Forumi Horizont | Gjithsej 2 faqe: [1] 2 » Trego 11 mesazhet në një faqe të vetme |
Forumi Horizont (http://www.forumihorizont.com/index.php3)
- Antikiteti (http://www.forumihorizont.com/forumdisplay.php3?forumid=31)
-- GJUHA E PERENDIVE (http://www.forumihorizont.com/showthread.php3?threadid=5358)
GJUHA E PERENDIVE
Keto dite po lexoj nje liber shume interesant. GJUHA E PERENDIVE nga ARISTIDH KOLA. Autori eshte arvanitas (arberesh i Greqise.) Eshte nder te paret i cili hedh hipoteza te forta per vjetersine e gjuhes shqipe e cila shkon shume me teper ne lashtesi se sa e mendonin shume studiues. Sipas ketij studiuesi gjuha ilire eshte vazhdim i drejtperdrejte i gjuhes pellazgjike kurse greqishtja nje dege "deviante" e kesaj gjuhe. Pra edhe veprat e lashta Homerike i perkasin pelllazgeve dhe jo grekeve,. Si rrjedhim ato jane me shume shqiptare sesa greke. Ai gjithashtu hedh poshte hipotezen qe pellazget ishin fis i ardhur nga India. Perkundrazi, ai thote qe fise pellazge kane vajtur nga Europa ne Indi, ne gadishullin Iberik etj dhe me pas jane kthyer perseri. (Per kete fakt autori i krahason pellazget me lejleket sepse u pelqenin shume udhetimet por gjithmone ktheheshin ne vendlindjen e tyre).
Me pas do sjell edhe materiale te tjera nga ky liber, sepse ka fakte te per interesante dhe u jep pergjigje shume pikepyetjeve rreth origjines dhe lashtesise te shqiptareve dhe te gjuhes dhe kultures pellazge.
P.S Nje liber tjeter teper interesant eshte edhe ARVANITASIT DHE PREJARDHJA E GREKEVE nga i njejti autor. Edhe ne kete liber autori jep prova per lashtesine e kultures dhe gjuhes pellazge dhe si rrjedhim edhe te asaj shqiptare.
Po.....
Kam lexuar edhe une per shkrimet e Aristidh Koles,por fatkeqesisht nuk me ka ra ne dore asnje liber i tij.
Re: GJUHA E PERENDIVE
Citim:
Po citoj ato që tha jimmy84
Keto dite po lexoj nje liber shume interesant. GJUHA E PERENDIVE nga ARISTIDH KOLA. Autori eshte arvanitas (arberesh i Greqise.) Eshte nder te paret i cili hedh hipoteza te forta per vjetersine e gjuhes shqipe e cila shkon shume me teper ne lashtesi se sa e mendonin shume studiues. Sipas ketij studiuesi gjuha ilire eshte vazhdim i drejtperdrejte i gjuhes pellazgjike kurse greqishtja nje dege "deviante" e kesaj gjuhe. Pra edhe veprat e lashta Homerike i perkasin pelllazgeve dhe jo grekeve,. Si rrjedhim ato jane me shume shqiptare sesa greke. Ai gjithashtu hedh poshte hipotezen qe pellazget ishin fis i ardhur nga India. Perkundrazi, ai thote qe fise pellazge kane vajtur nga Europa ne Indi, ne gadishullin Iberik etj dhe me pas jane kthyer perseri. (Per kete fakt autori i krahason pellazget me lejleket sepse u pelqenin shume udhetimet por gjithmone ktheheshin ne vendlindjen e tyre).
Me pas do sjell edhe materiale te tjera nga ky liber, sepse ka fakte te per interesante dhe u jep pergjigje shume pikepyetjeve rreth origjines dhe lashtesise te shqiptareve dhe te gjuhes dhe kultures pellazge.
P.S Nje liber tjeter teper interesant eshte edhe ARVANITASIT DHE PREJARDHJA E GREKEVE nga i njejti autor. Edhe ne kete liber autori jep prova per lashtesine e kultures dhe gjuhes pellazge dhe si rrjedhim edhe te asaj shqiptare.
i kam lexuar librat e Aristidh Kolës. pellazg=pjell e bardh (ky shpjegim gjehet vetem ne shqipen e vjeter e cila ruhet mire nga arjanitasit, shqiptaret e greqise se sotme)
tani kam filluar te lexoj Shqipëria dhe Shqiptarët nga Edwin Jacques. Ky te pa mend fare. do jua keshilloja edhe juve. e fillon qe nga periudha e antikitetit, qe nga epoka e gurit, dhe deri sa kam lexuar tani, autori tregon qe iliret kane qene para heleneve (mbeshtetur ne faktet arkeologjike tej.).
lexojeni!
Citim:
Po citoj ato që tha holger
i kam lexuar librat e Aristidh Kolës. pellazg=pjell e bardh (ky shpjegim gjehet vetem ne shqipen e vjeter e cila ruhet mire nga arjanitasit, shqiptaret e greqise se sotme)
tani kam filluar te lexoj Shqipëria dhe Shqiptarët nga Edwin Jacques. Ky te pa mend fare. do jua keshilloja edhe juve. e fillon qe nga periudha e antikitetit, qe nga epoka e gurit, dhe deri sa kam lexuar tani, autori tregon qe iliret kane qene para heleneve (mbeshtetur ne faktet arkeologjike tej.).
lexojeni!
po të përkthejmë në shqipë Jakovo Thomopulon ..Demetrio Camarda..do lehtë kuptojmë se shqipja është gjuha e perëndive....mëma e gjuhve indoevropiane........ata që njohin greqishten edhe italishten i kanë mundesit ti lexojnë keta dy dijetare edhe të kuptojnë se çpo themë!.
i nderuar Puntore do te lutesha :
te gjeje PY Ae 303 nga linear b edhe hidhe ketu qe ta lexoje per ndere te kesaj teme madheshtore.Mbishkrimi i perket llojit te shkrimit rrokor te linear b 1600-1200 p e s edhe ështe gjendur ne Pilon e Nestorit homerike....me vone po te ra ne dore mbishkrimi eteocretan i Presos Krete hidhe edhe ate ..qe te shohim se cilen gjuhe fliste kreta nga 1600 p e s deri ne 200 p e s?
RROFTE KLLASA PUNTORE
RESPEKTE.
ok kur te kem kohe patjeter.
IJEREJA IKE QE E U KE TOK E THON IJË
fjala e pare njihet edhe pranohet nga te gjithe si :"yjeria"gje qe vetem shqipja e shpjegon?ije reja=yje reja.po keshtu edhe ne formen ijeroja=yje roja.
dy "e" ne vazhdime = njera "i" alicia kober + mikael ventri
eke=ike
etonij= emer vendore=e thon yje
p=b
nje variantei rastesishem me gjate do ishte:
pi-ro i-je-re-ja do-e-ra o-na-to e-ke ke-ke-mi-na ko-ro-ta-na pa-ro-da-mo to-so-de pe-mo
Pilo,yjereja Doera o nat ike ke kemi na kor than,bar dham t'sodh bima(grure)
.
Gjithsej 2 faqe: [1] 2 » Trego 11 mesazhet në një faqe të vetme |
Materialet që gjenden tek Forumi Horizont janë kontribut i vizitorëve. Jeni të lutur të mos i kopjoni por ti bëni link adresën ku ndodhen.