Domyces
Anetar i ri
Regjistruar: 26/05/2004
Vendbanimi: Milano
Mesazhe: 2
|
Dikush di per studime qe lidhin kulturen Vinça me Shqiptaret
Kultura Vinça ose Kultura e Evropes se Vjeter (Old European Culture), eshte zhvilluar ne nje periudh qe shkon nga mivjeçari i VII deri ne mivjeçarin e III para eres sone ne nje territor qe identifikohet nga gjetjet arkeologjike me ballkanin qendror perendimor. Jan gjetur me qindra mbishkrime te inçizuara ne gur e sisomos ne objekte kulti, qe ndodhen te ekspozuara ne muzeet e Rumanise, Serbise, Bullgarise, Kosoves, etj. Keto mbishkrime nuk jan dekodifikuar akoma dhe diskutohet ende se jan mbishkrime apo jo. Po te ishte ashtu ato do te ishin sistemi i par i shkrimit ne historine botrore.
Megjithate arkeologja e famshme Maria Gimbutas, ka ber disa studime dhe ka shkruar disa libra, duke identifikuar ne keto mbishkrime e reperte arkeologjike emrin e nje perendeshe "kirike", e quajtur perendesha zog dhe e perfaqesuar ne disa raste me zogun "Qyqe".
Me shum modesti, hipoteza ime eshte qe kjo kulture te ket mbijetuar ne botekuptimin shpirteror dhe gjuhesor shqipetar. Them modestisht sepse ndoshta argumenta mund te quhe te dobta, por di ende pak per kete.
Argumentat e mija jan:
1. Kulti i perendive femerore, me sa di un mbijeton vetem ne Shqiperi. E kam llafin per Zanat e Maleve. Ne malesin e shqiperis keto perendesha jan qendrore dhe jo anesore si ne sistemin e perendive greke ose romake, ku perendit kryesore jan mashkullore. Dihet qe popullsit evropjane paraindoevropjane kan qen matriarkale.
2. Ne gjuhen shqipe perendesha "kirike" mbijetoj si ne emrin e zogut "Qyqe", si ne shprehjen qe femrat shqiptare perdorin si per te thirrur zotin, ne momentet kur shprehin çudi ose tmerr, ose preokupim. E kam llafin per shprehjen "Qyqa".
Ndoshta vertet keto te mijat jan vertet argumenta te dobta, por un nuk jam as arkjolog as gjuhetar. Ndaj i lutem ndonjerit qe di me shum te me pergjigjet ne kete faqe.
Me teper informacione mund te gjeni ne kete sit: http://www.sciencedaily.com/encyclo...european_script