Forumi Horizont | Gjithsej 2 faqe: [1] 2 » Trego 69 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Feja krishtere (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=184)
-- Krijimi - evolucioni (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=12262)
Krijimi - evolucioni
Te gjithe ju keni informacione per krijimin qe mbeshteten ne ate qe thote Bibla, do te deshiroja ti sillnim ketu. Kjo eshte shume e rendesishme se shume njerez qe nuk e njohin Krishterimin besojne se gjithshka qe thote Bibla eshte kunder shkences por kjo nuk eshte e vertete. Ndoshta do te zbulojme se feja me e madhe ne bote eshte evolucioni, pasi qe ta pranosh ate duhet te kesh besim se ka shume pak fakte.
Gjithe te mirat ne kerkimin tone.
Bariu
Trillimi i shkencës.
Teoria e evoluciont. Nga Anne Sandberg.
Ju jeni nje I krishtere në shkollë të mesme, duke planifikuar për të ndjekur një shkollë të veçantë. Por ka diçka që ju shqetëson. Megjithëse ju nuk besoni në teorinë e evolucionit ju nuk dini se kjo teori s'është tjetër veçse një teori e pavërtetuar. Arsyeja:Evolucionistët thonë se teoria e tyre është krejtësisht e vërtetuar nga shkcenca.
Cila është e vërteta?
Teoria e evolucionit s'është veçse një teori. Po si mund ta bindim vehten dhe të tjerët se evolucioni s'është tjetër veçse një teori.
Fare thjesht.
A e dini se ka një mori faktesh shkencore se bota dhe gjithçka në të nuk mund të jetë krijuar kurrë nga një proces evolutiv? Dhe a dini se ka një gjë si ajo e shkencës së krijimt? Me fjalë të tjera mund të provohet shkencërisht se çdo gjë është krijuar dhe nuk ka evoluar. Si fillim, kemi dy fakte shqetësuese, për sa i përket eksperiencës të krijimt të gjithçkaje. Së pari proçesi i evoluciont dhe ai i krijimt.
Le të shqyrtojmë pjësën e parë të cilën po e quajmë trillim të shkencës.
Teoria e evoluciont.
-Evolucionistët tradicionalisht besojnë në "gradualen" e cila konsistion në atë që, çdo gjë ka ardhur në ekzistencë si pasojë e mijëra ndryshimeve të rastësishme mbi shumë shekuj.
-Kristianët besojnë se gjithçka erdhi papritur ose në mënyrë të menjëhershme e cila konsiston në atë që çdo specie u shfaq e kompletuar dhe ashtu mbeti siç ishtë në fillim.
Universi:
Evolucionistët thonë se në fillim kishte vetëm një hapësirë boshe. Pastaj u shfaqën pluhuri, gazrat dhe kimikate të ndryshme. NGA??? Ata për çudi nuk e dinë këtë. Shumë, por jo të gjithë shkencëtarët besojnë tek toria e BIG BANGUT{ shpërthimi i madh) e cila supozohet se ka ndodhur 20 miliard vite më parë. Ata thonë se nëpërmjet gravitetit i gjithë materiali u mbodh në një re' primitive, jashtë zakonisht të madhe. Pas shumë e shumë kohësh, kjo masë u ngjesh në një top të pafund pabesueshmërisht të nxehtë i cili shpërtheu. Ky shpërthim lëshoi të njëjtët elemetnë në hapësirë pra pluhur, gazra dhe kimikate. Shumë e shumë kohë më pas graviteti shkaktoi që ato të formoheshin në miliona topa më të vegjël. Përsëri kohë e kohë më pas këto topa formuan yjet, planetet, galaktikat, etj. Në disa pika këta trupa qiellor filluan të rrotullohen në hapësirë në një rregullsi të pabesueshme dhe në një mënyrë sikur gjithçka të ishte parashikuar. Dhe kjo si pasojë e rastësishme e shansit.
Fantastike!?
Çudidërisht, megjithëse ata thonë se pluhurat, gazrat, dhe kimikatet janë materialet e para të cilat formuan ato të mëvonshmet, ata kurrë nuk mund të shpjegojnë se si këto materiale erdhën në ekzistencë. Asnjë evolucionist nuk është në gjendje të shpjegojë se çfarë është graviteti. Ata dinë vetëm se si graviteti punon. Çdokush e pranon këtë teori si të vërtetë pa e shqyrtuar atë vetëm sepse kështu u është thënë që kur kanë qënë fëmijë e derisa janë rritur. Por çdo person i llogjikshëm mund të kuptojë që në fillim se kjo teori nuk është provuar shkencërisht.
Planeti i tokës.
Evolucionistët thonë se pas rreth 400 milionë viteve njëri nga këto gazra të nxehtë u bë planeti ynë. Sikur ky gaz formoi kore prej shkëmbi dhe më pas u formua toka. Një evolucionist shkencëtar tha se ra shi me rrëke për pothuajse 100,000 vjet. Ju lutem mos pyesni se si ai arriti në këtë përfundim! (Më e habitshmja është se ata e quajtën përrallë historinë e 40 ditëve përmbytje në kohën e Noeut). Si rezultat i këtij shiu, uji u mblodh në një vend të ulët dhe formoi pellgje të cekëta të quajtura "supa primitive". Ky emër nuk është vënë për shaka, por është emri që evolucionistët i kanë vënë. Më pas erdhi një hap shumë i rëndësishëm në këtë strukturë hipotetike.
-2-
Pas edhe disa milionave viteve të tjera, në pellgjet e quajtura supa primitive u fromuan qeliza e parë e cila ishte e pajetë. Tani dëgjoni me vëmendje. Pas vitesh kjo qelizë mori jetë nga disa rrugë të cilat janë super magjike. Evolucionistët nuk mund ta dinë si, por ata japin fjalën e tyrë për këtë. Teoria e evolucionit është ndërtuar mbi një super strukturë të bazuar mbi faktorë të panjohur. Ata nuk dinë burimin nga i cili kanë ardhur elementetë cilët bëjnë të mundur krijimin e gjithçkaje. Ata nuk dinë se si një re kimike u bë qelizë e gjallë, por ata ende thonë se kjo është rruga që u formua gjithçka: bimët, kafshët, njerëzit.
Eshtë shumë e bukur për të qënë përrallë. Që prej shekujsh e deri në ditët tona me teknologjinë e përparuar, shkencëtarët nuk kanë mundur të krojojnë jetë në një provëz.
JETA E BIMËVE!
Tani le të shkojmë në një detaj të vogël. Pra kjo supë e trashë primitive është vendlindja e jetës. Aty na u shfaqka për fat një qelizë e cila dikur u bë e gjallë, u rrit dhe u nda. Një pjesë e qelizave mbeti nën ujë dhe pas 150 milion viteve u krijua një peshk. Pjesa tjetër iu afrua bregut dhe u mor me krijimin e një bime primitive. Tashmë ne kemi dy specie të ndryshme: bimët dhe kafshët. Për sa i përket jetës së bimës misteri qëndron në atë se si kjo bimë të përfitojë klorofilën e cila është aq e nevojshme për të. Dhe përsëri si arriti një qelizë e vetme të përfitonte të njëjtën kohë lëndët e tjera të nevojshme për jetën e një kafshe.
Tashme le të ndjekim pak gjurmët e jetës së bimëve. Imagjinoni se si një qelizë e vetme bimore arriti të krijojë atë shumllojshmëri të madhe bimësh: barërat, kaçubet dhe pemët. Le të ndalemi tek pemët. Imagjinoni se sa lloje pemësh ka në botë të cilat janë krejtësisht të ndryshme si nga forma shijet etj. Psh. dushku, panja, ahu, etj. dhe më pas për frutat pjeshkët, mollët, dardhat etj. Disa nga këto qeliza u bënë qershi, shalqinj etj.
Dhe mendoni për lulet: trëndafilat, jargavanët forma nga më të ndryshmet e nga më të bukurat, larmi aromash e ngjyrash. Dhe sipas jush kjo vjen si rrjedhojë e mutacioneve të njëpasnjëshme të cilat kanë ndodhur në miliona vitë më parë.
OU???!!!
Boll tashmë! E si mund ta besoni një gjë të tillë. Nuk më intereson aspak fakti se në sa rrugë evolucionistët përpiqen, por e vërteta është se ata nuk mund ta provojnë kurrë një gjë të tillë as edhe në origjinën nga qelizat e vdekura të cilat më pas u bënë të gjalla dhe se ato në mënyrë evolutive duke iu nënështruar miliona viteve evolucioni solli jetën mbi tokë. Por para se të largohemi nga kjo përallë për të vajtur tek një tjetër akoma më të pabesueshme. Si filloi jeta e kafshëve. Mirë! Le të kthehemi tek grupi origjinal i "supës primitive"të cilat u bënë qeliza, morën jetë e më pas u ndanë.
Mekanizmi.
Një qelizë u hodh mbi tokë dhe papritur e gjeti vehten në një stërgjysh të jetës bimore.
Të tjera qeliza mbetën nën ujë dhe u kthyen në vertebrorë- krijesa kafshësh pa kocka të vëreteta. Pas milion viteve në mënyrë të rastësishme një nga këto krijesa u bë një peshk në kordë kurrizore. Si mendoni ky peshk i takon më të vërtetë fillimit të njeriut??!! Si rrjedhim katragjyshi juaj në të vërtetë nuk qënka majmun, por peshk. Pas edhe disa miliona të tjerë vitesh fundi i bishtit të peshkut u degëzua në këmbë dhe tani kemi zvarranikët.(UF). Më pas kjo gjë u zvarrit jashtë ujit dhe gradualisht një pjesë u degëzua në një nga ata zogjtë e mëdhenj të cilët kur i shohim në fotografi na duken si një ëndërr e keqe nate. (Unë nuk mund ta kuptoj se si këta zogj të mëdhenj më vonë u bënë të vegjël, as dhe kur morën ngjyrat, format e këngët e tyre të mrekullueshme. Ky mbetet një tjetër mister i pazgjithshëm i evolucionistëve.
Kështu nga zvarranikët dhe zogjtë kemi gjitarët që jetojnë sot në tokë. Dhe pas disa periudha kohësh ora e evolucionit duket se eci shumë shpejt në vend të miliona e miliarda viteve. Nga gjitarët erdhën primitivët (majmuni) pastaj sub-qëniet dhe së fundi njeriu. (Duket se proçesi evolutiv ndaloi në këtë pikë dhe njeriu nuk evoluoi në super njeri.super-man)
Njeriu:
Njeriu sigurisht, është qënie e mrekullueshme në ndërtim dhe sigurisht një qënie plotësisht e kompletuar. Le të shohim pjesën e dukshme të trupit të njeriut: lëkurën. Me anë të fotografive të zmadhuara ne do të mund të shohim shtresat e lëkurës:enët e gjakut, gjëndrat e dhjamit, rrënjët e flokëve, poret, nervat dhe pigmentin. Një e katërta e gjithë kockave të trupit gjenden tek duart. Me duar artisti mund të pikturojë një pikturë mjaft delikate me duar gjithashtu punëtori mund të ngrejë një tra të rëndë nga toka. Mendoni tek asnjë qënie njerëzore shenja e gishtërinjve nuk është e njëjtë, por individuale.
-3-
Studiojmë tani organizimin e brendshëm dhe të shohim se si organet bashkëpunojnë më njëra tjetrën. Pankreasi, mëlçia, tërmishëza, zemra, nervat, gjendrat limfatike etj. Dhe mendoni pak për sytë. Një organ kaq i ndërlikuar nuk mund të jetë i ndërtuar kurrë nga një rast i rastësishëm. Dhe as dua të di se sa miliona vite iu është dashur syve të ndërtohen. Jam i bindur se asgjë lidhur me sytë nuk ka ardhur si rezultat i fatit. Në asnjë mënyrë. Për ta kurorëzuar këtë gjë(më falni për lojën e fjalëve) le të shkojmë tek truri i cili është aq i komplikuar sa që edhe kompjuteri më i mirë nuk mund të krahasohet me të. Truri jo vetëm që kontrrollon trupin, por me të ne mendojmë, krijojmë, dërgojmë njeriun në Hënë;ndjejmë, dashurojmë dhe me shpirt shkojmë drejt Zotit. Po ashtu ka edhe një sistem ripordhimi. Rritja e fëmijës në barkun e nënës a nuk ju duket një mrekulli. Po ju evolucionistë a nuk keni një qelizë mashkullore dhe femërore? Si u krijua qeliza femër dhe mashkull sipas proçesit të evolucionit?
Deri tani kemi thënë shumë se çfarë është teoria e evolucionit dhe derisa shkenca të gjejë "FAKTE", nga do ta marrin ata informacionin bazë për teorinë e tyre? A nuk kanë ata konkretisht fakte të pakundërshtueshme për të provuar teoritë e tyre? Po ata thonë se mund t'i marrin këto fakte nga fosilet e gjetura, kështu le ta egzaminojmë këtë fakt.
Fosilet e gjetura.
Fosilet janë forma të vjetra të bimëve dhe të kafshëve të cilat janë gjetur në shkëmbinjtë sendimentarë të cilët gjenden në koren e tokës në të gjithë botën.
Shumë fosile janë gjëra të vogla si guacka, midhje etj, Ka gjithashtu varreza dinosaurësh dhe të tjera kafshë e zogj të mëdhenj. Gjithashtu janë gjetur dhe fosile kafshësh të vogla duke përfshirë majmunin njeriun e vjetër,(duhet të kihet parasysh se nuk bëhet fjalë për njeriun majmun.) Kujtoni, evolucionistët thanë se zhvillimi i një qelize në qënie të tjera të komplikuara done miliarda vite. Në se kjo do të ishte e vërtetë atëherë ne duhet të gjenim miliona fosile të cilat do të na tregonin miliona hapa të ndryshimit dhe progresit në të cilin kaloi zhvillimi nga një qelizë në një peshk të vogël. Dhe mendoni për hapat më të lartë. A kanë gjetur ata miliona fosile?
JO ATA NUK KANE GJETUR.
Ne filluam me tre shtresa kryesore që gjenden në koren e tokës.
1. E para nuk ka fosile mbi të.
2. E dyta përsëri nuk ka fosile.
3. Fosile për herë të parë u gjendën në shtresën e tretë nga fundi.
Këtu janë gjetur miliona fosile të krijesave të vogla. Kjo shtresë duhet të jetë ajo e cila do të tregojë zhvillimin e evolucionit që prej formave primitive. Për shëmbull ata thonë se një qelizë e vetme në mënyrë graduale u bë vertebror, pastaj një peshk dhe më vonë një gjitar. A është gjendur deri më sot një fosile e cila të tregojë një pjesë me luspa dhe një pjesë me këmbë, gjatë proçesit të zhvillimit të zvarranikëve? Asnjë lloj i tillë kafshësh nuk është gjendur deri më sot. Le të shkojmë më lart. A kanë gjetur evolucionistët ndonjëherë fosilet e ndërmjetme të cilat mund të tregojnë kalimin nga majmuni në njeri. Jo, ata nuk kanë mundur. Këto fosile të pagjetura janë quajtur "hallkat e humbura" . Dhe pas 120 vitesh shkencëtarët kanë studiuar mbi miliona tone fosilesh, ata ende nuk kanë gjetur kopie të hallkave të humbura.
Ata nuk do të mund t'i gjejnë ato kurrë, SEPSE NUK KA. Biles edhe Darvini vetë thoshte se kyci që i mbyllte këto forma tranzite ishte cështja më e rëndësishme në teorinë e evolucionit, por ai shpresonte se këto forma të humbura një ditë do të gjendeshin. Shkencëtarët po shkojnë midis kërkimesh dëshpëruese dhe jo pak herë del ndonjë i cili pretendon se ka gjetur fosilin ndërmjetës. Disa prej këtyre gjetjeve janë vërtet të lezetshme. Në vitin 1922 një shkencëtar gjeti një dhëmb për të cilin tha se i përkiste një heminoidi(njeri primitiv). Më vonë u zbulua se ky ishte dhëmbi i një derri të ngordhur. Në Kolorado ata gjetën një një tufë kockash me të cilat ata konstruktuan njeriun primitiv. Më vonë u zbulua se këto kocka ishin të një majmuni të djegur kohët e fundit dhe mbi të gjitha ky nuk ishte as një majmun i lashtë. Më pas thuhet se erdhi njeriu i Piltdawn(nga origjinali). Një gëzim i papërshkruar përshkroi evolucionistët kur ata gjetën në Angli një kafkë dhe një kockë nofullash për të cilën thanë se ishin skeletet e hallkës së humbur të një gjysëm milioni vitesh më parë, fazën tranzistore midis njeriut dhe majmunit. Më vonë u zbulua se këto kocka nuk ishin gjë tjetër veçse një lojë e disa njerëzve hokatarë. Pavarësisht nga kyçi i provave të shkencës, evolucionistët ende vazhdojnë të shfaqin nëpër tekstet e librave, dhe në muzeume figura dhe përfaqësuese të stadeve të zhvillimit nga majmuni në njeri. Duhet pasur parasysh se këto figura të imagjinuara të bëra prej artistave dhe të drejtuara nga shkencëtarët.
-4-
Shumica e gjetjeve janë disa kocka mbi të cilat u ndërtua një skelet imagjinar, i cili më pas u vesh me mish në një formë të imagjinuar. Dhe ju e quani këtë shkencë? Unë këtë gjë e quaj trillim të shkencës! O sa shumë për teorinë e evolucionit. Tani le të shqyrtojmë ç’ka është e vërtetë.
MODELI I KRIJIMT SHKENCOR.
Në fillim ju mund të thoni këto dy fjalë Shkencë dhe Krijim janë kontradiktore midis tyre' por vazhdoni të na ndiqni më poshtë.
Ajo që dua të them është se Krijimi është dicka i cili mund të na praqitet s i një arsyetim shkencor, disa herë më shumë se evolucioni. Së pari le të shpjegojmë se informacionet e mëpoështme vijnë nga një broshurë e D.T Gish Ph.d- me titull " A e keni larë ndonjëherë trurin". Gjithashtu infromacion është marrë nga një pamflet i IKK(ICR në Anglisht) titulluar "PËRMBLEDHJE TË FAKTEVE TË SHKENCËS PËR KRIJIMIN." (IKK do të thotë instituti i kërkimeve për krijimin). Shumica e shkollave nuk duan të mësojnë krijimin në to pasi ata thonë se është dicka fetare dhe kjo gjë thyen kushtetutën. Megjithatë IKK ka shpjegime shkencore të cilat tregojnë se si erdhi cdo gjë në ekzistencë. Duke vlerësuar fosilet e gjetura:Ashtu sic thashë, shtresa e tretë depozitave NUK TREGON NDONJË FORMË TRANZISTORE nga një lloj organizmi tek tjetër, por kjo gjë tregon ardhjen e menjëhershme të gjërave, në formën e tyre përfundimtare. Kjo shtresë tregon për panumërshmërinë ge fosileve bimë dhe kafshë. Këto fosilke tregojnë formën në të cilën këto kafshë kanë edhe sot. Një zog është një zog, një peshk është peshk, dhe një majmun është një majmun dhe një njeri është njeri. NUK KA ASNJË LLOJ FOSILI I CILI TË TREGOJË HAPA TË NDËRMJETËM TË GJËRAVE të cilat kanë ardhur në ekzistencë nga një lloj në lloj tjtër. Prova të tjera shkencore të cilat nuk kanë të bëjnë fare me fenë tregojnë se si evolucioni është krejtësisht i pamundur të ndodhë. Për shëmbull evolucionistët thonë se një qelizë e pajetë më vonë u kthye në një tjetër e cila kishte jetë. Pikë së pari ju KURRE nuk mund të merrni një qelizë jetësore nga një e pajetë. Edhe në qoftë se keni një qelizë të gjallë të një kafshe, më vonë kjo do të jetë e transformuar në përbërësit e saj në aminoacidet të cilat formojnë proteinë të molekulës. Një aminoacid është një komponent kimik i cili duhet të ishtë shkatërruar lehtësisht nga rrezet ultravjollcë, nga dielli ose nga dridhjet e ndryshme elektrike menjherë pasi të formohej, shumë shpejt shpejt sipas të ashtuquajturit proces evolutiv.
