Enya
Shpirt # 1

Regjistruar: 12/02/2006
Vendbanimi: Orange, CT
Mesazhe: 4096
|
"Bushtra", vazhdimi...
Prej disa kohesh, njeriu i vogel brenda meje, teorise sime te vjeteruar tashme, se kurverimi i Dones ishte pasoje e alkoolizimit te te shoqit, i pergjigjej prere: "Alkoolizimi i tij eshte pasoje e kurverise se asaj femre qe ai jo vetem qe e ka bashkeshorte dhe nene te femijes se vet, por qe fatkeqesisht e dashuron, sic e dashuron edhe ti!". Dhe une e dija fort mire se c'do te thoshte te dashuroje ate krijese, ndaj ndjeja keqardhje per ate bashkeshort te keqtrajtuar. Ai ne menyren e tij te mjegulluar nga avujt e alkoolit dhe nga bryma e indiferences se saj, e donte Donen dhe ishte i pafuqishem per t'u ndare nga hija e saj. Ndersa ajo e pohonte me plot gojen se nuk e kish dashur kurre ate njeri te cilin e perdorte thjeshte si nje ombrelle qe e hapte dhe e mbyllte kur t'i tekej, nje ombrelle qe e mbronte njesoj, si nga shirat e panderprere, ashtu edhe nga rrezet perveluese te ndonje dielli qe mund te shfaqej aq papritmas ne qiellin vazhdimisht te vrenjtur te marteses se tyre.
Nje dite prej ditesh kish ndodhur e pabesueshmja. Nje mbremje shtatori dikush kish trokitur ndrojtur ne porten time. Ishte Dona. Nje fytyre e shperfytyruar, pothuajse e pa njohur per mua. Kisha shume kohe pa e pare nga afer ate fytyre dhe ata sy. Dukej qarte qe ishte ne hall te madh. Njeriui vogel qe ndodhej brenda meje, u kenaq pa mase nga ky kapitullim i befte i saj, ndersa une vete ndjeva keqardhje dhe e ftova brenda. Me masken e fajtores dhe te te penduares me kish treguar se si ishte puna: pas disa jave gjurmimi i shoqi dhe prinderit e kishin zene duke u larguar naten me makinen e nje te panjohuri. Prej disa javeve ishte here dashnorja e nje beqari te ri, qe fare lehte mund ta merrje per nje evgjit simpatik. E kishin pare edhe nje here tjeter, por ajo ua kishte mohuar ashtu sic dinte te mohonte ajo. Por kete rradhe nuk mund ta mohonte te pamohueshmen. Duke e ditur se nga i shoqi e priste hedhja ne rruge te madhe e shoqeruar kjo, edhe me ndonje plumb nga i jati i rrepte, kish menduar te lozte karten e fundit para prinderve te saj. Ata e dinin lidhjen time te gjate me vajzen e tyre, keshtu qe nese ajo do t'u thoshte atyre, se kishte qene me mua, ndoshta do te ishte gjysma e te keqes qe mudn te ndodhte dhe ata mund t'ia falnin. Dhe keshtu kish bere. U kish thene qe kish qene me mua, se me dashuronte vetem mua dhe nuk donte te jetonte me larg meje. Pyetjes se tyre, nese une e doja seriozisht per ta marre per grua, ajo i ish pergjigjur me plot gojen "Po dhe tani do te shkoj ne shtepine e tij, se po me pret i shqetesuar!". Pastaj kish rendur
drejt e tek une, qe po e degjoja i mahnitur rrefimin e saj.
Kishte kaluar cdo lloj parashikimi ne paturpesine e saj. Nje kurajo prej te cmendure apo nje perllogaritje e sakte e burses se ndjenjave te mia?
"Nga casti ne cast ata do te vijne ketu...", kish perfunduar ajo duke me veshtruar e pikelluar, e trembur, por cuditerisht gjakftohte, me syte e medhenj, akoma melankolike dhe te pafajshem.
"E c'duhet te bej une tani, sipas teje?", e pyeta duke ndezur nje cigare, si per t'u ndergjegjesuar per ate qe mund te ndodhte nga casti ne cast, zgjidhja e te ciles ishte totalisht ne doren time. Rruga e fatit te saj tashme kish mbaruar dhe zot i vetem i atij fati isha une.
Nese do ta refuzoja rikthimin e saj te detyruar dhe nese do te pergenjeshtroja fjalet e saja, ata,nder te tjera, edhe mund ta vrisnin e ta zhduknin nga faqja e dheut (dhe une s'kisha as me te voglin dyshim per kete gje) dhe keshtu do te behesha nxitesi i krimit te tyre, edhe pse ata ishin njerez te drejte e te ndershem, edhe pse vajza e tyre e vetme, ishte nje qenje pothuajse djallezore e pa karakter.
