Forumi Horizont Forumi Horizont > Bota Shqiptare > Gjuha Shqipe > Nga Pavarësia deri në ditët e sotme. > Pse nje pjese e shqiptareve ne perendim nuk u meson femijeve shqip? Vlerësimi i Temës: 2 votime, mesatarja 4.50.
a duhet te mesojen shqip femijet ne emigracion
po, jam dakort
jo, se s'u duhet
po si të duan
varet nga prindërit që kanë
   Ky sondazh nuk mbyllet asnjëherë [Modifiko Sondazhin (vetëm moderatorët)]
Gjithsej 14 faqe: « 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 » ... E fundit »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër
Autori
Titulli Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
freeb
Anetar i regjistruar

Regjistruar: 20/08/2004
Vendbanimi: Houston
Mesazhe: 172

Gjuha Shqipe

Pershendetje te gjitheve...

Po lexoja diskutimin tuaj per gjuhen shqipe jashte shtetit...une jetoj ne Amerike qe prej nje viti, dhe kam nje djale 3 vjec e gjysem, i cili shkon ne daycare...(nuk mund te perballoj dot babysitter)...Ne shtepi flasim shqip...patjeter...ndersa ne kopesht ai patjeter qe flet anglisht...nuk eshte akoma fluent, por une jam e kenaqur qe ai kupton...Me siguri dikush tani do te me shaje se pse une gezohem qe djali po meson anglisht ...Por kam provuar stres shume te madh kur ai shkonte ne kopesht, dhe nga fakti qe nuk mund te komunikonte me asnje prej femijeve, filloi te kafshonte te tjeret, ti qellonte...ne shtepi te mos fliste...Kam filluar te ve re edhe dicka tjeter...kur ai luan, apo "lexon" preferon qe te me flase ne anglisht, gje qe besoj se vjen nga fakti se ai kur luan ne kopesht, flet anglisht (dhe te mendosh qe kemi vetem nje vit ketu)...Besoj se te njejten gje e provojne shume prinder ketu...dhe besoj se perpara idealeve kombetare, ve mireqenien e femijes, dhe intengrimin e tij sa me te shpejte ne jeten qe ai ka nisur ketu... kur vjen puna tek femija, ti ne radhe te pare kerkon mireqenien e tij...
Une i flas djalit ne shtepi ne shqip, sepse kurrsesi nuk dua qe ai te harroje gjuhen e nenes, por te them te drejten, te dy e kemi vuajtur shume faktin qe ai ishte shume frustrated deri sa filloi te kuptonte...dhe bile nga kjo shpesh mendoja se mos ate do ta ndihmonte me shume nese i flisja ne anglisht...
Te mos harrojme gjithashtu, se eshte edhe ambjenti ku jetojme, qe ndikon 80% ne gjuhen tone, sidomos ne ate te femijeve, qe sic u tha edhe me siper, eshte shume e lehte qe te ngaterrohen...
Solla nje rast konkret, ate per te cilin une di te flas me mire...rastin tim...

Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar

Mesazh i vjetër 21 Shtator 2005 00:08
freeb nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të freeb Kliko këtu për të kontaktuar me freeb (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: freeb Shto freeb në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto freeb në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
amoxil
I perjashtuar nga forumi

Regjistruar: 13/06/2004
Vendbanimi: •
Mesazhe: 3949

Eshte e vretete! Por te garantoj freeb qe pas nja tre a kater vjetesh do te shohesh qe nqs ti vete kembengul qe ne shtepi te flasesh shqip edhe ne shkolle anglisht femise tend qe e pac me jete do t"i ballancohet vete vetvetiu situata e te dyja gjuheve qe tani ai e ka pak te veshtire.E nxjerr kete konkluzion nga raste konkrete qe i njoh nga afer si me femije te vegjel ashtu me shoqerine qe kam te rritur te cilet kane kaluar permes asaj rruge me pak veshtiresi por ia kane dale mbane dhe s"eshte aspak e veshtire me beso.Do te kalojne edhe ca vjet edhe vete do te shohesh se asgje te keqe ske bere qe i ke folur shqip por perkundrazi do te te behet qefi qe femija jot do te jete i zoti te flasi anglisht edhe shqip.

