Forumi Horizont Forumi Horizont > Bota Shqiptare > Gjuha Shqipe > Nga Pavarësia deri në ditët e sotme. > Pse nje pjese e shqiptareve ne perendim nuk u meson femijeve shqip? Vlerësimi i Temës: 2 votime, mesatarja 4.50.
a duhet te mesojen shqip femijet ne emigracion
po, jam dakort
jo, se s'u duhet
po si të duan
varet nga prindërit që kanë
   Ky sondazh nuk mbyllet asnjëherë [Modifiko Sondazhin (vetëm moderatorët)]
Gjithsej 14 faqe: « 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër
Autori
Titulli Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
Sykaltra_Shqiptare
Veteran ne forum

Regjistruar: 21/03/2005
Vendbanimi: -
Mesazhe: 3334

Re: Mendimi im

Citim:
Po citoj ato që tha naimi

A deshirojne femijet tane te kthehen ndonje here ne trojet tona ajo varet nga edukata prinderore se si e mbrojne dhe qmojne ata atdheun e tyre para femijeve te tyre ne biseda familjare.

Naim!
Me falni, por atdheu i femijeve tane do jete america, dhe atyre s`do ju interesoje kurre, prejardhja,
apo atdheu i prinderve!Kjo eshte me se e sigurt!
Sa per gjuhen shqipe,-mire do ishte- theksoj serish- qe ta dinin thjeshte si gjuhe te huaj,aspak me teper!

Mire u lexofshim!

Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar

Mesazh i vjetër 24 Tetor 2005 03:32
Sykaltra_Shqiptare nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Sykaltra_Shqiptare Kërko mesazhe të tjera nga: Sykaltra_Shqiptare Shto Sykaltra_Shqiptare në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Sykaltra_Shqiptare në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Lela_Dr
** dream **

Regjistruar: 25/06/2004
Vendbanimi: Duke ëndërruar
Mesazhe: 9455

Moj Sykalter, po si femijet tane te mesojne gjuhen sa per te thene qe te dine nje gjuhe me shume.
Po ti kur te kesh femije nuk ke deshire ti flasesh shqip, dhe te komunikosh me to ne shqip?????

Mendoj qe eshte gjeja me e bukur per nje nene ti flasi ne gjuhen shqipe, dhe jo anglisht, italisht, greqisht, apo turqisht......

Nqs femijet lindin nga 2 prind (ose dhe nga njeri) shqiptar, i duhet mesuar patjeter.

Edhe ketu ne Itali shume familje shqiptare nuk i flasin femijeve shqip. Dhe me e bukura eshte qe i mesojne dhe nje italishte jo te paster, pra me gabime gramatike.
Ky eshte gabimi me i madh qe mund te bej nje prind ne Edukimin e nje femije.

Mesazh i vjetër 24 Tetor 2005 04:01
Lela_Dr nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Lela_Dr Kliko këtu për të kontaktuar me Lela_Dr (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Lela_Dr Shto Lela_Dr në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Lela_Dr në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Cindi
larguar

Regjistruar: 02/09/2005
Vendbanimi: arratisur
Mesazhe: 2664

Ndodh edhe keshtu!!!!!!!!

Ne nje fjali me tre fjale, te tre fjalet jane ne tre gjuhe te ndryshme. Dhe atehere hajde te kuptosh shqipe. Kush e ka fajin. I don't know. Nje gje di une, qe e filloj ne shqip dhe truri eshte lodh kaq shume sa pastaj nuk ka me fuqi me gjet fjalet dhe ja fut ne anglisht, turqisht, greqisht, italisht si e do ti une jam gati. Vetem te them ate qe duhet me thane se nuk kam kohe e duhet te nxitoj per pune. Femijet dun leke me pagu kolegjet dhe me mbush stomaqet. Ate di une.

Mesazh i vjetër 24 Tetor 2005 22:00
Cindi nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Cindi Kërko mesazhe të tjera nga: Cindi Shto Cindi në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Cindi në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
naimi
puntor ipa lodhur

Regjistruar: 29/04/2005
Vendbanimi: ch
Mesazhe: 533

haaaaaaaaa

pake dini ju per femite

Mesazh i vjetër 24 Tetor 2005 22:39
naimi nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të naimi Kliko këtu për të kontaktuar me naimi (me Mesazh Privat) Vizito faqen personale të naimi't! Kërko mesazhe të tjera nga: naimi Shto naimi në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto naimi në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Cindi
larguar

Regjistruar: 02/09/2005
Vendbanimi: arratisur
Mesazhe: 2664

Re: haaaaaaaaa

Citim:
pake dini ju per femite

Une per femijte di shume, por kohen e kam te paket.

