RAIMONDI
Veteran ne forum
Regjistruar: 27/06/2007
Vendbanimi: ...prapa diellit...
Mesazhe: 3492
|
Tani ketu tek gjuha ka dicka qe gjuha shqipe mund te jete me e lashte se gjuha qe sollen Iliret ne Gadishullin e Ballkanit
Por duhet pare dicka ne lidhje me ardhjen e Ilireve ne Ballkan
Thuhet se ata kane ardhur ne Ballkan 2000 vjet para Krishtit. Kjo duket si jo e sakte
Une kam pershtypjen qe Iliret duhet te kene ardhur me shpejt ne kete rajonin tone
Por para Ilireve kush ka qene ketu ?
Enciklopedia Amerikane jep Hititet qe u vendosen ne lindjen e Mesme dhe ne Turqi , kishin jetuar me pare ne Ballkan......
Nje profesor italian i Linguistikes me emrin Boldrinii thote seate :;Gjuha shqipe eshte nje gjuhe Para-indoeuropiane ( kjo eshte tke libri i Jakov Miles)
Tani nqs eshte vertete kjo qe thote Boldrini atehere del se gjuha shqipe eshte nje gjuhe shume e lashte dhe i bije te jete gjuha e vetem origjinale e EUROPES
dhe automatikisht del se kjo gjuhe eshte me e lashte se Ilirishtja
Por ndoshta kur erdhen Iliret e u vnedosen ketu jguha e tyre u gershetua natyreshem me gjuhen e vendasve dhe krijoi gjuhen e shqipe qe kemi sot
__Une kam lexuar deshifrimine disa shkrimeve Hitite , te bera nga nje frances ,
dhe atje kishte fjale te ngjashme em shqipen_-Dhe domosdoshmerihst qe do kishte se ata kane jetuar ne Ballkan , peprara Ilireve ....
Une i kam sjelle ektu ato fjale --Ishin fjalet :;para, mbrapa, anash etj
Ajo ishte gjuha hitite e kohes kur u zhvillua lufta e Trojes ,reth 1250 vjet para Krisht koqes..
_Pra gjuha Ilire eshte pjese e Shqipes, por shqipja duhet te jete gjuhe me e zgjeruar se aq
Iliret jane shqiptare, por shqiptaret jane pervecse Ilire edhe nje race para ilire , q eka jetuar ne kete vend
Natyrisht traket dhe Iliret flisnin te njejten gjuhe
Sa per gjuhen e Ilireve ne kemi emrin e mbretit ilir Bardhyl, qe eshte totalisht shqip
Une mendoj se e gjithe gjuha ilire eshte absorbuar brenda shqipes, por shqipja mund te kete fjale -edhe me teper
Ata austriaket kam pershtypjen nisen nga ky argument qe iliret kane ardhur ne kete vend dhe ketu duhet te kete pas ndonje gjuhe me perpara
Porse arsyetimi i tyre eshte njecike qellim lig , nga sa lexova une , por nuk me kujtohet tani
Dallimin ne fakt mund ta beje vetem nje studjues shqiptar qe e njef gjuhen shqipe mire, por duhet te studjoje edhe Ilirishten e gjetur ne Itali te
jugut
Psh ai Studimi gjenetik i amerikaneve qe u be ne korik te ketij viti, nxirte genet e shqiptareve dhe te Italise se jugut pothuajse te ngjashme per vitet para 2000 vjetesh
Pra , tregon se shqiptaret jane Ilire,
sepse ne Jug te Italise kishin vajtur fiset Ilire dhe ato duhet te kene qene me shume se numri fiseve me emrat Mesape dhe Japide, --------dhe kete e verteton edhe legjenda qe thote Appiani se Iliret ishin bije te Qiklopit Polifem qe jetonte ne SICILI
Pra Siciilia dhe gjithe Jugu i Italise ateher ekane qene banuar nga Iliret plus Keltet, dhe Galet, qe mbaheshin si popullsi velelzer , Te njejta me njeri tjetrin
Pra nga legjenda dalin edhe shume hipoteza te tjera ,te cilat i verteton edhe studimi gjenetik i cili thoshte se genet e para dy mijevjeteve dilnin shume te ngjashme midis popullsive te Europes
Ndersa ne lidhje me Shqip-folesit peprara Ilireve , duhet thene nga ky studim gjenetik se Iliret duhet te kene qene ne gadishullin tone shume me peprara se 2000 vjete para Krishtit---
Kohe e cila ka mjafuar per te krijuar nje kombesi te shkrire midis Ilireve te arhdur dhe atyre qe jetonin ne Ballkan dhe krijuan njeriun qe sot flet shqip dhe qe i dalin te njejtat gene me ata te para 2 mije vjeteve
______Duke qene se genet e shqiptareve jane per 2 000 vjet te vecanta nga fqinjet dhe pas 2000 vjeteve te njejta me ato te Italise jugore _-
--- Atehere automatikisht shqiptaret nuk ka mundesi te kene ardhur nga Kaukazi ne vitet 1200 apo 1500 te krishtit , sic thone propganda greke ,serbe, maqedonase etj
Se po te kishin arhdur kaq vone, nuk mund te dlnin genet tona te njejta me te Italise per kohen e 2000 vjeteve me pare
Kjo e dhene e hedh poshte automatikisht teroine armiqesore te fqinjeve tane
Pra gjenetistet thoene se per 2000 vjet genet e shqiptareve nuk kane ngjashmeri me fqinjet, dhe pas 2000 vjeteve jane te ngjashme me te Italsie s eJugut dhe te popullsive perendimore qe jane Gale dhe Kelte __Pra vertetoeht edhe teoria e Appianit qe Iliret, Galet dhe Keltet jane vellezer
____Eshte mire qe studjuesit shqiptare kur flasin per lashtesine e gjuhes sone te marin ne konsiderate edhe zbulimet e fundit te gjenetikes per shqiptaret, por edhe te dhenat e historise se lashtesisse - , si dhe te dhenat e gjuhes Kelte dhe te Galeve qe gjendet me e paster tek Popullsia Baske ne Katalonje ,mendoj une.
__Keshtu qe te gjitha keto se bashku ndihmojne ne mos deformimin e te vertetes .... dhe ne haritjen e nje rezultati sa me te sakte