Forumi Horizont | Gjithsej 2 faqe: [1] 2 » Trego 63 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Arsimi (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=17)
-- Islami Pranohet si Fe Zyrtare ne Evrope (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=6471)
Islami Pranohet si Fe Zyrtare ne Evrope
Danimarka Aprovon Mesimin E Lendes Se Kur'anit Si Lende Bazore
Helsinki / Ministria e Arsimit te Danimarkes ka aprovuar mesimin e Kur'anit te shenjte si lende bazore ne shkollat e saja te mesme duke filluar qe nga viti i ardhshem shkollor. Ministria ne fjale citohet te kete pohuar se ligji i saj i ri do te zbatohet duke filluar nga viti i ardhshem shkollor, ku nxenesit e shkollave te mesme do t'a mesojne lenden e Kur'anit Fisnik ne kuader te lendeve fetare. Ministria e morri kete vendim megjitheqe Partia Popullore Djathtiste e Danimarkes ishte kunder, me pretekst se kjo eshte nje vemendje paksa e tepruar per Islamin ne krahasim me kulturat dhe fete tjera, me te cilat disponon shoqeria daneze. Ministria ve ne pah edhe rritjen e kureshtjes tek nxenesit per te lexuar per Islamin si fe dhe kulture, dhe citohet te kete thene ministria: Ky vendim eshte marre per t'i dhene nje pasqyre te vertet botekuptimit islam.
Shoqerite europiane dhe ato amerikane deshmojne ringjalljen e nje kureshjteje te madhe per t'u njohur me Islamin dhe kete qysh nga ngjarjet e 11 shtatorit 2001, ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes. Kete ndoshta me se miri e sqaron fakti se shtimi i ekzemplareve te Kur'anit eshte rritur dukshem, pastaj perkthimi i domethenieve te tij ne shume gjuhe, madje Islami ne disa shtete te medha konsiderohet si fe e dyte zyrtare, si ne Britani, France, Gjermani... Tek shumica e vendeve te botes, Islami zyrtarisht eshte i pranuar si fe,e sidomos nga vitet e njezeta te shekullit te kaluar, kur qeveria e Austrise e pranoi kete pas vizites se Mbretit te atebotshem Saudit, Fejsalit qe ia berit Vjenes.
Mergimtaret muslimane, me shumice me te madhe gjenden ne France (afer 5 miljon), pastaj ne Gjermani (mbi 3 miljon), pastaj ne Britani (1.8 miljon), pastaj ne Zvicer numri i muslimaneve brenda 5 viteve eshte rritur prej 200.000 ne 400.000 veta. Islami ne Evrope dhe Amerike cdo dite perfiton zemrat e njerzve te kulturuar dhe te zgjedhur. Prej personaliteteve me te njohura europiane, qe viteve te kaluara kane pranuar Islamin eshte filozofi francez Rozhe Garode dhe diplomati gjerman Murad Hoffmann. Studimet e fundit pohojne se Islami eshte duke u perhapur shume ne mesin e shoqerise se zgjedhur britanike dhe se 14.000 britanez e kane pranuar Islamin duke ikur nga vlerat apo thene me mire botekuptimet perendimore per jeten, te cilat sic shihet ua kane shkaterruar shpresat per jete.
Marre nga: www.islamway.com
Pershati ne shqip: Sedat Gani Islami
Mesimi i Kuranit ne Shkollat e Mesme Shqiptare
Nese pas disa vjetesh Bashkimi Evropian, midis kushteve te tjera, i ve si kusht Shqiperise qe te fus mesimin e Kuranit ne shkollat e mesme, ne menyre qe te hyje ne BE, cfare duhet te beje Shqiperia? Te kapitulloje pa kushte? Apo te mbeshtetet te aleatet e medhenj?
C'mendim keni?
pershendetje informatikan
Me duket se po keqinterpretohet ky muhabeti i Kuranit ne Danimarke.
Po perpiqem te ta shpjegoje direkt nga Danishtja pa kaluar ne Arabisht.
Nje lende mesimore qe quhet "Kristianizem" prej vitit tjeter mesimor do te quhet "Dije mbi besimin fetar". Permbajtja e lendes ne princip nuk ndryshon, ose ndryshon shume pak. Ne kete lende peshen kryesore e ze Kristianizmi (protestant), por nxenesit marrin edhe nje shije te tre besimeve te tjera fetare, sic jane; Budizmi, Islamizmi dhe Judizmi.
Shkaku kryseor i ndryshimit te emrit te kesaj lende eshte numri i madh i mungesave pa arsye ne kete lende te disa grupimive te caktuara myslimane, dhe sidomos atij Somalian. Prinderit e ketyre nxenesve kane apo kane patur frike, se mos femijet e tyre infektohen perj Kristianizmit.
Pjesa dermuese e ketyre prinderve nuk dine as te shkruajne dhe lexojne gjuhen e tyre amtare, dhe jo me ate daneze. Biles ka syresh qe kane jetuar ne Danimarke mbi 20-30 vjet dhe nuk dine as edhe nje fjali te vetme danisht.
Gjithashtu papunesia ne rradhet e ketyre prinderve arrin mbi 90 perqind, dhe me e rendesishmja eshte se integrimi i ketyre grupimeve ne shoqerine daneze eshte pothuajse zero.
Pra frika se ne Danimarke po lind dhe rritet nje brez i tere i paafte, i paintegruar, dhe i papune, ose me pak fjale parazit, ka bere qe autoritetet dhe shoqeria daneze te filloje te gjeje nje ose disa zgjidhje.
Nje nga keto zgjidhje eshte dhe kjo e lendes se "Kristianizmit".
Mos te harrojme se po ketij grupimi nxenesish iu ndalohet prej prinderve pjesemarrja ne lende mesimore si; gjimnastika apo edukimi fizik, noti, muzike apo kenga, festa te ndyshme argetuese, kampimet e veres etj.
E gjitha kjo nen pretekstin apo justifikimin se mos femijet infektohen prej kultures perendimore apo asaj kristiane.
Si pasoje e ketyre shkaqeve lindin disa grupe shume te vecuar nxenesish, dmth lindin te ashtequajturat geto.
Egziston nje bindje ne shoqerine daneze se: "Bashkejetesa e mire dhe e sakte e femijeve sot ne shkolle do te sjelle nje shoqeri te plotfunksionueshme dhe tolerante neser ne jete".
Pra shkaku kryesor i nderrimit te emrit kesaj lende eshte ky pra qe: Keta nxenes te jene sa me prane nxenesve te tjere te klases dhe te mos ndihen te hedhur poshte ose jashte shoqerise. Dmth integrimi i tyre ne shoqerine e ardhshme daneze.
Duhet theksuar se ne kete debat disavjecar kane qene te involvuar dhe shume grupime dhe polikane te tjere myslimane, te cilat apo cilet parqiten ne shoqerine daneze, si grupime apo politikane te integruar, te civilizuar dhe te evoluar. Dhe njekohesisht gezojne respektin e shoqerise daneze.
Ky debat nuk duhet pare si nje "perplasje" te danezve dhe kristianeve nga njera ane dhe te huajve dhe myslimaneve nga ane tjeter.
Ky debat eshte faktikisht nje "perplasje" e forcave progresiste nga njera ane dhe grupimeve fondamentaliste dhe oportuniste nga ana tjeter. Grupim ne te cilin merre pjese edhe Partia Popullore Daneze.
Njekohesisht ketu fshihet edhe "suksesi" i kesaj partie, dmth ne egzistencen e ketij grupi radikal apo fondamental quaje si te duash.
Motoja e kesaj partie eshte; nqs nuk ju pelqen te infektoheni prej ideologjise sone perendimore apo kristiane, atehere pse ju pelqen te jetoni ne Danimarke dhe te infektoheni prej Asistences tone sociale.
Mund te te them me plot goje se Danimarka ka qene parajsa e fundit per emigrantet, deri sa Partia Popullore Daneze erdhi ne pushtet.
Dhe ne qarqet e emigranteve apo te huajve, asnjeri nuk ia hedh fajin kesaj partie, por ia hedhin fajin ketij grupimi fondamentalist mysliman, qe une per veten time do ti quaja grupim injorantesh.
Re: Islami Pranohet si Fe Zyrtare ne Evrope
Citim:
Po citoj ato që tha informatikan
Danimarka Aprovon Mesimin E Lendes Se Kur'anit Si Lende Bazore
Marre nga: www.islamway.com
Pershati ne shqip: Sedat Gani Islami
Ndoshta nuk kane shume lidhje, por as pergjigja jote nuk ka lidhje me pyetjen. Pyetja eshte: a mendoni se duhet futur studimi i Kuranit ne shkollat e mesme? Nese jo, a mund te na thoni perse? Ndoshta pergjigja eshte e qarte si drita e diellit, prandaj dhe njerezit nuk denjojne te pergjigjen.