Shumë shpjegime të tjera shkencoce tregojnë se si evolucioni nuk mund të jetë i vërtetë. Shumë libra të IKK janë shumë shkollore. Nëse ju jeni me të vërtetë të zgjuar lexoni ORIGJINËN E JETËS. Në të thuhet se një qelizë mban miliona molelula të ndërthurura zinxhir me ADN dhe ARN, polomerët, monomerët etj të cilat nuk do të mund të ishin kurrë një shans i rastit. Edhe në qoftë se do të përpiqesha në miliarda vite. Për më shumë ne kemi prova shkencore për krijimin përsa i përket dhe pesë zonave të cilat janë : kozmologjia, termodinamika, fosilet(panteoliteti), biologjia, mundësia e matematikës gjeologjia dhe shkenca dhe tjera. Asnjë prej këtyre nuk i përket fesë; ato janë vetëm prova shkencore të cilat tregojnë se teoria e evolucionit është krejt e pamundur.
Një numër shkencetarësh që sa vjen e rritet, të cilët pavarësisht në besojnë tek feja apo jo, thonë fakte "më mirë mbështetemi tek modeli i krijimt se sa i evolucionit".
Mjaft me këtë. Nëse historia e evolucionit nuk është e vërtetë dhe biles shkencërisht e paprovuar atëherë SI ERDHI CDO GJË NË EKZISTENCE? Cfarë ekziston tjetër për sa i përket besimit se si cdo gjë u krijua? Kur ne kërkojmë një ide tjetër këtë e gjejmë tek Bibla! Tani ne do të shohim sekretet e fesë të cilat i përkasin krijimit.
PJESA E TRETE: KONSIDERIMI BIBLIK PËR KRIJIMIN!
Fillon mjaft thjeshtë tek Zanafilla 1:1. " Në fillim Perëndia krijoi qiejt dhe tokën".
Vargjet e tjera tregojnë në detaje se si Zoti krijoi: në fillim universin, pastaj bimët, më pas jetën e kafshëve, cdo gjë sipas llojit të vet, pa asnjë fazë kalimtare. Dhe së fundi Ai krjoi njeriun kurorën e krijmit të Tij. Nga erdhi Zoti? Përgjigja është se Ai nuk ka as fillim as fund, Ai gjithmonë ka qënë dhe gjithmonë do të jetë.
"Para se të kishin lindur malet dhe para se Ti të kishe fromuar tokën dhe botën madje nga mot dhe përjetë ti je Perëndia.(Psalmi 90:2). Gjithashtu "U vendosa nga amshimi që në krye para se toka të ekzistonte"(Fjalët e urta 8:23)
AFTËSITË:
Për arsyen se Zoti është krijuesi cilat janë aftësitë e tij për këtë detyrë kaq të madhe?
-5-
FUQIA.
Shumë Shkrime tregojnë për fuqinë e madhe të Zotit tek Jeremia 32:17 thuhet "Ah Zot, Zot! Ja ti e sadjove qiellin dhe tokën me fuqinë tënde të madhe dhe me krahun tënd të shtrirë, nuk ka asgjë tepër të vështirë për ty." Psalmi 147:45 deklaron se Zoti numëron yjet dhe i thërret atë në emër. A mund ta imagjinoni një fuqi të tillë? Eshtë me të vërtetë e nderuar. Kjo gjë rrjedh nga mendja. Bibla e quan Zotin e Gjithëpushtetshëm, me të cilin asgjë nuk është e pamundur.
Dituria e Tij.
Kur Zoti krijoi botën duhej një dituri e pafund e Zotit për të bërë universin të punojë në mënyrën si duhet. Dr. Gish në broshurën e tij thotë:"Në qoftë se diametri i tokës do të ishte 7200 milje në vend të 8000 miljeve, shumica e tërë botës, që i takon pjesës atmosferike të mbështjellës së saj, do të ishte e mbuluar në dëborë dhe akuj të pavlefshëm". Për më tepër ai thotë:"Në se do të ishte qoftë dhe një dryshim prej 10% në rritjen ose në uljen e masës së botës asnjë jetë nuk do të mund të zhvillohej këtu mbi tokë".
Ka shumë gjëra si këto. Cdo gjë në këtë univers - rrotullimi i planetëve, tokës, dielli punojnë në një rregullsi të parashikuar që më parë. Sigurisht që të bësh të gjitha këto duhet një dituri e mbinatyrshme. Kukr Zoti bëri jetën e bimëve Ai sigurisht që dinte gjithcka rreth asaj që ekologjistët e quajnë ekuilibër të natyrës. Prë të gjitha këto gjëra botanistët, biologët, meteriologjistët, etj. dinë, ata janë të sigurtë se këto gjëra janë aq të komplikuara kështu që nuk do të mund të ndodhin kurrë vetëm ngha një shans i fatit. KURRE.
Kur vjen puna tek njeriu duhet ta pohojmë se ai është ndërtaur në një mënyrë të cuditshme, cdo gjë në të punon në mënyrë të koordinuar. Pyesin i një doktor për cuditë e trupit të njeriut do të duhet një gjeni ta bëjë një punë të tillë. Sigurisht që njeriu nuk është një kafshë. Ai ka një shpirt. Gjatë krijimit Zoti i dha Adamit frymë jete kështu njëriu u bë një qënie me jetë brenda vehtes. Kjo është ajo pjesë e njeriut që e bën atë të ndryshëm nga kafshët. Njëriu është krijuar me nevoja shpirtërore kështu që ai gjithmonë është i vetëdijshëm ose i pavetëdijshëm duke kërkuar gjithmonë pranë Zotit.
SHUMË I ZGJUAR.
Bibla thotë se zgjuarsia e Zotit është deri në infinit. Ai është i përsosur në njohuri. Unë shpresoj se këto shkrime do t'ju tregojnë juve dicka nga fuqia, zjguarsia dhe mundësia e Zotit për të qënë Krijuesi i gjithëpushtetshëm. Tani ne duam t'ju tregojmë se si e përdori Ai fuqinë e vet.
Tek kapitulli i parë i Zanafillës Zoti tha"Le të bëhet dritë" dhe drita u bë. Dhe tek vargjet e mëposhtme shohim se Ai tha "Le të bëhet" dhe cdo gjë u bë. Me fjalë të tjera Ai vetëm foli. Ja dhe disa shkrime të tjera që flasin për këtë "Po unë kam bërë tokën dhe kam krijuar njeriun mbi të; me duart e mia kam shpalosur qiejtë dhe komandoj tërë ushtrinë e tyre."(Isaia 45:12)." Tërë këto gjëra lavdërojnë emrin e Zotit, sepse Ai dha urdhër dhe ato u bënë. (Psalmi 148:5)". " Qiejtë u bënë me anë të Fjalës së Zotit dhe tërë ushtria e tyre me anë të frymës së gojës së tij...sepse Ai foli dhe cdo gjë u bë; Ai urdhëroi dhe cdo gjë u shfaq."(Psalmi 33-9)
Ndoshta ju mund të thoni se ngjan si një përrallë ku një zanë valëvit shkopin e saj dhe gjërat shfaqen. Por unë u binda për të njëjtin argument se teoria e evolucionit s'është vecse një teori. Evolucionistët thonë se nga një qelizë e pajetë erdhi jeta dhe se më pas nga kjo qelizë e vetme erdhën bimët, kafshët, me gjithë atë shumllojshmëri në numër, ngjyrë fromë funksion. Në qoftë se kjo nuk është një përrallë atëherë si mund ta quaj ndryshe. Por duhet të vendosni se njëra prej tyre nuk është e vëretë.
Tek Hebrenjve 11:1 ne lexojmë:" Dhe besimi është siguria e gjërave që shpresohen, tregimi i gjërave që nuk shihen". Kështu ju duhet të vendosni të besoni fjalën e njeriut dhe të keni besim në të ndërkohë që njeriu nuk ishte atje në fillim: apo Fjalën e Zotit i cili ishte atje në fillim. Ky besim është i varur nga ju, cila ju duket më e besueshme. Jeremia 10-12 është një përmbledhje e mirë e të gjithave. "Ai e bëri tokën me fuqinë e tij, ka vendosur botën me diturinë e tij, dhe ka shpalosur qiejt me zgjuarsinë e tij. Por gjithcka duhej të ndodhte para se gjithcka të krijohej. Cdo gjë që është ndërtuar në këtë botë duhej të vizatohej njëherë në mendje, pastaj u bë projekti, dhe në fund erdhi produkti. Eshtë njësoj si për një kompjuter, orë ose makinë. Sa më i komplikuar të jetë objekti aq më shumë zgjuarsi duhet që së pari të planifikohet pastaj të projektohet dhe së fundi të jesh në gjendje ta prodhosh atë. Në qoftë se do të merrni pjesët e një ore t'i ndani ato dhe t'i fusni në një kuti duke i tundur në të për miliona vite me rradhë. Këto copa KURRE nuk do të bashkohen së bashku në një mënyrë që ato të punojnë. Në rregull. Ja ku jemi.
-6-
As tek fosilet e gjetura dhe në vende të tjera as me metoda shkencore, nuk kemi mundur kurrë të provojmë se gjithcka erdhi në ekzistencë si pasojë evolutive graduale krejtësisht e rastësishme e cila duhej të kishte ndodhur me miliona vite më parë. Fosilet e gjetura tregojnë qartë se gjithcka u shfaq menjëherë në fromën përfundimtare dhe mbeti e njëjtë më pas. Kështu që ne kemi vetëm një konkluzion dhe ky është se cdo gjë është krijuar. Në gjithashtu kemi dhe provat e dhëna në Bibël të cilat mbështesin "modelin e shkencor të krijimit". Problemi është se po të besosh këto të dhëna të Biblës shkencëtarët janë të shqetësuar se do të binden për gjithcka që është thënë në Bibël. Ata duhet të besojnë të gjitha mrekullitë e Biblës, lindjen nga një virgjëreshë, ringjalljen dhe për prejardhjen hyjnore të Jezus Krishtit. Dhe kjo është shumë për disa shkencëtarë të përulin veten dhe të pranojnë të gjitha këto. Tashmë ju keni idenë se jo vetëm njerëzit e fesë besojnë tek krijimi në fakt do të habiteni se sa shkencëtarë të shkëlqyer të cilët besojnë, por nuk janë fare fetarë. Gjithnjë e më shumë vetë po vijnë në anënë e Krijimit, vecanërisht ata të cilët janë të ndershëm të cilët pranojnë se fosilet dhe fakte të tjera shkencore nuk mbështesin aspak teorinë e evolucionit.
Në 1963 u formua SHOQATA E KEKIMEVE TË KRIJIMIT; në të gjthashtu u formua dhe INSTITUTI PER KRIJIMET SHKENCORE, të cilës dhe i jemi referuar. Në të kaluarën tridhejtë vite më parë, mijëra njerëz po besonin në historinë e njeriut.
Ka gjithashtu dhe disa shoqata të ndara që mbështesin krijimin shumë prej tyre gjenden në SHBA. Ata mbajnë seminare, takime të rregullta dhe kanë botuar mjaft libra mbi shkencën e krijimt. Shihet qartë se kjo prirje po rritet. Kështu cili është konkluzioni i cështjes? Eshtë ky: ne duhet të pranojmë me besim teorinë e evolucionit ose modelin e krijimit. E rëndësishme është të marrim në konsideratë dhe të dimë se të njihni Zotin si Shpëtimtarin tuaj personal, ju do të keni eksperiencë për të vëretën e madhështisë së Zotit. Në këtë mënyrë nuk është e vështirë të besosh së Zoti mund ë bëjë gjithcka, madje dhe krijimin, me anë të të folurës së tij të fuqishme dhe me anë të zgjuarsisë. Tani kemi një paragraf: Shumë njerëz të rinj do të shkojnë nëpër në kolegje dhe sigurisht që do të mësojnë evolucionin si një fakt. IKK është përpjekur të tregojë se nuk është përrallë të mësosh evolucioniin pa shprehur anën tjetër të fakteve, Krijimin shkencor. Justifikimi i shkollave është se kjo gjë është fetare dhe kështu që është e ndaluar nëpër shkollat publike.
Por unë përsëris se krijimi sipas shkencës me metoda strikte se teoria e evolucionit është vetëm një teori dhe jo fakt. Me një shikim të shpejtë le të shohim përsëri disa nga ato që pamë dhe më parë:
1.Evolucionistët nuk dinë burimin e pluhrave, gazrave dhe kimikateve për të cialt thonë se janë ndërtuesit e gjithckaje. Kështu që ata përdorin një mbështetje pa themel mbi të cilën ndërtojën teorinë e tyre.
2.Ata nuk mund të shpjegojnë se si një qelizë e pajetë u kthye në një më jetë po ata vetëm sa e pranojnë këtë fakt.
3.Ata nuk mund të shjegojnë së si një qelizë u bë qelizë mashkull dhe femër.(bëhet fjalë vetëm për një qelizë të vetme).
4.Ata nuk kanë prova as tek mijëra tone fosilesh të gjetura nga të cilat asnjëra prej tyre nuk tregon një fazë tranzistore nga një lloj tek tjetra.
5.Ata kurrë nuk kanë mundur të gjejnë "hallkën e humbur" e cila do të tregojë kalimin e njeriut në majmun.
6.Për arsye se qeliza është aq e komplikuar matematikisht është e pamundur që kjo qelizë të jetë ndërtaur nga rastësia.
Nga ana tjetër fosilet e gjetura tregojnë së gjithcka është shfaqur në mënyrë të mënjëhershme , në formën përfundimtare dhe se gjithcka mbeti në atë formë që ishte në fillim. Përvec kësaj nuk ka asnjë fakt prezent i cili do të tregojë evolucionin si tek bimët ashtu dhe tek kafshët. Bimët nuk kanë evoluar në super pemë, super mollë, as dhe minjtë nuk kanë evoluar në një qënie tjetër(jemi të lumtur për këtë); dhe gjithashtu njeriu nuk ka evoluar në një super njeri. Kjo është ajo cka konsistojnë provat e KRIJIMT SHKENCOR dhe e gjithë kjo është vërtetuar në Bibël. Unë uroj që cdo student i shkollave të mund të lexojë këtë pamflet dhe kështu të ketë një shans për të vendosur se cila është më e besueshme: një teori e supozuar apo faktet Biblike të cilat thonë se:
NE FILLIM PERENDIA KRIJOI QIEJT DHE TOKEN.
bariu,
pershkrimi i fakteve shkencore te evolucionit qe jepet ketu eshte teper i dobet, i keqinterpretuar dhe i mbushur me cilesore emocionale pexhiorative..
kurse dhenia e fakteve shkencore te krijimit eshte fare jollogjik dhe qesharak..
lexo me vemendje.
Citim:
Universi:
Evolucionistët thonë se në fillim kishte vetëm një hapësirë boshe. Pastaj u shfaqën pluhuri, gazrat dhe kimikate të ndryshme. NGA??? Ata për çudi nuk e dinë këtë. Shumë, por jo të gjithë shkencëtarët besojnë tek toria e BIG BANGUT{ shpërthimi i madh) e cila supozohet se ka ndodhur 20 miliard vite më parë. Ata thonë se nëpërmjet gravitetit i gjithë materiali u mbodh në një re' primitive, jashtë zakonisht të madhe. Pas shumë e shumë kohësh, kjo masë u ngjesh në një top të pafund pabesueshmërisht të nxehtë i cili shpërtheu. Ky shpërthim lëshoi të njëjtët elemetnë në hapësirë pra pluhur, gazra dhe kimikate. Shumë e shumë kohë më pas graviteti shkaktoi që ato të formoheshin në miliona topa më të vegjël. Përsëri kohë e kohë më pas këto topa formuan yjet, planetet, galaktikat, etj. Në disa pika këta trupa qiellor filluan të rrotullohen në hapësirë në një rregullsi të pabesueshme dhe në një mënyrë sikur gjithçka të ishte parashikuar. Dhe kjo si pasojë e rastësishme e shansit.
Citim:
Evolucionistët thonë se pas rreth 400 milionë viteve njëri nga këto gazra të nxehtë u bë planeti ynë. Sikur ky gaz formoi kore prej shkëmbi dhe më pas u formua toka. Një evolucionist shkencëtar tha se ra shi me rrëke për pothuajse 100,000 vjet. Ju lutem mos pyesni se si ai arriti në këtë përfundim! (Më e habitshmja është se ata e quajtën përrallë historinë e 40 ditëve përmbytje në kohën e Noeut). Si rezultat i këtij shiu, uji u mblodh në një vend të ulët dhe formoi pellgje të cekëta të quajtura "supa primitive". Ky emër nuk është vënë për shaka, por është emri që evolucionistët i kanë vënë. Më pas erdhi një hap shumë i rëndësishëm në këtë strukturë hipotetike.
Citim:
Pas edhe disa milionave viteve të tjera, në pellgjet e quajtura supa primitive u fromuan qeliza e parë e cila ishte e pajetë. Tani dëgjoni me vëmendje. Pas vitesh kjo qelizë mori jetë nga disa rrugë të cilat janë super magjike. Evolucionistët nuk mund ta dinë si, por ata japin fjalën e tyrë për këtë. Teoria e evolucionit është ndërtuar mbi një super strukturë të bazuar mbi faktorë të panjohur. Ata nuk dinë burimin nga i cili kanë ardhur elementetë cilët bëjnë të mundur krijimin e gjithçkaje. Ata nuk dinë se si një re kimike u bë qelizë e gjallë, por ata ende thonë se kjo është rruga që u formua gjithçka: bimët, kafshët, njerëzit.
Eshtë shumë e bukur për të qënë përrallë. Që prej shekujsh e deri në ditët tona me teknologjinë e përparuar, shkencëtarët nuk kanë mundur të krojojnë jetë në një provëz.
Citim:
Tashme le të ndjekim pak gjurmët e jetës së bimëve. Imagjinoni se si një qelizë e vetme bimore arriti të krijojë atë shumllojshmëri të madhe bimësh: barërat, kaçubet dhe pemët. Le të ndalemi tek pemët. Imagjinoni se sa lloje pemësh ka në botë të cilat janë krejtësisht të ndryshme si nga forma shijet etj. Psh. dushku, panja, ahu, etj. dhe më pas për frutat pjeshkët, mollët, dardhat etj. Disa nga këto qeliza u bënë qershi, shalqinj etj.
Dhe mendoni për lulet: trëndafilat, jargavanët forma nga më të ndryshmet e nga më të bukurat, larmi aromash e ngjyrash. Dhe sipas jush kjo vjen si rrjedhojë e mutacioneve të njëpasnjëshme të cilat kanë ndodhur në miliona vitë më parë.
Citim:
MODELI I KRIJIMT SHKENCOR.
Në fillim ju mund të thoni këto dy fjalë Shkencë dhe Krijim janë kontradiktore midis tyre' por vazhdoni të na ndiqni më poshtë.
