amoxil
I perjashtuar nga forumi

Regjistruar: 13/06/2004
Vendbanimi: •
Mesazhe: 3949
|
Citim: Po citoj ato që tha IQVLORA
Po kujtoj te vetmet fjalene shqip te thena nga Sten Dragoti(megjithese ai kuptonte shqip por nuk fliste) gjate nje interviste nga TVSH;
Nena i thoshte babait djali.djali dhe ai i pergjigjej,,Ik mos me caj koken''Keto fjale ai i tha me nje shqipe shume te paster tamam si nga fshati i tij i lindjes ne Tepelene.
Familja e tij kish emigruar rreth 70 vjet me pare ne USA.
Kam degjuar te flisnin shqip edhe shqiptar te vjeter(200-300 vjet te emigruar ne Egjypt).
Kam degjuar te flasin shqip femijet e arberesheve te Italise dhe arvanitasit e Greqise te cilet kane 600 vjet larg vendit ku flitet gjuha e te pareve te tyre
.Me behej zemra mal dhe gezohesha qe keta shqipetar te larguar me qindra vite nga shqiperia kishin ruajtur me fanatizem gjuhen e te pareve te tyre.
Ata kane pasur andralla ne jeten e tyre dhe kushte jashtezakonisht te veshtira per te ruajtur gjuhen se sa sot emigracioni i viteve '90.Dhe ja sot e kesaj dite ata flasin shqip,
Si mendoni ju nuk kane punuar ata per te siguruar mbijetesen?Kane punuar dhe bile me shume nga ne qe ngelem duke u qare se gjoja s'na premton koha.
Po te duash e gjen kohen.Eshte tjeter gje nese te mungon vullneti dhe je nje kokerr dembeli.
Keto jane justifikime te pa baza.Ka edhe arsye te tjera qe femijet nuk mesojne gjuhen shqipe.Nje nga keto eshte edhe formimi kulturor i prinderve.Kam disa miq ketu ne Uk.
Nje pjese etyre nuk i kushtojne rendesi ketij fenomeni sepse ata vete kane mungesa te medha ne te foluren,le pastaj ne te shkruarit e shqipes.
Cfare mund te thuash per femijet e tyre.keta femij jane te privuar nga ana e prinderve me nivel te ulet kulturor,te cilet gjithe jeten e tyre nuk kane lexuar nje liber.
Disa shkolla ketu ne Angli kane ne bibliotekat e tyre libra te shkruara ne anglisht dhe ne shqip apostafat per nxenesit shqiptar.
Pra femijet mund te lexojne edhe ne shqip,
Kur keto libra jane perkthyer nga shqiptar te cilet flasin gjuhen zyrtare jane te mira per femijet,por kur jane te perkthyera ne ndonje dialekt tjeter sjell probleme nga shqipja e cale e perkthyesit.
Femija i m i vogel ishte 4 vjet kur ne erdheem ne UK,por ai lexon dhe shkruan ne shqip shume mire,sepse une e gjej pak kohe per te punuar me te kur kthehem nga puna
.Se fundi dua te them se femijet tane duhet te mesojne shqipen te pakten ashtu sic e dijme ne prinderit e tyre.
Kush ka mundesi ta mesoj ashtu sic duhet mos te behet dembel,pr te sakrifikoj pak nga koha e tij e lire.Le te kujtojme Gjergj Fishten e mos te shkojme me tutje.
Po ku pyesin keta mendjemedhenj mer ismailo.Keta shyqyr qe jetojne jashte Shqiperise dhe e mbushen barkun me buke.....
.Pse sbejme hajer neve se i kemi injorantet e njerezit qe etradhtojne veten e gjakun e vet per dy leke.Pika qe su bie e turp te kene kur thone se gjuha shqipe nuk eshte e rendesishme per tua mesuar femijes,ky eshte tamam mohim i vetvetes,beshty lart edhe hudhe ne ftyren tende prap.Ik se spo flas me se kshu shqipatresh te paturp me kane lodhur sinqerisht.
Modifikuar nga Isra datë 06/03/2006 ora 13:50
Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar
|