benjamin
I perjashtuar nga forumi

Regjistruar: 20/05/2006
Vendbanimi: Philadelphia
Mesazhe: 12
|
Sa per informacion, ne Turqi me kushtetute nuk i pengon asgje shqiptaret per te mesuar gjuhen shqipe.Thone se jane 3 deri ne 5 milione shqiptare ne Turqi,por keto shifra duhet me i relativizu per faktin se pjesa derrmuese e shqiptareve atje jane asimiluar plotesisht.Shqip flasin nje pjese e cameve te shperngulur atje gjate 20-30 vjeteve te para te shekullit qe lame pas,nje pjese e kosovareve te larguar ne vitet 50-60,dhe vala e fundit e pas viteve 90te.Te pretendosh se ne Turqi ka 5 milione shqiptare eshte thjesht nje deshire megallomane tipike jona.
Per tu kthyer ne teme,une vete jam prej 16 vjetesh ne kurbet dhe kam pare nga te gjitha.Fakti qe se luan as topi eshte qe ata prinder qe duan ia kane mesuar shqipen shume mire femijeve te tyre.Une kam nje djale teze qe jeton ne France qe prej 1990, i cili ishte 8 vjec kur shkoi atje.Tani ai eshte 24 vjec,dhe ka qene ne Shqiperi vetem dy here,megjithate ai e flet shqipen ne menyre te shkelqyer.
Ata qe nuk i mesojne femijeve shqip,e bejne kete nga padituria dhe komplekset e inferioritetit.Ka nga ata qe bile e thone me mburrje: "he he femija im nuk di fare shqip", imagjinoni vete se c'fare njerezish.
Nje shembull tjeter po jap ketu, nje familje shqiptare ketu i flasin vajzes 7 vjecare ne greqisht.Kam punuar me te jatin e vajzes,dhe nje dite e pyeta:
Me sa di as ti as gruaja nuk jeni minoritare,pse i flisni greqisht vajzes dhe jo shqip?Po me qe ka lindur ne Greqi i flasim greqisht ma ktheu.
Mereni me mend,ata te dy jane lindur e rritur ne mes te Tiranes,nuk kane asnje lidhje gjaku me Greqine,dhe megjithate nuk i flasin shqip vajzes.
C'fare mund te presesh pastaj nga qindra e mijra te tjere qe kane emigruar direkt nga fshatrat e tyre te largeta ne perendim.S'po du me fol me teper se kur i kutoj skena qe kam pare dhe shoh perdite eshte turp i Zotit.