robert
Veteran ne forum
Regjistruar: 08/05/2010
Vendbanimi: Gjermani
Mesazhe: 871
|
Per Angedevil, mbi librin e Lutfulla dhe Liliana Pezes.
Qe shume emra perendish, toponimesh, emra njerzish, etj, te Iliades dhe Odiseut jane te kuptueshem dhe zberthyeshem me shqipen e sotme (sidomos ate jugore), kjo eshte vene re qysh ne shek. e XIX, nga Thomapulos, e me vone nga Kamarda, Konda, etj.. Pra, nuk e mohon njeri qw shqipja eshte gjuhe e evoluar me ngadale, kjo edhe per faktin se pararendsja e saj ka qene ne mijvjecarin e pare para e.s. e evoluar ne krahasim me gjuhet e tjera rreth e rrotull, cfare e shohim edhe sot, se sa e pasur eshte shqipja ne kohe, forma lakimi, shprehje frazellogjike, fjale te urta popullore, etj.
Por nuk mund te thuash se shkrimi i gjetur dhe i percaktuar si Lineari B eshte pellazgjikja e vjeter, ashtu sic nuk mund te thuash se pellazget kishin nje gjuhe, pasi konceptet e kombit ne baze te gjuhes nuk ekzistonmin atehere, por ekzistonin ndarjet fetare, si p.sh. dielloret, henoret, etj., shoqerira fetare keto, qe perfshinin shume etni, gjuhe dhe dialekte.
Patjeter shkrimet e lashta do kene ngjashmeri me shqipen, por patjeter edhe me greqishten, sepse kjo gjuhe nuk ka zbritur nga qielli. Biles kane ngjashmeri, pak apo shume, me te gjitha gjuhet europiane. Une, ne disa punime te mia (hobi-amatoresh), kam sjelle gjithe ato shembuj te rinj, qe tregpojne ate qe meson(te) cdo kush ne shkolle, ate se sa gjuhet europiane jane te lidhura me njera-tjetren, sic dhe me gjuhet e lashta. Edhe ketu ne kete portal kam sjelle disa pak shembuj. Dhe keto jane fakte, fakte qe tregojne se nuk ka gjuhe meme dhe gjuhe bija, por ka gjuhe qe evolojne me ngadale dhe gjuhe qe evolojne me shpejt (nga faktore me te ndryshem). Ne themel te gjuheve europianve qendrojne gjuhet semite (arabe). Per mua, termi "Indo-europian" ose "indo-gjerman" thote asgje, sepse eshte thjesht nje pergjithsim pa kufinj dhe qe i shikon gjuhet pa lidhje dhe pa zhvillim. Ky term i pershtatet shkolles metafizike perendimore dhe sidomos asaj nacionaliste gjermane te fund-shekullit te XIX.
Diten e mire, nese esht dite, dhe naten e mire, nese esht nate. r.th.
|