Forumi Horizont | Gjithsej 2 faqe: [1] 2 » Trego 62 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Prezantimi i Anëtarëve të Forumit (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=251)
-- Ju pershendes! (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=18560)
Ju pershendes!
Ju ftoj te lexoni si dhe te merrni pjese ne kete teme.
Nder te tjerash veçoj
//...fale hobeve te mia, te cilat jane futbolli dhe ping-pongu...//
//...filluan te te me urrejne gjithe shoqeria ime...//
Por, jo vetem kaq. Gjithashtu ju do te lexoni
//...me pas u martuam ne Kosove, megjithese babi i saj me kercenonte disa here ne dite...//
//...vellai im rrahu babin e saj...//
Nese menduat se prezantimi im do te mbaroje vetem me kaq, atehere ndjehuni te zhgenjyer
//...perkohesisht jam duke punuar si pastrues...//
//...i perkas besimit fetar Islam por njekohesisht jam me se krenar pse jam shqiptar...//
Ju do te mund te ndiqni dhe gjithcka tjeter, ndaj, une ju ftoj te qendroni ne kete teme
Me quajne Fatbardh, megjithese emri im me fatin tim deri me tani nuk perkojne. Jam 23 vjec dhe jetoj ne Skandinavi. I martuar, porse i kerkuar nga i gjithe rrethi i familjes se nuses. Thjesht jane betuar po me zune do te me vrasin. Nuk kane dashur t'ia dine per mua, le me t'bashkohem me nusen qe kam. Problemi im qendron te fakti pse une i perkas besimit fetar Islam por njekohesisht jam me se krenar pse jam shqiptar. Megjithate, per familjaret e nuses ky fakt nuk mjafton. Te t'ju them te verteten gjithhere kam pasur probleme per sa i perket dashurise sime ndaj nuses. Madje edhe shoket e mi, qe nga dita kur kuptuan se kam nje te dashur te krishtere, filluan te te me urrejne gjithe shoqeria ime, megjithese s'duhet t'i hyje ne pune askujt se ke dashuroj une.
Papritmas nje dite bera zemren gur dhe shpalla lajmin se do martohem, kryeneç. Plaku brengosej dhe s'dinte se nga do te vete kjo pune, ftoi te gjithe te afermit tane dhe u mor vendimi qe medoemos te realizohet martesa, pavaresisht kritikave te shumta, me pas u martuam ne Kosove, megjithese babi i saj me kercenonte disa here ne dite. Vellai s'duroi me, e more ne tel babin e nuses dhe la nje takim - montim arsyeje rrahje. Pasi e kishte hipur ne makine te tijin, e kishte cuar ne nje rrafsh te Kosoves, keshtu vellai rrahu babin e saj sa atij iu desh te kerkoje ndihme urgjente.
Tashme jetojme ne Skandinavi, kemi ikur dhe ndodhemi nen strehim. Kemi fituar nenshtetesine fale fakteve te mjaftueshme qe patem se do te na vrisnin po qe se do na riatdhesonin. Marrim social, nga ana tjeter ne te zeze perkohesisht jam duke punuar si pastrues. Ne kohen e lire, fale hobeve te mia, te cilat jane futbolli dhe ping-pongu, po ia dal te mos mendoj shume rreth ngjarjes ende pa i vene kupen. Shpresoj per nje fund te mire.
Ju faleminderit.
Ti qeke Fatzi mo Fatbardh hall i madh te paska zene.
Pranvera me nje lule s'vjen.. edhe sa do mbijne akoma?!
Sapo ndoqet edicionin informativ.
F_xhunior do vish nga Skandinavia te bash nji ping-pong me mu...te mujs pak.
Ju flm per pergjigje! Me falni nese ju kam bezdisur me detaje mbase per juve te kota.
Fatbardh, mendon se e drejta qendron nga ana jote ketu? Ose me sakte e familjes tende?
S'na the, si u martove kur nuk donte familja e saj? Po rrahjet kur ndodhen, para apo pas marteses? Dhe pse u be e nevojshme qe te rrihet krushku?
Ja c'do te thote te kesh ndjeshmeri ndaj frymave te reja.
Mire se na ke ardh Fatbardh!
Me vjen keq qe ndodhesh ne kete situate te krijuar nga familjaret e tu dhe te gruas. Nganjehere prinderit kujtojne se po e bejne per te miren e femijeve, por ne fakt bejne te kunderten. Rendesi ka qe ti dhe vajza qe do jeni bashke dhe larg ndikimit te dy familjeve, te tjerat do rregullohen. Nese vajza do jete e lumtur me ty, prinderit dhe njerezit e saj do te pranojne ty te pakten. keto situata jane delikate dhe kerkojne gjakftohtesi, jo rrembim.
Mire erdhe Fatbardhi.
Lexova historine tende e me vika vertet keq , gjera qe ndodhin e vetmja gje qe te kshilloj eshte te ruash qetsine , e te jesh nje trup me gruan tende te tjerat jan dore e dyte , nese vertet midis jush ka lindur ajo dashuri e paster .
Po kur ka ndodhur kjo histori ben kohe?
