Forumi Horizont Forumi Horizont > Bota Shqiptare > Gjuha Shqipe > Lashtësia e gjuhës shqipe > A kane qene Helenet dygjuhesh ?.Flisnin ata Pellazgjisht dhe Helenisht
Gjithsej 20 faqe: « 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 » ... E fundit »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër
Autori
Titulli Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
robert
Veteran ne forum

Regjistruar: 08/05/2010
Vendbanimi: Gjermani
Mesazhe: 871

Dhe ja edhe pasazhet pasuese tregojnë një shtrembërim katastrofal të dijes historike të deritanishme, nga kjo autore. F.20:
"Në epokën e Bronzit në Mikenë nuk ka faltore si në epokën klasike dhe disa studiues mendojnë se nuk ka fe. Në fakt fe ka pasur në epokën e bronxit në të gjithë Europën, por ajo është quajtur me emrin shqip, si fe druide nga emri dru që tregon dhe drurin e lisit të cilin ata e kishin si të shenjtë."
Që feja ka shoqëruar të gjitha shoqëritë qysh në kohëra të lashta, kjo nuk ka patur asnjëherë diskutim! Nuk ka studjues të dyshoj për këtë, aq më pak për këtë kohë të vjetër. Mirpo fare kollaj, autorja jonë i vesh një të pavërtetë disa studjuesve (anonimë). Deri tani ajo foli për kultin e varrimit, dhe kjo dihet që është pjesë e kulturës fetare. Mirpo paska studjues që mendojnë se në këtë shoqëri me kulte fetare nuk paska fe!!! Dhe këta studjues, -të shkretët këta-, nuk e dinë se qenka feja druide, që respekton lisin si diçka të shenjtë, hyjnore pra. Këtë ua thotë historiania me medalje të artë!

Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar

Mesazh i vjetër 10 Shkurt 2013 22:16
robert nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të robert Kliko këtu për të kontaktuar me robert (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: robert Shto robert në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto robert në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
robert
Veteran ne forum

