Forumi Horizont Forumi Horizont > Bota Shqiptare > Gjuha Shqipe > Lashtësia e gjuhës shqipe > Greqia që flet Shqip
Gjithsej 5 faqe: « 1 2 3 4 [5]   Tema e mëparshme   Tema Tjetër
Autori
Titulli Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
RAIMONDI
Veteran ne forum

Regjistruar: 27/06/2007
Vendbanimi: ...prapa diellit...
Mesazhe: 3492

Citim:
Po citoj ato që tha Lord_Of_The_Strings
Ata mund ta shtremberojne historine per fakte edhe te mohueshme por per rastin konkret qe shpreha me siper ata nuk mund ta shtremberojne sepse dihet qe po u kollit Turqia, Greqia del me kancer ne mushkri. Nga i nxirrni ju keto teori me arvanitasit, une ketu i lexoj. Une jetova jo pak por 8 vjet te tera ne Athine dhe nuk pash asnje arvanitas ndersa ju me thoni qe para 100 vjetve ne Athine flitej Shqip. Ne rastin konkret ju ka fol goja para mendjes. Pastaj sa per djeni, Arvanitastit jane rrace me e keqe se dhe vet Shqipetaret. Nese jane aq shume sa thoni ju, perse nuk kerkojne pozicionin e tyre ne nje shoqeri demokratike? Apo u vjen turp qe jane Shqipetare? Nese doni pak ushqim per temen tuaj, zini ne goje ndonje Marko Bocari ose ndonje Bubuline se keto jane pika te dyshueshme perderisa ne ne shkolle jemi mesuar qe ata jane heronjte tane ndersa ne Greqi mesohet ne shkolla qe jane heronj Grek. Boll u moret me Arvanitastit qe mbizoteronin Athinen para 100 vjetve dhe benin ligjin kudo... Dhe Kolokotronin lereni menjane se ai ishte paraardhes i Hitlerit, besoj se po te ket qene me te vertete gjak Shqipetari atehere duhet konsideruar si nje minus per ndjenjat tona.

Respekte...

Une kam qene ne greqi para teje dhe kam pare arvanitas ne cdo cep te athines dhe po ti them ku i kam pare .ne ASPROPIRGOS ,te gjithe flisnin shqip biles nje xhaje atje kishte ne dore nje paqt DS.nga koha e dulles (sepse une vajta ne 1991) kudo qe veja ne athine ,sa behesha gati une te flisja ata me thoshin SKIPETARE JE ,,dhe pastaj me tregonin per krahinen e tyre.Kam pare arvanitas ne ELEFSINE ,aty biles nje shofer taxie arvanitas me tha qe :gjuha shqipe esht hequr me ligj ne vitin 1950) ,ndersa kur kam vajtur ne SALAMINE atje nuk kishte greke fare,pasi ata flisnin te gjithe shqipe te paster ,atje jam skandalizuar ,dhe duke biseduar me ta si dhe me keta greket ketu e Amerik ,me thone qe ishujt reth Athines tegjithe  flasin shqip ,biles ne nje ishull arvanitasit nuk pranonin te mesonin greqisht ,(po deshe te ta ap emrin e ishullit  do vete te pyes ate grekun ketu ku jetoj ne NY.Pastaj kam takuar kryetarin earvanitasve ne Athine dhe ai me prezantoi me disa antare te organizates se tyre .Ti thua qe pse ata nuk flasin.Disa nga ata u vjen trup nga ne sepse ne jemi me te prapambetur nga greket si shtet,dhe tjetra esht se sic me thane vet ata kane edhe frike .sepse qeveria shqiptare nuk del dhe te kekroj mbrojtjen e te drejtave te tyre si minoritet shqiptar.Saper ate qe thua ti jane te ligj ,biles me te ligj se ne shqiptaret,ajo eshte relative,por eshte nje mendim i pranuar BOTERISHT SE NUK KA POPULL ME TE LIG DHE ME QELBANIK SE GREKET ,Biles edhe BYRONI ju thote qe ata jane shume te ligj  ssepse duan te shtremberojne te verteten ndaj dhe ai u ka thene fjalet permendore kunder grekeve qe i perdor gjith bota e qyteteruar sot qe jane keto :  ---THEIR LIFE IS A STRUGLE AGAINST THE TRUTH---Kjo besoj se e permbledh karakterin e grekut ne cdo aspekt ,pamvaresisht se per argatin ata jane te mire sepse argati ju ben punen dhe s'kan arsye te jen kunder tij,.Keto qe te thashe per arvanitasit jane experienca ime atje dhe po te duash te jap edhe adresen e kryesis se arvanitasve ne Athine qe kur te vesh ti takosh dhe te bindesh se sa jane dhe ku jetojne arvanitasit,biles ate kryetarin e quajne Spiro me duket.

Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar

Mesazh i vjetër 27 Korrik 2007 09:07
RAIMONDI nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të RAIMONDI Kliko këtu për të kontaktuar me RAIMONDI (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: RAIMONDI Shto RAIMONDI në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto RAIMONDI në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
alfeko sukaraku
Anëtar Aktiv

Regjistruar: 14/07/2007
Vendbanimi: Tiranë
Mesazhe: 429

Citim:
Po citoj ato që tha Isra
a thua Konte.........epo ca dreqin ka Greqia qe na urren neve, kur Kolokotroni paska qene arvanitas....??:p

qe jemi populli nder me te lashtet ne ballkan kjo dihet, por qe edhe para grekeve madje, ska shume qe e mora vesh......
tung....

përshëndetje ishra

pikërishtë për këtë çështje na urren greqia sepse duhet të kaloj mesazhin që "është shumë ndyrë të jesh shqiptare"....edhe e ka kaluar mbrekullishtë për kaq kohë?mbrojtaja më e mirë është  sulmi edhe ajo ka ditur me mjeshtëri të madhe politike të mbajë zjarret fetare ndezur në shqipëri......pasi grekë do të thotë "shqiptari që mesoj gjuhën e fesë".....edhe ky shqiptarë tanimë është shumë fanatikë kudo që ndodhet.........por më e rënda miku imë është vet fakti që edhe italishtja është një gjuhë e tillë edhe në itali u asimiluan etruskët shqipfolës.......kurse në  DHEUN MËM rilindën fanatizmat fetarë sërishtë.......të më falni.....të më falni.....të më falni?KU SHKONI O TËRBUAR,FEJA E SHQIPTARIT ËSHTË SHQIPTARIA ,DUKE E LUFTUAR ATË EDHE DUKE PËRHAPUR FETË E REJA DËMTONI GJUHËN SHQIPE...SEPSE NESËR DO NDIHENI MINORITAR TË PAPËS APO TË ANASTASIT......të më falni sërishtë....por plasa edhe nuk po mbaja dot më?

Mesazh i vjetër 27 Korrik 2007 17:06
alfeko sukaraku nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të alfeko sukaraku Kliko këtu për të kontaktuar me alfeko sukaraku (me Mesazh Privat) Vizito faqen personale të alfeko sukaraku't! Kërko mesazhe të tjera nga: alfeko sukaraku Shto alfeko sukaraku në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto alfeko sukaraku në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
alfeko sukaraku
Anëtar Aktiv

Citim:
Po citoj ato që tha Lord_Of_The_Strings
Une thash se c'fare do thoje ti kur the qe do te hidhemi ne gryke .

Per mendimin tim, kohet e fundit jam zhgenjyer nga shume fakte te cilat i konsideroja te verteta dhe nuk flas ne lidhje me Greqine por ne lidhje me vet Shqiperine. Shpesh dalin fakte te reja mbi shtremberimin e historise nga komunistet per qellimet e tyre si psh mbi jeten dhe vepren e Zogut te cilin na binden se ishte tradhetar dhe tani na del si nje nga politikanet me te medhenj shqipetare. Nuk ka rendesi fakti qe permenda por ajo qe dua te cilesoj eshte shtremberimet qe pesojne faktet me kalimin e viteve, dekadave dhe shekujve. Sic i shtremberojne Greket sot apo dje, nuk mund ta dijme nese dhe ne vet i kemi apo jo reale faktet tek te cilat mbeshtetemi. Se normalisht, fakte reale ose nuk ka ose nuk jepen. Mund ti shajme Greket e te themi qe jane pasardhesit tane etj etj por une kur shkoj ne Apolloni qe eshte qytet i lashte, pllakat i lexoj ne Greqishten e vjeter dhe jo ne Ilirisht. Edhe nese e kam gabim dhe ato jane ne Ilirisht, atehere perse jane shkruar ne alfabet Grek? Nejse, as ketu nuk dua te ndalem. Dua te them qe nuk duhet te bazohemi ne shkrime te disa personave te cilet kane shprehur mendimet e tyre dhe jo fakte te pathyeshme.

