~Enigme~
Simplexity
Regjistruar: 08/10/2005
Vendbanimi: My soul
Mesazhe: 4073
|
KOMNENËT DHE ANGJEVINËT
Me përmbysjen e shkaktuar nga rënia e Bizantit dhe krijimin e “Perandorisë latine” të Balduinit, që ndoqën Kryqëzatën e Katërt, Venediku jo vetëm ktheu në zotërimet e tij, por, si vasal i madh i Perandorisë së re, pati investiturën mbi gjithë Shqipërinë dhe Epirin. Por as kjo nuk vyejti për ta bërë të braktiste politikën e tij. Në të vërtetë, ai morri në zotërim vetëm bregdetin. Në brendësi të vendit Republika nuk ushtroi trusni, ruajti aty skelarinë politiko-sociale paraekzistuese, nuk mbajti për vete as të drejtën e vendosjes së taksave dhe vjeljes së tagrave. Autonomitë kantonale, në të cilat fiset qenë zatetur kundër të huajit, u respektuan; u respektuan princërit e vegjël serbë të veriut, që tanimë serbë kishin vetëm emrin; u respektua edhe Despotati i Epirit që një prijës guximtar shpiku me qendër në Artë dhe në Janinë. Ky despotat, i themeluar më 1204 nga Mikail Angjel Komneni, e shpalli veten trashëgimtar dhe vijues të Bizantit. Në të vërtetë elementi shqiptar aty zotëroi mbi atë grek, ndonëse Mikail Angjeli paraqiti deri kanditaturën e tij për fronin e Kostandinopojës. Por ai vetë mori për grua një shqiptare dhe shqiptarë qenë mbasardhës të tij. Kapedanë energjikë, ata hynë në luftë me fqinjët e tyre dhe fati, në një kohë të parë, u buzëqeshi. Shkodra iu pat rimarrë përkohësisht serbëve, Vlora hequr venedikasve që nuk u kundërvunë. Vëllai i Mikail Angjelit, Theodori, vijoi veprën duke i shtyrë ushtritë e veta dhe duke pohuar sundimin e vet mbi Ohr_, Prilep, Elbasan; duke u zënë vendin venedikasve në Durrës dhe markezëve të Monferatit në Thesalonikë; duke aneksuar për vete Adrianopojën; duke e kurorëzuar veten perandor. Ky varg i gjatë arritjesh e dehu deri sa ta shtynte të përftonte ëndrrën ambicioze për të rrëzuar Perandorinë latine të Kostandinopojës dhe të shpënë familjen e tij në fron.
Çatisi ndërkohë një pushtim i ri bullgar i udhëhequr nga cari Joan Asen II; Theodori u shpartallua në Klokotnicë, u zu rob dhe u qorrua. Dhe së rishti batica sllave përmbyti vendin. Shtohen këtu, për ta bërë edhe më të trazuar këtë trevë historike, ndarjet e shtëpisë së Komnenëve, ndarje që shpunë në ngritjen në fronin e despotatit të një tjetër prijësi guximtar, Mikail Angjelit II, dobiç, që e shtyu luftën deri në Niké kundër trashëgimtarëve legjitimë të Theodorit. Ky fakt ngre shumë peshë për historinë shqiptare: nga njëra anë, ai e detyroi zotin e ri t’u jepte autonomi më të madhe fiseve dhe t’i jepte despotatit një karakter gjithnjë më kombëtar për të siguruar besnikërinë e këtij populli luftëtarësh; nga ana tjetër, ai i hapi së rishti rrugën ndikimit perëndimor nëpërmjet martesës së Helenës, bijë e Mikail Angjelit, me Manfredin, mbretin svev të Napolit, ndihma ushtarake e të cilit ndikoi shumë për forcimin e despotatit. E gjitha kjo ndodhi në gjysmën e shekullit XIII. Helena pati një pajë të bollshme: Durrësin, Vlorën, Beratin dhe një pjesë të mirë të Shqipërisë jugore. Nën mbretërimin e Manfredit, Napoli niste së rishti politikën shqiptare që mbretërit normanë e kishin ngarë aq keq. Por kur, shtatë vjet mbas, Manfredi ra në Benevent dhe mbretëria e tij u kaloi angjevinëve, ambiciet imperialiste të kësaj shtëpie frënge patën dalë më të forta se kriteret e fqinjësisë së mirë dhe të harmonisë së përpiktë që principatat e ndryshme italiane u përpoqën gjithnjë të ruanin me Shqipërinë.
