Morfine
Anëtar Aktiv

Regjistruar: 08/03/2010
Vendbanimi: ...
Mesazhe: 459
|
Turma po drejtohej për nga qendra e qytetit, atje ku ngrihej në mënyrë pompoze e vetmja ndërtesë e lartë: Hotel Turizmi. Sapo dola në rrugë pashë disa nga shokët e klasës që nga makinat e kushërinjve më të rritur nxirrnin dorën e qëllonin me pistoletë e futeshin pastaj sërish në makinën që vazhdonte të ecte me shpejtësi në rrugë, duke qeshur e duke u kënaqur si asnjëherë tjetër në jetën e tyre.
Edhe i kisha zili që ata, ndryshe nga unë e kishin një pistoletë, edhe më dukej e çuditshme që njerëzit duhet të qëllonin duke mos e patur këtu rrotull “armikun”, e duke mos patur po këtu rrotull “rrezikun”, çfarëdo rreziku!
Por në fakt, m’u deshën pak minuta që të dilja nga kllapia e ndjesisë se diçka argëtuese po ndodhte, e ajo që më në fund nisja të shikoja me sytë e mi, nuk kishte asgjë argëtuese.
Ndërtesa më e lartë që unë kisha njohur gjatë fëmijërisë, një ndërtesë komuniste me 7 kate, turizmi i qytetit tim, rëndohej në çdo moment nga vërshime turmash brenda tij. Me vështirësi arrita të hyj edhe unë në katin e parë, pastaj në katin e dytë, pastaj më i tronditur nga ç’po më shikonin sytë edhe në katin e tretë, të katërt, të pestë… Atje, më duket se në katin e pestë, një grua e moshuar më pa që po ecja i tromaksur sa andej këndej pa ndonjë qëllim, e më bërtiti: Hajde këtu, Klajd!
Kishte aq shumë njerëz që vraponin poshtë e lart nëpër katet e hotelit, që rrëmbenin çdo gjë që shikonin, kolltuqe, etazherë, karrige, ambazhurë, gota, pjata, frigoriferë, televizorë, radio, dyer, krevatë, koka krevatësh, sa mua po më vinte koka vërdallë. Kur dëgjova atë “Hajde këtu, Klajd”, u përmenda e shkova si i kurdisur drejt komshies sime të moshuar. Ajo pothuajse më urdhëroi të kacavirresha në mur, e ta ndihmoja që të shkulte perden në formë tyli që akoma qëndronte e varur në atë ambient që ishte zbrasur nga çdo oriendi e lëvizshme.
U ngjita me mundim dhe ia shkëputa nga mbërtheckat atë perde-tyl, dhe vrapova nëpër shkallë, me qëllimin për të ikur nga ajo ëndërr e çuditshme që as edhe unë nuk e kisha ëndërruar, kur në katin e parafundit pashë Tanin, më 5 apo 6 shokë me pistoleta në duar që qeshnin me të madhe me njëri tjetrin...
* * *
Njërin prej tyre e mbajta mend mirë, ishte Tomka, emrin e të cilit Tani e përdori atë ditë vere kur e pyeta për biçikletën. Nuk e kujtoj dot as sot nëse kishte kaluar mëngjesi dhe ishte drekë, apo nëse ishte mëngjes akoma. Por përfitova nga rrëmuja e njerëzve që bastisnin gjithçka si të çmendur për të gjetur një cep të ngushtë mes tyre dhe zbrita drejt daljes.
Me aq sa mund të vrapoja në atë marrëzi kolektive njerëzish që ose shtyheshin për t’u ngjitur në katet e sipërme, ose zbrisnin poshtë të ngarkuar si mushka pa samarë, me lloj lloj oriendish!
Në hollin e atij që kishte mbetur nga hoteli i dikurshëm, ndërtesa më e lartë dhe më dinjitoze e fëmijërisë sime, dikush po tentonte të shkëpuste nga dyshemeja një sixhade të bukur, por ngaqë një Zot e di si e me çfarë e kishin fiksuar atë sixhade, budallai mezi po e shkulte nga parketi, i ndihmuar nga dy apo tre fëmijë të vegjël.
Vrapova edhe më shumë duke marrë frymë disi më i qetësuar sapo dola në rrugë.
As Tani, as Tomka, i cili duke u zgërdhirë me pistoletën në dorë pak më parë më kishte parë drejt e në sy, nuk më kishin ndjekur!
Të kthehesha në shtëpi sa më parë! Këtë doja…
Ajo që nga dritarja më ishte dukur aq shumë tërheqëse, tani po më shfaqej qartë se çfarë ishte: një marrosje e pashpjegueshme, e paimagjinueshme, e papërfytyrueshme e një qyteti të tërë.
Vite më vonë kur mbaja shënim në fakultet një leksion për Revolucionin Francez më vinin ndër mend pikërisht këto imazhe, por sërish ishte e vështirë për t’u krahasuar një fshatar gdhë francez me një hushtë në dorë, me një shqiptar në shekullin e 20-të me një pistoletë në dorë e në dorën tjetër me një granatë!