S'kam shum ide per kto problemet regionale ( fetare dmth) sepse duke qen vet fmi i lindur nga prinder me Fe te ndryshme , e duke patur nje harmoni ne familje me duket çudi.
Uroj e shpresoj qe kjo e keqe te kaloje sa me shpejt e te dy te bashkoheni sa me shpejt me familjet tuaja.
Shpresoj mos jet ndonje shaka eee??jo per gje , po meqe e shtrove problemin me ne, tani do e kalojme bashke!
Kalofsh kendshem ne forum e sa me pak acarime !
P.s Ulini shpatat per njeher te vetme ( te ngeli ne histori qe skeni ironizuar asnje ) o shoke antare te FH!
hmmmm, je e sigurt?!
Ju flm per perkrahjen tuaj, por sikur te mos shfrytezonit rastin te perdorni ironi kaq shume, mbase do te bindesha se gjithashtu edhe perkrahja nga disa qe duken te kene qene serioze ne shkresat e tyre, te jete e cilter.
Une jo po synoja te bej interesantin me menyren e prezantimit, por po shpresoja se vetem ne kete menyre do ia dal te terheq vemendjen e shumices ketu, gje qe rralle here ndodh qe nje teme e porsahapur te mund te lexohet (deri ne fund) nga me se 50 veta, sidomos nese e shkruar nga nje anetar i ri.
Praseprape, ju faleminderit sido qe mund te te me kenit menduar ndersa po e lexonit!
Nuk pashe ndonje ironi verdalle. Sidoqofte, nga ajo histori besoj te dy partneret do kuptonin problemin e feve. Myslimani do ishte me pak mysliman dhe e krishtera me pak e krishtere. Kjo eshte llogjike nese shkon kundrejt prinderve qe krijojne drama ndarjesh me sfond fetar. I bie qe ti si njeri te jesh kunder fese qe perfaqsohet nga prindet.
Keto histori tregojne edhe sa konfuz eshte kufiri mes besimit personal dhe detyrimit shoqeror. Imagjino qe femijet e myslimanit behen automatikisht myslimane dhe e konsiderojne veten te tille. Por kjo vjen vetem se keshtu jane indoktrinuar gjate jetes, dhe jo se kane gjetur besimin personal. Apo jo?
Me vjen me shume inat pse ju nga kosova dhe maqedonia i veni kaq shume rendesi fese.
Kjo i ven vule te keqe cheshtjes kombtare shqiptare me kshtu percarjes dhe identifikimesh mbas fese.
Ne rradhe te dyte, sado mos te kete aprovuar krushku perderisa sa nuk te ka prekur me dore vellai jot qenla treguar i keq.
Nuk rrahet krusku edhe ti maresh vajzen pastaj.
Nuk e di mire ngjarjen por keq boll.
Nul do ishte bere nami ti kishe thene miqve qe ti spjerdh shume per fene myslane, as zoti nuk do te kishte vra, edhe miqte e tu paskan qene fetar fanatike, por kshtu del qe ti ose vellai jot qrnkeni mysliman fanatik edhe me te cmendur.
Per te ardhur kto cmendurira.
Ne shqiperi myslimanet e katoloket martohen pa probleme.
Nejse... Sdi ca t'them...
Sa per informacion, une jam besimtar i vertete, fal pese kohet e Namazit dhe kam vizituar pothuaj cdo dite Xhamine. Praktikimi i fese nga ana ime nuk eshte i gje e vogel, qe do te mund te mbaja fshehte nga nusja. Madje, s'donte t'ia dije se c'feje i perkas une si dhe si praktikohet ajo. Me lutej vetem per nje gje, qe te mos ta braktisja kurre. Keshtu, bazuar ne dispozitat e fese sime, neve na lejohet te martohemi gjithashtu edhe me nje vajze te krishtere, pa i imponuar asaj fenë tone. Mire do ishte sikur ajo te konvertohej ne Islam, porse me vetedeshire. Per sa me perket mua, nuk guxoj te veproj kryenec ne kete pike, i kam premtuar se nje gje e tille nuk ka per te ngjare kurre - une sikurse edhe ajo, qeme ne dijeni per fete tona perkatese.
Nderkaq, vellai nuk ka bere mire, por tani per vepren e tij te shemtuar po shijon burgun. Babi i saj mbahet si nje hero "i shqiptarise" dhe urren cdo gje qe nderlidhet me fenë time, qe, sipas tij, gjoja praktikohet vetem nga turqit.
-Mua me duhet patjeter te punoj (ne te zeze), qe te ndihmoj familjen time dhe te nuses. Nuk e di sigurt nese i marrin te hollat e mia te cilat ua dergoj po ashtu atyre, por nga ana ime do t'i kene hallall gjithmone - pasur parasysh se edhe ata kane nevoje.
Kalofshi mire!
Jo besa Xhunior, ti arrite vertet te terheqesh vemendjen e disave, por jo per ato qe te kan' ndodhur, por per ato qe neve (te pakten une) nuk kuptojme nga shkrimi yt. E kam fjalen me shume per shkrimin e pare, sepse ne te dytin shton disa gjera, keshtu tregon me teper kush je; por akoma jo ku qendron problemi (apo problemet).
