Forumi Horizont Forumi Horizont > Bota Shqiptare > Gjuha Shqipe > Nga Pavarësia deri në ditët e sotme. > Pse nje pjese e shqiptareve ne perendim nuk u meson femijeve shqip? Vlerësimi i Temës: 2 votime, mesatarja 4.50.
a duhet te mesojen shqip femijet ne emigracion
po, jam dakort
jo, se s'u duhet
po si të duan
varet nga prindërit që kanë
   Ky sondazh nuk mbyllet asnjëherë [Modifiko Sondazhin (vetëm moderatorët)]
Gjithsej 14 faqe: « 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër
Autori
Titulli Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
freeb
Anetar i regjistruar

Regjistruar: 20/08/2004
Vendbanimi: Houston
Mesazhe: 172

Mendoj qe eshte me e lehte te flasesh dhe gjykosh te tjeret pa qene ne ato pozita. Patjeter qe eshte shume mire qe femijet te flasin gjuhen e nenes, por besoj se po kaq e rendesishme per nje prind eshte qe femija i vet te pershtatet dhe te perparoje ne ambjentin ku jeton. Per mua si prind, ka qene shume shqetesues faki qe im bir ka ndejtur i vetmuar per gati nje vit ne kopesht, sepse nuk mund te komunikonte me shoket e vet; kur gjuha e vetme qe filloi te perdorte ishte kafshimi; kur une cdo mbasdite merrja paralajmerimin se do ta hiqnin nga kopshti sepse prinderit e femijeve te tjere ishin ankuar. Eshte shume e lehte te besh moral dhe te gjykosh prinder per dicka qe ndoshta shume prej jush qe po diskutoni ketu, nuk e keni provuar akoma. Por faktet nuk jane vetem ato qe thoni ju, por edhe keto rrethanat qe po permend me siper. Mora si shembull veten time, por besoj se te gjithe kane kaluar ne kete rruge; flas per ata prinder qe kane nisur jeten ne nje vend tjeter, se bashku me femijet e vet. Besoj se per cdo prind ne radhe te pare vjen lumturia e femijes se vet (duke patur si qellim ate, ata kane levizur ne vende te tjera). Por prinder te tille nuk mund ti akuzosh si injorante dhe si pa identitet. Te jesh prind eshte me e komplikuar se sa ajo qe thuhet ketu. Prioritetet ndryshojne dhe femija dhe lumturia e tij jane primare.

Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar

Mesazh i vjetër 16 Maj 2006 00:38
freeb nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të freeb Kliko këtu për të kontaktuar me freeb (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: freeb Shto freeb në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto freeb në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
naimi
puntor ipa lodhur

Regjistruar: 29/04/2005
Vendbanimi: ch
Mesazhe: 533

vertet

eshte ashtu vetem ai qe eshte prinder mundet ta ndiej kete endesi

vetem nje po te kisha mundesi ku nuk dota kurseja me agje

Nuk besoj qe ka njeri i cili nuk deshiron me mesuar gjuhen e Nenes.

Mesazh i vjetër 16 Maj 2006 04:59
naimi nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të naimi Kliko këtu për të kontaktuar me naimi (me Mesazh Privat) Vizito faqen personale të naimi't! Kërko mesazhe të tjera nga: naimi Shto naimi në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto naimi në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
cupka
madmoiselle!

Regjistruar: 20/06/2003
Vendbanimi: New York!
Mesazhe: 1505

...sepse nuk kane kohe!
Shqiptaret jane gjenerate e pare qe emigrojne dhe gjenerate e pare historikisht e ka me veshtire asimilimin sepse cdo gje duhet ta ndertojne vete pa kurrfare mbeshtetje apo udhezimi.
Ndaj dhe prinderia nuk kan luksin e kohes se lire per caj biskota dhe leksione ne shqip.