Karli i Angjevinëve, me cilësinë e mbasardhësit në fronin e Napolit, ngriti mëtimet e tij si mbasardhës edhe në zotërimin e provincave shqiptare, zotërim që Manfredi e kishte marrë vetëm me të drejtën e burrit të Helenë Komnenës. Është kjo në të vërtetë e para herë që në burimet historike – dhe pikërisht në ato napoletane – shfaqet shprehja “Mbretëri e Arbërisë”. Me traktatin e Viterbos Karli e mori investiturën e kësaj mbretërie prej Balduinit II, perandor i Kostandinopojës, në cilësi të vasalit të madh të Perandorisë latine; si dhe ia doli t’i njiheshin mëtimet mbi tokët e despotatit, që Balduini e përfillte fqinj tepër të rrezikshëm. Korqyra dhe Durrësi së pari, mandej Butrinti, Vlora, Himara, Berati dhe së fundi Kruja ranë në vasalitetin e Karlit që shkathtësisht ia kishte parapërgatitur terrenin sundimit të tij falë veprimtarisë së do diplomatëve napoletanë që ditën të fitonin simpatinë e popullsive. Por mandej angjevinëve ambicia e shfrenuar u qe fatale në Lindje, sikurse u qe fatale në Itali. Në vend të ndiqnin sjelljen liberale të venedikasve, që u lanë gjithnjë shqiptarëve të drejtën e të organizuarit së brendshmi si t’ua kishte ënda, angjevinët mëtuan përkundrazi t’u imponoheshin nënshtetësve të tyre të rinj dhe ti mbanin nën kontroll duke ua kërcënuar autonominë. Mirëpo shqiptarët e shekullit XIII ishin po si shqiptarët e sotëm: jo të vështirë për t’u bërë miq të një të huaji me qëllime të mira, por fort pak të gatshëm për t’iu bërë atij shërbëtorë. Diplomatët napoletanë që ia kishin parapërgatitur aq mirë terrenin Karlit duke i siguruar simpatitë e popullsisë që i njihte të ngjashëm me veten, më shumë të afërt se të huaj, u zëvendësuan prej një kapiteni të përgjithshëm frëng që mëtoi t’i nënshtronte fiset dhe kërkoi për dorëzani dorëzimin e disa anëtarëve të familjeve kryesore vendëse si pengje pranë Oborrit napoletan. Burimet historike janë shumë fjalëpaka për këtë çështje; por, duke pasur parasysh karakterin e shqiptarëve sikurse e njohim, është më së paku e dyshimtë që veprimi t’u ketë pëlqyer atyre malësorëve aq pak të prirur ndaj përdhunës së një mbreti që ata nuk e mbajtën kurrë si mbret sepse të tillë zyrtarisht nuk e shpallën kurrë. Por projektet e politikës lindore të Karlit qenë të gjera dhe më në fund e shqetësuan aq shumë Kostandinopojën sa Paleologët u vendosën për një luftë parandaluese. I mundur në Berat, Karli humbi Krujën dhe praktikisht gjithë brendësinë e vendit; mandej prej perandorit Andronik II iu hoq edhe Vlora. Vetëm Durrësi i mbeti: Durrësi i rrethuar, i çliruar, mandej i marrë nga serbët, mandej së rishti i kthyer angjevinëve. Sa për shqiptarët, ata u gjendën si thuajse gjithmonë në rrjedhën e historisë së tyre të trazuar: mes kudhrës së shtypësit angjevin dhe çekanit të shtypësit bizantin.