Pastaj pyetja pasohet nga nje diskutim tip filozofik (nuk e di a merr njeri vesh nga filozofia ketu). Po sikur futja e Kuranit ne shkolle do te vendosej pas disa vitesh si nje kusht i BE-se per pranimin e Shqiperise, cfare qendrimi duhet te mbanim? A duhet te zbatonim parimin: nga fryn era kthen veriu? Apo me mire te zbatonim parimin: ne hame bar por parimet nuk i dorezojme? (Dmth per hir te parimeve ne mund te behemi dhe vegjetariane).
Me duket si nje teme normale diskutimi, dhe jo si ndonje gje bombastike. Shpresoj qe te mos kete ndonje moskeqkuptim.
Jo
Shteti shqiptar eshte shtet laik. Kush do te mesoje per Krishterimin apo islam mund te veje ne shkolle private, apo kishe e xhami. Nqs ka nje lende qe flet vetem per historine e besimeve ne pergjithesi, dmth ate te Judeo-Krishterim, islam, budisem ejt ........ per arsye njohurie, atehere eshte ndryshe.
Atehere!
Mendoj se eshte mjaft e rendesishme mesimi i kuranit nga te rinjte muslimane po ashtu edhe te krishteret te mesojne biblen pasi nuk shoh asgje te keqe.
Nderkohe qe do ti thoja ENISS se gabon shume dhe se realizmi eshte kudo madje edhe ne shume media qe nuk varen prej dollarit apo euros.
shiko se si shprehet nje syrtar i larte Amerikan:
Shekulli i ardhshëm është SHEKULLI I ISLAMIT
Intervistë me anëtarin e komisionit për çeshtjet e jashtme në
Kongresin Amerikan, Xhim Morran
Vendimi që ka marrë kongresi për transferimin e Ambasadës Amerikane (nga Telavivi ne Kuds Jerusalem) është i padrejtë. Vëndimi i marrë kohët e fundit nga Kongresi Amerikan për transferimin e Ambasadës Amerikane në Kuds (Jerusalem), ka ndikuar negativisht tek muslimanët e të gjithë botës. Cila është arsyeja e marrjës së një vëndimi të tillë nga Kongresi Amerikan, veçanërisht në këtë kohë ?
Fillimisht dua të them se vetëm votimi nga ana e Kongresit për transferimin e Ambasadës Amerikane në Kuds, nuk është i mjaftueshëm. Sipas mendimit tim s'është në nderin e Kongresit marrja e një vëndimi të tillë, prandaj personalisht votova kundër këtij vendimi. Arsyet që shtyjnë në marrjen e një vëndimi të tillë, në rradhë të parë janë politike dhe kanë për qëllim të fitojnë simpatinë e qarqeve ekstremiste brënda komunitetit çifut në SH. B. A.
Para votimit të këtij vëndimi unë diskutova dhe refuzova në mënyrë të prerë këtë vëndim dhe përmenda se Sh. B. A. kanë pranuar se kjo gjë do të realizohet gradualisht në pajtim me marrëveshjën midis Izraelit e OÇP…
Marrja e këti vëndimi për transferimin e Ambasadës Amerikane në Kuds, është i padrejtë. Ndjej keqardhje për një gjë të tillë por Kongresi shpeshherë bie nën ndikimin e trysnive të komuniteteve etnike në Amerikë.
Për fat të këq pjesa më e madhe e rrjedhave të politikës së jashtme influencohet jo vetëm nga politikanët, por bie edhe nën ndikimin e komuniteteve të ndryshme etnike.
Si mund të veprojnë komunitetet muslimane në Amerikë në favor të interesave të vendeve të tyre, ashtu siç veprojnë çifutët në favor të interesave të shtetit të tyre ?
Shoqëria amerikane është heterogjene dhe përbëhet nga etnitete të ardhura nga Evropa dhe vendet Islamike, prandaj muslimanët duhet të marrin pjesë në vendimet politike. Për këtë arsye do të ishte mirë që të formonin sa më shumë kompani të ndryshme në mënyrë që të luajnë një rol sa më aktiv në tregëti etj. Ata gjithashtu duhet të jenë prezent në veprimtaritë e ndryshme lokale dhe të marrin pjesë drejtpërdrejtë në aktivitetet politike.
Ky është sekreti i suksesit të çifutëve në Amerikë. Çifutët në aspektin ekonomik janë më aktivë dhe luajnë një rol të rëndësishëm në ekonominë amerikane. Ata jo vetëm që kanë njerëzit e tyre në politikë, por dominojnë eshe në shumë sfera të jetës amerikane… Unë mëndoj se edhe muslimanët duhet të luajnë një rol të ngjajshëm në Amerikë. Ata kanë udhëheqësa të shkelqyer dhe numri i muslimanëve në Amerikë nuk është i vogël. Atyre nuk u mungon gjë tjetër veçse pjesmarrja në jetën politike. Në lidhje me sistemin e arsimimit dhe të edukimit në Amerikë është me rëndësitë theksojmë se fëmijët amerikanë, që mësojnë në shkollat shtetërore, kanë nevojë që ta kuptojnë në mënyrë të drejtë fenë Islame dhe kulturën e saj pasi ata nuk e njohin gjeografinë e vendeve Islamike…
Amerika tradicionalishtë është shtet i krishterë, por kohët e fundit mund të themi se në aspektin politik ne jemi shtet që ka dy fe, atë krishtere dhe atë çifute dhe tani e tutje duhet të bëhemi shtet që përfshin fenë e krishterë, çifute dhe atë Islame.
Është detyrë e popullit amerikan që të kuptojë rëndësinë e njohjes objektive të kulturës Islame. Islami është fe e paqës dhe e qetësisë, fe që nxit në punë e përpjekje, fe e cila kërkon ligj dhe rregull. Ai ofron dashuri, harmoni, lumturi. Por megjithatë në sytë e shumë amerikanëve Islami duket si diçka e huaj.
Amerikanët sikur ta njihnin Islamin dhe kulturën Islame në mënyrë të drejtë, do të kuptonin se Islami përmban shumë ide dhe mëndime të mrekullueshme, dhe kulturë shumë të pasur… Prandaj nga ne kërkohet që të njohim këto të vërteta dhe ta kalojmë hëndekun që gjendet mes nesh dhe kulturës Islame.
Jam i bindur se nëse e bëjmë këtë do të kemi shumë dobi dhe nga kjo do të përfitojnë gjeneratat e ardhshme. Unë i nxis fëmijët e miqë të shtojnë njohuritë e tyre rreth Islamit dhe ta njohin profetin Muhammed a.s. atë udhëheqës fetar dhe moral i cili konsiderohet ndër njerëzit më të madhërishëm mbi sipërfaqën e tokës. Madje mind të themi se ai Muhammedi a.s. është njeriu më madhështor që ka njohur historia, që për mua kjo është gjë e padiskutueshme. Ne duhet të njihemi me vetitë e mrekullueshme me të cilat ka qënë i pajisur ky pejgamber dhe një numër i madh i ithtarëve të tij. Unë dua që këtë ta mësojnë dhe ta dijnë fëmijtë e mij. Gjithashtu sipas mëndimit tim këtë duhet ta mësojë dhe ta dijë gjithë bota. Gjithë popujt e botës duhet të njohin mësimet që solli profeti Muhammed a.s. por fatkeqësisht kjo gjë s'ka ndodhur pëe dy arsye: mos njohja dhe mos interesimi i duhur i popujve jomuslimanë në njohjën e mësimeve Islame dhe mospërpjekja e mjaftueshme e muslimanëve për t'ia prezentuar të tjerëve madhështinë e fesë së tyre.
Çfarë ju ka shtyrë që të punoni në favor të muslimanëve, kur dihet se numri më i madhë i kongresistëve punojnë në favor të çështjeve të tjera madje edhe në dëm të interesave të muslimanëve ?
Unë e njoh drejtë Islamin, madje desh Zoti që disa miq të mi të afërm të jenë muslimanë. Njohja ime me muslimanët ka filluar nga një fqinji im, që punonte në një pikë karburanti. Ai është musliman nga Pakistani dhe sapo u njohëm lidhjet tona u forcuan, u çudita pa masë me punën zellin e vullnetit të tij. Ai në fillim si shumë emigrantë e filloi jetën nga asgjëja, kurse tani është bërë një musliman i madh dhe dëshiroj që një ditë prej ditësh ai të bëhet Ambasador i Sh. B. A. - së në Pakistan. Unë po përpiqëm që kjo të realizohet.
A po hasni në vështirësi për shkak të qëndrimit tuaj në favor të çështjes së muslimanëve, në kohën kur po rritet fuqia e lobit çifut, i cili punon në dëm të interesave të muslimanëve në Amerikë ?
