trojani
Veteran ne forum
Regjistruar: 20/12/2003
Vendbanimi: danimarke
Mesazhe: 900
|
Varfëria, nëna vetëvritet, babai në psikiatri, 5 fëmijë në mjerim
Varfëria, nëna vetëvritet, babai në psikiatri, 5 fëmijë në mjerim
KRISTAQ THANASI | 31/08/2009 | ARTI I TE JETUARIT | 19 KOMENTE | SHARE | - +
FIER - Një familje prej 7 vetësh jeton në mjerim të plotë. Pa shtëpi dhe ekonomi. Në një kasolle ku dhe bagëtitë do të refuzonin të futeshin. Familja e përbërë vetëm nga 5 fëmijë jetimë në komunën e Levanit të rrethit të Fierit jeton pothuajse në qiell të hapur. Ajo kërkon ndihmë për të jetuar dhe për të mbajtur shpirtin gjallë. Pesë fëmijët, ku më e madhja Shpresa porsa ka mbaruar klasën e 9-të dhe më i vogli Klodiani është 5 vjeç (ky i fundit vuan nga verbëria) jetojnë jo vetëm në një skamje të plotë, por edhe pa shtëpi.
Ata kanë ardhur nga një fshat i Tropojës, komuna Bytyç para dy vjetësh. Jetojnë veçse me një pension prej 7500 lekësh të vjetër që merr babai i jetimëve, i sëmurë psikik. Historia e tyre është tepër e dhimbshme dhe ka nisur që kur nëna e tyre është vetëvrarë me armë zjarri vite më parë për shkak të kushteve të vështira të jetesës në qytetin e Tropojës, ndërsa babai i tyre është i shtruar në spitalin e të sëmurëve mendorë mbas ngjarjes tragjike të së shoqes. Më pas ai u martua me Prenda Gecin, një grua që iu përkushtua fëmijëve që gjeti dhe një fëmije që lindi me Ademin. Tashmë ajo është kujdestare për të gjithë fëmijët.
Për t'i shpëtuar trafikimit të fëmijëve, thotë Ademi, babai i fëmijëve, ata migruan në rrethin e Fierit dhe u vendosën në komunën e Levanit. Fëmijët e kanë vuajtur këtë dramë familjarë dhe shumë herë kjo familje ka kërkuar nga organet shtetërore që të përfitojnë pensionin e jetimëve, ndërsa Klodiani pesëvjeçar kërkon një ndihmë për sëmundjen e verbërisë. Kujdestarja e tyre, Prenda Geci, rrëfen historinë e kalvarit të vuajtjeve të fëmijëve.
Kanë ardhur nga një fshat i largët e Tropojës nga komuna Bytyç, pas vetëvrasjes së gruas së parë të Ademit. Ajo quhej Bora dhe ishte vetëm 24 vjeçe. Varfëria e tejskajshme ishte shkaku që ajo i dha fund jetës së vet me një armë zjarri. Pikërisht këtu filloi edhe jeta e vështirë e familjes së Adem Gecit. Vdekja e gruas shkaktoi më shumë vuajtje në këtë familje ku vetë Ademi pësoi kriza nervore dhe në shumë raste është kuruar në psikiatri. Prenda një grua e zgjuar, me arsim të mesëm, pas propozimit të Ademit pranoi të martohej me të. Kjo bëri që fëmijët e Ademit të kalojnë me vendim gjyqësor në kujdestarinë e Prendës për shkak të sëmundjes që ai kalonte herë pas here.
Nga frika se fëmijët mund të trafikoheshin, ata menduan që të largoheshin nga fshati. Kanë takuar një patrioten e tyre të martuar në Fier, e cila i propozoi të shkonin në këtë rreth dhe pikërisht në komunën e Levanit. Kanë lëvizur duke marrë edhe para borxh dhe një banor i Levanit, aktualisht emigrant në Amerikë, u ka lënë një dhomë (në rast se do ta quajmë kështu). Aty nuk do të jetonin dot as bagëtitë, dhe jo më një familje prej 7 vetash. Por problemet ekonomike shumë të vështira i kanë bërë anëtarët e kësaj familjeje që të mos pretendojnë "shumë". Në kushtet e krijuara, komuna i ka ndihmuar me ndonjë ndihmë ekonomike dhe vetëm kaq. "Nuk kemi fonde më shumë që t'i ndihmojmë, -thotë punonjësi i ndihmës ekonomike pranë komunës, Paskal Duda.
Mësohet se shteti është interesuar për këtë familje. U kanë premtuar falë letrave dërguar kryeministrit shqiptar dhe të gjitha organizmave të tjera ndërkombëtare. Prenda u bën apel atyre për ta ndihmuar këtë familje, pasi fëmijët jetojnë në kushte jashtë çdo norme njerëzore. Prenda shprehet: "Na kanë premtuar nga Ministria e Çështjeve Sociale për të na ndihmuar me një banesë. Për këtë ka ardhur edhe drejtoresha e entit të banesave Fier. Ajo është dërguar prej qeverisë për të na ndihmuar, por kemi frikë se nuk do ta mbajnë fjalën. Dimri po afron dhe është shumë e vështirë të rrish këtu, sidomos kur të fillojnë reshjet. I bëjmë apel shtetit që të na ndihmojë urgjentisht". Prenda Geci si kujdestare e 5 jetimëve shprehet se, nëse do mungojë përkujdesja e shtetit, ajo u kërkon ndihmë donatorëve të ndryshëm, biznesmenëve për përballimin e kushteve të jetesës. Është një thirje që ajo e bën nga dëshpërimi, nga vitet që ajo po kalon në një vuajtje që askush të mos ta ketë si kjo familje. Në këto kushte, në rast se shteti i ka premtuar që t'u japë një fond për blerjen e një shtëpie, duhet ta bëjë urgjentisht, pasi dimri po vjen dhe kjo familje prej 7 vetash do të vuajë pasojat e këtij mjerimi.
|