Njeriu i vogel brenda meje me thoshte qe t'ia beja gjemen, se rast me te mire per t'u hakmarre nuk do te kisha ndonjehere, por, ne ato caste, une nuk kisha dashur ta degjoja zerin e tij, edhe pse gjate gjithe asaj kohe,cfare kish parashikuar ai, kishte ndodhur: ai e njihte Donen me mire se sa une. Nese do ta pranoja zgjidhjen e saj te pafytyre, gjerat qe do te ndodhnin me pas, do ta ndryshonin rrenjesisht dhe aq papritur jeten time, disi te stabilizuar ne muajt e fundit.
Kisha zene nje pune fitimprurese dhe librat e mi po me sillnnin ca nga ca famen dhe parate e enderruara: kisha kapercyr te gjitha veshtiresite, me perjashtim te njeres, varesise seksuale ndaj Dones. Pra, ne rast pranimi te rikthimit te saj, une duhej te martohesha dhe te largohesha pergjithmone nga ky vend, ku jetonin te gjithe te padeshiruarit e mi, i shoqi,dashnoret dhe ata qe nuk ishin as te verber e as shurdhmemece.
Edhe para nje viti kisha qene i gatshem te braktisja gjithcka per hir te Dones dhe dashurise se saj. Por tani gjerat ishin ndryshe. Edhe vete ne ishim aq te ndryshem tashme. Gjate tradhetise se saj ia kisha ofruar rikthimin dhe ajo nuk kish pranuar mes dalldise se pasionit te rradhes. Une e dija se sa e ndryshonin dhe e tjetersonin pasionet ate femer pa zot. Behej robinje e tij. Si te gjitha krijesat e pafuqishme,nen efektin e frikes, ajo mund te arrinte te bente gjithcka. A nuk ishte rikthyer ne ate shtepi timen, nga e cila per here te fundit kish dale si mashtruese gjakftohte?!
Dona po me hetonte, a thua se po i lexonte mendimet e mia. Te gjitha kurvat e kane nje aftesi instiktive per te ndjere rrezikun. Dona nuk e kishte kete aftesi dhe, shpesh, kur analizoja ne trurin tim genjeshtrat e saja diletante dhe shpesh femijnore, mendoja qe nuk ishte kurve, edhe pse kurveronte, qe nuk ishte genjeshtare, edhe pse genjente. Te gjitha keto i shihja si mjete mbrojtese qe njeriu i dobet i perdor ne situata te disfavoreshme. Po te ishte kurve e vertete, a nuk do te ishte me dinake dhe me zgjuar? Te pakten,do te kish ditur te mos me bente armk te sajin dhe burim frike te vazhdueshem. Kisha qene i vetmi njeri qe mund t'ia shkaterroja jeten ne sekonde dhe ajo s'kish ditur te nderronte taktiken e mashtrimit.
"Perse erdhe tek une, Dona? Nga frika?"
"Dua te me besosh ne ato qe do te te them, shpirt! Ti ke qene i vetmi njeri qe kam dashur ne jeten time. Te dua akoma. Nje moment kujtova se ti nuk me doje me dhe u ndjeva e vetme dhe e pafuqishme. Cdo gje e dyshimte qe ka pershkuar jeten time te muajve te fundit, s'ka qene gje tjeter, vecse pasoje e hutimit qe me shkaktoje ndarja jone. Ah, ta dish se sa kam deshiruar te kthehem tek ty gjithe keto kohe, por nuk e dija nese do te me pranoje. Tani erdha dhe bej si te duash, jam ne doren tende."
Ishte e qarte se keto fjale ishin mashtrimi i ri i rradhes. Njeriu i vogel brenda meje po me thoshte perseri te mos e besoja, por ta hidhja ne rruge si nje pleh. E kisha aprovuar ate ze te brendeshem te atij njeriu shpirtvogel, por ne ndryshim nga ai, kisha dashur qe t'i jepja Dones edhe nje shans tjeter, qe ajo te tregonte, se sa e ndyre ishte.
Thone qe i zgjuar eshte ai qe i jep mundesine tjetrit te tregoje se sa budalla eshte. Ne kete rast, fisnik ishte ai qe do t'i jepte mundesine tjetres te tregonte, se sa e ulet ishte. Keshtu kisha vendosur t'ia jepja kete mundesi asaj gruaje qe ishte perseri perballe meje duke pritur me ankth fjalen time. Duke i dhene kete shans asaj, do ta fusja veten dhe ate ne nje oqean te panjohur,ku ne rast rreziku, asgje nuk do te na shpetonte me nga mbytja.
Si i dashuruar i perjetshem me ate grua, shpesh kisha menduar se tashme nuk kishte rrezik qe Dona te behej me e poshter se sa ishte: ajo e kishte arritur fundin e gremines se antivlerave te nje njeriu. Pasketaj ajo vetem mund te permiresonte imazhin e saj ose ne rastin me te keq, te qendronte stabel ne ate mjerim shpirteror me te cilin edhe une isha mesuar tashme.