Forumi Horizont Forumi Horizont > Bota Shqiptare > Gjuha Shqipe > Nga Pavarësia deri në ditët e sotme. > Pse nje pjese e shqiptareve ne perendim nuk u meson femijeve shqip? Vlerësimi i Temës: 2 votime, mesatarja 4.50.
a duhet te mesojen shqip femijet ne emigracion
po, jam dakort
jo, se s'u duhet
po si të duan
varet nga prindërit që kanë
   Ky sondazh nuk mbyllet asnjëherë [Modifiko Sondazhin (vetëm moderatorët)]
Gjithsej 14 faqe: « 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër
Autori
Titulli Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
Luani_fr
Anetar i ri

Regjistruar: 20/12/2005
Vendbanimi: France
Mesazhe: 2

Question

Pse nje pjes e shqiptareve ne pernedime nuk u meson femijeve Shqipe???!!!

Pershendetje dhe ju pergezoj pe temen qe esht shum e Domosdoshme.

Pse prinderit nuk msojn shqip femijve te vete ket nuk mund te them, por edi qe vertet gjendja esht alarmante,pe te mose then e turpshme.
Nuk esht evertet se prinderit nuk kan kohe te folin shqip me femite evete,por esht evertet qe edhe eta pake kohe qe ka me femijet flet ne gjuhen jo shqipe pse???!!! Sepse une mendoj qe ta nuk e kosiderojn veten shqiptare jan pa identitet dhe kerkojn te jen ata qe nuk jan.
Meqe jetoj ne perendim shum nga prinderit qekam pas rast me njoft, ne shtepi te tyre femive ju flasin ne gjuhen e vendit ku jeton, dhe kjo esht skandaloze!!!

DHE ATIJE BASH JU THAFTE GOJA QE NE GJUHE TE HUAJ FLET KUR SESHT
NEVOJA, EKETE GJUHE TONE HYJNORE ELEN PAS DORE.

Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar

Mesazh i vjetër 20 Dhjetor 2005 19:08
Luani_fr nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Luani_fr Kliko këtu për të kontaktuar me Luani_fr (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Luani_fr Shto Luani_fr në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Luani_fr në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
ss1
Anetar i regjistruar

Regjistruar: 30/11/2005
Vendbanimi: rrugeve te botes
Mesazhe: 113

Kjo eshte gjeja qe urrej me teper te keta shqiptar

Mesazh i vjetër 22 Janar 2006 01:29
ss1 nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të ss1 Kliko këtu për të kontaktuar me ss1 (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: ss1 Shto ss1 në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto ss1 në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
gjirokastriti_ob.imi
student

Regjistruar: 22/01/2006
Vendbanimi: greqi athine
Mesazhe: 51

<nuk e di perse >

nje teme kryesore per kete faqe dote doja te ishte dhe folja e gjuhes shqipe tek femijet shqiptare ketu ne greqi.Ka shume femije qe nuk dine te flasin shqip.

Mesazh i vjetër 22 Janar 2006 13:12
gjirokastriti_ob.imi nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të gjirokastriti_ob.imi Kliko këtu për të kontaktuar me gjirokastriti_ob.imi (me Mesazh Privat) Vizito faqen personale të gjirokastriti_ob.imi't! Kërko mesazhe të tjera nga: gjirokastriti_ob.imi Shto gjirokastriti_ob.imi në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto gjirokastriti_ob.imi në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
amoxil
I perjashtuar nga forumi