Kete problem qe ti ngren ketu, mospelqimi i marteses nga nje familje kristiane per shkakun se dhendri eshte i fese (apo besimit) mysliman, -neve ne Shq. nuk e njohim kete problem. Por nejse, kemi 20 vjet ne emigracion dhe ndoshta disa gjera mund te kene marre per mbrapsh aty, keshtu qe edhe mund te kete ndonje tek-tuk familje qe refuzon martesen e femijve per shkak feje!?
E dyta, une nuk e kuptoj (dhe besoj asnjeri nuk e kupton), qe midis dy familjeve, (ne kundershtim me ato qe thua ti), paska ekzistuar nje fare komunikimi normal, perderisa i ati vajzes paska ardhur te takoje e te bisedoje me vllain tend dhe, panvarsisht ketij komunikimi deri diku normal, vellai yt i hyka ne dru pabesisht nje burri me te vjeter! Perse e paska rrahur vjerrin? Pse ishte kunder marteses? Apo nga ana tjeter: perse erdhi ky vjerr te takonte vellane tend? Pra, ngado ta vertitesh muhabetin, kemi aty nje njeri qe vjen ne mirbesim te takoje dike, -sepse dhe nuk ju ka asnje borxh-, te sqaroje nje problem apo kontradikte (qofte dhe familjare), dhe rrihet nga nje i ri; biles ne kete rast nuk eshte veshtire te imagjinohet, qe ky burre do te jete goditur edhe kur ka rene per toke! (Ne kete bote ka plot legena qe godasin edhe kur tjetri ka rene per toke, cfare eshte kunder cdo rregulli grindjeje, te ciles do forme! Meqe dukesh besimtar tek Zoti, pra duhet te jesh i sinqerte, do beje mire ti sqaroje me hapur disa detaje ne shkrimin tend!)
Tjetra gje e pasqaruar eshte kjo fusha e Kosoves! Cdo ky vjerr ne Kosove? Jeni te gjithe nga Kosova? Banoni aty? U qelloi rruga te kaloni ne Kosove? Me fal, por une nuk e kuptoj c'do kjo fushe e Kosoves ne kete grindje mes familjesh me fe te ndryshme, (apo te pakten njera ateiste dhe tjetra myslimane)? Apo mos kemi ketu nje shkrim figurativ, sa per te ndezur diskutimet?
Persa i perket punes se zeze qe ben, pra ne kundershtim me ligjin e shtetit, nuk po zgjatem sepse mund te dalesh tek Kurani dhe te thuash se Zoti nuk ka folur per pune te zeze apo te bardhe, dhe diskutimi nuk ka fund. Pastaj, emigrant hesapi, hallexhi, dhe ne disa raste deliktesh te vockla mbyllet njeri sy.
Ajo qe perben per mua impenjimin kryesor ne komentin tim, eshte ajo deshira jote qe dhe nusja te kthehet ne besimin tend, por me deshire dhe jo me nxitje kryenece nga ty. Kete teori une e kam degjuar direkt nga goja e shume te njohurve myslimane. Por ajo qe me habit eshte se nuk kam pare deri me tani qofte dhe nje rast te vetem nga keta respektues te medhenj te deshirave te gruas, ku gruaja te jete pa shami ne koke! (Sinqerisht ta them, per mua nuk perben shamia ne koke problemin, prandaj nuk ta kam ketu qellimin e komentit.) Ketu dua te them, se nuk do jete e larget dita kur edhe nusja jote do vendosi shamine ne koke, dhe ti do pretendosh akoma me tej se kjo qe deshira e saj! Apo beson ti, se do jesh ti i pari revolucionar mes myslimanve praktikante te fese, i cili (dhe i vetmi) qe bashkjeton me nje grua pa shami ne koke?!
Ty, sikurse shumices, te djegka shamia. Pse shkruan me hamendje? Jo te gjitha grate ne Kosove (kam fjalen per myslimane shqiptare) bartin shami. Nuk shikuake TV, ti?! Fatkeqesisht, sot rralle here has ne gra me shami mbi koke, por jo krenohem me kete gje. Them fatkeqesisht, ngase 80% e popullates jane myslimane. Mbase pseudo-myslimane, nga ta di une? Hamendjet, shok, mbaji per vete. Dhe, JO, nuk do ta detyroja nusen time edhe sikur ajo te ishte myslimane, ngase adhurimi ndaj ALlahut duhet te ndodhe me vetedeshire. KAM deshire, por jo do ta detyroja ate. Kaq per shamine dhe imponimin.
-Po, neve jemi kosovare, me prejardhje nga Shqiperia (Durresi, brezi i 3-te).
Babi i saj kishte ardhur me arme ne shoke, sikurse Shote Galica dhe kishte tentuar ta vriste ate. Mirepo, edhe vellai me arme. Nuk them se beri mire, por ja, o vellai o babi ne kete rast. Fatmiresisht, te dy gjeten durimin te mbaronin me grushta. I riu, vellai im, fitoi. I moshuari mendon se ka force, ndersa i riu e di se ka force.
Shkrimet figurative nxjerren ne tema te tjera, jo ne prezantim-teme.