Mesazh i vjetër 24 Tetor 2005 23:15
Cindi nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Cindi Kërko mesazhe të tjera nga: Cindi Shto Cindi në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Cindi në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
naimi
puntor ipa lodhur

Regjistruar: 29/04/2005
Vendbanimi: ch
Mesazhe: 533

e per kohen

duhet me mare jo 15 min me femi se ateher nena e femijes thote une mundem te jetoje vete haaa shpresoje se ne shqiptaret nuk veprojme keshtu po marime kohe me shume se kohe nuk kemi por duhet te marime .

Mesazh i vjetër 24 Tetor 2005 23:59
naimi nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të naimi Kliko këtu për të kontaktuar me naimi (me Mesazh Privat) Vizito faqen personale të naimi't! Kërko mesazhe të tjera nga: naimi Shto naimi në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto naimi në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
freeb
Anetar i regjistruar

Regjistruar: 20/08/2004
Vendbanimi: Houston
Mesazhe: 172

Mendoj se po flisni pa marre shume parasysh rrethanat ne diskutimin tuaj...Jam shume dakort qe femijet shqiptare ne vendet e botes, duhet qe prinderit t'u mesojne gjuhen e tyre...por ne kete gje, ju harroni edhe nje faktor shume te rendesishem qe eshte ambjenti ku ata jetojne dhe ndikimi i tij shume i fuqishem tek gjuha e femijeve...
Kur ku ambjent ka ndikuar ne gjuhen e te gjithe juve qe komunikoni sot ketu dhe qe keni rene nen ndikimin e tij ne moshen 16, 17, 20 apo edhe 30 vjec, dhe ne vend qe te shkruani "kurre" thoni "never" dhe ne vend te "nuk e di" thoni "I don't know", sa mendoni se ndikon ne nje femije qe fillon per here te pare te flase ne kete vend te huaj????
Njoh nje familje shqiptaresh ketu ne Amerike, dhe kur kane ardhur kane patur vetem dy vajza, njeren 5 dhe tjetren 9 vjec, dhe kane lindur edhe nje tjeter ketu...Prinderit kane mesuar anglisht ne keto 4 vjet qe jetojne ketu, por nuk mund te them se flasin rrjedhshem; vajzat e medha, dine shqip dhe anglisht, me mire se shqip sigurisht. Vajza e vogel 3 vjec, megjithese nena e vet nuk flet aq lirshem anglisht dhe normalisht i ka folur shqip, cuditerisht flet vetem anglisht megjithese kupton shqip.

Djalit tim, megjithese cdo nate i lexoj libra ne shqip qe i kam sjelle nga Shqiperia, ai kur "lexon" figurat qe sheh ne libra, flet ne anglisht, dhe jo shqip, megjithese kemi vetem nje vit ketu. Por ai eshte minimumi 10 ore te dites ne day care dhe megjithese ne shtepi flasim vetem shqip, kur behet fjale per lodra e libra, ai flet anglisht. Por une ndjej se tani eshte vetem fillimi, dhe se ndoshta pas nje viti tjeter, une do te vazhdoj t'i flas shqip, ai do te kuptoje...por do te me pergjigjet anglisht...

Eshte vertet nje detyre shume e rendesishme per cdo prind t'i mesoje femijes gjuhen amtare dhe sinqerisht, kur mendoj qe nje dite im bir do te shkoje ne shkolle, do te mesoje (gjithcka anglisht kuptohet) por nuk do te dije te shkruaje gjuhen e nenes, me vjen shume keq...por ndoshta ky nuk eshte faji jone, prinderve...(pa dashur te flas ketu ne emer te gjithe prinderve)...mendoj se nuk i shmangemi dot ambjentit dhe ndikimit te tij...Gjithesei, mendoj se duhet te bejme maksimumin qe femijet shqiptare te mesojne gjuhen e tyre se bashku me gjuhen e vendeve ku ata jetojne...

Eshte shume e lehte te fajesosh prinderit apo femijet, por fakti eshte qe secila pale luftojne te integrohen ne jeten e re qe kane nisur...

Mesazh i vjetër 25 Tetor 2005 00:34
freeb nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të freeb Kliko këtu për të kontaktuar me freeb (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: freeb Shto freeb në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto freeb në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
iliriusa
Shpirt i lire.....

