, por ne vijim te debatit ...
Ciao
Ok,konstatimi personal imi qendron ne faktin qe shpesh here degjoj po te njejtat fjale dhe keto te fundit nga shume persona.
Citim:
Citoj Eniss
Qe nga titulli, duket se ka te beje shume me paragjykimet mbi femrat.
e dija une sdo e lije me kaq :p
Atehere me autoviktimizem i referohesh deshtimeve ne dashuri? Se kjo ishte pyetja ime qe te vazhdonim me tej, pasi te ishim qartesuar.
Atehere, e kemi lene ketu.
Citon insomnia:
P.s Kerkon nje rast(banal ky )......hap nenforumin dashuria dhe shiko sa anetare meshkuj e sa femra pretendojne te kene rene viktime te nje lidhjeje me dike tjete.
Eshte nje nenforum, qe e beson apo jo, nuk kisha hyre asnje here qe kur eshte krijuar. Ishin goxha faqe. Pash vetem faqen e pare dhe gjeta tema te tilla si:
''Si mund ta harrosh'' - Juli
''Te duash dike me shume se vetja'' - visi
''Per ty qe nuk e di kurre sa te desha'' - diabolic
''Perse na duket vetja kaq te pafat'' - anonim
''Mos perfito nga sinqeriteti'' - seni
Se pari: Ne mos gaboj ne faqen e pare ne nenforumin dashuria, per tema mbanin kampion meshkujt (te pakten nga emrat), edhe qe nga titulli, ta kepusnin shpirtin :p
Se dyti: The se femrat ne ate nenforum pretendojne te kene rene viktime te nje lidhje me dike tjeter. Edhe ky me duket paragjykim, se besoj se aty e shef ndonjera veten si viktime ose ta kete cituar kete ne postim. Eshte nje konkluzion i yti besoj nga mesazhet e lexuara, dhe konkluzionet seshte e thene te jene perhere te sakta se rrezultojne ne te shumten e rasteve nga paragjykimet.
Se treti: edhe me teper rendesi... Kur do kuptojme ne se te biesh ne dashuri ska te beje aspak me viktimizem, aq me teper me autoviktimizem. Ne nje cift nese arrin te jesh ti ajo qe dashuron me teper, eshte shume here me mire, se eshte nje gjendje qe te sheron shpirtin, qe te lumturon, e ndonje here panvaresisht deri diku se cfare ndien partneri. Ju edhe kete gje e paragjykoni. Femrat kane tere kapacitetin te dashurojne e dine te dashurojen shume bukur, jane qenie te lindura te tilla qe i kane keto kapacitete. Besoj e dini se femrat dhe meshkujt dashruojne jo ne menyre te njejte. Une se kuptoj pse ne nje cift, partneret i ruhen te renit ne dashuri. Do me pelqente te ishin femrat qe dashuronin më me zjarr se meshkujt, e ska pse te emertohet viktime.
Pse meshkujt e shohin te gabuar te dashurohen e te bejne pas nje femre? Ndrydhen te mos ja bejne te ditur kete?
E tera eshte ceshtje paragjykimesh e kompleksesh...
C ya
Citim:
Se pari: Ne mos gaboj ne faqen e pare ne nenforumin dashuria, per tema mbanin kampion meshkujt (te pakten nga emrat), edhe qe nga titulli, ta kepusnin shpirtin
Insomnia, perzgjedhja ne faqen e pare ishte teresisht rastesore, por edhe jo e nje rendesie shume te madhe qe te hyja me thelle edhe ne faqet e tjera te kaluara. Mua nuk ma mbush aspak mendjen ngado qe te nisesh ti per te shpjeguar se femra eshte nje subjekt autoviktimizmi. Nisu edhe nga shkrimet ne forum po deshe. Nisu edhe nga eksperienca reale ne jete te njerezve e miqve qe te rrethojne. Sepse te tilla i kemi edhe ne eksperiencat e njerezve qe na rrethojne prej te cilave vleresojme. Me ka rastisur te njoh meshkuj qe kane dashuruar me shume ne nje lidhje dashurore dhe e kane perjetuar shume dhimbshem tere historine. Nuk mund ti quaj viktima te lidhjes. Ketu ndoshta qendron edhe ndryshimi mes meje e teje ne kete debat, po eshte ndryshim thelbesor, kendveshtrime teresisht te skajshme.