Ajo që dua të them është se Krijimi është dicka i cili mund të na praqitet s i një arsyetim shkencor, disa herë më shumë se evolucioni. Së pari le të shpjegojmë se informacionet e mëpoështme vijnë nga një broshurë e D.T Gish Ph.d- me titull " A e keni larë ndonjëherë trurin".
Citim:
Ashtu sic thashë, shtresa e tretë depozitave NUK TREGON NDONJË FORMË TRANZISTORE nga një lloj organizmi tek tjetër, por kjo gjë tregon ardhjen e menjëhershme të gjërave, në formën e tyre përfundimtare. Kjo shtresë tregon për panumërshmërinë ge fosileve bimë dhe kafshë. Këto fosilke tregojnë formën në të cilën këto kafshë kanë edhe sot. Një zog është një zog, një peshk është peshk, dhe një majmun është një majmun dhe një njeri është njeri. NUK KA ASNJË LLOJ FOSILI I CILI TË TREGOJË HAPA TË NDËRMJETËM TË GJËRAVE të cilat kanë ardhur në ekzistencë nga një lloj në lloj tjtër.
Citim:
Prova të tjera shkencore të cilat nuk kanë të bëjnë fare me fenë tregojnë se si evolucioni është krejtësisht i pamundur të ndodhë. Për shëmbull evolucionistët thonë se një qelizë e pajetë më vonë u kthye në një tjetër e cila kishte jetë. Pikë së pari ju KURRE nuk mund të merrni një qelizë jetësore nga një e pajetë. Edhe në qoftë se keni një qelizë të gjallë të një kafshe, më vonë kjo do të jetë e transformuar në përbërësit e saj në aminoacidet të cilat formojnë proteinë të molekulës. Një aminoacid është një komponent kimik i cili duhet të ishtë shkatërruar lehtësisht nga rrezet ultravjollcë, nga dielli ose nga dridhjet e ndryshme elektrike
Citim:
Nëse ju jeni me të vërtetë të zgjuar lexoni ORIGJINËN E JETËS. Në të thuhet se një qelizë mban miliona molelula të ndërthurura zinxhir me ADN dhe ARN, polomerët, monomerët etj të cilat nuk do të mund të ishin kurrë një shans i rastit. Edhe në qoftë se do të përpiqesha në miliarda vite
Citim:
Për më shumë ne kemi prova shkencore për krijimin përsa i përket dhe pesë zonave të cilat janë : kozmologjia, termodinamika, fosilet(panteoliteti), biologjia, mundësia e matematikës gjeologjia dhe shkenca dhe tjera. Asnjë prej këtyre nuk i përket fesë; ato janë vetëm prova shkencore të cilat tregojnë se teoria e evolucionit është krejt e pamundur.
Krijmi - evolucioni
Analize me vemendje kjo, faleminderit.
A ke lexuar ndonjehere me pare ndonje gje shkencore per krijimin? Nese jo mund ti hedhesh nje sy faqes: www. AnswersInGenesis.org
Kjo qe ti ke lexuar eshte nje permbledhje e shkurter per kete arsye dhe shume gjera nuk jane perfshire ne te pervec thelbit te gjerave.
* Ki parasysh qe sot jo te gjithe evolucionistet mbeshteten tek Big-bangu jo te gjthe kane te njejtat shifra kohore per periudha te ndryshme dhe kjo eshte goxha kontradiktore per mua. Por nuk eshte pa vend pyetja se kush ishte origjina e kesaj apo asaj. E di qe kjo i ngacmon evolucionistet por nese flasim per shkence duhet ti provojme gjerat.
* Do te doja te kishe me teper respekt per mendimet e te tjereve. Kur autorja flet idene e shiut thjesht eshte duke cituar dike dhe jo shpikur dicka. E megjithate lavdi Zotit qe ne toke ka uje edhe pse evolucionistet nuk kane pergjigje per zanafillen e vertete te tij.
* Ne lidhje me qelizen e pare, nuk e di se cfare ke lexuar ti, ne shkolle flitet shume pak per kete gje dhe kalohet ashtu si shkarazi. E verteta eshte se teoria egziston per te "sajuar" jete ne provez por askush nuk e ka bere kete gje akoma. Per me keq dhe nese e ben thjesht po perdor cka eshte gati, kopjon dhe nuk sjell ne egzistence dicka nga azgjeja. Kete vetem Krijuesi mund ta beje sikurse ka ndodhur kur u krijua gjithesia.
* A nuk duhet menduar se si erdhen ne egzistence gjithe keto lloj gjallesash qe jane sot, ashtu sic autorja mendon per bimet, lulet fruat e tej. Nuk e di nese e e kuptuar por celesi i evolucionit nuk eshte prova sepse ai ende eshte teori ne leter por eshte KOHA. Mjafton te thuash se per kaq apo aq milion vjet ndodhi kjo dhe ajo pa patur prova per kete dhe behet e pranuesheme. Kjo eshte me keq se perralle se eshte genjeshter.
Darvini vete ishte i zgjenjyer nga fakti qe nuk kishte skelete gjysem majmun dhe gjysem njeri por besoi se me zhvillimin e teknologjise dhe me kalimin e KOHES ato do te gjenden. Ky ishte konkluzioni i tij. Dhe ja ku jemi dhe teknologjia ka perparuar me shume se ndonjehere po pa prova. thuhet se kane kaluar miliona vjet per transformimin e majmunit ne njeri, sigurisht s'mund ta veme ne provez, por ne bote duhet te kishte miliona te pakten skelete te tilla dhe nuk jane. Dhe ato qe jane po te dish me shume jane vetem pjeseza te vogela te gjetura aty ketu dhe te ndertuara me fantazi me vone e jane sot me muzeume. Nes do te gjenden pas 1000 vjetesh shume mire por per ne ne kohen tone kane akoma nje teori dhe jo nje model shkencor te provuar.
* Kjo qe eshte ketu per modelin e krijimit eshte shume pak IKK ka botuar shume libra jo me perralla por me prova shkencore te pakundershtueshme duke filluar me shpjegimin e asaj qe thote Zanafilla k 1-2 ne Bibel. Modeli i krijimit nuk mbeshtet thjesht ne ate qe thote Zanafilla sigurisht qe eshte baza pasi Perendia eshte i vetmi qe ishte ne kohen e krijimit dhe na thote ne Fjalen e tij ate qe ka ndodhur, por me te vertete ne shume prova ashtu sic thote autorja nga biologjia, kimia, fizika, astronomia e tec. Ajo nuk genjen edhe pse synimi i kesaj broshure nuk eshte te paraqese te gjitha keto, fakti se nuk jane aty nuk do te thote se nuk egzistojne.
* Ka edhe nje aspekt tjeter per mua si i krishtere eshte shume i rendesishem. Dhe ky eshte ana morale e gjerave. Mua me vjen shume keq per ate qe ka bere kisha katolike, edhe pse jam i krishtere Ungjillor por eshte mire qe ata i kane pranuar fajet e tyre, e evolucionistet jo.
Per shkak se femijeve tane qe ne hapat e para te shkolles u mesohet se kemi ardhur nga majmuni dhe kjo se kemi dy duar e kembe si ata... i ka bere brezat e rinj te mos besojne se jemi krijuar me nje qellim, se ka parime morale qe duhen respektuar dhe se askush s'do te kerkoje llogari per mekatin tone. A i shikon milionat me sida, apo semundje te tjera per shkak se njerzimi ka braktisur parimet morale te vendosura nga Krijuesi e prape nuk behet gje per anen morale te ketij problemi kaq te madh. Keshtu shkenca duket se perparon edhe ne gjera te keqia si armet berthamore e tec por morali vazhdon te bjere e per kete askush nga evolucionistet nuk shqetesohet edhe pse e ka bazen ne ate teori qe thote se jemi ketu thjesht nga rastesia. Te cilen e kam shume te veshtire ta pranoj se asnjehere nuk vjen rregullsi nga crregullsia dhe nje gje e vogel si ora ne doren time ka nje projektues, prodhues pjesesh dhe montues. E megjithate gjithesia shume here me e nderlikuar se ora ime eshte ketu si pasoje e rastesise. Me vjen keq por kjo nuk eshte shkence.
Une nuk jam shkencetar, thjesht nje sherbetor i Krishtit, besoj se njeriu eshte krijuar nga Perendia me qellimin per te lavdeuar Perendine dhe shijuar krijimin e mrekullueshem qe dita dites por shkaterrohet dhe se ajo qe eshte perreth meje ka nje krijues dhe ai nuk e ka lene veten pa deshmi.
Jam i sigurt qe mund te te sjell prova te cilat do te duan ca kohe ti shkruash ketu. Shpresoj te gjesh mjaft vete ne faqen qe te kam rekomanduar.
Gjithe te mirat.
Bariu
me siguri qe ti bariu beson qe universi u krijua ne nje kohe qe i bie te jete 2500 vjet pasi babilonasit shpkinen birren
Pergjgje
Jo ne te vertete nuk e besoj kete qe ke thene. Shpresoj te gjesh me shume ne faqen e internetit qe kam shenuar me pare.
Kam edhe dy citime te shkurtera:
Ne vitin 1850 Darvini tha:Atehere pse cdo formacion gjeologjik dhe cdo shtrese nuk jane te mbushur me keto hallka ndermjetese?Gjeologjia me siguri nuk paraqet ndonje shkalle finale te zinxhirit organik:dhe kjo ndoshta,eshte nder objektet me te dukshem e me serioze me te cilat mund te argumentojme ndaj teorise sone.Genjeshtrat e shpjegimeve ne te cilat besoj ne persosmerine maksimale te rregjistrimeve gjeologjike.”
Charl Darvin “Mbi cenet e regjistrimeve gjeologjike”Kapitulli X.Origjina e specieve.J.M Dent& Sons LTD Londer 1971 faqet 292-293
120 me vone:
Tani 120 vjet pas Darvinit njohuria e fosileve eshte zgjeruar shume.Tani kemi rreth nje cerek milioni fosilesh te gjetura per lloje te ndryshme speciesh por situata nuk ka ndryshuar shume.Rregjistrimet e evolucionit jane ende tallese dhe ironike.Ne tashme biles kemi me pak fakte nga sa kishte Darvini ne kohen e tij per shembujt e teorise se evolucionit.Me kete dua te them se disa prej ceshtjeve klasike e ndryshimit Darvinian ne fosilet e gjetura ashtu si ne evoluimin e kalit ne Ameriken veriore,duhet te hidhet tutje ose te modifikohet si rezultat i nje informacioni me te detajuar-i cili shfaqet te jete nje progres i thjeshte i kendshem ku relativisht pak te dhena ishin te vlefshme tani shfaqet te jete shume me
teper komplekse dhe shume me pak graduale.Keshtu qe problemi Darvinit nuk eshte zgjidhur ne 120 vitet e fundit dhe ne kemi ende nje zbulim i cili tregon ndryshim i cili veshtire te duket si koleksionim me i arsyeshem konsekuent i seleksionimit natyror si ato te dinosaureve ose trilobiteve jane ende mjaft te ngaterruara.
Gjithe te mirat:
Bariu
Une per vete jam katolik dhe e marr si te mireqene cfare thone shkrimet e shenjta. Por Bibla dhe per me teper libri i Zanafilles nuk duhet te merren kurre si tekste shkencore. Keto tekste kane vlere shpirterore kulturore e historike por kurre shkencore (sidomos libri i Zanafilles). E kam shkruar dhe ne nje teme tjeter, ne po kete nenforum me duket, se libri i Zanafilles eshte fund e krye metafore. Ta marrim kete liber si baze shkencore, do te thote te kthehemi ne kohen e Kopernikut e te Galileos, me pasoja qe mund te parashikohen lehte.
Zanafilla
Nje nga gjerat e rendesishme qe duhet te kemi parasysh kur studiojme Zn eshte kuptimi se pari i saj i drejt per drejte.
Psh Kemi kapitullin 1 ku flitet per krijimin per secilen dite dhe sigurisht qe eshte fjala per nje dite dhe nate sic ne i jetojme sot pra jo metafore.
Zanafilla eshte themeli i Fjales se Perendise dhe si e tille nga te Krishteret studiohet me shume kujdes, e sigurisht qe ka edhe gjuhe figurative por ka shume gjera qe jane te drejte per drejta.
Gjithe te mirat:
Bariu
Ne vazhdim te fakteve shkencore Per Krijimn vs Evolucionit
I famshmi Lui Paster (1822-1895) bakteriolog francez, ka thene: “ Sa me shume studioj natyren, aq me teper habitem nga veprat e Krijuesit “
Kjo është një nga temat më interesante për të shqyrtuar për shkak të mashtrimit të pafund që bëhet në emër të shkencës, “fakteve” shkencore, intelektualëve, etj, etj. Kuptohet që meqë shumë prej nesh jemi rritur nën sistemin ateist, ne jemi të mirëinformuar mbi këtë çështje. Nuk ka asgjë të re që evolucionistët mund të na mësojnë ne, që, që nga klasa e pestë mund të rrecitonim çdo rresht nga librat e Darvinit.
Ajo që të bën përshtypje në ata që besojnë evolucionin, sidomos në Shqipëri, është përrallat e imagjinatës së zhvilluar, syren apo të tjerëve, që ata i besojnë verbërisht duke i mbështjellur me fraza shkencore, dhe këmbënguljen e tyre për vërtetësinë e kësaj teorie.
Evulocioni nuk është shkencë, nuk është as e llogjikshme, por në të vërtetë është një sistem fetar, që ka më tepër besim sesa ata që besojnë tek “gogoli” apo “plaku me thes”, dhe siç do ta shikojmë më poshtë, kjo thënie nuk është aspak e egzagjeruar.
Atëherë, pa humbur kohë, le ta fillojmë nga fillimi.
Është mjaft interesante, që në shumicën e shkrimeve me përmbajtje evolucioniste, nuk fillohet nga fillimi, por shumica e këtyre shkrimeve fillojnë duke besuar se universi dhe e gjithë lënda e nevojshme për mbështetjen e jetës egzistonte në një farë mënyre. Siç thamë më lart, le ta marrim këtë shtruar, duke filluar nga koka.
Të gjitha teoritë e krijimit të Universit mund të përfshihen në sa më poshtë:
Universi:
1. U krijua rastësisht nga asgjë.
2. U krijua rastësisht nga një krijues.
3. Ka egzistuar në përjetësi.
4. Nuk egziston, është thjesht një iluzion.
Le t’i shikojmë me rradhë atëherë.
Pika e parë nuk mund të jetë e vërtetë, sepse kundërshton ligjin e parë të Termodinamikës, i cili thotë se energjia (lënda) nuk mund të krijohet, as të zhduket, ajo thjesht ndryshon nga një formë në tjetrën. Nëse ka ndonjë ligj që është më i vërtetuar dhe universal sesa çdo ligj tjetër në fizikë, këto janë ligjet e Termodinamikës, për të cilët nuk është gjendur ndonjë rrethanë që të mos jenë të vërtetë. Pra, ligji i parë thotë qartë që universi nuk mund të jetë krijuar nga rastësia nga asgjë, sepse lënda nuk krijohet dot rastësisht. Ligji i parë i termodinamikës, është i pakundërshtueshëm.
Pika e tretë nuk mund të jetë e vërtetë, sepse kontradikton ligjin e dytë të Termodinamikës, që është ligji i entropisë, i cili shkurtimisht thotë që gjërat e lënë në vetvete pa ndërhyrje të jashtme shkojnë drej shkatërrimit. Edhe një herë le t’ju kujtojmë se ky është një ligj, jo teori (si ajo e evolucionit) dhe mund të provohet në çdo vend, në çdo kohë. Ky ligj është një shuplakë në fytyrë për evolucionistët. Të gjithë ne besojmë në këtë ligj. Nëse keni një makinë, ju besoni në këtë ligj, nësë keni një biçikletë, shtëpi, apo çfarëdo objekti tjetër, ju e dini mjaft mirë se ato nuk evolojnë, por shkatërrohen me kalimin e kohës. Unë do të doja shumë që makina ime të bëhej më e bukur dhe më e mirë me kalimin e kohës, por nuk do të mbyll sytë përpara fakteve.
Dmth, universi nuk ka mundësi të ketë egzistuar nga përjetësia (pra të mos ketë fillim) sepse nëse kjo është e vërtetë, sipas ligjit të dytë të Termodinamikës, ai do të ishte shkatërruar kohë më parë sesa të kishte mundësi që jeta të fillonte në ndonjë vend. Të vetmit ata që nuk bien dakord me këtë ligj, janë a) evolucionistët, b) politikatët, sepse ata duhet të premtojnë që gjërat do bëhen gjithmonë e më mirë, që të marrin votat tona, c) të çmendurit. Fakti që universi nuk është zhdukur tregon se ai nuk ka egzistuar nga përjetësia (pra ka patur një fillim). Meqënëse një ditë do të ketë një fund (sipas ligjit të dytë të Termodinamikës), në qofte se proceset aktuale vazhdojnë të ndodhin, tregon se koha nuk mund të ketë qënë e përjetshme. Universi ynë është njësi i hapësirës, lëndës, dhe kohës, kështu që nëse një nga këto elemente pati një fillim, edhe dy të tjerat kanë filluar në të njëjtën kohë.
Pika e katërt nuk mund të jetë e vërtetë, sepse ne të gjithë dëshmojmë se universi dhe jeta është e vërtetë, nuk është iluzion. Nëse është iluzion, atëherë shkoni bëni diçka tjetër, mos humbisni kohë duke lexuar këtë artikull.
Duke ditur se nuk ka asnjë mundësi tjetër për krijimin e universit, dhe duke kundërshtuar me ligje shkencore ato teori që egzistojnë në lidhje me krijimin e rastesishëm të universit, e vetmja mundësi e mbetur ështe që Universi i krijua nga një krijues (Zoti).
Por, a ka kuptim që një fuqi e mbinatyrshme të ketë krijuar universin? A është kjo gjë shkencore?
Le ta shikojmë këtë në hollësi dhe objektivisht.
Modeli i evolucionit, nëse është i vërtetë, parashikon se lënda evoloi nga rastësia, nëpërmjet fazave të ndryshme, që nga fillimi më i thjeshtë (që evolucionistët nuk e shpjegojnë dot me shkencë), në elemente më komplekse, yje, galaktika, sisteme djellore, qeliza të gjalla, amfibë, zvarranikë, gjitarë, dhe së fundi njeriu, si shkalla më e lartë e evolucionit. Nëse kjo është e vërtetë, atëherë është e qartë që ekziston një ligj i fuqishëm që ndryshon sistemet drejt niveleve gjithmonë e më të larta kompleksiteti. Pra, ky është parimi kryesor i evolucionit, një ligj i rritjes në organizim, që si rezultat sjell sisteme të reja në natyrë dhe perfeksionon sistemet aktuale.
Nga ana tjetër, modeli i krijimit (nga një krijues, Zoti) parashikon të dy ligjet e Termodinamikës. Së pari, ligjin e parë, që shpjegon se krijimi nga Perëndia ishte i plotë dhe i përsosur, dhe me një qëllim. Së dyti ligjin e dytë të Termodinamikës, si dhe ligjin e konservimit (ruajtjes) së energjisë.