Njof shume shoqeri timen qe kane lindur ne Amerike edhe flasin shqip per bukuri.A nuk eshte kjo nje gje e bukur?Por te rinjte e sotem nuke kuptojne kete gje pasi nuk thellohen ne mendime.Pse ca eshte Amerika perpara prejardhjes sime?Megjithate ky eshte mendimi im i marre nga eksperienca me rezultate pozitive qe kam pare e degjuar dhe mendimi personal sa per te tjeret le te bejne cte duan. Freeb urime per punen e bere dhe mos u frikeso fare se do tia dalesh mbane sa edhe vete do te cuditesh.
Shqiptaret e pare qe kane ardhur ne Amerike,sidomos pas 42-shit ka shume raste qe femijeve nuk u kane mesuar shqip si rrjedhim martesa me te huajt ka qene ne nje numer masiv dhe familja e ka humbur sensin e te qenit shqiptar.Por ka edhe nga ato raste kur po disa nga keta shqiptare u kane mesuar shqip edhe te paster bile ku rezultatet per nje familje me te lidhur e me trashegimi shqiptare kane qene me te larta.Bile mund te themi qe edhe deri ne Shqiperi keta breza femijesh me trashegimi e gjuhe shqipe te percjellur nga bababllaret e tyre kane ardhur pas komunizmit edhe kane pasur mundesi te njohin nga afer historine e Shqiperise dhe te familjes se tyre.Origjina nuk mohohet kudo qe te jesh.

Do te uroja me gjithe zemer qe cdo prind ne emigracion tu mesoje femijeve te tyre gjuhen shqipe., nje pune e madhe me vlere qe do t"i sjelli frytet me pak vonese por shume te kenaqshme per nje prind.

Mesazh i vjetër 21 Shtator 2005 17:30
amoxil nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të amoxil Vizito faqen personale të amoxil't! Kërko mesazhe të tjera nga: amoxil Shto amoxil në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto amoxil në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
freeb
Anetar i regjistruar

Regjistruar: 20/08/2004
Vendbanimi: Houston
Mesazhe: 172

Faleminderit amoxil, i vleresoj fjalet e tua...Si dhe te jap shume te drejte qe duhet patjeter t'u mesojme femijeve gjuhen e vet...Jam dakort kur thuhet se eshte injorance te lejosh qe femijet te harrojne gjuhen e nenes...
Kam marre nje dite ne telefon nje person (shqiptar), qe e njihja shume pak, dhe nderkohe qe une i drejtohesha ne shqip, ai me fliste ne anglisht, dhe gati gati ishte krenar per kete dhe sinqerisht me eshte dukur budallallek dhe pak injorance...Me ndodh shpesh gjithashtu te marr e-maila nga Shqiperia, nga te njohur te mi, qe shkruajne komplet e-mailin ne anglisht...gje qe besoj se vjen nga fakti, se ne Shqiperia kane pak mundesi te praktikojne ate qe kane mesuar...
Ne fakt edhe ne kete fenomen del inferioriteti qe ne ndiejme nga gjithckaje te huaj... gje qe eshte per te ardhur keq...dhe eshte nje nder fatkeqesite tona si komb.

Mesazh i vjetër 21 Shtator 2005 19:42
freeb nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të freeb Kliko këtu për të kontaktuar me freeb (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: freeb Shto freeb në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto freeb në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
IQVLORA
me pushime