Citim:
Po citoj ato që tha Insomnia
E thene kjo,jam gjithnje i mendimit qe tek femrat eshte me e theksuar,kjo per shume motive.Nuk te lajmeron askush as me Sms-e,as me e-mail kur ke te tilla simptoma.Te gjitheve u ka ndodhur ne jete qofte edhe nje here te vetme.Jam gjithnje i mendimit qe tek femrat eshte me i ekzagjeruar ky fakt.
Ta mos ta pranosh eshte fillim kompleksi.....
Shkruhemi....
Ne fakt nuk u nisa me hamendjet Enis,siç kam thene edhe me siper eshte konstatim personal.
Kam arritur ne kete mendim nga shume faktore:shoqerite dhe ambienti qe me rrethon.....per te mberritur tek vetja.
Citim:
Citoj Eniss
Ketu ndoshta qendron edhe ndryshimi mes meje e teje ne kete debat, po eshte ndryshim thelbesor, kendveshtrime teresisht te skajshme.Sbesoj se mund te biem dakort asnjehere ne kete pike.
E shikon shume te gabuar ceshtjen dhe i shtyre nga paragjykimet.
LoL
e pse do habiteshe ti te ishim ne nje mendje? Ku s'kena ra nai here dakort ne pervec se ne kete teme e skena qene me i mendje? Edhe ne kete teme do te jene anetaret e tjere qe do prononcohen e do na ndergjegjesojne me mire mbi femren si subjekt te autoviktimizmit. :p
Nje te shtune te kendshme edhe nga une
lol
Rrofte mendimi i lire atehere.(sondazhi eshte i hapur)
E qelluar kjo tema
Besoj se eshte e vertete...
ca eshte e vertete macekeqe?
Ne fakt te thuash e vertet apo e gabuar, eshte shume e thjeshte. Nese do dini te argumentoni edhe pergjigjen tuaj, qofte edhe dy rreshta se pse e mendoni si te tille pergjigjen tuaj, do kishte vlere edhe per ne te tjeret.
Jam shume e interesuar per pergjigjet e femrave me shume dhe si e mendojne kete teme...
ciao
Shoh me keqardhje qe gjithcka qe diskutohet me lidhje me boten e femrave dhe meshkujve ,kalon me perpara ne optiken perkatese,qofte ajo e femres ose e mashkullit ...
Paragjykime ,akuza ,mbrojtje dhe prape gjykime ...dhe kjo pse ?Thjesht sepse une jam femer ndersa ti ....jo si une.
Per vite me rradhe femra eshte etiketuar si ``sexi i dobet`` ,ndersa mashkulli ai qe e ka ne nenshtrim dhe tani nuk kam ndermend te dal une dhe te ndryshoj kete vizion te te parit te gjerave (sidomod nga meshkujt dhe disa femra qe ju pelqen ky status ,per efket rehatie) ,por thjesht nqs do flisja per pjesen me te madhe te atyre femrave qe njoh ,mund te them se eshte krejt e kunderta ...
Kjo nuk eshte nje nga parrullat e levizjes feministe ,por eshte nje realitet qe nqs do na pelqente ta shikonim me sy te lire do arrinim ta konstatonim dhe vet .
Kam pershtypjen se nuk mund ti etiketojme femrat ne ``te dobta`` dhe ``te forta`` ,dallimi per mendimin tim duhet bere midis atyre femrave qe kane interes te shfaqen te tilla ose jo .Gjithkush eshte ai qe i pelqen te jet dhe ne fund te fundit eshte ai qe ka interes te jet .Nje femer qe i pelqen te perkedhelet nga statusi i ``te dobtes`` dhe te perfitoj privilegje nga kjo ,sillet e tille ...Ndersa dikush tjeter qe e vlerson shume faktin e te qenit femer dhe do qe edhe roli i saj te vleroshet nga te tjeret ne shoqeri sillet ne menyre tjeter .