Ka disa udhëheqës të komuniteteve çifute në elektoratin tim, të cilët janë nga më fanatikët në Sh. B. A. Atyre ua kam sqaruar qëndrimin tim në drejtim të çështjes së Kudsit (Jerusalemit). Besoj se ata shpejt e kuptuan se unë po përpiqëm që të arrihet drejtësia dhe të mos ketë favorizim të palëve. Atëherë kur unë votova kundër transferimit të ambasadës në Kuds, besoj se unë e kreva obligimin tim. Kam biseduar edhe me një rabin çifut, i cili që caktuar nga shoqata çifute amerikane "Ibak" që të jetë hallkë lidhëse midis anëtarëve të Kongresit dhe komunitetit çifut. Së fundi ai më ka telefonuar dhe më lajmëroi se ka mënduar shpesh rreth qëndrimit tim mbi çështjën e Kudsit dhe ai mëndon se unë kam mënduar drejt. Pastaj më tha : "Çifutët kanë gabuar, sepse kanë shfrytëzuar njerëzit e tyre në qarqet politike për një çështje, e cila nuk bënë pjesë në marrëveshjën e paqës". Pastaj më tha: "Unë e vlerësoj sqarimin tuaj me ngulm dhe votimin kundër këtij vëndimi…"
Së fundi, cili është përfytyrimi juaj për të ardhmën e muslimanëve në Sh.B.A. ?
Besoj se muslimanët gjithashtu edhe feja Islame dhe kutura e saj do të jenë elementë të rëndësishëm dhe me influencë në shoqërinë amerikane. Sh.B.A. është një shtet unikal sepse nuk përbëhet nga një popull, por nga popuj heterogjenë, Amerika është shtet i ndërtuar nga emigrantët, që kanë braktisur atdheun e tyre dhe kanë ardhur këtu… Ne duhet të jemi të hapur më shumë me vendet Islamike dhe kemi mundësi të marrim një numër të madh njerëzish prej këtyre vendeve. Nuk dëshiroj që ata pasi të emigrojnë këtu të braktisin gjuhën, kulturën dhe fenë e tyre, por do të doja që ata të punojnë për përhapjën e Islamit në shoqërinë amerikane, qoftë duke kontaktuar me fqinjët e tyre, qoftë me nxënësit nëpër shkolla etj. Unë mëndoj se shekulli 21 do të jetë shekulli i Islamit dhe i kulturës Islame, e kështu do të mundësohet që të mbizotërojë më shumë paqja dhe mirqënja në të gjithë anët e botës.
Përktheu me shkurtime nga "El - Muxhtema" Ajni Sinani
Islami Pranohet si Fe Zyrtare ne Evrope
O Indrit, po ti mbase ke harruar qe Amerika nuk eshte ne Europe :p
Une per Europen jam prononcuar e kur flas behet fjale per temen ne fjale.
Megjithate, jam e interesuar per burimin e ketij publikimi qe na solle, dhe qe ishte perkthyer perseri nga nje tjeter "me shkurtime nga "El - Muxhtema".
ciao
U me rafte pika mua te bera te qeshesh ee? me fal
Une fola per Islamin ne mbare boten.
Burimi eshte revista El- muxhtemea pra dhe ka marre ne interviste te drejtperdrejte zyrtarin ne fjale.
Nuk e di pse smu qeshka sonte mu!!! a vjen e me gudulis pak qe te qesh edhe une?
Islami ne Danimarke
Një studim mbi konvertimin e danezëve në Islam
Nga dy hulumtues është kërkuar të zbulojnë pse 3.000 deri në 5.000 danez etnik janë konvertuar në fenë islame vitet e fundit. Këta dy hulumtues kanë filluar një studim në shkallë të lartë për të nxjerrë një përfundim në pyetjen se pse mijëra etnik danez me vetdëshirë janë konvertuar në islam që nga viti 1990.
Megjithëse nuk ka një numër ekzakt të figurave të konvertuarve danez në islam, hulumtuesit nga projekti “Islamic Conversion in Denmark” thonë se numri i tyre është përafërsisht midis 3.000 deri në 5.000 vetë.
Hulumtuesit kanë bërë intervista kualitative me disa qindra danez të konvertuar dhe janë duke shpresuar që një pyetsor që do ti shpërndahet 500 të konvertuarve do të hedh dritë mbi motivet e tjera për konvertimin në fenë muslimane.
Tina G. Jensen, PhD, e Institutit Antropologjik të Danimarkës, ka bërë studime në këtë fushë dhe i ka ofruar gazetës ditore Jyllands-Posten mendimin e saj mbi këtë: ”Unë mendoj që shumë njerëz ndjejnë që një farë religjoziteti është i mangët në jetët e tyre ditore. Angazhimi fetar është i konsideruar si jashtë mode në shoqërinë tonë. Njerëzit gjithmonë kanë pretenduar se feja është në rënie në shoqëritë moderne dhe laike por ajo sa po ka marrë forma të tjera. Islami është një nga fetë më të mëdha në Danimark, e dyta pas krishterimit dhe ofron një sens fetarë komuniteti dhe gjithashtu edhe më tepër vlera tradicionale” ka shpjeguar Jensen.
Kërkuesja e përshkroi kovertimin danez në islam si një lloj tjetër integrimi. ”Danezët aktualisht kanë përqafuar fenë dhe kulturën e emigrantëve. Të rinjtë, në veçanti ata të moshës midis 15 dhe 30 vjeç, janë duke u konvertuar. Këta janë shpesh shumë reflektiv, të edukuar mirë për të cilët konvertimi ka qenë një mjet për të qënë një person modern dhe që aktivisht t’i përkasë një feje. Konvertimi mund gjithashtu të jetë një ndëshkim kundër botës moderne në të cilën botë gjërat janë të paqëndrueshme, vlerat janë të shëmtuara dhe asgjë nuk është e sigurtë” ka thënë Tina Jensen.
Imami Abdul Vahid Pendersen u kthye në islam para më tepër se 12 vjet. Në atë kohë, ai ka njohur 15-20 danez në të njëjtën situatë por ka shënuar disa shkaqe për interesin në rritje për islamin. ”Një arsye është që ne kemi një gjeneratë të tërë të të rinjve në Danimark të cilët janë rritur përkrah muslimanëve” ka thënë Abdul Vahid Pedersen.
Është kjo një influencë reciproke. Ndërsa shumë të lindur dhe të rritur muslimanë nuk e ndjenjë si diç të veçantë afërsinë ndaj fesë, jo-muslimanët janë të thelluar në bindje të fuqishme fetare të fesë. Ka gjithashtu çështje të zemrës që veprojnë-disa njerëz bien në dashuri me fenë e dikujt tjetër” ka thënë Pendersen.
Tina G. Jensen dhe Abdul Vahid Pendersen kanë thënë se kanë parë çështje më çështje konvertimin e danezëve në islam në prag të kritikimit masiv të fesë. Shumë njerëz lexojnë Kur’anin vetëm për të parë se a është aq i keq sa thuhet. ”Përqëndrimi madhor në islam ka një efekt ngjitës madje përkundër asaj se shtypi në përgjithësi është negativ ndaj tij. Njerëzit eksplorojnë fenë sepse ata duan të dinë se çfarë është ajo që tërë bota nga ajo është e frikësuar” ka thënë Abdul Vahid Pendersen.
Projekti i kërkimit i udhëhequr nga PhD Tina G. Jensen dhe Kate Ostergaard është i finacuar nga Këshilli i kërkimeve humanitare të shtetit (danez sh.r.) dhe është thënë se do të përfundojë në vitin 2006.
Marrë nga: “The Copenhagen Post”
Atehere mendoj se tani jam me korrekt apo jo?
James, Jim Moran, eshte anetar i Partise Demokratike, perfaqesues i Virginia. Gjate zgjedhjeve te fundit per kongres, kunder tij ishte nje cifut, Rosenberg, prandaj dhe z. Moran ne ca momente te dobeta, beri disa komente kunder minoritetit cifut ne Amerike, per te cilat kerkoi nje mije e nje here te falura.
Ne pergjithesi ne kongres eshte njohur per gafa, pas te cilave si ne rastin e mesipert kerkon te falur, dhe per probleme ne jeten personale, divorc etj.
Islami ne Angli
Islami tërheqës për një numër të madh të britanezve të dalluar
Sipas gazetës britanike “Sunday Times” mbi 14.000 britanezë kanë përqafuar islamin. Duke cituar studimin e parë autoritativ të fenomenit, gazeta ka thënë që ata kanë vepruar kështu pasi kanë qenë të pakënaqur me vlerat perëndimore. Disa britanezë të dallluar si pronarë tokash, njerëz me famë dhe fëmijë të figurave më të dalluara të establishmentit kanë pranuar islamin.
