Aulon 12
Anetar i regjistruar
Regjistruar: 02/01/2007
Vendbanimi: Itali
Mesazhe: 179
|
Citim: Po citoj ato që tha RAIMONDI
Une kam qene ne greqi para teje dhe kam pare arvanitas ne cdo cep te athines dhe po ti them ku i kam pare .ne ASPROPIRGOS ,te gjithe flisnin shqip biles nje xhaje atje kishte ne dore nje paqt DS.nga koha e dulles (sepse une vajta ne 1991) kudo qe veja ne athine ,sa behesha gati une te flisja ata me thoshin SKIPETARE JE ,,dhe pastaj me tregonin per krahinen e tyre.Kam pare arvanitas ne ELEFSINE ,aty biles nje shofer taxie arvanitas me tha qe :gjuha shqipe esht hequr me ligj ne vitin 1950) ,ndersa kur kam vajtur ne SALAMINE atje nuk kishte greke fare,pasi ata flisnin te gjithe shqipe te paster ,atje jam skandalizuar ,dhe duke biseduar me ta si dhe me keta greket ketu e Amerik ,me thone qe ishujt reth Athines tegjithe flasin shqip ,biles ne nje ishull arvanitasit nuk pranonin te mesonin greqisht ,(po deshe te ta ap emrin e ishullit do vete te pyes ate grekun ketu ku jetoj ne NY.Pastaj kam takuar kryetarin earvanitasve ne Athine dhe ai me prezantoi me disa antare te organizates se tyre .Ti thua qe pse ata nuk flasin.Disa nga ata u vjen trup nga ne sepse ne jemi me te prapambetur nga greket si shtet,dhe tjetra esht se sic me thane vet ata kane edhe frike .sepse qeveria shqiptare nuk del dhe te kekroj mbrojtjen e te drejtave te tyre si minoritet shqiptar.Saper ate qe thua ti jane te ligj ,biles me te ligj se ne shqiptaret,ajo eshte relative,por eshte nje mendim i pranuar BOTERISHT SE NUK KA POPULL ME TE LIG DHE ME QELBANIK SE GREKET ,Biles edhe BYRONI ju thote qe ata jane shume te ligj ssepse duan te shtremberojne te verteten ndaj dhe ai u ka thene fjalet permendore kunder grekeve qe i perdor gjith bota e qyteteruar sot qe jane keto : ---THEIR LIFE IS A STRUGLE AGAINST THE TRUTH---Kjo besoj se e permbledh karakterin e grekut ne cdo aspekt ,pamvaresisht se per argatin ata jane te mire sepse argati ju ben punen dhe s'kan arsye te jen kunder tij,.Keto qe te thashe per arvanitasit jane experienca ime atje dhe po te duash te jap edhe adresen e kryesis se arvanitasve ne Athine qe kur te vesh ti takosh dhe te bindesh se sa jane dhe ku jetojne arvanitasit,biles ate kryetarin e quajne Spiro me duket.
Qe arvanitasit perbenin pjesen dermuese te popullsise te greqise ,e di edhe bufi .Bota u cudit ne 1822 kur kerkonte ne greqi heronjte klasike greke ,por keta na qenkeshin bere shqiptare .Sot pasardhesit e arvanitasve jane prape pjese dermuese ne greqi dhe kane pasur e kane pushtetin ne greqi .Pjesa me e mire e administrates se shtetit grek jane arvanitas .Per mos te folur per politikanet ,Papandreu e te tjere bashke me kete ambasadorin tone ne shqiperi Kokosis ( kokoshi) qe ishte i pari qe i mbajti ison Bollanos kur foli per autonomi te himares.
Qe thoni ju more popull , ne 1822 nuk ekzisonte nje shtet dhe komb grek .Ishin te gjithe arvanitas , vllehe, turq ,bullgare , dhe nje pjese grekofone ne krahinen e Manit.Greqishtrja ishte thjesht gjuhe kulure ,liturgjike dhe administrative.Arvanitasit e krijuan greqine moderne ,ata e mbrojten e zhvilluan e zgjeruan ne territore ,ata i fryjne nacionalizmit helen ,ata jane helenet me radikale ,ata jane fondamentaliste orthodokse ,ata kerkojne vorio epir dhe kostantinopoje,ata nuk i shikojne dot me sy shqiptaret myslimane ,ata i urrejne dhe i kane frike shqiptaret sepse shqiptaret cenojne helenizmin e tyre te ndertuar mbi genjeshtra.Po te behej lidhja Arvanitas dhe Alvanoi cdo te behej me kombin fallso grek,do ti binte qe Alvanoi te ishin heronjte e atij kombi dhe te nderoheshin si hyjni ,njesoj si nderohen Kolokotroni ,karaiskaqi,bocari,kundurioti etj ( nuk dua te zgjatem ,pasi lista eshte e pafund).Te gjithe keta me lart ,bashke me shume arvanitas te tjere ( pervec kolokotronit , bythegurit)u vrane pas shpine ,nga fanariotet ,kisha greke dhe arvanitasit e tjere qe nuk ndanin te njejtat opinione me ta.
Keshtu qe miq e vellezer Arbanitasi eshte sot armik i popullit Arber .Gjeneral Zerva i perzuri camet nga greqia,ky ishte nje arvanitas.
Tek tuk del ndonje arvanitas qe thote te verteten,por ai zhduket menjehere ,si Aristidh Koles qe e helmuan.
Nje miku im grek me kulture te gjere me tha:per sa me perket mua me tha arvanitasit mund te kene ne ato troje 3000 vjet ,mund te jene pasardhesit e akilit dhe odisese pellazg dhe duke qene autoktone e kuptuan shume mire situaten e greqise ne 1822 dhe shpallen helenizmin e tyre .
Keshtu qe ,le ta provoje ndonje prej jush e ti thoje ndonje arvanitasi ne athine qe nuk eshte helen.
kaq kisha une . hajd shendet e gjithe te mirat
PS
Ai qyteti Aspropirgos eshte nje fjale pellazgo-shqipe Aspro = i ashper , Pirgos = keshtjelle ose Pirg me gure ( forma e pare e ndertimit Pirgu ,gur mbi gur behet Pirg).Keshtu qe Aspropirg-os= Pirgu i ashper
Modifikuar nga Aulon 12 datë 02/09/2007 ora 15:46
Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar
|