Pastaj nqs do fillonim te analizonim karakterin e nje mashkulli dhe te nje femre ,jam e bindur qe jo vetem brenda llojit por edhe jashte tij nuk do ja dilnim dot me analize.Meshkujt ashtu si dhe femrat nuk mund ti fusim ne asnje kategori te vetme ,gjithashu as meshkujt (femrat ) brenga kesaj kategorie nuk mund ti veme vetem nje emer ...ata jane te gjithe shume ndryshe.Asgje nuk eshte e prere me thike ....
nuk do thoja qe eshte e vertete vetem per femrat. mendoj qe autoviktimizmi ka te beje me dobesine e personit per te marre jeten ne duart e veta dhe eshte fenomen qe e kam pare si tek meshkuj si tek femrat.
femrat e shfaqin me shume duke u qaravitur per fatin e tyre te zi, per vuajtjet e tyre te perjetshme dhe e perdorin kete menyre per te terhequr vemendjen e te tjereve per t'i mbajtur ata peng apo per te ngacmuar gjithmone ca celsa te caktuar te cilat e dine se po i preken marrin ate qe duan. ne te vertete eshte nje lloj egoizmi femeror dhe nej dobesi e personave qe nuk dine se cfare kerkojne nga jeta dhe me teper nuk kane forcen per te ndryshuar dicka.
tek meshkujt paraqitet me nje deshperim dhe dhembje te perhershme qe nuk mund te jetojne pa dicka te caktuar, qe ky eshte fati i tyre dhe nuk mund ta ndryshojne, dhe dorezohen pa perfunduar perpjekjen e pare nese kjo nuk ka suksesin qe ata presin dhe si me thene bejne nje hap para dhe dhjete hapa pas. enden kuturu pa nje qellim ne jete pa ditur cfare duan nga vetja, pa patur forcen te luftojne per veten e tyre.
ndryshimi mes dy kendveshtrimeve eshte qe femra e di se cfare do dhe cfare mund te arrije permes autoviktivizmit te saj, ndersa mashkulli nuk di ka vetem justifkime te gjendjes se tij shpirterore psikologjike, por e ka te humbur veten totalisht. dhe preferon te gjeje justifikime sesa te reflektoje ne vetvete kush eshte dhe cfare deshiron te beje ne jete dhe te dale e te levize qe te arrije ate qe do.
Citim:
Po citoj ato që tha analistja
[
ndryshimi mes dy kendveshtrimeve eshte qe femra e di se cfare do dhe cfare mund te arrije permes autoviktivizmit te saj, ndersa mashkulli nuk di ka vetem justifkime te gjendjes se tij shpirterore psikologjike, por e ka te humbur veten totalisht. dhe preferon te gjeje justifikime sesa te reflektoje ne vetvete kush eshte dhe cfare deshiron te beje ne jete dhe te dale e te levize qe te arrije ate qe do. [/B]
Ju lutem mos modifikoni profilin tim.Un nuk jam komunist.....
Citim:
Po citoj ato që tha Equis
Analiste cfare the????Qe femra e di se cfare do?Sipas experiences sime del qe femra nuk e di kurre se cfare do.Ose me mire te themi do kaq shume sa nuk eshte ne gjendje te beje nje zgjedhje qe do te mendonte se do te ishte ideale.
Gjithmone i permbahet parimit te besh ate qe te duket me e drejte Isnt it ironic?
Besoj qe meshkujt jane shume here me teper viktima sesa vajzat.Fati i vajzave eshte ai qe nuk ngelen kurre ne balte,sepse do dali gjithmone nje kale qe ta nxjerre nga balta.Femrat qofte shqiptare qofte te huaja jane viktime e ambicjeve,vetkenaqesise,apo narcizizmit(gje teper e theksuar tek vajzat e bukura dhe terheqese per te gjithe meshkujt).Nuk dua as te paragjykoj as te pergjithesoj por sic e tha dhe Enissi djemte jane kampion ne tema qe ta kepusin shpirtin flas per hartbroke-t
Te them te drejten me vjen shume keq per kete fakt.Megjithate autoviktimizimi si term nuk esht shume i percaktuar,dhe jam serisht dakort per kete gje me Enissin.Ndryshimi jone flas per djemte ne lidhje me femrat eshte qe ne e kemi te qarte se cfare duam,ke duam dhe si e duam,dhe te them te drejten jemi gjithmone perballe nje pikture qe na pelqen kaq shume kur galeria eshte e mbushur plot me piktura jo me pak te bukura apo intersante.Mund te pranoj vetem termin autokompleksitet tek vajzat qe per natyren e tyre eshte gje normale,viktimizimi eshte thjesht nje strategji
Shao shao 3.