Gjërësia e këtij konvertimi është inkurajues për liderët muslimanë të cilët janë të bindur se konvertimi i figurave të njohura do të ndihmojë për të mbrojtur komunitetin e njollosur me etiketime të terrorizmit dhe fundamentalizmit.
Zeki Badaui, kryetari i Imamëve të këshillit të xhamiave, ka thënë: ”Komuniteti ka qenë i vënë në shënjestër pa të drejtë dhe këto zhvillime e inkurajojnë atë në këtë kohë të vështirë”.
Ndër të tjerash, Muslim Council of Britan i ka dhënë postin e kryetarit në një sektor të saj, Joe Ahmed Dobson, të birit të Frank Dobson, ish-sekretar e Labor-ve të shëndetit.
Studimi i Yahya (ish Jonathan) Birt, i biri i Lord Birt, ish-drejtor i BBC-së, sjell të dhënat më të besueshme në këtë temë tepër të ndieshme; kalimin e të krishterëve në Islaml. Ai pas studimit të kryer ka nxjerrë përfundimin se numri i britanezëve të konvertuar në islam është tani 14.200 vetë.
Birt, i cili është diplomuar në Oxford University është në rradhët e Young British Muslims.
Besimi ka hyrë thellë në establishment. Këtë javë është publikuar se mbesa e madhe e një kryeministri britanik është konvertuar. Emma Clark, trashëgimtare e kryeministrit liberal Herbert Asquith, që udhëhoqi me Britaninë në kohën e Luftës së Parë botërore.
Clark e cila ka ndihmuar të ndërtohet një çerdhe islamike për Princin e Uellsit në Highgrove, në shtëpinë e tij në Glocestreshire, tani është duke ndihmuar të ndërtojë një kopsht të tillë për një xhami në Uorking, Surrey në anë të një parkingu.
Charles Le Gai Eaton, një ish-diplomat i Foreign Office ka thënë: ”unë kam marrë shumë letra nga njerëz të cilat janë vendosur të qëndrojnë mënjanë nga standartet e bastardhuara të krishterimit bashkëkohorë dhe ata janë dukë parë një fe e cila nuk kompromentohet shumë me botën moderne”.
Ka të tjerë që janë konvertuar nga dashuria dhe martesa. Kristiane Barker, një ish-mike e Imran Khan (lojtar i njohur i kriketit) ka thënë se islami i është prezantuar nga ana e tij. Ajo nuk e ka bërë publike deri tani konvertimin në islam nga frika se kjo gjë do ketë efekt në punën e saj.
Të tjerët janë edhe më shumë të frikësuar. Earli i Yarborough, 40 vjeç, i cili ka në pronësi 28.000 hektarë tokë në Lincolnshire ka refuzuar të tregojë ndonjë gjë për fenë e tij.
Faktet më të freskëta që kanë ardhur rrishtazi dëshmojnë se islami edhe formalisht është i pranueshëm në zemër të establishmentit. Mbretëresha ka aprovuar disa rregulla për t’i lejuar stafit musliman në Buckingham Pallace një pushim për të mund ata të marrin pjesë në të falurit të Xhumasë në xhami, një anëtar i stafit në departamentin e Financave është i pari që ka përfituar prej kësaj.
Sipas llogarive te mija del qe Anglia eshte ne Evrope.
Se fundi nuk mendoj se kane shume vlere artikujt e shumte dhe leximet e teperta pasi ajo qe eshte caktuar do behet. Vullneti i Zotit do shkoje deri ne fund.
Tani do thoni perse i postove nese skane rendesi?
Sepse desha te perforcoj postin nr. nje te informatikan.
Citim:
Po citoj ato që tha NYCgirl
James, Jim Moran, eshte anetar i Partise Demokratike, perfaqesues i Virginia. Gjate zgjedhjeve te fundit per kongres, kunder tij ishte nje cifut, Rosenberg, prandaj dhe z. Moran ne ca momente te dobeta, beri disa komente kunder minoritetit cifut ne Amerike, per te cilat kerkoi nje mije e nje here te falura.
Ne pergjithesi ne kongres eshte njohur per gafa, pas te cilave si ne rastin e mesipert kerkon te falur, dhe per probleme ne jeten personale, divorc etj.
Citim:
Po citoj ato që tha informatikan
Ndoshta nuk kane shume lidhje, por as pergjigja jote nuk ka lidhje me pyetjen. Nese jo, a mund te na thoni perse? Ndoshta pergjigja eshte e qarte si drita e diellit, prandaj dhe njerezit nuk denjojne te pergjigjen.
...
Po sikur futja e Kuranit ne shkolle do te vendosej pas disa vitesh si nje kusht i BE-se per pranimin e Shqiperise, cfare qendrimi duhet te mbanim? A duhet te zbatonim parimin: nga fryn era kthen veriu? Apo me mire te zbatonim parimin: ne hame bar por parimet nuk i dorezojme? (Dmth per hir te parimeve ne mund te behemi dhe vegjetariane).
Sipas statistikave, shumica e njerezve ne perendim (duke perfshire US) qe konvertohen ne islam jane ata qe popullojne burgjet.
Sa per Danimarken, pas vrasjes aq makabre dhe publike te sternipit te Van Gogut, harmonia "fetare" midis danezeve dhe "paqedashesit" ne Danimarke po rrezikohet.
I ndritur, vdes i shkreti ti, ta kthesh cdo teme ne nje fushate rekrutimi dhe reklame per islamin.
Nqs islam do jete dominues ne shek 21, (sipas teje apo z. Moran) pse e prish terezine ti? Sa keq qe s'do jemi gjalle as une as ti per ate dite........
Islami Pranohet si Fe Zyrtare ne Evrope.
Qe njerzit te lexojne Kuranin nuk kam asgje kunder, dhe biles mbase mire do benin.
Por ketu ne kete teme po behet nje tip propagande qe te vjen te vjellesh. Psh: Nisemi nga titulli: Islami Pranohet si Fe Zyrtare ne Evrope. Genjeshter koke e kembe. Me thoni nje vend Evropian qe e ka bene kete.
Se dyti: Helsinki / Ministria e Arsimit te Danimarkes ka aprovuar mesimin e Kur'anit te shenjte si lende bazore ne shkollat e saja te mesme.
Helsink_ eshte kryeqytet i Finlandes dhe jo i Danimarkes. Dhe ne Danimarke nuk eshte aprovuar kjo gje (faktikisht jetoj ne Danimarke).
Prej personaliteteve me te njohura europiane, qe viteve te kaluara kane pranuar Islamin eshte filozofi francez Rozhe Garode dhe diplomati gjerman Murad Hoffmann.
Te njohura dakort, por te njohura qe nga ku deri ku??? Se une per veten time nuk i njoh.
Faktikisht kerkova "Rozhe Garode" ne "google" dhe gjeta vetem kete link:http://forum.kosova.de/forum/viewto...842&forum=19&19
Intervistë me anëtarin e komisionit për çeshtjet e jashtme në
Kongresin Amerikan, Xhim Morran.
Kush jeton ne Evrope e di se sa shume e cajne menderen evropianet se c`tha njeri apo tjetri kongresmen.
Përktheu me shkurtime nga "El - Muxhtema" Ajni Sinani. Me shkurtime dakort por sa dhe cfare eshte shkurtuar nga intervista.
Qe eshte hapur nje sondazh dakort jam.
Por mos i beni gjerat sallate ruse dhe na i servirni ketu si fakte. Me sa di une mesimi i Kuranit nuk eshte i ndaluar ne Shqiperi. Kush ka deshire ta lexoj, le ta lexoj. Pse valle nje liber hyjnor duhet lexuar me detyrim???
Dhe aq me teper nje nxenesi ti vihet nje note per nje dicka qe ai beson apo nuk beson.
pershendetje trojani
Re: U me rafte pika mua te bera te qeshesh ee? me fal
Citim:
Po citoj ato që tha INDRITI2004
Une fola per Islamin ne mbare boten.
Burimi eshte revista El- muxhtemea pra dhe ka marre ne interviste te drejtperdrejte zyrtarin ne fjale.
Nuk e di pse smu qeshka sonte mu!!! a vjen e me gudulis pak qe te qesh edhe une?
Citim:
Sipas statistikave, shumica e njerezve ne perendim (duke perfshire US) qe konvertohen ne islam jane ata qe popullojne burgjet.
Sa per Danimarken, pas vrasjes aq makabre dhe publike te sternipit te Van Gogut, harmonia "fetare" midis danezeve dhe "paqedashesit" ne Danimarke po rrezikohet.
I ndritur, vdes i shkreti ti, ta kthesh cdo teme ne nje fushate rekrutimi dhe reklame per islamin.
