Forumi Horizont Forumi Horizont > Tema Shoqërore > Diskutime Shoqërore > Adami & Eva, Molla e ndaluar.
Gjithsej 27 faqe: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 » ... E fundit »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër
Autori
Titulli Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
shelgu
-

Regjistruar: 27/11/2007
Vendbanimi: EU
Mesazhe: 8928

Re: Adami & Eva, Molla e ndaluar.

Citim:
Po citoj ato që tha Vizioner
Hm...

Une po po marr Even

Mollen le ta marri-haje shelgu

Adamin po ja lej-me Fajtorit

...keshtu rregullohet kjo pune.

Une? Pse?

Pa prit se kushedi dal me mire/ Ta mendoj njehere e te them

Piktor. Mesjeta kishte shume gjynahe dhe ka edhe shume shpjegime, por krimet qe jane bere tek indianet e amerikes, ne nje kohe kur komunaret kerkonin barazi e vllazerim, jane monstruze dhe pa asnje forme justifikimi.
Ngado qe ta kapesh nuk ka rrugedalje.
Megjithate, krimet e njeriut nuk kane asgje te perbashket me Krishtin.
Kisha si institucion i fese kristiane ne kete periudhe u perdor si "modus vivendi".

Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar

Mesazh i vjetër 13 Nëntor 2011 19:55
shelgu nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të shelgu Kliko këtu për të kontaktuar me shelgu (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: shelgu Shto shelgu në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto shelgu në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Piktor
Artist

Regjistruar: 03/02/2007
Vendbanimi: larg & afer
Mesazhe: 10972

Kjo puna e inigjeneve te amerikes "indianeve" duhet ndare ne dy pjese.

E para ka te beje me sterminimin e tyre. Nuk po zgjatem tek kjo e para sepse eshte nje histori e gjate, e dhimbeshme me pak fjale krim.

E dyta ka te beje me krishterizimin e tyre, nga disa misionare fetare.

Ketu ka shume per te folur dhe do mundohem te trajtoj disa pika.
Pas nje periudhe tragjike, ku njeriu i bardhe zaptonte territoret e reja dhe per te garantuar njefare sigurie nga indigjenet, benin krime duke i vrare e shfarosur keta te fundit.

Misionare te ndryshem filluan te krijonin nje ambient dialogu me indigjenet, dhe kjo solli rregullim rraporti apo mardheniesh.

Si perhere, historikisht, gjithmone dikush abuzon kur sheh progresin apo anet e mira qe vinin nga konvertimi i indianeve dhe gjente pikerisht rrugen e gabuar asaj te dhunes me hir ose pa hir.

Ka edhe sot filma ku tregojne per friken dhe terrorin qe perjetonin njerzit ne ate kohe prej indianeve qe mbinin nga pylli me harqe e shigjeta te helmuara dhe shume shtepi pse jo lagje te shkaterruara prej tyre.

Mos harrojme se me pas historia amerikane ka kaluar nje periudhe te gjate lufte civile 200 vjeçare, ku te gjithe e kishin gabim dhe te gjithe kishin te drejte.

Me pas nje menyre jetese ishte edhe far west, megjithese edhe ketu sikurse mesiper pak hyn ne pune bibla apo besimi.

Tani te kthehemi ne Europe, pikerisht ne France ku Karli VII e quajti Zhane D'ark te derguaren e Zotit ne luften e 100 viteve. Perfundimisht anglzet e dogjen te gjalle.

Mesazh i vjetër 13 Nëntor 2011 21:46
Piktor nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Piktor Kliko këtu për të kontaktuar me Piktor (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Piktor Shto Piktor në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Piktor në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
cecilia
Adoleshente

Regjistruar: 14/04/2006
Vendbanimi: Në bankat e shkollës.
Mesazhe: 8180

Me ra ne dore nje liber i ashtuquajtur DIEU (ZOTI ne shqip). Nje interviste midis nje gazatareje dhe nje filozofi francez, sociolog & historian, Frédéric Lenoir.