Te pershendes!
Citim:
Po citoj ato që tha F_xhunior
Ty, sikurse shumices, te djegka shamia. Pse shkruan me hamendje? Mbase pseudo-myslimane, nga ta di une? Hamendjet, shok, mbaji per vete. Dhe, JO, nuk do ta detyroja nusen time edhe sikur ajo te ishte myslimane, ngase adhurimi ndaj ALlahut duhet te ndodhe me vetedeshire. KAM deshire, por jo do ta detyroja ate. Kaq per shamine dhe imponimin.
Citim:
-Po, neve jemi kosovare, me prejardhje nga Shqiperia (Durresi, brezi i 3-te).
I dashur xhunior, nuk qenke vetem ne moshe i ri, por dhe nga mendja. Edhe ne komentin e Lules shihet se keto martesa sjellin tek-tuk merira, fjale, veshtrime mosbesuese; une dhe gjithe farefisi im eshte me fe te perziera, po ashtu dhe emrat. Keshtu me rreth 1/4 e shqiptarve te Shq.. Gjera te zakonshme, apo jo!
Mirpo ne historine tende jane dhe po shtohen ca me shume detaje cuditberse, rrahje, arme, kercenime. (Te pakten ne vend te krahasimit me Shote Galicen, te kishe vene te shoqin e saj, Azemin, pasi vjerri qe erdhi i armatosur ishte burre dhe jo grua!)
E gjithe kjo histori, gjoja naive dhe e sinqerte, permban ne thelb te saj viktizimin e nje myslimani te mire e te urte si puna jote, pra gjithe myslimaneve praktikante, nga njerez te prapambetur anadollake... oh me fal, te prapambetur mesjetare kryqetare, si ai vjerri yt, i cili jo vetem i del ndesh dashurise se paster se dy te rinjve, por edhe ka paragjykime krejt boshe ndaj njerezve besimtar te feve te tjera (!). Ja kete perpiqesh ti te na tregosh, -dhe mos kujto edhe ne kete rast, sic kujtove me shamine e kokes, se dua te mbroj vjerrin tend, apo kristianin paqesor! Jo, duhet te ta bej te qarte se sa inferior paraqitesh ti me gjithe fene te cilen don te mbrosh, duke e vene ne fillim veten ne rolin e njeriut qe shikon punen e tij, e pastaj te njeriut te persekutuar nga paragjykues te anshem, njekohesisht tregon si padashur (gjoja) se je nje besimtar praktikant i riteve fetare. E pas gjith kesaj historie pret qe ne te themi: i shkreti i ri, si e peson nga keta mesjetare ... kristiane, dhe deri tani kishim kujtuar se ishin keta myslimanet agresive, por jo, paskemi gabuar!...
E kupton tani pse ke ngelur i ri nga mendja! Sepse kujton se keto lloj historirash do kaperdihen menjehere nga lexuesi! Te lutem, nese here tjeter na sjell raste konfliktesh fetare, (qofshin dhe ato kur vertet ndonje i krisur kristian dhunon ose don te dhunoje dike te nje feje tjeter, myslimane, budiste, etj.), kaloi ato raste ne ato vende ku feja ka ate rendesi te (ke)tille, e nga te cilat po infektohen serish disa nga brezi i ri i shqipfolseve sot. Ndryshe, jo vetem do harxhosh kohen kot me lojra te tilla, por do tregohesh edhe qesharak. Te jesh i sigurte se keshilla ime, edhe ne mos qofte me e mira, eshte e sinqerte.
Citim:
Sa per informacion, une jam besimtar i vertete, fal pese kohet e Namazit dhe kam vizituar pothuaj cdo dite Xhamine. Praktikimi i fese nga ana ime nuk eshte i gje e vogel, qe do te mund te mbaja fshehte nga nusja. Madje, s'donte t'ia dije se c'feje i perkas une si dhe si praktikohet ajo. Me lutej vetem per nje gje, qe te mos ta braktisja kurre. Keshtu, bazuar ne dispozitat e fese sime, neve na lejohet te martohemi gjithashtu edhe me nje vajze te krishtere, pa i imponuar asaj fenë tone. Mire do ishte sikur ajo te konvertohej ne Islam, porse me vetedeshire. Per sa me perket mua, nuk guxoj te veproj kryenec ne kete pike, i kam premtuar se nje gje e tille nuk ka per te ngjare kurre - une sikurse edhe ajo, qeme ne dijeni per fete tona perkatese.
Nderkaq, vellai nuk ka bere mire, por tani per vepren e tij te shemtuar po shijon burgun. Babi i saj mbahet si nje hero "i shqiptarise" dhe urren cdo gje qe nderlidhet me fenë time, qe, sipas tij, gjoja praktikohet vetem nga turqit.
-Mua me duhet patjeter te punoj (ne te zeze), qe te ndihmoj familjen time dhe te nuses. Nuk e di sigurt nese i marrin te hollat e mia te cilat ua dergoj po ashtu atyre, por nga ana ime do t'i kene hallall gjithmone - pasur parasysh se edhe ata kane nevoje.
Kalofshi mire!