Dhe shikoni tani diçka që e detyron cilindo lexues të dyshojë për bagazhin mendor të pedagoges tonë, f.20:
"Heroi i Mikenës është Mikeneu nipi i Froneut që ishte pasardhës i Pellazgut. Pra që heroi nga ka marr emrin Mikena është pellazgë, atëherë sigurisht që e kanë themeluar pellazgët, popullsia që në Peloponez ka lindur nga dheu."
Është e vështirë të ruash etikën e kritikës shkencore përpara këtyre rreshtave, përpara kësaj llogjike fëminore! Të paktën tek Spahiu, ky i parë i një fisi quhej heroi eponim, pra ai nga e ka marrë emrin fisi, por nuk besohej me tërë mënd se kish qenë vërtet një njeri prej nga rrodhën të gjithë njerëzit e këtij fisi, -çfarë do të thotë në fund të fundit, se do kishim në botë vetëm fise me njerëz budallenj, pasi martesat midis vëllait e motrës si fillim dhe ato midis kushurinjve të parë në vazhdim, do të na jepnin njerëz jo normal nga psiqika. Mirpo autorja jonë duket se beson që ka patur vërtet një njeri me emrin Pellazg, e pas këtij një me emrin Froneu, e pas këtij një me emrin Mikeneu! Në fakt e di çdo nxënës shkolle, këta janë figurat simbolike të një fisi asaj kohe, figurat simbolike të një grupimi fetar. Këto rregulloheshin sipas situatave, pra kolizioneve fetaro-demografikë apo fetaro-mbretërorë (politikë). Ashtu siç edhe rebeli Haxhi Qamili u bë në tekstet e kohës së „socializmit“ një kryengritës kundër latifondistëve feudalë, kështu do bëhej Froneu bir i Pellazgut, kështu dhe Mikeneu një kastërnipçe e tij. Ndaj edhe shumë figura mitike na dalin sa bij të njërit aq dhe bij dhe nipçe të një tjetri. Biles mos u çudisni po t’ju them, se edhe E.Hoxha, diktatori ynë që nuk e pati për gjë ti prishte kishat dhe xhamitë, tregohej në fjalën e një shoferi si fetari më i madh shqiptar, biles si një njeri që komunikonte me Zotin çdo ditë. Aq sugjestionuese dhe „e bazuar“ në fakte ishte fjala e tij, sa të gjithë pasagjerët zbritën në fund me mëndje të tjetërsuar; teoria e re (miti i ri) kish zënë vend brënda pak minutash në kokat e pasagjerëve. Ja kështu krijohen mitet! (Për këtë ndodhi flasim diku tjetër.)
Duket pedagogia jonë nuk don ta kuptojë atë që mëson çdo nxënës në shkollë, se cilido mit flet për krijimin e një rryme të caktuar fetare, një riti të caktuar, një kulture, një fisi, etj., dhe gjithshka asaj kohe lidhej me fenë. Si „personazhi“ Mikeneu, si Freneu nuk janë gjë tjetër veçse emërtime simbolikë të diçkaje fetare. Kështu mund të shohim pas Mikeneu-t shpjegmin: mi ke neu, mbin nga/tek neu (1.e jona, 2. e reja), 1. Mbin nga fara (fisi) jonë, 2. Mbin nga farë (fis i) e re. Po dhe tek Freneu kemi atë fre të lashtë që ka patur lidhje me subjekte fetare si, erën, trinitetin, tjetërsimin, etj. .
Edhe më poshtë, teksa autorja e analogon kuvendin e pleqve, (në rastet e gjakmarrjes që mund të paguhej/blihej), me kanunin shqiptar të veriut, do të thonim se ky fenomen i shuarjes së gjakmarrjes nëpërmjet dhënies së diçkaje (pagimit) është edhe tek shumë e shumë popuj të tjerë, sidomos ata arabë.
Pra, kjo autore shtrembëron krejtësisht historinë, çfarë ndryshe quhet: tjetërsim i realitetit të kaluar, apo dhe mbulim i të vërtetës.

Mesazh i vjetër 10 Shkurt 2013 22:21
robert nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të robert Kliko këtu për të kontaktuar me robert (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: robert Shto robert në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto robert në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Piktor është moderator/e në këtë nën-forum   Piktor
Artist

Regjistruar: 03/02/2007
Vendbanimi: larg & afer
Mesazhe: 10972

Citim:
Po citoj ato që tha robert
Piktor, edhe nje here, per here te fundit, e mos ti kthehemi nje teme qe e mesonte cdo kush ne kohen time ne shkolle. Nuk ka gjuhe te vjeter e gjuhe te re. Ka gjuhe qe evolon me shpejt dhe gjuhe qe evolon me ngadale. Ne shqipe dallohen me kollaj rrenjet e fjaleve dhe termave te vjeter, nga fakti se kjo gjuhe ka evoluar mw ngadale nga gjuhet e tjera europiane.
Nese do te kaloj disa pengesa qe kam keto kohe dhe do kem kohe te merrem me nje punim te trete mbi evolucionin gjuhesor, do te ta nis ty te parit punimin. Por dhe ne dy punimet e kaluara (2009) ka mjaft fakte ku shohim si ne shqipe, italishte dhe gjermanishte evolucionin gjuhesor. Te gjitha gjuhet europiane ruajne ne perberje te fjaleve te tyre ato tone-fjale te lashta te njeriut, ku nuk ekzistonin kaq shume gjuhe dhe popuj.
Ne krahasimin qe don ti besh punimit tim me ato te Elena Kocaqit, te sqaroj se tek mua gjen patjeter gabime dhe gjera te diskutueshme, por tek kjo autore eshte thuajse i gjithe punimi i saj i gabuar e i pabazuar shkencerisht.
Tani po hedh dhe ndonje gje te vogel nga punimi im, "Komplekset shqiptare te inferioritetit", e ta mbyll, se mund te duket i merzitshem per komente te shkurtera interneti.