Ligjet e konservimit, janë disa nga ligjet kryesore dhe bazë të çdo shkence. Këtu përmendim, ligjin e konservimit të energjisë, lëndës, momentit, etj. Këto ligje janë të padiskutueshme dhe shumë të rëndësishme për të kuptuar natyrën e të dy modeleve në shqyrtim. P.sh. Termodinamika klasike shpreh se në çdo ndryshim fizik që ndodh në një sistem, entropia gjithmonë rritet. Entropia përkufizohet si sasia e energjisë që është e pamundur të kryejë punë. Le të japim një shembull konkret, meqënëse deri tani mund të duket shumë abstakte. Le të flasim për motorrin e një makine. Sasia e energjisë së prodhuar për të vënë në punë makinën, nuk përdoret 100% nga motorri. Faktikisht 20%-30% e kësaj energjie është energji që bën ‘punë’, pjesa tjetër humbet duke u kthyer në nxehtësi. Pra 70% e energjisë është entropi, dhe kjo energji shkon kot, të paktën jo për gjëra që na interesojnë ne. Ne më mirë do të dëshironim që të ecnim 100 km me një litër benzinë sesa 10-15 km. Ky është një ligj i pakundërshtueshëm dhe i vëzhgueshëm kudo. Mirëpo modeli i evolucionit, nënkupton të kundërtën, që në një farë mënyre energjia e duhur për punë shtohet dhe bëhet më produktive, duke kundërshtuar një ligj që askush s’e ka hedhur poshtë. Pra deri tani shohim se si modeli i evolucionit kundërshton ligjet bazë të shkencës, dhe modeli i krijimit konfirmon ligjet e shkencës.
Le të supozojmë se evolucionistët kanë të drejtë në lidhje me origjinën e universit. Pra, në një farë mënyre apo tjetër, universi u krijua nga rastësia, dhe të gjitha elementet bazë të jetës ishin prezente që nga fillimi i universit. Cili është propabiliteti që dy elemente që kryejnë një funksion të caktuar të lidhen së bashku? Përsa kohë që numri i elementeve që kërkohen për të kryer një funksion të caktuar është i vogël, propabiliteti është i mundshëm. Psh, le të shqyrtojmë mundësinë e dy elementeve që bashkohen për të krijuar një kompozitet që kryen një funksion të caktuar. Dy elementet janë A dhe B dhe kombinimi i suksesshëm është AB. Meqënëse ka vetëm dy mundësi të kombinimit të këtyre elementeve (AB, BA), atëherë propabiliteti i suksesit është një në dy, ose 0.5. Nëse kemi tre elemente që nevojiten për të krijuar një substancë që kryen një funksion, dhe vetëm një kombinim është i suksesshëm, atëherë propabiliteti është një në gjashtë (ABC, ACB, BAC, BCA, CAB, CBA) nga të gjitha kombinimet e mundshme. Nëse mund ta shprehnim këtë me gjuhë matematikore, kjo do të thotë se për çdo kombinim të X elementeve, numri i kombinimeve është X! (X faktorial). P.sh, për tre elemente, numri i kombinimeve është 3! ose 3 x 2 x 1 = 6.
Tani le të shqyrtojmë një organizëm me vetëm 100 elemente që duhen kombinuar për të kryer një funksion të thjeshtë. Propabiliteti që kjo mund të ndodhë nga rastësia është 100! ose 10^158 (dmth 10 me 158 zero prapa). Ky është një number i paimagjinueshëm. Le të mos harrojmë që sipas shkencëtarëve universi përmban rreth 10^80 elektrone. Eshtë e pamundur që një organizëm i tillë të krijohet nga rastësia. Padyshim skeptikët thonë që përsëri ka një mundësi megjithëse propabiliteti është i vogël. Në fund të fundit kjo nuk ndodhi (sipas tyre) brenda natës, por në një periudhë miliarda vjeçare. Sipas shkencëtarëve universi është jo shumë se 30 miliardë vjeçar. Le të supozojmë që çdo element bazë i jetës ka egzistuar për 30 miliardë vjet, që e kthyer në sekonda del 10^18 sekonda. Le të supozojmë se një sekond ndodhin 1 miliardë (10^9) kombinime të mundshme për të krijuar organizmin me 100 elemente që po shqyrtojmë (vini re që këto numra janë vërtetë të ekzagjiruara në dobi të teorisë së evolucionit).
Propabiliteti që ky organizëm mund të krijohet nga rastësia për 30 miliard vjet është 10^9 x 10^18 = 10^27. Siç e përmendëm propabiliteti i saktë 10^158, që do të thotë, se nëse ndodhin 1 miliardë kombinime në sekond për 30 miliardë vjet, propabiliteti që kombinimi i saktë do ndodhë është 10^158 / 10^27 = 10^128, që është një absurditet. Ne zgjodhëm një organizëm me 100 elemente, që sipas NASA-s (agjensia Amerikane e austronatëve) trajnimi i austornatëve përmban mësime se si ata të dallojnë format më të thjeshta të jetës, më e thjeshta prej së cilave përmban 400 amino acide, ku çdo amino acid është një kombinim i katër deri pesë elementeve baze kimike, dhe secili prej këtyre elementeve është një kombimin i veçantë protonesh, elektronesh dhe neutronesh. Të besosh se kjo erdhi nga rastësia jo vetëm që kërkon një besim të verbër, por është çmenduri. Çdo njeri që beson në teorinë e evolucionit ka më tepër besim se të gjithë besimtarët në Zot të marrë së bashku.
Ka dy arsye pse njerëzit pranojnë teorinë e evolucionit. Arsyeja e parë është padituria. Shqipëria fatkeqësisht është e mbushur me njerëz që nuk kanë asnjë njohuri nga këto gjëra që ne përmendëm më lart, dhe janë aq krenare saqë nuk pranojnë asnjë mendim ndryshe nga tyrin. Arsyeja e dytë pse njerëzit besojnë Teorinë e Evolucionit është sepse nuk duan të pranojnë që ka një Zot dhe një ditë do të japin llogari për jetën e tyre para Tij, prandaj vazhdojnë të gënjejnë veten se një teori e tillë është e vërtetë.
Shikoni pak tabelën e mëposhtme. Ka të bëjë me ligjin e shkakut dhe pasojës.
Shkaku i parë i hapësirës së pafund duhet të jetë i pafund
Shkaku i parë i kohës duhet të jetë i përjetshëm
Shkaku i parë i energjisë pa kufi duhet të jetë i gjithpushtetshëm
Shkaku i parë i kompleksitetit të pafund duhet të jetë i gjithëditshëm
Shkaku i parë i vlerave morale duhet të jetë i moralshëm
Shkaku i parë i vlerave shpirtërore duhet të jetë shpirtëror
Shkaku i parë i integritetit duhet të jetë i vërtetë
Shkaku i parë i dashurisë duhet të jetë dashuri
Shkaku i parë i jetës duhet të jetë i gjallë
Cili model përputhet më mirë me këto karakteristika? Evolucioni që mëson se çdo gjë erdhi nga rastësia? Apo krijimi që mëson se ishte Perëndia vetë që krijoi gjithçka, i cili ka ato cilësi që përshkruhen më lart. Ai është i gjithëditshëm, i gjithëpushtetshëm, i përjetshëm, i moralshëm, dashuri dhe i gjallë. Këto janë ato cilësi që Bibla na mëson për Zotin tonë. Ai na do dhe na ka krijuar për një qëllim. Jeta jonë nuk është rastësi, është plot me qëllim dhe kuptim, e dizenjuar personalisht nga Zoti i gjithësisë.
Argumenti më “i fortë” që ata që besojnë evolucionin sjellin për të mbrojtur atë teori ka të bëjë me zhvillimin e shkencës, njohurisë, teknologjisë, etj. Megjithëse kjo mund të duket sikur përputhet me teorinë e evolucionit, kjo s’ka asgjë të bëjë me atë teori. Kjo ka të bëjë me faktin se sa më tepër njerëzit të jenë në planetin Tokë, aq më shumë do të rritet njohuria dhe përparojë shkenca. Kjo është llogjike. Në fund të fundit, fëmijët e brezit të sotëm lindin në një ambjent me teknologji të zhvilluar dhe i mësojnë që të vegjël parimet kryesore që shkencëtarët më të famshëm të 200-300 vjetëve më parë nuk i dinin.
Prandaj, ata nuk kalojnë 20-30 vjet studime për të shpikur ato gjëra që tashmë jane zbuluar, por ndërtojnë mbi njohurinë aktuale. Kjo nuk do të thotë evolucion. Pse a mund të themi ne se një 18 vjeçar sot është më i zgjuar sesa Njutoni? Padyshim që jo, cili është ai i marrë që do të bënte një deklaratë të tillë? Por Njutoni nuk dinte asgjë për kompjuterat, ndërsa një 18 vjeçar sot di shumë për to. Por, nëse Njutoni do të kishte lindur në vitin 1970, ku i dihet se çfarë do të kishte bërë. Ky është një parim i thjeshtë që nuk ka të bëjë me teorinë e evolucionit, por ka të bëjë me faktin se çdo brez ndërton mbi atë njohuri që është dashur mijëra vite të mësohet dhe përcillet në brezat pasardhës, dhe çdo brez do të jetë gjithmonë e më i zhvilluar.
Nëse evolucioni është i vërtetë, atëherë do të shikonim që do të kishim njerëz më të zhvilluar në vendet më të zhvilluara. Kuptohet që shumica e zbulimeve teknologjike janë bërë në Shtetet e Bashkuara. A do të thotë kjo që ata janë një shkallë më lart në shkallën e evolucionit sesa kombet e tjera? Nëse kjo është e vërtetë, si shpjegohet që shumë nga nxënësit e shkollës së mesme në Amerikë mezi dinë të shkruajnë e të lexojnë? Ose si shpjegohet që nëse një nxënës Shqiptar shkon në Amerikë, jo vetem që konkuron me vendasit, por qëndron shumë më lart se shumica e tyre? Çfarë është kjo evolucion? Në qofte se i njëjti nxënës do të ishte lënë në një fshat të humbur të Shqipërisë, a do te jepte ai të njetjtat rezultate? Padyshim që jo, sepse nuk do të kishte mundësi të mësonte të njëjtat gjëra. Atëherë, çfarë kemi këtu evolucion, apo devolucion? Padyshim që jo, kjo është absurde, le të mos ngatërrojnë njohurinë me inteligjencën. Shume njerëz sot kanë më tepër njohuri sesa kishte Njutoni, por janë të rrallë ata që do të kenë ndonjëherë inteligjencën e tij.
Teoria e evolucionit dështon përpara çdo ligji shkencor dhe llogjikës së thjeshtë. Është absurditet të besosh se organet e trupit të njeriut (apo gjitarëve) u krijuan nga rastësia. Si mundet syri të krijohet nga rastësia, apo me “evolim”? Evolim drejt kujt? Njerëzit i fusin ato miliona vitë në mes të çdo fraze sikur ato do ndryshojnë ndonje gjë. Le të flasim për organet e riprodhimit për shembull. Në qoftë se evolucioni është i vërtetë, atëherë do të thotë se ato u zhvilluan në një periudhë miliona vjecare, dhe çdo specie perfeksionoi diçka më tepër në atë sistem. Vërtetë? Po si riprodhoi ajo specie kur organi i riprodhimit nuk egziston akoma?
Një organ 70% i zhvilluar nuk mund të kryejë një funksion, e jo më të ketë pasardhës që ta perfeksionojnë këtë funksion. Njerëzit sot kalojnë vite të tëra kur kanë një sëmundje, shpesh herë pa asnjë rezultat pozitiv, dhe ju mendoni se syri i njeriut u krijua nga rastësia? Po si mundet një organ si syri me 20% zhvillim të vazhdojë të zhvillohet deri 100%? Kjo është çmenduri! Asnjë njeri që ka dy pare tru në kokë nuk mund të besojë nje idiotizëm të tillë. Dhe nëse ndodhi një herë nga rastësia, si ka mundësi që i njëjti organ të zhvillohet në qënie të ndryshme që janë në linja të ndryshme të shkallës së evolucionit? Kjo do të thotë që paralelisht organi i të parit u zhvillua në qënie të ndryshme, që nuk janë drejtpërdrejt të lidhura me njeri tjetrin. Kjo nuk është pamundësi, kjo është çmenduri të besosh se kjo erdhi nga rastësia.
I ndjeri Isaac Asimov (Nje anti-krijimbesues i flakte) deklaroi se: “ Brenda njeriut eshte nje tru 1.5 Kg-sh i cili, me aq sa dime ne, eshte renditja me e nderlikuar dhe e rregullt e materies ne univers “ - Ai eshte shume me i nderlikuar se kompjuteri. A nuk do te ishte valle e logjikshme te supozoje se n.q.s truri shume i zgjuar i njeriut e projektoi kompjuterin, atehere edhe truri njerezor ishte gjithashtu prodhimi i projektimit ?
Thelbi ceshtjes eshte ky: Nese praojme se ka nje Perendi i cili na krijoi. Nese ky Perendi eshte Perendia i cili pershkruhet ne Bibel, atehere Ai ka te drejten te vendose rregullat me ane te cilave ne duhet te jetojme. Por pasi nuk duam ti besojme dhe te mos i bindemi rregullave te Tij, njerezit kane nxjerre teori nga me te ndryshmet per te mohuar ekzistencen e tij.
Zoti ju bekoftë.
Referenca::
1. "Scientific Creationism", Henry M. Morris, 1998.
2. "On Methods of Evolutionary Biology and Anthropology", Theodosius Dobzhansky, 1957.
3. "Life and Letters of Thomas Henry Huxley", Leonard Huxley, 1903.
4. "Evolution and Genetics", Julian Huxley, 1955.
5. "Biology as an Autonomous Science", Francisco J. Ayala, 1968.
6. "Cosmology after Half a Century", W.H. McCrea, 1968.
7. "The Evolution of the Physicist's Picture of Nature", P.A.M. Dirac, 1963.
8. "Science and Modern Cosmology", Herbert Dingle, 1954.
9. "The Case for a Hierarchical Cosmology", G. de Vacoleurs, 1970.
10. "What is Beyond the Universe", Isaac Asimov, 1971.
11. "New Theories of Creation", Jerry E. Bishop, 1972.
12. "Time's Arrow and Evolution", Harold F. Blum, 1962.
13. "Production of Amino Acids under Possible Primitive Earth Conditions", S.L. Miller, 1953.
14. "Enzymatic Synthesis of DNA", M. Goulian, A. Kornberg, R.L. Sinsheimery, 1967.
15. "Introduction to Darwin's Origin of Species", L. Harrison Matthews, 1971.
16. "The Difficulties of Darwinism", Jeremy Cherfas, 1984.
17. "The End of the Lines", Norman Myers, 1985.
18. "Biological Self-Replicating Systems", Harold, J. Morowitz, 1967.
Nje perpjekje e madhe
Nje perpjekje e madhe nga 10.000 shkencetare per te provuar evolucionin dhe se pas githshkaje qe shohim ne natyre nuk ka nje krijues, mendje inteligjente ajo qe po behet ne Zvicer.
Shume interesante, kaq shume mendje inteligjente, me teknologjine me te mire te kohes duan te provojne se origjina e universit nuk ka nje mendje inteligjente ne fillimin e saj, sa kontradiktore ne fakt kjo perpjekje.
Bariu
Cili eshte i afermi yt?
Nje pyetje interesante kur mendojme per evolucionin e majmunit ne njeri!
A duket evoluim?
Per te menduar!!
U deshen qindra miliona vjet per majmunin qe te evoluonte ne njeri thuhet ne teori, interesante si ide!!
Po ku jane hallkat e ndermjeteme, ku jane milionat e miliardat e fosileve gjysem majmun dhe njeri????
Bariu
Tani jane duke u kthyer gjithnje e me shume te 'teoria' ''doli krokodili nga veza gjarprit''.
Ndiqeni ju lutem, sintezimi i proteinave, e ca procese tjera ne rruazat e bardha, i stimuluar nga universiteti i Harvars-it :
http://www.aimediaserver.com/studio...ard/harvard.swf
Re: A duket evoluim?
Citim:
Po citoj ato që tha BARIU
Per te menduar!!
U deshen qindra miliona vjet per majmunin qe te evoluonte ne njeri thuhet ne teori, interesante si ide!!
Po ku jane hallkat e ndermjeteme, ku jane milionat e miliardat e fosileve gjysem majmun dhe njeri????
Bariu
Citim:
Per te menduar!!
Bariu
Jo se nuk eshte ashtu Losti, problemi 'me i madh' i evolucionit klasik eshte se nuk ka krijesa te ndermjetme. Gjenden skeletet e cdo lloj gjeje, po ashtu sic gjinden sot. Neandertali eshte genjeshter koke e kembe. Kete spo e them as nga librat e Harun Jahjes as ndonje libri tjeter feta.
Nje nga kokat e evolucionit, emrin e te cilit do e pyes dhe do jua sjell, ka edituar nga fillimi nje nga librat e tij, qe mbahet si autoritet ne biologji. Ka shpeguar tashme ate qe thashe me siper, 'evolucionet e medha', kjo puna e qenjeve 'te ndermjetme' qe sndodhen askund, ka qene arsyeja qe ka shtyre profesorin ne fjale te kerkoje zgjidhje.
Ne keto lloj problemesh shkencetaret evolucioniste shpesh thone ''jemi shume injorante'' , ky tjetri ka munduar ti gjeje shpjegim, duke thene qe nga veza e gjarprit doli salamandra psh, duke u shtyr nga ngjashmeria e madhe fizike. Vete ai me pare mbronte ndryshimet e avashta.
Tani evolucioni eshte mbase e vetmja teori racionale ne lidhje me temen, jo absolutja po sipas tyre me te mire nuk ka. Jo se beson kush si te padiskutueshme evolucionin. Teme e gjate kjo. Emri dhe libri i autorit qe permenda duhet dhe do e sjell.
Pastaj mosperputhje ne termat teologjik ska fare, nuk behet fjale as ne islam dhe as krishterim per neandertales. Ne Kur'an, shprehet qe para njerezve jane krijuar xhindet, krijesa problematike qe sollen crregullime, per kete arsye engjejt pyesin Zotin per urtesine e krijimit te njerezve, qenje te ngjashme ma xhindet. Zoti u ben te qarte cilesite e vecanta te njerezve si dhe njerezit qe do mberrinin ne grada me te larta se vete engjejt. Dmth ja vlen te hedhesh 100 fara ne toke edhe pse di qe 10 do japin prodhim, por nje prodhim qe kalon shumefish vleren e 100 farave. Patjetes spo flas per 'investim' me qellim perfitimi te Atij qe nuk ka nevoje per asgje.
Shume popuj jane shkaterruar nga ca vese te keqija qe kane patur, dhe popujt e tjere kane vazhduar deri sot, shkattrimi i nje populli zdo thote shkaterrim i gjith njerezimit, per te cilet u krijua toka. Spo them qe mund te kete pasur nje popull te tille i paevoluar.
Landi 'makromolekulat' e jetes jane 4 : Carbohidratet qe kane Karbon, Hidrogjen, Oksigjen po edhe Nitrogjen. Lipidet po ashtu, proteinat, acidet nukleike po ashtu, dhe pervec tyre edhe gjithe elementet e tjera qe njohim. Jo dyert e Na ne transportin aktiv, jo hekuri i domosdoshem ne gjak, etj etj. Keta po ashtu gjenden ne 'toke'. Qelizat e njeriut jan si pun topa uji qe rrethohen serish nga uji, ky eshte nje koment klasik i ajetit ' ne e krijuam cdo krijese nga uji'
Per kete teme nje shpjegim kshu 'ne kembe' eshte fyerje po kaq me lejon kaha dhe kapaciteti, thjesht doja te theksoja rendesine e komenteve te dijetareve qe kane libra te tere vec per tema te tilla. Pa u hedhur nje sy atyre, te besh debat me dijet qe ka nje bashkebisedues jo i afte, po them per veten, nuk zgjidh shume pune.
