MAUBERT
Anetar i regjistruar
Regjistruar: 21/06/2003
Vendbanimi: Paris
Mesazhe: 32
|
KONSTATIMI,hapje horizontesh,apo prirje provincialesh
Bij shqiptare te shekullit 21,ju europiane te kulluar larg ndotjes e prapambetjes famekeqe shqiptare,ju moraliste te nderuar te kombit tone modest i cili ju perulet e ju nderon,ju intelektuale largpames e vizionare,ndertues strategjish e perspektivash zhvillimi,ju konstatues te denje qe hapni horizontet e mjerimit,ju njerez qe konstatoni,konstatoni,konstatoni...e na jepni shpresen e te jetuarit,qofshi te nderuar ne jete te jeteve...
Kjo eshte klithma e nje njeriu te perbuzur,kjo eshte klithma ime,klithma shqiptare qe kumbon,qe bucet,kjo eshte klithma e Faik Konices,kjo eshte klithma e Fan Nolit,e ate Gjergj Fishtes,ajo e Naim Frasherit,Sami Frasherit,Gjergj Kastriot Skenderbeut apo e shume e shume te tjereve qe e ndjene perbuzjen,vetem se ajo klithme e atehershme permbante shprese,kjo e imja sot zhytet thelle ne kanale te erreta e puthet qorrazi me vetmine,sepse sot ndihem i perbuzur,e kjo nga vete qytetaret e mi,kjo eshte klithma e pashprese qe perplaset papushim ne vesh te shurdher,ne veshet tuaj o konstatues te perjetshem,o udherrefyes te shpreses qe dini te rivillni konstatimet e te hidhures,per te na i servirur ne pjata argjendi si shenje aristokracie apo viriliteti intelektual.Jeni pikerisht ju o konstatues vrimash,halesh,konstatues kriminelesh,ndotjesh,ju o abuzues konstatimesh qe prekni nena kriminelesh,bij kriminelesh,gra kriminelesh,qe e peshtyni buken e piset per te shkuar ne veteflijim,pavaresisht se buka eshte buke,nuk ka se si te jete e piset,jeni ju o delirante konstatues qe e konsideroni kombin te pavlere dhe hedhurine te shemtuar,jeni ju o naive konstatimesh qe plaget sociale te nje kombi i konsideroni si mentalitete kriminele,ju qe thoni se arsyet nuk kane rendesi,rendesi ka qe te mos kete krim,respekte o konstatues vigjilente te mjerimit shqiptar,ju perulem...
Une sot kam frike...Jo nga ato nena kriminelesh qe perpiqen te shpetojne bijte e tyre,si lufte ekzistenciale e nenes per te mbrojtur pjellen e saj,si fuqi e mbinatyrshme e vjeter sa vete jeta qe shfaqet ne caste krize te nje nene,fuqi kjo qe eshte e pavarur nga cfaredolloj fenomeni social,psikopatik apo si te doni ju,jo nga ato gra qe vene kujen per humbjen e nje te dashuri te tyre,qofte ky kriminel apo moralist,jo nga shofere te zhytur thelle ne problemet e se perditshmes e mos respektues rregullash apo semaforesh,jo nga ata qe hedhin plehra neper plazhe si kufizim kulturor i shkaktuar nga mjerimi i te qenit injorant,jo nga ju o njerez qe keni tabu seksuale,sepse e tille qe koha jone e mufatur komuniste,nuk kam frike nga ju qe vidhni pusetat naivisht per te blere buken e se nesermes,une kam frike nga ju o konstatues te zdhervjellet metaforike,qe e konsideroni prozen si mundesi te kristalte per te shprehur aq fuqimisht mjerimin shqiptar,mjerimin tone,nga ju o poete,apo prozatues qe hapni barkun per te na shpelare me mbeturinat e gelltitura gjate dites,nga ju o te vecantet kundrues te realitetit qe cekesia ju ben te konstatoni,si mundesi e vetme e shprehjes se kultivimit qe ju karakterizon,ju dini mjaft mire te konstatoni,vetem te konstatoni...