Citim:
Po citoj ato që tha robert
I dashur xhunior, nuk qenke vetem ne moshe i ri, por dhe nga mendja. Edhe ne komentin e Lules shihet se keto martesa sjellin tek-tuk merira, fjale, veshtrime mosbesuese; une dhe gjithe farefisi im eshte me fe te perziera, po ashtu dhe emrat. Keshtu me rreth 1/4 e shqiptarve te Shq.. Gjera te zakonshme, apo jo!
Mirpo ne historine tende jane dhe po shtohen ca me shume detaje cuditberse, rrahje, arme, kercenime. (Te pakten ne vend te krahasimit me Shote Galicen, te kishe vene te shoqin e saj, Azemin, pasi vjerri qe erdhi i armatosur ishte burre dhe jo grua!)
E gjithe kjo histori, gjoja naive dhe e sinqerte, permban ne thelb te saj viktizimin e nje myslimani te mire e te urte si puna jote, pra gjithe myslimaneve praktikante, nga njerez te prapambetur anadollake... oh me fal, te prapambetur mesjetare kryqetare, si ai vjerri yt, i cili jo vetem i del ndesh dashurise se paster se dy te rinjve, por edhe ka paragjykime krejt boshe ndaj njerezve besimtar te feve te tjera (!). Ja kete perpiqesh ti te na tregosh, -dhe mos kujto edhe ne kete rast, sic kujtove me shamine e kokes, se dua te mbroj vjerrin tend, apo kristianin paqesor! Jo, duhet te ta bej te qarte se sa inferior paraqitesh ti me gjithe fene te cilen don te mbrosh, duke e vene ne fillim veten ne rolin e njeriut qe shikon punen e tij, e pastaj te njeriut te persekutuar nga paragjykues te anshem, njekohesisht tregon si padashur (gjoja) se je nje besimtar praktikant i riteve fetare. E pas gjith kesaj historie pret qe ne te themi: i shkreti i ri, si e peson nga keta mesjetare ... kristiane, dhe deri tani kishim kujtuar se ishin keta myslimanet agresive, por jo, paskemi gabuar!...
E kupton tani pse ke ngelur i ri nga mendja! Sepse kujton se keto lloj historirash do kaperdihen menjehere nga lexuesi! Te lutem, nese here tjeter na sjell raste konfliktesh fetare, (qofshin dhe ato kur vertet ndonje i krisur kristian dhunon ose don te dhunoje dike te nje feje tjeter, myslimane, budiste, etj.), kaloi ato raste ne ato vende ku feja ka ate rendesi te (ke)tille, e nga te cilat po infektohen serish disa nga brezi i ri i shqipfolseve sot. Ndryshe, jo vetem do harxhosh kohen kot me lojra te tilla, por do tregohesh edhe qesharak. Te jesh i sigurte se keshilla ime, edhe ne mos qofte me e mira, eshte e sinqerte.
Citim:
Po citoj ato që tha Deb* Nuk besoj se ju shtire si jo besimatar para se ta merrje apo jo?! Gruaja te punon? Ne pergjithsei ju praktikantet jeni fanatiker. Shqyeni ne pune vet nga mengjesi ne darke, dhe grate doni ti mbani ne shtepi.
Citim:
Po citoj ato që tha robert
Edhe ne komentin e Lules shihet se keto martesa sjellin tek-tuk merira, fjale, veshtrime mosbesuese; une dhe gjithe farefisi im eshte me fe te perziera, po ashtu dhe emrat. Keshtu me rreth 1/4 e shqiptarve te Shq.. Gjera te zakonshme, apo jo!
E vertet qe pergjithsuam o fatbardh, por me c'kam pare fola. Asnje nga besimtaret qe falen ketu, nuk e lejon gruan te punoje. I kane grate shtepiake.
Muslimane jam dhe une, por asnje ne familjen time apo fisin tim nuk eshte praktikant.
Nga kush eshte e rrezikuar, nga njerezit e saj ? Po ti nuk je i rrezikuar?
Duhet te sqarojme dicka qe diskutimi te behet pa dashakeqesi.
Shume nga ne nuk e kuptojne pse familja fut hundet ne zgjedhjet private te femijes. Te gjithe mendojme se rendesi ka partneri qe zgjedhim, jo familja e tij/saj. Por ceshtja eshte se jeta vazhdon me gjate se ajo dashuria momentit. Cifti pjell kalamaj dhe dashur padashur familjet dhe kultura e tyre behet e pranishme me shume sesa mendonim. Eshte ne kete pike qe kujtohemi se familja e partnerit paska qene shume larg kultures tone dhe familjes nga vijme. Menyra e llogjikimit, menyra e sjelljes, mentaliteti dhe gjerat qe vlereson familja e partnerit mund te jete aq ndryshe saqe do nisin konflikte jo te vogla. Nuk e kam fjalen per fene ketu. Ndarjet fetare jane pjese e ndarjeve kulturore te cdo lloji. Keto diferenca do behen 10 here me te pranishme kur ke kalamaj, sepse shpejt do duhet te vendosesh me cilen lloj kulture do edukosh kalamajte. Gjysherit do mundohen te influencojne niperit dhe mbesat me cdo menyre, me cdo sjellje, me cdo fjale qe thone. Nese ti je mysliman dhe gjysherit te krishtere do vije nje feste, nje moment, nje veprim qe domosdoshmerisht do krijojne çarjen ne mes, sepse ti vlereson gjera qe per te tjeret s'kane pike rendesie. Fjala vjen fakti qe cohesh ne 5 te mengjesit dhe te ulesh me koke poshte ne nje drejtim te caktuar gjeografik. Ti normalisht do mundohesh te edukosh femijen me idene se kjo duhet bere sepse ka Zot, por tjetri s'ka te njejtin mendim me zotin tend. I njejti problem hapet me cdo lloj ndryshimi ne kulture.