Info sa per Kolokotronin, ka qene ne burg sepse ka bere shume vrasje ndaj popullsise turke. Biles nje shfarrosje masive qe iu eshte bere nje fushe me gra dhe femije, edhe sot e kesaj dite u mesohet femijeve neper shkollat Greke. Keshtu qe mos lejoni gojen te flasi perpara mendjes dhe te flisni percart per tema mbi te cilat nuk keni FAKTE TE PAKUNDERSHTUESHME.

Nese jam Progrek apo tjeter gje, pak me intereson se c'mund te mendoni. Kam jetuar 8 vjet ne Greqi dhe tashme jam kthyer ne Sqhiperi pikerisht per shkak te nacionalizmit tim.

Respekte...

Janë disa pika nga ku do ndalem tek ky mendim i juaj i parë sipas këndvështrimit tuaj.....po shtoj mendimin timë të parë sipas këndvështrimit timë?

1)mbreti Zogë është personalizimi i politikës qorre shqiptare nga komunistat e gjith parlamentit (pionerve të enverit) që duan të shprehin antikomunizmin e tyre?.Për mendimin tim ishte tradhëtarë pasi shiti vëndin edhe  u arratis duke e plagosur për vdekje shqiptarin?pasi në se mbreti Zog do ishte aty edhe do organizonte popullin shqiptarë nga mali i zi,kosova maqedonia,çamëria,edhe ta nxirrte të bashkuar nga lufta....atëher ai do meritonte Skënderbeun e shqiptarve?Jo  vetëm që nuk e bëri por i shtroj rrugën bushtres fashiste të sulmonte një tjeter vëndë fashistë të udhëhequr nga Metaksa,greqin.........Kur hitleri hyri në romë edhe italianet po tërhiqeshin"luftëtaret trima grekë"po "çlironin"atdheun....duke ardhur deri në shkumbin?Ku ishte mbreti Zog?Kjo pra ishte mirësia që i la mbreti zogë shqipëris po kështu edhe i ndyri enver?Turpi të bjerë mbi bulevardin e turpit që shkon nga 15 katshi tek stacioni trenit?

2)Në Apolloni kamë shkuar edhe unë pasi aty afër banoja?A i njihni ju mbishkrimet e shkruajtura aty?Kush i ka lexuar?Unë me sytë e mi kam vrejtur edhe shumë mbishkrime para greke aty të cilat do vijnë në dritë kur të bjeri "mënyra komuniste e të menduarit në shqipëri"

3)plus mijra fakteve të tjera do të duhet pak kohë më tepër të gjesh Suidan e shekullit të 10 të erës son edhe të lexosh tek fjala"Saimon o dhamos" që përmëndet nga të gjith dijetarët e çështjes........miqët që na ndiekën edhe nuk e njohin po jua shpjegoj unë?flet për ADOPTIMIN  e alfabetit Jonik nga Athina më 402 p e s....Jonikja pellazge është njëra nga gjuhet e panjohura deri më sotë.Juve nga e nxoret grekë këtë alfabet?Mos lexoni shumë Neritan Ceka sepse gaboheni.....së shpejti do të jap të reja nga zona përreth edhe mbishkrimet në të.Që të jem i kuptueshëm greqishtja u përhap me anë të fesë pasi latinishtja ishte gjuha e shtetit edhe greqishtja gjuha e fes...ndaj edhe shumë mbishkrime greke kudo që shkelën këta faktor......por më parë se to ka mbishkrime pellazge gjë që turpi kombëtarë nuk i njeh pasi nuk kemi shkollë edhe të shkolluar të kësaj çështje në shqipëri!.

3)A e njihni mirë historin e Kolokotronit?Si quhej ai?....Bithiguri apo jo?që do të thot "byth guri=kolo kotroni"kolo=byth,kotron=gur....por feja e mbrekullueshme e shkruajti Kolokotroni duke e përkthyer fjalë më fjalë.....gjë që shqiptarët nuk e bëjnë as sotë kur ruajnë emra sërbë edhe në Lesko vaçe=leskovik?Pra nga ana e largpamsis kombtare jemi të gjith për në fabrik të sapunit.....më falni vëtëm pressidenti Topi nuk është sepse thotë fjalën "faltore "pastaj  vazhdon të flasi joshqip?

