Fajtori
Apo jo?

Regjistruar: 11/06/2002
Vendbanimi: Europe
Mesazhe: 10706
|
Kjo po, Ami, qe eshte je pyetje me vend. Po kaloj tek Sunbeloved sepse shikoj se me ate akoma s'jemi kuptuar. Nuk dua te prish temen duke e devijuar ne diskutim mbi Nanon. Nese kjo ndodh spostojini mesazhet e mija pa problem.
Sunbeloved, nese kush nuk quan tragjedine e 9 Janarit shkaka te vlefshem per doreheqje eshte sadist atehere une, me injorancen time politike, jam nje sadist.
Une akoma nuk e kuptoj pse nuk mendohen gjerat kur fliten. Cfare lidhje ka cmimi i tragetit me cmimin e gomones. Po te ishte 60 dollare gomonia do ishe me i qete me kete kryeminister?
Tani me lexo me vemendje te lutem sepse mbase me ke lexuar shkarazi heret e tjera. Ver veten ne poziten e nje kryeministri dhe mos i shiko gjerat ne mjegullen e zeze te politikes post komuniste. Nje kryeminister ne rradhe te pare eshte kryetar i shtetit EKZEKUTIV. Qe nga vete fjala do te thote qe eshte i pergjegjshem per gjerat me imediate qe ndodhin, si psh goditja e gazetarit nga Luan Rama, sigurimin e rendit etj. Nje shtet i forte gjithashtu i jep celsat nje kryeministri te beje manovra ekonomike per te permiresuar gjendjen ose per te ulur deficitin buxhetor. Nga ana tjeter nje qeveri ka nje politike nderkombetare, e cila ne rastin e Shqiperise eshte vendimatare per qendrimin ne pushtet me krahe te ngrohta.
Tani, ti marrim gjerat troc dhe thjesht sic jane, pa i koklavitur me imagjinaten e semure qe shpesh karakterizon diskutimet politike. Problemi me i madh ne Itali ka qene ai i gomoneve qe vinin nga Shqiperia. Me ardhjen e Nanos u mbyllen ne mase trafiqet me gomone duke lene te marrin fryme forcat e rendit te jugut italian. Per kete Italia ja di shume per nder Shqiperise dhe e perseritit kete ne lajmet mbi mbytjen e Vlores. Ne ato lajme eshte thene hapur se policia ka marre masa shume te repta per te ndeshkuar fajtoret me arrestime edhe ne rradhet e vete policise shqiptare. Nga lajmi dukej hapur se qeveria jona kishte bere, sipas RAI-t, levizjet e duhura pas situates delikate te 9 Janarit.
Tani ti flet, sipas meje goxha pa u menduar, se fajin se gomonia ben 1500 euro dhe njerezit ikin me gomone, e ka Fatos Nano. Me fal por cfare pretendon zoteria jote, te hapi tregun e lire te gomoneve qe te bien cmimet? Jo per gje po trageti merret me VIZE dhe vizat nuk i jep Nano, por ambasada italiane. Eshte shume e thjeshte, mer Sun. Ti je shqiptar dhe Italia nuk do qe ti te shkosh ne Itali. Ti do te shkosh me cdo kusht dhe i hipen gomones me 9 Janar me 7 balle det. Pse do patjeter tja veshesh fajin qeverise sic eshte bere mode ne politiken PRIMITIVE shqiptare? Kete se kuptoj.
Nga ana tjeter do thuash qe qeveria eshte fajtore per situaten ekonomike. Shume mire, do bie dakort me ty, po ,e trego si do qeverisje ti? Ke ndonje ide? Apo o burra te hedhim qeverine se epastaj shikojme e bejme ? Beh, ky stil anarshie post komuniste s'me pelqen aspak. Nuk mund te ndertohet shteti kur cdo qeveri nuk arrin as te dorezoje celsat e nje shteti qe funksionon. Ne Itali nderrimi i qeverise nuk ndihet fare nga populli, ne Shqiperi nderrohen gjithe klanet dhe aventuriere politike perdorin anarshine e lene nga qeveria e meparshme per te ndertuar bizneset dhe hakmarrjet e tyre. Kjo s'me pelqen.
Ke theksuar se Nano ka lene sharjen e lire. Besoj se ketu ka gabuar, por nga ana tjeter jam SHUME i sigurte se po te ishte ndryshe do thoje se Nano nuk lejon "fjalen e lire".