Regjistruar: 13/06/2004
Vendbanimi: •
Mesazhe: 3949

Citim:
Po citoj ato që tha IQVLORA
Po kujtoj te vetmet fjalene shqip te thena nga Sten Dragoti(megjithese ai kuptonte shqip por nuk fliste) gjate nje interviste nga TVSH;
Nena i thoshte babait djali.djali dhe ai i pergjigjej,,Ik mos me caj koken''Keto fjale ai i tha me nje shqipe shume te paster tamam si nga fshati i tij i lindjes ne Tepelene.
Familja e tij kish emigruar rreth 70 vjet me pare ne USA.
Kam degjuar te flisnin shqip edhe shqiptar te vjeter(200-300 vjet te emigruar ne Egjypt).
Kam degjuar te flasin shqip femijet e arberesheve te Italise dhe arvanitasit e Greqise te cilet kane 600 vjet larg vendit ku flitet gjuha e te pareve te tyre
.Me behej zemra mal dhe gezohesha qe keta shqipetar te larguar me qindra vite nga shqiperia kishin ruajtur me fanatizem gjuhen e te pareve te tyre.
Ata kane pasur andralla ne jeten e tyre dhe kushte jashtezakonisht te veshtira per te ruajtur gjuhen se sa sot emigracioni i viteve '90.Dhe ja sot e kesaj dite ata flasin shqip,
Si mendoni ju nuk kane punuar ata per te siguruar mbijetesen?Kane punuar dhe bile me shume nga ne qe ngelem duke u qare se gjoja s'na premton koha.
Po te duash e gjen kohen.Eshte tjeter gje nese te mungon vullneti dhe je nje kokerr dembeli.
Keto jane justifikime te pa baza.Ka edhe arsye te tjera qe femijet nuk mesojne gjuhen shqipe.Nje nga keto eshte edhe formimi kulturor i prinderve.Kam disa miq ketu ne Uk.
Nje pjese etyre nuk i kushtojne rendesi ketij fenomeni sepse ata vete kane mungesa te medha ne te foluren,le pastaj ne te shkruarit e shqipes.
Cfare mund te thuash per femijet e tyre.keta femij jane te privuar nga ana e prinderve me nivel te ulet kulturor,te cilet gjithe jeten e tyre nuk kane lexuar nje liber.
Disa shkolla ketu ne Angli kane ne bibliotekat e tyre libra te shkruara ne anglisht dhe ne shqip apostafat per nxenesit shqiptar.
Pra femijet mund te lexojne edhe ne shqip,
Kur keto libra jane perkthyer nga shqiptar te cilet flasin gjuhen zyrtare jane te mira per femijet,por kur jane te perkthyera ne ndonje dialekt tjeter sjell probleme nga shqipja e cale e perkthyesit.
Femija i m i vogel ishte 4 vjet kur ne erdheem ne UK,por ai lexon dhe shkruan ne shqip shume mire,sepse une e gjej pak kohe per te punuar me te kur kthehem nga puna
.Se fundi dua te them se femijet tane duhet te mesojne shqipen te pakten ashtu sic e dijme ne prinderit e tyre.
Kush ka mundesi ta mesoj ashtu sic duhet mos te behet dembel,pr te sakrifikoj pak nga koha e tij e lire.Le te kujtojme Gjergj Fishten e mos te shkojme me tutje.

Po ku pyesin keta mendjemedhenj mer ismailo.Keta shyqyr qe jetojne jashte Shqiperise dhe e mbushen barkun me buke.....
.Pse sbejme hajer neve se i kemi injorantet e njerezit qe etradhtojne veten e gjakun e vet per dy leke.Pika qe su bie e turp te kene kur thone se gjuha shqipe nuk eshte e rendesishme per tua mesuar femijes,ky eshte tamam mohim i vetvetes,beshty lart edhe hudhe ne ftyren tende prap.Ik se spo flas me se kshu shqipatresh te paturp me kane lodhur sinqerisht.