Hidhni icik nje sy dokumentareve te Harun Jahjes, jo se e leoj per vete shume, po nuk di dokumentare tjere qe bejne 'propogande besimi ne Zot', me mire te them, shikojini te dini se pakashum cthone besimtaret muslimane, ne kte rast. Para se thjesht te gjykoni nga dikush qe i eshte fiksuar ne mendje vetem kaq dhe e beson 'njeriu u krijua nga balta' pa u munduar te gjeje kuptimin ne libra shpjegues te Kuranit.
Fosilet
Fosilet jane nje nga sfidat me te medha per evolucionin sot dhe nje mbeshtetje e madhe e modelit te krijimit.
Eshte e lehte tu thuash njerezve se per miliona, miliarda vjet ndodhi transformimi, dhe ne asnje nuk kemi qene te pranishem, per te pare ate.
Por nje nder ato gjera qe e provojne ose e kundershtojne Evolucionin eshte ceshtje e fosileve qe gjenden sot. Nese ka ndodhur Evolucioni aterehere nuk do te kishte vetem nje home erektus apo.... por ne realitet miliona te tille. Ne fakt, shpresoj me vone te vendos disa informacione me te plota ne power point ose nje faqe per te pare ato se ka shume genjeshtra per ata si homo erektus apo luci apo ???
Ajo qe eshte e qarte eshte se cdo gje perreth nesh flet per projektim dhe projektues e po keshtu edhe gjithesia, te pranosh evolucionin ne thelb duhet te kesh me shume besim se sa te pranosh Krishtiterimin per te cilin ka kaq shume prova.
Zan 1:26-27 Pastaj Perëndia tha: "Ta bëjmë njeriun sipas shëmbëlltyrës sonë dhe në ngjasim me ne, dhe të ushtrojë sundimin e tij mbi peshqit e detit, mbi zogjtë e qiellit, mbi kafshët e mbi gjithë tokën, mbi rrëshqanorët që zvarriten mbi dhe". 27 Kështu Perëndia krijoi njeriun simbas shëmbëlltyrës së vet, simbas shëmbëlltyrës së Perëndisë; Ai krijoi mashkullin e femrën.
Zan 2:7 Atëherë Zoti Perëndi formoi njeriun nga pluhuri i tokës, i fryu në vrimat e hundës një frymë jete, dhe njeriu u bë një qenie e gjallë.
Pra Perendia e krijoi me mendje, qe te njohe Zotin, vullnet qe te zgjedhe dhe ndjenja dhe emocione qe te adhuroje ate.
E krijoi te gjithin nga toka, nuk i ndan eshtrat nga pjesa tjeter por si nje qenie frymerore.
Gjithe te mirat
Bariu
Citim:
Po citoj ato që tha bblfree
nuk ka krijesa te ndermjetme.
Citim:
Per te menduar!!
Bariu
Njeriu shpeton veten?
Ne fakt nuk eshte kjo thelbi i kesaj teme, por eshte krijimi dhe evolucioni
Megjithate kjo qe ke thene eshte thelbi i humanizmit me ne qender njeriun ide qe rrjedh nga evolucioni por qe fatkeqesisht njeriu ka kaq shume probleme me luftera, semundje, varferi dhe nuk duket se po e shpeton veten perkundrazi frika se po e shkaterron veten edhe me e madhe se kurre, kur mendon se sa arme berthamore ka sot.
Por le ti qendrojme temes dhe me vjen mire qe e kuptojme se NUK ka fakte pro evolucionit dhe kjo eshte e verteta.
Gjithe te mirat
Bariu
Re: Njeriu shpeton veten?
Citim:
Por le ti qendrojme temes dhe me vjen mire qe e kuptojme se NUK ka fakte pro evolucionit dhe kjo eshte e verteta.
Pergjigje
Ne te vertete edhe une mund te te gjej citime te tilla si ky, fatkeqesisht per turpin e asaj pjese te kishes qe ka braktisur besimin ne krijimin e Perendise dhe ka pranuar Evolucionin te cilin sic po shohim edhe vete evolucionistet po e braktisin dhe po dalin me ide te reja.
Jam i mirenjohur me botekuptimin e kishes katolike per kete ceshtje. Une jam i krishtere Ungjillor, dhe shumica e Ungjilloreve besojne ne ate qe Bibla thote se Perendia ka krijuar gjithesine dhe ne sipas shembelltyres se tij.
Megjithate po flasim per fakte ndersa flasim per kete teme dhe jo thjesht per opinione te ndryshme, ato ne kete rast nuk kane vlere pavaresisht se nga vijne.
Meqe lexon Anglisht ka me shume se nje mije artikuj per kete teme ne:
www.answersingenesis.org
Gjithe te mirat
Bariu
ca evuolucjon leshi mer ca folni
hala me kto prralla qe i kan kriju vet njerzit
Cfare ndodhi me dinozauret?
Libri i pёrgjigjeve
KAPITULLI I PARE
Cfarё ndodhi me dinozaurёt ?
Kockat e tyre ishin aq te medha sa kur ato u zbuluan per here te pare ne vitin 1677 nga Dr. Robert Plot u mendua se ato i perkisnin nje elefanti gjigant. Per here te pare ata u quajten Scrotum humanum. Do te kalonin pothuaj dy shekuj para se emri “dinozaur” t’u jepej atyre.
Ishte viti 1822 kur Mary Anne Mantell doli per nje shetitje pergjate nje ruge fshati ne kontine Sussex te Anglise. Sipas gojedhenes thuhet se ajo gjeti nje gur qe shkelqente nen driten e diellit dhe e çoi ate ne shtepi tek i shoqi i cili ishte nje koleksionist fosilesh. Dr Mantell vuri re se guri permbante nje dhemb te ngjashem me, por shume me te madh se, ate te zvarranikut te diteve tona. Ai nxori si perfundim se dhembi i perkiste nje lloji zvarraniku gjigant bimengrenes te zhdukur me dhembe te ngjashem me ate te iguanes. Ne vitin1825 ai vendosi qe te zotin e ketij dhembi ta quante Iguanodon ( dhemb iguane ). Dr Mantell do te behej pionier ne shtimin e popullaritetit te konceptit te epokes se zvarranikeve. Ne vitin 1841 Ser Richard Owen, nje paleontolog i famshem, krijoi fjalen
“dinozaur”. Po ta shikojme ne sfondin teknik fjala “dinozaur” i referohet atyre krijesave gjigante te ngjashme me zvarraniket te cilet jetonin ne toke dhe jo atyre ne uje.
“Dinozaur” do te thote “hardhuce e tmerrshme”. Per ata te cilet ishin perfshire ne zbulimin e fundit ne ate kohe te kockave qe i perkisnin nje perbindeshi 9 metra te gjate dhe me nofulla 2 metra te gjata ne rrethinat e guroreve ne Lyme Regis te Anglise, emri dinozaur ishte veçanerisht i pershtatshem.
Kockat, Evolucioni dhe Zhdukja
Ne ditet e sotme kujtdo i ka rene rasti te degjoje diçka rreth dinozaurve. Qe kur kemi qene ne kopesht te femijeve e siper ne vazhdimisht na bie rasti te shikojme pamjet e tyre te pikturuara dhe me sa dine shumica e njerezve ata paskan vdekur rreth 65 milion vjet para shfaqjes se njeriut ne toke. Ky kendveshtrim per dinozauret eshte i lidhur ngushtazi me evolucionin i cili shfaqet dogmatik kur shpjegon lindjen e rastesishme te jetes por çuditerisht i mjegullt ne shpjegimin e shkaqeve te zhdukjes se krijesave si dinozauret.
Ka nje figure ku tregon se Mary Anne Mantell gjeti nje gur qe shkelqente dhe ky zbulim do te behej shkak per popullarizimin e konceptit te epokes se zvarranikeve.
Duke cituar te gjitha shkaqet duke nisur qe nga sulme masive te diaresё deri ne bombardime meteorike ose prirje per drogen me evoluimin e formave te reja bimore, teorite qe shpjegojne zhdukjen e dinozaurve behen shpesh qesharake per mendjehollesine e tyre.
Ne qofte se na bie rasti te vizitojme ndonje muze te rangut boteror aty do te zbulohen shume prova per ekzistencen me te vertete te dinozaurve. Kockat dhe skeletet qe jane nxjerre nga toka jane dukshem ato ç’kane mbetur nga kafshet gjigante qe jetuan dhe vdiqen njehere e nje kohe. Mbetjet e skeleteve te tyre jane ruajtur neper shkembinj. Sidoqofte, ndersa kockat deshmojne per ekzistencen e tyre, shkencetaret jo gjithmone kane arritur te bejne rikonstruksione te sakta. Kushdo ka degjuar ose ka pare pikturat e Brontozaurit me qafen e gjate, por jo çdokush e di se ne fakt ai eshte gabim! Skencetaret kane zbuluar se ata kishin gabuar duke vendosur koken e nje fosili ne trupin e nje fosili tjeter.1 Kjo do te thote se Brontozauri nuk ka ekzistuar kurre! Per kete arsye Brontozauri thjesht nuk permendet fare ne Fjalorin e Ri te Dinozaurve te pergatitur nga Donald F. Glut ( Citadel Press, Secaucus, Nju Xhersi, 1982).
Seksioni e ekspozites ne muze nje figure fosili
Eshte e rendesishme te kuptojme se kur shkencetaret germojne nje numer kockash ata nuk zbulojne nje trup kafshe se bashku me pjesen e saj te mishte. Edhe sikur te zbulonin te gjitha kockat ( kur dihet se ne shume raste ata zbulojne vetem fragmente) ata prape do te kishin ne dispozicion vetem 40% te nje kafshe per te treguar se si ka qene pamja e saj origjinale. Vete kockat nuk na tregojne se çfare ngjyre ka pasur ajo kafshe as se me çfare ushqehej. Edhe prezenca e dhembeve te mprehte tregon vetem se ajo e shqyente ushqimin dhe jo llojin e ushqimit qe shqyente. Kur shkencetaret perpiqen te rindertojne dinozauret e medhenj nga mbetjet kockore ata jane detyruar te bejne gjithfaresoj supozimesh. Ne te njejten menyre çdo perkufizim ne lidhje me veprimtarine dhe me vendet e jeteses se dinozaurve ngrihet mbi supozime te tilla. Sidoqofte provat tregojne ne menyre derrmuese se dinozauret kane qёnё me te vertete nje grup i madh krijesash qe e benin toke te gumezhinte por qe siç duket tani nuk jetojne me ne kete planet. Atehere çfare ndodhi me dinozauret? Sipas teorise se evolucionit dinozauret jetuan ne toke gjate Eres Mesozoike ose epokes se dinozaurve. Ne baze te shkalles matese te kohes sipas menyres evolucioniste kjo mendohet te kete ndodhur midis rreth 230 milion dhe 65 milion vjetesh te shkuar. Pastaj ne fund te Periudhes Kretakёt te Erёs Mesozike ata u zhduken perfundimisht. Ne gusht te vitit 1983, Dr Alan Charig i Muzeut Britanik te Historise Natyrale ne Londer dhe Dr Beverly Halstead i Fakultetit te Gjeologjise, ne Universitetin Reading, kane sfiduar seriozisht te gjitha teorite e evolucionit te cilat kerkojne te shpjegojne rrethanat dhe menyrat e zhdukjes se dinozaurve.2 Kjo na ndihmon ne te kujtohemi se kur kemi te bejme me krijesa te se shkuares qofte kjo histori dinozauresh apo ndonje gje tjeter shkencetaret disponojne vetem kockat mbi te cilat mund te spekulojne. Ata nuk e kane te shkuaren ne laboratoret e tyre. Kockat qe ata gjejne ne germime zbulohen vetem ne te tashmen. Cdo teori mbi fatin e dinozaurve qe bazohet vetem mbi kockat eshte thjesht nje opinion i shkencetareve. Ata nuk e kane vezhguar ngjarjen ne fjale dhe nuk mund ta rikrijojne te shkuaren per te vene ne prove teorine e tyre. Ne kete menyre nje studim i tille nuk eshte as shkencor ne kuptimin normal. Ne te vertete keto teori jane thjesht besime per te shkuaren dhe perpjekje per te shpjeguar provat qe ekzistojne ne te tashmen.
Ka nje figure ketu
E vetmja menyre per te mesuar te verteten mbi te shkuaren eshte mbeshtetja ne deshmite e ndonje deshmitari te besueshem qe ishte i pranishem ne ate kohe. Pikerisht kjo eshte dhe libri i Zanafilles. Me ane te ketij libri fare lehte ne mund t’ia arrijme qellimit tone. Te dhenat e sakta qe mund te na jape dikush qe eshte ndodhur aty u japin gjithmone kuptimin me te mire provave qe kemi ne te tashmen.
Dinozaurёt nё historinё biblike
A permban Zanafilla nje baze praktike per shkencetaret qe perpiqen te shpjegojne se çfare ndodhi me dinozauret? Sipas Zanafilles kafshet qe jetojne ne toke dhe njeriu u krijuan ne diten e gjashte te javes se krijimit( Zanafilla 1: 24,25).3,4 Keto dite ishin dite te zakonshme diellore (Zanafilla 1 dhe Eksodi 20:11); si rrjedhim ata dinozaure qe ishin kafshe toke u krijuan ne te njejten dite me njeriun e pare Adamin. Ne kete menyre do te kuptojme se njeriu edhe dinoauret e populluan kete planet qe te dy ne te njejten kohe.
Po çfare ndodhi me dinozauret fill pas krijimit? Si çdo kafshe tjeter ata filuan te shumoheshin ne toke. Sipas te dhenave te Bibles me kalimin e kohes toka filloi te mbushej me ligesi dhe keshtu Perendia vendosi qe nepermjet nje Permbytjeje mbareboterore te shkaterronte çdo mish qe ka shenje jete ( Zanafilla 6: 17 ). Ai urdheroi nje njeri qe quhej Noe te ndertonte nje varke permasa gjigante ne te cilen do te strehonte gjithe familjen e tij dhe perfaqesues prej te gjitha kafsheve qe jetonin ne toke dhe merrnin fryme. Bibla na tregon qarte se kur u afrua koha e Permbytjes Perendia dergoi ne Arken e Noeut dy prej çdo lloj kafshe ( madje edhe shtate nga disa ) ( Zanafilla 7: 2 ). Pёrderisa
Bibla shprehet qartё kur thotё se nё Arkё u strehuan tё paktёn dy prej secilit lloji kafshe
tokёsore atёherё kёtu jane perfshire dhe dy prej secilit lloji dinozauresh. Ne kete pike shume njerez mendojne se do te ishte e pamundur qe ne Arke te kishte vend te mjaftueshem dhe per dinozauret qe ishin krijesa shume te medha. Ata nuk e kuptojne se shume prej dinozaurve nuk ishin aspak te medhenj; ca pak dinozaure te medhenj jane te vetmit qe jane bere te njohur gjeresisht, p.sh. Brakiozauri, Tiranozauri, Dipodoku dhe Alozauri.
Nje figure tjeter ketu me permbytjen
Shume dinozaure ishon mjaft te vegjel. Per shembull, Struthiomini nuk i kalonte permasat e nje struci dhe Kompsognathi nuk ishte me i madh se nje gel. Vetem nje pakice dinozauresh kishin permasa te medha por perseri keto permasa nuk i kalonin kufijte e e kafshesme te madhe te diteve te sotme qe eshte balena blu. Gjithashtu jemi jemi me kembe ne toke po te themi se Zoti grumbulloi ne Arke krijesa ne moshe te re dhe jo plotesisht te rrituraMeqenese kafshet qe dolen nga varka ishin pergjegjese per ripopullimin e tokёs ёshtё pothuaj e domosdoshme se vetёm kafshёt me moshe te re qe me vone do te arrinin ajken e jetes se tyre riprodhuese do te futeshin ne arke. Gjithashtu duhet te kemi parasysh se Arka e Noeut ishte jashtezakonisht e madhe. Ne librin e tyre klasik Permbytja e Zanafilles, Dr Henry Morris dhe Dr John Whitcomb llogariten permasat e Arkes dhe numrin e nevojshem te kafsheve qe duhej te perfaqesonte gjithe llojet e tyre. Sipas llogaritjeve te tyre del se ne Arken e Noeut nevojiteshin me pak se 75.000 kafshe koke per koke te cilave do t’u mjaftonte vetem nje kat i Arkes duke pasur parasysh se permasat e tyre mesatare s’i kalonin ato te nje deleje. Arka ishte me shume se mjaft e madhe per te strehuar nga çdo lloj kafshe toke qe merrte fryme.
Pra ç’ndodhi me dinozauret? Sipas Zanafilles mesojme se gjate kohes se Permbytjes ujerat mbuluan te gjitha malet e larta qe ndodheshin nen tere qiellin. Atehere çdo dinozaur qe nuk ndodhej brenda arkes qe jetonte mbi toke dhe merrte fryme pa dyshim qe eshte mbytur. Shumica e tyre do te varroseshin ne menyre te shpejte dhe katastrofike ne llumet e Permbytjes dhe ne kete menyre te ruheshin. Dhe pikerisht shumica e fosileve qe gjejme sot neper Token ka mundesi se jane mbetjet e atyre qe u vrane gjate Permbytjes se Noeut. Format e shtremberuara te ketyre kafsheve, varrezat masive me fosile, shperndarja e gjere e tyre dhe prezenca e skeleteve te plota qe tregojne prova te bindshme per nje varrosje te menjehershme, ne teresi te gjitha deshmojne per nje Permbytje masive. 5
Kompsognathi- jo me i madh se nje gjel figure
Muaj te tere pasi Arka kishte zene vend mbi malin Ararat, kafshet dolen prej saj per t’u shumuar dhe ripopulluar token. Edhe dinozauret ashtu si gjithe kafshet e tjera kur dolen nga Arka filluan qe dy e nga dy te shperndaheshin mbi siperfaqen e tokes. Por bota me te cilen ata do te perballeshin ne ato momente ishte krejt ndryshe me boten ne te cilen ata kishin jetuar para Permbytjes se Noeut. Ajo ishte shkretuar nga dhuna ujore. Ishte zhdukur mbulesa uji qe Bibla nenkupton se ekzistonte rreth atmosferes se Tokes deri ne kohen e Permbytjes se Noeut. Kjo toke nuk ishte mё njё “serrё” e mbuluar me njё bimёsi tё harlisur. Sasine masive te materialit bimor i cili u nevojitej krijesave te medha si ushqim tashme nuk e gjeje me ne ate bollek luksoz. Ne te vertete para Permbytjes kishte qene teper i favorshem. Ai u kishte dhene mundesi shume kafsheve dhe bimeve qe te rriteshin ne permasa te stemedha. Shumica e gjitareve kapin permasat e tyre perfundimtare menjehere pas pjekjes seksuale. Sidoqofte zvarraniket mund te vazhdojne te rriten ne menyre pothuaj te pakufizuar edhe pas asaj kohe. P.sh. ne popullimet e krokodileve te diteve te sotme indivedet me te medhenj ne permasa jane gjithashtu me te vjetrit ne moshe. Kjo duket se shpjegon edhe zbulimin e rastesishem te skeletit te nje dinozauri te madh ( d.m.th. skeleti ishte i madh sepse dinozauri ishte i vjeter ne moshe). Ndersa dinozauret me te rinj por seksualisht te pjekur qe u moren ne Arke ishin akoma larg permasave.