Per te mos dale nga diskutimi ke nje kontradikte ne ate qe thua. Nga njera ane Nano del diktator, nga ana tjeter lejon ofendimin e lire. Diktatore te tille deri me sot skam pare.
Sunbeloved, persa i perket avokatit jam shume dakort me ty. Per sa kohe "prokuroret" te nxjerrin akuza qe nuk rrine as ne ajer dhe as ne toke, avokati e ka shume te lehte te shpetoje Nanon. Kritika ime eshte pikerisht ndaj akuzave qe shpesh spostojne vemendjen ne gjera pa vlere te cilat Nano i devijon shume shume kollaj. Akuze e vertete, e perseris, do ishte ajo qe kishte pergatitur MayDay per Fiks Fare dhe nuk eshte publikuar sepse eshte me "rrezik". Per mua faktet qe ai ka mbledhur jane shume me teper domethenese per te vene para pergjegjsise kryeministrin sesa akuzat se "kryeministri ka rritur cmimin e gomones".
Ja edhe mendimi im mbi gomonet, meqe po hidhen lote te shumta mbi njerez te pafajshem. Ne kohen kur gomonet vinin si trenat e linjes ne Itali, une mezi hapja gojen te thoja se isha shqiptar. Me gomone dhe skafe vinin qytetare te ndershem por edhe prostituta dhe droge me kilogram. Alabaket e Shqiperise hidheshin brenda 2 oresh ne Itali kur i kerkonte policia, nderkohe qe une duhet te kisha turp nga vetja qe isha shqiptar. E pra Sunbeloved, ashtu si KESH-i ben gabim qe nderpret dritat si ndeshkim ne mase, ashtu dhe une nuk dua te laj mbi supe pislleqet qe behen me ato gomone. Kam qene ekstremist ne kete drejtim dhe, ndonese duket masaker, une kam qene i mendimit se gomoneve duhej ti shtihet ne det. E di, mund te duket sadizem por ai qe do hipte ne gomone e dinte mire qe ishte pjese e kontrabandes dhe do trajtohej si nje kriminel cfaredo qe ushqen krimin.
Per njerezit qe kane humbur jeten me vjen sinqerisht shume keq. Megjithate duhet te dish Sunbeloved, se nese do vish ne Itali do marresh tragetin e do respektosh vendin qe ku shkon. Trafiku i Otrantos beri qe Shqiperia te trajtohej si Kolumbi dhe e tille ishte. Pergjegjesine per kete e kishin te gjithe, edhe ti si pjese e popullit shqiptar. Prandaj, nese duam te rifitojme dinjitetin shqiptar duhet te mos pranojme kurrsesi nisjen e gomoneve nga Vlora, me ose pa gjynafqare. Skafistet me demtojne mua po aq sa secilin prej nesh ketu, ndersa klientet e tij ndihmojne ne zhvillimin e ketij biznesi te ndyre. Nuk me duket aspak e drejte te fryhen evenimentet e 9 Janarit e te varen pergjegjesite mbi nje person te vetem. Mediat shqiptare, me primitivitetin e tyre, qekur nuk japin me filma te vjedhur, kane mbetur pa materiale. Prandaj jane marre me kete histori duke mbushur oret e programeve. Eshte nje fryrje artificiale e cila, sic e shikoni, con uje ne drejtim te paditur, dhe mua sme pelqejne ndryshimet kur nuk jam i sigurte per pozititivetetin e tyre. Mbase ben pjese ne karakterin tim disi konservator, qe mezi merr kthesen, megjthate kam jetuar dhe une vitet e tranzicionit ne Shqiperi dhe nuk dua me te rikthehen kohet kur sharjet mes politikanesh hidhnin qeveri. Dua fakte te qarta dhe kur te hidhet Nano te hidhet perfundimisht. Ardhja e Nanos ne pushtet 6 here tregon vetem cekulibrin psiko-politik te popullit shqiptar. Per sa kohe kryeministrat te hidhen me grushte shteti dhe me aresye banale, ata do ti shohim perseri ne qeveri pas pak vjetesh.
Me falni qe u zgjata, keshtu e kam une, nuk i them dot te gjitha ne pak rrjeshta .
Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar
|