Nqs islam do jete dominues ne shek 21, (sipas teje apo z. Moran) pse e prish terezine ti? Sa keq qe s'do jemi gjalle as une as ti per ate dite........
Re: Re: U me rafte pika mua te bera te qeshesh ee? me fal
Citim:
Po citoj ato që tha ENISS
O Indrit, me gjithe respektin qe kisha krijuar per ju, per zellin dhe seriozitetin me te cilin ju shkruani kaq gjate tere perkushtim per fene tuaj, mua me keto me siper sinqerisht qe me befasuat.
Skane te bejne as me nje muslyman po as me nje njeri me kulture.
Une kam frike ti lexoj shpesh mesazhet e tua, e para se jane te lodhshme, dhe perhere kane nje autor qe nuk jeni ju. Shume rralle shkruani nga vetja, edhe nese shkruani, ndodh te lexosh keto gudulisjet me siper.
Ti mua mund te me sjellesh me mijera artikuj ketu qe shkruajne te kenaqin egoizmin e perkrahin fanatizmin tuaj. Por mos na beni sikur ne nuk jetojme ne kete bote. Nuk dime se c'behet se c'shkruhet e se c'pretenton Europa te jete?
Bye
Re: Islami ne Angli
Citim:
[b]
Vullneti i Zotit do shkoje deri ne fund.
Tani do thoni perse i postove nese skane rendesi?
Sepse desha te perforcoj postin nr. nje te informatikan.
loool
Citim:
lool nuk kisha aspak deshire ta kthej ne nje teme fetare kete sondazh ndaj edhe po i mbaj ketej shkrimet ku hedhin poshte cdo perpjekje tenden per te justifikuar konvertimet.
Per fat te keq tendin Islamin e kane pranuar njerez te te gjitha kategorive duke filluar qe nga kryepeshkope, profesore doktore, shkencetare politikane spoirtise e njerez te thjeshte.
Nese nuk te mbushet mendja heren tjeter do te te jap nje link edhe te lexosh.
Por me nje kusht mbaj nje peshqir te fshish djerset pasi mund te ndjehesh keq.
Po ashtu dua te them se nuk po e prish fare terezine pasi jam duke kerkuar disa gjera ne internet per nje kerkim shkencor qe me duhet ne fakultet nderkohe qe kam kohe te kthej edhe ty ndonje pergjigjie.
DHe se fundi crendesi ka nese jemi gjalle une apo ti, ne jemi ke krahasim me boten e madhe si nje kokrrize rere ne shkretetire.
Miqesish.
Re: Re: Islami ne Angli
Citim:
Po citoj ato që tha trojani
Sa per kuriozitet.
Cili eshte vullneti i Zotit??? Jo per gje por ta dinim edhe ne injorantet e tjere te forumit.
Re: loool
Citim:
Oooooo i ndritur, po merr nje fryme te thelle, lexo me vemendje cfare eshte shkruar, pastaj fjalosu..........lol. Po mire, o djale i mbare, cfare pjese te fjales "shumica" nuk ke kuptuar???? Dmth nen-kuptohet ka nje pakice. E di qe do me sjelles shembullin e atij pedagogut ne US qe ishte martuar me nje grua nga Arabia Saudite, apo ate kryepeshkopin e Rusise, qe sic e kemi diskutuar me perpara ishte ca i manget nga mendja.
Pastaj, pse te djegin ty ato qe them une, po nuk i pergjigjesh atyre qe ka shkruar Trojani?!!!
Peshqir?................lol, jo po ndonje carcaf......... M'u be vone mua, se ca te prishur nga mendja, apo nga shpirti eksperimentojne ........... S'do fle gjume une sonte.
Nqs do te ndihesh si kokrrrrrrrize ne shkretetire, ajo eshte puna jote. Per vete, quaje mungese modestie apo cfare te duash, e mendoj qenien time me permasa pak me te medhaja. (Ups, that's my problem ....lol)
Pastaj, ti merresh dhe me shkenca mor djale .......... me shume konfidence ne vete........lol
nuk e di pse, por duke pare shumicen e pergjigjeve ketu, krijova pershtypjen se kjo teme duhet te ishte tek nenforumi Besimet Fetare.
Personalisht jam e mendimit qe shkolla te jete laike, megjithate nqs behet nje lende e tille, atehere te jete lende e perbashket per fete ne pergjithesi. Une konkretisht e kam bere nje lende te tille, e cila trajtonte fete kryesore (judaizmi, krishterimi, islami, budizmi dhe hinduizmi). (duke dale pak nga tema po shtoj se lende me kot nuk kam pare. Mendova se do mesoja ndonje gje interesante lidhur me fete etj, por ishte nje zhgenjim total, tmerresisht e merzitshme. Kjo kryesisht prej fajit te profesorit, i cili s'dinte ta bente lenden interesante.)
Pra, nje lende obiektive, paksa filozofike mbi fete. Jo edukim fetar. Edukimin fetar njerezit kur jane te mitur mund ta marrin ne shtepi tek familja (ose me kurse private, sipas xhepit te familjes). Nqs familja s'jua jep, atehere le te edukohen vete kur te rriten. Kjo do ishte ne fakt nje zgjidhje me e drejte, sepse njeriu kur rritet mund te gjykoje qarte dhe te zgjedhe fene e tij (ose mungesen e fese).
Re: Re: loool
Citim:
Nuk dua te gjukoj askend por fakti eshte se Islami pas 11 shtatorit po perhaper me nje shpejtesi te jashtezakonshme.
Dhe historia e para nje shekulli riperseritet...(the show must go on)
Para nje shekulli kishim Jodofobine,tani kaluam ne islamofobi.Me e bukura e historise humane eshte qe ajo perseritet dhe mbas nje shekulli,atehere kur dikush mund te mendoje qe keto njerez vune mend por...huh.
Kot s'ka thene Thomas ne teoremen e tije'when people define
situations as real they become real in their consequences.'
Revolucion industrial
Jodofobi
Force kryesore Europa(specifikisht Gr-Br)
Rivalet: U.S.A,USSR
...
Revolucion digjital
Islamofobi
Fuqi kryesore Amerika
Rivalet:Europe,Kine...
...
Vende DEMOKRATE Europiane: ne sistemet arsimore SHTETERORE nje ore ne jave dedikuar fese.Mundesi zgjidhjet ne mes te:
-Islam
-Fe Christiane
-si dhe Edukate Fetare te pergjitheshme
Sisteme me nje demokraci SIPERFAQESORE:
Mundesi zgjedhjet??Boh!
Personalisht kam ndjekur kolegjin ne nje sistem arsimor privat katolik pasi ne vendin ku banoj ky lloj sistemi eshte ai qe ju jep nje pregatitje me te mire nxenesve kundrejt sistemeve shteterore.Si pasoje zgjedhja e edukates fetare ishte e kufizuar(Fe katolike ose Edukate e Pergjitheshme fetare).
Kam mesuar shume gjate atyre oreve,e kjo ne lidhje me shume tema dhe ne forme NEUTRALE(religjionet e ndryshme,probleme te ndryshme shoqerore si euthanasi,abort...)Jam e gezuar qe e kam patur si lende edhe pse nga ana tjeter me vjen keq qe si myslimane qe jam s'munda ti hyja me thelle fese time.(por natyrisht eshte dicka per te cilen s'ankohem pasi zgjedhjen e kisha ne dore UNE)
Pra,jam PRO mundesise se zgjedhjes,s've aspak ne dyshim qe DUHET te egsistoje.
(behet fjale per arsimin e mesem se ne te lartin me duket me pak sens,besoj qe shume universitete alfa e perfshijne ne sociologji )
P.S.Nuk ka noj teme tjeter pervec islamit? Jo per gje por lexojme te njejtat argumente ne 100 tema per islamin,e natyrisht dhe te njejtet carcafe.
Re: Re: Re: loool
Citim:
Dmth. sipas kesaj llogjike qe te arrihet vullneti i te madhit Allah neve vec na duhen disa 11 shtatore te tjere.
Lol nese ai e keq interpretoj mbas 11 shtatorit kjo sdo te thote qe feja islame sishte zhvilluar deri ne 11 shtator pastaj o trojan ne kuran thuhet çdo myslyman e ka haram te vrasi veten?Smun te themi qe ato kulla i rrezoj me te vertet bin ladeni??????(mund ta ket ber vet amerika????????)te duket habi lool politik hesapi!!!!
Si shqiptare qe jemi po te kishe mundesi per nje informacion shume te vogel: Per lloton javen tjeter ka thene gje i plotfuqishmi???