Nuk e kam lexuar te gjithe librin per te sjellur ketu pikepamjet e tij sec eshte Zoti dhe nga e ka prejardhjen apo perendite sic i quan.

Per Adamin & Even nuk di a i permend ne ndonje faqe por me sa pashe, jo.

Po shkepus nje fragment, kur e lexova ndjeva nga brenda nje bindje te madhe por qe ishte komplet spontanisht.

...mbas shume studimesh te te gjithave fe-ve qe filozofi ka bere duke kaluar nga menyra Kineze,budiste, deri tek urtesia filozofike Plotin, Spinoza,etj.
I ra ne dore Testamenti i Ri. Aty ndjehu per here te pare dashurine e Jezusit,prezencen e Tij.
Autori vazhdon; ne chapitrin 4,Samaritani i kerkon Jezusit te adhuroj ZOTIN,ky i pergjigjet se nuk eshte as ne kete mal te Samarise,as ne temple e Jeruzalemit qe duhet te adhurojme Zotin por ne Frymen e tij dhe ne te verteten sepse Zoti eshte fryme.

Per here te pare autori merr pergjigjen e shumepritur dhe vazhdon: Te gjitha fe-te mund te te çojne drejt te vertetes por asnjera nga keto se ka te gjithe te verteten.
Dhe vetem ne kerkimin e se vertetes mund te takohesh me Zotin.
Ai thote:
Nqs Jezusi ishte gjalle 2000 vjet mbas vdekjes se tij atehere edhe ne duhet te jemi mbas tones. Jeta ne toke eshte vetem nje etape. Vdekja nuk eshte nje fund por nje kalim.

Mesazh i vjetër 13 Nëntor 2011 22:43
cecilia nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të cecilia Kliko këtu për të kontaktuar me cecilia (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: cecilia Shto cecilia në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto cecilia në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
shelgu
-

Piktor.
Lufta i indianeve te amerikes, nuk ishte terroroste, por clirimtare(sipas menyres se tyre)

Ndryshimi i fese me dhune nuk eshte gje tjeter vecse pjese e pushtimit.

Tek "Star Trek" ka nje pjese shume domethenese. Behet fjale per aksin, thelbin e nje shoqerie te civilizuar. Ligji themelor i ketyre astronauteve te te ardhmes ishte: kurre mos infekto kulturen e nje vendi.
Pra lere nje popull qe te zhvillohet ne menyre te natyrshme. Kalimet e etapave te zhvillimit sjellin thyerje te medha. (si puna e Rusise qe donte te shkonte nga feudalizmi ne "komunizem".

Mesazh i vjetër 14 Nëntor 2011 04:22
shelgu nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të shelgu Kliko këtu për të kontaktuar me shelgu (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: shelgu Shto shelgu në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto shelgu në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
lorie
you fascinate me...

Regjistruar: 24/07/2003
Vendbanimi: in you
Mesazhe: 3137

Citim:
Po citoj ato që tha cecilia
Me ra ne dore nje liber i ashtuquajtur DIEU (ZOTI ne shqip). Nje interviste midis nje gazatareje dhe nje filozofi francez, sociolog & historian, Frédéric Lenoir.

Nuk e kam lexuar te gjithe librin per te sjellur ketu pikepamjet e tij sec eshte Zoti dhe nga e ka prejardhjen apo perendite sic i quan.

Per Adamin & Even nuk di a i permend ne ndonje faqe por me sa pashe, jo.

Po shkepus nje fragment, kur e lexova ndjeva nga brenda nje bindje te madhe por qe ishte komplet spontanisht.

...mbas shume studimesh te te gjithave fe-ve qe filozofi ka bere duke kaluar nga menyra Kineze,budiste, deri tek urtesia filozofike Plotin, Spinoza,etj.
I ra ne dore Testamenti i Ri. Aty ndjehu per here te pare dashurine e Jezusit,prezencen e Tij.
Autori vazhdon; ne chapitrin 4,Samaritani i kerkon Jezusit te adhuroj ZOTIN,ky i pergjigjet se nuk eshte as ne kete mal te Samarise,as ne temple e Jeruzalemit qe duhet te adhurojme Zotin por ne Frymen e tij dhe ne te verteten sepse Zoti eshte fryme.