Mesazh i vjetër 28 Korrik 2007 15:43
alfeko sukaraku nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të alfeko sukaraku Kliko këtu për të kontaktuar me alfeko sukaraku (me Mesazh Privat) Vizito faqen personale të alfeko sukaraku't! Kërko mesazhe të tjera nga: alfeko sukaraku Shto alfeko sukaraku në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto alfeko sukaraku në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Piktor është moderator/e në këtë nën-forum   Piktor
Artist

Regjistruar: 03/02/2007
Vendbanimi: larg & afer
Mesazhe: 10972

E solla ketu debatin sepse nuk mu duk e arsyeshme te debatonim tek feja

Citim:
Po citoj ato që tha partia mbi te gjitha

jo puntori jo!

flasim për piknisjen e gjuhës greke .....edhe nuk mundë të besojmë për të antikitetin i cili atë që thotë në rreshtin e parë e mohon në rreshtin e dytë...por mbishkrimet origjinale ........linear b dështoj pasi nga 10000 mij fjalë u njohë vetëm njëra si greke....këtu e 60 vjetë rreshtë?

tani piqi u vu tek dy mbishkrimet e 627 "hosnin orqestron...."dhe "nestoris poterion...."...................por të dy mbishkrimet kanë në përbërjen e tyre gërmat "Ö" "×"....... të cilat sipas dijetarve shfaqen për herë të parë në vitet 400 p e s.

pikërishtë bërja e athinës qënder e mbretëris greke solli lindjen edhe përhapjen e kësaj gjuhe e cila as edhe sotë nuk flitet nga shumica e popullsis greke pasi dominojnë arvanitët edhe ....edhe dhuna fetare mbi ta!.

puntori së shpejti do botoj libra me këtë çështje ...tani jamë i lodhur.

natën

Kur flasim per germat duhet te kemi parasysh dy linearet. Linear b ku thuhet se ben pjese dhe Omeri u perkthye nga greket dhe perkthimi me i larget daton aty nga shekulli i VII p.k. Pra me fillimin e kultures helene ne Greqine e asaj kohe, qe kulmin do ta fillonte me studimet filozofike te jetes, si librat e famshem "perreth jetes" ku rrethi ishte jeta bios. Shekspir mesa kam kuptuar un njihte mir letersine antike greke prandaj dhe thenia e famshme qe i atribuohet atij si "te jesh apo mos te jesh" ka qene nje nder polemikat shekullore mes filozofeve te lashte greke. Kuptohet se gjuha greke dhe kultura helene nuk lindi nga hiçi apo rastesisht qe kulmoi me Aristotelin ne shekullin e V p.k. keshtu qe nuk u shkrua se pari nga Aristoteli. Prandaj çelsi i kesaj mbetet Omeri si person dhe si veper letrare.
Persa i perket pas Omerit mund te flasim per gjuhn greke(germat karakteristike) dhe kulturen helene.

Mesazh i vjetër 18 Gusht 2007 00:53
Piktor nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Piktor Kliko këtu për të kontaktuar me Piktor (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Piktor Shto Piktor në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Piktor në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
alfeko sukaraku
Anëtar Aktiv

Citim:
Po citoj ato që tha puntori
E solla ketu debatin sepse nuk mu duk e arsyeshme te debatonim tek feja
Kur flasim per germat duhet te kemi parasysh dy linearet. Linear b ku thuhet se ben pjese dhe Omeri u perkthye nga greket dhe perkthimi me i larget daton aty nga shekulli i VII p.k. Pra me fillimin e kultures helene ne Greqine e asaj kohe, qe kulmin do ta fillonte me studimet filozofike te jetes, si librat e famshem "perreth jetes" ku rrethi ishte jeta bios. Shekspir mesa kam kuptuar un njihte mir letersine antike greke prandaj dhe thenia e famshme qe i atribuohet atij si "te jesh apo mos te jesh" ka qene nje nder polemikat shekullore mes filozofeve te lashte greke. Kuptohet se gjuha greke dhe kultura helene nuk lindi nga hiçi apo rastesisht qe kulmoi me Aristotelin ne shekullin e V p.k. keshtu qe nuk u shkrua se pari nga Aristoteli. Prandaj çelsi i kesaj mbetet Omeri si person dhe si veper letrare.
Persa i perket pas Omerit mund te flasim per gjuhn greke(germat karakteristike) dhe kulturen helene.

