ariskratos
Anetar i regjistruar

Regjistruar: 09/10/2007
Vendbanimi: tirane
Mesazhe: 114
|
Politika: Perça e sundo
Njerëz si Amor, të verbuar nga Hiçi Perëndimor nuk kanë kuptuar fare se përse u hap kjo temë. Kjo temë ka lidhje me atë Murtajë që quhet Aristofe = Aristokratë dhe Klerikë (Priftërinj e hoxhallarë). Kjo Aristofe deri më vitin 1500 nuk ekzistonte fare. Në shekullin e 16 u krijuan të gjitha fetë, të gjitha gjuhët evropiane, dhe në këtë shekull filluan të dalin për herë të parë në literaturë emrat grek, helen, bizantin, italian, belg, anglezë, gjermanë etj. kurse emrat sllavë si serb, bullgarë, kroatë e të tjerë akoma dhe më vonë, shumë më vonë, duke filluar aty nga shekulli i 18-të.
Në shekullin e 16-të filloi të ndahet raca evropiane nga shqipfolës në folësa me gjuhë të reja apo të vjetra, po aq të vjetra sa dhe gjuhët e reja. Njerëzve u dhanë flamuj, i ndanë në kombësi dhe territore, thjesht për t’i sunduar më lehtë. Kjo punë e bërë në shekullin e 16-të reflekton të gjitha shtrembërimet (ideologjike, fetare, kulturore) që ne të gjithë kemi sot në kokë. Këto shtrembërime të shpirtit njerëzor, që mbështeten në dallimet artificiale të krijuara nga klerikë si Erazmi Rotterdamit, Luther dhe Thomas Moori, që të gjkithë nxcënës të shqiptarëve Leonik Tomeu, Marin Beçikemi etj., , në shekullin e 16-të të erës tonë qëndrojnë në themel të armiqësive mes njerëzve të etnive dhe kombësive të ndryshme, bile dhe në mes të vetë individëve të të njëjtës etni, siç po e tregojnë dhe diskutimet boshe në faqet e kësaj teme që kemi hapur ne. Aristofeja, pra, ja ka arritur të armiqësojë jo më njerëzit me gjuhë e etni të ndryshme, por dhe individët që i përkasin të njëjtës etni, të njëjtës gjuhë, të njëjtit territor. Ju ftojmë dhe’ njëherë të lexoni me vëmendje dhe të përpiqeni të kuptoni se çfarë duan të thonë shkencëtarë si Jean Hardouin, Edërd Johnosn, Herbert Illig shumë e shumë të tjerë, për të cilët kemi shkruar ditë më parë në këtë temë.