Regjistruar: 11/03/2004
Vendbanimi: ......
Mesazhe: 1516

Me duken shume te arsyeshme ato qe tha Freeb me lart dhe jane shume te verteta. Varet nga situata ne te cilen jetojne njerzit ne shumicen e rasteve. Por fatkeqesisht ne disa raste mungon edhe vullneti i prinderve. Ka nga ata qe duan ti mesojne femijeve te tyre vetem gjuhen e huaj sepse duan qe ata ta kene sa me te lehte edhe pa theks te gjuhes shqipe ne menyre qe ta kene me te lehte te cajne perpara ne vendin ku jetojne edhe mos te kene ato diskriminime apo nenvleftesime qe kane pasur edhe ata vete. Megjithate, atehere kur femijet lindin jashte shtetit mendoj se eshte me mire t'ju mesosh gjuhen shqipe fillimisht, sepse ate nuk kane ku ta degjojne tjeter pervecese ne familjen e tyre. Edhe me vone, ne kopesht apo shkolle te mesojne gjuhen e huaj sepse femijet kane ate aftesin per ta kapur theksin e huaj shume mire edhe pasi e kane zoteruar gjuhen shqipe. Mbesa ime psh. e flet aq mire gjuhen shqipe sa di edhe shprehje karakteristike shqiptare qe te bejne te qeshesh kur i degjon nga ajo qe eshte 4 vjece. Por ajo ka pasur familjen qe flasin vetem shqip ne shtepi e ndoshta kjo ka ndihmuar, plus edhe dadon shqiptare , edhe tani qe eshte ne moshen e duhur per te shkuar ne kopesht po fillojm ti mesojme anglisht. Te cilen ajo po e kap shume mire edhe i ndan shume mire te dyja gjuhet. Megjithese anglishtes i thote ganglisht .
Megjithate, besoj se te gjithe bejne ate qe ata mendojne se eshte me mire edhe se askush nuk duhet gjykuar per kete, sepse ne fund te fundit e drejta eshte relative.
Pershendetje te gjitheve!

Mesazh i vjetër 30 Tetor 2005 15:15
iliriusa nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të iliriusa Kliko këtu për të kontaktuar me iliriusa (me Mesazh Privat) Vizito faqen personale të iliriusa't! Kërko mesazhe të tjera nga: iliriusa Shto iliriusa në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto iliriusa në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Sykaltra_Shqiptare
Veteran ne forum

Regjistruar: 21/03/2005
Vendbanimi: -
Mesazhe: 3334

Re: e per kohen

Citim:
duhet me mare jo 15 min me femi se ateher nena e femijes thote une mundem te jetoje vete haaa shpresoje se ne shqiptaret nuk veprojme keshtu po marime kohe me shume se kohe nuk kemi por duhet te marime .

Naim, me falni serish yll!
Nje pyetje per ty personalisht!Mos e merr me vrull apo me zemerim, -thjeshte nje pyetje!
"Ti, ne nje kohe qe gjuhen shqipe s`e flet mire per veten edhe pse ke lindur
dhe je rritur ne Kosove, -si mund te pretendosh qe ne te ardhmen tende
t`i mesosh femijes gjuhen e shkruar shqipe????!!!!

Pra,-me kohe kam dashur te ju terheq vemendjen-por erdhi casti te ta them.
Mund ta flasin femijet shqipen, mbase dhe paster-por per ta shkruar duhet shume kohe te merresh me femijen tend!
Shqiptaret e lindur ne usa,-as alfabetin shqip s`e dine ne te shkruar shumica, -pale me ndonje fjale apo fjali si e shkruajne calamane fare!
Flas ne pergjithesi.
Nuk ka faj kurre nje prind qe i nenshtrohet punes,per t`i siguruar jeten ,-te ardhmen Femijes se tij!
Une psh, -gjykoj rende ato Nena qe merren me rritjen e femijes se tyre,
dhe e neglizhojne kete gje, -por ato Nena qe shkollohen apo punojne
s`kam cfare tu them!
Cdo sakrifice prinderore ne kete jete, behet per hir te Femijes!Per t`i siguruar nje te ardhme te sigurt!

Mire u lexofshim yje!