Autoviktimizimi nuk ka te beje me te qenurit sexi femer apo mashkull. Mendoj se kjo varet nga personaliteti i njeiut se sa i prirur eshte per te kapercyer situatat si dhe nga rrethanat ku ndodhet. Ndoshta ne Shqiperi nisur nga mentaliteti, nga kushtet ekonomike dhe nga deshira per te mbajtur fort ate c'ka posedojne pavaresisht nga dhimbja dhe zhgenjimi qe marrin, femrat behen pre (me deshire apo pa deshire) e viktimizimit. Por kjo s'do te tregoje aspak dobesine e femres, por venien ne pune me shume te llogjikes se sa te epsheve dhe veseve.
Ketu ku jetoj shoh se femra integrohet me shpejt ne cdo rrethane, eshte me e adoptueshme dhe shume me tolerante se sa nje mashkull. Madje dua te them qe rralle meshkujt adoptohen kaq lehte, dhe ne te shumten e rasteve bien nen nivelin qe u takon.
Per sa i perket viktimizimit jo vetem ne aspektin e dhunes fizike (sa meshkuj te dhunuar shenojne statistikat??)por dhe ate shpirteror, intelektual, shoqeror....Jua them me bindje qe mashkulli eshte shume here me i viktimizuar, dhe me i prirur drejt autoviktimizmit nga vete sistemi mendor qe zoti i ka dhuruar...Egoja e tepruar te thyen hundet dhe ka pasojat me te dhimbshme krahasuar me te tjerat..
Citim:
Po citoj ato që tha mona
Autoviktimizimi nuk ka te beje me te qenurit sexi femer apo mashkull. ......
Jua them me bindje qe mashkulli eshte shume here me i viktimizuar, dhe me i prirur drejt autoviktimizmit nga vete sistemi mendor qe zoti i ka dhuruar...Egoja e tepruar te thyen hundet dhe ka pasojat me te dhimbshme krahasuar me te tjerat..
po lexoja disa nga komentet ketu dhe mendoj se te gjithe ju nuk beni gje tjeter vec vertetoni stereotipin e femres si viktime.
Ne fakt, insomnia femra qe kur lind edukohet si nje qenie e brishte, i mesojne se ajo nuk eshte e zonja e vetes, se nuk mund te mbrohet, se nuk mund te rrihet me nje burre, se nuk mund te dale naten vetem, pasi mund ta perdhunojne e te tjera si keto.
Kur femrat rriten, nje pjese prej tyre jane mese te bindura se kjo eshte e vertete dhe per kete arsye, kalojne ne varesi te plote ndaj mashkullit qe kane per krah (babai, vellai, burri, djali) dhe vetem kur nuk ka ndonje mashkull perqark, heq dore nga te qenit viktime. Keto lloj femrash jane viktima te pavetedijshme.
Nje pjese tjeter femrash, kur rriten e kuptojne se te qenit viktime nuk u pershtatet, por e perdorin kete si nje vegel per te manipuluar meshkujt. Kjo do te thote, se ato kerkojne qe burrat t'ju mbajne cantat, t'u japin leke, te rrine me edhe pse kane dashnore etj etj etj. Keto femra jane viktima te vetedijshme.
Ka dhe nje grup te trete, te cilat, kur rriten e kuptojne trapllikun e viktimizimit dhe heqin dore prej tij. Per to femra eshte njeri dhe si e tille ka aftesite dhe te metat e veta si cdo njeri tjeter. Ne kete kuader ato shfrytezojne aftesite e tyre me te mira per te bere perpara, dhe nuk autoviktimizohen per mosarritjet e veta. Keto lloj femrash ne Shqiperi i quajme burrnesha!
Kjo behet sepse burrat kane frike se mos grate jua marrin ne kthese dhe kthehen te gjitha ne karaktere te forta (gje per te cilen mendoj se te gjitha e kane potencialin, por nuk e dine qe e kane). Duke i quajtur burr -nesha, ata duan te thone se keto femra po humbasin tiparet femerore (ate qe disa e quajne feminilitet), te cilen e kategorizojne si dicka negative, qe duhet evituar. Kjo propagande influencon grupin e dyte, qe hiqet si viktime edhe pse e di fare mire qe nuk eshte.
kaq per tani se u zgjata!