Për më shumë, duke përfituar nga ndarjet e vijueshme dhe nga luftrat e brendshme në të cilat qe kredhur vendi, serbët nga veriu nisën së rishti politikën e tyre ekspansioniste drejt jugut. Por dhe këtyre pushtuesve të rinj-të vjetër shqiptarët u kundërvunë taktikën e tyre të pagabueshme: me të braktisur fushën, kthyen në malësi, te mëma dhe mbrojtësja e madhe e pavarësisë së këtij populli. Të ngujuar mes shkëmbinjve, guximtarë deri në çmenduri, të paepur, i qëndruan pushtuesit duke mbrojtur në autonominë e fiseve të tyre autonominë e tyre të vërtetë dhe të mirëfilltë kombëtare; mandej, të armatosur në çeta të vogla, zbrisnin në lugina duke mbjellë tmerrin mes popullsive të huaja, posaçërisht të Thesalisë, me premtime hakmarrëse. Marin Sanudoja na ka lënë përshkrime shumë të gjalla e ngjyra-ngjyra të këtyre dërgatave ndëshkimore. Të cilat mbërritën në atë pikë sa perandori Andronik III deshi të hakmerrej ndaj përgjegjësve një herë e mirë dhe në mënyrë shembullore, duke ndërsyer kundër malësorëve sypatrembur forcat ushtarake turke. Qe kjo e para shfaqje muslimane në Shqipëri: dhe fillimi mjafton ai vetëm për të përligjur urrejtjen që do të helmojë për gjashtëqind vjet marrëdhëniet mes dy racave. Për çastin, këtë urrejtje e shtiu në punë me dinakëri mbreti serb Stefan Dushan jo vetëm për të përforcuar sundimin e tij mbi tokët shqiptare (Shkodër) tanimë në zotërim të tij, por për ta shtrirë pak-nga-pak në të gjithë Shqipërinë. Bizantinët afërmendsh që nuk mund t’i kundërviheshin këtij komandanti energjik dhe të shkathët; do të kishin mundur ta bënin këtë po të kishin pasur me vete shqiptarët. Por shqiptarët nuk donin të jepnin e merrnin më me një Bizant që përdorte forca ushtarake turke. Edhe serbët ishin të huaj dhe pushtues, por më lehtë faleshin këto cene sesa mercenarët muslimanë të Andronikut, shkatërrues fshatrash dhe hajdutë bagëtish. Stefan Dushani, zot me virtyte të mëdha civile e ushtarake, e kishte në anë të tij popullsinë e cila ishte e vetmja që mund t’i kundërvihej fuqishëm pushtimit të tij, për sa kohë që Bizanti, i përçarë mbas vdekjes së Andronikut nga luftrat partiake mes Paleologësh dhe Kantakuzenësh, ishte i shtrënguar të tkurej çdo ditë më shumë duke i lënë pa mbrojtje provincat e tij të periferisë.
Në pak vite Stefan Dushani pati Krujën, Beratin dhe Vlorën, ndërsa më 1346, në përfundim të këtyre arritjeve, u kurorëzua në Shkup “car i serbëve, i grekëve dhe i shqiptarëve”. Mandej, me trupa kryesisht shqiptare, vijoi marshimin e tij pushtimtar drejt jug-lindjes, duke nënshtruar Epirin dhe Thesalinë, ku shumë bujarë shqiptarë që kishin shërbyer si komandantë në ushtrinë e tij morën emërime dhe privilegje në vend të arhondëve grekë që fushonin aty më parë nën shënjesën bizantine dhe që popullsitë vendëse i kishin vështruar me urrejtje legjitime.
Kështu Shqipëria pësoi një të kushedisatën rindarje: Durrës, Butrint dhe Lepant u mbetën angjevinëve, ose më mirë me thënë familjeve shqiptare të lidhura ngushtë me angjevinët, si ajo e Tanush Topisë, por të kufizuara në qytetet; Shkodër dhe Celisë iu kthyen nga Stefan Dushani venedikasve që, duke ndjekur sjelljen e tyre tradicionale të mosndërhyrjes, nuk ishin lidhur asnjëherë me Bizantin në orvatjet për shkombëtarizim të vendit dhe për shkelje të së drejtave të tij për vetëvendosje. Gjithë pjesa tjetër, nën sovranitetin emëror të Stefan Dushanit, qe në të vërtetë e pavarur nën krerë vendës që në emër të tij administronin. Qe kjo në të vërtetë një epokë lulëzimi relativ: bujqësi, kulturë e drithrave dhe kulturë e ullirit u zhvilluan në atë shkallë sa, me gjithë latifondizmin mbizotërues që e poshtëronte katundarin në nivelin e bujkrobit, përpos se t’u mjaftonin nevojave të vendit, përbënë edhe mall eksportimi duke ushqyer trafiqet që venedikasit vinin duke i zhvilluar e përkryer mes njërit dhe tjetrit prej porteve të ndryshme shqiptare dhe mes këtyreve dhe botës së jashtme, veçanërisht Italisë.