LINEAR B I PËRKET 1600 P E S-1200 P E S....EDHE NUK ËSHTË LEXUAR AKOMA....NJIHET VETËM NJË FJALË GREKE....TI-RI-PO-DE-JA.....E BLEGENIT...VETËM SE BLEGENI NUK NA THA ÇDO TË THOTË TI-RI-JO,TI-RI-JO-VE,TI-RI-O-VE......TË GJITHA KËTO PAS 1950 ....PRA 60 VJET MË PARË U ZBULUAN.

Mesazh i vjetër 18 Gusht 2007 13:30
Artist

Linear A

Bashkangjitje: Kliko për të hapur këtë file në një dritare të re storia generale 4.jpg
Ky file është shkarkuar 38 herë.

Ne fakt sipas studiuesve Linear B eshte adoptim i Linear A ose "gjuhes se Kretes" qe akoma nuk eshte zberthyer "identifikuar"
Linear A 1700-1600 p.k.
linear b siç e the ti por qe eshte perkthyer nga greket e lashte ku moren Iliaden dhe Uliksin te Omerit.

Mesazh i vjetër 19 Gusht 2007 01:02
Piktor nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Piktor Kliko këtu për të kontaktuar me Piktor (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Piktor Shto Piktor në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Piktor në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
alfeko sukaraku
Anëtar Aktiv

FESTOS ËSHTË NJË NGA PIKAT PREFERUESE TË PUSHIMEVE TË MIJA....NDODHET NË MES'ARA TË KRETËS...EDHE DISKU I FESTOS NUK I PËRKET LINEAR A EDHE NUK KA ASNJË PIK LIDHJE ME TË!.....POR JO VETËM SEPSE AI NUK LIDHET AS ME IJEROGLIFET E GJENDURA NË KRETË...EDHE DISKUTOHET TË JET I ARDHUR NGA AFRIKA??....KËSHTU QË NUK NGJIT KËTU FOTOGRAFIA MADHËSHTORE QË NA SOLLËT......TË CILËN E NJOHË NË DHJETRA PUNIME PA RREZULTAT?

PËRSE NUK DO QË TA PRANOSH QË NUK JE NJOHËS I ÇËSHTJES?

PY AN 711

LINEAR B

O VIJ DHE BUKKQYRI OT NË TEQEN VANAKA/AY QEV DHAMOKORRO/QE RANA VANA SE VIJA QUKSJA KOKI REJA/QE RANA A MOTE VINTE KURON VESHA/QE RANA VANA SE VIJ QUKSJA KUNAJA TOKI DEVESHA!

PËR Ç HOMER JONË FOLËS MË THUA?????JONIKJA NUK NJIHET EDHE NUK KA LIDHJE ME GREQISHTEN?

Mesazh i vjetër 19 Gusht 2007 18:41
Artist

Citim:
Po citoj ato që tha partia mbi te gjitha
FESTOS ËSHTË NJË NGA PIKAT PREFERUESE TË PUSHIMEVE TË MIJA....NDODHET NË MES'ARA TË KRETËS...EDHE DISKU I FESTOS NUK I PËRKET LINEAR A EDHE NUK KA ASNJË PIK LIDHJE ME TË!.....POR JO VETËM SEPSE AI NUK LIDHET AS ME IJEROGLIFET E GJENDURA NË KRETË...EDHE DISKUTOHET TË JET I ARDHUR NGA AFRIKA??....KËSHTU QË NUK NGJIT KËTU FOTOGRAFIA MADHËSHTORE QË NA SOLLËT......TË CILËN E NJOHË NË DHJETRA PUNIME PA RREZULTAT?

PËRSE NUK DO QË TA PRANOSH QË NUK JE NJOHËS I ÇËSHTJES?

PY AN 711

LINEAR B

O VIJ DHE BUKKQYRI OT NË TEQEN VANAKA/AY QEV DHAMOKORRO/QE RANA VANA SE VIJA QUKSJA KOKI REJA/QE RANA A MOTE VINTE KURON VESHA/QE RANA VANA SE VIJ QUKSJA KUNAJA TOKI DEVESHA!