Mesazh i vjetër 16 Maj 2006 18:57
cupka nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të cupka Kliko këtu për të kontaktuar me cupka (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: cupka Shto cupka në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto cupka në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
naimi
puntor ipa lodhur

Regjistruar: 29/04/2005
Vendbanimi: ch
Mesazhe: 533

pse

Gjuha ruhet ,atje ku shkruhet shqipe

Mesazh i vjetër 19 Maj 2006 15:32
naimi nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të naimi Kliko këtu për të kontaktuar me naimi (me Mesazh Privat) Vizito faqen personale të naimi't! Kërko mesazhe të tjera nga: naimi Shto naimi në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto naimi në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Minushi
Anetar i ri

Regjistruar: 02/01/2006
Vendbanimi: Marmull Gjakove
Mesazhe: 12

Askush nuk po pergjigjet

Te nderuar miq!~Si nuk po me pergjigjet askush ne padrejtesine e shtetit Turk ndaj popullit shqiptar ne Turqi mbi 3 miljon jo qi nuk kane deshire ti mesojne femijet ne gjuhen shqipe por nuk kane te drejte si populli turk ne Kosove qe jan turq falls

Mesazh i vjetër 22 Maj 2006 02:08
Minushi nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Minushi Kliko këtu për të kontaktuar me Minushi (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Minushi Shto Minushi në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Minushi në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
freeb
Anetar i regjistruar

Regjistruar: 20/08/2004
Vendbanimi: Houston
Mesazhe: 172

Mendoj se tre milion shqiptaret ne Turqi, duhet te gezojne te drejtat e minoritareve ne ate vend. Nuk e di se cfare mund te them me teper...

Mesazh i vjetër 22 Maj 2006 19:41
freeb nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të freeb Kliko këtu për të kontaktuar me freeb (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: freeb Shto freeb në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto freeb në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
IQVLORA
me pushime

Regjistruar: 17/09/2003
Vendbanimi: Europe
Mesazhe: 2750

Minushi po te jap une nje pergjigje.Eshte e vertete qe ne Turqi jetojne rreth 3 miljone shqiptar,ose me shume.Por duhet te kemi nje dicka te qarte se Turqia nuk ka qene dhe nuk eshte nje vend me demokraci perendimore.Keshtu qe edhe Europa po ngurron shume per ta pranuar ate ne gjirin e saj.Europa dhe USA jane borxhlinj tek populli turk,sepse ne kohen e luftes se ftohte ajo ka qene pro perendimit dhe anijet luftarake ruse ne Detin e Zi duhej te merrnin leje 3 muaj perpara per te kaluar ne Dardanele e per te dale ne Mesdhe.Tek RTKosoves degjova nje nate ne radio dy shqiptar te Turqise te cilet ishin ftuar tek radio Kosova.Ata e flisnin shqipen me mire se drejtuesit e emisionit dhe kjo me gezoi,por kur ata u shprehen se femijet e tyre nuk dinin te flisnin shqip me la nje shije te hidhur.Ata thane se shteti turk nuk ua kish dhene kete mundesi,por edhe ata nuk ishin perpjekur ndonjehere ta kerkonin kete te drejte.Po nuk qau femija ,nena nuk i jep per te pire, thote populli.Nuk i kuptoj disa teoricien ketu qe na tregojne perralla me mbret duke dhene disa argumente qe nuk qendrojne.More zoterinj dihet qe veshtiresi ka,sidomos per ata femije qe lindin jashte vendit,por kur ke deshiren e mire dhe dhe te ngulitur ndjenjen e shqiptarise,veshtiresit jane te kapercyeshme.Ne nuk u asimiluan per 500 vjet pushtim nga dallkauket e sulltaneve bile edhe ata shqiptare qe u larguan pra 500 viteve sot e kesaj dite flasin shqip.Si ka mundesi qe me 15 vjet disa teoricien na i asimilokan femijet e tyre.Turp.Une jam prind dhe ju e dini qe mund te jem nje moshe me prinderit e disa teoricieneve ketu,prandaj i hedh poshte me neveri teorite e tyre ,sepse jane te paverteta.Une kam punur me djalin tim te vogel qe nga mosha 7 vjet dhe vazhdoj te punoj edhe sot e kesaj dite qe eshte 11 vjet.Do t'ju lutesha qe ta lini menjane dembelizmin dhe me sa te mundeni mos i lini femijet pa u mesuar gjuhen tone te bukur.Nje e huaj pyeti time shoqe se cfare gjuhe po flet?Ajo i tha jam shqiptare dhe flase gjuhen e vendit tim.Me tingellon ne vesh si muzike i tha.:o

Mesazh i vjetër 26 Maj 2006 00:57
IQVLORA nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të IQVLORA Kërko mesazhe të tjera nga: IQVLORA Shto IQVLORA në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto IQVLORA në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
benjamin
I perjashtuar nga forumi