Prandaj dhe familjet nuk jane thjesht budallenj qe kundershtojne partnerin. Eshte nje fenomen qe ka nje aresye dhe kete duhet ta mendojme te gjithe para se ti futemi rruges se marteses apo pjelljes. Puna eshte se shpesh ne rini na erresohet llogjika nga hormonet dhe nga komplekset qe kemi. Deshirat seksuale mund te bashkohen me nje edukim romantik per te prodhuar dashuri te hershme qe nuk vihen me ne dyshim. Keto jane dinamika qe ndodhnin rendom ne kohe te komunizmit, pikerisht se njerezit nuk lejoheshin te kishin marrdhenie seksuale lirshem, prandaj epshi kthehej ne dashuri te patestuara qe perfundonin ne martese.
U zgjata, por ajo qe doja te thoja eshte se kush ka pak eksperience e di qe diferencat familjare mund te behen pengese serioze per ciftin. Varet pastaj sa te afte jane dy njerezit te merren vesh dhe te mos lejojne kulturat e familjes te nderhyjne. Por ne rastin ne fjale eshte evidente se te pakten F_xhunior eshte prodhim i familjes (myslimane) qe ka. Kjo lloj kulture duket si tradite familjare, prandaj e pyeta si mund te jete edhe mysliman edhe te perplaset me kulturen myslimane te familjes se vet. Vete feja e tij eshte pjese e kultures se asaj familje qe ai kundershton.
telenovele ?
Citim:
Po citoj ato që tha Deb*
E vertet qe pergjithsuam o fatbardh, por me c'kam pare fola. Asnje nga besimtaret qe falen ketu, nuk e lejon gruan te punoje. I kane grate shtepiake.
Muslimane jam dhe une, por asnje ne familjen time apo fisin tim nuk eshte praktikant.
Nga kush eshte e rrezikuar, nga njerezit e saj ? Po ti nuk je i rrezikuar?
Citim:
Po citoj ato që tha Fajtori
Por ne rastin ne fjale eshte evidente se te pakten F_xhunior eshte prodhim i familjes (myslimane) qe ka. Kjo lloj kulture duket si tradite familjare, prandaj e pyeta si mund te jete edhe mysliman edhe te perplaset me kulturen myslimane te familjes se vet. Vete feja e tij eshte pjese e kultures se asaj familje qe ai kundershton.
Citim:
Po citoj ato që tha lule
Po si ka mundesi more Patriot DURRSAK p.sh un jam durrsake .. qe na braktise e ike ne Kosove ( nese s'eshte sekrete ) ???
ndoshta po te ishe akoma ktu , s'do ndodhnin te gjitha kto!
Ne ç'vit je larguar ? e kur ka ndodhur kjo histori?
P.s tani kuptoj pse flet nje shqipe te paster , e komplimente per menyren si komunikon edhe qetesin qe ke ruajtur deri tani , sepse eshte vertet veshtire .... ja p.sh un smunda.
Lexohemi ne vazhdim !.
Normal Fatbardh qe nuk perbejne shumicen. Ka dhe nga ata qe i cojne
e ne pune. Po flas me shume per ata qe jane shume besimtar, dhe jo ata qe festojne vetem festat fetare si une e pjesa dermuese. Nga e di thua ti? E kane deklaruar vet. Jo mua personalisht kuptohet.
Hm...tani kur Shqiperia eshte Demokratike (!!! ), kur rruget-vizat jane liru, kur Kosova eshte Shtet i pavarur qe nuk sulmohet me nga Serbi dhe nuk ka shkaqe lufte etj. etj. aspekte demokratike, EDHE kjo menyre (feja=kontraditat ndermjet besimeve) eshte nje mundesi e mire shfrytezimi per te kerkuar strehim politik dhe marrje qendrimi ne nje shtet perendimor
Edhe po s'pat kontradita fetare, kulturore mund t'i shpiki njeriu dhe keshtu fiton qendrimin
Me tregonin para ca ditesh qe, nje femer shkoji ne France per te takuar njerzit e vet qe jetonin atje dhe, nga deshira per te mos u kthyer me ne shqiperi, kerkoji strehim ne france si e persekutuar sepse ishte Lesbike dhe familia donte ta vriste plus dhe shoqeria nuk e afronte
Ka, ka menyra sa te duash. Pjell mendja
ooooooohhhhhhhhh, me falni, paskam ngaterruar Teme. Te me fali hapesi i Temes qe ngaterrova teme per postimin
Citim:
Po citoj ato që tha Deb*
Normal Fatbardh qe nuk perbejne shumicen. Ka dhe nga ata qe i cojne
e ne pune. Po flas me shume per ata qe jane shume besimtar, dhe jo ata qe festojne vetem festat fetare si une e pjesa dermuese. Nga e di thua ti? E kane deklaruar vet. Jo mua personalisht kuptohet.