PËR Ç HOMER JONË FOLËS MË THUA?????JONIKJA NUK NJIHET EDHE NUK KA LIDHJE ME GREQISHTEN?

Linear A dhe shkrimet qe i perkasin asaj jane te gjitha te mesdheut jugor dhe thuhet se kane lindur nga ieroglifet egjiptiane. Sa i perket Kretes ka zbulime qe ia kalojne edhe Diskut te Festo-s ne koheshtrirje pra me antike por thone se atje ieroglifet e gjendura quhen Linear A.
Zbulimet e bera ne kontinent quhen Linar B dhe studiuesit jane te mendimit qe eshte adoptim i A . Kjo nuk do te thote se jane e njejta gjuhe si e folur dhe e shkruar kudo.

Mesazh i vjetër 19 Gusht 2007 23:47
alfeko sukaraku
Anëtar Aktiv

je jashtë teme puntori!......mir u takofshim në temë tjetër!.

Mesazh i vjetër 20 Gusht 2007 15:55
Aulon 12
Anetar i regjistruar

Regjistruar: 02/01/2007
Vendbanimi: Itali
Mesazhe: 179

Citim:
Po citoj ato që tha RAIMONDI

Une kam qene ne greqi para teje dhe kam pare arvanitas ne cdo cep te athines dhe po ti them ku i kam pare .ne ASPROPIRGOS ,te gjithe flisnin shqip biles nje xhaje atje kishte ne dore nje paqt DS.nga koha e dulles (sepse une vajta ne 1991) kudo qe veja ne athine ,sa behesha gati une te flisja ata me thoshin SKIPETARE JE ,,dhe pastaj me tregonin per krahinen e tyre.Kam pare arvanitas ne ELEFSINE ,aty biles nje shofer taxie arvanitas me tha qe :gjuha shqipe esht hequr me ligj ne vitin 1950) ,ndersa kur kam vajtur ne SALAMINE atje nuk kishte greke fare,pasi ata flisnin te gjithe shqipe te paster ,atje jam skandalizuar ,dhe duke biseduar me ta si dhe me keta greket ketu e Amerik ,me thone qe ishujt reth Athines tegjithe  flasin shqip ,biles ne nje ishull arvanitasit nuk pranonin te mesonin greqisht ,(po deshe te ta ap emrin e ishullit  do vete te pyes ate grekun ketu ku jetoj ne NY.Pastaj kam takuar kryetarin earvanitasve ne Athine dhe ai me prezantoi me disa antare te organizates se tyre .Ti thua qe pse ata nuk flasin.Disa nga ata u vjen trup nga ne sepse ne jemi me te prapambetur nga greket si shtet,dhe tjetra esht se sic me thane vet ata kane edhe frike .sepse qeveria shqiptare nuk del dhe te kekroj mbrojtjen e te drejtave te tyre si minoritet shqiptar.Saper ate qe thua ti jane te ligj ,biles me te ligj se ne shqiptaret,ajo eshte relative,por eshte nje mendim i pranuar BOTERISHT SE NUK KA POPULL ME TE LIG DHE ME QELBANIK SE GREKET ,Biles edhe BYRONI ju thote qe ata jane shume te ligj  ssepse duan te shtremberojne te verteten ndaj dhe ai u ka thene fjalet permendore kunder grekeve qe i perdor gjith bota e qyteteruar sot qe jane keto :  ---THEIR LIFE IS A STRUGLE AGAINST THE TRUTH---Kjo besoj se e permbledh karakterin e grekut ne cdo aspekt ,pamvaresisht se per argatin ata jane te mire sepse argati ju ben punen dhe s'kan arsye te jen kunder tij,.Keto qe te thashe per arvanitasit jane experienca ime atje dhe po te duash te jap edhe adresen e kryesis se arvanitasve ne Athine qe kur te vesh ti takosh dhe te bindesh se sa jane dhe ku jetojne arvanitasit,biles ate kryetarin e quajne Spiro me duket.

