NS-6
Mnemonic
Regjistruar: 17/01/2005
Vendbanimi: Raccon City
Mesazhe: 3634
|
te dhenat e mendelit
Cod. A14122005
sipas atij atikulli dilte mundesia qe mendeli te kete fshire nje pjese te te dhenave qe gjente,ato te dhena qe ishin kunder mendimeve te tij...nje statisticien amerikan ronald fischer thonte qe probabiliteti per te arritur ne rezultate si ato te mendelit ishin 1/1000000...dhe se ka me shume mundesi qe ai ti fshinte disa rezultate...te lexosh kaq gje ne nje reviste mund te mendosh edhe qe ajo pjese eshte shkruajtur per te bere pak buje ne ate qe eshte quajtur "babai i gjenetikes"
libri i gjenetikes...kapitulli mbi lidhjet (asocime)ndermjet gjeneve hapet me nje eksperiment te kryer nga W.Bateson dhe R.C.punnet(ky i dyti eshte ai qe beri per here te pare ato tabelat me gjenotipet,si ajo qe kam dhene pak me siper.mos me pyesni per emrat se nuk ja di )bene eksperimente po me bizelet dhe morren ne analize 2 tipare: lulet dhe formen e kokrrizave.normalisht pritej nje rezultat i tipit 9:3:3:1....por nuk qe ashtu...rezultati doli 23.3: 1 : 1 : 6.8...shume me ndryshe nga ato qe kishte gjetur mendeli...kjo u morr me vone si nje perjashtim i rastit te mendelit por qe e pasuan shume raste te tjera tiparsh nga bime a kafshe,edhe shume semundje qe nuk ndiqnin rregullat e mendelit...normalisht nuk do gjenim ndonje gje te cuditshme por ajo qe me cudit (me aq sa kam lexu une)eshte qe mendeli nuk ka paraqit asnje rast qe te tregoje nje "anomali" te tille...dhe qe ka shume probabilitet qe ta kete pase sepse ka marre ne analize me shume se 7 detaje...
epo thashe...prit se mos nuk i kam une te gjitha informacionet.atehere vendosa te pyes ne nje sit ne internet dhe pergjigja qe me dhane:
ketu po ju paraqes origjinalin:
------------------------------------------
Quando Mendel scoprì il modo in cui si trasmettevano le caratteristiche genetiche dai genitori ai figli, come mai non incontrò mai casi di associazione di geni (geni linkage) pur facendo molti esperimenti, mentre Punnet (il genetista inglese che costruì particolari tabelle, dette appunto “quadrati di Punnet”, che rappresentavano i risultati di Mendel) nei suoi esperimenti ne trovò alcuni casi con lo stesso tipo di piselli che usò Mendel (mi riferisco ad alcuni argomenti trattati nel libro Principi di genetica di Snustad).
Posta da NS-6
Ricevuta il 10 marzo 2004
--------------------------------------------------------------------------------
Risposta
È una cosa che si sono chiesta in molti. Come è possibile che Mendel abbia scelto tutti caratteri localizzati su cromosomi diversi?
Ma c'è di più. Un'analisi accurata dei dati dimostra che sono troppo buoni, cioè troppo in accordo con i valori teorici. Qualcuno ha insinuato che Mendel stesso o un suo servitore, avendo capito tutto, gettavano via i piselli che non si accordavano con la teoria. Potenza del genio!
A cura di Edoardo Boncinelli
SISSA, Trieste
-----------------------------------------------------------
me pak fjale tek pergjigja thuhet qe shume vete ja kane pyetur kete gje!si eshte e mundur qe mendeli ka marre ne analize tipare qe jane ne kromozome te ndryshme(qe do ishte i vetmi shpjegim per ato rezultate).por ka edhe me shume: nje analize e detajuar i te dhenave nxjerr qe jane shume te mira,dmth ndjekin shume vlerat teorike.dikush ka hedhur mundesine qe mendeli vete ose ndonje sherbetor i tij,pasi i kishte kuptuar te gjitha,i hidhte bizelet qe nuk perputheshin me teorine.Fuqi gjeniu!!!!
te shofesh kete gje ketu,dyshimet te shtohen edhe me shume...sidoqofte,neve na mjafton fakti qe mendeli gjeti dicka dhe hapi nje shkence te re!!!te tjerat te jene si te duan
hmmm....ketu u permend edhe dicka qe quhej "lidhje (asocim) gjenesh"...
Modifikuar nga NS-6 datë 01/05/2007 ora 04:10
Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar
|