Regjistruar: 20/05/2006
Vendbanimi: Philadelphia
Mesazhe: 12

Sa per informacion, ne Turqi me kushtetute nuk i pengon asgje shqiptaret per te mesuar gjuhen shqipe.Thone se jane 3 deri ne 5 milione shqiptare ne Turqi,por keto shifra duhet me i relativizu per faktin se pjesa derrmuese e shqiptareve atje jane asimiluar plotesisht.Shqip flasin nje pjese e cameve te shperngulur atje gjate 20-30 vjeteve te para te shekullit qe lame pas,nje pjese e kosovareve te larguar ne vitet 50-60,dhe vala e fundit e pas viteve 90te.Te pretendosh se ne Turqi ka 5 milione shqiptare eshte thjesht nje deshire megallomane tipike jona.
Per tu kthyer ne teme,une vete jam prej 16 vjetesh ne kurbet dhe kam pare nga te gjitha.Fakti qe se luan as topi eshte qe ata prinder qe duan ia kane mesuar shqipen shume mire femijeve te tyre.Une kam nje djale teze qe jeton ne France qe prej 1990, i cili ishte 8 vjec kur shkoi atje.Tani ai eshte 24 vjec,dhe ka qene ne Shqiperi vetem dy here,megjithate ai e flet shqipen ne menyre te shkelqyer.
Ata qe nuk i mesojne femijeve shqip,e bejne kete nga padituria dhe komplekset e inferioritetit.Ka nga ata qe bile e thone me mburrje: "he he femija im nuk di fare shqip", imagjinoni vete se c'fare njerezish.
Nje shembull tjeter po jap ketu, nje familje shqiptare ketu i flasin vajzes 7 vjecare ne greqisht.Kam punuar me te jatin e vajzes,dhe nje dite e pyeta:
Me sa di as ti as gruaja nuk jeni minoritare,pse i flisni greqisht vajzes dhe jo shqip?Po me qe ka lindur ne Greqi i flasim greqisht ma ktheu.
Mereni me mend,ata te dy jane lindur e rritur ne mes te Tiranes,nuk kane asnje lidhje gjaku me Greqine,dhe megjithate nuk i flasin shqip vajzes.
C'fare mund te presesh pastaj nga qindra e mijra te tjere qe kane emigruar direkt nga fshatrat e tyre te largeta ne perendim.S'po du me fol me teper se kur i kutoj skena qe kam pare dhe shoh perdite eshte turp i Zotit.

Mesazh i vjetër 27 Maj 2006 06:58
benjamin nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të benjamin Kliko këtu për të kontaktuar me benjamin (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: benjamin Shto benjamin në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto benjamin në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Enya
Shpirt # 1

Regjistruar: 12/02/2006
Vendbanimi: Orange, CT
Mesazhe: 4096

"Nese femijen e mban ne kontakt me vendlindjen tende,gjuha e kombit tend kurre nuk do te shuhet."im Ate.

Mesazh i vjetër 22 Shtator 2006 00:36
Enya nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Enya Kliko këtu për të kontaktuar me Enya (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Enya Shto Enya në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Enya në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
ALB_MaGjI
Anetar i regjistruar

Regjistruar: 20/09/2006
Vendbanimi: Korce
Mesazhe: 55

Citim:
Po citoj ato që tha GANGOO
"Nese femijen e mban ne kontakt me vendlindjen tende,gjuha e kombit tend kurre nuk do te shuhet."im Ate.

Jam plotesisht dakort me ty ose me ate qe e ka then kete gje sepse eshte totalisht e DREJTE

Mesazh i vjetër 22 Shtator 2006 01:00
ALB_MaGjI nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të ALB_MaGjI Kliko këtu për të kontaktuar me ALB_MaGjI (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: ALB_MaGjI Shto ALB_MaGjI në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto ALB_MaGjI në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Ora tani: 16:06 Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
Gjithsej 14 faqe: « 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër

Forumi Horizont Forumi Horizont > Bota Shqiptare > Gjuha Shqipe > Nga Pavarësia deri në ditët e sotme. > Pse nje pjese e shqiptareve ne perendim nuk u meson femijeve shqip?

Përgatit Këtë Faqe Për Printim | Dërgoje Me Email | Abonohu Në Këtë Temë

Vlerëso këtë temë:

Mundësitë e Nën-Forumit:
Nuk mund të hapni tema
Nuk mund ti përgjigjeni temave
Nuk mund të bashkangjisni file
Nuk mund të modifikoni mesazhin tuaj
Kodet HTML nuk lejohen
Kodet speciale lejohen
Ikonat lejohen
Kodet [IMG] lejohen

Kliko për tu larguar nese je identifikuar