Qe arvanitasit perbenin pjesen dermuese te popullsise te greqise ,e di edhe bufi .Bota u cudit ne 1822 kur kerkonte ne greqi heronjte klasike greke ,por keta na qenkeshin bere shqiptare .Sot pasardhesit e arvanitasve jane prape pjese dermuese ne greqi dhe kane pasur e kane pushtetin ne greqi .Pjesa me e mire e administrates se shtetit grek jane arvanitas .Per mos te folur per politikanet ,Papandreu e te tjere bashke me kete ambasadorin tone ne shqiperi Kokosis ( kokoshi) qe ishte i pari qe i mbajti ison Bollanos kur foli per autonomi te himares.
Qe thoni ju more popull , ne 1822 nuk ekzisonte nje shtet dhe komb grek .Ishin te gjithe arvanitas , vllehe, turq ,bullgare , dhe nje pjese grekofone ne krahinen e Manit.Greqishtrja ishte thjesht gjuhe kulure ,liturgjike dhe administrative.Arvanitasit e krijuan greqine moderne ,ata e mbrojten e zhvilluan e zgjeruan ne territore ,ata i fryjne nacionalizmit helen ,ata jane helenet me radikale ,ata jane fondamentaliste orthodokse ,ata kerkojne vorio epir dhe kostantinopoje,ata nuk i shikojne dot me sy shqiptaret myslimane ,ata i urrejne dhe i kane frike shqiptaret sepse shqiptaret cenojne helenizmin e tyre te ndertuar mbi genjeshtra.Po te behej lidhja Arvanitas dhe Alvanoi cdo te behej me kombin fallso grek,do ti binte qe Alvanoi te ishin heronjte e atij kombi dhe te nderoheshin si hyjni ,njesoj si nderohen Kolokotroni ,karaiskaqi,bocari,kundurioti etj ( nuk dua te zgjatem ,pasi lista eshte e pafund).Te gjithe keta me lart ,bashke me shume arvanitas te tjere ( pervec kolokotronit , bythegurit)u vrane pas shpine ,nga fanariotet ,kisha greke dhe arvanitasit e tjere qe nuk ndanin te njejtat opinione me ta.
Keshtu qe miq e vellezer Arbanitasi eshte sot armik i popullit Arber .Gjeneral Zerva i perzuri camet nga greqia,ky ishte nje arvanitas.
Tek tuk del ndonje arvanitas qe thote te verteten,por ai zhduket menjehere ,si Aristidh Koles qe e helmuan.
Nje miku im grek me kulture te gjere me tha:per sa me perket mua me tha arvanitasit mund te kene ne ato troje 3000 vjet ,mund te jene pasardhesit e akilit dhe odisese pellazg dhe duke qene autoktone e kuptuan shume mire situaten e greqise ne 1822 dhe shpallen helenizmin e tyre .
Keshtu qe ,le ta provoje ndonje prej jush e ti thoje ndonje arvanitasi ne athine qe nuk eshte helen.

kaq kisha une . hajd shendet e gjithe te mirat

PS
Ai qyteti Aspropirgos eshte nje fjale pellazgo-shqipe Aspro = i ashper , Pirgos = keshtjelle ose Pirg me gure ( forma e pare e ndertimit Pirgu ,gur mbi gur behet Pirg).Keshtu qe Aspropirg-os= Pirgu i ashper

Modifikuar nga Aulon 12 datë 02/09/2007 ora 15:46

Mesazh i vjetër 02 Shtator 2007 15:36
Aulon 12 nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Aulon 12 Kliko këtu për të kontaktuar me Aulon 12 (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Aulon 12 Shto Aulon 12 në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Aulon 12 në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Ora tani: 01:42 Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
Gjithsej 5 faqe: « 1 2 3 4 [5]   Tema e mëparshme   Tema Tjetër

Forumi Horizont Forumi Horizont > Bota Shqiptare > Gjuha Shqipe > Lashtësia e gjuhës shqipe > Greqia që flet Shqip

Përgatit Këtë Faqe Për Printim | Dërgoje Me Email | Abonohu Në Këtë Temë

Vlerëso këtë temë:

Mundësitë e Nën-Forumit:
Nuk mund të hapni tema
Nuk mund ti përgjigjeni temave
Nuk mund të bashkangjisni file
Nuk mund të modifikoni mesazhin tuaj
Kodet HTML nuk lejohen
Kodet speciale lejohen
Ikonat lejohen
Kodet [IMG] lejohen

Kliko për tu larguar nese je identifikuar