Mandi-DiNaMo
Anetar i regjistruar

Regjistruar: 01/07/2008
Vendbanimi: Tirona
Mesazhe: 119
|
Bashkangjitje: 20080802084642zllatkodalic.jpg
Ky file është shkarkuar 8 herë.
Daliç hedh dorashkën: “Slishko, fitoj unë”
“Slishkoviç, stërvitje si Murinjo”; “Kovaçiç provon tredhëmbëshin; “Daliç vendos skuadrën në regjim kazermë”. Të duket sikur lexon titujt e gazetave sportive kroate, por në të vërtetë janë titujt e të përditshmeve sportive shqiptare.
Kjo për faktin se tre trajnerët kroatë punojnë në Shqipëri. Bllazhe Slishkoviç te Tirana, Sllavko Kovaçiç te Flamurtari e Zllatko Daliç te Dinamo.
Nëse dje rregullisht kemi folur vazhdimisht për një derbi Starova-Lika, dy trajnerë të shkollës së kuqe, por i pari te Teuta e tjetri te Partizani, apo për një përplasje trajnerësh blu: Canaj (tashmë te Vllaznia) e Sejdini (aktualisht te Bylis), tani do të flasim për sfida kroatësh në kampionatin shqiptar: Daliç (Dinamo) vs. Slishkoviç (Tirana), një sfidë që përball kampionët në fuqi me rekordmenët shqiptarë.
Asnjëri prej të dyve nuk i ka dhënë një titull bankinave që ata do të drejtojnë, pasi janë në debutimin e tyre të parë në Shqipëri, por pikërisht për këtë arsye sfida e javës së 7-të përveç përplasjes së dy gjigantëve shqiptarë, do të jetë së pari një përplasje “brirësh” të dy teknikëve ambiciozë kroatë, ndër më të paguarit në Shqipëri.
“Jam i bindur se fitoj unë”, - thotë gjatë një interviste për “Albania-Sport.com” trajneri i Dinamos, Zllatko Daliç, trajneri i tretë kroat te Dinamo dhe i shtati i huaj që nga viti 2002, pas Aurel Cikleanu (rumun), Pedro Pablo Paskuli (argjentinas), Ramon Kabrero (argjentinas), Marselo Havier Zuleta (argjentinas), Luka Bonaçiç (kroat), Ivan Kataliniç (kroat).
Nëse Bonaçiç kishte nofkën “Diktatori i hekurt”; Kataliniç, “Ivani i tmershëm”, Zllatko Daliç shumë më i butë, duket se po fiton nofkën “Murinjo kroat”, të paktën për ato shumëllojshmëri stërvitjeje që po aplikon me Dinamon në prag të Kampionatit të 70-të Kombëtar, një sezon që për herë të parë do të ketë tre kroatë në drejtimin e skuadrave shqiptare: një me mjekër (Slishkoviçin), një me mustaqe (Kovaçiçin) dhe një gjithmonë të rruar taze (Daliçin).
Karriera futbollistike e Daliçit ka nisur nën drejtimin e një ish-trajneri të Dinamos, Ivan Kataliniçit, kur të dy ishin te Hajduku i Splitit, teksa më vonë kanë punuar edhe si kolegë, Kataliniç trajner e Daliç, ndihmësi i tij. “Hapat e para të trajningut i kam mësuar nga ai”, -thotë Daliç.
* * *
Zllatko Daliç, keni drejtuar Varteksin e Varazhdinit në dy ndeshje ndërkombëtare kundër Dinamos (një humbje 2-1 në Tiranë, një fitore 4-1 në Kroaci), Tani jeni pikërisht trajneri i Dinamos, në aventurën tuaj të parë si trajner i një ekipi shqiptar
- Presidenti i Dinamos, (Besnik) Sulaj, më ftoi të merrja drejtimin e skuadrës. Duke vlerësuar atë edhe si një mik, kjo edhe për raportet që kemi pasur në këto dy vitet e fundit, vendosa të drejtoja ekipin.
Besoj se e keni ditur faktin, që paraardhësit tuaj kroatë, Luka Bonaçiç e Ivan Kataliniç, e patën shumë të shkurtër jetën te Dinamo. A nuk përbën një rrezik përsëritja edhe me ju?
