shelgu
-

Regjistruar: 27/11/2007
Vendbanimi: EU
Mesazhe: 8928
|
Ka disa te verteta qe qendrojne mbi maskimet teorike.
Ky poeti qe po lexoni, eshte nje njeri i zakonshem, me grua e me femije. Elektrik blu-te jane per noksanet, te paaftet dhe deshtaket.
A eshte e bukur poezia e tij?
Bukuria eshte teper relative dhe nje nga me te pakapshmet e te gjitha ndjesive. Megjithate bukuria ka nje linje te performuar bukur, nga evolucioni. Ajo merr forma e ndryshon me kohe, pershtatet, destinohet, luan me linjat e saj pambarim. Bukuria eshte nje krijese e gjalle, aktive dhe sigurisht dominuese.
Dikur ne fshatra, pelqehej nje femer e kolme e shendoshe e e forte, se ishin punet e bujqesise qe duheshin bere. Ne sallonet mondane preferoheshin balerinat elastike. Koha dhe vendi dominojne perhere edhe guston.
Por, perhere mbetet nje konceptim i pergjithshem dhe i kristalizuar per bukurine. Kjo eshte aq e vertete sa akoma skulpturat grekoromake jane magjepsese. Dikush mund te sjelle shembuk nga Kamasutra apo skulpturat indiane. E vertete, bukuria atje merr forma te tjera, funksionale kryesisht. Por edhe atje cdokush kupton bukurine, s'ka nevoje qe te jete poet.
E pra edhe bukuria ne konceptimin e saj i shkon flirtueshem afer nevojes, instiktit kryesor te njeriut-ruajtjes se llojit. Sado e bukur te jete nje femer, nese mashkulli kupton qe ajo nuk "lengezon", ai do t'i largohet. Instikti i rruajtjes se llojit, dominon edhe ne kete rast.
Ne kete postim, padashur perdora shprehje qe nuk i pershtaten temes.
Tema ne pamje te pare duket teme "kurvaresh", por jo, veshtro me kujdes dhe do ndjesh poezine atje.
Une, ne shijet e mia, jam tejet larg formash te tilla poezie, pergjithesisht. Por, kjo poezi me duket koherente dhe ndoshta kjo eshte arsyeja qe e ndjek me kersheri. Jeta shqiptare eshte bere ekstremisht praktike, truall, shuall. Kudo te shohin duart, sa do te paguash. Poezia fillon e ndihet gjyc ne keto raste. C'pune ka nje buqete e bukur me lule ne nje dyqan ku luhen lojra fati, kumar. Megjithate, pikerisht keto "dyqane" i gjen me te stolisura.
Percudnimi shperthen kudo dhe ndihet si ne shtepine e tij.
Ja, pikerisht kete do te thote edhe kjo poezi. Ajo vete, poezia, jam i sigurt qe ndihet ngushte (gjyc), si ajo lulja ne dyqanin e kumarit.
Modifikuar nga shelgu datë 26/09/2010 ora 05:51
Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar
|