Regjistruar: 17/09/2003
Vendbanimi: Europe
Mesazhe: 2750

Gabim i pafalshem

Te mos ju mesosh femijeve gjuhen e bukur shqipe eshte e pafaleshme per te gjithe ne shqiptaret qe nga halli dhe jo nga malli jemi larguar nga vendi jone.Pse te asimilohemi?Ne jemi nje popull shume i vjeter ne Ballkan dhe ne Europe,prandaj me dashuri e perkushtim duhet te punojme qe femijet tane jo vetem ta flasin por edhe ta shkruajne ate.Te pakten cdo fundjave t'ju kushtojme atyre nje pjese te kohes sone te lire.Une flas nga pervoja ime ne kete drejtim.Para 6 vitesh vendosa te emigroj se bashku me familjen.Femija im i vogel ishte aso kohe 4 vjet dhe domosdo e fliste shqipen shume bukur,por per te shkruar jo sepse ne prisnim qe ai te mesonte kur te shkonte ne shkolle.Ketu filloi shkollen si parashkollor dhe arriti te mesoj shume shpejt te komunikoj ne anglisht me shoket dhe vellezerit me nje aksent alla amerikan sepse djali i madh e kish trashegim nga kurset qe kish bere ne Shqiperi.Gjer ne klasen e trete nuk e ngaterruam me te shkruajtur shqip,por ne klasen e katert me derguan nje Abetare nga shqiperia dhe une fillova t'ja mesoja alfabetin edhe ne shqip duke ja shqiptuar germat ne shqip.Ne nje kohe rekord filloi te lexonte ne shqip me disa gabime te vogla,por tani ai laxon edhe libra ne shqip.Ne muajin Gusht isha me pushime ne Shqiperi dhe qe andej i solla shume libra per moshen e tij ne shqip.Ne raste festash ose sebepesh te ndryshme behemi disa familje bashke ku te pranishem jane edhe femijet tane.Femijet e kane me lehte te komunikojne ne anglisht.Gjithmone ju terheq vrejtjen miqve te mij qe i mesoni femijeve shqip por kujt t'i flasesh.Kjo varet edhe nga kultura qe ka njeri apo tjetri.Kur nena ose babai nuk ka lexuar kurre ndonje liber eshte e pamundur qe kete tua bejne edukate edhe femijeve te tyre.Mendoj se per ata prinder qe kane nje fare kulture eshte e pafaleshme qe femijet e tyre t'i asimilojne.Per ate kategorine tjeter qe nuk ha pyka nuk behet fjale.Nuk jane te vertete shembujt e mesiperm,sepse Al Pacino,Robert de Niro ose ndonje tjeter nuk flasin gjuhen italiane.Kam takuar femije emigrantesh italiane qe kishin tre breza ne Australi dhe ata e flisnin shume bukur italishten,pra prinderit nuk i kishin asimiluar.Frib do te inkurajoja qe ta vazhdosh punen e nisur me femijen tuaj dhe rezultatet do te jene te dukeshme.Anglishten do apo nuk do ai do ta mesoj sepse ai shkon ne vendet e perkujdesjes ose neser do te shkoje ne shkolle ku vetem anglisht flitet, ndersa shqipja eshte ne doren tuaj.Gjithmone duhet te kemi si busull fjalet e korifeut te letrave shqipe,shqiptarit te madh at Fishtes.Do te pyes disa ;mos duhet te kete nje globalizim edhe per sa i perket gjuheve ne bote?Vertet anglishtja eshte pranuar si gjuhe nderkombetare,por francezet,gjermanet apo ndonje tjeter nuk do t'ja dije fare.Nuk kam pare ne faqet e tyre te internetit te shprehen ne anglisht sic bejme ne shqiptaret.

Mesazh i vjetër 27 Shtator 2005 02:03
IQVLORA nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të IQVLORA Kërko mesazhe të tjera nga: IQVLORA Shto IQVLORA në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto IQVLORA në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
amoxil
I perjashtuar nga forumi

IQVlora ke fol tamam...
Nejse kush do e pranon se ka shkruar gabim, kush nuk do vazhdon ti bie fyellit në të njëjtën notë...
Prshndtjet e mia....

Mesazh i vjetër 27 Shtator 2005 06:13
amoxil nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të amoxil Vizito faqen personale të amoxil't! Kërko mesazhe të tjera nga: amoxil Shto amoxil në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto amoxil në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
naimi
puntor ipa lodhur

Regjistruar: 29/04/2005
Vendbanimi: ch
Mesazhe: 533

por

eshte nevoja qe te shtyane te veproshe ashtu

por dy gjuhe te mesoje femia ne nje kohe eshte edhe me mire .

Mesazh i vjetër 23 Tetor 2005 02:47
naimi nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të naimi Kliko këtu për të kontaktuar me naimi (me Mesazh Privat) Vizito faqen personale të naimi't! Kërko mesazhe të tjera nga: naimi Shto naimi në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto naimi në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
amoxil
I perjashtuar nga forumi

Re: por

Citim:
Po citoj ato që tha naimi
eshte nevoja qe te shtyane te veproshe ashtu

por dy gjuhe te mesoje femia ne nje kohe eshte edhe me mire .

naimi, në kanada ka burra dhe nga 60 vjeç që e kan msu anglishten dhe jo më fmija i cili është më i kapshëm në cilën do gjuhë.