Citim:
Pershendetje, e nderuar. Nuk do ta quaja veten durrsak, meqe lindur dhe rritur ne Kosove, ndersa i ndjeri im gjysh qe nje durrsak i vertete - me 1981 braktisi Shqiperine.
-Tani kemi 4 vjet martese.
Citim:
Po citoj ato që tha Ana1
telenovele ?
sdi ca ehste ba qe ne fillim po ktu ne fund u pershende ste gjithve me nje big kiss nje zot e di sa me paska marre malli per ju
Mund ta spjegoj prape c'lidhje kane hormonet ne dashuri e martese. po nuk jam i sigurte qe do ishte fjalor i pershtatshem ne kete teme.
Citim:
Po citoj ato që tha lule
Nuk ka shum dite qe po degjoja tek nje emision , qe femrat qe shohin shum telenovela e marrin jeten si ato ...
mos gabo Ana , je gjith ajo goce ....pupupupu.
Citim:
Po citoj ato që tha Ana1
se cfare hyn jeta ime ketu, nuk arrij ta kuptoj.
Citim:
Po citoj ato që tha Ana1
Megjithate, ti meqe qenke kaq e vemendeshme " virtualisht", kushedi sa "episode te tuat" do kem pare deri tani!
Citim:
Po citoj ato që tha Ana1
PS: Naten e mire mister-lulja.
Citim:
Mund ta spjegoj prape c'lidhje kane hormonet ne dashuri e martese. po nuk jam i sigurte qe do ishte fjalor i pershtatshem ne kete teme.![]()
Citim:
Po citoj ato që tha Ana1
telenovele ?
Citim:
Po citoj ato që tha INNA
Shume e vertete, me teper si nje film dramatik per publikun!
Lexova 6 faqe, dhe skuptova ku F Xhunior do te arrinete me genren e tij, pervecse nje konflikti emotional me vetveten qe sbesoj se mund tja zgjidhe publiku, mgjths zgjuarsia e lules po me ben te dyshoj.![]()
Citim:
Miremesnata, Ana1! Tani kjo nofka e re/ose e vjeter, t'u pershtatka me bukur.
Citim:
Po citoj ato që tha INNA
F xhunior mos ngaterro anetaret, mua me quajne Ina dhe une dhashe opinionin tim duke u mbeshtetur me ate cfare lexova ktu!
Hapi syte mire junior, se kushedi mund te te dal " moter e grruas" ndonje dite, dhe do me shpallesh " lufte!"
Ti po qe nuk le pseudonim pa u regjistruar deri tani, dhe me e bukura qendron tek ceshtja mendore jotja:" meqe dashurohesh shpejt, te iken durimi po me shpesh!"
Ps: perse e lodh veten me gjithe kete fantazi o junior?! Bjeri shkurt ( at least use your common sense!)
Citim:
Po citoj ato që tha Ana1
Hapi syte mire junior, se kushedi mund te te dal " moter e grruas" ndonje dite, dhe do me shpallesh " lufte!"
Ti po qe nuk le pseudonim pa u regjistruar deri tani, dhe me e bukura qendron tek ceshtja mendore jotja:" meqe dashurohesh shpejt, te iken durimi po me shpesh!"
Ps: perse e lodh veten me gjithe kete fantazi o junior?! Bjeri shkurt ( at least use your common sense!)
I thene nga ti junior, uh! Shume I ulet! Vetem te jesh I lumtur ti " virtualisht!"
Ha ha ha
Citim:
Po citoj ato që tha INNA
mgjths zgjuarsia e lules po me ben te dyshoj.![]()
seriozisht tani,
moj lulke, mos je gje ti ne kete prezantim, se si shume po fut hundet aty ku nuk te takon!
e shumta, ti mund te sjellesh apo thene ndryshe "rrotullosh" per gishti unazen qe te ka vene tet burre, e mos na bej trimen ketu, dhe respekto mendimet e secilit ( sic respektojme ne mendimet tuaja!)
Re: seriozisht tani,
Citim:
Po citoj ato që tha Ana1
moj lulke, mos je gje ti ne kete prezantim, se si shume po fut hundet aty ku nuk te takon!
e shumta, ti mund te sjellesh apo thene ndryshe "rrotullosh" per gishti unazen qe te ka vene tet burre, e mos na bej trimen ketu, dhe respekto mendimet e secilit ( sic respektojme ne mendimet tuaja!)
hahahahahha akoma po qesh
Po i martoni njerezit me zorr ju lart.