Ambjenti para permbytjes ishte i favorshem dhe kafshet ishin te stermedha dhe bimet
Ka mundesi qe siperfaqja tokesore te kishte qene me e madhe para Permbytjes. Bimet rriteshin ne nje bollek te madh dhe keshtu sigurohes ushqim i mjaftueshem per te gjitha krijesat tokesore. Por tani bota kishte ndryshuar, mbulesa ishte shkaterruar. Dheu ishte zhveshur nga bimesia e cila tani vetem po rigjenerohej. Sasia e rrezatimit qe arrinte Token do te rritej dhe mungesa e nje mbrojtjeje qiellore do te zvogelonte presionin atmosferik. Ne te vertete jeta ne Toke ishte veshtiresuar jashte mase. Kafshet nuk mund te kishin me ate mireqenie dhe jetegjatesi si para Permbytjes.
Sipas te dhenave te Bibles tek Zanafilla 1: 30 mesojme se te gjitha kafshet u krijuan fillimsht si bimengrenese. Madje dhe dinozauret, luanet apo tigrat ushqeheshin vetem me bime. Kjo eshte nje nga arsyet qe Adami mund te mos kete patur frike nga Tiranozauri perderisa ky i fundit megjithese nje krijese kaq madheshtore do te kete qene bimengrenes para Permbytjes. Por Zanafilla 9: 1-17 na meson se Zoti i tha Noeut pas Permbytjes se qe prej asaj kohe e ne vazhdim kafshet do t’i druheshin njeriut dhe se njeriu mund te te ushqehej me mishin e tyre. Toka ishte bere me e ashper edhe per njeriun. Ne menyre qe ai te mbijetonte u detyrua qe ate proteine te cilen njehere e nje kohe e siguronte lehtesisht nga bimet, tani i duhej ta plotesonte duke shfrytezuar kafshet. Njeriu tani po konkurronte me kafshet per te mbijetuar.
Ne kete pike dikush mund te mendoje se qe te dy njeriu dhe kafshet do te kishin nen sproven maksimum aftesite e tyre per te mbijetuar. Si rrjedhim i te dhenave fosile, i historise se shkruar prej njeriut dhe nga eksperienca e shekujve te fundit del si fakt historik se jo te gjitha speciet e gjalla te ketij planeti kane mbijetuar nga ajo konkurrence. Ndersa arrijme te kuptojme se nje numer i madh speciesh detare u zhduken si pasoje e Permbytjes se Noeut duhe gjithashtu te kujtojme se shume bime si dhe kafshe tokesore qe merrnin fryme u zhduken vetem pas Permbytjes, ose per shkak te dores se njeriut apo konkurrences se tij me specie te tjera ose si pasoje e ambientit te keqesuar pas Permbytjes. Shume specie vazhdojne te zhduken edhe sot e kesaj dite. Dinozauret sigurisht qe numerohen ne radhet e atyre qe duken se nuk ekzistojne me. Pse atehere tek njerezit vihet re nje kureshtje kaq e madhe per dinozauret dhe nga ana tjeter nje interes kaq i paperfillshem per zhdukjen e nje fieri te quajtur Cladophebius? Po te mos ishte per permasat dhe per terheqjen e tyre prej perbindeshi interesi per dinozauret do te ishte kalimtar. Sidoqofte fama mbareboterore qe kane fituar dinozauret ka ardhur si pasoje e magjepsjes pothuaj prej trillimi shkencor te njeriut nga e pazakonshmja. Ne te vertete njerezit i shqeteson shume pyetja: “Cfare ndodhi ne te vertete me dinozauret?”
Njeriu dhe dinozauret?
Ne qofte se dinozauret qe shoqeruan Noeun ngordhen ne nje kohe te caktuar pas Permbytjes eshte e natyrshme qe te zbulohen prova bashkejetese te dinozaurve me njeriun pergjate historise. Po a ekzistojne prova te ketij lloji ne te vertete? Pergjigja eshte po. Ashtu sikurse pothuaj çdo kulture e botes ka historira Permbytjesh te ngjashme me ate te Zanafilles 6-9 ne te njejten menyre shume kultura te ndryshme kane legjenda dragonjsh.6 Eshte sugjeruar ideja se keto jane ne fakt ndeshje me krijesa si dinozauret.
Krahaso keto 2 figura vizatim i lashte americano-indian merindertimin e dinozaurit Edmontozaur
Per shembull ne filmin Misteri i Madh i Dinozaurve( prodhuar nga “Films for Christ”) na thuhet se nje histori sumeriane 3.000 vjet para Krishtit ben fjale per nje hero te quajtur Gilgamesh te cilit kur doli per te mbledhur kedra ne pyll te thelle e te vetmuar iu pre udha nga nje dragua i madh dhe i eger te cilin ai e vrau duke i prere koken ne shenje trofeu. Kur Aleksandri i Madh bashke me ushtaret e tij marshuan per ne Indi ata zbuluan se indianet adhuronin zvarranike te medhenj qe fishkellinin dhe te cilet ata i mbanin te mbyllur ne shpella.
Edhe kina ёshtё dalluar gjithmonё pёr historitё e saj me dragonj edhe kёta tё fundit
Gjithmonё kanё dominuar nё poçarinё, qёndistarinё dhe gdhendjet kineze.
Anglia gjithashtu ka rrёfenjёn e saj qё bёn fjalё pёr Shёn Xhorxhin i cili vrau njё
dragua qё jetonte nё njё shpellё.
Ashtu sikurse pothuaj çdo kulturё ka hisoria Pёrmbytjesh nё tё njёjtёn mёnyrё shumё legjenda dragonjsh. A ishin kёta dragonj nё tё
vёrtetё dinozaurё?
Por ketu nuk behet fjale vetem per historira qe u perkasin mijera viteve te shkuara sepse edhe ne shekullin X nje irlandez shkruan rreth perleshjes se tij me nje krijese qe sipas pershkrimit te tij mund te kete qene nje Stegozaur. Ne vitet 1500 nje liber shkencor evropian titulluar Historia Animalium (Historiku i nje kafshe) jep nje liste kafshesh akoma te gjalla qe per ne jane dinozaure. Perveç kesaj te dhenat e nje natyralisti te njohur te kohes te quajtur Ulises Aldrovanus bejne fjale per perlashjen e nje fshatari me emrin Baptista me nje dragua pershkrimi i te cilit perkon me ate te dinozaurit Tanistrofe. Kjo perleshje ka ndodhur ne 13 Maj te vitit 1572 afer Bolonjes ne Itali dhe dihet se fshatari e vrau dragoin.Ne kete menyre mund te arrijme ne perfundimin se provat per ekzistencen e dinozaurve ne historine njerezore jane te forta.
Gjithashtu tek Jobi 40: 15; 41: 1-34 mund te gjejme pershkrimin e dy bishave qe shume mire mund te kene qene zvarranike te tille te medhenj te cilet ekzistonin akoma ne kohen e Jobit. Sipas tekstit qellimi i Perendise ishte t’i tregonte Jobit se sa i madh ishte ai si Krijues duke e bere ate te vezhgonte disa nga krijesat e tij me te fuqishme. Tek Jobi 40, vargu 15 Zoti i thote Jobit te veshtroje behemothin. Sipas shume komenteve del se behemothi ka qene ose elefant ose hipopotam. Sidoqofte ky pershkrimi i fundit eshte i pavlefshem perderisa ne vargun 17 thuhet se behemothi e kishte bishtin si nje kedёr. Atehere gjeja me pak e ngjashme me bishtin miniaturesk te elefantit eshte pema e kedrit!
Si rrjedhim mundesia qe kjo bishe te kete qene elefant bie me lehtesi. Ne te vertete ne qofte se e lexojme me shume kujdes kete pasazh nga Jobi do te kuptojme se eshte shume e veshtire ta pershtatim ate pershkrim me ndonje krijese te gjalle. Pershtatja me e perafert eshte Brakiozauri, nje nga dinozauret. Gjithashtu leviathani (tek Jobi 41:1) duket sikur eshte nje nga ata dragonj zjarrleshues. Dhe per kedo qe kjo mund t’i duket e pabesueshme bejme mire t’i kuptojme se edhe brumbulli bombardues i diteve te sotme mund te qelloje me gaz teper te nxehur per vetembrojtje. E pse te mos e bente kete edhe leviathani?
Atehere çfare ndodhi me dinozauret? Ata qe nuk hyne ne Arken e Noeut sigurisht qe u mbyten. Madje shume prej tyre u varrosen ne menyre te shpejte dhe keshtu u ruajten, dhe kockat e tyre do te zbuloheshin ne ditet e sotme. Ndersa ata qe hyne ne Arke me Noeun mbijetuan dhe pas Permbytjes munden te shumoheshin dhe te riprodhonin pasardhesit e tyre.
Madje edhe ne vitet aq te vona sa vitet 1980 eksploratore te ndryshem si edhe banore vendas afrikane kane deshmuar per ballafaqime te papritura me krijesa te ngjashme me dinozauret.
Sidoqofte fale kushteve te ashpra, mungeses se ushqimit e keshtu me radhe ata u zhduken. Eshte e veshtire te shprehesh kategorikisht se nje kafshe eshte zhdukur ngaqe nuk mund te provosh ne menyre shkencore se nje organizem eshte zhdukur. Gjeologet, qe jane edhe deklaruesit tradicionale te zhdukjes, jane vene shpesh here ne siklet kur pasi kane deklaruar zhdukjen e nje lloji kafshe e kane gjetur ate shendoshe e mire ne nje ambient te cilin thjesht nuk ishte kontrolluar nga shkencetaret me perpara. Jo vetem qe nuk eshte e mundur por as dhe e besueshme qe te arrihet te vendoset nga nje person ne çdo pike te rruzullit tokesor duke vezhguar njekohesisht ne çdo drejtim vetem per te qene keshtu 100% te sigurt se nuk ka dinozaure dhe se ata jane zhdukur ne te vertete.
Vezhgime te dinozaurve ka pasur edhe ne ditet e sotme.7 Pikerisht ne revisten Science Digest ne Qershor te vitit 1981 dhe ne Nr. 33 te revistes Science Frontiers ne vitin 1983, ka te dhena se disa eksploratore si dhe banore vendas afrikane kane pare krijesa te ngjashme me dinozauret. Zakonisht keto vezhgime jane bere ne vende te veçuara
Si pergjate liqeneve ne brendesi te xhunglave te Kongos. Megjithate Ne rrethanat e pallatit te
Pershkrimet qe na parashtrohen padyshim qe u pershtaten atyre te ne Londren Jugore qendrojn
Dinozaurve. Mundet qe perbindeshi Lok Nes(po te ekzistoje me te rikonsruksione te hereta prej
vertete) te jete nje variant i Plesiozauriti cili ka te ngjare te jete ende çimentoje te Iguanodonit
i gjalle ne ditet tona. Ilustrimi me leje te Brian
Newtonit.
Eshte e sigurt se zbulimi i nje Tiranozauri reks ne nje xhungel nuk do te jete aspak turperues per nje kreacionist – madje edhe sikur ky dinozaur rastisi te jete bimengrenes!
Ne te kundert per nje evolucionist ky zbulim do te ishte nje katastrofe e vertete.
Nese arrijme te kuptojme ngjarjet e se shkuares atehere misteri i dinozaurve do te zbardhet plotesisht. Por te kuptuarit e ketyre ngjarjeve kurrsesi nuk duhet te mbeshtetet ne spekulimet e pambeshtetura te njerezve qe jetojne ne te tashmen. Si perfundim duhet te kemi parasysh se per te qene me kembe ne toke kur duam te interpretojme prova ose pjese te historise gjithmone duhet te bazohemi te fjalet e ruajtura me kujdes tё Krijuesit Perendi i cili ka qene gjithmone i pranishem ne ato ngjarje.
Interesante per evolucionin e majmunit!!
[URL=http://]http://bw.balkanweb.com/bw_lajme
Ka nje zbulim interesant per evolucionin e majmunit.
Gjithe te mirat
Bariu
Nje faqe me pergjigje
Te nderuar lexues te kesaj teme, por edhe te temave te tjera, ketu ka nje faqe me pergjigje te mira per pyetje te rendesishme.
http://www.gotquestions.org/Shqip/index.html
Zoti ju bekofte shume
Bariu
Re: Cili eshte i afermi yt?
Citim:
Nje pyetje interesante kur mendojme per evolucionin e majmunit ne njeri!
Evolucioni eshte teori shkencore.
C'pune e kane barinjte, delet, besimtaret, trutharet qe fusin hundet aty ku nuk marin vesh?!
Modeli i Krijimit
Jemi duke folur ketu per modelin e Krijimit, mund te marresh ca kohe per te lexuar.
Po nese mendon se teoria e evolucionit eshte shkencore, ben mire te sjellesh ca prova shkencore, kjo eshte ajo qe kemi bere per modelin e krijimit.
Si te krishtere shpallim ate qe Bibla thote, per krijimin, Krijuesin dhe ne te vertete ka shume shkencetare te Krishtere qe e njohin shkencen dhe e besojne Biblen duke treguar se mes Bibles dhe shkences empirike nuk ka kundershti, por mes Bibles dhe teorive boshe dhe pa prova ka mjaft kundershti.
Bariu
Re: Modeli i Krijimit
Citim:
Jemi duke folur ....
Pra akoma ka njerez qe nuk besojne ne evolucion?
Nuk e kam fjalen per Darvinin, por thjesht per evolucionin.
Ka shume
Ka patur, ka dhe do te kete shume. Darvinizmi dhe evolucioni jane thjesht teori te paprovuara dhe si ato ka patur dhe ka shume.
http://www.answersingenesis.org/
Vetem ketu punojne me shume se 300 shkencetare por edhe te krishtere, hidhi nje sy punes se tyre.
Bariu
Per Bariun: Sipas fjaleve te bariut ketu, mua me del nje problem: si e shpjegon ky bari, qe ka barinj te tjere te kishes, te cilet besojne ne Zot si dhe -njekohesisht- ne evolucionin e llojeve?
Nese me lejohet, po hedh ketu me poshte te ndare ne dy-tre pjese nje tregim timin te para disa vjeteve, me kete teme, jo aq i persosur artistikisht, sepse dhe vete tema eshte e tille.
Evolucion apo jo
Tek po bëja pastrimin e shtëpisë me themel, gjeta një kasetë, që se ç’më kujtoi diçka. Ishte një ngjarje këtu e dhjetë vjetë të shkuara. Mund të kem qenë atëhere rreth dhjetë-njëmbëdhjetë vjeçe dhe, duke kujtuar se isha edhe e imët nga trupi, mund të dukesha edhe më e vogël në moshë; ndoshta aq e vogël, sa edhe atyre dy burrave të cilët u ulën pranë meje, nuk do u kem rënë në sy…
E pashë kasetën me përmallim dhe një tufë vizionesh të kaluara mu rikthyen përpara syve. Prindërit më kishin blerë atëhere një kasetofon të bukur me ngjyra, e biles, për gëzimin tim, ngjyrat e tij përziheshin në ngjyrat e një fustani të bukur veror që vishja asaj kohe. E merrja kasetofonin dhe shkoja gjithandej duke inçizuar. Pasi ulesha diku, e vija aparatin me ngjyra në prehër, duke i bashkuar ngjyrat e tij me ato të fustanit, dhe inçizoja gurgullimën e një prroi, inçizoja fërshfërimën e erës, inçizoja zhurmën e makinave, e ç’nuk inçizoja. Edhe zhurmën e një aeroplani në qiell nuk e lija pa e futur tek shiriti i kasetës së manjetofonit. Biles bleva edhe nja dy-tre kaseta të tjera, me sa mbaj mënd. Isha apasionuar aq shumë pas inçizimit të zhurmave sa, me tu kthyer nga shkolla, merrja manjetofonin e bukur dhe dilja për të inçizuar. Ai aparat më kishte bërë për vete…
Mirpo vitet kaluan dhe interesi i dikurshëm u zëvëndësua nga dëshira të tjera. Manjetofoni përfundoi gjysëm i prishur diku tek qoshja e lodrave të papërdorura, ndërsa kasetat u shkelën sa me këmbë, e disa u hodhën në plehra më duket. Bisedat dhe zhurmat e inçizuara nuk tërhiqnin më vëmëndjen time. Mirpo, një kasetë unë nuk e hodha. Mbaj mënd se atë kasetë unë e njihja, ndaj e vura mënjanë. Nuk e di pse veprova ashtu asaj kohe, ndoshta sepse tema e saj i përshtatej mësimeve që bënim në shkollë, apo diçka tjetër, nuk e di; sidoqoftë unë e ruajta atë kasetë. E vura diku dhe koha bëri që unë ta harroj dikur edhe atë. Mirpo, tek e gjeta sot padashur, mu mbush trupi me mornica nga emocionet. Unë kisha inçizuar ata dy burra në parkun e qytetit tonë dhe, ngaqë nuk e kuptoja përse ata kishin biseduar, mendova se kisha inçizuar diçka me rëndësi. Më dukej se ata dy burra kishin përdorur një gjuhë të përzier me fjalë të huaja, në mënyrë që mos ta kuptoja unë. Sepse ata erdhën dhe u ulën në stolin ku isha ulur edhe unë. Ata po flisnin, po po, ata vazhdonin dhe flisnin me njëri-tjetrin pa e patur vëmëndjen tek unë, tek vajza e imët në krah të tyre që kishte vendosur një kasetë të re në manjetofon dhe po inçizonte. E dukej se ata as nuk e vunë re aparatin mbi fustanin tim, që po i inçizonte…
E mora kasetën me kujdes dhe e vura në impiant për ta dëgjuar. Doja ta kujtoja edhe një herë atë moment të dikurshëm. Ndoshta tani, që isha mbi njëzet vjeç, mund të kuptoja diçka nga ajo bisedë e atëhershme. Shtypa butonin dhe u ula në kolltuk…
Kështu u ula asaj kohe në atë stolin e parkut, hodha sytë rreth e përqark, mprefa veshët pipëz për të dëgjuar nëse kishte diçka interesante dhe shtypa butonin e inçizimit. Diku më tej, në barin e jeshiltë luanin disa fëmijë të vegjël. Prapa kokës time cicëronin disa zogj. Nja dy plaka po kalonin përpara këmbëve të mia dhe se ç’po ankoheshin mbi një shoqen e tyre. Një grua e re po kalonte me karrocën e bebit të saj, dhe zhurma e rrotave të karrocës dëgjohej përbukuri. Ndërsa këmbët e dy burrave që po afroheshin nën shëtitjen e ngadaltë, nuk dëgjoheshin akoma. Mirpo zërat e tyre nisën të hynin në shiritin e zi të kasetës, pa u larguar mirë karrocja e bebes. Atë moment nuk e dija se ata do të qëndronin e të uleshin pranë meje, të humbur në bisedën e nisur kushedi sa minuta më parë. Njëri prej tyre duhet të ish mbi të gjashtëdhjetat, pra afërsisht sa gjyshi im, ndërsa tjetri duhet të ish tek të pesëdhjetat, pra më i ri.
Kaseta rrotullohej ngadalë në impiantin tim. Unë rrija e dëgjoja. Burri i vjetër dallohej për zërin e ëmbël, të folurën e ngadaltë, por edhe një zgjatje të fjalëve. Ndërsa ai më i riu fliste me ton pakëz më të lartë, por i kuptoheshin fjalët më mirë. -…jo,jo, flasim për thelbin e çështjes,… -…po,po, edhe kategoritë nuk e shmangin thelbin e çështjes…, dëgjoheshin kështu fjalët e para në shirit. Asaj kohe unë nuk e kuptoja përse të dy burrat flisnin, ndonëse shumë fjalë të tyre i kisha të qarta. Më së shumti isha e përqëndruar ta mbaja manjetofonin në një pozicion të tillë, që të mos më shpëtonte asnjë fjalë e tyre.
