Muhejminu
Anetar i regjistruar
Regjistruar: 23/11/2006
Vendbanimi: www.erasmusi.org
Mesazhe: 193
|
me pak fjale nga ajo qe lexova me siper doli ajo qe une kisha then kohe me pare qe ti nuk eshte se je nacionalist por je nje i verber homofibik, nuk do te rri te shpjegoj historin e etruskeve se andej nga greqia nuk i ke gjerat e qarta se me ngaterton me pali***** tend ndoshta?
Gjithsesi e gjithe metafora per kombe ishte shume e thjesht qe romaket ishin te shtypur, sikurse cdo komb tjeter qe u be me pas i fuqishem por ne nje forme dhe ne nje tjeter ato dolen nga kjo shtypje dhe filluan te shtypuin te tjer duke ndjekur shmebullin e vone te fshatareve te Balzakut (duket qe se ke kuptuar asgje nga ajo qe kam shenuar une me siper por nuk eshte faji im, eshte i yti, kush ka pak tru kupton).
jo per gje por po te kishe kuptuar, do kishe arritur te me thoje se cfare fji ka gjuha helene e vjeter se greket e sotem jane te tille? akoma nuk me ke shpjeguar se pse feja duhet te denohet, nese nuk eshte feja e keqe por eshte njeriu qe e ben ate te keqe(lexo shembullin me siper). por normalisht qe i ke hipur gomarit mbrapsh se ti kishe hipur parc nuk do i shihje malet pasi te tjeret i kan pare. mesa me takon te di Samiu ka qen dhe eshte me i ditur se sa ti e une, por problemi eshte se ai eshte me i ditur dhe duke qen i tll ateher ai e di se per cfare ka punaur. ketu na ndan nje gje shume e madhe, Samiu Besonte ne Zot dhe ishte musliman, ti beson tek partia jote dhe jo ne Zot. kjo gje na ndan neve dhe shume madje, sepse dhe ismail qemali ne zot besonte perderisa ne qeverin e tij ka pasur dhe fetar dhe ne mbledhjet e tij ishin te pranishem ata. me pak fjal ti rri e bi me nje frym fyellit, un po te tegoj historin e historive ti me thua per cfurqet e bavarise, nejse debat alla shqiptar ky.
tani te quash gjuhen per te cilen bota akoma e studion si gjuhe shkateruese dhe gjuhe koti nuk arrij ta kuptoj? Per me teper kur dihet se Iliret dhe apra pushtimit nuk kane qen me nje gjuhe te shkruar, tani te them qe je budallla nuk jam i sakte, sepse jane dy supozime, ose je opse ben. Se cfare faji ka Helenizmi ketu se kultura helene ishte nje nder kulturat me te perhapura ne bote kete nuk e di. them keshtu sepse te gjitha shkencat u zhvlluan ne ate pjes te mesdheut nga helenet (jo greket). gjithsesi heshtjen e te tjereve karshi teje e marr vesh se pse ndodh.
pastaj se dyti, dihet mjaft mire nga dokumente historike qe skenderbeu lfotj per trojet e tij qe te mos sundoheshin nga Turku dhe jo per ndonje patriotizmin, me skate rilindja i veshi atij petkkun e atdhedashurise sepse koncepti i shtetit lindi shume me von. me kete nuk dua te mohoj luften e tij 25 vjecare, ai beri shume mire qe luftoi nuk e mohoj aspak. po ekshtu dhe Ismail qemali dhe dijetare te tjer rilindas nuk e futen fen zyrtare ne shtet por ama nuk e zhduken ate nga shteti. se fundi nuk arrij te imagjinoj se cfare mund te thuash per nje intelektual si Faik Konica ti? kur mua me shan e me ofendon per arsyen se them qe jam qytetar i botes, une vazhdoj te jem po ti vall qytetar tradhetar i kujt je? shqiperis jo se jeton ne greqi.
nuk di dhe nuk kam pse te shkruaj me kur ti nuk di se cflet ke qe nga fillimi i debatit qe te dujket se ben cinizem me mua por se kupton qe cinizmi yt eshte aq i ulet sa nuk me ben te qeshin as gishtat. sa per me siper nuk eshte se te kam ofenduar aspak, po thjesht te kam keshilluar, personalisht nuk pranoj te me flasin per nacionalizem sepse jam vet i tille, por ama diferenca mes meje dhe teje eshte se ti je homofobik me tre literatura ndersa une nuk dua te jem i tille.
nuk mund te mohoj historin qe eshte shkruar duke shpikur teori te mia personale ne cdo cep per te terguar se shqiptaret jane te paret kudo, kjo i perket nje tejter lloj fanatizmi atij nacionalist. te keshilloj qe kete lloj fanatizmi ta ruash per ndonje teme tjeter dhe jo per ketu. per nej arsye shume te thjesht po harxhon plumba kot, jo me mua por besoj se me te gjithe.
gjithsesi bej si te duash
p.s ah po te shtoj dicka, nese ndonjeher do te hapesh me shume se sa dy libra do te lexosh se etrusket erdhen aps romakeve ne rome dhe se ato u ndikuan shume nga kultura e helniste, dhe kete gje ta eksh per vete jo per gje po do te duhet ne ndonje debat tjeter.
dhe nje gje pergjgju pak disa pytjeve qe te bera apo do ti nxjerr ne pah si puna e jarigasit me pika?
Modifikuar nga Muhejminu datë 14/08/2007 ora 19:03
Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar
|