Per here te pare autori merr pergjigjen e shumepritur dhe vazhdon: Te gjitha fe-te mund te te çojne drejt te vertetes por asnjera nga keto se ka te gjithe te verteten.
Dhe vetem ne kerkimin e se vertetes mund te takohesh me Zotin.
Ai thote:
Nqs Jezusi ishte gjalle 2000 vjet mbas vdekjes se tij atehere edhe ne duhet te jemi mbas tones. Jeta ne toke eshte vetem nje etape. Vdekja nuk eshte nje fund por nje kalim.

Po eshte shume e vertete, te pakten sipas shkrimeve Biblike. Cdo fe ka te verteta brenda: mos vra, mos pre, mos genje, respekto prinderit, etj etj gjenden ne njefare menyre ne cdo fe, tek myslimanizmi, tek budizmi, judaizmi.
Vetem fene hindu qe s'e kaperdin dot lali se edhe ne ditet e mia me te keqia kurre nuk me ka vajtur ne mendje ti lutem lopes apo elefantit te me shpetoje bahaha.Nuk vjen natyrshem. Disa feve u mungon fare 'common sense'. Si thuhet kjo ne shqip? -Natyrshmeria?
Por ama, Jezusi ishte e vetmja figure historike qe tha shume qarte se ai ishte rruga e vetme drejt Zotit dhe e provoi kete gje npm vdekjes dhe ringjalljes se tij.