Gjuhe e re apo e vjeter e pata ne kuptimin e vendit te kesaj gjuhe. Psh gjuha sllave eshte relativisht e re ne Ballkan krahas asaj greke apo latine. Kjo eshte e dokumentuar.
Deri me tani nuk kam debatuar mbi ato qe ke shkruar mbi librin e Elena Kocaqit, megjithese kam pare se ne ate thes ke futur edhe te tjere me punimet e tyre. Ne fakt nuk eshte ky shkaku qe dua te diskutoj por besoj se keta zonja e zoterinj mund te kene edhe ndonje njohuri te metepert sesa ato qe kane shprehur ne punimet e tyre.
Me ato qe shpreh ti, dyshoj se thua te verteten, e mund te jesh ndonje person qe ka ndonje grade shkencore, nuk flas vetem per grada te tipit Honoris Causa apo akademike por te vetmerituara pasi dukesh qe ke lexuar shume, te pakten ke njohuri ne kete fushe.
Skepticizmi im ne kete rast qe te mos dukem skeptik nuk ka te beje me dyshime profesionale, pasi nuk kam ndermend te nderhyj ne meriten e ketij "debati" mes teje dhe librit te Elenes, por ne debatin tone qofte me kete teme apo tema te ngjashme.

Punimet e tua ben mire ti postosh apo botosh kudo, une te falenderoj gjithsesi po te ma dergosh librin tend mbi evolucionin gjuhesor.

Nuk e dija se egziston kompleksi shqiptar i inferioritetit biles e kunderta me duket se titulli eshte ne konflikt me permbajtjen.

Mesazh i vjetër 11 Shkurt 2013 00:53
Piktor nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Piktor Kliko këtu për të kontaktuar me Piktor (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Piktor Shto Piktor në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Piktor në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
robert
Veteran ne forum

Piktor, nese do te pranonim me marrveshje disa faktore qe do te na detyronin ta nxjerrim nje gjuhe me te vjeter apo me te re, atehere po, latinishtja dhe greqishtja jane me te vjetra nga shume gjuhe sllave. Por po ti veresh me kujdes, edhe gjuhet sllave permbajne rrenje (fonema-morfema) te perdorura hermerisht nga njeriu para-antik ne kuptime te peraferta te shume gjuheve.
Persa i perket titujve dhe gradave qe permendet, te sqaroj shkurt dhe qarte, qe une kam vetem shkollen e mesme, me se shumti kam punuar pjatalares me 6 euro oren, pasneser filloj pune si pastrues me 9 euro oren, kam gjithe shtetin gjerman mbi krye per momentin, pa llogaritur radikale fetare dhe ganover te tjere, -qellimi i te gjithe ketyre eshte te me trembin, te me lene pa para e te humbas kohen me cingerrima zyrash. Megjithe kete gjendje dhe statu quo qe kam, do ta merrja per ofendim te me krahasoje me disa nga keto lloj kerpudhash (te vetquajtur historiane) si Haxhi Sauku, Arsim Spahiu, A. Kocaqi, Elena Kocaqi, etj., me te cilet merret punimi im i parafundit (2011), nga i cili kam dhene disa pasazhe ketu.
Persa i perket punimeve te mia, deri tani ato i kam botuar, por me duket se do te ishte mendjemadhsi ti permendja apo te flisja ketu mbi 'to. S.d.q. te sqaroj se ato gjinden ne disa biblioteka, apo ne pak librari, dhe kane cmime shume te ulta. Por mund te ti coj edhe me e-mail, po te me japesh nje adrese ketu.
Per mua, Piktor, titulli me i madh eshte afrimi dhe gjetja e te VERTETES. Ato titujt, pas te cilave vrapojne dhe vjedhin te tjeret, as me hyjne ne sy.

Mesazh i vjetër 12 Shkurt 2013 00:12
shelgu
-

Regjistruar: 27/11/2007
Vendbanimi: EU
Mesazhe: 8928

Si eshte e mundur qe nuk gjendet asnje shkrim shqip para Buzukut?