interesant ky sondazhi, une votova per " s varet nga kombesia por femra eshte prirur me shume per autoviktimizim sesa mashkulli prej natyre"
une personalisht jam gjendur gjithmone ne ambiente shume feministe, ku forcen e fjales dhe te veprimit ne shumicen e rasteve e kane pasur femrat (vetem ne fis jemi nje qerre ) dhe aspak nuk e jam e edukuar me idene e viktimes dhe te seksit te dobet, por pavaresisht nga kjo kam pershtypjen se femra per natyre ka prirje te autoviktimizohet qofte me apo nje mashkull ne krah apo shqiptare ose jo shqiptare. kete e them sepse ne shumicen e rasteve autoviktimizimi eshte vecoria kryesore e SPM, ndaj pervec nje sere aspekteve sociale e psikollogjike ne prirjen e femrave per autoviktimizim ndikon dhe faktori biologjik/hormonal (mjeket mund te korrigjojne nese gabohem
)
Uroj te mos qash edhe ti te makina e ndonjerit albushe, ose ne klub, ose ku di une, se zakonisht jane gjera qe nuk i ndodhin femrave keto ndaj
... gia fatto
Ti pareva...
Nuk mendoj se femrat jane me Autoviktimiste se meshkujt..
Jam plotesisht dakort me mendimin e disa parafolezve, ku thote, qe kjo varet nga rrethi familjare, ku jane edukuar keto femra nga kultura e mentaliteti me te cilen jane rritur...
mendoj se meshkujt, kane paragjykojne kur thone, se femra eshte me teper viktimiste...
per mua nuk do te thote viktime, nese dashuron me pasjon, nese e shpreh ate hapur,...ashtu siç e kan zakon femrat ta tregojne...
per mua nuk do te thote viktime, kur ke kapacitetin e madh te intekrimit ne cdo shoqeri te re, sepse kjo eshte karakreri i femres, qe do te thote tolerante, e mprehte e kuptueshme, dhe e ndjeshme...
me respekt sabina
Pashe qe ca meshkuj ketu shprehen negativisht ndaj autoviktizimit te nje femre por nese kerkojme rrenjet e ketije autoviktizimi te ca personaliteteve te dobeta femerore ku i gjejme?
Pikerisht tek ju te dashur meshkuj qe na folet aq bukur per menyrat se si nje femer munde te luaje rolin e viktimes.Nje femer qe luan kete rol do thote qe eshte trajtuar ne nje forme te tille sa s'ka asnje forme autoriteti,respekti ndaj vetvetes...si pasoje e nje trajtimi superior nga partneri/vellai/babi e keshtu me radhe.
Mesiper u fol per femra qe qajne ne bar-e(...):nese njeriu arrin deri aty, atehere do thote qe gjindet ne nje hall te madh e jo te merret me ironi dhe te thuhet qe e ben vetem te luaje rolin e viktimes.
Ka njerez qe kane nje karakter shume te dobet,qe duhet te mbeshteten diku per te ndier pak siguri ne vetvete dhe qe do ishin gati te benin cdo gje per te mbajtur ate mbeshtetje,madje dhe te ulnin veten ne gjestet e lartpermendura.Por,zotesia e njeriut qe i qendron afer eshte ti jape siguri e te mos e bej te ndihet si ne nje bote qe nga momenti ne moment mund ti shembet.
Ne kete aspekt i jam shume mirenjohese tim eti duke mos me bere te ndihem asnjehere si nje qenie inferiore,duke me mesuar gjithmone qe nje individ ben veten te dobet duke pranuar dicka dhe jo atributet e te tjereve.
Albushe, vetem ti e paske bere dicka te tille???
Duhet te behesh pak me burrneshe, mike e dashur, ashtu sic ka thene edhe shoqja Llapa, femra eshte forca kryesore per ndertimin e atdheut
"mike e dashur" ??? ... hmmm
mbase kam keqkuptuar une temen por kam pershtypjen se nuk po diskutohej ne jane apo jo femrat viktima, por a jane te prirura femrat me shume se meshkujt ndaj autoviktimizimit, ndaj nuk i kuptoj kategorizimet "karakter i dobet, mendjelehta, burrnesha/joburnesha"
per mua emotiviteti, sensibiliteti dhe autoviktimizimi jane gjera qe shfaqen me shume te femrat sesa te meshkujt por jo qe femrat jane viktima
dhe sa per punen e te qarit ,dikush qe qan ne bar/makine/xhiro a ku di une nuk tregon karakter te dobet por tregon se nuk ka frike ti shprehi ndenjat dhe gjendjet e veta emocionale e i shpreh lirshem pa u kushtezuar nga ambienti i jashtem dhe nga paragjykimet e mundshme te te tjereve
e per me teper nuk qahet vetem per hall te madh ndonjehre mjafton dhe ndonje skene prekese, kenge film apo thjesht se eshte periudha qe te qahet
Me terhoqi vemendjen titulli i kesaj teme, jo sepse me intereson por sepse ka dicka qe nuk shkon. Ky eshte nje sondazh ose diskutim forumi dhe nuk ndan dot nese "eshte e vertete apo jo". Titulli i sakte do ishte "Mendoni se femrat jane subjekt me i lehte drejt nje autoviktimizmi te tepruar??"
