lorie
you fascinate me...

Regjistruar: 24/07/2003
Vendbanimi: in you
Mesazhe: 3137
|
Citim: Po citoj ato që tha cecilia
Me ra ne dore nje liber i ashtuquajtur DIEU (ZOTI ne shqip). Nje interviste midis nje gazatareje dhe nje filozofi francez, sociolog & historian, Frédéric Lenoir.
Nuk e kam lexuar te gjithe librin per te sjellur ketu pikepamjet e tij sec eshte Zoti dhe nga e ka prejardhjen apo perendite sic i quan.
Per Adamin & Even nuk di a i permend ne ndonje faqe por me sa pashe, jo.
Po shkepus nje fragment, kur e lexova ndjeva nga brenda nje bindje te madhe por qe ishte komplet spontanisht.
...mbas shume studimesh te te gjithave fe-ve qe filozofi ka bere duke kaluar nga menyra Kineze,budiste, deri tek urtesia filozofike Plotin, Spinoza,etj.
I ra ne dore Testamenti i Ri. Aty ndjehu per here te pare dashurine e Jezusit,prezencen e Tij.
Autori vazhdon; ne chapitrin 4,Samaritani i kerkon Jezusit te adhuroj ZOTIN,ky i pergjigjet se nuk eshte as ne kete mal te Samarise,as ne temple e Jeruzalemit qe duhet te adhurojme Zotin por ne Frymen e tij dhe ne te verteten sepse Zoti eshte fryme.
Per here te pare autori merr pergjigjen e shumepritur dhe vazhdon: Te gjitha fe-te mund te te çojne drejt te vertetes por asnjera nga keto se ka te gjithe te verteten.
Dhe vetem ne kerkimin e se vertetes mund te takohesh me Zotin.
Ai thote:
Nqs Jezusi ishte gjalle 2000 vjet mbas vdekjes se tij atehere edhe ne duhet te jemi mbas tones. Jeta ne toke eshte vetem nje etape. Vdekja nuk eshte nje fund por nje kalim.
Po eshte shume e vertete, te pakten sipas shkrimeve Biblike. Cdo fe ka te verteta brenda: mos vra, mos pre, mos genje, respekto prinderit, etj etj gjenden ne njefare menyre ne cdo fe, tek myslimanizmi, tek budizmi, judaizmi.
Vetem fene hindu qe s'e kaperdin dot lali se edhe ne ditet e mia me te keqia kurre nuk me ka vajtur ne mendje ti lutem lopes apo elefantit te me shpetoje bahaha.Nuk vjen natyrshem. Disa feve u mungon fare 'common sense'. Si thuhet kjo ne shqip? -Natyrshmeria?
Por ama, Jezusi ishte e vetmja figure historike qe tha shume qarte se ai ishte rruga e vetme drejt Zotit dhe e provoi kete gje npm vdekjes dhe ringjalljes se tij.
Pasazhi qe ke permendur ti eshte i vecante. Tek Gjoni 4 :1-30
( ka shume komente qe mund te bej por po bej ato qe bien me shume ne sy per te hedhur me 'drite' mbi pasazhin)
-Ai thyen rregullat dhe normat sociale te asaj kohe, dhe e ben me qellim. 
-Te gjithe cuditen, gruaja edhe shoket e JEzusit qe ky flet me nje samaritane. ( ne kulturen e atehereshme judejte dhe samaritanet nuk shoqeroheshin)
- Te gjithe cuditen qe ky flet me nje grua ( grate ne ate kulture nuk trajtoheshin mire )
-Akoma me cudi eshte qe kjo ka nderruar 5 burra dhe Jezusi i drejtohet me respekt,pa paragjykime.
-I ofron nje lloj tjeter uji, jo uje te pijshem, por uje simbolik, burim jete qe nuk shteron kurre, perjetesia.
-I tregon qe te adhurosh Zotin nuk eshte e nevojshme te jesh ne nje vend special,as ne mal, as ne tempullin e Jeruzalemit apo kudo tjeter( sic ishin mesuar me sinagogat e asaj kohe) . Zoti mund te adhurohet kudo qe ndodhesh ( kjo eshte ana shpirterore e Krishterimit) duke u nisur prej frymes dhe se vertetes sepse te tille adhuruesish kerkon Ai perderisa ai eshte Fryme dhe e Verteta.