-Nuk e kuptoj me çfarë mund ta zevëndësosh krijimin e Gjithësisë nga Zoti!? -fliste burri i vjetër, ndërsa më i riu ia kthente: -Nuk është problemi i krijimit në radhë të parë! E lëmë krijimin e Gjithësisë nga Zoti, pikërisht sipas versionit biblik, po të duash!. Ky nuk është thelbi i çështjes që po diskutojmë! Problemi është: a ekziston apo jo evolucioni!?
-Dhe përderisa do të pranosh krijimin e Gjithësisë nga Zoti, përse të duhet evolucioni i dashur!? -fliste ai më i vjetri.
-Sepse pa evolucionin nuk ka vlerë asnjë teollogji! -ia kthente prerë ai më i riu.
-Nuk ju kuptoj!
-Të mos pranoni ndryshimin e gjithshkaje në këtë botë, është e kotë që flisni për përmisimin e njeriut! Është e kotë të predikoni për përmisimin e njeriut!
Unë zgjatja pak më tej aparatin tim në prehër, duke mos qenë e sigurtë akoma për cilësinë e inçizimit. Më i vjetri nuk foli njëherë. Pastaj, pasi ai ishte menduar duket, foli: -Ju më duket e ngatërroni evolucionin e llojeve me evolucionin e ideve! Tek Hegeli mund të shihni shumë qartë evolucionin e ideve. As unë nuk jam kundër!...
-A kuptoni se ç’po flisni i dashur!? -vazhdoi menjëherë ai më i riu, -Po flisni si një nxënës i klasës së katërt!.. Pas ideve përfshihet gjithë ajo veprimtari e njeriut, duke filluar qysh nga lëvizjet më rutinore të përditshme e deri tek revolucionet! Të gjitha këto sjellin ndryshimin e gjymtyrve të njeriut. Dallohet qartë, se nga veprimtaria e përditshme gruaja nuk ka muskuj si burri, ndaj edhe mërdhin më shumë, basketbollisti është më i gjatë sepse luan basketboll, ata dy pleqtë atje që po luajnë me letra dhe bëjnë pak lëvizje, kanë patjetër një gjoks femre pa muskuj, e kushedi sa miliona shembuj kemi rreth e rrotull.
Unë hidhja sytë rreth e rrotull pa kuptuar asgjë. Nga një anë kuptoja diçka, e nga ana tjetër nuk kuptoja gjë. Megjithatë, kujdesi për të inçizuar çdo fjalë të tyre ishte permanent. Plaku nuk foli menjëherë as kësaj here.
-E megjithë këto ndryshime për shkak të aktivitetit të përditshëm, njeriu ka mbetur ashtu siç e ka krijuar Zoti!
-Kjo quhet vetgënjim! E si mund të mbyllësh sytë përpara zbulimeve arkeollogjike të skeleteve të ndryshëm!? Kemi kormografi të ndryshme kafkash, kemi gjatësi jo të njëjtë kockash. Ku janë tani këto lloje të dikurshme? Ato specie duhet të ekzistonin akoma sot, nëse do ti kish krijuar Zoti sipas versionit biblik!
Plaku nuk foli menjëherë edhe kësaj here. Unë prisja e ngrirë që shiriti të regjistronte gjithshka. -A nuk mendoni se ky evolucioni juaj i heq botës dhe ideve qëllimin e jetës? Kësaj radhe ishte burri i ri që u mendua pak. -Jo, jo, përkundrazi, ky evolucion i jep një kuptim jetës së njeriut. Mendoni sa pa kuptim do të ishte jeta sikur të mos kishte ndryshimin dhe evolimin! Në këtë rast, ideja dhe veprimtaria e njeriut nuk do të kishte vlerë, pra as predikimi yt!
-Nuk ju kuptoj!
Pas kësaj kaluan disa sekonda, para se burri i ri të fliste.
-Unë nuk mund ta imagjinoj që një hajdut apo kriminel të kenë të njëjtën paraqitje si të një njeriu të mirë!
-Këtë nuk e pres as unë! Por, ndryshimi i fizionomisë së fytyrës nuk do të thotë ndryshim gjymtyrësh!
-E pse jo!? A nuk është ndryshim gjymtyrësh gjithë kjo shumllojshmëri fytyrash që shohim rreth e qark!?.
Më kujtohet që burri i vjetër buzëqeshi në këtë rast. Unë mund ta shikoja atë, sepse fytyra e tij ishte e drejtuar nga unë. Ndërsa ai i riu më kishte kthyer kurrizin; pa atë intonacion të lartë zëri që kish, magnjetofoni im nuk do të arrinte ta inçizonte.
-E megjithë këto ndryshime në fytyrë dhe në gjatësi, jemi prej dhjetra mijra vjetësh, për t’mos thënë qindra mijra vjetësh, po ajo specie e dallueshme nga specia më e ngjashme e jona, majmuni. A nuk tregon kjo krijimin tonë sipas një koncepti biblik? Apo të paktën, sipas një ideje universale?
-Mundet, -vazhdoi ai më i riu, -…mundet, … mendoj se kjo është e bukura e jetës! Ne jemi akoma në fillim të vrojtimeve dhe koncepteve tona. Nuk kemi vetëm se disa mijra vjet që vrojtojmë dhe formojmë konceptet mbi jetën dhe botën që na rrethon!
-E ndoshta këto koncepte na janë dhënë qysh në krijimin tonë! -u dëgjua zëri i më të vjetrit.
-Kjo dhënie konceptesh është përsëri diçka e paqartë dhe jo e sigurtë. Në historinë tonë kemi patur disa raste kur një foshnje njerëzore është rritur nga prindër kafshësh, si ulkonja përshëmbull. Në këto raste ky fëmijë vetëm ka uluritur dhe është sjellë si një ujk. Ku janë konceptet e dhëna tek ky njeri?
-Ndoshta konceptet kanë qenë aty në trurin e tij, përderisa pas pak vjetësh ky njeri është përshatur në shoqërinë njerëzore!?.
-Edhe ju thoni „ndoshta“! Dhe me të drejtë! Sepse ne nuk kemi përse ti japim të drejtë vetes sikur i dimë të gjitha! Ndoshta ne jemi produkt i asaj ideje universale të Krijuesit, por ndoshta jemi një rastësi në këtë Univers!.. Ndonëse koncepti i rastësisë është në të njëjtën kohë i pakuptueshëm për trurin tonë, sepse vetë rastësia në vetvete nuk lë vend për tu analizuar.
-Atëhere duket se ju afroheni në domosdoshmërinë t i m e! Kjo domosdoshmëri e pashkëputur në të gjitha analizat e trurit tonë, e vrojtuar gjatë gjithë jetës në çdo aktivitet shoqëror apo fenomen natyror, pra kjo domosdoshmëri e prezantuar si ligj natyror a nuk tregon se edhe jeta dhe gjithë aktiviteti në Univers e ka një shkak!?.
-As që mund ta kundërshtoj dot! -u dëgjua zëri i lartë i më të riut. -Mundet që pas çdo fenomeni natyror dhe shoqëror të jetë shtysa e asaj ideje Universale hegeliane!... Por ne nuk mund ti lejojmë vetes ta identifikojmë cilëndo veprimtari shoqërore si program të idesë së Zotit që predikoni! Në këtë rast ju jo vetëm çvlerësoni llogjikën dhe punën e njeriut, por ju çvlerësoni edhe punën e Krijuesit tuaj, Zotit!..
-Si, në ç‘kuptim?... -u hodh ai më i vjetri.
-Përderisa e keni vënë njeriun në punën krijuese të Zotit, atëhere i kini vënë edhe një qëllim asaj pune të këtij Krijuesi! Ky Zot krijues ka një qëllim në punën e Tij, … të paktën sipas llogjikës tonë njerëzore, apo jo!?. Burri i vjetër tundte kokën dhe dëgjonte. -Dhe të marrim vetëm qëllimin minimal, pra thjesht ekzistencën e jetës në Univers, a nuk kërkon kjo një ligjësi të caktuar?!. Në të kundërt do të kishim anarshinë që nuk garanton jetën, por gllabërimin e më të dobtit nga më i forti.
-Dhe ku doni të dilni? Ai më i riu nuk foli menjëherë por duke mërmëritur diçka, nisi me ngadalë: -Kjo,… kjo është e kuptueshme! Përderisa pa domosdoshmërinë do të ishte gjithshka pa kuptim, përderisa shohim se gjithshka kalon në kuadrin e shkak-pasojës, i bie që Zoti nuk luan njërën dorë të Tij thjesht për të lëvizur dorën tjetër, sepse kjo do të ishte pa kuptim për ‘Të, por ai ka lënë qëniet jetësore dhe trupat në Univers të lëvizin brënda dhe në bazë të disa ligjësive, të cilat ne sapo po i zbulojmë. Pra, jemi vetë ne shkaktarët dhe pasuesit e veprimeve tona…
-Ëëmm… -u duk sikur do të thoshte diçka burri më i vjetër. Mirpo i riu vazhdoi me zërin e tij të lartë.
-Po, po, ne jemi vetë ata që vendosim për veprimet tona dhe për zhvillimin tonë. Vetëm kështu ne mund ta nderojmë dhe adhurojmë atë Zot që ju predikoni. Nëse veprimet tona do të vareshin të gjitha nga Zoti, për ç’nderim dhe adhurim ndaj Zotit flisni pastaj?!. A nuk ka të bëjë ky nderim, respekt dhe adhurim për Zotin me një veprim të llogjikës tonë? Po të mos e pranoni këtë, atëhere është e kotë që flisni për adhurimin e Zotit!
Pas këtyre fjalëve pasoi një heshtje e gjatë. Më kujtohet që unë rrija pa lëvizur, duke mbajtur manjetofonin në prehër, për të mos lënë asnjë fjalë të më shpëtonte. Asaj kohe unë nuk kisha kuptuar gjë, por tani po kuptoja diçka. Biseda e dëgjuar për së dyti po më dukej interesante. Pas pak u dëgjua zëri i dobët i atij më të vjetrit.
-Llogjika juaj duket interesante, … ndoshta keni të drejtë në atë që thoni, … por, … por, për sa i përket evolucionit të gjymtyrëve, pra krijimit të specieve të ndryshme, ju nuk … nuk e di ku i kini argumentet! Përsëri pasoi një heshtje, por jo gjatë. Më i riu nisi të flasë me ngadalë.
-Po të pranoni shkak-pasojën, nuk do të mbyllni sytë përpara fakteve që biologët e antropologët kanë sjellë mbi evolucionin e llojeve! Dhe po nuk pranuat faktet, është e kotë të flasim!
-Nuk e kuptoj, përse duhet të humbte Zoti kaq shumë kohë me evolucionin e llojeve, me gjith‘ këtë zinxhir të gjatë gjallorësh, për të ardhur deri tek njeriu?!.
Burri i ri qeshi pakëz. Ai lëvizi pak nga vendi, ndërsa unë bëra sikur nuk e kisha mëndjen tek ata. Me duar kisha mbuluar tastaturën e shtypur të inçizimit. Edhe po të hidhnin sytë nga manjetofoni im shumë-ngjyrësh, shpresoja mos tu binte në sy inçizimi i që po u bëja.
-Interesant me pyetjen tuaj! Në fakt, përgjigjen e kësaj pyetje duhet ta kërkonit në pozicionin tuaj!... Pas një lëvizje tjetër të trupit, ai më i riu vazhdoi: -Sidoqoftë, unë do t’ju përgjigjem me kënaqësi për këtë gjë! Ai kapi hundën e tij me dorë, (çudi si nuk e kisha harruar këtë veprim të tij!), dhe duke ngrejtur sytë nga parku, vazhdoi: -Unë e konceptoj atë Krijues apo Zot, siç i thoni ju, në një tjetër formë dhe shfaqje nga ajo që e konceptoni dhe përshkruani ju. Mendoj se koha ka vlerë për ne gjallorët e vdekshëm. Mendoni për një moment, që disa lloj insektesh jetojnë vetëm për pak minuta apo për pak orë. Dhe mendoni se jeta jonë njerëzore ësht‘ po ashtu shumë e shkurtër në krahasim me atë të planeteve dhe diejve, të cilët nuk i dallojmë si qënie gjallore, por përderisa ato kanë një energji lidhëse midis tyre, në ndryshim të përhershëm derisa të vdesin, i konsiderojmë për një moment si qënie të caktuara gjallese. Tani, po të besoni, apo të supozoni, apo pse jo, edhe të zbuloni, që kjo energji lidhëse është jeta e tyre, pas të cilës shohim ose nuk shohim një Zot, pranojmë ose jo një Zot, a nuk mund ta kuptoni se kjo kohë evolucioni e deri-tanishme nuk është veçse një pikë uji në oqean në krahasim me atë që ky Univers ka përpara dhe pas këtij momenti që ne po flasim?!. A e kuptoni që këto ide ku ka arritur deri tani njeriu nuk mund të jenë idetë e fundit të tij!?.
Më i vjetri pshehrëtiu njëherë thellë. Manjetofini im i kish inçizuar të gjitha qartë.
-E çmund të ketë pas idesë mbi Krijuesin? Njeriu ka mijra vjet në këtë ide!
-Duhet ta kuptoni që ideja mbi Krijuesin ka ndryshuar deri në kohën e sotme. Të paktën në skemën biblike të krijimit të Gjithësisë dhe Globit tonë besojnë vetëm pak njerëz sot…
-Duhet ta kuptosh se ajo skemë krijuese e Biblës është thjesht formë e përshtatur ideve dhe koncepteve të atëhershme të njeriut, kur është shkruajtur ai kapitull. Por ne pranojmë sot pa diskutim një tjetër formë krijimi.
-Në rregull, sepse kundër fakteve shkencore nuk mund të dilni, siç the. Por nuk flasim vetëm për formën e krijimit, të cilën më së shumti e lidhin me kohë-zgjatjen dhe masën e kësaj materie, një formë e pranuar bie fjala është Big-Bengu i Lemetrit.
Burri më i ri pushoi pak sekonda dhe vazhdoi përsëri. -Për mendimin tim, thelbi i çështjes nuk qëndron tek pranimi apo jo i kësaj teorie, … në fund të fundit unë kam shumë rezerva për ‘të, me një fjalë më duket një pesë me hiç, më duket mëse jo-reale, mëse naive dhe jo-llogjike. Problemi qëndron në atë, se ne njerzit kemi pretenduar gjithnjë të kemi zbuluar gjithshka, si ju fetarët shabllonistë, nëse më lejon t’ju quaj për një moment kështu, ashtu edhe ateistët e thatë, nëse e pranojmë për një moment këtë cilësim për ‘ta. Mirpo, ajo mistikë e fshehur pas krijimit, shtytjes dhe rishtytjes së materies, vdekjes së qënieve të gjalla dhe shumë trupave të tjerë matërialë, kjo mistikë e konfonduar para dy shekujsh nën termin „perpendum mobile“, është shumë më e thellë më duket mua nga konceptet e deritanishme. Ne mund ta quajmë Zot, mund ta quajmë Big-Beng, mund ta quajmë Jetë dhe si të duam, por kjo për aq sa na ndihmon të studjojmë më tej dhe, kështu, ti afrohemi këtij misteri, me një fjalë të zbulojmë përherë e më shumë si lëviz dhe jeton ky Univers me trupat e tij, cila është rruga e tij dhe cili është shkaku i kësaj lëvizje, nëse vërtet ka një shkak, nëse vërtet rastësia ka një ligjësi!
-Po pikërisht këtë përpiqet ta shpjegojë teollogjia jonë…
-Pikërisht teollogjia juaj bazohet në përvojën e deri-atëhershme kur është shkruajtur. Ndërsa kërkimi i njeriut ka ecur më tej. Mësimet e deritanishme teollogjike janë si ai kapaku i një tenxhereje që është rritur e është rritur, ndërsa ai kapak ka ndenjur në atë madhësi të dikurshme, ndaj edhe nuk i përshtatet më tenxheres së rritur.
-Më duket se ne nuk jemi krejt kundër shkencës! Apo i pëlqen shkencës të kryejë tani rolin e një teologu mesjetar, për shkakun e vetëm se nuk po bën më tej në gjetjen e atij shkaku pa shkak të lëvizjes së materies?!.
-Hëm, -qeshi pakëz me sarkazëm burri më i ri, -në këtë të jap të drejtë, dhe jo vetëm sepse shkarazi bët‘ një autokritikë për të kaluarën tuaj, por sepse kuptimi i asaj të kaluare duhet t’ju bëjë të kuptoni edhe raportin e të tashmes tuaj me të ardhmen. Edhe burri më i vjetër nënqeshi pak, ndërsa ai më i riu vazhdoi. -Shkencëtarët e sotëm janë bërë vërtet si teologët e dikurshëm, dhe kjo falë atij priftit shkencëtar, Lemetrit me Big-Bengun e tij, dhe ndoshta edhe Ajnshtajnit që bëri sikur e anashkaloi shkakun e lëvizjes, në një kohë që nuk mundi ti ndahej pikërisht këtij shkaku, duke pretenduar ta shpërndante atë tek pikat e ndryshme të referimit, në fakt e absolutoi në mistiken e papërmendur.
-Ndonëse nuk ju kuptova tërësisht, diçka e kuptova nga ju. Ju jeni dakort për këtë ngecje të shkencës sot! Dhe nëse jeni dakort për këtë ngecje, duhet të ktheheni mbrapsh të shikoni ku keni bërë gabimin, apo jo? -fliste zëri i ngadaltë i më të vjetrit.
-Kjo është mëse normale…
-Atëhere, pse nuk e kërkoni gabimin edhe tek evolucioni i juaj i llojeve?
-Sepse evolucioni është mëse i provuar. Është diçka që ndodh çdo ditë, dhe ne e shohim atë me sytë tanë…
-Atëhere pse nuk po ndryshon njeriu sot? E kam fjalën për këto mijra vitet e fundit?
-Njeriu ndryshon çdo ditë sipas kushteve ku kryen veprimtarinë e përditshme, por ndryshimi i gjymtyrëve të tij dallohet vetëm pas dhjetra, qindra dhe mijra vjetësh; ashtu siç kemi të dalluar disa specie të kaluara si floriosi në Indonezi, apo pigmenët e sotëm në Afrikën jugore, apo Neandertalin me kafkë më të madhe nga kjo e sotmja, apo homonidët e ndryshëm para austrolapitekut. Faktet nuk mund të mohohen! Biles, po të flasim në gjuhën tuaj, vetë Zoti na i ka ruajtur këto fakte, që të kuptojmë se rruga dhe qëllimi që Ai i ka zgjedhur të gjitha qënieve në evolim, është e gjatë dhe komplekse! Dhe kushedi, Ai i ka përcaktuar qënieve këtë rrugë në mënyrë që ato mos ta urrejnë jetën, por ta duan edhe më shumë, sepse vetëm zbulimi i vazhdueshëm i jep një kuptim jetës! Ç’farë kuptimi do të kish jeta po të ishin zbuluar të gjitha?! Apo, po të ish zbuluar Zoti?!
-Por, edhe tallje me njeriun Zoti nuk bën! Ai nuk do të luajë me njeriun pa hesap dhe pa fund!
-Përkundrazi, nëpërmjet këtij ndryshimi dhe evolimi, -si gjithnjë, të flasim me fjalët tuaja-, Zoti i ka përcaktuar njeriut një rrugë kuptimi, i ka përcaktuar një dallim nga e kaluara dhe nga ai tjetri, pra dallim në kohë dhe në hapsirë, përndryshe nuk do të kishte fërkim, nuk do të kishte as lëvizje.