Modifikuar nga Isra datë 06/03/2006 ora 13:50

Mesazh i vjetër 16 Shkurt 2006 18:06
amoxil nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të amoxil Vizito faqen personale të amoxil't! Kërko mesazhe të tjera nga: amoxil Shto amoxil në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto amoxil në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
belga
Anëtar Aktiv

Regjistruar: 02/02/2006
Vendbanimi:
Mesazhe: 279

Thumbs up

gjuha shqipe!

une personalisht jetoj qysh prej 11 vjetesh ne belgjike; bashkeshortin e kam belg dhe sebashku kemi nje vajze 6vjeçarene shtepi flasim gjuhen hollandeze sigurisht kete gjuhe e ndjek edhe ne shkolle; une si nene mundohem qe t'i mesoj pak nga pak gjuhen shqipe; çdo nate i lexoj pjese nga abetarja shqipe dhe vajza ka deshire qe t'a mesoje kete ghuhe te bukur

Mesazh i vjetër 05 Mars 2006 21:29
belga nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të belga Kërko mesazhe të tjera nga: belga Shto belga në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto belga në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Enya
Shpirt # 1

Regjistruar: 12/02/2006
Vendbanimi: Orange, CT
Mesazhe: 4096

Pershendetje miqesore!

Sado t`i flasesh nje femije te lindur ne USA vetem ne gjuhen shqipe,
ai femije do te ta ktheje cdo pergjigje ne gjuhen e lindjes se tij(amerikane).
Kam rastisur ne nje situate te tille tek disa familje shqipetare ketu.
Prinderit flasin vetem shqip ne shtepi, ndersa femija ja kthen ne gjuhen e tij.
Kam degjuar dhe prinder qe arrijne ta acarojne psikologjikisht femijen e tyre
duke i thene:"Fol vetem shqip!Kjo eshte gjuha e Prinderve te tu.Perderisa arrin
te na kuptosh, perse nuk na kthen pergjigje ne po kete gjuhe?!"

Dhe ai femije eshte pergjigjur:"Une flas gjuhen time te lindjes,s`me intereson gjuhe e juaj.Rendesi ka qe kuptohemi.S`eshte faji im qe me lindet ne usa.Une jam amerikan, ju jeni shqipetare.Ju flisni gjuhen tuaj, une do flas gjuhen time."

Si rrjelloje,
cdo prind e ka teper te veshtire te merret me mesimin e gjuhes shqipe ne mergim.
Mos pretendoni qe eshte e lehte.
Une vetem do ju sugjeroja atyre qe flasin kunder deshires se prinderve ne mergim
duke i akuzuar"Pse shqiptaret ne mergim s`u mesojne gjuhen shqipe femijeve te tyre",
-U Befshim vete Prinder!

Mesazh i vjetër 13 Mars 2006 19:32
Enya nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Enya Kliko këtu për të kontaktuar me Enya (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Enya Shto Enya në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Enya në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
amor alucius
Ennology

Regjistruar: 11/04/2003
Vendbanimi: city of the sin
Mesazhe: 7605

O Gango,sa vjec paska qene ai "kalamani"?Nuk e besoj aspak qe nje femije mund te flase me terma te tilla dhe kjo per te vetmin fakt qe s'jane ne gjendje akoma te mendojne ne terma abstrakte.Keshtu qe think again...

Nese jeton jashte qe nje femije te jete i suksesshem ne ate vend duhet te flase perfekt gjuhen,tani,natyrisht qe do i flisja kalamanit ne gjuhen e atij vendit derisa te sigurohesha qe e zoteron mire e pastaj te kaloja ne shqip.Per hir te patriotizmit po i demtoj shancet per te patur sukses ne jete femijes?JO!!!!Ne djalle vafte patriotizmi.Patrioten e bej me veten,jo me te ardhmen e nje tjetri.

