robert
Veteran ne forum
Regjistruar: 08/05/2010
Vendbanimi: Gjermani
Mesazhe: 871
|
Mirpo ditët dhe javët po kalonin dhe nga Bishtëtundsja e tij nuk po dukej asnjë shenjë! Atëhere pagoi disa agjentë, (siç quheshin ata kërkuesit e Agjensisë), që ti binin kryq e tërthor kontinentit, për ta gjetur thesarin e tij. Tanimë kishte lekë, por i mungonte sublimja e tij, ajo gjysma e vetvetes, siç i thoshte dikur, apo siç i thosh në këngët e tanishme. Dhe këto para të paguara për ta gjetur, e justifikuan vlerën e tyre. Nuk kaluan më shumë se dy javë nga kërkimi, dhe porosidhënësi mori lajmin e pabesueshëm, se ajo miushe që kërkonte ishte gjetur. Agjensia njoftonte se ajo banonte në qytetin F, dhe ishte vërtet e martuar.
Pupushi u bë me krahë. Pa e zgjatur u nis për në qytetin e saj. I la skenat dhe podiumet, pa patur më të voglën dhimbje për ‘to. Edhe duartrokitjet e spektatorit nuk mund ta mbanin dot. Ishte po aq i djegur dhe verbuar nga dashuria për ‘të, sa ç’kish qenë edhe në kontinentin e vjetër. Tani mendonte vetëm për takimin e uritur.
Me të arritur në qytetin F, morri nga detektivi i agjensisë edhe të tjera të dhëna për miushen e tij. Bishtëtundsja ishte martuar për së dyti herë, po-po, por mbas ndarjes me burrin e parë. Ajo bënte një jetë të qetë shtëpiake, pa patur fëmijë në martesën e dytë. Oh, i ndritën sytë Pupushit. Të tjera të dhëna do ta informonin atë me tu mbledhur.
Pupushi u ul e shkroi një letër, as të shkurtër e as të gjatë, ku i tregonte lumturisë së tij të gjitha peripecitë që kish kaluar, si dhe vuajtjet e zemrës së tij gjatë këtyre vjetve të ndarjes së padëshiruar. Letra të bënte për të qarë, siç edhe këngët e tij. Kështu ishte kur dorën ia komandonte zemra e mbushur me një mal ndjenjash. Por nga fundi i saj, ai i la pak vënd edhe arsyes. I shkruante se ai nuk donte më shumë, se ajo të ish e lumtur, qoftë edhe me burrin që kish. Ai ishte i lumtur nëse ajo ishte e lumtur.
E nisi letrën dhe priste si në ethe përgjigjen e saj. Nuk dyshonte aspak, se Bishtëtundsja nuk e kish harruar dashurinë e tyre, ndonëse kishin kaluar shumë vite. Qoftë dhe pak prush të kish mbetur në zemrën e saj nga ajo dashuri e atëhershme, ai do t’ia ndizte atë me afshin e zemrës së tij. Edhe ndarja me burrin e dytë pastaj, besonte se nuk do të ish e vështirë.
Dhe ja, përgjigjia e Bishtundses nuk vonoi. Ajo ishte e çuditur dhe e gëzuar njëhkohësisht. Pa shumë fjalë, ajo i linte për të nesërmen orën dhe vëndin e takimit. Si i goditur nga rrufeja Pupushi nuk ishte më në gjëndje të mendonte. Nuk dinte se ç’do të ndodhte. Ai priste dhe vetëm priste në dhomën e hotelit ku rrinte me padurim. Dhjetë fjali i iknin, njëzet të tjera i vinin. Thirrjet patetike për dashurinë zevëndësoheshin nga vizione veprimesh përkdhelish, dhe këto të fundit nga puthje pambarim. I dukeshin ato orë pritjeje si javë. Për gjumin e natës as që bëhej më fjalë. Mundohesh ta kuptonte përse duhet të priste kaq shumë për ta takuar. Shoqëria ka norma dhe rregulla, i mbushte mëndjen vetes. Por dashuria fiton, hidhte poshtë llogjikën e pak përparshme. Lëvizte nga njëri cep i dhomës në tjetrin. Sapo shtrihesh, ngrihesh prapë për të hedhur në letër një poezi të re. Kështu, i paqetësuar një minutë, siç torturon në këto raste dashuria, kaloi nata dhe erdhi dita e re.
