atiola
Veteran ne forum
Regjistruar: 19/09/2006
Vendbanimi: Aty ku ti te jesh shiko gjithnje dy here aty jam dhe une mjafton vetem te me mendosh
Mesazhe: 1875
|
Citim: Po citoj ato që tha kotka
Tani po jap listen time ne varesi te asaj qe kish shkruar Erzeni dhe cfare bej une:
Se pari nuk e kuptova mire ate piken "perdorni shami tekstili ne vend te letrrave higjenike" (me kete nuk jam dakord, nuk me pelqen kthimi mbrapa i historise)
1. Ne vend te blesh qese per koshin e plerave, perdor qeset e markates.
2. Patatet nuk i qeroj me, i laj mire duke i lene ne uje te bollshem, t'ju dalin te gjitha papastertite dhe i gatuaj.
3. Spinaqin qe perdoret per byrek, kurre mos e ziej, vendose te gjalle ne peta. Eshte me i shiojshem dhe ruan vitaminat, kursen energji. Edhe nese do te zihet pak, vetem sa ta fusesh dhe ta nxjerresh menjehere nga uji i valuar me kripe, ne seconde (ruan shume mire ngjyren jeshile dhe freskine)
4. Gjethet e vjeshtes mos i hidh ne plehra, hap nje grope ne bace dhe groposi ti perdoresh per vere e ardhshme si pleh.
5. Mos blij kurre zarzavate te fresketa, pa harxhuar mire te gjithe te vjetrat, qe ke ne frigorifer.
6. Zarzavatet mos i ziej shume, harxhon energji, ikin vitaminat.
7. Mos hekuros rroba te panevojshme, nderi mire ne tel, palosi mire mbasi ti mbledhesh nga teli dhe eviton hekurosjen.
8. Mos gatuaj gjelle te re, ne qofte se ke mbeturina nga gatimi i meparshem. Perdore ate per te sajuar nje gjelle te re dhe mos u thuaj familjareve sekretin. Askush nuk do ta haje po u the te verteten
9. Mos blej dreken ose mengjesin dhe kafene per dite jashte. Kursimi nga keto shpenzime te ben te besh nje jave pushime free(falas) nga buxheti jot.
10. Mos ble makina te shtrenjta dhe te reja, nuk eshte investim i mire. Bli makina te perdorura dhe me keto kursime mund te investosh diku tjeter, te blesh shtepi, magazine etj, etj.
11. Sa here nisesh diku me makine, kontrollo kush eshte rruga me e shkurter per destinacionin. Kursen benzine, miljet dhe nuk rrit moshen e makines.
12. Materialet e perditshme shtepiake si pastrues enesh, ilac rrobash, peceta guzhine etj, etj, bliji ne dyqane me cmime te lira.
13. Ne dimer mbylli perdet e trasha te dritareve, se kursen energji gjate ngrohjes se shtepise.
14. Mos psoniz kurre pa liste. Eliminon blerjen e sendeve te panevojshme.
15. Mos psonioz kurre kur je i uritur, sespe blen junk food (ushqim jo te fresket). Ne market shko i ngrene, jo i uritur.
16. Mos hidh kurre bishtat e qepeve dhe te presheve, po keshtu te erezave. Preji ne copa te vogla, laji mire dhe perdori ne gatim. Kane shume vitamina.
17. Mundohu te hash mish sa me pak, edhe nje here apo dy here ne muaj eshte sasi e mjaftushme per trupin tone. Ne jemi barngrenes (ketu kishte te drejte xhaxhi enveri dhe ne e shanim )
18. Gjithmone ha mengjes te mire.
19. Kur ke uri, mos ha junk food (snak) si i thone mor jahu ne shqip , nje cope e vogel cokollate e zeze e shuan urine shume mire dhe nuk te shendosh.
te gjitha keto i ben sbesoj