Rrugës për në shtëpi po mendoja me shqetësim për mamin që kishte dalë për të blerë patate, në një kohë kur, ata që shikoja në rrugë kishin dalë për të vjedhur! Dhe më duket se nisa të vrapoja edhe më shumë, e ndërsa vrapoja nuk u besoja syve që edhe gratë nëpër rrugë mbanin pistoleta, në të njëjtën dorë që mbanin edhe çantën e tyre të bukur.
Dhe qeshnin!
Pse qeshnin xhanëm?!
Si mund të jenë kaq budallaqe gratë në këtë qytet?!
Po se mos vetëm ato!
Atë ditë të gjithë qeshnin e ishin të lumtur e gëzonin si të ishin rilindur…
Vetëm unë rendja me të katërta, si të kërkoja të hapja sytë e të kuptoja se kisha qenë në gjumë, i tromaksur se dikush po më ndiqte me një pistoletë në dorë!
E keni parë ndonjëherë atë ëndërr?
S’ka rëndësi nëse është pistoletë, apo një hu me majë të mprehtë, një thikë e spërkatur me gjak, apo ndoshta një sfurk me katër maja të mprehta që sapo kanë përshkuar tej e tej plëndsin e një lope, e ashtu me katër majat e ndotur me zorrët e asaj kafshe të qëndrojnë gati dy centimetra larg fytyrës, teksa ti i lutesh kujtdo fuqie natyrore që të të zgjojë, përpara se majat e mprehta të ta bëjnë shosh surratin!
Nëse nuk e keni parë një ëndërr të tillë, ju uroj që Zoti mos ua dhëntë ndonjëherë mundësinë ta shikoni…
Por unë vetëm për ëndrra që nuk mendoja në ato çaste, kur teksa ktheva për një sekondë kokën pas, pashë Tomkën, të vetëm e me pistoletë në dorë…!
Po më ndiqte, më dukshëm e më frikshëm se fshatarët francezë në leksion apo ëndrra…
Ndaj e dëshirova në atë çast ëndrrën me thika e me sfurqe të spërkatur me fëkalje kafshësh që më drejtohej drejt syve e fytyrës! Se të paktën, do të ishte ëndërr, makth apo diçka ireale…
Renda edhe më shumë!
Por pikërisht për shkak të kësaj gjëndje: ku trupi, shpirti e ndjesitë bashkohen në një, - ngaqë kanë frikë -, ndaj nuk munda që të isha indiferent e i verbër ndaj asaj që shikoja përreth meje teksa vrapoja e arratisesha…
Afër postës së qytetit, atje ku kryqëzoheshin rrugët pashë një grumbull prej 15 apo 20 fëmijësh që vinin drejt meje të ngarkuar me arka me plumba. Njëri, më i madhi në moshë i cili duhet të ishte jo më shumë se 13 vjeç mbante në dorë një karabina që ishte pothuajse sa gjatësia e gjysmës së trupit të tij dhe ia drejtoi armën me kërcënim një motorri që i kaloi me shpejtësi para këmbëve.
Por në vend që të shtinte drejt motorrit u ul në mes të rrugës, dhe gjuajti në ajër. Një grumbull njerëzish u mblodhën menjëherë tek fëmijët pasi besuan se ndoshta djali që shtiu ishte plagosur. Brenda pak sekondave turma u bë edhe më e madhe e unë përfitova nga kjo rrëmujë e re që të ndërroja rrugën e t’i shpëtoja Tomkës.
Ngado njerëzit gjuanin në ajër dhe bërtisnin, ulërinin, takoheshin tërë qejf me njëri tjetrin, hynin nëpër makina e tërboheshin pastaj me shpejtësi nëpër rrugë. Nuk ishte çudi që në dritare të shikoje ndonjë plakë me kallashnikov në dorë, që merrte në shënjestër zogjtë e terrorizuar!
Një skenë të tillë nuk e pashë atë ditë, por pashë se si posta me atë abaxhurin e bukur e gjigand prej druri dekorativ ishte bastisur, i kishin thyer xhamat dhe qindra e qindra zarfa, letra, pulla e shkresa të ndryshme ishin të gjitha përtokë, të shkelura të hapërdara deri në mes të kryqëzimit.
Pak më poshtë Pallati i Kulturës s’kishte më as xhama e as dyer, po ngjante me një guvë të madhe nga ku hynin e dilnin njerëz, por që nuk mbanin asgjë në duar dhe unë mendoja se, aty çfarë kërkonin, xhanëm?!
Më vonë besova se kishin shkuar për të marrë garderobën e shfaqjeve, por kur pashë pastaj me sytë e mi se si kishin shkulur edhe stolat prej druri të sallës së shfaqjeve, e konfirmova se nuk isha në ëndërr…
Po të ngrije sytë në qiell do shikoje ngado shtëllunga tymi, pasi siç po kuptoja të gjitha institucioneve shtetërore u ishte vënë flaka pasi ishin bastisur.
Unë i ktheva sytë mbrapa dhe m’u duk se Tomka nuk ishte më pas meje dhe vetëm atë çast pasi mora më shumë frymë pyeta veten: “po ai çfarë kërkonte nga unë?”