shaban cakolli
Anetar i ri
Regjistruar: 26/08/2008
Vendbanimi: Gjermani
Mesazhe: 23
|
Mehedin PËrgjeqaj-meda
Bashkangjitje: images.jpg
Ky file është shkarkuar 10 herë.
MEDA
Mehedin Përgjeqaj,u lind në Hajvali të Prishtinës.I ati i tij Hasani,rrjedh nga një familje e Lumbardhit të Deqanit.Pasi Hasani kreu shkollimin në Prishtinë,u punësua në Minjerën e Kishnicës dhe iu nda një banesë në Hajvali,ku Hasani disa kohë veproi dhe jetoj në Hajvali.Ai ka tre fëmijë dy djem dhe një vajzë.Këngën e kanë traditë të përcjellur brez pas brezi:Ka kënduar babai i Hasanit(gjyshi i Medes),ka kënduar dhe ka qenë këngëtar i shquar babai i Medes Hasani.Ne vitet 80-ta,Meda dhe Shemsedini dy vëllëzërit si dy zogj pëllumbash nisën këngën e tyre burimore dheshumë shpejt u u bënë të dashur për artdashësit e këngës.Atë botë ata ishin më të pranishmit në Radio dhe Televizion,atëherë RTP.Si shumëshqiptarë atë botë nga dhuna e imponuar e pushtuesit edhe familja Përgjeqaj u detyrua të merr rrugën e mërgimit dhe u vendosen në Bad Krosingen të Gjermanisë,ku shpejt iu njoh statusi dhe u integruan në shoqërinë gjermane.Ata filluan dikush me punë dikush në shkolla,kurse Meda u përcaktua për ruajtëjen dhe kultivimin e traditës sonë kulturore.Ai iu kthya këngës fillimisht folklorike,ku me ëndje këndonte për legjendarin tonë Adem Jasharin,UÇK-në,e të cilat ngjallën shumë simpatinë e tij tek artdashësit mërgimtarë.Më pas Meda zgjodhi muzikën"Tallava",të cilën e kultivoi me mjeshtri të rrallë dhe përfitoj dashamirët e këngës.Ai sot është shumë i dashur dhe i kërkuar për publikun.Ka më së shumëti inçizime dheka shpërnda më së shumëti këngët e tij.Ka marrë pjesë në festivale,koncerte,dasma,e mbrëmje rinore.Të gjithë e duan Meden,ai është këngëtar, veprimtarë dhe humanist,ka ndihmuar gjithkund skamnorët dhe të dëmtuarit nga lufta.Muaj më parë Meda me kontributin e tij ka ndërtuar katër shtëpi për të dëmtuarit nga lufta.Meda,ka agjencionin e vet Produkcioni Muzikor"DUKAGJINI" në Bad Krosingen të Gjermanisë,ka rregulluar një standart të mirë jetese në Kosovë dhe Gjermani.Në fillim gushti Meda u martua me një vajzë që ai ka zgjedhur në Suedi,një mërgimtare shqiptare mjaft e bukur dhe e emancipuar.Meda bëri dasmë në "HOTEL GRAND" në Prishtinë në përcjellejen e estrades Kosovare,si sinjal që tregon se Meden e duan të gjithë.
SHABAN CAKOLLI