Re: Dhe historia e para nje shekulli riperseritet...(the show must go on)
Citim:
Po citoj ato që tha amor alucius
Para nje shekulli kishim Jodofobine,tani kaluam ne islamofobi.Me e bukura e historise humane eshte qe ajo perseritet dhe mbas nje shekulli,atehere kur dikush mund te mendoje qe keto njerez vune mend por...huh.
Kot s'ka thene Thomas ne teoremen e tije'when people define
situations as real they become real in their consequences.'
Revolucion industrial
Jodofobi
Force kryesore Europa(specifikisht Gr-Br)
Rivalet: U.S.A,USSR
...
Revolucion digjital
Islamofobi
Fuqi kryesore Amerika
Rivalet:Europe,Kine...
...
Vende DEMOKRATE Europiane: ne sistemet arsimore SHTETERORE nje ore ne jave dedikuar fese.Mundesi zgjidhjet ne mes te:
-Islam
-Fe Christiane
-si dhe Edukate Fetare te pergjitheshme
nyc
ate punen eshamise me duket se e kane pasur dhe katoliket gjeri para disa vitesh me duket qe ty po te duket kaq interesanete lal ne biblen e para 40 viteve thuej nese nje femer futet ne kishe pa shami ne koke nxirreni ate jashte sikur nje te perdale thnxxxxxxxxx ajde byeeeee
Jo, moj zemer, se nuk me prishet gjumi per nje cope shamie, se ne fund te fundit dhe gjyshet e mia ishin me shami (jo ate qe te merr frymen, dhe nuk sheh ku ecen,) po thjesht nje ne koke, sic e vinin para 40 vjet, ashtu sic the dhe ti, ne kishe.
Po them per te drejta elementare si ajo e votes, divorci etj........
Citim:
Jo, moj zemer, se nuk me prishet gjumi per nje cope shamie, se ne fund te fundit dhe gjyshet e mia ishin me shami (jo ate qe te merr frymen, dhe nuk sheh ku ecen,) po thjesht nje ne koke, sic e vinin para 40 vjet, ashtu sic the dhe ti, ne kishe.
Po them per te drejta elementare si ajo e votes, divorci etj........
Pyll me derra????????? lol.............
Nesje, duhet te kete shume derra ne Arabine Saudite, se me demek nuk e hane mishin e derrit, ......... sa per pyll, as nga ato gjera s'ka.....hesap shkretetire.
Nejse, po flisja per kushtetuten....... gjera te vogla
Me sa po shoh une tema paska vajtur skic fare.
Nyc: ashtu sic e kem shprehur edhe ne te tjera poste ju mundoheni te ktheni gjithmone ne private temen, nje e dy edhe o burra hidhesh perpjete te shash apo edhe te gjukosh te tjeret?
Dua te te them dicka dhe shpresoj te me mirekuptosh:
Ne fene Islame nuk merret shembull Al-Zarkaui as Usama Bin laden as indriti as arifi as shahini... Islami mesohet nepermjet burimeve te tij qe jane kurani dhe tradita profetike.
Po ashtu as krishterimi nuk duhet te identifikohet me aktet e tupshme te pifterinjve pedofile, me aktet terroriste ne hiroshima e nagasaki, me turpesite e kryqezatave(pa marre parasysh se kisha i organizoi) me kolonizimet, pushtimet mashtrimet, shfrytezimet qe po i bejne botes edhe ne shek 21....
Krishterimi gjukohet nga mesimet e bibles.
Pra egziston nje thenie madheshtore ne lidhje me kete:"Mos e merr te verteten nga theniet e veprat e njerezve, por gjuko njerezit me kriteret e se vertetes."
Gjithesesi nuk eshte as koha as vendi dhe as tema per te bere bilancet e degjenerimit te popujve muslimane e te krishtere, por te jeni te sigurte qe te krishteret kane arriturr ne kopolen e piramides njerezore ne kete aspekt.
Nese nje muslian ka sulmuar apo demtuar nje ambasade(gje qe nuk jam i sigurte) e e dini se te krishteret jane ata qe na sulmuan ne shqiptareve drejperdrejt madje ne shek 21/
Prifterinjte serbe nuk heshten ne Republika Serpska ne Bosnje kur komuniteti nderkombetar kerkoi dorezimin e kafsheve si Karaxhici dhe moren pergjigjen "Ate e mbron Zoti".
Po ashtu populli komplet populli ortodoks serb heshti para kanibalizmave te Arkanit. (i vune emrin Tigri i Serbise dhe ja mbajten fotografine neper shpia, po rendsi ka qe nuk heshten dhe en bene hero.).
A e dini ju qe prifterinjte serbe kur lind femija ne Serbi e pagezojne dhe i thone "Zoti te bekofte o hakmarresi i ardhshem i Kosovo-Metohijes"
we perseri ne nuk e quajme kete nga krishterimi.
Ndersa ju nje "pordhe" te beje nje musliman u burra ta shenderrojme ne bombe me pemasat e asaj qe u perdor ne Nagasaki.
Behuni pak me realiste te nderuar.
Re: Re: Re: loool
Citim:
Dmth. sipas kesaj llogjike qe te arrihet vullneti i te madhit Allah neve vec na duhen disa 11 shtatore te tjere.
Jashte teme; Me sa po shikoj une ti o Indrit duhet ta kesh muhabetin mire me te plotfuqishmin, se atehere si do te shpjegohej valle qe ti e di me saktesi vullnetin e tij.
Si shqiptare qe jemi po te kishe mundesi per nje informacion shume te vogel: Per lloton javen tjeter ka thene gje i plotfuqishmi???
sa per ate qe thua qe feja s'gjykohet nga veprat e njerezve, por nga mesimet e saja, jam dakort. Po te lutem mos rri gjyko bosnjaket, serbet dhe kroatet, se s'ma merr mendja se ke qene aty dhe i ke degjuar me veshet e vet se c'kane thene. As une s'i kam degjuar, por pak me shume informacion se ty kam (sepse kam njohur persona direkt), aq sa te di se asnjera nga palet s'ishte e pafajshme, ashtu sic ndodh ne pergjithesi ne shumicen e konflikteve. Ti vete po thua qe tema po merr skic dhe prape vazhdon shkruan pergjigje qe s'kane te bejne me temen. Per mendimin tim, lere kete teme ketu dhe hap nje tjeter tek feja dhe aty jepu pergjigjen te gjitheve. Ketu le te shkruajne ata qe kane mendim lidhur me mesimin e kuranit ne shkolle.
Citim:
Po citoj ato që tha wydra
sa per ate qe thua qe feja s'gjykohet nga veprat e njerezve, por nga mesimet e saja, jam dakort. Po te lutem mos rri gjyko bosnjaket, serbet dhe kroatet, se s'ma merr mendja se ke qene aty dhe i ke degjuar me veshet e vet se c'kane thene. As une s'i kam degjuar, por pak me shume informacion se ty kam (sepse kam njohur persona direkt), aq sa te di se asnjera nga palet s'ishte e pafajshme, ashtu sic ndodh ne pergjithesi ne shumicen e konflikteve. Ti vete po thua qe tema po merr skic dhe prape vazhdon shkruan pergjigje qe s'kane te bejne me temen. Per mendimin tim, lere kete teme ketu dhe hap nje tjeter tek feja dhe aty jepu pergjigjen te gjitheve. Ketu le te shkruajne ata qe kane mendim lidhur me mesimin e kuranit ne shkolle.
pergjigja ime e fundit ne kete teme
Cx55, nqs do te diskutosh per luften ne bosnje, te ftoj te hapesh nje teme te vecante.
Une mundohem t'i shof gjerat ne aspekt obiektiv dhe e kam si parim qe mos shkoj me llafet dhe propaganden e mediave. Ne pergjithesi nuk dua te gjykoj per gjera qe s'i dij mire dhe ne kete rast eshte e veshtire, pasi as ata vete s'e dine perse u vrane. Kam degjuar opinione te ndryshme te serbeve, bosnjakeve dhe kroateve. Nuk eshte e nevojshme t'i shash funderrina te njohurit e mi. Nqs fjalet e mija te duken budallalleqe, kalo me poshte, nqs do te diskutosh mund te japesh argumentat e tua, por s'ka nevoje te kalosh ne tone te tilla, sikur te ka share njeri nga familja (e marr me mend qe ne nje rast te tille do ta cfarosje fare personin ne fjale)
besoj se dhe ti me kupton, hajde dhe ti pacim
P.S. Sic e shkruajta me lart, nuk kam ndermend te shkruaj me ne kete teme, keshtu qe mos prit me replika nga mua. Ska kuptim qe ta bejme si kembet e dhise temen qe tjetri e ka hapur per nje qellim te caktuar. Madje i lutem moderatoreve perkates qe te fshijne mesazhet e mija jashte teme.