Mesazh i vjetër 12 Shkurt 2013 00:20
shelgu nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të shelgu Kliko këtu për të kontaktuar me shelgu (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: shelgu Shto shelgu në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto shelgu në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
AngelDevil
Shejtone

Regjistruar: 02/05/2009
Vendbanimi:
Mesazhe: 14611

ke degju per biblioteken e Aleksandrise qe u dogj?!

Mesazh i vjetër 12 Shkurt 2013 00:32
AngelDevil  nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të AngelDevil Kliko këtu për të kontaktuar me AngelDevil  (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: AngelDevil Shto AngelDevil  në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto AngelDevil  në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Piktor është moderator/e në këtë nën-forum   Piktor
Artist

Regjistruar: 03/02/2007
Vendbanimi: larg & afer
Mesazhe: 10972

Citim:
Po citoj ato që tha shelgu
Si eshte e mundur qe nuk gjendet asnje shkrim shqip para Buzukut?
Pyetje me vend. Por kjo nuk do te thote se nuk ka pasur apo jo?
Te pakten letra e Peshkopit te Durresit Pal Engjelli daton nje shekull me para.
Me aq sa di une deri ne ate shekull nuk shkruhej me gjuhen e folur anembane europes, me perjashtime te vogla.
Gjermanet me duket se kane qene te paret, me pas spanjollet dhe te fundit italianet qe kane tentuar te shkruajne ndonje gje ndryshe nga latinisht. Megjithese dokumentet e kohes shkruheshin latinisht.
Nga ana tjeter kemi mbijetesen e greqishtes( nje mrekulli) ku kane padiskutim kontributin e tyre edhe shqiptaret. Ndersa sllavet me Ciriliken me Metodin.

Ps: Meshari eshte libri i pare shqip, jo shkrimi.

Modifikuar nga Piktor datë 12/02/2013 ora 01:29

Mesazh i vjetër 12 Shkurt 2013 00:53
Piktor nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të Piktor Kliko këtu për të kontaktuar me Piktor (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: Piktor Shto Piktor në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto Piktor në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
robert
Veteran ne forum

Piktor, ajo quhet "formula e pare e pagezimit", -keshtu permendej ne tekstet tona shkollore, nga 8-vjecarja e deri ne te mesmen; patjeter edhe ne te larten. Eshte vertet nja 100 vjet para Mesharit te Gjon Buzukut, (te cilin une per fat e kam, jo lexuar por vetem pak shfletuar). Dhe sqaroje Shelgun, se keto jane te parat shkrime te dokumentuara te gjuhes shqipe ne alfabetin lATIN, pasi ne alfabetin grek mendohet te gjinden edhe me te hershme, -nese na lejohet te flasim keshtu metafizikisht, pasi ne te vertete gjuha "shqipe" para 2000 vjetesh ka qene krejt ndryshe nga kjo e sotmja.
Sot ka nje artikull ne gazeta SOT nga Agron Luka, mbi keta pseodo-historianet e sotem, qe i bene te gjithe shqiptare.
Kjo puna e djegies se bibliotekes se Aleksandrise nga te krishteret e pare ne Egjypt (koha e Theodosit, me duket 300 e ca pas Kr.), ngjarje per te cilen nuk kishte faqe libri ne tekstet tona shkollore ateiste qe te mos fliste, do jete trajtuar patjeter nga pseudo-historianet e rinj (nacionaliste) shqiptare, te cilet pas cdo gjurme kulture te zhdukur shohin gjuhen shqipe.