Pasazhi qe ke permendur ti eshte i vecante. Tek Gjoni 4 :1-30
( ka shume komente qe mund te bej por po bej ato qe bien me shume ne sy per te hedhur me 'drite' mbi pasazhin)
-Ai thyen rregullat dhe normat sociale te asaj kohe, dhe e ben me qellim.
-Te gjithe cuditen, gruaja edhe shoket e JEzusit qe ky flet me nje samaritane. ( ne kulturen e atehereshme judejte dhe samaritanet nuk shoqeroheshin)
- Te gjithe cuditen qe ky flet me nje grua ( grate ne ate kulture nuk trajtoheshin mire )
-Akoma me cudi eshte qe kjo ka nderruar 5 burra dhe Jezusi i drejtohet me respekt,pa paragjykime.
-I ofron nje lloj tjeter uji, jo uje te pijshem, por uje simbolik, burim jete qe nuk shteron kurre, perjetesia.
-I tregon qe te adhurosh Zotin nuk eshte e nevojshme te jesh ne nje vend special,as ne mal, as ne tempullin e Jeruzalemit apo kudo tjeter( sic ishin mesuar me sinagogat e asaj kohe) . Zoti mund te adhurohet kudo qe ndodhesh ( kjo eshte ana shpirterore e Krishterimit) duke u nisur prej frymes dhe se vertetes sepse te tille adhuruesish kerkon Ai perderisa ai eshte Fryme dhe e Verteta.
-Gruaja permend njefare profecie per ardhjen e Mesias sepse deri diku beson.
---------------------------------------------
Ja dhe pasazhi:
Arriti, pra, në një qytet të Samarisë që quhej Sih , afër tokës që Jakobi i kishte dhënë Jozefit, birit të vet.Por aty ishte pusi i Jakobit. Dhe Jezusi, i lodhur nga udhëtimi, u ul pranë pusit; ishte rreth orës së gjashtë.Një grua nga Samaria erdhi të nxjerrë ujë. Dhe Jezusi i tha: "Më jep të pi",sepse dishepujt e vet kishin shkuar në qytet për të blerë ushqime. Por gruaja samaritane i tha: "Po qysh, ti që je Jude kërkon të pish prej meje, që jam një grua samaritane?" (Sepse Judenjtë nuk shoqërohen me Samaritanët).
Jezusi u përgjigj dhe i tha: "Po ta njihje ti dhuratën e Perëndisë dhe kush është ai që të thotë: "Më jep të pi!", ti vetë do të kërkoje nga ai dhe ai do të të jepte ujë të gjallë".
Gruaja i tha: "Zoteri, ti nuk ke as kovë për të nxjerrë dhe pusi është i thellë; nga e ke, pra, atë ujë të gjallë? Vallë je më i madh se Jakobi, ati ynë, qe na dha këtë pus dhe piu prej tij ai vetë, bijtë e tij dhe bagëtitë e tij?".
Jezusi u përgjigj dhe i tha: "Kushdo që pi nga ky ujë, do të ketë përsëri etje,
por kush pi nga uji që do t'i jap unë nuk do të ketë më kurrë etje përjetë; por uji që unë do t'i jap do të bëhet në të një burim uji që gufon në jetë të përjetshme".
Gruaja i tha: "Zoteri, më jep këtë ujë, që unë të mos kem më etje dhe të mos vij këtu të nxjerr ujë!".
Jezusi i tha: "Shko thirre burrin tënd dhe eja këtu".
Gruaja u përgjigj dhe i tha: "Unë nuk kam burrë". Jezusi i tha: "Mirë the: "Nuk kam burrë",sepse ti kishe pesë burra dhe ky që ke tani nuk është burri yt; për këtë ke thënë të vërtetën!".
Gruaja i tha: "Zot, po shoh se ti je një profet.Etërit tanë adhuronin mbi këtë mal, dhe ju thoni se në Jeruzalem është vendi ku duhet të adhurojmë".
Jezusi i tha: "O grua, më beso: vjen ora që as mbi këtë mal as në Jeruzalem nuk do të adhuroni Atin.
Ju adhuroni atë që s'e njihni; ne adhurojmë atë që njohim; sepse shpëtimi vjen nga Judenjtë.
Por vjen ora, madje ajo ka ardhur, që adhuruesit e vërtetë ta adhurojnë Atin në frymë dhe në të vërtetën, sepse të tillë janë adhuruesit që kërkon Ati.
Perëndia është Frymë, dhe ata që e adhurojnë duhet t'a adhurojnë në frymë dhe në të vërtetën".
Gruaja i tha: "Unë e di se do të vijë Mesia, që e quajnë Krisht; kur të ketë ardhur, ai do të na tregoje çdo gjë".
Jezusi i tha: "Unë jam ai që po të flet!".
Në këtë moment erdhën dishepujt e tij dhe u mrekulluan që po fliste me një grua; por asnjë nuk i tha: "Çfarë do?" ose: "Pse po flet me të?".
Atëherë gruaja e la kovën e saj dhe u kthye në qytet dhe u tha njerëzve:
"Ejani të shikoni një njeri që më ka thënë gjithçka kam bërë; vallë mos është ky Krishti?".

Philippians 4:8-Finally, brothers, whatever is true, whatever is noble, whatever is right, whatever is pure, whatever is lovely, whatever is admirable--if anything is excellent or praiseworthy--think about such things.

Mesazh i vjetër 14 Nëntor 2011 09:57
lorie nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të lorie Kliko këtu për të kontaktuar me lorie (me Mesazh Privat) Vizito faqen personale të lorie't! Kërko mesazhe të tjera nga: lorie Shto lorie në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto lorie në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
shelgu
-

Lori, shume bukur ilustrimi

Mesazh i vjetër 14 Nëntor 2011 20:52
Piktor
Artist

Regjistruar: 03/02/2007
Vendbanimi: larg & afer
Mesazhe: 10972

Citim:
Po citoj ato që tha shelgu
Piktor.
Lufta i indianeve te amerikes, nuk ishte terroroste, por clirimtare(sipas menyres se tyre)

Ndryshimi i fese me dhune nuk eshte gje tjeter vecse pjese e pushtimit.