Citim:
Po citoj ato që tha Deb*
Po i martoni njerezit me zorr ju lart.![]()
Citim:
Po citoj ato që tha Deb*
Po i martoni njerezit me zorr ju lart.![]()
Junior, akoma vazhdon me qarje dhe si i persekutuar? Djaosh, historia jote, te cilen u perpoqe vertet ta paraqitesh si ato telenovelat e merzitshme te pasditeve, eshte perjetuar nga 1/4 deri 1/3 e popullsise tone ne Shq.. (Une vete vij nga familje e perzier fesh.) Por nga asnje prej ketyre myslimanve dhe kristianve te martuar nuk terholl historira telenovelash me gjoja merira, intriga, kundershtime, kontradikta, sepse keta njerez shihnin me pare njeriun, pastaj karakteristika te familjes, pastaj profesionin, arsimin, dhe ne fund fene. Ndersa ti ke fene ne radhe te pare ne tru dhe ne zemer, pikerisht fene qe perpiqet te tregohet se eshte me e madhja ne bote, nga ana tjeter se persekutohet nga paragjykues si puna ime, etj. Mbaje dhe ta gezosh, qofsh i qete dhe i lumtur dhe ishalla te rezervon Allahu pas vdekjes (ne pleqeri) nje vend te mire ne qiell. Por kuptoje ne fund, se historia jote eshte demostrative dhe jo e kerkuar ne shoqerine shqiptare. Eshte kjo e mire apo e keqe, -nuk po e diskutoj ketu, sepse nuk eshte ky qellimi i komentit tim. E kuptove se fundi? Nuk kam ketu ndaj teje gje si fetar, (sepse per mua ti je persekutor i vetvetes me pare), por kam kunder formes telenoviste te paraqitjes si i persekutuar, ne nje shoqeri qe nuk e njeh kete lloj telenovele fetare. Ndoshta ne Egjypt mund ta thithnin historine tende menjehere. Gjithe te mirat.
Citim:
Per sa me perket mua, je po ajo - e njejta.
Citim:
Duhet te sqarojme dicka qe diskutimi te behet pa dashakeqesi.
Shume nga ne nuk e kuptojne pse familja fut hundet ne zgjedhjet private te femijes. Te gjithe mendojme se rendesi ka partneri qe zgjedhim, jo familja e tij/saj. Por ceshtja eshte se jeta vazhdon me gjate se ajo dashuria momentit. Cifti pjell kalamaj dhe dashur padashur familjet dhe kultura e tyre behet e pranishme me shume sesa mendonim. Eshte ne kete pike qe kujtohemi se familja e partnerit paska qene shume larg kultures tone dhe familjes nga vijme. Menyra e llogjikimit, menyra e sjelljes, mentaliteti dhe gjerat qe vlereson familja e partnerit mund te jete aq ndryshe saqe do nisin konflikte jo te vogla. Nuk e kam fjalen per fene ketu. Ndarjet fetare jane pjese e ndarjeve kulturore te cdo lloji. Keto diferenca do behen 10 here me te pranishme kur ke kalamaj, sepse shpejt do duhet te vendosesh me cilen lloj kulture do edukosh kalamajte. Gjysherit do mundohen te influencojne niperit dhe mbesat me cdo menyre, me cdo sjellje, me cdo fjale qe thone. Nese ti je mysliman dhe gjysherit te krishtere do vije nje feste, nje moment, nje veprim qe domosdoshmerisht do krijojne çarjen ne mes, sepse ti vlereson gjera qe per te tjeret s'kane pike rendesie. Fjala vjen fakti qe cohesh ne 5 te mengjesit dhe te ulesh me koke poshte ne nje drejtim te caktuar gjeografik. Ti normalisht do mundohesh te edukosh femijen me idene se kjo duhet bere sepse ka Zot, por tjetri s'ka te njejtin mendim me zotin tend. I njejti problem hapet me cdo lloj ndryshimi ne kulture.
Prandaj dhe familjet nuk jane thjesht budallenj qe kundershtojne partnerin. Eshte nje fenomen qe ka nje aresye dhe kete duhet ta mendojme te gjithe para se ti futemi rruges se marteses apo pjelljes. Puna eshte se shpesh ne rini na erresohet llogjika nga hormonet dhe nga komplekset qe kemi. Deshirat seksuale mund te bashkohen me nje edukim romantik per te prodhuar dashuri te hershme qe nuk vihen me ne dyshim. Keto jane dinamika qe ndodhnin rendom ne kohe te komunizmit, pikerisht se njerezit nuk lejoheshin te kishin marrdhenie seksuale lirshem, prandaj epshi kthehej ne dashuri te patestuara qe perfundonin ne martese.
U zgjata, por ajo qe doja te thoja eshte se kush ka pak eksperience e di qe diferencat familjare mund te behen pengese serioze per ciftin. Varet pastaj sa te afte jane dy njerezit te merren vesh dhe te mos lejojne kulturat e familjes te nderhyjne. Por ne rastin ne fjale eshte evidente se te pakten F_xhunior eshte prodhim i familjes (myslimane) qe ka. Kjo lloj kulture duket si tradite familjare, prandaj e pyeta si mund te jete edhe mysliman edhe te perplaset me kulturen myslimane te familjes se vet. Vete feja e tij eshte pjese e kultures se asaj familje qe ai kundershton.
Gjithsej 2 faqe: [1] 2 » Trego 62 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.