Mesazh i vjetër 30 Tetor 2005 19:38
Sykaltra_Shqiptare nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Sykaltra_Shqiptare Kërko mesazhe të tjera nga: Sykaltra_Shqiptare Shto Sykaltra_Shqiptare në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Sykaltra_Shqiptare në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
IQVLORA
me pushime

Regjistruar: 17/09/2003
Vendbanimi: Europe
Mesazhe: 2750

Po kujtoj te vetmet fjalene shqip te thena nga Sten Dragoti(megjithese ai kuptonte shqip por nuk fliste) gjate nje interviste nga TVSH;
Nena i thoshte babait djali.djali dhe ai i pergjigjej,,Ik mos me caj koken''Keto fjale ai i tha me nje shqipe shume te paster tamam si nga fshati i tij i lindjes ne Tepelene.
Familja e tij kish emigruar rreth 70 vjet me pare ne USA.
Kam degjuar te flisnin shqip edhe shqiptar te vjeter(200-300 vjet te emigruar ne Egjypt).
Kam degjuar te flasin shqip femijet e arberesheve te Italise dhe arvanitasit e Greqise te cilet kane 600 vjet larg vendit ku flitet gjuha e te pareve te tyre
.Me behej zemra mal dhe gezohesha qe keta shqipetar te larguar me qindra vite nga shqiperia kishin ruajtur me fanatizem gjuhen e te pareve te tyre.
Ata kane pasur andralla ne jeten e tyre dhe kushte jashtezakonisht te veshtira per te ruajtur gjuhen se sa sot emigracioni i viteve '90.Dhe ja sot e kesaj dite ata flasin shqip,
Si mendoni ju nuk kane punuar ata per te siguruar mbijetesen?Kane punuar dhe bile me shume nga ne qe ngelem duke u qare se gjoja s'na premton koha.
Po te duash e gjen kohen.Eshte tjeter gje nese te mungon vullneti dhe je nje kokerr dembeli.
Keto jane justifikime te pa baza.Ka edhe arsye te tjera qe femijet nuk mesojne gjuhen shqipe.Nje nga keto eshte edhe formimi kulturor i prinderve.Kam disa miq ketu ne Uk.
Nje pjese etyre nuk i kushtojne rendesi ketij fenomeni sepse ata vete kane mungesa te medha ne te foluren,le pastaj ne te shkruarit e shqipes.
Cfare mund te thuash per femijet e tyre.keta femij jane te privuar nga ana e prinderve me nivel te ulet kulturor,te cilet gjithe jeten e tyre nuk kane lexuar nje liber.
Disa shkolla ketu ne Angli kane ne bibliotekat e tyre libra te shkruara ne anglisht dhe ne shqip apostafat per nxenesit shqiptar.
Pra femijet mund te lexojne edhe ne shqip,
Kur keto libra jane perkthyer nga shqiptar te cilet flasin gjuhen zyrtare jane te mira per femijet,por kur jane te perkthyera ne ndonje dialekt tjeter sjell probleme nga shqipja e cale e perkthyesit.
Femija i m i vogel ishte 4 vjet kur ne erdheem ne UK,por ai lexon dhe shkruan ne shqip shume mire,sepse une e gjej pak kohe per te punuar me te kur kthehem nga puna
.Se fundi dua te them se femijet tane duhet te mesojne shqipen te pakten ashtu sic e dijme ne prinderit e tyre.
Kush ka mundesi ta mesoj ashtu sic duhet mos te behet dembel,pr te sakrifikoj pak nga koha e tij e lire.Le te kujtojme Gjergj Fishten e mos te shkojme me tutje.

Mesazh i vjetër 30 Tetor 2005 23:29
IQVLORA nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të IQVLORA Kërko mesazhe të tjera nga: IQVLORA Shto IQVLORA në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto IQVLORA në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Ora tani: 12:30 Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
Gjithsej 14 faqe: « 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër

Forumi Horizont Forumi Horizont > Bota Shqiptare > Gjuha Shqipe > Nga Pavarësia deri në ditët e sotme. > Pse nje pjese e shqiptareve ne perendim nuk u meson femijeve shqip?

Përgatit Këtë Faqe Për Printim | Dërgoje Me Email | Abonohu Në Këtë Temë

Vlerëso këtë temë:

Mundësitë e Nën-Forumit:
Nuk mund të hapni tema
Nuk mund ti përgjigjeni temave
Nuk mund të bashkangjisni file
Nuk mund të modifikoni mesazhin tuaj
Kodet HTML nuk lejohen
Kodet speciale lejohen
Ikonat lejohen
Kodet [IMG] lejohen

Kliko për tu larguar nese je identifikuar