volter
shpirt artisti

Regjistruar: 20/11/2003
Vendbanimi: Moscow
Mesazhe: 4646
|
Krijimtaria: Dyshja e Don Kishot e Sanço Pança
Dyshja e Don Kishot e Sanço Pança: Figura e Don Kishotit është një nga figurat më të njohura dhe më popullore në botë, është një figurë komplekse, e ndërtuar në mënyrë dypalëshe. Para se gjithash, ky personazh nuk jepet vetëm me karakteristikat negative, por edhe me shumë anë pozitive, dhe veç të tjerash bën jetë të dyfishtë. Edhe pse tallet me Don Kishotin, Servantesi ka ndaj tij simpati të thellë. Mjetet që përdor Don Kishoti janë absurde, por qëllimi i tij është fisnik. Servantesi në të gjitha mënyrat i thekson vetitë e tij të larta morale, shpirtërore, altruizmin, dëshirat e tij të sinqerta t’i shërbejë njerëzimit. sipas fjalëve të Sanço Pançës, zotëria i tij ka “zemër pëllumbi”. Në çastet kur Don Kishoti është i kthjellët, kur i harron fantazitë e tij kalorsiake, ai është jashtëzakonisht tërheqës, i thjeshtë në sjellje, i njerëzishëm dhe i arsyeshëm. Fjalimet e tij i mahnitin dëgjuesit dhe janë përplot me urtësi humaniste.
Edhe figura e Sanço Pançës, e dalë nga pena e Servantesit, del shumë më e thellë e komplekse se ato të që hasen në veprat e tjera pararendëse. Ky është një shqytar hokatar, i hareshëm e fjalaman. Sanço Pança është figurë groteske dhe komplekse, thellësisht realiste, e cila reflekton karakteristikat themelore të jetës së atëhershme spanjolle, shumë e rëndësishme për konceptin e përgjithshëm të romanit. Në shikim të parë ai është i kundërti i Don Kishotit, i cili, para se gjithash, kujdeset ta kënaqë trupin e tij dhe t’i shërbejë vetvetes. Ai ndryshon nga zotëria e tij, sepse përfaqëson shpirtin praktik të fshatarit, nuhatjen e hollë dhe një mençuri popullore të lindur. I mungon idealizmi dhe intelektualizmi i të zotit. Më së shumti do të flejë e të hajë. Por ngjason me të se që të dy, usta e çirak, rrojnë me iluzione dhe nuk dijnë të mbajnë ekuilibrin në jetë. Në ballafaqim me realitetin ëndrra e tyre thyhet. Don Kishoti e kupton se ëndrra e tij është veç një iluzion dhe ikën thellësisht i zgënjyer nga kjo botë, ndërsa Sanço Pança heq dorë nga qëllimet e përfitimit dhe qëndron deri në fund pranë zotërisë së tij. Është një moment mjaft i ngushtë i aftësisë së tyre, kur Sanço Pança, i mbuluar nga lotët, përshëndetet me zotërinë e tij që është duke dhënë shpirt, por tashmë i çliruar nga iluzionet; ai nuk është më Don Kishoti i Lamançës, por përsëri Alonso Kihana i miri.