erzeni_be
Veteran ne forum

Regjistruar: 07/07/2004
Vendbanimi:
Mesazhe: 1306
|
Re: Po ju ndohmoj edhe une pakez me ajete qe te mos behet tema - "Sipas qejfit tuaj"!!!
Citim: Po citoj ato që tha Astronauti
2:191
Dhe vritni ata kudo qe t’i gjeni dhe ndicni ata prej nga ju kane perndjekur”.
9:123
O ju qe besoni, luftoni kunder pabesimtareve qe i keni ne afersi, dhe beni qe ata te shijojne forcen tuaj.
9:5
Vritni sherbetoret e idhujtareve kudo t’i hasni
Astro, siç duket je futur ne kete forum me qellime te caktuara , gje qe s'me hyjne ne pune aq shume.
Por ajo qe me hyn ne pune dhe qe te gjitheve u hyn ne pune, eshte qetesia dhe harmonia ne kete nen forum aq me shume neve shqiptareve qe jemi shembul i tolerances e bashkejeteses fetare.
Por me sa duket per persona te caktuar nder te cilet mund te besh pjese dhe ti, intoleranca ka me shume vlera dhe rendesi se toleranca, lufta e perçarja kane me shule vlera qe paqa e uniteti, e keshtu me radhe...
Tani konkretisht i nderuar: Te marresh pjeseza te shkeputura nga nje liber i Shenjte (cilido qofte) dhe t'i komentosh e keqinterpretosh ato sipas qejfit , te siguroj une se cilindo religjion bile edhe ate tendin , nese vertete ke nje tille, ta nxjerr une "me te degjeneruarin e te gjitha kohrave"
Dhe njefare kohe e kam bere nje gje tille pikerisht sepse ne emer te lirise se shprehjes dhe mendimit ne kete forum toleronin provokime et keqinterpretime te tilla per qellime te caktuara e nga persona te caktuar.
Te siguroj se kohe te tilla s'kthehen me , e per rrjedhoje as provokime e keqinterpretime te tilla...
Nese do t'ia nisnim e t'i shpjegonin dikujt , te gjitha keqinterpretimet dhe deformimet e tij te qellimshme , s'do kishte llezet me ky forum se do te shnderrohej ne beteje shpifjesh e sharjesh gje qe edhe ka nisur keto ditet e fundit... ne saje te "mjeshterise" tende , sigurisht.
Megjithate e i nderuar, per te provuar te gjitha keto qe thashe me larte, keqinterpretimet dhe deformimet e qellimshme , duke marre vetem segmente te caktuara, po te sjelle une ajetet ne teresi dhe kontekstin e plote te tyre:
Per te parin (2:191)
teksti ynë
190. Dhe luftoni në rrugën e All-llahut kundër atyre që ju sulmojnë e mos e teproni se All-llahu nuk i do ata që e teprojnë (e fillojnë luftën).
191. Dhe luftoni ata kudo që t’i zini, dëboni prej vendit ata sikurse ju përzuan ata juve. Fitneja është më e rëndë se vrasja. Mos i luftoni ata pranë xhamisë së shenjtë (Mesxhidul-Haram ) deri që ata t’ju luftojnë juve aty, e nëse ju sulmojnë, atëherë sulmoni edhe ju ata. I këtillë është ndëshkimi ndaj pabesimtarëve.
192. Dhe nëse heqin dorë, pra All-llahu është Mëkatfalësi, Mëshiruesi.
Per te dytin (9:123)
119. O ju që besuat! Ta keni në kujdes All-llahun dhe të jeni me ata të drejtit.
120. Nuk ishte me vend për banorët e Medinës e as për ata që ishin rreth tyre nga beduinët, të ngelin (pa shkuar) pas të dërguarit të All-llahut, e as të kursejnë veten e tyre ndaj vetes së tij (Pejgamberit). Nuk ishte me vend ngase, ata nuk i godet as etja, as lodhja, as uria kur janë në rrugën e All-llahut, dhe nuk shkelin ndonjë vend që i hidhëron mosbesimtarët, dhe nuk arrijnë kundër armikut çkado qoftë (mbytje, robërim të tyre ose ngadhënjim mbi ta),, vetëm se të gjitha ato do t’u evidentohen atyre si vepër e mirë (shpërblyese). All-llahu nuk ua humb shpërblimin veprimirëve.
121. Dhe nuk japin kontribut, të vogël ose të madh, nuk kapërcejnë ndonjë luginë, e qe të mos u shenohet (për shpërblim) atyre, për t’i shpërblyer All-llahu më së miri atë që vepruan.
122. Nuk është e nevojshme të dalin në luftë të gjithë besimtarët. E përse nga çdo grumbull i tyre yë mos shkojë një grup për t’u aftësuar në diturinë fetare, për ta mësuar popullin e vet kur të kthehen te ata, në mënyrë që ata ta kuptojnë (e të ruhen).
123. O ju që besuat! Luftoni jobesimtarët që i keni afër jush, e le ta ndiejnë prej jush grushtin e fortë kundër tyre. E dine se All-llahu është me të devotshmit.
Per te tretin (9:5)
4. Pos atyre idhujarëve me të cilët keni lidhur marrëveshje, e të cilët nuk ju kanë shmangur asgjë dhe nuk e kanë ndihmuar askënd kundër jush, , pra, edhe ju përmbushni marrëveshjen e tyre deri në afatin e caktuar. S’ka dyshim se All-llahu i do të devotshmit.
5. E kur të kalojnë muajtë e shenjtë, luftoni idhujtarët kudo që t’i gjeni, robëroni dhe ngujoni ata, e vinju pritë në çdo shteg. Në qoftë se pendohen, e falin namazin dhe e japin zeqatin, atëherë ua lëshoni rrugën, se vërtet All-llahu falë është mëshrues.
6. E nëse ndokush prejidhujtarëve të kërkon strehim, ti strehoje, në mënyrë që t’i dëgjojë fjalët e All-llahut (Kur’anin(, e mandej në vendin e tij të sigurt. Këtë ngase ata janë popull që nuk e dinë (të vërtetën e fesë islame).
7. Si mund të kenë udhujtarët besë (marrëveshje) te All-llahu dhe te i dërguari i Tij, përveç atyre me të cilët keni lidhur marrëveshje pranë xhamisë së shenjtë (Qabes), e derisa ata i përmbahe (marrëveshjes) përmbahuni edhe ju. , All-llahu i do ata që ruajnë besën.
Se fundi , s'kam ndermend te te bej tefsirin e Kuranit, por po t'i lexosh me vemendje dhe te kesh edhe me te voglen njohuri mbi Kuranin dhe Islamin do te kuptosh qarte se ato qe ke cituar s'jane vetem se desinformin dhe keqinterpretim i qellimshem.
Modifikuar nga erzeni_be datë 22/06/2006 ora 00:36
Denonco këtë mesazh tek moderatorët | IP: e regjistruar
|