Tek "Star Trek" ka nje pjese shume domethenese. Behet fjale per aksin, thelbin e nje shoqerie te civilizuar. Ligji themelor i ketyre astronauteve te te ardhmes ishte: kurre mos infekto kulturen e nje vendi.
Pra lere nje popull qe te zhvillohet ne menyre te natyrshme. Kalimet e etapave te zhvillimit sjellin thyerje te medha. (si puna e Rusise qe donte te shkonte nga feudalizmi ne "komunizem".

Ne nje moment te caktuar bota u njoh me makiavelizmin dhe utopine.
makiavel
Ky Nikolla nuk ishte vetem nje politikan i mire por edhe nje humorist dhe njeri i letrave gjithashtu nje historian i mire.
Meqe dolem ne Firence dmth rreth 1500 po te mos vinin ne pushtet mediket ai nuk do shkruante veprat e tij ne ekzil dmth ato me te mirat, prej hallit kuptohet se qellimi justifikon mjetin dhe me ikjen e Medikeve ai e kishte te kollajte suksesin ne Firenze.
Perfundimisht bota ne ate kohe njohu afirmuesin e idealizmit por edhe teoricienin e shtetit modern.

Fola per Makiavelin por mund te flisja per shume te tjere, te vlefshem por qe shoqeria e asaj kohe i shfrytezoi keq.

Utopia.
Ne te kundert kemi autorin e Utopise, tashme nje term qe ben pjese ne te gjitha gjuhet e botes.
Utopine e shkruajti ne fare Tomas More.
Ka nje histori intersante me kete Tomasin.
Ky ishte kancelar i Enrikut te VIII dmth tani jemi ne Londer pikerisht rreth vitit 1500.
Ky luftoi me çdo mjet protestanizmin . Biles, iu kundervu edhe mbretit te tij kur ky deshi te ndahej nga gruaja e pare dhe donte te thyente lidhjet me Kishen romane.
Perfundimisht u burgos dhe u vra nga mbreti.
Libri i tij qe e beri te famshem Utopia pershkruan jeten ne nje ishull imagjinar qe quhej Utopia.

Mesazh i vjetër 15 Nëntor 2011 00:22
Piktor nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Piktor Kliko këtu për të kontaktuar me Piktor (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Piktor Shto Piktor në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Piktor në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
cecilia
Adoleshente

Regjistruar: 14/04/2006
Vendbanimi: Në bankat e shkollës.
Mesazhe: 8180

Lori,te adhuroj per njohurite qe ke ne cdo fushe por me shume te adhuroj per njohurite e verteta sic eshte krishterimi.

Jo me kot e bleva librin Lori,eshte nje botim i sapo dale ne treg dhe sikur e kisha te nevojshme nje permbledhje te ketij tipi sepse s'kam lexuar asnjehere biblen apo coranin. Gjjithcka e kam me te degjuar apo te lexuar ketu-atje.

Autori thote diçka te jashtezakonshme (qe edhe une jam dakort) ne lidhje me besimin.
Nqs besimi im absolut kalon kryesisht nga Krishti,pyetja ime per Zotin ngelet e hapur.
Asnje njeri s'eshte ne gjendje te dije se cili eshte Zoti.Nqs Zoti ekziston ngelet nje enigme,nje mister per te gjithe ne. Ky mendon se,besimtaret nuk duhet te kerkojne te pershkruajne apo te perkufizojne Zotin.Dhe pikerisht ketu qendron drama e monotheismit duke klasifikuar Zotin cfare eshte dhe cfare do,si perfundim e kthejne ne nje send e deri ne ideolatri.
Nqs Zoti ekziston do t'i shpetoj gjithmon arsyes njerezore dhe nqs Jezusi ka nje lidhje te veçante,te vetme madje me Zotin atehere identiteti i tij do te ngelet pergjithmon nje mister.