- Të dy trajnerët, si Luka Bonaçiç ashtu Kataliniç, kanë qenë trajnerët e mij, kur unë kam qenë lojtar. Për Lukën, dua të them se ka pasur një marrëveshje për t’u larguar nga Dinamo, jo se e ka larguar me presidentin (Sulaj). Ivan Kataliniçi, mesa kam dëgjuar nuk ka pasur rezultate të mira. Por, sipas mendimit tim, që të dy janë trajnerë të një klasi shumë të mirë. Ne trajnerët e kemi jetën gjithmonë në varësi të rezultateve.
Në Shqipëri po ndihet gjithmonë e më fortë aroma e shkollës kroate të trajnerëve. Daliç është trajneri i tretë kroat, që do të drejtojë një ekip të Superligës, pas Kovaçiçit te Flamurtari e Slishkoviçit te Dinamo. Sa e ndjen rival veten Daliç me të dy?
- Dua të theksoj se së pari duhet të ndërtojmë e të ruajmë marrëdhënie të mira kolegesh midis nesh, korrekte e sportive. Ne mundemi vetëm të mësojmë nga njëri-tjetri. Është gjë e bukur që në Shqipëri të jenë tre trajnerë kroatë. Futbolli kroat ka një nivel shumë të lartë në drejtim në Europë dhe në botë. Janë të mirëpritur dhe të pranuar. Secili prej nesh duhet të punojë fort për të treguar vlerat e tij në një kampionat të vështirë si Shqipëria dhe të ketë rezultate.
Keni parë Dinamon në të dyja ndeshjet e Ligës së Kampioneve, madje në të dytën, keni qenë ju që keni dhënë udhëzimet jashtë fushës. Prej gati një jave drejtoni zyrtarisht Dinamon, teksa keni aplikuar një sistem me tre sulmues (4-3-3) në Zenica. A e ka Dinamo skuadrën për të këtë ndryshim?
- E kam thënë disa herë se Dinamo ka mbetur pa shtatë-tetë lojtarë nga ata, që e shpallën skuadrën kampione. Tashmë nuk është i njëjti ekip. Pejiç, Bodrusiç, Abraham, Vinçetiç janë larguar dhe për t’i zëvendësuar ata, duhen lojtarë të paktën të njëjtit nivel. Lojtarët që janë aktualisht te Dinamo nuk janë të mjaftueshëm për të realizuar atë që mendojmë si staf. Duhen marrë patjetër disa përforcime.
Ju keni sjellë me vete dy lojtarë, sulmuesin Petriçeviç dhe mesfushorin Ramadani. A janë ata në gjendje të ndihmojnë Dinamon për të luajtur në nivele të larta?
- Po. Unë i njoh mirë ata, kanë luajtur në Ligën e parë kroate. Unë jam i bindur se ata dy i zëvendësojnë denjësisht si Pejiçin ashtu dhe Bodrusiçin. Të dy e kanë shansin për ta treguar veten.
Sfida juaj e parë kundër një trajneri kroat është ajo kundër Bllazhe Slishkoviçit të Tiranës (java 7). Kush do ta fitojë takimin midis jush?
- Kur unë kam filluar karrierën futbollistike te Hajduku, Bllazhe konsiderohej si lojtari më i mirë në ekip. Bashkë kemi luajtur në një ekip, dhe së bashku kemi dhënë provimet për t’u bërë trajner. Bllazh Slishkoviçi ka pasur rezultate shumë të mëdha e ka arritur të jetë edhe trajner i Kombëtares së Bosnjës (Hercegovinës). Besoj se do të jetë një konkurrencë shumë e madhe midis nesh, por dhe midis Dinamos e Tiranës. Unë do të bëj gjithçka dhe jam optimist se do ta fitojë takimin me Tiranën e Slishkoviçin.
SFIDAT “KROATE” NE SUPERLIGE
Java 5 dhe 16
Tirana (Slishkoviç)-Flamurtari (Kovaçiç)
Java 7 dhe 18
Tirana (Slishkoviç)-Dinamo (Daliç)
Java 10 e 21
Dinamo (Daliç)- Flamurtari (Kovaçiç)
Skeda: Zllatko Daliç
Datëlindja: 26.10.1966
Vëndlindja: Livno, Bosnjë-Hercegovinë
Kombësia: kroate
Karriera si trajner
HNK Rijeka
NK Varteks
Kroacia U-21