Muhejminu
Anetar i regjistruar
Regjistruar: 23/11/2006
Vendbanimi: www.erasmusi.org
Mesazhe: 193
|
Po nderhyj n kete teme vetem per shkak se po lexoj fjali te tilla si puna e kesaj te meposhtemes
"Feja eshte ne kundershtim te plote me pavaresine intelektuale te njeriut, biles ka qene dhe mbetet shtypesja me e madhe e ideve ne dobi te njerezimit."
Ai qe ka deklaruar nje fjale te atille, me te vertete qe nuk ka mesuar histori ose merret me teorirat burokratike dhe frikacake qe shpesh prodhohen nga persona qe adhurojne ndoshta sisteme Totalitare. dhe se filozofia e tyre eshte e prirur drejt sistemeve totalitare. perse e them kete???
Eshte e mjaft e thjeshte qe te pohosh se ne momentin kur erdhi feja Krisitane ajo pati nje perhapje te madhe tek masat sepse ishte ndihmese e masave, ajo predikonte per te varferit por kjo nuk beri qe edhe te pasurit ta mbeshtesnin ate, thjesht Parabolat e Jezusit e habiten boten e cila ishte mesuar vetem me kulturen, romake. Ne kete periudhe filozofet e vjeter grek iu pershtaten teorise Kristiane te trinitetit, ose me sakte shume nga teorite platonike per Zotin iu atribuan trinitetit kishtar. Ajo qe me habit tek ty dhe tek te gjithe ata qe pohojne se kane lexuar Kuranin, eshte se nuk kane arritur te kuptojne Zoti adhurohet kudo. Por perse ezksitojn Xhamite? Faktikisht Xhami eshte nje fjale arabisht qe do te thote vend ku bashkohen njerezit per nje takim, dmth nje vend takim. Psh qeveritaret a mund ti bejne ligjet e tyre ne shtepi dhe te flasin me mail per te aprovuar Ligjet? normalisht qe nuk mund te behet kjo gje, andaj ka nevoje per nje vend ku te mblidhen dhe ku te komunikojne e te debatojne. Prandaj ekziston Xhamia sespe ajo eshte nje vend faljeje dhe nje vend takimi per muslimanet. POr te kthehemi tek shprehja jote....a eshte feja nje shkaterim intelektit? kjo me kujton parrullen Komuniste te shekullit te kaluar ku feja quhej opium, dhe shikoj shqiptare te cilet kane nostalgji per ate fjale, por vetem per ate ama. Po a mund te ekzistoje nje vend pa fe? Nuk kam pare nje vend demokratik pa fe, asnje deri me tani, ju lutem nese ka nje vend demkratik pa fe te lutem me thoni. Po perse komunizmi shpiku ate fjali? Sepse feja ishte nje tolerance e madhe, sespe ne fe predikohet drejtesia e si mund te kete drejtesi ne nje vend totalitar???? Feja predikon dashurine per vellain, a e predikonte edhe kete gje komunizmi? Jo.
Te lind edhe nje pyetje tjeter ne vetvete. Si ka mundesi qe feja te jete zhvilluar kaq shume neper gjithe keto shekuj duke pare perandori te ngrihen e sisteme cnjerzore te ngrihen e bien? Nuk mund te jete ngritur ashtu kot, apo te kete mbetur rastesisht, jane persona me emr qe e kane mbajtur lart dhe jo vetem kaq. Feja eshte nje oaz i tere i ndertuar per te prodhuar dije, shikoji pak kleriket e larte fetare, kane njohuri ne teologji por jo vetem kaq kane njohuri ne histori, mjekesi etj. A eshte kjo mos njohje apo mos pavaresine intelektuale te njeriut? Jo smendoj, por mesa duket nuk eshte gabimi tek termi por tek ajo qe juve e kuptoni me termin pavaresine intelektuale te njeriut. Me p[averesi intelektuale te njeriut ju mos valle doni te tregoni se njeriu duhet te jete i pavarur nga nje force mbi te(kete e tregoni vete me poshte). Tani une po ju them se njeriu dhe kur ka qene i pavarur(pra Ateist) kurre nuk ka kaluar ne ndonje kufi mbiekzistenciale te inteligjences, kurre. dhe nuk eshte feja nje sistem i vejter per te kontrolluar njerezit, aspak sepse njerez te ditur ka pasur dhe afetar por edhe fetar, kete mos e harroni.
ME siper ke deklaruar se librat fetare jane libra psikologjike, me then te verteten nuk e di se sa e vertete eshte kjo? e di pse? Sepse ne Kuran ka histori, ka shkence, ka debate, ka pershkrime dhe jo vetem psikologji. Nuk kam pare nje psikologji ne Kuran sepse ska mundesi qe psikologjia te kete qene tema baze per nje libner qe zbriti ne ARABI ne vitet 622 e.s. Pra nuk ka kuptim shprehja jote ketu eshte e pavend te thuash ate qe ke then ti.
"Te besosh ne zot nuk do te thote te jesh besimtare i nje Feje,biles shume besimtare harrojne te besojne ne zot dhe i perkushtohen me teper ligjeve te fese ,te cilat jane vendosur nga njerezit vete dhe jo nga zoti.si psh,traditat dhe zakonet e myslimaneve ne lindjen e mesme ruhen me nje fanatizem shume here me te madh se ligjet e Kuranit vete.Fjala e zotit shkelet shume lehte nga myslimanet,por jo ajo qe kane krijuar ata vete."
kjo e mesipermja eshte nje shprehje e asj qe ke shkruar ti. Se pari duhet te dish qe nese une si musliman kryej nje rit fetar ,d mh namazi kjo nuk eshte nje tradite as arabe e as e lindjes se mesme( nuk e di se sa njohje ke nga historia ti dhe se di se nga i nxjerr keto kokluzione), pra ska lidhje ajo qe ti ke then, namazin(meqe ti e ke lexuar Kuranin) e ke te urdheruar ne Kuran dhe po ne ate kuran ke mjaft versete qe thone "e perpara ju nuk falnit namazin" etj. Dhe pikerisht falja e namazit tregon nje adhurim perkundrejt Zotit. Pra te thuash se veprimet qe bejne muslimanet jane harese per Zotin eshte pa kuptim kur verse te Kuranit flasin "E perkujtojeni Zotin tuaj me namaz" etj. PAstaj vjen me nje thenie te cuditshme, qe muslimanet shkelin fjalen e Zotit, per cfare behet fjale????????
"Mendimi im eshte qe te besosh ne zot nuk do te thote te besosh ne fe.Njeriu e gjen zotin vete shume natyrisht ,ashtu sic e ka gjetur vete ne cdo periudhe te historise.Une nuk do te thosha qe jam ateist sepse ateist do te thote i pa zot,dhe ate gje nuk do e vendosja une .Une nuk jam i sigurte,mbetem i pa fe,por vazhdoj te kerkoj per zotin."
Besimi ne Zot eshte dicka natyrore qe i del njeriut nga thellesia e tij, Fitra me pak fjale, por feja eshte thjesht nje revelate e cial te mundeson jo vetem te njohesh Zotin tend por edhe te dish se si ta respektosh ate, nuk mund te them une "Une kam nje nene e nje baba por nuk kam nje famlje" jo familja kziston perderisa kam nje nen e nje baba, jam apo jo une pjestar i saj familja ekziston dhe kaq. Kur une ta gjej atehere une do behem pjestar i saj per tu mos u larugar.
kalofshi mire
Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar
|