Ne pergjithesi, diskutimet e shqiptareve nuk marrin zjarr po nuk dolen pak (ose pak si shume) nga tema. Diskutimi i ngjan nje kazani me uje ku ziejne 2-3 kokra grosh (groshet jane argumentet, kurse uji llafet e kota jashte teme, besoj se e kuptoni paralelizmin).
Te kthehem te tema. E falenderoj trojanin per referencat qe ka dhene. Edhe une e kuptoj qe perkthimi i artikullit eshte paksa i gabuar. Ja edhe referenca e artikullit te sakte (anglisht):
Denmark to Teach Qur’an at Secondary Schools
Lidhur me ate qe feja nuk duhet te mesohet sepse Shqiperia eshte shtet laik, une do te thosha se kjo do te thote qe feja e nje personi nuk ka lidhje me shtetesine e tij dhe me mardheniet e tij me shtetin. Pra kjo nuk do te thote ne asnje menyre qe shteti eshte kunder fese. Bile ne te gjitha vendet e zhvilluara, besimi dhe liria e ndergjegjes jane te mbrojtura me kushtetute (edhe kushtetuta shqiptare e ka nje gje te tille edhe pse Shqiperia nuk eshte vend dhe aq i zhvilluar).
Disa thane qe s'kane gje kunder qe feja te mesohet privatisht, por jo edhe ne shkolle. Po pse mor zoteri, pse jo ne shkolle? A nuk eshte shkolla per te edukuar brezin e ri dhe per tu mesuar gjera te dobishme? Nese feja eshte e dobishme pse te mos mesohet ne shkolle, pse te lihet ne doren e njerezve te pashkolluar apo te injoranteve? Dikush mund te thote qe s'me pelqen matematika, apo historia, apo letersia, atere a duhen hequr ato nga programi i shkolles dhe te behet mesimi i tyre fakultativ, vetem neper shkolla private?
Une kam disa mbesa ne Itali, dhe ne shkollen ku ato mesojne behet lende mesimi edhe feja e krishtere. Kuptohet qe ato nuk marrin pjese ne kete ore mesimi, sepse nuk e pranojne qe te jene te krishtera (edhe ne mos qofshin muslimane), dhe asnjeri nuk u thote gje per kete, nuk kane asnje pasoje. Nuk besoj qe ajo te jete nje shkolle private. Po keshtu, nga informacione qe kam pare ne internet, me duket se edhe vende te tjera evropiane e kane mesimin e fese ne shkolle. Dhe jo vetem te fese se krishtere (qe eshte feja dominuese), por edhe te fese muslimane (qe mund te jete minoritet). Kjo per mendimin tim vjen per shkak te kultures se larte demokratike qe kane, per shkak te pranimit dhe respektimit te tjetrit edhe ne qofte i ndryshem, per shkak te bashkejeteses dhe mirekuptimit, etj.
Po ne si shtet shqiptar, mos kemi gje standarte 'laicizmi' pak me te larta se vendet evropiane? Edhe ato jane shtete laike. Po 'minoriteti' jon musliman, ka apo s'ka te drejta qe duhen respektuar? Pse per minoritetin grek duhet futur gjuha greke ne shkolle edhe atje ku ka 2-3 femije minoritare, kurse per minoritetin musliman nuk duhet futur mesimi i Kuranit atje ku ka femije muslimane? Pse nuk u thote shteti shqiptar minoritareve ta mesojne greqishten ne kurse private? A kane te bejne keto gjera me respektimin e te drejtave te njeriut? A nuk eshte respektimi i te drejtave te njeriut nje nga kushtet e Bashkimit Evropian per pranimin e antareve te rinj?
Nuk them qe keto gjera mund te behen qe neser, sepse shkollat shqiptare kane edhe shume probleme te tjera, p.sh. duhet futur edhe mesimi i kompjuterit, por te pakten te pranohet parimisht. Kurse sot ne Shqiperi shteti po mbyll edhe shkollat fetare apo institucionet fetare ku mund te mesohet feja privatisht. Preteksi eshte se jane te palicencuara, por shteti mund ta gjej kur te doje nje pretekst nese do te bej dicka. A eshte kjo e rregullt dhe ne perputhje me standartet evropiane?
Citim:
Po citoj ato që tha ENISS
Une po ngre nje tjeter hipoteze dhe do te doja t'iu vija ne pozita te njejta. Atehere ngre nje hipoteze, qe deri diku mund te jete e tille.
Nese per BE eshte ca problem nese shoqeria e nje shteti eshte praktikante e fese muslymane me thuaj ke parim do te mbanit ju nese BE do te veshtiresonte futjen tone e do e vinte kriter Jo studimin e Kuranit ne shkolla dhe te na cilesonte nje shoqeri praktikante te muslymanizmit dhe te na veshtiresonte te bashkoheshim me ta ?
Citim:
A e dini ju qe prifterinjte serbe kur lind femija ne Serbi e pagezojne dhe i thone "Zoti te bekofte o hakmarresi i ardhshem i Kosovo-Metohijes"
we perseri ne nuk e quajme kete nga krishterimi.
Ndersa ju nje "pordhe" te beje nje musliman u burra ta shenderrojme ne bombe me pemasat e asaj qe u perdor ne Nagasaki.
Behuni pak me realiste te nderuar.
Hajdeni ne USa , se ju pranojne ne ven,
jo vetem si fe,
por edhe si profete!
si musliman qe jam normalisht do ma kishte qejfi qe cdokush te lexonte kuranin dhe kjo besoj eshte deshira e cdo muslimani!tani nese kaloj tek ato qe pak a shume lexove me siper qe jane permendur jo osama,jo zarkaui etj doja te pyesja personin qe ben permendjen"sa di ti per islamin( kete pyetje ja bej gjithkujt si pyetje te pare sepse ne baze te saj vijne nje seri pergjigjesh pa pasur nevoje te pyesesh pyetje te tjera) dhe cfare di ti per qendrimin qe mban islami per keto gjera?"pyetja eshte e thjeshte dhe kerkon vetem nje pergjigje te thjeshte...di ket ket ket,mban si qendrim ket ket ket...aaaa si i behet kur nuk ke dije per kete gje?2 alternativa jane: kerkohet dija ose heshtet per ato ceshtje.kete te dyten e skartojme meqenese nuk jemi persona qe heshtim keshtu qe mbetet ta kerkojme...epo nje menyre e mire do te ishte ta shihje direkt nga burimi dhe sic e dini ose nuk e dini burimi i pare ne islam eshte kurani dhe pastaj fjala e profetit e me rradhe te tjerat pa dashur te zgjatem...keshtu qe dal tek pergjigja e pyetjes: nese dikush do te konfrontoje ato qe degjon me ato qe jane ne realitet le te lexoje dicka dhe nje nga menyrat eshte duke e futur kuranin si lende ne shkolle te mesme.
ky eshte mendimi im dhe shpresoj vetem qe te mos hapi debat!
ia kalofshi mire
Islami fe zyrtare ne evrope, gje e mire kjo, po do ishte mire te benin dhe vendet e ashtuquajtura islamike te njejten gje, te shpallnin dhe ato krishterimin fe zyrtare dhe te ndertonin edhe kisha ne territorin e tyre. Do doja nje pergjigje nga besimtaret muslimane per kete.
Po pse sa hipoteza ngrihen ne ceshtje duhet ti morim ne si te verteta? Mos u merakosni se sbohet myslimanizmi fe zyrtare ne Evrope se me statistika besimi i krishtere eshte me i madh ne ne numer se sa myslimanizmi.Si i thone asaj fjales se vjeter shumica fiton dhe do fitoje gjithmone.A ndoshta ne Azi apo ndonje kontinent me perberje muslimane me teper ne numer edhe mund tu hyje si fe zyrtare pse jo por ne Evrope eshte qesharake.Nuk e di nga i nxirrni keto mo aman edhe pikerisht ne Evrope ku eshte prejardhja e kultures boterore.
nje pyetje kam une pse ne vende te tjera me maxhoritet mysliman nuk lejojne te lexoni biblen? ca frike kane nga bibla se kuptoje?
Shkresa mjafte te cuditshme te disa bashkebiseduesve, ( te pabaza, te cpifura)!
Se pari,Indriti, nuk eshte duke ia imponuar fen islame njeriut nese sjell fakte autentike ne kete nenforum. Pastaj, juve, nese nuk deshironi te besoni ato fakte te verteta qe sjell Indriti, nuk kuptoj perse me kaq injorance i mohoni dhe i suleni Indritit pa asnje lloj fakti!? Kete me te vertete e bejne vetem idhujtaret-ku ende pa degjuar fjalen deri ne fund,hudhin poshte cdo argument. Mjafte e hidhur, por per kete jane te prire vetem te paditurit-idhujtaret.