-Gruaja permend njefare profecie per ardhjen e Mesias sepse deri diku beson.
---------------------------------------------
Ja dhe pasazhi:
Arriti, pra, në një qytet të Samarisë që quhej Sih , afër tokës që Jakobi i kishte dhënë Jozefit, birit të vet.Por aty ishte pusi i Jakobit. Dhe Jezusi, i lodhur nga udhëtimi, u ul pranë pusit; ishte rreth orës së gjashtë.Një grua nga Samaria erdhi të nxjerrë ujë. Dhe Jezusi i tha: "Më jep të pi",sepse dishepujt e vet kishin shkuar në qytet për të blerë ushqime. Por gruaja samaritane i tha: "Po qysh, ti që je Jude kërkon të pish prej meje, që jam një grua samaritane?" (Sepse Judenjtë nuk shoqërohen me Samaritanët).
Jezusi u përgjigj dhe i tha: "Po ta njihje ti dhuratën e Perëndisë dhe kush është ai që të thotë: "Më jep të pi!", ti vetë do të kërkoje nga ai dhe ai do të të jepte ujë të gjallë".
Gruaja i tha: "Zoteri, ti nuk ke as kovë për të nxjerrë dhe pusi është i thellë; nga e ke, pra, atë ujë të gjallë? Vallë je më i madh se Jakobi, ati ynë, qe na dha këtë pus dhe piu prej tij ai vetë, bijtë e tij dhe bagëtitë e tij?".
Jezusi u përgjigj dhe i tha: "Kushdo që pi nga ky ujë, do të ketë përsëri etje,
por kush pi nga uji që do t'i jap unë nuk do të ketë më kurrë etje përjetë; por uji që unë do t'i jap do të bëhet në të një burim uji që gufon në jetë të përjetshme".
Gruaja i tha: "Zoteri, më jep këtë ujë, që unë të mos kem më etje dhe të mos vij këtu të nxjerr ujë!".
Jezusi i tha: "Shko thirre burrin tënd dhe eja këtu".
Gruaja u përgjigj dhe i tha: "Unë nuk kam burrë". Jezusi i tha: "Mirë the: "Nuk kam burrë",sepse ti kishe pesë burra dhe ky që ke tani nuk është burri yt; për këtë ke thënë të vërtetën!".
Gruaja i tha: "Zot, po shoh se ti je një profet.Etërit tanë adhuronin mbi këtë mal, dhe ju thoni se në Jeruzalem është vendi ku duhet të adhurojmë".
Jezusi i tha: "O grua, më beso: vjen ora që as mbi këtë mal as në Jeruzalem nuk do të adhuroni Atin.
Ju adhuroni atë që s'e njihni; ne adhurojmë atë që njohim; sepse shpëtimi vjen nga Judenjtë.
Por vjen ora, madje ajo ka ardhur, që adhuruesit e vërtetë ta adhurojnë Atin në frymë dhe në të vërtetën, sepse të tillë janë adhuruesit që kërkon Ati.
Perëndia është Frymë, dhe ata që e adhurojnë duhet t'a adhurojnë në frymë dhe në të vërtetën".
Gruaja i tha: "Unë e di se do të vijë Mesia, që e quajnë Krisht; kur të ketë ardhur, ai do të na tregoje çdo gjë".
Jezusi i tha: "Unë jam ai që po të flet!".
Në këtë moment erdhën dishepujt e tij dhe u mrekulluan që po fliste me një grua; por asnjë nuk i tha: "Çfarë do?" ose: "Pse po flet me të?".
Atëherë gruaja e la kovën e saj dhe u kthye në qytet dhe u tha njerëzve:
"Ejani të shikoni një njeri që më ka thënë gjithçka kam bërë; vallë mos është ky Krishti?".
Philippians 4:8-Finally, brothers, whatever is true, whatever is noble, whatever is right, whatever is pure, whatever is lovely, whatever is admirable--if anything is excellent or praiseworthy--think about such things.
Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar
|