F_xhunior
Anëtar Aktiv

Regjistruar: 15/02/2012
Vendbanimi: Skandinavia
Mesazhe: 523
|
Citim: Po citoj ato që tha robert
I Ri, nuk e kuptoke c'do te thote transkiptim, -nuk ka gje; i lindur nuk lind kerkush. Transiptim d.t.th. dhenia e gjuhes me shkronja apo shenja te tjera. Ti ke bere me lart traskiptim tek ke dhene fjale arabe ne shkronja latine, si p.sh. nexhm (yll), thakib, levakik-lakih, berza (ndalim), emseke etj. Ky quhet transkiptim. Transkiptimi nuk e jep 100 perqind tonin e sakte te arabve, sepse ata kane shume grykore, por e jep ne mbi 80 perqind ate ton (fjale) te caktuar. Pra, mund ta japesh ate fjali ne gjuhen arabe pa perkthim, por me shkronja latine, -nese mundesh.
Persa i perket diskutimit, mund te vazhdojme sa te duash, biles sill po deshe edhe teologet me te shquar te Kuranit qe ka ne bote. Printoji ato qe kemi diskutuar me lart dhe jepua se ndoshta kthejne ata pergjigje. Persa i perket argumentave te mia, duhet te te them se e bukura e shkences eshte qe ajo nuk i ka zbuluar te gjitha, sic i ka "zbuluar" feja (cilado fe). Pra, nese ti thua se toka, qiejte dhe njeriu me kafshet jane krijuar ne 6 dite, apo thua se toka eshte krijuar ne nje dite, dhe pastaj na tregon se nje dite e Zotit eshte baraz me 50 mije vite te njeriut (sic shkruhet diku ne Kuran), une te them se shkenca e ka zbuluar se formimi i tokes nuk ka ndodhur ne 50 mije vjet (pra ne nje dite te Zotit) dhe as kozmosi me gjithe njeriun ne 300 mije vjet (6 dite te Zotit), por ne nje kohe dhjetra here me te gjate. Pra, mos kerko nga shkenca argumenta per te gjitha, sepse shkenca vazhdon dhe zbulon ligjet e natyres, panvarsisht se pas tyre mund te qendroje nje ide absolute (Zot, etj), apo kurrgje tjeter vecse nje ekuilibri terheqje dhe shtytje. Une ta kam provuar pjeserisht me lart, qe jo vetem Kurani (po e po) por dhe cdo liber tjeter (Bibla etj.) jane nga dora dhe mendja e njeriut, kesaj kafshe te zhvilluar qe eshte perpjekur gjithnje te mbijetoje, program instiktiv ky ne te cilin ben pjese edhe justifikimi i veprave te tij si ide dhe deshire e nje fuqie Qiellore (Zotit, etj.).
Besoj se e njeh ate tregimin simbolik te Platonit mbi dijen, (ka bere fjale dikur ne kete forum edhe Cedrusi, nese me kujtohet mire)!? Ti nuk mund ta marresh dijen ne nje dite, se ndryshe do verboheshe, por avash-avash do ta marresh, keshtu dhe shoket e tu ne te gjithe boten. Do te te vije pak turp me vone se sa i humbur ke qene dhe ne mendime i ceket, por ndoshta do te jesh i cliruar sepse vertet mund ta ndjesh Ate Fuqi Qiellore qe duhet te ekzistoje mbi perpentum mobile-n (levizjen e perjetshme).
Deshmoji keto qe sapo shkrove. Dua fakte dhe prape fakte dhe pastaj perseri fakte. Ti nuk beson ne ato qe transmeton Kur'ani, aq me pak une ne ato qe pohon ti t'i kete zbuluar KINSE shkenca - kjo e fundit zbulon gjithcka me burime Kur'anore. Cfare mund te kete zbuluar shkenca qe nuk ndodhet ne Kur'ani? Po ti Kur'anin s'do ta lexosh, atehere si mund te pohosh qe c'ka ne te eshte shkruar nga njeriu? Perse nuk e lexon te Terin por pjese pjese dhe thellohesh ne mohim? Perse nuk je i drejte, sikurse qene disa filozofe (mund te t'i sjell edhe emrat e tyre), te cilet bene te pahijshmen per ta, lexuan Kur'anin dhe u mahniten? Perse nuk i sjellke deklarimet e tyre mbi Kur'anin? Ka plot e perplot. Perse? A mos valle do te nisesh nga pikepamja jote duke nxjerre kontekste nga Kur'ani nga ato pak qe ke shfletuar ne GOOGLE? O njeri, ti je krijese e ALlahut, s'mund t'i gjesh gabime Krijuesit tend!
Dhe, per sa i perket fjales qe sipas teje nuk e ditkam, une them jo e di kuptimin e saj por gjithashtu dhe si shkruhet, pra jo transkiptim por transkriptim - me "r". Perndryshe, meqe me bere nje cike te dyshimte, shikova edhe ne fjalorin shqip-shqip, thjesht desha te vertetoj.
Keshtu, je ti ai qe nuk e ke paur drejt cfare kam shkruar, ndaj te sugjeroj qe shkresat e mia t'i lexosh me vemendje dhe jo kuturimthi. Ate qe kam shkruar qe se nuk mund te behet nje gje e tille. Thjesht, ti lexo Kur'anin ne arabisht. As shqiptimi i nje fjaleje aty nuk guxon te behet ndryshe, ngase mund te marre kuptim tjeter dhe jo vetem fjala por e tere fjalia. Andaj, une te solla "lidhjen" qe ti ta shohesh me syte tu edhe ne arabisht.