Nese duam te gjejme nese eshte e vertete apo jo mund te gjejme pergjigje te pjesshme ne psikologji dhe eksperimentet e asaj shkence. Keto te forumit jane vetem opinione dhe mund te formojne "opinionet popullore" por jo te ndajne nese "opionet popullore" kane baze ne realitet .
[QUOTE]Po citoj ato që tha Fajtori
Me terhoqi vemendjen titulli i kesaj teme, jo sepse me intereson por sepse ka dicka qe nuk shkon. Ky eshte nje sondazh ose diskutim forumi dhe nuk ndan dot nese "eshte e vertete apo jo". Titulli i sakte do ishte "Mendoni se femrat jane subjekt me i lehte drejt nje autoviktimizmi te tepruar??"
Nese duam te gjejme nese eshte e vertete apo jo mund te gjejme pergjigje te pjesshme ne psikologji dhe eksperimentet e asaj shkence. Keto te forumit jane vetem opinione dhe mund te formojne "opinionet popullore" por jo te ndajne nese "opionet popullore" kane baze ne realitet . [/QUOTE
mund te dime atehere kush eshte opinioni juaj fajtor...?
pershendetje sabina.
Po Amor Alucius ka te drejte kur thote se ne pergjithesi, kryesisht eshte faktori familje drejt nje autoviktimizmi te tepruar. Nje familje me probleme, na ben me te prirur drejt nje fenomeni te tille. Kur them per nje familje me probleme, apo nje femijeri e tille ka shume faktore ne percaktim, por kur them nje familje me probleme, kryesisht i referohem nje familje ku te gjithe kane rolin e vet, dhe problemet nuk diskutohen ne rrenjet e tyre.
Jane edhe femrat edhe meshkujt te prirur te jene subjekte te tilla, por ne pergjithesi nje mashkull shkon me rralle drejt ekzagjerimit te ketij fenomeni. Kjo ndodh se nje mashkull e percepton ndryshe dashurine sesa nje femer, nje mashkull eshte me objektiv ne dashuri sesa nje femer, nje mashkull dashuron me teper nga jashte, ndersa nje femer nga brenda dhe si te tille , nje mashkull ve kushte me shume jashte vetes sesa brenda vete ne dashuri dhe se nje mashkull mund te jepet pas fenomeve te tjera sic eshte pija apo sporti po me te njejten pasion, por e gjitha kjo nuk do te thote se nuk ka perjashtime.
Jo me larg sesa disa jave me pare, nisa ne liber, nje bestseller te nje psikologeje americane Erica Young "Gra qe duan shume" , nje liber rreth 300 faqe dhe ka shitur me shume sesa 5.000.000 kopie ne te gjithe boten, i cili diskuton parimisht kete problem, dhe ndihmon femrat ne drejtim te kundert te kesaj prirjeje drejt autoviktizmit (te pakten keshtu shkruhej ne parathenie )
Femra nuk mund te jete subjekt i antivlerave se mbart vlera
Pergjigjia ime ne lidhje me temen eshte:
Jo, sigurisht qe nuk eshte e vertete nje gje e tille.
Se pari ne menyren se si shtrohet pyetja ketu behet fjale per nje problem te degraduar (d.m.th gjinia femerore eshte kthyer ne viktime,i jane mohur vlerat themelore dhe problemi degradon me shume kur flitet per autoviktimizim qe d.m.th se me dashje gjinia femerore i mohon vlerat vetes) dhe me kete dua te them se tema ka te bej me shfaqjen e antivlerave por qe ne kete rast nuk i takojne gjinise femerore pasi sipas temes ajo tashme eshte kthyer ne viktime qe akoma me tej d.m.th se dikush e ka detyruar te jete ne kete gjendje(per qartesi dua te shpreh se pa kaluar gjendjen e viktimes nuk mund te kalosh ne ate te autoviktimizmit) .Duke mos dashur te detajoj arsyetimin tim pasi kjo do te bente nje shtjellim teper te gjate te temes po mbetem tek autoviktimizmi.
