RAIMONDI
Veteran ne forum
Regjistruar: 27/06/2007
Vendbanimi: ...prapa diellit...
Mesazhe: 3492
|
-------kur isha ne shkolle te mesme bisedoja me presoren eletersise shpesh per "thagmat " qe bente Kadareja kunder jetes monotone qe benim athere--dhe presorja ----- qe ishte nje zonje e moshuar nga gjirokastra,por tamam zonje ne plot kuptimin e fjales----i diskutonte me mua ne intimitet- sepse e dinte qe une e pelqeja ate shume--Dhe me thosh ---Raimond e more vesh ?--I them :-Jo.Dhe ajo vinte tek banka ime dhe me tregon me ze te ulet---------Kadareja ishte i ftuar ne nje takim me klasen Puntore,dhe nje nga puntoret ngrihet dhe i thot Kadarese-----shoku Kadare menyra se si shkruan ti klasa puntore nuk e kupton,ndaj duhet te shkruash ndryshe. Kadareja i pergjigjet----PO UNE NUK SHKRUAJ PER KLASEN PUNTORE -----UNE SHKRUAJ PER INTELEKTUALET----dhe ishte bere buje e madhe se per ate kohe ,ishte sakrilegj te flisje ashtu---beheshin mbledhje kunder kadarese -e cilesosnin si mikroborgjez,etj ---dhe pastaj une e presorja qeshnim me te madhe,--por behej xheloze klasa--mirepo keto fjale atehere s'mund t'ja thoje kujtdo se ishin me bela-- une pastaj ua tregoja shokeve me te ngushte-------
----------Ndersa njehere kur isha ne vlore ne nje lokal buze detit duke pire kafe me nje inxhinjer francez --e pyes a ke degjuar per kadarene??----Me thot ja si kam degjuar per here te pare--:
-------Ne televizionin francez ishte i ftuar SCHOLZENICIN --shkrimtar,eseist,filosof Rus---dhe emisionin e drejtonte nje shkrimtar nobelist frances ,si dhe ishte i ftuar edhe kadareja -----Tani emisioni ishte i ndertuar me pyetje kundrejt Scholzenicinit dhe njerezit benin telefonata dhe e pysnin scholzenicnin per cdo gje ne lidhje me letersine---por scholzenicni nuk u jepte pergjigje---------I telefonoi edhe --ish kryeministri frances ne ate Zhiscar d'esten dhe edhe ai beri nje pyetje -------Scholzenicni prap nuk u pergjegj as pyetjes se tij--dhe drejtusi i emisionit i thot Scholzenicinit ---Ketu kemi te ftuar edhe shkrimtarin shqiptar Ismail Kadare mund t'ju bej edhe ai nje pyetje ?-Scholzenicni i thot-Po----Dhe Kadareja beri nje pyetje me tre fjale -------Scholzenicin e pa ne sy me verejtje per nje moment---------dhe pastaj qelloi Tavolinen me grusht u ngrit ne kembe dhe bertiti------------Ja kjo eshte pyetje!!! jo ato qe beni ju---dhe te nesermen gjithe gazetat franceze folen per pyetjen e Kadarese.....---------Ja pra ne kete menyre e kam njohur une per here te pare kadarene --dhe pastaj kam lexuar veprat e tij-......keto ishin fjalet qe me tha inxhinjeri francez teksa pinim kafe ne vilat e Vlores mbi tynel----ku ke perballe nje pamje shume te bukur te detit ,ruges dhe te vilave me plazhin e vogel ne forme gjiri qe eshte shume i bukur-----------------
--------------Pastaj kur Kadareja erdhi ne vlore dhe beri nje takimm ne Vlore ne kinoteatrin e qytetit une e takova i mora nje autograf ne librat e tij,beme nje foto,dhe e pyeta per kete ndodhi ai me tha po eshte e vertet ashtu ka ndodhur --e pyeta edhe per pyetjen qe ai i kishte bere Scholzenicinit dhe ma tha pyetjen ----ishte nje pyetje qe kishte bente me shkrimtarin-kritiken dhe letersine ---------Pyetja ishte kjo----------SA I MBROJTUR ESHTE SHKRIMTARI NGA KRITIKA KUR BOTON NJE VEPER TE RE-----------------sepse kudo por vecanerisht ne france KRITIKA eshte e pameshirshme kur ti boton nje veper te re dhe sidomos kur je i panjoihur -ata te shkaterojne te thone fjalen e fundit ne fillim---------dhe ---------NUK MBAJNE PERGJEGJSI FARE PER AKUZAT QE BEJNE --TE CILAT MUND TE JENE PA BAZE FARE --SI DHE MUND TE JENE SHUME DENIGRUSE PER PERSONALITETIN E SHKRIMTARIT---------por s'ka asnje lloj ligji te te mbroje ne kete rast--qe ata ta te mos e kalojne cakun ne fyerje personale -sic bejne ata zakonisht
Mu kujtua kjo ngjarje, tani dhe e thash ketu---ky forum eshte si nje faltore refimi.......