Mesazh i vjetër 12 Shkurt 2013 23:30
robert
Veteran ne forum

Pyetja e Shelgut eshte pa kuptim, per faktin se edhe sllavet nuk e kane shkruar gjuhen e tyre, por ata e flisnin ate. Po keshtu me indiosit e Amerikes, apo dhe popuj te tjere indigjene. Shkrimet nen signjatura te ndryshme jane maksimumi 3-5 mije vjet te vjetra.
Problemi i ndryshimit te gjuhes dhe evolimit te saj nuk ka te bej fare me vjetersine e popujve te sotwm, te cilet keshtu qe keshtu jane gjithfare te perzier ne gjithe perberjet e tyre keto 7-8 mije vjetet e fundit. Qofte dhe 2,5 mije vjetet e fundit te marrim, kemi perzierje ne rreth 20 deri 50 perqind per sejcilin popull ne Europe, cfar d.t.th., se eshte pa kuptim vjetersia e njerit dhe tjetrit, sidomos po te llogarisim aty edhe evolimin gjuhesor.

Mesazh i vjetër 12 Shkurt 2013 23:39
shelgu
-

Regjistruar: 27/11/2007
Vendbanimi: EU
Mesazhe: 8928

Citim:
Po citoj ato që tha robert
Pyetja e Shelgut eshte pa kuptim, per faktin se edhe sllavet nuk e kane shkruar gjuhen e tyre, por ata e flisnin ate. Po keshtu me indiosit e Amerikes, apo dhe popuj te tjere indigjene. Shkrimet nen signjatura te ndryshme jane maksimumi 3-5 mije vjet te vjetra.
Problemi i ndryshimit te gjuhes dhe evolimit te saj nuk ka te bej fare me vjetersine e popujve te sotwm, te cilet keshtu qe keshtu jane gjithfare te perzier ne gjithe perberjet e tyre keto 7-8 mije vjetet e fundit. Qofte dhe 2,5 mije vjetet e fundit te marrim, kemi perzierje ne rreth 20 deri 50 perqind per sejcilin popull ne Europe, cfar d.t.th., se eshte pa kuptim vjetersia e njerit dhe tjetrit, sidomos po te llogarisim aty edhe evolimin gjuhesor.

Pse eshte pa kuptim pyetja ime?

Eshte nje pyetje qe e ben kushdo, pa prapamendime

Sllavet e fillojne gjuhen e shkruar aty nga shekulli i 10 i nxitur nga shen Klementi i Ohrit. (thuhet neper histori) Ajo q ebesoj une eshte nje kerkese e Carit Bullgar drejtuar Bizantit dhe Bizanti dergoi dy vellezer nga Selaniku sigurisht duke i perdorur edhe si misionare te perhapjes se krishterimit.

Po shqiptaret ku ishin ne shekujt e 6 e te shtate e deri ne te dhjete?

Pyetje bej une robert, ti mos u merzit.

Mesazh i vjetër 13 Shkurt 2013 00:16
shelgu nuk po viziton aktualisht forumin Kliko këtu për Profilin Personal të shelgu Kliko këtu për të kontaktuar me shelgu (me Mesazh Privat) Kërko mesazhe të tjera nga: shelgu Shto shelgu në listën e injorimit Printo vetëm këtë mesazh Shto shelgu në listën e monitorimit Ndrysho/Fshij Mesazhin Përgjigju Duke e Cituar
Ora tani: 23:14 Hap një temë të re    Përgjigju brenda kësaj teme
Gjithsej 20 faqe: « 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 » ... E fundit »   Tema e mëparshme   Tema Tjetër

Forumi Horizont Forumi Horizont > Bota Shqiptare > Gjuha Shqipe > Lashtësia e gjuhës shqipe > A kane qene Helenet dygjuhesh ?.Flisnin ata Pellazgjisht dhe Helenisht

Përgatit Këtë Faqe Për Printim | Dërgoje Me Email | Abonohu Në Këtë Temë

Vlerëso këtë temë:

Mundësitë e Nën-Forumit:
Nuk mund të hapni tema
Nuk mund ti përgjigjeni temave
Nuk mund të bashkangjisni file
Nuk mund të modifikoni mesazhin tuaj
Kodet HTML nuk lejohen
Kodet speciale lejohen
Ikonat lejohen
Kodet [IMG] lejohen

Kliko për tu larguar nese je identifikuar