Sot kam dhimbje te forta koke...Me servirin si nje skllav apo ushtar pa kembe,te rejat e shumeperseritura te nje realiteti,me thone qe ketu morri fund,e me siguri qe ka marre fund,mi keni prere kembet me konstatimet tuaja te perjetshme,jam nje ushtar pa kembe i levizjes se kombit tim,jam nje skllav qe nuk mund te reagoj nga asfiksimi dhe peshtjellimi qe me krijon konstatimi i shumeperseritur,te cilin jam i detyruar ta gelltis ne doza te medha helmi,si pjese e jashteshqitjes suaj o prozatore.Si pjese e delirit tuaj pjellor,qe hapet si semundje ngjitese ne ate vrime ku une kam lindur qe mban emrin Shqiperi,ne ate hale ku kam lindur qe e ka emrin Tirane,qytet e vend qe ndihen te shushatur,sepse konstatuesit e mjerimit i ofendojne dhe i peshtyne si mbeturina pa vlera.Sot vend e komb ndihen keq,une bashke me ta,qofsha pjella me e shemtuar apo ndyresira me e neveritur,ndihemi keq se shpresa papritmas u verbua dhe ka filluar qorrollepset gropave te gazit helmues qe kaq bujarisht na ofrohen nga ju o konstatues,gaz helmues ky i perzjere edhe me mendime mbytese te cilat te cojne drejt skizofrenise,mendime keto te lindura kopilisht nga e nderuara arsye e semure qe ju cekesisht por dhe mendjemadhesisht e perqafoni o intelektuale prozatore,them e nderuar arsye sepse vetem e nderuar mund te jete,fatkeqesisht ajo sot semuret,nga drita e paket qe hyn ne syte e ketyre perendimoreve klasike shqiptare,te cilet driten europiane e shperbejne ne molekula per ta trajtuar si duan vete,e ne kete rast arsyeja semuret,fatkeqesisht...
Une jam bir i nje kombi dhe mbajtes i nje kombesie qe me identifikon,per te mos me lejuar te zhdukem si lakuriqet e nates me te ndjere driten,skutave te erreta.Per kete i jam mirenjohes dhe e nderoj.Une jam nje nga te shumtet pasardhes qe ngriten lart vlerat e ketij kombi,jam pasardhes i nene Terezes,Gjon Buzukut,Sejfulla Maleshoves,Petro Nini Luarasit,Dhaskal Todrit,i ketyre dritepercjellesve qe ju o intelektuale shumefish ndricuar guxoni t'i hidhni dhé duke i quajtur sporadike.Une jam pjelle e shemtuar peshtyre pambarimisht nga konstatime provincialesh,qe me kufizojne cdo liri,pervec asaj te te menduarit,reflektuarit,analizuarit.Une bashke me te gjithe ata qe e konsiderojne veten pasardhes te disa vlerave,te nje ideali do perpiqem qe te nxjerr nga jashteqitja qe keni zhytur ju intelektuale te ndricuar ALTERNATIVEN,ZGJIDHJEN,REFLEKTIMIN,DISKUTIMIN.Do perpiqem qe t'ia pastroj kete jashteqitje me te cilen i mbuloni dhe i zbukuroni perdite dhe nuk do te me vije ndot qe t'i puth,si te mira qe i privohet meskinisht ketij kombi,pikerisht nga ju o konstatues.Vecanerisht keto reflektime apo analiza qe duhet te nxirrnin krye si shpjegues fenomenesh negative,si shtytes te progresit e perqafues diskutimesh te verteta intelektuale apo rrugezgjidhjesh,fshihen prapa arsyes se semure te konstatuesve,te cilet e servirin konstatimin qe po qelbet ere,se bashku me qindra gazeta apo media ne korniza te mendafshta,e kenaqen me shprehjen e mjere te nje idioti fatkeq qe duke i pare ne drite te syrit thote "Le te rrojne konstatuesit pa shpresa vaj medet,kemi kohe qe e kemi qare".Kjo eshte pra klithma ime,qofsha kafshe,derr,apo felliqesire,kjo eshte klithma e nje njeriu qe do te gjeje arsyen e shendoshe te cdo intelektual,si percues te kultures se nje kombi apo si ndryshues mentalitetesh te hidhura te nje pjese te popullsise,te rrenjosura keto te fundit nga fatkeqesia e te qenit i pervuajtur.Une do perpiqem te flas dhe me ju o prozatore driteshkurter sepse ju kam bashkekombas dhe ju dua,e shoh bashkepunimin si te vetmen mundesi progresi midis shqiptareve,do i fal te gjitha,vetem qytetet mos i konsideroni me vrima,sepse aty lindem e u rritem,kombin mos e konsideroni kriminel e tolerant ndaj krimit se po e lendojme shume,aq sa klithmat degjohen deri ketu tek une,aq sa semurem e filloj te uleras gjithashtu,kesaj rradhe jo me i perbuzur apo i perulur,por si mundesi e fundit per te cliruar shpresen e burgosur...............
Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar
|