Psikologu zvicerian Carl Gustav Jung thote: Zoti nuk eshte kurre diçka e percaktuar,eshte perfaqesimi qe i ben "shpirti jone" te panjohurit.Ai,eshte "funksionimi i shpirtit" dhe "shpirti e shpreh" si nje krijues.

Autori thote se,ky dallim fondamental midis yjnores se panjohur (Deite) dhe yjnores se manifestuar (Zoti) jane ne zemer te debatit te theologjise apofatike...Eckorti vjen dhe e ben kete dallim kapital midis "Zotit" (Gott) dhe "Deite" (Gotteit)...kurse Plotin e quan NJE i pashfaqshem. Le houwa (Lui),l'Ein Sof kabbalistet juif,la shunyata e budizmit,etj. Me fjale te tjera beson se njeriu i ciles do feje mund te bashkejetoj ne tolerance...flet gjithashtu per rreziqet e dogmave, e konsideron veten si besimtar jo dogmatik ku mund te diskutoj me nje Athe jo dogmatik gjithashtu (Andre Comte-Sponville). Beson se ne cdo diskutim midis tyre preferon shok-un e saktesise ne kerkimin e perbashket te se vertetes.

Mendon gjithashtu se,pengesa kryesore ne progresin e njerzimit dhe te njohjes,nuk eshte as besimi,as mungesa e besimit por eshte saktesia dogmatike te cilesdo natyre qofte ajo. Sepse perfundimi eshte kundershtimi dhe hedhja poshte e tjetrit,intoleranca (zemerngushtesia) fanatizmi,etj.

Autori e mbyll librin e tij me nje pyetje te vetme.
Cfaredo qe te jete besimi yne,a nuk eshte me e rendesishme te kultivojme dhe te nxisim vlerat universale qe n'a bashkojne dhe nga e cila varet e ardhmja e te gjithe njerzimit: Drejtesia,Liria, Dashuria?

Ps: Me falni per disa emra qe s'i perktheja dot duke mos i njohur vete une. I kam shkruajtur ne gjuhen qe autori ka perdorur.

Mesazh i vjetër 15 Nëntor 2011 01:57
cecilia nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të cecilia Kliko këtu për të kontaktuar me cecilia (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: cecilia Shto cecilia në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto cecilia në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
al74 është moderator/e në këtë nën-forum   al74
hamall

Regjistruar: 29/04/2009
Vendbanimi: meran- It
Mesazhe: 6675

nuk po i hyj debatit qe keni nisur se nuk kam studiuar as "dhjaten e re" e as "kuranin" e akoma me sinqerisht ju them qe nuk kam asnje fe timen. me shtyu vetem pyetja e fundit e Cec te ciles personalisht i pergjigjem: duhet medoemos ti hedhim faje apo merita nje Krishti qe kurre nuk e pame e as do ta shohim per te justifikuar frikerat , mosbesimin , dyshimin apo qofte edhe urrejtjen ndaj njeri -tjetrit?! me "njeri-tjetrin" nenkuptoj qenien humane . duhen me te vertete keto libra te shenjte te na ndricojne rrugen e drejte?!

Mesazh i vjetër 15 Nëntor 2011 02:24
al74 nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të al74 Kliko këtu për të kontaktuar me al74 (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: al74 Shto al74 në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto al74 në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
lorie
you fascinate me...

Regjistruar: 24/07/2003
Vendbanimi: in you
Mesazhe: 3137

Ceciiii

ky liber po me pelqeka. Do te doja ta gjeja gjekundi dhe une ta lexoja, shume interesant. Me ngjan shume me nje autor Anglez qe me pelqen. Emri i tij eshte Clive S. Lewis, shume i famshem per librat per femije me fantazi (ex. Kronikat a Narnies etj) por ka edhe nje mori librash mbi arsyetimet e logjikshme kristiane qe te cojne tek ekzistenca e nje Zoti dhe feve te tjera qe kane nje vertetesi perbrenda dhe arrin ne konkluzionin qe personi i vetem qe personifikoi vertetesine ishte Jezusi. Libri quhet Mere Christianity.
Ky autor jetonte gjate luftes se dyte boterore dhe ka shkruajtur kete liber ne nje kohe kur 'dashuria njerezore' nuk perfillej shume.