Muhammedi a.s. thote: "Kur njerezit e paafte do te marrin drejtimet kryesore ne cdo gje, atehere pritni qametin." Fatkeqesishte keto kohera i jetojme, ku dhe pozitat blihen me pasuri (ryshfet). I paafti (i padituri) lartesohet dhe respektohet si njeriu me i besueshem,ansjelltas, i afti (i dituri) konsiderohet nga me te dobetit dhe percmohet per mosbesim.
Autorit te temes i kerkoj falje nese pak i kemi dhene kahje tjeter temes se shtruar, por, megjithate nuk duhet shqetesuar, sepse te gjitha nderlidhen me temen aktuale.
Nje thenie do shtoja per fund, ku u dedikohet idhujtareve; "Uluni me njerez te medhenj, pyesni dijetare dhe shoqerohuni me te urtet dhe vetem keshtu do mesoni te verteten. E, mos kundershtoni te verteten!
Tani me pak fjale do jap dhe une mendimin tim personal sa i perket temes.Respekt per temen. Eshte mese e domosdoshme qe feja islame te apriv.... nje nder lendet kryesore qe ne bankat e shkolles fillore,sepse, eshte e vetmja fe e drejtesise, harmonise, lumturise. Perndryshe, jam thelle e bindur, nese do i ikim se vertetes, vetem do zhytemi ne shkaterrimin e me tej duke pesuar te nesermen me rende se te diten qe lam pas (sotmen).
P.S. Modestia e njeriut eshte ti nenshtrohesh te vertetes dhe ti perkulesh asaj edhe nese e degjon prej femiut, po edhe nese e degjon te verteten nga njeriu me injorante perseri duhet ta pranosh.
Keshtuqe, feja islame eshte nje fe per mbarenjerzimin, pavarsisht epshit dhe injorances tone, ajo se shpejti me hicdeshiren e idhujtareve nje dite te ardhme do aprivohet ne kater cepet e botes. Cdo debat dhe mosrespekt do jete vetem humbje dhe ceshtje e kohes. Andaj, mos mohoni te verteten qe u eshte shpallur. Funjda, feja islame kurre nuk i eshte imponuar askujt dhe nuk do i imponohet. Cdo njeri ka te drejten e tij, te besoj ne ate qe i eshte shpallur! Apo te besoj ne idhuj! Ne jemi pergjegjes per veten tone. Respekt per te gjithe.
Une jo vetem jam dakord por edhe e pershendes. per te mos u zgjatur, askush nuk ka pare perfitime nga logjika e perjashtimit. Kurani eshte nje liber qe me magjeps gjthnje e me shume. gjthashtu edhe Bibla. Por te zyrtarizzosh eshte e pamjafte/
nejse nuk mund te rri pa folur pak per sondazhi i cili me duket tper i njeanshem dhe pa alternativa polarizuese. ne te kundert ato qe jane jane pak ekstreme.
nuk e votoj nese nu modifikojet.
Selam
Citim:
Po citoj ato që tha Prishtinasja_
Shkresa mjafte te cuditshme te disa bashkebiseduesve, ( te pabaza, te cpifura)!
Se pari,Indriti, nuk eshte duke ia imponuar fen islame njeriut nese sjell fakte autentike ne kete nenforum. Pastaj, juve, nese nuk deshironi te besoni ato fakte te verteta qe sjell Indriti, nuk kuptoj perse me kaq injorance i mohoni dhe i suleni Indritit pa asnje lloj fakti!? Kete me te vertete e bejne vetem idhujtaret-ku ende pa degjuar fjalen deri ne fund,hudhin poshte cdo argument. Mjafte e hidhur, por per kete jane te prire vetem te paditurit-idhujtaret.
Muhammedi a.s. thote: "Kur njerezit e paafte do te marrin drejtimet kryesore ne cdo gje, atehere pritni qametin." Fatkeqesishte keto kohera i jetojme, ku dhe pozitat blihen me pasuri (ryshfet). I paafti (i padituri) lartesohet dhe respektohet si njeriu me i besueshem,ansjelltas, i afti (i dituri) konsiderohet nga me te dobetit dhe percmohet per mosbesim.
Autorit te temes i kerkoj falje nese pak i kemi dhene kahje tjeter temes se shtruar, por, megjithate nuk duhet shqetesuar, sepse te gjitha nderlidhen me temen aktuale.
Nje thenie do shtoja per fund, ku u dedikohet idhujtareve; "Uluni me njerez te medhenj, pyesni dijetare dhe shoqerohuni me te urtet dhe vetem keshtu do mesoni te verteten. E, mos kundershtoni te verteten!
Tani me pak fjale do jap dhe une mendimin tim personal sa i perket temes.Respekt per temen. Eshte mese e domosdoshme qe feja islame te apriv.... nje nder lendet kryesore qe ne bankat e shkolles fillore,sepse, eshte e vetmja fe e drejtesise, harmonise, lumturise. Perndryshe, jam thelle e bindur, nese do i ikim se vertetes, vetem do zhytemi ne shkaterrimin e me tej duke pesuar te nesermen me rende se te diten qe lam pas (sotmen).
P.S. Modestia e njeriut eshte ti nenshtrohesh te vertetes dhe ti perkulesh asaj edhe nese e degjon prej femiut, po edhe nese e degjon te verteten nga njeriu me injorante perseri duhet ta pranosh.
Keshtuqe, feja islame eshte nje fe per mbarenjerzimin, pavarsisht epshit dhe injorances tone, ajo se shpejti me hicdeshiren e idhujtareve nje dite te ardhme do aprivohet ne kater cepet e botes. Cdo debat dhe mosrespekt do jete vetem humbje dhe ceshtje e kohes. Andaj, mos mohoni te verteten qe u eshte shpallur. Funjda, feja islame kurre nuk i eshte imponuar askujt dhe nuk do i imponohet. Cdo njeri ka te drejten e tij, te besoj ne ate qe i eshte shpallur! Apo te besoj ne idhuj! Ne jemi pergjegjes per veten tone. Respekt per te gjithe.
Kalorsi citoi: Nuk e di nese fete me verte tregojne te verteten ose te jane te vetmit burime per te lumturine a cngatarrove ti atje. Ajo eshte thjesht opininoi yt!
I nderuar, nuk eshte mendim i imi, por eshte argument qe ka zbritur ne Kur'an.
Kalorsi citoi: Por fakti qendron qe nxenesit po mesojne per Islamin e jo po konvertohen. Ato po e mesojne si nje fe boterore, si budizmi apo hinduizmi.
I nderuar, argumentet jane mjafte te qarta, ku qindra e mijera njerez konvertohen ne Islam. Dhe kuptohet qe pa e studiuar s'ke si konvertohesh. Keshtuqe mos i fryej zjarrit, edhe pse e evrteta dhemb. Faktet dhe argumentet e se sotmes flasin mjafte. E ti, vazhdo te shtremberosh te verteten, je pergjegjes per veten tende, porse nuk i sjell dobi askujt me propagandat e justifikimet tuaja te pabaza.
Kalorsi citoi: Ky eshte mendimi im,
I nderuar, rrij besnik mendimit tend, askush s'te detyron te tradhetosh "mendimin tend".
Me t'mira.
Prishtinase sipas teje islami eshte e vetmja fe e drejtesise, lumturise etj etj etj. Sipas te krishtereve krishterimi. Po sikur te futim ne bankat e shkolles budizmin? Sipas meje feja te studiohet ne aspektin historik dhe jo ne ate teologjik. Kjo e fundit studiohet ne medrese. Sa per ate qe ne Evrope feja islame eshte perhapur sepse jane hapur shkolla, po ndertohen xhami e ku di une. Ne vendet tradicionalisht myslimane jo vetem nuk te lene te hapesh shkolla e te ndertosh kisha po te pret litari vetem te flasesh per krishterim. Do benit nje gje te mire atje ne Kosove te rindertonit kishat qe u dogjen keto vitet e fundit dmth te silleni si myslimane te vertete.
Citim:
Po citoj ato që tha Hektori
Prishtinase sipas teje islami eshte e vetmja fe e drejtesise, lumturise etj etj etj. Sipas te krishtereve krishterimi. Po sikur te futim ne bankat e shkolles budizmin? Sipas meje feja te studiohet ne aspektin historik dhe jo ne ate teologjik. Kjo e fundit studiohet ne medrese. Sa per ate qe ne Evrope feja islame eshte perhapur sepse jane hapur shkolla, po ndertohen xhami e ku di une. Ne vendet tradicionalisht myslimane jo vetem nuk te lene te hapesh shkolla e te ndertosh kisha po te pret litari vetem te flasesh per krishterim. Do benit nje gje te mire atje ne Kosove te rindertonit kishat qe u dogjen keto vitet e fundit dmth te silleni si myslimane te vertete.
Gjithsej 2 faqe: [1] 2 » Trego 63 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.