-Dhe ti mendon se Zoti e ka përcaktuar evolucionin si rrugë në këtë Universin tonë?
-Po ta kuptojmë Zotin në një formë dhe ide më ndryshe nga ajo që paraqet teollogjia juaj, do të thoja: po. Sepse vetëm në këtë mënyrë Zoti i jep njeriut vetë në dorë ta kuptojë ai rrugën e tij të dashurisë, paqes dhe mirqënies. Nëse Zoti do t’ia jepte njeriut të gatshme idetë, dhe njeriu ta kishte krejt të qartë këtë, ky njeri nuk do të gëzohej aspak për rrugën e ndjekur, nuk do të gëzohej sepse kjo rrugë i është shtruar atij e gatshme nga Ajo Qënia Qiellore që e quajmë Zot.
-Nuk e kuptoj ku i kini provat për këtë teori kaq të këndshme?
-Kjo teori është e këndshme, për vetë faktin se nuk ka prova. Kjo ngelet hipoteza më e llogjikshme përpara kushtit të domosdoshmërisë dhe faktit të njohur të shkak-pasojës. Duke patur para syve edhe gjithë këtë shumllojshmëri të përafërta llojesh që ka kaluar jeta e gjallesave, ngelet automatikisht pranimi i teorisë dhe faktit të evolucionit; evolucionit të gjuhës, ideve, fesë, jetës, gjymtyrëve, fizionomisë, kulturës e t’jer‘. Është vetë Ai Zoti juaj që i ka lënë gjallesave rrugën evolutive nëpërmjet fërkimit dhe përplasjes!...
Për një moment shiriti i manjetofonit vazhdonte pa fjalë. Këtë moment unë nuk e kujtoja, e ndoshta kjo ngaqë nuk isha brënda thelbit të bisedës së dy burrave aty pranë.
-Çudi, çudi, -u dëgjua zëri i dobët i më të vjetrit. -I bie që përplasja na e çoka shoqërinë dhe njeriun përpara!.. Atëhere kot që predikojmë për dashurinë njerëzore! Për dashurinë që njerëzit duhet të ushqejnë për njëri-tjetrin!
-Pse… Mirpo zëri i më të riut u ndërpre nga ai i më të vjetrit, -vërtet, përse do ta krijonte Zoti këtë ndjenjë të bukur!? Do të mjaftonte fërkimi dhe përplasja për të realizuar rrugën evolutive!.. Në manjetofon u dëgjua një nënqeshje e lehtë e burrit më të ri.
-Dashuria … hëm, është vërtet një nga misteret më të mëdha të këtij Universi!... Nuk e di, vërtet nuk e di nga vjen kjo ndjenjë, … sidoqoftë, diçka është tepër e dallueshme. Edhe kjo ndjenjë, apo energji, sido ta quajmë, ekziston në konceptin dualist të të kundërtave…
-Hëm..
-Po, po, si me të gjitha subjektet dhe nocionet tona. Kot nuk thotë edhe filozofia popullore: „pa të mirë nuk ka të keqe dhe pa të keqe nuk ka të mirë!“ Kështu edhe me dashurinë, përballë saj rri urrejtja … dhe, pikërisht, këto dualizma me fushat e tyre të ndërmjetme janë autonome në veprimtarinë e tyre.Më kuptoni ç’farë dua të them me: autonome! Veprimtaria e tyre lëviz brënda ligjeve ekzistuese, por nuk rregullohet në të gjitha hollësitë dhe çdo çast prej dorës qiellore, pamvarësisht se mund të ketë qenë kjo dorë qiellore që i ka krijuar.
Kësaj radhe zëri i më të vjetrit nuk vonoi. -Meqë i ditkeni të gjitha, na thoni përse Zoti i krijoi gjërat dhe i la pastaj në rrugën e tyre të evolimit!? Për të parë në cilat rrugë do të eci jeta? Për të mësuar Ai vetë nga kjo rrugë e panjohur?
U dëgjua pas kësaj një nënqeshje e lehtë e më të riut.
-Pyetja juaj është interesante dhe patjetër do të jetë bërë qysh në kohë të Njutonit. Sikur të lëviznim pak, si mendoni?...
-Po, po, lëvizim… Zhurma e ngritjes u dëgjua në shiritin tim. Po ashtu edhe zëri i atij më të riut. -Ndoshta ajo Ide Absolute apo Zot, siç quhet në gjuhën popullore, mund të ketë përcaktuar vetëm ligjet kryesore në të cilat do të eci jeta e kësaj materie dhe energjie të Universit. Biles mund t’ju sjell një fakt interesant nga të rejat e mekanikës kuantike…
Fjalët e fundit mezi arrita ti kap me veshin tim, sepse zërat e dy burrave të larguar ishin tepër të dobët. Biles hapat e tyre dëgjoheshin më mirë se sa zërat e tyre. Mirpo unë nuk i kisha ndjekur nga mbrapa, sepse asaj kohe nuk e dija përse ata po bisedonin. Ndërsa tani më vinte keq që nuk i kisha ndjekur edhe pak me manjetofonin tim. Biseda e tyre më kish pëlqyer. Po rrija e ulur në kolltuk dhe po sillja në mënd atë moment të dikurshëm. Kisha dalë edhe ditë të tjera nga parku me manjetofonin tim, por ata dy burra nuk i pashë më. Po kushedi, thashë, ndoshta ata dy burra, që tani duhet të ishin edhe nga dhjetë vjet më të vjetër të paktën, mund të dilnin më shpesh nga parku!? Sa gjë e bukur do të ishte ti takoja e tu tregoja kasetën e inçizuar!.. Ah, budallaqe, mendova, ata duhet të kenë bërë me njëri-tjetrin edhe dhjetra biseda mbi evolucionin dhe gjithshka tjetër. Patjetër, emocionet e bisedës dhe inçizimit ishin vetëm të miat. Ata, thjesht vetëm do t‘ më falenderonin me mirsjellje dhe do t’ma linin sërish kasetën në dorë. Sidoqoftë, ngulmova me mëndje duke u ngritur dhe vënë kasetën në një sirtar, po të qëllonte që unë ti shihja sërish ata të dy, do t’ua tregoja inçizimin e dikurshëm, ... e pse jo, po të ishin duke debatuar sërish, të merrja manjetofon e vjetër e ti inçizoja përsëri. Ha, qesha me naivitetin tim fëminor.
Se di pse ky roberti me kujton raimondin por pa pika
Pikepamje Biblike
I nderuar Robert
Faleminderit per shkrimet e tua
Ne te vertete une dhe te tjeret si une po ndajme ate qe eshte pikepamja Biblike per modelin e krijimit dhe provat shkencore qe jane per te. Sigurisht qe Bibla ka per qellim baze te tregoje per shpetimin e Perendise nga mekati me ane te Krishtit ne kryq dhe ringjalljen e tij dhe jo te jete nje liber shkencor.
Mund te kete barinj qe besojne gjera te tjera, ne teresine e tij, Krishterimi ka besuar dhe beson ne zbulesen e Shkrimeve te Shenjta dhe jo ne opinionet njerezore per cdo ceshtje madhore edhe per krijimiin.
Te uroj shendet
Bariu
Per Bariun: Shrimet e shenjta? Po ato jane shume! Dhe me mjaft kontradikta midis tyre! A nuk tregon kjo se ato jane nga mendja e njeriut?! Apo mjafton vetem sjellja e mire dhe kaq dashamirse e jotja, qe une (apo tjetri dhe tjetri) te besojme symbyllazi predikimin tend (e te tjerve fetare), dhe te mos pranojme evolucionin qe ndodh para syve tane, pikerisht nga ai shkak qe jepet dhe predikimi fetar, NDRYSHIMI, i cili vjen si pasoje e ligjit universal shkak-pasoje, veprim-kunderveprim, i pranuar edhe Bibla dhe Kurani, dhe i cili shkakton nder shekuj dhe mijravjecare edhendryshimin e llojeve, qe ndryshe quhet EVOLUCION?!.
Per AngelDevil: me duket se keto kujtimet u bene si ato kujtimet e xhaxhit Enver, per te cilat nuk guxonte njeri mos ti duartrokiste.
Jashte teme
Robert
Cfare po thua eshte goxha jashte teme. Per pyetjet e tua, ka tema ne kete forum dhe mund te lexosh me shume. Une e bera te qarte qe jam i krishtere dhe po flas per ate qe thote Bibla, ato jane shkrimet e shenjta per te krishteret.
http://pergjigje.org/bibla/ ketu ka informacion per shkrimet e shenjta per te krishteret.
Nese ke argumenta per cfare eshte thene per modelin e krijimit dhe teorine e evolucionit me siper, je i mirepritur qe ti sjellesh.
Une e besoj ate qe Bibla thote: Se ka nje Perendi, krijues i universit, se te gjithe jemi mekatare, paga e mekatit eshte vdekja, Jezu Krishti ka vdekur ne kryq dhe eshte ringjallur per t'i dhene cilitdo qe beson ne te faljen e mekateve dhe jeten e perjetshme me Te. Eshte kjo mardhenie personale me Krishtin e gjalle qe ka ndryshuar jeten time dhe te miliona te tjereve sot por edhe ne histori. Pra jo demagogji boshe, por po flas per nje mardhenie te vertete, jetendryshuese. Ne cdo fushe te jetes ne bote, ka njerez qe kane nje mardhenie e tille.
Une shpresoj qe duke i njohur shkrimet dhe besuar ato edhe ti te kesh kete mardhenie me Krishtin e gjalle dhe jeten e perjetshme me te.
Gjithe te mirat
Bariu
E bukur, interesante
Ndoshta kjo video do te ishte interesante per temen tone duke na dhene informacion te rendesishem dhe ngritur pyetje te rendesishme!.
http://www.youtube.com/watch?v=Ed5m...E1C6F0C32270E31
Bariu
Bari, ma hodhe, po e kisha vet fajin, qe nuk i kisha pare faqet e kaluara te kesaj teme, te cilat sapo i pashe. Ti qenke sqaruar mire nga Soul vite me pare ne kete teme. E c'te shtoj me une! Vetem se te te perseris, un shikoj dhe lexoj mjaft shkrime fetaresh kristiane dhe myslimane ne internet, te cilet tregohen aq shume qesharake me historirat dhe argumentet e tyre, sa me ngelet te mendoj vetem: O Zot/Perendi (sepse nuk e di c'eshte atje lart) pse i ke denuar keta fetare kaq shume!? Po nga i gjeni gjith ato shkrime fetaresh xhanem, qe nuk i qendrojne realitetit?! Pse i shtroni aq banal temat e evolucionit? Dhe keshtu genjeni veten!
Beso c'te duash dhe si te duash! Por mos i deformo faktet shkencore! Ekziston apo jo nje Ide (hegeliane) universale, apo nje lloj Llogjike universale, apo nje Energji krijuese me Arsye, apo nje energji e perjetshme qe transformohet ne materie, apo nje Zot, apo nje Perendi, apo thjesht nje Krijese qe ka krijuar gjithshka, apo cfar te duash dhe ne cdo lloj mistike te duash, kete une nuk e diskutoj sepse nuk kam fakte per ta diskutuar kete teme. Cdo njeri ta llogjikoje si te doje vete. Por qe te me paraqesesh ketu Biblen (e po deshe edhe Kuranin) si liber qe na jep te verteten, ky esht vetmashtrimi me i madh i yti dhe cdo kujt qe mendon si ty.
I gjithe ky diskutim me kujton ate pjesen tek nje film shqiptar: e bere si kalama o Lame! Ndaj dhe thashe se ma hodhe kesaj radhe.
Me vjen mire qe lexove
Gezohem qe ke patur mundesine te lexosh disa nga gjerat e mesiperme. Une si shume te tjere kam nje pikepamje dhe me provat qe kam, kam te drejte ta mbaj dhe ndaj me te tjeret. Sigurisht qe ti je i lire qe te mbash tenden, une besoj se Perendia e ka krijuar njeriun me vullnet te lire mes te tjerash, pra te zgjedhe cfare qe te beje, e besoje.
Nese cdo gje perreth nesh qe eshte ne rregullsi ka nje beres, une mendoj se universi qe eshte shume me i nderlikuar se gjerat qe ne njerezit kemi ndertuar, ka nje beres gjithashtu.
Ne Bibel, thuhet se Perendia e krijoi gjithcka nga azgjeja dhe ne fund te gjithe krijimit Ai krijoi njeriun, vula e krijimit te Perendise.
Te them te drejten duhet me shume besim te jesh nje ateist, evolucionist se nje i krishtere. Pasi te besosh evolucionin, d.m.th te besosh ate qe nuk provohet, nuk shikohet por eshte thjesht nje teori. Te jesh nje krishtere, do te shohesh cdo gje perreth jeje qe dora e njeriut ka bere dhe po mund te mendosh se edhe per universin ka nje beres.
P.sh. Si vezhgohet sot evolucioni i majmunit per t'u bere njeri?
Nuk kam pare kurre nje prove, por lexoj se ka ndodhur edhe pse nuk eshte e provuar. Ky eshte nje shembull i asaj qe nuk besoj une edhe shume te tjere. Ka shume shkencetare te Krishtere ne bote qe dine te kene nje balance mes asaj qe lexojne ne Bibel dhe zbulimeve shkencore. Bibla nuk eshte liber shkencor, ne te Perendia ka zbuluar planin e Tij per shpetimin e njeriut nga mekati me ane te kryqit dhe ringjalljes s Jezu Krishtit.
Faleminderit qe u bere pjese e kesaj teme
Bariu
Bari, besimi duhet tek ai qe beson se Bibla eshte nga Zoti, dhe jo tek ai qe e shikon perdite evolucionin. Edhe tek majmunet e sotem biles, tek shume prej tyre vihet re nje lloj evolucioni, biles shume me i shpejte nga ai qe ka ndodhur me parakaluesit tane homonide. Ka shume emisione televizive qe tregojne kete fenomen. Nese ti do te jetosh nja 1 mije deri 10 mije vjet, ke per te pare qenie te tjera me te zhvilluara nga disa majmune te sotem. Ti dhe une nuk jetojme kaq shume, por breznite e ardhme do e shikojne edhe me teper evolimin e shume majmuneve, te ingranuar ne shoqerite njerezore, te cilat edhe keto do te ndahen nga njera-tjetra edhe me shume nga sa jane ndare deri tani, po per shkak te ketij evolucioni; panvarsisht se ligji i pershtatjes ndikon gjithashtu ne kahun e kundert.
Nese diku ne Univers ka nje Zot/Perendi, qofte edhe afersisht sipas pikpamjes bibliko-kuraniste, eshte shkenca ajo qe do arrise ta zbuloje Ate dhe jo shkrimet fetare, qe me se shumti i kane sherbyer mbreterve sundues, dhe as u ka rrahur per Zot ne Qiell.
Fakte!
Kur e ngrita kete pyetje e ngrita se ka nevoje qe pergjigja te jepet me fakte dhe asgje tjeter. Nese ne krijim ka ngashmeri ajo eshte se kemi Krijues te perbashket dhe jo paraardhes te perbashket.
Mendo pak per mutacionet pozitive qe do te benin te mundur evolucioin e majmunit, sa vezhgohen ato?
Sa eshte nr i kromozomeve tek majmuni dhe njeriu, dhe sa eshte shanci qe nje qenie si njeriu te kete nje paraardhes te tille?
Nese transformimi ka ndodhur per miliona vjet, sa eshte nr i fosileve te ndermjetme?
Perendia e ka zbuluar veten ne Bibel, ne personin e Krishtit dhe ne Krijim,gjithesi.
Une kenaqem me zbulimet shkencore qe permiresojne jeten tone, po ashtu jam krejt kunder zbulimve qe mund te sjellin shkaterrim ne mase si armet berthamore, qe te dyja vijne nga shkencetaret.
Faleminderit
Bariu
Mos i beso zotat e rreme bariu. Kthehu ne rrugen e zotit te vertete, ganesha, zoti i elefantit.
Besome do clirohesh nga profetet genjeshtare.
Ganesha te ofron mesim, clirim dhe inteligjence ne boten tjeter.
Faleminderit dhe ganesha te bekofte
Shikova mbreme ne YouTube 2 ore program ne opinion ne lidhje me shqiptaret qe luftojn ne Siri. Ai blendi fejziu faktikisht ben programe te mira..
U cudita sa shume paska hyre fryma dhe mentaliteti arab i fese myslimane brenda nesh. Aq shume saqe edhe kta analistat kunder flisnin me ndrojtje apo frike duke i kundershtuar kta qe e shikonin veten si mysliman ne rradhe te pare pastaj shqiptar.
Eshte per te ardhur keq se frymzimi i tyre dhe vrudhi duke bertitur neper mitingje te ngjan taman si ata arabet atje.
Sidomos ne kosove dhe maqedoni qenka bere vend frym Arabe fare.
Nuk kam asgje kunder besimtarve te mire por qe te hiqen karderra tani ne kosove kur njekohesisht sikur NATO mos te kishte nderhyre Serbia do kishte shfarosur 90% te shqiptarve. Tani kta injoranta palaqo dojn sharia law ne vend, dhe kane zerin me te lart ne nje crowd.
Injorance kolosale.
Une jam mysliman vete por I dua dhe respektoj katoliket apo ortodoxet shqiptar, ndersa kta maskarenj kane futur percarje te urrejn te gjithe ato qe sjane mysliman, edhe skenderbeun biles.
Citim:
Po citoj ato që tha kurt
Shikova mbreme ne YouTube 2 ore program ne opinion ne lidhje me shqiptaret qe luftojn ne Siri. Ai blendi fejziu faktikisht ben programe te mira..
U cudita sa shume paska hyre fryma dhe mentaliteti arab i fese myslimane brenda nesh. Aq shume saqe edhe kta analistat kunder flisnin me ndrojtje apo frike duke i kundershtuar kta qe e shikonin veten si mysliman ne rradhe te pare pastaj shqiptar.
Eshte per te ardhur keq se frymzimi i tyre dhe vrudhi duke bertitur neper mitingje te ngjan taman si ata arabet atje.
Sidomos ne kosove dhe maqedoni qenka bere vend frym Arabe fare.
Nuk kam asgje kunder besimtarve te mire por qe te hiqen karderra tani ne kosove kur njekohesisht sikur NATO mos te kishte nderhyre Serbia do kishte shfarosur 90% te shqiptarve. Tani kta injoranta palaqo dojn sharia law ne vend, dhe kane zerin me te lart ne nje crowd.
Injorance kolosale.
Une jam mysliman vete por I dua dhe respektoj katoliket apo ortodoxet shqiptar, ndersa kta maskarenj kane futur percarje te urrejn te gjithe ato qe sjane mysliman, edhe skenderbeun biles.
Citim:
Po citoj ato që tha raid
Mos i beso zotat e rreme bariu. Kthehu ne rrugen e zotit te vertete, ganesha, zoti i elefantit.
Besome do clirohesh nga profetet genjeshtare.
Ganesha te ofron mesim, clirim dhe inteligjence ne boten tjeter.
Faleminderit dhe ganesha te bekofte
Citim:
Po citoj ato që tha AngelDevil
Sa me jane ngrit nervat dhe mua kur e degjova o Kurt. E bejne per para jane mercenare.
Me sa kam degju shqiperia dhe kosova do miratoje 1 ligj qe denohen 15 vjet burg keta derra qe marrin pjese ne lufte.
Gjithsej 2 faqe: [1] 2 » Trego 69 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.