Mesazh i vjetër 08 Maj 2006 23:10
amor alucius nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të amor alucius Kliko këtu për të kontaktuar me amor alucius (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: amor alucius Shto amor alucius në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto amor alucius në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Minushi
Anetar i ri

Regjistruar: 02/01/2006
Vendbanimi: Marmull Gjakove
Mesazhe: 12

Pse nje pjese e shqiptareve ne perendim nuk u mesojne famijeve shqip

I nderuari mik .Me te vertete eshte nje brenge e madhe per ne qe femijet tane ne perendim nje pjese ,nuk mesojne shqip.Tani mua me ka lindur nje brenge tjeter per te cilen kam marre vesht vone e qe eshte me tronditese se e jotja.Si eshte e mundur qe ne Turqi qenkan me teper se 3 miljon shqiptar,le qe nje pjese si ne perendim qe nuk meojne shqip por atje as qe po guxonin te flisnin e le ma me pase te drejte ne gjuhen shqipe.Ne Kosove Turqit po i gezojne t e drejtat e tyre per shkolle e sa mund te themi se ka turq ne Kosove ta themi 10 nije.Pershendetje!

Mesazh i vjetër 11 Maj 2006 00:43
Minushi nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Minushi Kliko këtu për të kontaktuar me Minushi (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Minushi Shto Minushi në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Minushi në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Minushi
Anetar i ri

Regjistruar: 02/01/2006
Vendbanimi: Marmull Gjakove
Mesazhe: 12

Re: gjuha shqipe!

Citim:
Po citoj ato që tha belga
une personalisht jetoj qysh prej 11 vjetesh ne belgjike; bashkeshortin e kam belg dhe sebashku kemi nje vajze 6vjeçarene shtepi flasim gjuhen hollandeze sigurisht kete gjuhe e ndjek edhe ne shkolle; une si nene mundohem qe t'i mesoj pak nga pak gjuhen shqipe; çdo nate i lexoj pjese nga abetarja shqipe dhe vajza ka deshire qe t'a mesoje kete ghuhe te bukur
E nderuara mike.Jam i lumtur qe po lexoi ate qfare keni shkruar dhe veproni me femiun tend me jete te gjate qofte.Ne reaggimet e ndryshme per kete teme askush nuk mu pergjegj per kete teme se qpo ndodhe ne Turqi ku po jetuakan me teper se 3 miljon shqiptar jo qe nuk k ane shkolle shqipe poer as qe po guxuakan te flasin gjuhen shqipe.Pse po brengosemi per ju ne perendim ku i gezoni te gjitha te drejtat e dhe te gjuhes kultures shoqerive shqipetare.TYragjedi e vertete per tu asimiluar mbi 3 miljon shqiptarshqiptar

Mesazh i vjetër 12 Maj 2006 02:43
Minushi nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Minushi Kliko këtu për të kontaktuar me Minushi (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Minushi Shto Minushi në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Minushi në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
saja
kam qef me bredh

Regjistruar: 04/12/2005
Vendbanimi: ne det te hapur
Mesazhe: 85

mendimi im per temen eshte se per te mos i mesuar femijeve shqip keta njerez i shtyn vetem injoranca,une ketu ne forum shikoj se ka shum antare qe ka vite qe jan te larguar nga shqiperija apo edhe kan lindur jasht dhe jovetem qe flasin mire por edhe shkruajn po aq mire.

Mesazh i vjetër 12 Maj 2006 09:59
saja nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të saja Kliko këtu për të kontaktuar me saja (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: saja Shto saja në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto saja në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Ora tani: 14:35 Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
Gjithsej 14 faqe: « 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër

Forumi Horizont Forumi Horizont > Bota Shqiptare > Gjuha Shqipe > Nga Pavarësia deri në ditët e sotme. > Pse nje pjese e shqiptareve ne perendim nuk u meson femijeve shqip?

Përgatit Këtë Faqe Për Printim | Dërgoje Me Email | Abonohu Në Këtë Temë

Vlerëso këtë temë:

Mundësitë e Nën-Forumit:
Nuk mund të hapni tema
Nuk mund ti përgjigjeni temave
Nuk mund të bashkangjisni file
Nuk mund të modifikoni mesazhin tuaj
Kodet HTML nuk lejohen
Kodet speciale lejohen
Ikonat lejohen
Kodet [IMG] lejohen

Kliko për tu larguar nese je identifikuar