Me lejoni ti pergjigjem temes me nje kundra pyetje: Pse gjinia femerore duhet te jete subjekt autoviktimizmi?
Pergjigjia sigurisht eshte dhene me siper vecse tani dua te theksoj (meqenese tema ben fjale per gjinine femerore) se antivlerat qe i atribuohen femres ne kete rast nuk tregojne gje tjeter vecse degradimin e shoqerise ku devijimet nga vlerat qe mbartin te dyja gjinite kthehen ne dicka normale dhe kjo trashegohet nder breza(pra antivlerat kthehen ne vlera).
Ne kete rast do te ishte mire qe secili te shihte brenda vetes dhe te gjente secili pergjegjesite e veta.
Pershendetje te gjitheve
Keshtu ka qene , keshtu eshte , keshtu do jete per shumicen.
Gjinia femerore eshte e ndertuar e tille, kjo eshte gjenetike.
- Kush deshiron te kuptoje, kupton. Per ate, qe nuk deshiron te kuptoje, sigurisht qe s'mund te bejme asgje, eshte ne deshiren e tij.
Pershendetje njerez te dashur!
Ok, nese nuk e keni mesuar deri tani, po ju them qe une jam ndoshta person me feminist ne forum nga pikepamjet dhe kur prezantohen tema te tilla fillimisht revoltohem keq po me pas me lind pyetja " Per cfare arsye del NEVOJA per nje pyetje te tille? Why even consider kete si teme?" Kjo sigurisht eshte nje pyetje shume personale per ate qe e hapi kete teme in the first place (you don't have to respond). Jam dakort me Eniss, duke shtruar kete pyetje jo vetem i stereotipizojme femrat si teper te ndjeshme dhe "te paafta te kontrollojne ndjenjat" (whatever that means!!) por edhe supozojme, duke perdour fjalen "autoviktimizim i tepruar" qe ato jane pergjegjese per kete fenomen, ose sic u shpreh dikush, "kjo eshte gjenetike".
Mendoj qe eshte e pamundur te diskutohet kjo teme jashte konteksit politik dhe shoqeror per te cilin flasim. Flasim per metalitetin shqipetar ku femra deri para ca vitesh (ne mos akoma) ende konceptohej si prone e burrit ose e familjes se burrit. Ok, shume nga ju e kane degjuar kete shpreheje shume shpesh por une ju ftoj me kete mesaxh te relfektoni on what that really, really means. Pjese e kuptimit qe i jap une eshte se per shume kohe ne shqiperi ky mentalitet ka justifikuar dhe aprovuar dhunen ndaj femres ne cdo forme te mundshme duke filluar nga ajo psikologjike e deri te krime te renda fizike.
So pyetja qe duhet te shtrojme ne te vertete eshte "Sa ndikojne "teori" si kjo e "autoviktimizimit te tepruar te femres" ne mbeshtetjen e vete vlerave qe kane dhe vazhdojne te viktimizojne femrat shqiptare thjesht ne baze te gjinise se tyre?" Ju qe i besoni kesaj teorie, jam e sigurte, nuk jeni te shkeputur nga konteksi shoqeror ku jeni rritur dhe formuar so I'm sure it makes sense to you. However, une ju ftoj te shikoni me sy kritik teorite qe ju "ushqehen" along the way. Kur shikoni nje vajze ne bar duke qare ndoshta do ju ndihmonte te kuptonit me mire situaten nese e pyesni se nga vjen ajo vajze dhe cfare i ka ndodhur ne vend qe te supozoni se e dini pse qan. Cfare kuptimi do ti jepni nje djale qe qan ne bar? Ky eshte vetem nje shembull. Rasti me tipik eshte besimi se vajzat qe ngacmohen ose perdhunohen seksualisht e kane vete fajin which infuriates me by the way so po e le me kaq para se te them ndonje gje qe s'duhet...
Gjithsej 2 faqe: [1] 2 » Trego 60 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.