Pikërisht në këtë periudhë tregtarët e së Shumëkthjelltës Republikë, duke përshkuar trevën, fusin aty kulturën e krimbit të mëndafshit dhe themelojnë zyra për blerje dhe tregtim lëndësh drusore, lëkurnash, krype të detit, sere. Qe kjo stina e madhe e Vlorës, që lëvonte prej galerash venedikase dhe raguzane. Ngase Durrësi, i goditur prej tërmetit dhe i kërcënuar prej mbathjes me rërë, rrezikonte të përfundonte si Apolonia. Por kudo që një lumë të gërryente në bregdet një zgavër a një grykajë, venedikasit bënin stacion dhe përcillnin mallra; Shën Shirgji, për shembull, te gryka e Bunës, i shërbente si port Shkodrës. ku lulëzonte tregtia e ngjalave dhe e saragave. Anijet mbërrinin me ngarkesa armësh dhe vozgash vere dalmate; niseshin së rishti me lëkura të punuara dhe mishra gjedhi. Mandej karvane mallrash të bartura me mushka kryqëzoheshin përgjatë luginave të lumenjve të mëdhenj duke i bërë të vijueshme marrëdhëniet mes Perëndimit dhe popullsive edhe të brendësisë së vendit që, ndonëse duke u qëndruar besnike dokeve dhe zakoneve të tyre të lashta, ndienin ndikimin sidomos venedikas, posaçërisht disa familje bujare që me të Shumëkthjelltën Republikë kishin ruajtur lidhje të drejtpërdrejta. Të shihen, për shembull, kishat e hapërdara mes maleve: stili i tyre është gotiku dhe romaniku i filtruar nëpërmes shijes së arkitektëve të Republikës.
Por epoka e mbrothësisë qe e shkurtër. Me vdekjen e Stefan Dushanit, që ndodhi më 1356, pushteti qendror që, në duart e këtij mbreti me dorë të fuqishme, pati qenë gjithnjë i qëndrueshëm pa u bërë tiranik, u shprish duke e fikur atë vezullim të parë njësie që nën mbretin serb kishte filluar të nëpërdukej përtej terreve mesjetare. Me vdekjen e tij, ambicje autonomiste shpërbërëse, rivalitete familjare, luftra të brendshme guerilje u përgatisin truallin pushtimesh të reja të huaja, kësaj here edhe më fillzeza se të mëparshmet për jetën shqiptare. Në veri qenë Balshët, trashëgimtarë të një qeverisësi të Stefan Dushanit me preardhje me gjasë rumune që, duke përfituar nga dobësia e mbasardhësit Urosh, prenë për vete një rriskë territori mes Shkodre dhe Prizreni me kryeqytet Shkodrën, dhe u bënë zotër të saj. Mandej, si u përforcuan, u vunë në marshim pushtimtar nëpër rrugën klasike të të gjitha pushtimeve: nga veriu në jug, nga Shkodra në Berat, në Vlorë, në Gjirokastër, duke u bërë aleatë me Dukagjinët, tjetër dinasti e vogël që nis e ngrihet mbi gërmadhat e mbretërisë serbe, zotër të Lezhës. Por edhe Muzakët rriten për nga pasuria dhe autoriteti në trevën që mban emrin e tyre, ndërsa në Durrës Topiat vasalë të Napolit; mandej Dushmanët, Spanët, Kamonat. Në veri, gjendje e njëjtë: në Ohr_ Gropat, Shpatat në Artë, Toccot në Epir. Copëzimi është i plotë, çbashkimi në kulm. Procesi unitar që nën mbretërimin e Stefan Dushanit kishte nisur të skicohej dhe që do të kishte mundur të përbënte një garanci kombëtare kundër të huajit, ndërpritet në mënyrë të beftë. Çdo fis është një krye, çdo krye është një despot, çdo despot është në luftë kundër despotëve të tjerë. Interesi i individit flijohet për interesin e fisit, por ai i fisit nuk flijohet për interesin e kombit. Gjithçka është me “kthina” të veçuara mirë, përfshi gjeografinë dhe organizimin social: çdo klasë është një kastë; çdo kastë është e mbyllur në vetvete, pa mundësi osmoze me të tjerat në interesin sipëror të vendit.
Pikërisht në këtë çast, që përkon me fundin e shek. XV jo më pak se me atë të Bizantit, pikërisht në këtë çast nga Lindja çfaqen turqit.