Per tiu pergjigjur pyetjes tende Al, rekomandoj kete librin me siper se i sqaron me mire gjerat por si per te hedhur pak drite me pak fjale do shtoja se nuk eshte e thene qe te jesh i krishtere apo mysliman per te qene i moralshem. Vertetesia, sjellja drejt me njeri-tjetrin, dashuria e shprehur ndaj bashkeshortes apo djalit, respekti kundrejt bos-it, jane sjellje te mira, sjellje morale dhe cdo njeri i di qe duhet ti beje.
Ate qe njerezit nuk mendojne shpesh eshte se kete lloj morali te pashkruar ne leter apo edhe sikur mos dish shkrim e kendim per te lexuar 'librat e shenjta' (sic i quan ti) eshte i gjithanshem, dhe vjen sepse si qenie njerezore kemi njefare morali perbrenda. Edhe njerezit qe kane crregullime te renda psikologjike kane njefare morali perbrenda, nje sere vlerash qe jane te pandryshueshme.
Por edhe pse e dime qe duhet te duam tjetrin ,apo qe te respektojme bosin, apo qe ti kushtojme me shume vemendje bashkeshortes dhe djalit, nuk ia dalim mire ne te gjitha keto gjera. Diku do e humbim durimin, do flasim keq per bosin qe i ngre nervat apo per djalin qe nuk bindet etj. Jemi njerez, dhe gabojme me shume se c'i pranojme gabimet.
Ky lloj morali i pashkruar eshte ne fakt morali qe Zoti na ka pajisur te gjithe njerezve. Ajo koshienca,ndergjegja qe nxjerr 'sinjalin e kuq' kur je duke bere nje gje qe nuk shkon.
Dhe meqe bejme shume gjera qe 'nuk shkojne' duhet dikush qe te na tregoje menyren e drejte dhe te mire te jetuarit.
Jezusi eshte i vetmi person qe nuk eshte thjesht mesues i mire dhe i drejte. Ai eshte miresia dhe drejtesia i misheruar sepse nuk eshte se thjesht mesoi gjera me fjale por i beri me vepra, dhe kjo gje e ben te kete kredenciale te forta dhe autoritet. Kaq autoritet sa edhe Pilati pasi dha gjykimin per tu kryqezuar, u pendua, dhe sipas historise ai kreu vetvrasje prej fajit qe e brente apo Juda,nje nder 12 shoket e tij, aq keq u ndje qe e tradhetoi sa vrau veten.

Philippians 4:8-Finally, brothers, whatever is true, whatever is noble, whatever is right, whatever is pure, whatever is lovely, whatever is admirable--if anything is excellent or praiseworthy--think about such things.

Mesazh i vjetër 15 Nëntor 2011 04:37
lorie nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të lorie Kliko këtu për të kontaktuar me lorie (me Mesazh Privat) Vizito faqen personale të lorie't! Kërko mesazhe të tjera nga: lorie Shto lorie në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto lorie në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Ora tani: 03:55 Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
Gjithsej 27 faqe: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 16 17 18 19 » ... E fundit »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër

Forumi Horizont Forumi Horizont > Tema Shoqërore > Diskutime Shoqërore > Adami & Eva, Molla e ndaluar.

Përgatit Këtë Faqe Për Printim | Dërgoje Me Email | Abonohu Në Këtë Temë

Vlerëso këtë temë:

Mundësitë e Nën-Forumit:
Nuk mund të hapni tema
Nuk mund ti përgjigjeni temave
Nuk mund të bashkangjisni file
Nuk mund të modifikoni mesazhin tuaj
Kodet HTML lejohen
Kodet speciale lejohen
Ikonat lejohen
Kodet [IMG] lejohen

Kliko për tu larguar nese je identifikuar