Mesazh i vjetër 23 Tetor 2005 03:05
naimi
puntor ipa lodhur

Edhe une them pse

Une mendoj keshtu,te gjithe ata shqiptare qe jetojn ne shtetet e huaja
dhe krijojn familjet e tyre atje ku jetojn, me nje kohe fillojne dhe vete ti kthehen kultures se huaj duke menduar se ajo eshte me vlefshme per femijet e tyre dhe duke filluar pastaj dhe nga perzirja e gjuhes se huaj ne
shtepi p.sh ne kohen e darkes kur te gjith antaret e familjes jane ne tavolin te ulur dhe po darkojn shume me shume flitet gjuha e huaj se gjuha shqipe..............Por gabimi me i madh eshte te prinderit e me shume te nenat sepse ato jane te cilat kohen me te madhe e kalojne me femijet e tyre dhe te cilat nga pertesa qe kane me mire e kane ti thone femijeve te tyre ta shikojne televizorin sa sa t´ia lexojne nje perralle ne gjuhen shqipe.

Mesazh i vjetër 23 Tetor 2005 18:29
naimi nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të naimi Kliko këtu për të kontaktuar me naimi (me Mesazh Privat) Vizito faqen personale të naimi't! Kërko mesazhe të tjera nga: naimi Shto naimi në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto naimi në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Sykaltra_Shqiptare
Veteran ne forum

Regjistruar: 21/03/2005
Vendbanimi: -
Mesazhe: 3334

-O-hu, Naim!Kush na lexoi perralla ne??!!
Dhe mesuam gjuhen shqipe????!!
Shume te aferm te mi qe jetojne ne usa,-komunikojne me femijet e tyre vetem shqip!
Por sado qe te mundohesh, eshte ambjenti shkollor qe e varferon gjuhen shqipe,
pasi femija kalon nje kohe prej ne ora 8" mengjes deri ne ora 5" pasdite ne nje ambjent ku flitet vetem gjuha amerikane!
Flas per shkollat private, publiket pak ore me pak(por e njeta gje).
Nuk kane faj prinderit e shkrete,-pse femija s`ka deshire apo vullnet te
diskutoje ne gjuhen tone.
Tek e fundit,-cfare u duhet gjuha shqipe?Se mos do kthehen te jetojne ne Shqiperi???-Never!!!!!
Eshte mire qe te trashegosh gjuhen shqipe, thjesht per kulturen tende
"sa me shume gjuhe te huaja te dish, aq here je njeri!"

Respekte per ata qe marrin mundimin te shtyjne femijet drejt mesimit te gjuhes shqipe!
Tek e fundit,-gjuha shqipe eshte me e bukur se kinezcja!:p

Mesazh i vjetër 23 Tetor 2005 21:15
Sykaltra_Shqiptare nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Sykaltra_Shqiptare Kërko mesazhe të tjera nga: Sykaltra_Shqiptare Shto Sykaltra_Shqiptare në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Sykaltra_Shqiptare në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
naimi
puntor ipa lodhur

Mendimi im

Nuk me pelqen ashtu si thuani juve SYKALTERTA sepse qdo femije lind pa ditur asnje gjuhe por ajo mesohet nga prinderit e sidomos nga nena.
Se si keni thene ju se femijet e kalojne kohen me te madhe ne shkolle ajo eshte e vertet dhe ju kuptoj por gjuha e nenes nuk injorohet nga askush sepse nena e meson femijun ta duaj gjuhen,dhe pa e ditur mire gjuhen e nenes nuk mundesh te mesosh gjuhen e huaj.....
A deshirojne femijet tane te kthehen ndonje here ne trojet tona ajo varet nga edukata prinderore se si e mbrojne dhe qmojne ata atdheun e tyre para femijeve te tyre ne biseda familjare.

Mesazh i vjetër 24 Tetor 2005 02:50
Ora tani: 16:31 Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
Gjithsej 14 faqe: « 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 » ... E fundit »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër

Forumi Horizont Forumi Horizont > Bota Shqiptare > Gjuha Shqipe > Nga Pavarësia deri në ditët e sotme. > Pse nje pjese e shqiptareve ne perendim nuk u meson femijeve shqip?

Përgatit Këtë Faqe Për Printim | Dërgoje Me Email | Abonohu Në Këtë Temë

Vlerëso këtë temë:

Mundësitë e Nën-Forumit:
Nuk mund të hapni tema
Nuk mund ti përgjigjeni temave
Nuk mund të bashkangjisni file
Nuk mund të modifikoni mesazhin tuaj
Kodet HTML nuk lejohen
Kodet speciale lejohen
Ikonat lejohen
Kodet [IMG] lejohen

Kliko për tu larguar nese je identifikuar