Me tu afruar koha e shumpritur, me një trëndafil mjaft-mjaft të bukur dhe me një kujtim të dikurshëm të sajin, një shami me lotë të tharë, Pupushi u vërsul si i çmëndur drejt vëndit të takimit. Me ta dalluar të shtrenjtën e tij, vrapoi si atlet, duke e përfshirë atë në krahë e duke e mbuluar me dhjetra të puthura. Aq i djegur, i verbuar dhe i etur ish, sa nuk po i dëgjonte fjalët e të dashurës: ngadalë i dashur, se më dërmove! Eh, ku kish zjarrfiks që ta shuante, ku kish polic që ta mbante, ku kish burim që ta ngopte Pupushin!? Vetëm shtytja e saj e lehtë dhe përsëritja e fjalëve i dhanë të kuptonin, se kish marrë më tepër se yryç. I zbuti puthjet e përqafimet, duke i lënë vënd edhe fjalëve të shkëputura: më fal e dashur, … nuk jam në vete, … po si je? … a je po kaq e gëzuar sa unë? … oh, nuk mund ta besoj! … të kam kaq pranë!.., e tjera, e tjera.
Me zbutjen e puthjeve dhe fillimin e fjalëve, vuri re se puthjet e të dashurës kishin kohë që kishin mbaruar. Atëhere u kujtua ta shihte më me kujdes dhe imtësi. Ishte vërtet i lumtur që e shihte qielloren e tij. Ajo ishte mplakur disi, se helbete, kishin kaluar vite, por atij iu duk si një pjekje në moshë. “Ti paske disa rudha fisnikërie në fytyrë”, i shprehu i lumturuar ai. Pasi i dha dhuratat e çmuara që e gëzuan shumë të dashurën, e që atij iu duk sikur zbriti vetë dielli në fytyrën e saj, i futi krahun asaj e filloi të ecte buzë një kanali në formë shëtitje. Mësoi kështu nga jeta e saj se e kishin martuar nëpërmjet një angjesie martesash me një burrë xheloz, me të cilin ajo kish bërë vetëm katër miushë, se më pas ishin ndarë. Shumë më vonë ishte martuar për së dyti me një nënpunës, në moshë shumë më të madhe nga ajo, por me të ardhura të mira, me të cilin nuk kish mundur të bënte miushë të tjerë. Dhe kështu vazhdonte jeta e saj monotone e pa çudira, deri në këtë moment të papritur që po i dhuronte ai miush-Pupushi i saj i dikurshëm.
Oho, kjo ia ngrofi zemrën Pupushit. Pak fjalë tregonin shumë! Për ’të kishte shpresë, se një ribashkim nuk ishte i pamundur. Pastaj gjithë bota le ta dinte se ata kishin gjetur njëri-tjetrin! Ndarja me nënpunësin plak nuk do ta pezmatonte. Ishte i sigurtë për këtë. Për para as që duhej të merakosej, ai kishte mjaft dhe, përveç kësaj, do të punonte gjithnjë për princeshën e tij të çmuar. Ata do të blenin një shtëpi dhe do të jetonin të lumtur. Edhe nëse paratë nuk dilnin tamam për një vile të madhe mondane, ato dilnin për një shtëpizë të vogël lumturie. “Jo i dashur, -e këshilloi miushja e tij-, ti nuk mund ta lësh punën tani në kulmin e saj, siç edhe më tregove!” Vërtet, Pupushi duhet të mbyllte edhe kontratat e hapura e të mirrte një dorë të mirë para, për ta ndihmuar lumturinë dhe ekzistencen e tyre të përbashkët. Dhe ashtu bëri. Iu kthye edhe një herë skenave, ku i mahniti spektatorët me zërin e tij.
|